Uitvoeringsregels Afvalstoffenverordening gemeente Land van Cuijk 2023

Geldend van 30-12-2023 t/m heden

Intitulé

Uitvoeringsregels Afvalstoffenverordening gemeente Land van Cuijk 2023

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Land van Cuijk,

gelet op de bepalingen van de Afvalstoffenverordening gemeente Land van Cuijk 2022;

overwegende dat het in het belang van een doelmatig beheer van huishoudelijke afvalstoffen wenselijk is nadere regels te stellen omtrent de dagen, tijden, plaatsen en wijze waarop afvalstoffen kunnen worden overgedragen of ter inzameling aangeboden aan de bij dit besluit aan te wijzen inzameldienst en andere inzamelaars, als bedoeld in de Afvalstoffenverordening gemeente Land van Cuijk 2022;

overwegende dat de gemeenteraad van de gemeente Land van Cuijk de bevoegdheid tot het vaststellen van deze uitvoeringregels heeft overgedragen aan burgemeester en wethouders;

B E S L U I T:

de Uitvoeringsregels Afvalstoffenverordening gemeente Land van Cuijk 2023 vast te stellen.

Artikel 1. Begripsomschrijvingen

  • 1. In deze Uitvoeringsregels Afvalstoffenverordening gemeente Land van Cuijk 2023 wordt verstaan onder verordening: Afvalstoffenverordening gemeente Land van Cuijk 2022. Voor de omschrijving van de begrippen wordt verwezen naar de omschrijving in de verordening. Hieraan worden de volgende begripsomschrijvingen toegevoegd.

  • 2. Afvalkalender: jaarlijks vastgestelde schema van inzameldagen dat digitaal beschikbaar is via Afvalkalender | Gemeente Land van Cuijk.

Artikel 2. Aanwijzing inzamelende instanties

  • 1. Als inzameldienst op grond van artikel 3, eerste lid van de verordening wordt aangewezen de inzameldienst, waarmee de gemeente Land van Cuijk een contract heeft gesloten voor de inzameling aan huis van groente-, fruit- en tuinafval (incl. kerstbomen), huishoudelijk restafval en plastic verpakkingsafval, metalen verpakkingen en drankenkartons (PMD).

  • 2. Als inzamelaar op grond van artikel 4, eerste lid van de verordening worden aangewezen:

    • a.

      De inzamelaar waarmee de gemeente Land van Cuijk een contract heeft gesloten voor de inzameling via brengcontainers van verpakkingsglas, textiel, luier- en incontinentiemateriaal en oud papier en karton.

    • b.

      De inzamelaar waarmee de gemeente Land van Cuijk een contract heeft gesloten voor de inzameling van componenten uit het huishoudelijke afval, welke via de regionale milieustraat voor de gemeenten Land van Cuijk en Boekel, Beijers Bos 1 te Haps, het innamepunt voor grof tuinafval bij Den Ouden Groenrecycling BV, Beijers Bos 2 te Haps en de mini-milieustraten in de afzonderlijke kernen Boxmeer, Cuijk, Mill, Overloon, Velp en Wanroij, en in de gemeente Boekel worden afgevoerd.

    • c.

      De inzamelaar waarmee de gemeente Land van Cuijk een contract heeft gesloten voor de inzameling op afroep aan huis in het voorjaar van schoon snoeihout.

    • d.

      Stichting Actief, Valendries 24, 5830 AD Boxmeer voor de inzameling op afroep aan huis van grof huishoudelijk afval, afgedankte elektrische en elektronische apparaten, herbruikbare goederen en onvermijdbaar medisch afval.

    • e.

      De door burgemeester en wethouders aangewezen detaillisten voor de inzameling van frituurvet en olie.

    • f.

      Verenigingen, instellingen en scholen voor de inzameling van oud papier en karton, textiel en metalen van huishoudens, mits zij voldoen aan de vastgestelde beleidsregels en beschikken over een inzamelvergunning van burgemeester en wethouders.

Artikel 3. Omschrijving van categorieën huishoudelijke afvalstoffen

Op grond van artikel 8, lid 2 van de verordening worden de volgende omschrijvingen gehanteerd. Indien een omschrijving onduidelijk is, wordt de Afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal gevolgd: Afvalscheidingswijzer | Milieu Centraal | Afvalscheidingswijzer.

Asbest

Materialen, waaronder bouw- en sloopafval, afkomstig uit en vrijgekomen binnen een particulier huishouden, bevattende asbest, zoals dat wordt gedefinieerd in het Asbestverwijderingsbesluit 2005.

Autobanden

Autobanden (maximaal 5 stuks, zonder velg) particuliere voertuigen. De banden moeten schoon zijn, op of in de banden mag geen zand en/of ander materiaal aanwezig zijn.

Dakleer

Teerhoudend en/of bitumineus dakafval.

Drukhouders

Gasflessen en overige drukhouders voor huishoudelijk gebruik.

Elektrische en elektronische apparaten.

Afgedankte koel- en vriesapparatuur, verwarmingsapparatuur, warmwaterapparatuur, was- en wasdroogapparatuur, apparatuur voor koken, bakken of braden, geluidsapparatuur, beeldontvangstapparatuur, computers, papierbedrukkende apparatuur, telecommunicatie-apparatuur, elektronische en elektrische oplaad- en keukenapparatuur en gereedschap, andere elektrische en elektronische huishoudelijke apparatuur.

Frituurvet en -olie

Plantaardige en/of dierlijke frituurvet en frituurolie afkomstig uit particuliere huishoudens.

Groente-, fruit- en tuinafval

Groente-, fruit- en tuinafval en etensresten afkomstig uit een particulier huishouden, waaronder begrepen brood. Ook qua omvang kleine vis- en vleesresten behoren hiertoe inclusief graten, schelpjes en botten. Onder groente-, fruit- en tuinafval (gft) wordt tevens verstaan groente-, fruit- en tuinafval en etensresten (gft+e) en bio-afval. De wel/niet lijst voor gft-afval van VANG Huishoudelijk afval (vang-hha.nl) is leidend.

Gips

Schoon gips, dat niet vervuild is met tegels, hout of ander materiaal.

Verpakkingsglas

Eenmalige glasverpakkingen, gebruikt voor consumptieve doeleinden.

Grof huishoudelijk restafval

Volumineus of zwaar huishoudelijk afval dat door afmeting of gewicht niet in een inzamelmiddel of via een inzamelvoorziening ter inzameling kan worden aangeboden.

Grof tuinafval

Plantaardig afval afkomstig van onderhoud van de tuin, dat qua afmetingen niet in de GFT-container past. In het grof tuinafval mag geen groente- en fruitafval en etensresten zitten. Het betreft uitsluitend tuinafval zoals takken van bomen en struiken, coniferen, etc.

Niet-verontreinigde grond

Schone grond uit particuliere tuinen, die niet chemisch verontreinigd is. In de partij mag maximaal 5 % verontreiniging aanwezig zijn in de vorm van graspollen, stenen e.d.

Harde kunststoffen

Plastic tuinmeubelen, plastic speelgoed, hard plastic servies, etc. dat niet vervuild is.

A-hout

Onbehandeld, schoon bouw- en sloophout.

B-hout

Behandeld (geverfd, verlijmd, geplastificeerd) bouw- en sloophout, niet zijnde gecreosoteerd of gewolmaniseerd afvalhout.

A+B hout

Afvalhout B gemengd met afvalhout A

C-hout

Verduurzaamd of geïmpregneerd hout

Huishoudelijk restafval

Afval afkomstig uit particuliere huishoudens, dat overblijft na scheiding van de overige categorieën.

Kerstbomen

Kerstbomen van woonkamer-formaat afkomstig uit particuliere huishoudens.

Klein chemisch afval

De in de actuele KCA-lijst van het ministerie van Infrastructuur en Milieubeheer als zodanig aangewezen afvalstoffen afkomstig van particuliere huishoudens en kantoor-, winkel en dienstverlenende (KWD)-bedrijven, zoals gepubliceerd op de website van Milieu Centraal.

Koel- en vrieskasten

Zowel kleine als grote lege apparaten afkomstig van particulieren. Bij koel- en vrieskasten mogen het koelsysteem, de warmtewisselaar en het isolatiemateriaal niet zijn beschadigd, zodat er geen lekkende onderdelen zijn.

Luiers- en incontinentie-materiaal

Billendoekjes, incontinentieafval, incontinentieluiers, incontinentiebroekjes, incontinentie-inlegverbanden, wegwerpluiers, wegwerpluierbroekjes en geparfumeerde luierzakjes.

Matrassen

Kinder-, eenpersoons- of meerpersoons-matrassen van huishoudelijke afkomst.

Oud ijzer en metalen

Metaal (schroot), roestvrij staal, restanten zink, aluminium, koper, lood, legeringen, slakken assen, metaalstof, blikken en edel metalen. Alle ferro en non-ferro metalen vallen hieronder. Het materiaal mag niet verontreinigd zijn met andere stoffen.

Herbruikbare goederen

Bruikbare spullen, zoals meubelen, radio’s, tv’s, wasmachines, kleren, gordijnen, boeken, speelgoed, etc.

Papier en karton

Droog en schoon oud papier en karton, afkomstig van een particulier huishouden.

Piepschuim

Wit en schoon polystyreen piepschuim.

Plastic verpakkingsafval, blik en drankkartons

Plastic en blikken verpakkingsafval en drankenkartons afkomstig uit een particulier huishouden. Onder plastic verpakkingsafval, blik en drankkartons (pbd) wordt tevens verstaan plastic verpakkingsafval, metaal en drankkartons (pmd).

Puin (hard)

Gemengd steenachtig materiaal, puin van metselwerk/beton, harde steenachtige materialen, dakpannen, sanitair, serviesgoed.

Puin (zacht)

Gas- en cellenbeton.

Vlakglas

Enkel blank/gekleurd vlakglas, dubbelglas met aluminium strip tussen de glazen panelen, draadglas, gelaagd glas (glas met folie tussen de glazen panelen), tuinders- of kassenglas, spiegelglas, gehard glas, glazen bouwstenen (zonder cementresten), aquarium (leeg), glazen douchewanden, glazen snijplanken, glas van foto-/posterlijsten (toegestaan zijn restjes kit, rubbers, aluminium randje, plastic randje, greepjes aan glas).

Textiel

(Kapotte) kleding, schoenen, lakens, dekens, grote lappen en gordijnen.

Artikel 4. Aanwijzing van inzamelmiddelen, inzamelvoorzieningen en inzamelplaatsen

Burgemeester en wethouders wijzen op grond van artikel 10 van de verordening voor de verschillende categorieën huishoudelijke afvalstoffen de volgende inzamelmiddelen, inzamelvoorzieningen en inzamelplaatsen aan.

  • 1.

    Voor huishoudelijk restafval wordt gebruikt:

    • a.

      een kleine 30 liter en een grote 60 liter blauwe tariefzak, tegen betaling beschikbaar gesteld door hiertoe door de gemeente Land van Cuijk aangewezen detaillisten.

    • b.

      ondergrondse restafvalcontainers, die toegankelijk zijn voor gebruikers van nabij gelegen percelen door middel van een afvalpas.

  • 2.

    Voor groente-, fruit- en tuinafval wordt gebruikt:

    • a.

      een ten behoeve van dat perceel verstrekte GFT-emmer van 40 liter als het een niet-grondgebonden woning betreft.

    • b.

      een ten behoeve van dat perceel verstrekte GFT-container van 140 liter of 240 liter als het een grondgebonden woning betreft.

    • c.

      bovengrondse GFT verzamelcocons voor gebruikers van nabij gelegen niet-grondgebonden woningen.

  • 3.

    Voor plastic verpakkingsafval, blik en drankkartons wordt gebruikt een door de gemeente Land van Cuijk beschikbaar gestelde doorzichtige plastic zak.

  • 4.

    Voor verpakkingsglas wordt gebruikt de bovengrondse of ondergrondse brengcontainers in de wijken.

  • 5.

    Voor textiel wordt gebruikt de bovengrondse brengcontainers in de wijken. Zakken of een ander door een (rechts)persoon of instantie, in het bezit van een vergunning voor het inzamelen van textiel of hiervoor aangewezen, beschikbaar gesteld inzamelmiddel zijn ook toegestaan.

  • 6.

    Voor luiers en incontinentiemateriaal worden gebruikt de bovengrondse brengcontainers in de wijken. Luiers en incontinentiemateriaal dienen in een door de gemeente Land van Cuijk beschikbaar gestelde transparante plastic luierzak in de brengcontainers gedeponeerd te worden.

  • 7.

    Voor oud papier en karton worden gebruikt periodiek (tijdelijk) of permanent geplaatste afzetcontainers.

  • 8.

    Voor klein chemisch afval wordt gebruikt een door de gemeente Land van Cuijk beschikbaar gestelde kca-box of een eigen inzamelmiddel.

  • 9.

    Inzamelplaatsen overeenkomstig artikel 5 van de verordening zijn de regionale milieustraat voor de gemeenten Land van Cuijk en Boekel, Beijers Bos 1 te Haps, het innamepunt voor grof tuinafval bij Den Ouden Groenrecycling BV, Beijers Bos 2 te Haps en de mini-milieustraten in de afzonderlijke kernen Boxmeer, Cuijk, Mill, Overloon, Velp en Wanroij, en in de gemeente Boekel.

  • 10.

    Voor onderstaande afvalstoffen worden de volgende inzamelplaatsen gebruikt:

    Asbest

    Containers, deel uitmakend van de regionale milieustraat voor de gemeenten Land van Cuijk en Boekel, zoals gevestigd op de locatie Beijersbos 1 te Haps.

    Autobanden

    Containers, deel uitmakend van de regionale milieustraat voor de gemeenten Land van Cuijk en Boekel, zoals gevestigd op de locatie Beijersbos 1 te Haps.

    Dakleer

    Containers, deel uitmakend van de regionale milieustraat voor de gemeenten Land van Cuijk en Boekel, zoals gevestigd op de locatie Beijersbos 1 te Haps.

    Drukhouders

    Containers, deel uitmakend van de regionale milieustraat voor de gemeenten Land van Cuijk en Boekel, zoals gevestigd op de locatie Beijersbos 1 te Haps.

    Elektrische en elektronische apparaten.

    Containers, deel uitmakend van de regionale milieustraat voor de gemeenten Land van Cuijk en Boekel, zoals gevestigd op de locatie Beijersbos 1 te Haps en bij de KCA-wagen, op de dagen dat die aanwezig is op de mini-milieustraten in de kernen Boxmeer, Cuijk, Mill, Overloon, Velp en Wanroij en in de gemeente Boekel.

    Frituurvet en -olie

    Minicontainers zoals geplaatst op de regionale milieustraat voor de gemeenten Land van Cuijk en Boekel gevestigd op de locatie Beijersbos 1 te Haps en de mini-milieustraat in de gemeente Boekel en minicontainers zoals geplaatst bij aangewezen detaillisten in de gemeenten Land van Cuijk en Boekel.

    Gips

    Containers, deel uitmakend van de regionale milieustraat voor de gemeenten Land van Cuijk en Boekel, zoals gevestigd op de locatie Beijersbos 1 te Haps.

    Verpakkingsglas

    Bovengrondse glascontainer op de regionale milieustraat voor de gemeenten Land van Cuijk en Boekel, zoals gevestigd op de locatie Beijersbos 1 te Haps en bovengrondse en ondergrondse containers in wijken en bij supermarkten.

    Grof huishoudelijk restafval

    Stortvakken, deel uitmakend van de regionale milieustraat voor de gemeenten Land van Cuijk en Boekel, zoals gevestigd op de locatie Beijers Bos 1 te Haps en op de mini-milieustraat in de gemeente Boekel.

    Grof tuinafval

    Innamepunt bij Den Ouden Groenrecycling BV, Beijers Bos 2 te Haps en in de containers op de mini-milieustraten in de kernen Boxmeer, Cuijk, Mill, Overloon, Velp, Wanroij en de gemeente Boekel.

    Niet-verontreinigde grond

    Containers, deel uitmakend van de regionale milieustraat voor de gemeenten Land van Cuijk en Boekel, zoals gevestigd op de locatie Beijersbos 1 te Haps.

    Harde kunststoffen

    Containers, deel uitmakend van de regionale milieustraat voor de gemeenten Land van Cuijk en Boekel, zoals gevestigd op de locatie Beijersbos 1 te Haps.

    A-hout

    Stortvakken, deel uitmakend van de regionale milieustraat voor de gemeenten Land van Cuijk en Boekel, zoals gevestigd op de locatie Beijers Bos 1 te Haps

    B-hout

    Stortvakken, deel uitmakend van de regionale milieustraat voor de gemeenten Land van Cuijk en Boekel, zoals gevestigd op de locatie Beijers Bos 1 te Haps

    A+B hout

    Containers op de mini-milieustraten in de kernen Boxmeer, Cuijk, Mill, Overloon, Velp, Wanroij en de gemeente Boekel.

    C-hout

    Containers, deel uitmakend van de regionale milieustraat voor de gemeenten Land van Cuijk en Boekel, zoals gevestigd op de locatie Beijers Bos 1 te Haps en op de mini-milieustraat in de gemeente Boekel.

    Huishoudelijk restafval (in blauwe gemeentelijke tariefzakken)

    (Rol)containers zoals geplaatst op de regionale milieustraat voor de gemeenten Land van Cuijk en Boekel, zoals gevestigd op de locatie Beijers Bos 1 te Haps en rolcontainers op de mini-milieustraten in de kernen Boxmeer, Cuijk, Mill, Overloon, Velp, Wanroij en de gemeente Boekel.

    Kerstbomen

    Innamepunt bij Den Ouden Groenrecycling BV, Beijers Bos 2 te Haps en in de containers op de mini-milieustraten in de kernen Boxmeer, Cuijk, Holthees, Mill, Velp, Wanroij en de gemeente Boekel.

    Klein chemisch afval

    KCA-wagen, deel uitmakend van de regionale milieustraat voor de gemeenten Land van Cuijk en Boekel, zoals gevestigd op de locatie Beijersbos 1 te Haps en bij de KCA-wagen, op de dagen dat die aanwezig is op de mini-milieustraten in de kernen Boxmeer, Cuijk, Mill, Overloon, Velp en Wanroij en in de gemeente Boekel.

    Luiers- en incontinentie-materiaal

    (Rol)containers zoals geplaatst op de regionale milieustraat voor de gemeenten Land van Cuijk en Boekel, zoals gevestigd op de locatie Beijers Bos 1 te Haps en rolcontainers op de mini-milieustraten in de kernen Boxmeer, Cuijk, Mill, Overloon, Velp, Wanroij en de gemeente Boekel en geplaatst in diverse wijken.

    Matrassen

    Containers deel uitmakend van de regionale milieustraat voor de gemeenten Land van Cuijk en Boekel, zoals gevestigd op de locatie Beijers Bos 1 te Haps en containers op de mini-milieustraat in de gemeente Boekel.

    Oud ijzer en metalen

    Containers deel uitmakend van de regionale milieustraat voor de gemeenten Land van Cuijk en Boekel, zoals gevestigd op de locatie Beijers Bos 1 te Haps en containers op de mini-milieustraten in de kernen Boxmeer, Cuijk, Mill, Overloon, Velp, Wanroij en de gemeente Boekel.

    Herbruikbare goederen

    De kringloopwinkels van Stichting Actief, zoals gevestigd aan de Valendries 24, 5831 DV Boxmeer en aan De Lange Beijerd 1, 5431 NR Cuijk.

    Papier en karton

    Containers deel uitmakend van de regionale milieustraat voor de gemeenten Land van Cuijk en Boekel, zoals gevestigd op de locatie Beijers Bos 1 te Haps en containers op de mini-milieustraten in de kernen Boxmeer, Cuijk en Velp en de gemeente Boekel en in containers geplaatst in diverse wijken bemenst door verenigingen.

    Piepschuim

    Inzamelzakken die in containers tijdelijk worden bewaard, deel uitmakend van de regionale milieustraat voor de gemeenten Land van Cuijk en Boekel, zoals gevestigd op de locatie Beijers Bos 1 te Haps en op de mini-milieustraat te Boekel.

    Plastic verpakkingsafval, blik en drankkartons;

    Containers, deel uitmakend van de regionale milieustraat voor de gemeenten Land van Cuijk en Boekel, zoals gevestigd op de locatie Beijers Bos 1 te Haps.

    Puin (hard)

    Containers, deel uitmakend van de regionale milieustraat voor de gemeenten Land van Cuijk en Boekel, zoals gevestigd op de locatie Beijers Bos 1 te Haps en containers op de mini-milieustraten in de kernen Boxmeer, Cuijk, Mill, Overloon Velp, Wanroij en de gemeente Boekel.

    Puin (zacht)

    Containers, deel uitmakend van de regionale milieustraat voor de gemeenten Land van Cuijk en Boekel, zoals gevestigd op de locatie Beijers Bos 1 te Haps.

    Vlakglas

    Containers, deel uitmakend van de regionale milieustraat voor de gemeenten Land van Cuijk en Boekel, zoals gevestigd op de locatie Beijers Bos 1 te Haps en containers op de mini-milieustraat in de gemeente Boekel.

    Textiel

    Containers, deel uitmakend van de regionale milieustraat voor de gemeenten Land van Cuijk en Boekel, zoals gevestigd op de locatie Beijers Bos 1 te Haps en de mini-milieustraat in Mill en geplaatst in diverse wijken.

Artikel 5. Frequentie van inzameling van bepaalde categorieën van huishoudelijke afvalstoffen bij of nabij elk perceel

Op grond van artikel 7, lid 1 van de verordening wordt voor de volgende categorieën van huishoudelijke afvalstoffen onderstaande frequentie van inzameling afzonderlijk bij elk perceel vastgesteld.

  • 1.

    Groente-, fruit- en tuinafval (gft-afval) wordt in de maanden april tot en met november eenmaal per week en in de maanden december tot en met maart eenmaal per twee weken afzonderlijk bij elk perceel ingezameld.

  • 2.

    In afwijking van het eerste lid wordt bij de percelen, die gebruik maken van een bovengrondse GFT-verzamelcocon, nabij het perceel ingezameld.

  • 3.

    Plastic verpakkingsafval, metalen verpakkingen en drankenkartons worden eenmaal per twee weken afzonderlijk ingezameld.

  • 4.

    Huishoudelijk restafval wordt eenmaal per 4 weken afzonderlijk ingezameld.

  • 5.

    In afwijking van het 4e lid wordt bij de percelen, die door middel van een milieupas gebruik maken van een ondergrondse restafvalcontainer, nabij het perceel ingezameld.

  • 6.

    Kerstbomen worden op de eerste inzameldag van groente-, fruit- en tuinafval (gft-afval) na Driekoningen ingezameld. De inzameldag is in de Afvalkalender aangegeven.

Artikel 6. Dagen en tijden van het aanbieden van inzamelmiddelen, van het aanbieden en inzamelen van categorieën van huishoudelijke afvalstoffen en van het terugnemen van inzamelmiddelen

Op grond van artikel 9 van de verordening worden de volgende dagen en tijden van het aanbieden van inzamelmiddelen, van het aanbieden en inzamelen van categorieën van huishoudelijke afvalstoffen en van het terugnemen van inzamelmiddelen vastgesteld.

  • 1.

    Het aanbieden van inzamelmiddelen met kunststof verpakkingsafval, metalen verpakkingen en drankenkartons respectievelijke gft-afval respectievelijk huishoudelijk restafval mag niet gebeuren vóór 22.00 uur op de dag voorafgaande aan de vastgestelde inzameldag.

  • 2.

    Het aanbieden van inzamelmiddelen dient vóór 7.00 uur op de vastgestelde inzameldag plaats te vinden.

  • 3.

    De inzameldagen per perceel worden opgenomen in de digitale afvalkalender. Deze inzameldagen worden bekend gemaakt aan ieder perceel op www.gemeentelandvancuijk.nl en door De AfvalApp. De inzameldagen kunnen jaarlijks of gedurende het jaar gewijzigd worden.

  • 4.

    Zo spoedig mogelijk, maar uiterlijk om 18.00 uur op de vastgestelde inzameldag dient het inzamelmiddel voor gft-afval van de openbare weg te zijn verwijderd en teruggeplaatst te zijn op het perceel.

  • 5.

    Niet-ingezamelde of geledigde inzamelmiddelen met kunststof verpakkingsafval, metalen verpakkingen en drankenkartons respectievelijk gft-afval respectievelijk huishoudelijk restafval dienen ook uiterlijk om 18.00 uur op de vastgestelde inzameldag van de openbare weg te zijn verwijderd en teruggeplaatst te zijn op het perceel. Voor inzameling hiervan wordt een afspraak met de inzameldienst gemaakt.

  • 6.

    Voor de inzameling op afroep aan huis van grof huishoudelijk afval, afgedankte elektrische en elektronische apparaten, herbruikbare goederen en onvermijdbaar medisch afval dient een afspraak met Stichting Actief gemaakt te worden. Het aanbieden van deze categorieën van huishoudelijk afval mag niet vóór 7.00 uur op de overeengekomen inzameldag plaatsvinden. Deze categorieën van huishoudelijk afval dienen volgens de afspraak met Stichting Actief aangeboden te worden.

  • 7.

    De categorieën van huishoudelijk afval verpakkingsglas, textiel en luier- en incontinentiemateriaal dienen gedeponeerd worden in de brengcontainers in de wijken tussen 7.00 uur en 22.00 uur. Tussen 22.00 tot 7.00 uur is het niet toegestaan verpakkingsglas, textiel en luier- en incontinentiemateriaal in de brengcontainers in de wijken te deponeren.

  • 8.

    Oud papier en karton dient aangeboden te worden bij de periodiek (tijdelijk) geplaatste afzetcontainers respectievelijk bij de permanent geplaatste afzetcontainers volgens het schema dat bekendgemaakt wordt via www.gemeentelandvancuijk.nl.

  • 9.

    Het brengen en innemen van categorieën van huishoudelijke afvalstoffen die bij de regionale milieustraat voor de gemeenten Land van Cuijk en Boekel, zoals gevestigd op de locatie Beijers Bos 1 te Haps en/of op de mini-milieustraten in de kernen Boxmeer, Cuijk, Mill, Overloon, Velp, Wanroij en de gemeente Boekel kunnen worden aangeboden, dient plaats te vinden op de dagen en tijden zoals aangegeven op de volgende pagina van de gemeentelijke website: Milieustraten | Gemeente Land van Cuijk.

Artikel 7. Regels over het gebruik van inzamelmiddelen, inzamelvoorzieningen en inzamelplaatsen

Op grond van artikel 10 van de verordening worden de volgende regels gesteld over het gebruik van inzamelmiddelen, inzamelvoorzieningen en inzamelplaatsen.

  • 1.

    De inzamelmiddelen moeten worden geplaatst op het aan het perceel van de gebruiker grenzende trottoir of, bij het ontbreken ervan, aan de kant van de aan het perceel grenzende openbare weg, zodanig dat voetgangers en overige weggebruikers hiervan geen hinder ondervinden, hen niet de doorgang wordt belemmerd en gevaar en schade wordt voorkomen.

  • 2.

    De inzamelmiddelen moeten goed gesloten zijn.

  • 3.

    De afvalstoffen in de inzamelmiddelen mogen niet uitsteken noch kunnen leiden tot het verwonden van personen noch de inzamelmiddelen kunnen beschadigen.

  • 4.

    Klein chemisch afval moet in een goed gesloten kca-box of een deugdelijke eigen inzamelmiddel persoonlijk worden aangeboden aan het personeel van de kca-wagen.

  • 5.

    De 60 liter blauwe tariefzak, bestemd voor het bewaren en aanbieden van huishoudelijk restafval, mag bij het aanbieden niet zwaarder zijn dan 12 kilogram. Dit inzamelmiddel dient met een sluiter of touwtje dichtgebonden te worden. Dichtplakken is niet toegestaan.

  • 6.

    De 30 liter blauwe tariefzak, bestemd voor het bewaren en aanbieden van huishoudelijk restafval, mag bij het aanbieden niet zwaarder zijn dan 6 kilogram. Dit inzamelmiddel dient met een trekbandsluiting gesloten te worden. Dichtplakken is niet toegestaan.

  • 7.

    De gft-container van 140 liter of 240 liter, bestemd voor het bewaren en aanbieden van gft-afval, mag bij het aanbieden niet zwaarder zijn dan 80 kilogram.

  • 8.

    Het is niet toegestaan veranderingen aan te brengen aan de van gemeentewege beschikbaar gestelde inzamelmiddelen.

  • 9.

    Het is niet toegestaan hete (vloei)stoffen in de van gemeentewege beschikbaar gestelde inzamelmiddelen te deponeren.

  • 10.

    De van gemeentewege beschikbaar gestelde inzamelmiddelen moeten regelmatig worden gereinigd. Ingeval van aanwijzing hiertoe door een voor het uitoefenen van toezicht op de afvalstoffenverordening aangewezen toezichthouder, dient deze aanwijzing opgevolgd te worden.

  • 11.

    Een bovengrondse verzamelcocon voor gft-afval dient na gebruik goed te worden gesloten. Het is niet toegestaan afvalstoffen naast een verzamelcocon voor gft-afval te plaatsen of afvalstoffen in de nabijheid hiervan te verspreiden.

  • 12.

    De inwerpzuil van een ondergrondse restafvalcontainer en een bovengrondse brengcontainer voor textiel en luiers- en incontinentiemateriaal dienen na gebruik goed te worden gesloten. Het is niet toegestaan afvalstoffen naast genoemde inzamelvoorzieningen noch naast een bovengrondse of ondergrondse brengcontainer voor verpakkingsglas noch naast een afzetcontainer voor papier en karton te plaatsen of afvalstoffen in de nabijheid hiervan te verspreiden.

  • 13.

    Grof huishoudelijk (rest)afval moet, met uitzondering van meubilair en ander huisraad, compact en gebundeld worden aangeboden: per bundel niet langer dan 2,0 meter, niet meer dan 1 m3 en niet zwaarder dan 35 kilogram. Voor grof huishoudelijk afval wordt geen inzamelmiddel gebruikt.

  • 14.

    Grof tuinafval moet compact en gebundeld worden aangeboden. Voor grof tuinafval wordt geen inzamelmiddel gebruikt.

  • 15.

    Asbest moet luchtdicht, dubbel verpakt in transparant plastic en conform de voorwaarden (https://www.gemeentelandvancuijk.nl/asbest-verwijderen) worden aangeboden.

  • 16.

    Papier en karton moeten gebundeld of in een kartonnen doos worden aangeboden.

  • 17.

    Kerstbomen mogen zonder inzamelmiddel worden aangeboden bij het innamepunt voor grof tuinafval bij Den Ouden Groenrecycling BV, Beijers Bos 2 te Haps en bij de mini-milieustraten in de afzonderlijke kernen Boxmeer, Cuijk, Mill, Overloon, Velp en Wanroij en in de gemeente Boekel. Kerstbomen mogen ook op de eerste inzameldag van GFT na Driekoningen geheel naast c.q. in stukken gezaagd in de GFT-container van 140 liter of 240 liter aangeboden worden.

  • 18.

    De ontdoener van afvalstoffen moet zich bij of op de milieustraat en op verzoek van het milieustraatpersoneel kunnen legitimeren als inwoner van de gemeente Land van Cuijk of de gemeente Boekel.

Artikel 8. Het in bijzondere gevallen ter inzameling aanbieden van huishoudelijke afvalstoffen

  • 1. In overleg met de gemeente Land van Cuijk kan de inzameldienst de inzameling opschorten als inzamelmiddelen, inzamelvoorzieningen en inzamelplaatsen niet op een veilige en toegankelijke wijze bereikt kunnen worden.

  • 2. In overleg met de gemeente Land van Cuijk hervat de inzameldienst de inzameling zodra inzamelmiddelen, inzamelvoorzieningen en inzamelplaatsen op een veilige en toegankelijke wijze weer bereikt kunnen worden.

  • 3. Niet-ingezamelde of niet-geledigde inzamelmiddelen met kunststof verpakkingsafval, metalen verpakkingen en drankenkartons respectievelijk gft-afval respectievelijk huishoudelijk restafval dienen uiterlijk om 18.00 uur op de vastgestelde inzameldag van de openbare weg te zijn verwijderd en teruggeplaatst zijn op het perceel.

Artikel 9. Inzameling bedrijfsafvalstoffen door de inzameldienst

Op grond van artikel 11 van de verordening worden de volgende bestanddelen van bedrijfsafvalstoffen aangewezen, die worden ingezameld door de inzameldiensten, die zijn aangewezen krachtens artikel 3 of 4 van de verordening.

  • 1.

    Als bestanddelen van bedrijfsafvalstoffen zijn aangewezen: de bestanddelen gft-afval, huishoudelijk restafval, plastic verpakkingsafval, blik en drankkartons en papier en karton afkomstig van bedrijven uit de kantoor-, winkel- en dienstensector, voor zover die naar aard, samenstelling en volume overeenkomen met huishoudelijke afvalstoffen.

  • 2.

    Als bestanddeel van bedrijfsafvalstoffen is aangewezen: het bestanddeel vlakglas afkomstig van met vlakglas werkende bedrijven.

  • 3.

    Als bestanddeel van bedrijfsafvalstoffen zijn aangewezen: elektrische en elektronische apparaten, afkomstig van detaillisten. Het dient te gaan om een klein aantal per aanbieding van ten hoogste 7 grote apparaten per aanbieding.

  • 4.

    Het aanbieden en inzamelen van de bedrijfsafvalstoffen als genoemd in artikel 9, leden 1 t/m 3 gebeurt volgens de regels die gelden voor het aanbieden en inzamelen van dezelfde huishoudelijke afvalstoffen, zoals vermeld in deze Uitvoeringsregels Afvalstoffenverordening gemeente Land van Cuijk 2023. Elektrische en elektronische apparaten kunnen in afwijking hiervan niet aangeboden worden bij de KCA-wagen.

Artikel 10 Vervallen verklaren uitvoeringsregels

De Uitvoeringsregels Afvalstoffenverordening Land van Cuijk en Boekel 2017 vervallen op het moment van inwerkingtreding van de Uitvoeringsregels Afvalstoffenverordening gemeente Land van Cuijk 2023.

Artikel 11 Inwerkingtreding en citeertitel

  • 1. Deze Uitvoeringsregels Afvalstoffenverordening gemeente Land van Cuijk 2023 treden in werking de dag na bekendmaking.

  • 2. Deze uitvoeringsregels worden aangehaald als “Uitvoeringsregels Afvalstoffenverordening gemeente Land van Cuijk 2023”.

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de vergadering van het college van burgemeester en wethouders van Land van Cuijk d.d. 19 december 2023.

De secretaris,

Johan Postma

De burgemeester,

Marieke Moorman