Beleidsregels Bomenverordening Vlaardingen 2023

Geldend van 17-01-2024 t/m heden met terugwerkende kracht vanaf 15-12-2023

Intitulé

Beleidsregels Bomenverordening Vlaardingen 2023

Het college van burgemeester en wethouders,

overwegende dat het gewenst is met beleidsregels nadere invulling te geven aan de bepalingen omtrent de afweging van belangen, de vaststelling van feiten of de uitleg van de weigeringsgronden bij de beslissing op een aanvraag op grond van de Bomenverordening Vlaardingen 2023;

Gelet op artikel 1:3, lid 4 juncto artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht en de Bomenverordening Vlaardingen 2023;

Besluit vast te stellen de:

Beleidsregels Bomenverordening Vlaardingen 2023

Artikel 1 Begripsomschrijvingen

De begripsomschrijvingen van artikel 1 van de Bomenverordening Vlaardingen 2023 zijn van overeenkomstige toepassing op deze beleidsregels.

Artikel 2 Lijst met bijzondere houtopstand

  • 1. Het college stelt vast welke bomen als Monumentale bomen en Waardevolle houtopstand worden aangemerkt en registreert deze op de Lijst met bijzondere houtopstand.

  • 2. Een monumentale boom of een waardevolle houtopstand wordt door het college alleen op de Lijst met bijzondere houtopstand geplaatst als de eigenaar van de monumentale boom of waardevolle houtopstand daarvoor schriftelijke toestemming heeft gegeven.

  • 3. De Lijst met bijzondere houtopstand bevat minimaal de volgende gegevens inzake de te beschermen monumentale boom of waardevolle houtopstand:

    • a.

      redengevende beschrijving;

    • b.

      soort houtopstand;

    • c.

      locatie

  • 4. Bij herziening van de Lijst met bijzondere houtopstand kan het college besluiten een monumentale boom of waardevolle houtopstand toe te voegen of te verwijderen van de Lijst met bijzondere houtopstand.

Artikel 3 Criteria voor het zijn van een Monumentale boom

Een boom kan door het college worden opgenomen als Monumentale boom op de Lijst met bijzondere houtopstand als de boom:

  • a.

    een (geschatte) leeftijd heeft van minimaal 80 jaar; of als het plantjaar niet bekend is een stamdiameter heeft van meer dan 100 cm op 1,30 meter hoogte boven maaiveld gemeten; en

  • b.

    een levensverwachting of instandhoudingsverwachting heeft van minimaal 5 jaar.

Artikel 4 Criteria voor het zijn van een Waardevolle houtopstand

  • 1. Een houtopstand kan door het college worden opgenomen als Waardevolle houtopstand op de Lijst met bijzondere houtopstand, al dan niet als onderdeel van een groenstructuur, als de houtopstand:

    • a.

      een bijzondere beeldbepalende waarde heeft; en/of

    • b.

      een bijzondere waarde voor de leefbaarheid; en/of

    • c.

      een bijzondere natuurwaarde heeft; en/of

    • d.

      een bijzondere cultuurhistorische waarde heeft; en/of

    • e.

      een (geschatte) leeftijd heeft van minimaal 50 jaar; en

    • f.

      een levensverwachting of instandhoudingsverwachting heeft van minimaal 10 jaar.

  • 2. In afwijking van lid 1 sub e kan een houtopstand, al dan niet als onderdeel van een groenstructuur, die de leeftijd van 50 jaar nog niet heeft bereikt maar voldoet aan de overige criteria worden aangewezen als waardevolle houtopstand.

Artikel 5 Waarden van houtopstand bepalen – omschrijving van waarden

Het college beoordeelt of een aangevraagde vergunning voor het vellen of doen vellen van een houtopstand (niet zijnde een monumentale boom of een waardevolle houtopstand) kan worden geweigerd dan wel onder voorschriften kan worden verleend. Het belang van het behoud van de houtopstand wordt conform artikel 6, lid 3 van de bomenverordening, beoordeeld aan de hand van één of meer van de volgende waarden: beeldbepalende waarde, waarde voor de leefbaarheid, natuurwaarde en cultuurhistorische waarde. Onder deze waarden wordt het volgende verstaan:

Beeldbepalende waarde

Een houtopstand, al dan niet als onderdeel van een groep, heeft beeldbepalende waarde als:

  • een houtopstand een bijzondere bijdrage levert aan het karakter en de herkenbaarheid (identiteit) van een wijk, buurt of straat;

  • een houtopstand een bijzondere waarde voor zijn omgeving vertegenwoordigt door zijn prominente verschijning (zoals soort, hoogte, dikte, vorm, leeftijd) en deze waarde niet kan worden overgenomen door een andere houtopstand in de nabijheid;

  • een houtopstand een bijzondere betekenis heeft in zijn omgeving (bijvoorbeeld een treurbeuk op een begraafplaats).

Waarde voor de leefbaarheid

Houtopstanden zijn van belang voor de leefbaarheid in de stad en voor het klimaatadaptief maken van de leefomgeving. Ze nemen koolstofdioxide op en produceren zuurstof. Ze nemen water op en zorgen voor verkoeling en verminderen daarmee de kans op hittestress op warme dagen.

Houtopstanden vergroten de groene belevingswaarde voor bewoners en bezoekers aan Vlaardingen. Een groene omgeving nodigt uit om te recreëren, sporten, spelen en om elkaar te ontmoeten. Daarmee kunnen houtopstanden het welbevinden van mensen in lichamelijk en geestelijk opzicht in positieve zin beïnvloeden.

Daarnaast kunnen houtopstanden dienen als windvang, groene afscherming of als geleiding langs verkeerswegen, fiets- en voetpaden. Verder kunnen bomen een rol spelen bij de vitaliteit en stabiliteit van de omringende bomen.

Bepaalde soorten bomen en heesters zijn in staat om met hun bladeren fijnstof uit de lucht af te vangen. Uit onderzoek blijkt dat het effect van het afvangen van fijnstof door houtopstanden beperkt is en afhankelijk is van de soort bomen, de vorm (dichtheid) van de kronen, de wijze waarop ze geplant worden en de combinatie met heesterbeplanting en andere omgevingsfactoren.

Natuurwaarde

Met natuurwaarde worden ecologische waarden bedoeld. Een houtopstand, al dan niet als onderdeel van een groep, is ecologisch waardevol als deze houtopstand iets extra’s toevoegt aan het plaatselijke ecosysteem, zoals:

  • het bieden van een schuil-broedplaats aan beschermde fauna en zogenaamde rode-lijstsoorten zoals vleermuizen, marterachtigen, bijzondere insecten en vlinders en jaarrond beschermde vogels zoals boomvalk, groene specht, ransuil en steenuil;

  • het vormen van een belangrijke schakel in de ecologische structuur (een zogenaamde stepping stone);

  • het bezitten van een bijzondere genetische waarde, zoals een inheems genenreservoir;

  • een ‘veteranenboom’, die een hoge natuurwaarde vertegenwoordigt vanwege zijn aftakeling in de laatste levensfase

Cultuurhistorische waarde

Een houtopstand is cultuurhistorisch waardevol als deze een rol van betekenis speelt in de geschiedenis van zijn omgeving of een cultuurhistorische betekenis heeft, zoals:

  • de houtopstand die een bepalend onderdeel is van het ontwerp en het aanzicht van bijvoorbeeld een historisch pand, kerkgebouw of monumentale boerderij;

  • een herdenkingsboom die ter gelegenheid van een bijzondere gebeurtenis is aangeplant, bijvoorbeeld bij een geboorte, huwelijk of kroning binnen het koningshuis;

Artikel 6 Bestaande bomen en zonne-energiesystemen

Duurzame energieopwekking en behoud van bestaande houtopstand zijn beide belangrijk voor een duurzame toekomst. Het algemeen maatschappelijke belang van het behoud van bestaande bomen weegt in beginsel zwaarder dan het belang van het plaatsen van nieuwe zonne-energiesystemen of het verhogen van het rendement van bestaande zonne-energiesystemen.

Aanvragen voor het vellen van houtopstand louter en alleen ten behoeve van nieuwe of bestaande zonne-energiesystemen worden in beginsel door het college afgewezen.

Artikel 7 Slotbepalingen

  • 1. Dit besluit wordt aangehaald als: Beleidsregels Bomenverordening Vlaardingen 2023

  • 2. Dit besluit treedt na bekendmaking met terugwerkende kracht in werking op de dag dat de Bomenverordening Vlaardingen 2023 in werking treedt.

Ondertekening

Aldus vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van Vlaardingen op 9 januari 2024

de secretaris,

drs. E. Stolk

de burgemeester,

drs. B. Wijbenga – van Nieuwenhuizen