Richtlijnen voor het gebruik van AI-tools Bloemendaal en Heemstede 2023

Geldend van 10-02-2024 t/m heden

Intitulé

Richtlijnen voor het gebruik van AI-tools Bloemendaal en Heemstede 2023

Inleiding

Steeds meer mensen gebruiken AI-tools. Ook medewerkers van de gemeente gebruiken AI in hun werk. Er zijn nog geen regels of voorschriften voor hoe we deze tools moeten gebruiken. Wel is er Europese regelgeving in aantocht die de gevaren van AI moet gaan beperken (bijvoorbeeld burgervolgsystemen worden verboden). We blijven de ontwikkelingen rond AI volgen en passen onze richtlijnen aan als dat nodig is.

Voor nu gelden deze richtlijnen bij het gebruik van AI-tools bij de gemeente. We willen onze medewerkers meegeven hoe ze deze programma's goed en veilig kunnen gebruiken, om de privacy te beschermen. Het is heel belangrijk dat we voorzichtig zijn met AI-tools, omdat ons belangrijkste doel is om onze inwoners te helpen en hun vertrouwen niet te schaden.

Wat zijn AI-tools?

AI-tools zijn programma's die gebruik maken van kunstmatige intelligentie. Deze programma's kunnen dingen doen die normaal gesproken intelligentie van mensen vereisen. Er zijn bijvoorbeeld programma's waarmee je kunt praten, programma's die gesproken taal kunnen begrijpen, programma's die tekst kunnen begrijpen en analyseren, en programma's waarmee je afbeeldingen kunt maken.

Risico’s

Bij het gebruik van een AI-tool ben en blijf jij zelf verantwoordelijk en aansprakelijk voor hoe je de informatie gebruikt die je krijgt. Jij moet opletten wat je met de inhoud doet. Je kan dus niet zomaar teksten of informatie overnemen, wees er zeker van dat het klopt en betrouwbaar is. Jij blijft verantwoordelijk voor documenten die je maakt of andere werkzaamheden die je uitvoert met behulp van AI-tools.

Het gebruik van AI-tools voldoet meestal niet aan de Europese privacyregels. Als je een AI-tool gebruikt, verzamelt en gebruikt deze tool allerlei gegevens over jou. Zoals je e-mailadres, gebruikersnaam, het apparaat dat je gebruikt, vanaf welk IP-adres en locatie. Ook alle informatie die je invoert in de AI-tool wordt opgeslagen. Als je je aanmeldt met een bestaand social media account, worden ook gegevens uit dat account opgeslagen en gebruikt door de AI-tool. Het gebruik van een AI-tool brengt dus risico's met zich mee. Informatie over jouzelf en alles wat je invoert wordt opgeslagen in de AI-tool. Deze informatie kan ook misbruikt worden.

Richtlijnen:

  • Je mag een AI-tool niet een beslissing laten nemen. Dus je mag bijvoorbeeld niet aan de AI vragen of iemand een boom mag kappen. Maar je kan wel informatie opzoeken over bomen kappen met behulp van de AI-tool.

  • Je kunt een AI-tool wel gebruiken om informatie te verzamelen of om te helpen bij het schrijven van teksten, zoals brieven, college- en raadsvoorstellen, presentaties, nieuwsberichten, enzovoort.

  • Let altijd op dat de informatie die je krijgt van de AI-tool klopt! Controleer het dus altijd met andere bronnen of vraag het aan collega's.

  • Je mag een AI-tool niet gebruiken voor politiek gevoelige zaken of vertrouwelijke informatie.

  • Je mag geen persoonlijke gegevens van inwoners, bedrijven, collega’s of het bestuur in een AI-tool gebruiken.

  • Zorg ervoor dat de informatie die je gebruikt van de AI-tool geen discriminatie, haatzaaien, misinformatie of andere schadelijke dingen bevat.

Auteursrecht en intellectueel eigendomsrecht

Bij het gebruik van een AI-tool is het belangrijk om te denken aan het auteursrecht en het intellectuele eigendom van anderen. Hier zijn een paar dingen waar je op moet letten:

  • Zorg ervoor dat je toestemming hebt om informatie te gebruiken die je van een AI-tool hebt gekregen, vooral als die informatie beschermd is door auteursrechten. Check of je mag gebruiken of delen wat je hebt verkregen.

  • Als je informatie van een AI-tool gebruikt, probeer dan te achterhalen waar die informatie vandaan komt. Als je dat weet, moet je dat vermelden.

  • Soms heeft informatie die je van een AI-tool krijgt speciale regels of voorwaarden waaraan je moet voldoen. Kijk goed of er licenties of gebruiksregels zijn en houd je daaraan.

Meer informatie over gebruik van AI-tools

Heb je vragen over het gebruik van AI, stel ze dan aan je teammanager. Kijk ook op IRIS naar de ontwikkelingen.

Ondertekening

Vastgesteld door het MT van de gemeente Bloemendaal en Heemstede op 20 december 2023.