Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR714716
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR714716/1
Protocol Cameratoezicht sportlocaties gemeente Midden-Drenthe 2024
Geldend van 01-02-2024 t/m heden
Intitulé
Protocol Cameratoezicht sportlocaties gemeente Midden-Drenthe 2024Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Midden-Drenthe;
Gelet op:
- •
Art. 151 c, 160 en 172 Gemeentewet (Gw)
- •
Art. 2.77 Algemene Plaatselijke Verordening 2020 Midden-Drenthe (APV)
- •
Algemene wet bestuursrecht (Awb)
- •
Wet politiegegevens (Wpg)
- •
Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)
- •
Richtlijn van de European Data Protection Board (EDPB) nl. “Richtsnoer 3/2019 inzake de verwerking van persoonsgegevens door middel van videoapparatuur, versie 2.0, vastgesteld op 29 januari 2020”
- •
Art. 8 Europees Verdrag van de rechten van de mens (EVRM)
- •
Art. 27 Wet op de ondernemingsraden (WOR)
- •
Art. 3 en 5 Archiefwet (Aw)
Overwegende:
- •
dat cameratoezicht een waardevol aanvullend instrument is bij het houden van toezicht in en rondom een aantal gemeentelijke sportlocaties
- •
dat in en rond een aantal gemeentelijke sportlocaties cameratoezicht wordt gehouden,
- •
dat het nodig is aan het gebruik van cameratoezicht nadere regels te stellen
- •
dat de werkafspraken over cameratoezicht in en rond gemeentelijke sportlocaties recent geëvalueerd zijn en getoetst zijn aan wet- en regelgeving
- •
dat bijgaand protocol alle eerder gemaakte werkafspraken vervangt
besluit:
vast te stellen het volgende
Protocol Cameratoezicht sportlocaties gemeente Midden-Drenthe 2024
Artikel 1 Begripsbepalingen
Accommodatiebeheerder: ambtenaren van de gemeente Midden-Drenthe die belast zijn met de taak om de gemeentelijke accommodaties te beheren (verhuren enz.).
Beheerders: ambtenaren van de gemeente Midden-Drenthe die door de teamleider Buitendienst of diens vervanger zijn aangewezen als toezichthouder van een gemeentelijke sportlocatie.
Toezichthouders: daartoe aangewezen beheerders alsmede pachters van sportlocaties.
Artikel 2 Doel cameratoezicht
Het doel van cameratoezicht bij sportlocaties in onze gemeente is vierledig:
- 1.
het is een hulpmiddel voor de beheerders en pachters van sportlocaties bij het beschermen van (gemeentelijke) eigendommen en het houden van toezicht.
- 2.
het vergroten van het gevoel van veiligheid bij de beheerders, pachters, gebruikers en bezoekers van deze locaties.
- 3.
preventie en daardoor vermindering van het aantal incidenten.
- 4.
ondersteuning van de politie en opsporingsambtenaren bij onderzoek en opsporing naar aanleiding van calamiteiten of incidenten als diefstal, beschadiging van eigendommen en ander ongewenst gedrag.
Artikel 3 Verantwoordelijkheid
-
1. De burgemeester wijst de plaatsen aan waar cameratoezicht wordt uitgeoefend en bepaalt de plaatsingsduur.
-
2. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Midden-Drenthe is verantwoordelijk voor het cameratoezicht bij sportlocaties.
-
3. De teamleider Buitendienst is bevoegd om toezichthouders aan te wijzen.
Artikel 4 Privacy
-
1. Het cameratoezicht is verenigbaar met de in artikel 2 genoemde doelen en het verkregen beeldmateriaal wordt uitsluitend voor die doelen gebruikt.
-
2. De camerabeelden worden gemaakt en opgeslagen met inachtneming van de wet- en regelgeving o.a. voor privacy.
-
3. De camera’s zijn geplaatst bij ingangen en in verkeersruimtes van sportlocaties als de hal en de gangen. Daar waar extra toezicht nodig is, hangen camera’s die het pad rond het pand in beeld brengen.
-
4. Er hangen geen camera’s op plekken waar de privacy gerespecteerd dient te worden zoals kleedkamers, douches, toiletten en de ruimtes waar gesport wordt. De camera’s zijn zodanig geplaatst dat ze geen camerabeelden van deze ruimtes kunnen maken als de toegangsdeur daartoe geopend is.
-
5. Er worden geen geluidsopnames gemaakt en er hangen geen verborgen camera’s.
Artikel 5 Informatievoorziening
-
1. De gemeente informeert bezoekers van de sportlocaties waar camera’s geplaatst zijn, met bordjes of stickers bij de ingang dat er sprake is van cameratoezicht. Tevens wordt o.a. via een QR-code verwezen naar de gemeentelijke website voor meer informatie over cameratoezicht.
-
2. Alle beheerders en pachters van de sportlocaties met cameratoezicht ontvangen dit protocol voorafgaand aan de inwerkingtreding.
-
3. Dit protocol wordt gepubliceerd en op de gemeentelijke website geplaatst en treedt daags na publicatie in werking.
Artikel 6 Beveiliging en beheer van opnameapparatuur en opnames
-
1. Team Informatisering maakt voor alle toezichthouders, accommodatiebeheerder en de teamleider Buitendienst een gebruikersaccount aan en is verantwoordelijk voor het configureren van alle mogelijke beveiligingsinstellingen die niet onder het beheer van de leverancier vallen.
-
2. De leverancier bewaakt dat de camera’s zo zijn ingesteld dat de camerabeelden automatisch na maximaal 28 dagen worden overschreven, behoudens de camerabeelden die veiliggesteld zijn voor onderzoek en / of opsporing na een calamiteit of incident.
Artikel 7 Toegang tot de opnames
-
1. Toezichthouders van de sportlocaties hebben toegang tot de live-camerabeelden van de sportlocatie waar zij werken via een monitor, telefoon en / of I-Pad of tablet.
-
2. Monitoren waarop live camerabeelden getoond worden, bevinden zich in ruimtes die niet toegankelijk zijn voor onbevoegden.
-
3. Personen die met toestemming van de toezichthouders aanwezig zijn in een ruimte met een monitor waarop de live-camerabeelden te zien zijn, zijn op dat moment bevoegd om de live-camerabeelden op die monitor te zien. (Denk aan badpersoneel; schoonmakers en sportleerkrachten die het koffiezetapparaat in de beheerderskamer in de Drenthehal gebruiken).
-
4. De teamleider Buitendienst en de accommodatiebeheerder hebben via hun telefoon en / of I-Pad toegang tot de live camerabeelden van alle sportlocaties.
-
5. Team Informatisering is op grond van dit protocol geautoriseerd om op verzoek van de verantwoordelijk teamleider, de directeur of de burgemeester camerabeelden live met deze persoon te kunnen bekijken of om camerabeelden terug te kunnen zien naar aanleiding van een calamiteit of incident.
-
6. De beheerders hebben toegang tot de mogelijkheid om camerabeelden terug te zien op hun telefoon of I-Pad van de sportlocatie waar zij werken. Deze optie is beveiligd met een tweestaps verificatie.
-
7. De accommodatiebeheerder, de teamleider Buitendienst, en Team Informatisering hebben toegang tot de mogelijkheid om camerabeelden van alle locaties terug te zien op hun telefoon of I-Pad. Deze optie is beveiligd met een tweestaps verificatie.
-
8. Het is de beheerders, accommodatiebeheerder en Team Informatisering niet toegestaan om camerabeelden te kunnen terugzien, tenzij ze hiervoor (schriftelijke) toestemming hebben van de verantwoordelijk teamleider, directeur of burgemeester naar aanleiding van een calamiteit of incident.
-
9. In geval van een calamiteit of incident, stelt de toezichthouder de camerabeelden van die dag veilig zodat ze niet overschreven worden en daardoor beschikbaar blijven voor onderzoek en opsporing.
Artikel 8 Het opvragen van camerabeelden
-
1. Personen hebben het recht om camerabeelden terug te zien waarop zij zelf te zien zijn mits daar een gegronde reden voor is, dit ter beoordeling van de verantwoordelijk teamleider.
-
2. Personen die camerabeelden terug willen zien, moeten een schriftelijk verzoek indienen bij de verantwoordelijk teamleider. In het verzoek moet staan welke camerabeelden (locatie, datum en tijdstip) zij willen terugzien en waarom.
-
3. De verantwoordelijk teamleider toetst het verzoek aan de doelen waarvoor cameratoezicht werd ingesteld en aan de privacyregelgeving (met name de rechten van de verzoeker als genoemd in art. 12 t/m 22 van de AVG). Aan de hand hiervan bepaalt de teamleider of deze persoon toestemming krijgt om in zijn aanwezigheid de camerabeelden waar deze persoon zelf op staat, terug te kunnen zien. Hierbij wordt o.a. afgewogen of het belang en de rechten van de verzoeker opwegen tegen het belang van het respecteren van de privacy van eventuele anderen die in dat fragment in beeld zijn.
-
4. De verzoeker die toestemming krijgt om camerabeelden terug te zien, dient zich te legitimeren met een geldig legitimatiebewijs alvorens de camerabeelden mogen worden ingezien in het bijzijn van de teamleider of diens vervanger.
-
5. Als een persoon camerabeelden wil terugzien in verband met een incident als diefstal, bedreiging, vandalisme, ongepast of ander ongewenst gedrag, dan wordt deze persoon doorverwezen naar de politie om aangifte te doen. Het is niet toegestaan om deze persoon de opnames te tonen.
-
6. Als de politie of een opsporingsambtenaar camerabeelden vordert op grond van een wettelijke verplichting, dan dienen zij een schriftelijk verzoek daartoe in bij de verantwoordelijk teamleider onder vermelding van alle relevante gegevens over het incident, de locatie en de datum.
-
7. De verantwoordelijk teamleider zorgt ervoor dat de betreffende camerabeelden via team Informatisering ter beschikking worden gesteld aan de politie- of opsporingsambtenaar die de beelden heeft gevorderd.
-
8. De verantwoordelijk teamleider ziet er op toe dat de politieambtenaar of opsporingsambtenaar zich met een geldig legitimatiebewijs legitimeert alvorens hij of zij de gevraagde camerabeelden ontvangt voor onderzoek of opsporing.
-
9. De camerabeelden mogen nimmer gebruikt worden als personeelsvolgsysteem of voor het verwerken van gegevens van in beeld gebrachte medewerkers van de gemeente of van een ingehuurd bedrijf.
-
10. Leidinggevenden of medewerkers van de gemeente of van een ingehuurd bedrijf hebben geen toegang tot de camerabeelden, tenzij ze hier vanuit hun takenpakket toe bevoegd zijn en dit protocol naleven.
Artikel 9 Logboek cameratoezicht bij sportlocaties
-
1. Van iedere calamiteit of ieder incident wordt in een digitaal logboek bijgehouden: het incident, tijdstip, locatie, eventuele betrokkenen en wie de camerabeelden heeft veilig gesteld voor onderzoek en opsporing.
-
2. Na iedere calamiteit of ieder incident wordt de verantwoordelijk teamleider hiervan zo snel mogelijk op de hoogte gesteld.
-
3. In het logboek wordt eveneens bijgehouden wie, wanneer en waarom heeft aangevraagd om camerabeelden terug te zien en of dit verzoek werd toegekend door de verantwoordelijk teamleider. Zo ja, dan wordt genoteerd op welke wijze de verzoeker zich heeft gelegitimeerd, wanneer de camerabeelden werden teruggezien en wie daarbij aanwezig waren.
-
4. Het logboek wordt (in het zaaksysteem) aangemerkt als vertrouwelijk document.
Artikel 10 Geheimhoudingsplicht
-
1. Iedereen die bevoegd is camerabeelden in te zien, gaat vertrouwelijk en integer om met de camerabeelden. De camerabeelden worden door hen niet anders gebruikt dan noodzakelijk is voor de uitoefening van hun functie, met in achtneming van de bepalingen in dit protocol.
-
2. Iedereen die bevoegd is camerabeelden in te zien, is verplicht tot geheimhouding van hetgeen hen uit hoofde van hun functie ter kennis is gekomen, tenzij een wettelijk voorschrift hen tot mededeling verplicht of uit hun taken de noodzaak tot mededeling voortvloeit.
Ondertekening
Aldus besloten in de vergadering van het college, gehouden op 23 januari 2024
De gemeentesecretaris,
M. Hacking
De burgemeester,
J. Zwiers
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl