Nota Reserves en Voorzieningen Deurne 2023

Geldend van 30-12-2023 t/m heden

Intitulé

Nota Reserves en Voorzieningen Deurne 2023

1. Inleiding

Voor u ligt de geactualiseerde nota reserves en voorzieningen. Periodiek worden alle reserves en voorzieningen geactualiseerd en onderbouwd. Met deze actualisatie wordt voldaan aan art. 11 van de “Financiele verordening 2023” van de gemeente Deurne die stelt dat het college periodiek een geactualiseerde nota aan de raad aanbiedt.

Het doel van deze nota is het bieden van een sturingsinstrument voor het college en tevens om te voorzien in de informatiebehoefte van de raad.

De gemeente Deurne hanteert het principe van continue sturing, waarbij de financiële positie bij elke raadsvergadering wordt besproken. Tijdens deze vergaderingen kan de gemeenteraad beslissen over het instellen of opheffen van een (bestemmings-)reserve.

2. Begrippen reserves, voorzieningen en weerstandscapaciteit

Reserves

Alle mutaties in de reserves behoeven goedkeuring van de raad. De goedkeuring geeft u gedurende het jaar, continue sturing.

Op grond van art. 43 van het BBV moeten de reserves op de balans worden onderscheiden in twee categorieën;

  • De algemene reserve: is het totaal van alle gereserveerde middelen die niet tot een bestemmingsreserve behoren en,

  • De bestemmingsreserves: een reserve waaraan de raad een bestemming heeft gegeven. Deze bestemmingen kunnen op basis van een raadsbesluit aangepast worden.

Algemene reserve

De algemene reserve is nodig om voor het opvangen van onverwachte tegenvallers en risico’s. In de kadernota 2015 is besloten dat de ratio van het weerstandsvermogen minimaal 0,6 moet zijn, maar dat er gestreefd wordt naar een waarde van minimaal 1.

Voor de algemene reserve is de minimale omvang op 10% van de begrotingsuitgaven gerekend over de begrotingen van de drie jaren voorafgaand aan het jaar waarvoor de begroting wordt opgesteld.

Aan beide eisen moet worden voldaan.

Inzetten middelen uit de algemene reserve

Het inzetten van een surplus 1 moet weloverwogen worden genomen. Het uitputten van de algemene reserve kan op lange termijn financiële problemen opleveren. Het surplus van de algemene reserve bestaat uit het deel boven de minimaal vastgestelde hoogte dat geen onderdeel uitmaakt van de benodigde weerstandscapaciteit.

Binnen de gestelde regels bestaan voor het inzetten van de algemene reserve de volgende mogelijkheden.

  • Ter dekking van incidentele onvoorziene kosten of stimuleringsregelingen (incidenteel).

  • Ter dekking van afschrijvingskosten van investeringen met een maatschappelijk nut of een deel daarvan (structureel).

  • Verlaging van lokale lasten voor burgers.

Enkele voorbeelden daarvan zijn:

  • Financiele noodsituaties, bijvoorbeeld schade aan infra door een ramp.

  • Investeringsprojecten, bijvoorbeeld maatschappelijk vastgoed zoals de bouw van een zwembad of bibliotheek.

  • Schuldenaflossing, bijvoorbeeld het eerder terugbetalen van leningen die zijn afgesloten voor investeringsprojecten of het aflossen van leningen.

  • Incidentele stimuleringsmaatregelen, economisch dan wel maatschappelijk, bijvoorbeeld tegemoetkoming van hoge energielasten of het geven van financiële steun bij een epidemie.

Inzetten van de algemene reserve voor zowel kortere als langere periode is mogelijk zolang dat past binnen de kaders van de regelgeving en de standpunten van de provincie.

Belangrijk om te benadrukken blijft dat het gebruik van de algemene reserve verantwoord moet gebeuren en dat er voldoende aandacht moet zijn voor het behoud van een gezonde financiële positie van de gemeente op de langere termijn.

Bestemmingsreserves

De verschillende bestemmingsreserves die in Deurne gebruikt kunnen worden, worden hieronder toegelicht.

  • Bestemmingsreserve GREX: Deze reserve is een buffer voor de financiële risico’s die samenhangen met de grondexploitatie. De reserve wordt gevoed door positieve eindresultaten van de grondexploitaties. Nadelen op exploitaties worden verrekend met deze reserve door een afdracht aan de voorziening verlieslatende exploitaties.

  • Bestemmingsreserves OVERIG: zijn bestemd voor aanwending in de toekomst waarbij op het moment van vorming van de reserve nog geen verplichting bestaat. Het doel ligt vast maar kan door de raad gewijzigd worden.

  • Bestemmingsreserve afschrijvingen OBRA (overige bestemmingsreserves afschrijvingen): reserves die een relatie hebben met een investering in de openbare ruimte en met economisch nut. Omdat het BBV voorschrijft dat reserves niet rechtstreeks in mindering mag worden gebracht op deze investeringen, worden de jaarlijkse afschrijvingslasten op deze manier gedekt. Het veranderen van een dergelijke reserve is mogelijk, maar heeft directe gevolgen omdat de lasten niet wegvallen en op een andere manier gedekt moeten worden.

Voorzieningen behoren tot het vreemd vermogen en bestaan uit nog te verwachten verplichtingen. Iedere organisatie treft voorzieningen om in de toekomst te kunnen voldoen aan financiële verplichtingen en om inzichtelijk te hebben wat voor invloed dit heeft op de financiële positie. Het college en de raad hebben geen bevoegdheden voor het onttrekken en toevoegen van gelden aan deze voorzieningen. Dit gebeurt door de organisatie.

Op grond van art. 44 van het BBV moeten voorzieningen worden gevormd wegens:

  • Een redelijkerwijs in te schatten verplichting of verlies, bijvoorbeeld voorziening wachtgeld (BBV art. 44.1A)

  • Een redelijkerwijs in te schatten financieel risico, bijvoorbeeld de voorziening dubieuze debiteuren, oninbare posten (BBV art. 44.1B)

  • Egaliseren van lasten, zoals groot onderhoud die gebaseerd zijn op onderhouds-, en vervangingsplannen. De voorziening zorgt voor een gelijkmatige (egaliseren) verdeling van de kosten over een aantal begrotingsjaren (BBV art. 44.1C)

  • De bijdragen aan toekomstige vervangingsinvesteringen met economisch nut waarvoor een heffing wordt geheven. Bijvoorbeeld vervanging van riool of afval (BBV art. 44.1D)

  • Van derden verkregen middelen die specifiek besteed moeten worden. (BBV art. 44.2) Onder derden vallen geen overheden, zoals Rijk, Provincie, EU en waterschappen.

Uitgangspunten bij het instellen van een bestemmingsreserve:

  • Voordat een bestemmingsreserve (kapitaallasten) wordt ingesteld, moet beoordeeld worden of de investering na de afschrijvingsperiode vervangen kan worden en of de vervangingskosten uit de exploitatie kunnen worden betaald.

  • Minimale omvang bij het instellen van een bestemmingsreserve is € 50.000. Hiermee wordt voorkomen dat kleine, niet-materiele bedragen leiden tot een grote hoeveelheid van kleine bestemmingsreserves.

  • Instellen en muteren van reserves gebeurt via een raadsbesluit. Bij het instellen van een reserve moet het volgende worden vermeld, zonder deze gegevens is het instellen van reserve niet mogelijk;

    • a.

      Het (specifieke) doel van de reserve,

    • b.

      Onderbouwing van de reserve,

    • c.

      Benodigde hoogte van de reserve, met onderbouwing,

    • d.

      De maximale looptijd.

Verschil tussen een reserve en een voorziening

Een bestemmingsreserve maakt onderdeel uit van het eigen vermogen, is vrij aanwendbaar en wordt ingesteld door een besluit van de gemeenteraad. Een voorziening maakt onderdeel uit van het vreemd vermogen, is niet vrij aanwendbaar en is gevormd door het nemen van een last in de exploitatie.

Het BBV legt het onderscheid tussen (bestemming)reserves en voorzieningen bij de mogelijkheid dat de raad de bestemming van reserves kan wijzigen. Uitzondering hierop vormt de bestemmingsreserve die aangehouden wordt voor de dekking van afschrijvingslasten van activa die reeds in het bezit zijn van de gemeente. Het veranderen van de bestemming van deze laatste categorie heeft immers gevolgen voor de (dekking in de) exploitatie. Het wijzigen van de bestemming bij een voorziening is niet mogelijk.

Samenvattend

Omschrijving

Reserve

Voorziening

Wijziging bestemming

Mogelijk

Niet mogelijk

Onderdeel van het

Eigen Vermogen

Vreemd vermogen

Toevoegingen

Resultaatbestemming

(Raadsbesluit vereist)

Resultaatbepaling

Onttrekking

Resultaatbestemming

(Raadsbesluit vereist)

Worden direct in mindering gebracht op de voorziening

Vrije aanwendbaarheid

Ja (raadsbesluit vereist)

Nee, slechts voor betreffende doel

Financieel onderbouwd

Niet noodzakelijk, maar zeker gewenst

Ja

Weerstandscapaciteit

De gemeente Deurne rekent de volgende componenten tot de (beschikbare) weerstandscapaciteit

  • Algemene reserve

  • Post onvoorzien

  • Onbenutte belastingcapaciteit

Bestemmingsreserves worden hiertoe niet gerekend omdat hier al een bestemming aan is toegekend.

De beschikbare weerstandscapaciteit zijn middelen die de gemeente ter beschikking heeft of ter beschikking kan krijgen om de financiële gevolgen van de risico’s op te vangen.

Voor de bepaling van de benodigde weerstandscapaciteit wordt door de afdelingen bij het opmaken van de jaarrekening en begroting de risico’s in kaart gebracht. Het totaal van deze netto risico’s is de benodigde weerstandscapaciteit.

De verhouding tussen de benodigde en de beschikbare weerstandscapaciteit is het weerstandsvermogen.

De ratio weerstandsvermogen wordt als volgt berekend:

Ratio weerstandsvermogen = beschikbare weerstandscapaciteit/ benodigde weerstandscapaciteit

Vanuit het Rijk en/of de provincie (toezichthouder) zijn er geen normen voor het weerstandsvermogen. Onderstaande normen zijn algemeen aanvaard bij de gemeentelijke en provinciale overheden.

Waardering

Ratio

Betekenis

A

> 2,0

Uitstekend

B

1,4 – 2,0

Ruim voldoende

C

1,0 – 1,4

Voldoende

D

0,8 – 1,0

Matig

E

0,6 – 0,8

Onvoldoende

F

< 0,6

Ruim onvoldoende

3. Functies van reserves

Reserves en voorzieningen kunnen een verschillende betekenis hebben voor de gemeente. Hieronder worden de verschillende functies toegelicht.

Bufferfunctie

Dit is de belangrijkste functie van het eigen vermogen. Voornamelijk de algemene reserve dient als bufferfunctie voor het opvangen van eventuele onvoorziene uitgaven (incidenteel) waarmee in de planning geen rekening is gehouden en die noodzakelijkerwijs dienen plaats te vinden. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Het voordoen van financiële risico’s waarvoor geen bestemmingsreserve of voorziening is gevormd

  • Het opvangen van eventuele jaarrekeningtekorten

  • Het opvangen van eventueel begrotingstekort of een deel daarvan

Financieringsfunctie

De reserves en voorzieningen fungeren als een intern middel. Dit maakt onderdeel uit van het totale vermogen van de gemeente.

Egalisatiefunctie

Zorgt ervoor dat bepaalde kosten gedurende een aantal jaren kunnen worden uitgesmeerd. Te denken valt bijvoorbeeld aan onderhoudsreserves en welke op termijn worden vervangen.

Bestedingsfunctie

De bestemmingsreserves en voorzieningen zijn bewust ingesteld om middelen ervan te besteden voor het realiseren van een bepaalde activiteit of bepaald doel, respectievelijk de kosten van die activiteit of dat doel te dekken. Een voorbeeld hiervan is een bestemmingsreserve die wordt opgericht om de structurele kapitaallasten van een investeringskrediet te kunnen dekken.

Spaarfunctie

Reserves en voorzieningen kunnen worden ingesteld om te sparen voor een door de raad vastgesteld bepaald doel of project.

4. Beleid ten aanzien van reserves en voorzieningen

Het vormen, wijzigen of opheffen van reserves is een raadsbevoegdheid door middel van een raadsvoorstel. Het vormen van een voorziening is voorgeschreven in het BBV. Expliciet wordt hierbij nog vermeld dat het vormen van een voorziening niet is toegestaan voor een algemeen bedrijfsrisico. Er dient sprake te zijn van een specifiek risico.

Het streven is om het aantal reserves en voorzieningen beperkt te houden tot het hoogstnoodzakelijke.

Algemene uitgangspunten

  • 1.

    Het aantal reserves beperkt houden. Te veel afzonderlijke reserves en voorzieningen leidt tot onoverzichtelijkheid en tot versluiering van uitgaven en inkomsten.

  • 2.

    Structurele lasten worden gedekt door structurele baten. Inzet reserves voor structurele lasten moet dan ook vermeden worden. Een uitzondering hierop zijn de reserves die dienen ter dekking van de afschrijvingslasten.

  • 3.

    Voor OBRA-reserves (pag.5) geldt dat een eenmalige storting gelijk is aan de toekomstige afschrijvingslasten.

  • 4.

    Reserves en voorzieningen mogen niet negatief staan.

  • 5.

    Minimale omvang bij het instellen van een bestemmingsreserve is € 50.000. Hiermee wordt voorkomen dat kleine, niet-materiele bedragen leiden tot een grote hoeveelheid kleine bestemmingsreserves.

  • 6.

    Het ratio weerstandsvermogen van de gemeente mag, zelfs na het inzetten van de reserve, niet onder de waarde van 0,6 zakken, we streven naar een waarde van 1.

  • 7.

    Instellen en muteren van reserves gebeurt via een raadsbesluit. Bij het instellen van een reserve moet het volgende worden vermeld, zonder deze gegevens is het instellen van een reserve niet mogelijk;

    • a.

      Het (specifieke) doel van de reserve

    • b.

      Onderbouwing van de reserve

    • c.

      Benodigde hoogte van de reserve, met onderbouwing

    • d.

      de maximale looptijd (niet van toepassing bij een spaarreserve);

  • 8.

    Een onttrekking mag niet hoger zijn dan de werkelijke lasten.

  • 9.

    Voordat een bestemmingsreserve wordt ingesteld, moet beoordeeld worden of de investering na de afschrijvingsperiode vervangen kan worden en of de vervangingskosten uit de exploitatie kunnen worden betaald. De Nota Reserves en Voorzieningen wordt periodiek herzien of wanneer er veranderingen zijn in wet- en regelgeving.

  • 10.

    Reserves met een waarde lager dan € 25.000, waarbij in de laatste twee jaren geen onttrekkingen hebben plaatsgevonden worden afgeboekt en het saldo daarvan wordt overgeheveld naar de Algemene Reserve. Afboekingsvoorstellen worden gedaan bij het vaststellingsbesluit van de jaarrekening of gedurende de cyclus continue sturing.

  • 11.

    De raad stelt een voorziening in. Overigens is de daadwerkelijke zeggenschap van de raad in bepaalde gevallen beperkt omdat er ook voorzieningen zijn die wettelijk verplicht zijn, denk bijvoorbeeld aan een voorziening dubieuze debiteuren. De hoogte van de voorziening moet onderbouwd zijn en mag niet groter of kleiner zijn dan de verplichting of risico’s waarvoor ze zijn gevormd. Alle toevoegingen aan voorzieningen zijn lasten en worden geraamd in de begroting. Uitgaven komen direct ten laste van de voorziening.

  • 12.

    Er vinden geen rentetoerekeningen plaats aan reserves en voorzieningen. In de begroting moet per programma worden aangegeven welke bedragen aan reserves worden onttrokken of toegevoegd (BBV art. 17D). Bij de jaarrekening moet een overzicht worden gegeven van de daadwerkelijke mutaties in de reserves en voorzieningen (BBV, art. 27/28 en 54/55).

5. Overzicht reserves en voorzieningen

Alle bedragen x EUR 1.000

Reserves

Naam

Stand per 1 januari 2023

Algemene Reserve

Algemene Reserve

25.603

Totaal

25.603

Bestemmingsreserves

Egalisatie onderhoud gebouwen

174

Egalisatie rekening tarieven GREX

2.832

Economische zaken

34

Neerkant Stimuleringsinitiatieven

15

Nota kostenverhaal groenfonds

7

Onderwijshuisvesting (AU)

347

Overhevelen saldo

2.235

Ecologische Verbindingszones

228

BRP (Basisregistratie Personen)

16

Mobiliteitsknooppunt

224

Omgevingswet

487

Aankoop ondergrondse afvalcontainers

43

Cultuur Centrum

4.383

MFA Vlierden

245

Sportpark Kranenmortel aanpassing

163

Verplaatsing tennisveld Helenaveen

242

Subsidie aanvragen gemeenschapshuizen

995

Totaal

12.689

TOTAAL RESERVES

38.292

Alle bedragen x EUR 1.000

Voorzieningen

Naam

Stand per 1 januari 2023

Voor verplichtingen, verliezen en risico’s

Wachtgeld politiek bestuur

1.460

Private aanvulling WW en WGA (PAWW)

40

Verlofsparen

186

Claim Attero 2015-2017

541

Totaal

2.227

Ter egalisatie (gladstrijken) van kosten

Onderhoud en vervanging van laanbomen

31

Onderhoud gebouwen

2.887

Onderhoud wegen

4.510

Renovatie toplaag atletiekbaan

252

Speelvoorzieningen

109

Frictie / reorganisatie

29

Toekomstige vervanging GRP

13.611

Totaal

21.429

Voor middelen van derden waarvan de bestemming gebonden is

Ned. Ver. van taxateurs van bomen

8

Voorziening afval

1.003

Totaal

1.011

TOTAAL VOORZIENINGEN

24.667

Overige voorzieningen risico’s

Dubieuze debiteuren

262

Verlieslatende GREX

15.176

Totaal

15.438

TOTAAL VOORZIENINGEN INCL. RISICO’S

15.438

6. Toelichting per reserve / voorziening

6.1 Toelichting per reserve

Alle bedragen x EUR 1.000

83001

Algemene Reserve

Afdeling

Bedrijfsvoering

Doelstelling

Het opvangen van mogelijke onverwachte tegenvallers in de begroting en de jaarrekening (buffer)

Begindatum

n.v.t.

Einddatum

n.v.t

Stand per 01/01/2023

€ 25.603

Benodigde hoogte

Minimale omvang op 10% van de begrotingsuitgaven gerekend over de begrotingen van de drie jaren voorafgaand aan het jaar waarvoor de begroting wordt opgesteld en afhankelijk van continu sturen

Opmerkingen

De algemene reserve is het belangrijkste onderdeel van de gemeentelijke beschikbare weerstandscapaciteit

Voorstel

n.v.t.

83004

Egalisatie onderhoud gebouwen

Afdeling

Ruimte

Doelstelling

Dekking kosten onderhoud van gemeentelijk vastgoed (o.a. brandweer, gemeentewerf, gemeentehuis en sociaal culturele gebouwen)

Begindatum

Stand per 01/01/2023

€ 174

Opmerkingen

Voorstel

aanhouden

83005

Egalisatie rekening tarieven GREX

Afdeling

Ruimte

Doelstelling

Buffer voor grondexploitaties. Wordt gevoed met het afsluiten van positieve grondexploitaties of tussentijdse waarnemingen. Wordt onttrokken voor het kunnen voeden van de voorziening verlieslatende exploitaties

Begindatum

Stand per 01/01/2023

€ 2.832

Opmerkingen

Aan de reserve wordt geen rente toegevoegd.

Voorstel

aanhouden

83015

Economische Zaken

Afdeling

Bedrijfsvoering

Doelstelling

Stimuleren van de Deurnese economie in brede zin

Begindatum

2016

Einddatum

2023

Stand per 01/01/2023

€ 34

Opmerkingen

In 2022 zijn er verplichtingen aangegaan, na betaling hiervan zal restant reserve € 15 zijn

Voorstel

aanhouden

83010

Neerkant stimuleringsinitiatieven

Afdeling

Samenleving

Doelstelling

Uit deze reserve worden initiatieven voor een leefbaar en vitaal Neerkant bekostigd

Begindatum

2013 (Vaststellen Kaderbrief 2013)

Stand per 01/01/2023

€ 15

Opmerkingen

In 2013 is € 50.000 budget toegekend aan projecten in Neerkant. Een groot deel van dit budget is in de laatste jaren gebruikt. Voor het restant bedrag ligt het initiatief bij Leefbaar en Vitaal Neerkant om voorstellen te doen voor inzet van deze middelen.

Voorstel

Aanhouden

83031

Nota kostenverhaal groenfonds

Afdeling

Ruimte

Doelstelling

Bevorderen van de groene uitstraling van de gemeente door projecten voor natuur- en landschapsontwikkeling mogelijk te maken (bron: nota kostenverhaal 2017)

Begindatum

Stand per 01/01/2023

€ 7

Opmerkingen

Voorstel

aanhouden

83012

Onderwijshuisvesting (AU)

Afdeling

Samenleving

Doelstelling

De reserve onderwijshuisvesting is ontstaan uit een decentralisatie uitkering en dient ter dekking van het sluiten van de exploitatie onderwijshuisvesting op basis van het IHP (Integraal huisvestingsplan onderwijs).

Begindatum

N.v.t.

Stand per 01/01/2023

€ 347

Opmerkingen

Onderwijshuisvesting is geen gesloten exploitatie. Daarmee is er ook geen dekking nodig voor het sluiten van deze exploitatie.

Voorstel

Deze reserve inzetten voor het dekken van (een deel van) de incidentele kosten die voortkomen uit het nieuw vast te stellen IHP en de reserve daarna opheffen.

83030

Overhevelen Saldo

Afdeling

Doelstelling

Het verantwoorden van de budgetoverheveling zoals door de raad besloten

Begindatum

nvt

Stand per 01/01/2023

€ 2.235

Opmerkingen

Deze reserve wordt gebruikt als een soort tussenrekening om budgetten van het ene naar het andere jaar over te hevelen (conform de financiële regelgeving)

Voorstel

aanhouden

83007

Ecologische verbindingszones

Afdeling

Ruimte

Doelstelling

Bekostigen van diverse projecten

Begindatum

2016

Stand per 01/01/2023

€ 228

Opmerkingen

De reserve heette voorheen Reserve reconstructie buitengebied. Het saldo van deze reserve is vanaf 2016 € 228K. In dit saldo is 140K voor EVZ opgenomen, het overige deel voor andere projecten. Bij de begroting 2021 zijn diverse structurele budgetten naar beneden bijgesteld met het idee dat waar nodig de kosten uit de reserve gedekt kunnen worden.

Voorstel

aanhouden

83006

BRP (Basisregistratie Personen)

Afdeling

Bedrijfsvoering

Doelstelling

Doel is om de basisregistratie personen door te ontwikkelen en aan te sluiten op de landelijke voorziening. Gelden zijn bij de begroting van 2016 beschikbaar gesteld. Het is een meerjarig traject en daarom een reserve ingesteld

Begindatum

2018

Einddatum

2023

Stand per 01/01/2023

€ 16

Opmerkingen

Het project waar deze reserve bij hoort heeft vertraging opgelopen onder andere door het vastlopen van het aanbestedingstraject.

Voorstel

aanhouden

83033

Mobiliteitsknooppunt

Afdeling

Ruimte

Doelstelling

Bij de jaarrekening 2018 is besloten om in 2019 de bestemmingsreserve ‘mobiliteitsknooppunt’ te vormen voor de verdere ontwikkeling hiervan

Begindatum

Stand per 01/01/2023

€ 224

Opmerkingen

Voorstel

aanhouden

83034

Omgevingswet

Afdeling

Ruimte

Doelstelling

Ter bekostiging van de implementatie omgevingswet. In de begroting 2020 en 2021 zijn de middelen voor de omgevingswet beschikbaar gesteld, omdat het een meerjarig traject betreft is er bij de slotwijziging 2020 een reserve ingesteld

Begindatum

01/01/2021

Einddatum

31/12/2023

Stand per 01/01/2023

€ 487

Opmerkingen

De omgevingswet is al een aantal jaren uitgesteld, hierdoor loopt de reserve nog door.

Voorstel

Bestemmingsvoorziening opheffen na invoering omgevingswet en een eventueel saldo overhevelen naar de algemene reserve

83026

Cultuur Centrum

Afdeling

Bedrijfsvoering

Doelstelling

Dekking van afschrijvingslasten gelieerd aan het cultuur centrum

Begindatum

Stand per 01/01/2023

€ 4.383

Opmerkingen

Voorstel

aanhouden

83027

MFA Vlierden

Afdeling

Bedrijfsvoering

Doelstelling

Dekking van afschrijvingslasten gelieerd aan MFA Vlierden

Begindatum

Stand per 01/01/2023

€ 245

Opmerkingen

Voorstel

aanhouden

83020

Sportpark Kranenmortel

Afdeling

Bedrijfsvoering

Doelstelling

Dekking van afschrijvingslasten gelieerd aan Sportpark Kranenmortel

Begindatum

Stand per 01/01/2023

€ 163

Opmerkingen

Voorstel

aanhouden

83019

Verplaatsing tennisveld Helenaveen

Afdeling

Bedrijfsvoering

Doelstelling

Reserve ter dekking van de afschrijvingslasten van de investering: verplaatsen tennisvelden Helenaveen

Begindatum

Stand per 01/01/2023

€ 242

Opmerkingen

Voorstel

aanhouden

83036

Subsidieaanvragen gemeenschapshuizen

Afdeling

Samenleving

Doelstelling

Reserve ter dekking van toekomstige subsidieaanvragen voor groot onderhoud.

Begindatum

01/01/2022

Stand per 01/01/2023

€ 995

Opmerkingen

Voorstel

aanhouden

6.2 Toelichting per voorziening

alle bedragen x EUR 1.000

84001

Wachtgeld politiek bestuur

Afdeling

Directie / Bedrijfsvoering

Doelstelling

Algemene pensioenwet politieke ambtsdragers (APPA) o.b.v. pensioenberekeningen die door Raet worden aangeleverd

Begindatum

Einddatum

nvt

Stand per 01/01/2023

€ 1.460

Benodigde hoogte

De reserve moet hoog genoeg zijn om aan de toekomstige pensioenverplichtingen te kunnen voldoen

Opmerkingen

Jaarlijks wordt de reserve herijkt op basis van de ontwikkeling van de rente.

Voorstel

aanhouden

84037

Private aanvulling WW en WGA (PAWW)

Afdeling

Bedrijfsvoering

Doelstelling

Aanvulling WW-uitkering o.b.v. salarisadministratie

Begindatum

Einddatum

nvt

Stand per 01/01/2023

€ 40

Opmerkingen

Verplichte reserve, de gemeente heeft zich hierbij aangesloten. Deze is ter afdekking van de verplichting tot verlengde ww.

Voorstel

aanhouden

84061

Verlofsparen

Afdeling

Bedrijfsvoering

Doelstelling

Regeling verlofsparen CAO gemeenten 2021-2022

Begindatum

Einddatum

n.v.t.

Stand per 01/01/2023

€ 186

Opmerkingen

Voorstel

aanhouden

84063

Claim Attero 2015-2017

Afdeling

Ruimte

Doelstelling

Naheffing door een uitspraak van de Hoge Raad van 17 maart 2023 over de minderlevering restafval

Begindatum

Einddatum

Stand per 01/01/2023

€ 541

Opmerkingen

Voorstel

aanhouden

84031

Onderhoud en vervanging laanbomen

Afdeling

Ruimte

Doelstelling

Vervanging en onderhoud laanbomen o.b.v. vervangings- en onderhoudsplannen

Begindatum

Stand per 01/01/2023

€ 31

Opmerkingen

Voorstel

aanhouden

84031

Onderhoud gebouwen

Afdeling

Ruimte

Doelstelling

Dekking kosten onderhoud gemeentelijk vastgoed waarvoor een meerjarig onderhoudsplan (MJOP) is opgesteld.

Begindatum

Stand per 01/01/2023

€ 2.887

Opmerkingen

Voorstel

aanhouden

84008

Onderhoud wegen

Afdeling

Ruimte

Doelstelling

Vanaf 2013 worden jaarlijkse onderhoudsmiddelen in voorziening onderhoud wegen beschikbaar gesteld van waaruit het totale (calamiteiten en projecten) onderhoud worden gedaan t.b.v. wegenbeheersplan (geactualiseerd januari 2020)

Begindatum

Stand per 01/01/2023

€ 4.510

Opmerkingen

Voorstel

aanhouden

84011

Renovatie toplaag atletiekbaan

Afdeling

Samenleving

Doelstelling

Egalisatie kosten nieuwe toplaag atletiekbaan

Begindatum

Begroting 2011

Stand per 01/01/2023

€ 252

Opmerkingen

De gemeente is als eigenaar van de atletiekbaan verantwoordelijk voor het grootonderhoud. Deze voorziening is getroffen voor het egaliseren van de kosten voor de renovatie van de toplaag van deze atletiekbaan (iedere 20 jaar).

Voorstel

Aanhouden

84012

Speelvoorzieningen

Afdeling

Ruimte

Doelstelling

Onderhoud en renovatie speelvoorzieningen o.b.v. een onderhoudsplan

Begindatum

Stand per 01/01/2023

€ 109

Opmerkingen

Voorstel

aanhouden

84004

Frictie / reorganisatie

Afdeling

Bedrijfsvoering

Doelstelling

Reorganisatie

Begindatum

Stand per 01/01/2023

€ 29

Benodigde hoogte

Afhankelijk van de verwachte frictiekosten.

Opmerkingen

Deze reserve wordt jaarlijks herijkt. Dit is een wettelijk verplichte reserve. De naam reorganisatie is incorrect, de reserve is voor frictiekosten.

Voorstel

Naam wijzigen alleen ‘frictie’ - aanhouden

84007

Toekomstige vervanging GRP

Afdeling

Ruimte

Doelstelling

De voorziening is enerzijds bedoeld voor het egaliseren van de kosten van groot onderhoud aan het riool. Daarnaast heeft deze als doel om bijdragen voor toekomstige vervangingsinvesteringen, waarvoor een heffing wordt geheven, te sparen en om vervangingsinvesteringen, waarvoor is gespaard, direct af te boeken.

Begindatum

Stand per 01/01/2023

€ 13.611

Opmerkingen

De doelstelling en de classificatie van deze voorziening wordt opnieuw beoordeeld bij het opstellen van het GRP 2024.

Voorstel

aanhouden

84015

Nederlandse Vereniging van Taxateurs van Bomen

Afdeling

Ruimte

Doelstelling

De voorziening wordt gevoed door ontvangen schadevergoeding m.b.t. schades aan bomen. De kosten van herstel van laanbomen komt ten laste van deze voorziening

Begindatum

Stand per 01/01/2023

€ 8

Opmerkingen

Voorstel

Opheffen en het saldo toevoegen aan de voorziening onderhoud en vervanging laanbomen

84035

Voorziening afval

Afdeling

Ruimte

Doelstelling

Egalisatie voorziening voor gesloten exploitatie afval

Begindatum

Stand per 01/01/2023

€ 1.003

Opmerkingen

Voorstel

aanhouden

6.3 Voorziening Risico’s

Alle bedragen x EUR 1.000

Dubieuze Debiteuren

Afdeling

Financiën

Doelstelling

Voorziening ter afdekking van het risico van oninbare debiteuren

Begindatum

Stand per 01/01/2023

€ 262

Benodigde hoogte

Deze is afhankelijk van het debiteurensaldo

Opmerkingen

Hoogte wordt jaarlijks bepaald bij de jaarrekening o.b.v. een percentage van het debiteurensaldo

Voorstel

aanhouden

84016

Verlieslatende GREX

Afdeling

Ruimte

Doelstelling

Voorziening ter compensatie van verlieslijdende grondexploitaties (Deurne totaal)

Begindatum

nvt

Stand per 01/01/2023

€ 15.176

Opmerkingen

Hoogte wordt jaarlijks geactualiseerd conform nota GREX

Voorstel

aanhouden

Ondertekening


Noot
1

Wat overblijft in de algemene reserve nadat de minimale hoogte voor de weerstandscapaciteit is bereikt. Met andere woorden, het is het bedrag boven de minimale vereiste hoogte dat niet nodig is als buffer voor toekomstige risico’s en dus beschikbaar is als extra middelen of reserves.