Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR714761
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR714761/2
Verordening inwonerinitiatief Gooise Meren
Geldend van 24-07-2024 t/m heden
Intitulé
Verordening inwonerinitiatief Gooise MerenDe raad van de gemeente Gooise Meren;
gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders nr……
gelet op artikel 149 van de Gemeentewet;
b e s l u i t:
de volgende verordening vast te stellen:
Artikel 1 Definities
Deze verordening verstaat onder:
- -
burgemeester: de burgemeester van Gooise Meren;
- -
inwonerinitiatief: een verzoek van een initiatiefgerechtigde om een onderwerp of een voorstel op de agenda van de raad te plaatsen;
- -
college: het college van burgemeester en wethouders van Gooise Meren;
- -
initiatiefgerechtigde: iedereen die op grond van deze verordening een verzoek kan indienen;
- -
raad: de gemeenteraad van Gooise Meren;
- -
het gesprek: het beeldvormende onderdeel van de Politieke Avond als bedoeld in artikel 35 e.v. van het Reglement van Orde van de raad
- -
verzoek: het verzoek tot een inwonerinitiatief;
Artikel 2 Indienen ontvankelijk verzoek
-
1. De initiatiefgerechtigde dient zijn verzoek schriftelijk in bij de raad.
-
2. De raad neemt een inwonerinitiatief in behandeling, indien daartoe door een initiatiefgerechtigde een ontvankelijk verzoek is ingediend.
-
3. Een verzoek is niet ontvankelijk indien het:
- a.
een onderwerp als bedoeld in artikel 4 lid 1 betreft, of
- b.
niet voldoet aan de voorwaarden gesteld in artikel 3, artikel 4 lid 2, artikel 5.
- a.
Artikel 3 Wie kan een verzoek indienen.
-
1. Een verzoek kan worden ingediend door:
- a.
Iedereen die kiesgerechtigd is voor de verkiezing van de leden van de gemeenteraad van Gooise Meren (Kieswet, artikel B3),
- b.
Inwoners van de gemeente Gooise Meren van 12 jaar en ouder die met uitzondering van hun leeftijd voldoen aan de vereisten voor het kiesrecht voor de leden van de gemeenteraad.
- c.
Ondernemers en maatschappelijke instellingen gevestigd of met een maatschappelijke opdracht in de gemeente Gooise Meren.
- a.
-
2. Voor de beoordeling of iemand voldoet aan voornoemde voorwaarde, is de situatie op de datum van indiening van het verzoek als bedoeld in artikel 2 lid 1 bepalend.
Artikel 4 Waar kan een verzoek niet over gaan.
-
1. Een inwonerinitiatief kan geen betrekking hebben op:
- a.
een onderwerp dat niet behoort tot de bevoegdheid van de raad;
- b.
gemeentelijke procedures of de gemeentelijke organisatie;
- c.
een klacht in de zin van hoofdstuk 9 van de Algemene wet bestuursrecht;
- d.
een bezwaar of lopende bezwaarprocedure in de zin van hoofdstuk 7 van de Algemene wet bestuursrecht tegen een besluit van het gemeentebestuur;
- e.
vaststelling en wijziging van de gemeentelijke begroting;
- f.
gemeentelijke belastingen en tarieven;
- g.
individuele kwesties, zoals benoemingen, schorsingen, kwijtscheldingen of schenkingen, geldelijke voorzieningen voor ambtsdragers, gewezen ambtsdragers dan wel hun nagelaten betrekkingen of hun rechthebbenden of overwegend individuele commerciële belangen.
- a.
-
2. Een inwonerinitiatief kan tevens geen betrekking hebben op een onderwerp waarover de raad eerder een besluit genomen heeft, tenzij sprake is van ingrijpend veranderde omstandigheden of van belangrijke nieuwe informatie die tot een ander besluit zouden hebben geleid als deze eerder bekend was geweest.
-
3. Een verzoek met betrekking tot een onderwerp dat niet behoort tot de bevoegdheid van de raad, maar wel valt onder de bevoegdheid van het college of de burgemeester, wordt ter behandeling doorgezonden aan het college respectievelijk de burgemeester.
Artikel 5 Waar moet een inwonerinitiatief verder aan voldoen.
-
1. Het verzoek tot een inwonerinitiatief bevat ten minste:
- a.
een nauwkeurige omschrijving van het inwonerinitiatief;
- b.
een toelichting op het inwonerinitiatief, waarin het doel daarvan wordt omschreven en wordt aangegeven hoe dat doel kan worden bereikt;
- c.
een omschrijving van het draagvlak voor het inwonerinitiatief;
- d.
een overzicht van mogelijke kosten en eventuele financiering van het inwonerinitiatief;
- e.
de achternaam, de voornamen, het adres, de geboortedatum en de handtekening van de initiatiefgerechtigden;
- f.
wat het enige en vaste correspondentieadres is van de indiener(s) van het verzoek.
- a.
-
2. Een inwonerinitiatief wordt ten minste ondersteund door 50 initiatiefgerechtigden.
Artikel 6 Procedure behandeling inwonerinitiatief
Ontvankelijkheid en advies
- 1.
Het college beslist zo spoedig als mogelijk na ontvangst van het verzoek of het verzoek voldoet aan de ontvankelijkheidsvereisten als bedoeld in artikel 2 en bericht de initiatiefgerechtigde en via een raadsmededeling de raad hierover.
- 2.
Het college brengt over een ontvankelijk inwonerinitiatief zo spoedig als mogelijk advies uit aan de raad (in de vorm van een raadsvoorstel), welk advies is voorzien van een ontwerp raadsbesluit in het geval het initiatief een concreet voorstel bevat. In het advies wordt ook expliciet aangegeven welke raadsbevoegdheid het inwonerinitiatief betreft.
Gesprek
- 3.
Na ontvangst door de raad van het advies van het college, wordt het advies tezamen met het inwonerinitiatief geagendeerd voor een gesprek op een volgende Politieke Avond. Tijdens dit gesprek kan onder andere de woordvoerder van de initiatiefgerechtigden zijn reactie geven op het advies. Een uitgebreide schriftelijke reactie kan bij voorkeur voorafgaand aan het gesprek aan de raad worden gestuurd door de initiatiefgerechtigden. Raadsleden worden tijdens het gesprek in de gelegenheid gesteld vragen te stellen aan de initiatiefgerechtigde(n), het college en eventuele andere deelnemers aan het gesprek als bedoeld in artikel 37 van het Reglement van Orde voor de vergaderingen van de raad.
Behandeling/besluit raad
- 4.
Na bespreking van het inwonerinitiatief in het gesprek wordt het inwonerinitiatief op het meningsvormende deel van de agenda voor de eerstvolgende raadsvergadering geplaatst, welke agenda de raad zoals gebruikelijk ter vergadering al dan niet gewijzigd definitief vaststelt. Als tussenstap kan de agendacommissie overgaan tot het inplannen van een tweede beeldvormend gesprek over het inwonerinitiatief en het advies.
- 5.
De raad kan beslissen dat zonder meningsvorming direct over het inwonerinitiatief wordt besloten. Vindt eerst meningsvorming plaats, dan wordt in beginsel conform de geldende standaard over het inwonerinitiatief in de eerstvolgende raadsvergadering na de meningsvormende raad beslist. De raad kan hiervan afwijken, inclusief de bevoegdheid tot het bepalen van een nadere procedure voor de behandeling van het inwonerinitiatief. Ook bij afwijken wordt uiteindelijk altijd voorzien in het nemen van een raadsbesluit over het inwonerinitiatief.
- 6.
Na besluitvorming door de raad bericht het college de contactpersoon hierover en wordt het raadsbesluit op de gebruikelijke wijze bekend gemaakt.
Artikel 7 Verslaglegging
Het college brengt over elk jaar bij de jaarstukken een verslag uit over de werking van het recht van inwonerinitiatief in de praktijk.
Artikel 8 Inwerkingtreding
Deze verordening treedt in werking op de dag na de dag van bekendmaking in het Gemeenteblad.
Artikel 9 Citeertitel
Deze verordening wordt aangehaald als: “Verordening inwonerinitiatief Gooise Meren”.
Ondertekening
Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van de gemeente Gooise Meren, gehouden op 24 januari 2024:
de griffier
drs. M.G. Knibbe
de voorzitter
drs. H.M.W. ter Heegde
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl