Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR709924
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR709924/1
Groenbeleidsplan 2024-2033 en het bijbehorende Groenstructuurplan
Geldend van 23-12-2023 t/m heden
Intitulé
Groenbeleidsplan 2024-2033 en het bijbehorende GroenstructuurplanDe raad van de gemeente Berkelland;
gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 10-10-2023;
b e s l u i t :
het Groenbeleidsplan 2024-2033 en het bijbehorende Groenstructuurplan vast te stellen
Beleidsplan en groenstructuurplanvoor openbaar groen in de bebouwde kommen van gemeente Berkelland
Samenvatting
Het groenbeleidsplan geeft in hoofdlijnen aan hoe we omgaan met het openbaar groen binnen de bebouwde kommen, de komende 10 jaar. Hierbij hoort ook het groenstructuurplan.
Het openbaar groen heeft waarde voor het ruimtelijke beeld, natuur en klimaat en de leefbaarheid in de kernen. Als gemeente willen we vooral gaan inzetten op meer groen in de kernen met behulp van de 3-30-300 regel, ook willen we de vastgelegde onderhoudskwaliteit verhogen, en we willen onze kernen kleurrijker maken.
In dit plan geven we aan wat we willen bereiken en wat we daarvoor gaan doen. Met het groenbeleidsplan weten inwoners wat zij van de gemeente mogen verwachten, en hebben we als gemeente handvaten bij ontwikkelingen, aanleg en beheer.
Ruimtelijke beeld
We willen de belangrijke groenstructuren beschermen en waar mogelijk versterken. Daarbij willen we nog meer de relatie met het landschap leggen en cultuurhistorische plekken accentueren. In kaarten zijn de structuren per kern weergegeven. Verder willen we in het groen meer kleur toepassen, door bloemen, herfstkleuren, en bessen. Dit doen we vooral met heestermixen, inzaaien van bloemenmengsels, en bollen. Op representatieve plekken kan dit ook met vaste planten.
Natuur en klimaat
We werken aan meer variatie en natuurwaarde voor planten en dieren, onder meer door het ontwikkelen van meer bloemrijk gras, natuurlijke oevers en ecologisch beheer. We streven naar een netwerk van ecologische verbindingen door de kernen.
We passen de leefomgeving aan aan het veranderende klimaat. Groen speelt een rol in het opvangen van hevige regen, en het verminderen van hitte en droogte, en het opslaan van CO2.
Op diverse plaatsen komen wadi’s. Dit draagt bij aan het verminderen van wateroverlast en droogte. En het geeft kansen voor biodiversiteit. Andere voorbeelden zijn het vergroenen van versteende plekken, en het droogtebestendiger maken van de beplantingen.
Invoeren normen voor minimale hoeveelheid groen in dorpen en wijken
Om voldoende groen te garanderen voor verkoeling, waterinfiltratie, bewegen en ontmoeten, en biodiversiteit, gaan we normen hanteren voor de hoeveelheid groen. We gaan uit bij nieuwe ontwikkelingen van minimaal 75 m2 groen per woning, en hanteren de 3-30-300 regel als richtlijn:
- -
3 bomen te zien vanuit elke woning
- -
minimaal 30% groen in elke buurt
- -
Binnen 300 meter een park voor verkoeling en recreatie
Deze 3-30-300 regel wordt in verschillende gemeenten al toegepast. We hebben in kaart wat dit betekent voor onze kernen en wat de buurten zijn die hier nog niet aan voldoen.
Bestaande buurten die onder de richtlijn liggen worden vergroend waar mogelijk, en ook geldt de regel als kader bij nieuwbouw.
Leefbaarheid
We streven naar prettige kernen om te wonen en te recreëren. In de buurten zijn plekken waar je kan bewegen en ontmoeten. Daarbij willen we rekening houden met verschillende doelgroepen en leeftijdsgroepen, te denken aan toegankelijkheid, zitgelegenheid, sociale veiligheid, natuureducatie, en sociale functie. Bij plannen voor herinrichting van het groen worden bewoners betrokken en er blijft ruimte voor bewonersinitiatieven.
Kwaliteit en kosten in balans
Randvoorwaarde is dat kwaliteit en kosten in balans zijn: de voorkeur gaat uit naar onderhoudsarme oplossingen. Voor de beeldkwaliteit van alle groen in de bebouwde kommen, streven we naar niveau B oftewel een basisniveau, dit is hoger dan nu op veel plekken werd gehanteerd.
Figuur 1 Burgemeester Bloemersstraat Borculo
1 Inleiding
1.1 Vorm geven aan ambities voor groen in de kernen
Groen is belangrijk voor de uitstraling en leefbaarheid in de kernen van Berkelland. Dit groenbeleidsplan geeft de hoofdlijnen aan voor het openbaar groen in de bebouwde kommen in gemeente Berkelland, voor de periode 2024-2033. Het vervangt het oude Groenbeleidsplan, uit 2009.
In het Groenbeleidsplan wil de gemeente de komende 10 jaar meer het accent leggen op:
- -
natuur,
- -
klimaatverandering (m.n. hitte, droogte, hevige regen),
- -
betrokkenheid bewoners,
- -
bewegen en ontmoeten in de openbare ruimte,
- -
versterken groenstructuren,
- -
kwaliteit en kosten in balans.
Groen is belangrijk
Groen is niet alleen mooi maar in vele opzichten belangrijk:
- -
gebruik: dicht bij huis gebruiken mensen groen voor sport, spel en recreatie;
- -
beleving: kleuren, geuren, geluiden, seizoenen beleven;
- -
klimaat: groen biedt ruimte voor wateropvang en infiltratie, en reguleert de temperatuur; groen levert zuurstof, beschermt tegen zon en wind, vangt stof op;
- -
leefbaarheid: bewoners voelen zich betrokken bij het groen in hun buurt;
- -
maatschappelijk: onderhoud door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt;
- -
gezondheid: het is bewezen dat groen een positieve invloed heeft op de gezondheid;
- -
waarde van de woning: groen is waarde verhogend voor woningen;
- -
natuur en biodiversiteit: ook in de bebouwde kom is natuurwaarde van belang.
Groen kost ruimte en geld. De waarde van het groen weegt hier ruimschoots tegenop.
Wat valt er onder het Groenbeleidsplan?
Het Groenbeleidsplan gaat over het openbaar groen in de 11 bebouwde kommen van de gemeente Berkelland. Voor bomen en voor speelvoorzieningen is er een apart beleidsplan. Ook gaat het Groenbeleidsplan niet over onkruid in verhardingen.
Waarvoor wordt het Groenbeleidsplan gebruikt?
Het Groenbeleidsplan geeft in hoofdlijnen aan hoe we het openbaar groen onderhouden en inrichten. Met behulp van het beleid kunnen diverse verzoeken en vragen van inwoners beantwoord worden. Van belang is ook het kunnen bieden van uitgangspunten bij projecten en nieuwe ontwikkelingen.
1.2 Kaders
Het groenbeleid staat niet op zichzelf, maar is mede gebaseerd op eerdere besluiten, en vastgesteld beleid.
Coalitieakkoord ‘Wederzijds vertrouwen’ 2022-2026
Het coalitieakkoord benadrukt dat we streven naar een klimaatbestendige leefomgeving. Daarnaast zijn de kernwoorden uit het coalitieakkoord ten aanzien van de openbare ruimte: schoon, groen, duurzaam, toegankelijk, kleurrijk en stimulerend tot bewegen.
Omgevingsvisie
In september 2023 is de Ontwerp Omgevingsvisie Gemeente Berkelland vastgesteld door de raad. De hoofdlijnen uit het Groenbeleidsplan zijn terug te vinden in de Omgevingsvisie. En andersom geeft dit Groenbeleidsplan verdere uitwerking aan de Omgevingsvisie op het gebied van groen in de kom, zoals:
- •
Onze ambitie is om de prettige en rustige woonomgeving in een prachtig groene omgeving voor Berkelland ook richting de toekomst te behouden.
- •
De openbare ruimte richten we zo in dat deze past bij de toename van woningbouw. We houden rekening met klimaatadaptatie, verkoeling, leefbaarheid, ontmoeten en sporten wordt gestimuleerd en we houden rekening met specifieke doelgroepen als jongeren. Daarbij zetten we onder andere in op het vergroenen van de leefomgeving.
- •
Bij nieuwe woningbouwlocaties stimuleren we het gebruik van circulaire bouwmaterialen en een duurzame en klimaatbestendige inrichting van de openbare ruimte. Daarbij zetten we onder andere in op de 3-30-300 regel.
Kosten onderhoud groen
De raad is bij de begroting 2021 akkoord gegaan met een structurele bezuiniging op het onderhoud van groenvoorzieningen. Dit heeft gevolgen gehad, en het volgende was hierover afgesproken:
- •
We beperken de hoeveelheid duurdere groentypen (hagen, vaste planten,
- •
sierheesters).
- •
Een deel van de gazons wordt minder vaak gemaaid.
- •
Waar we wel heesters of vaste planten willen, zorgen we er voor dat dit op een acceptabel niveau onderhouden wordt (kwaliteitsniveau B, zie ook hoofdstuk 4).
De meest relevante overige kaders vanuit gemeente Berkelland:
- •
Document ‘Verder met wijk- en kerngericht werken’ (vastgesteld januari 2019);
- •
Ambitiegericht beheer (besluit september 2019);
- •
Bomenbeleidsplan 2020-2029 (vastgesteld november 2020);
- •
Beleidsplan spelen en bewegen in de openbare ruimte (vastgesteld februari 2022);
- •
Ontwikkelagenda;
- •
Biodiversiteitsplan (vastgesteld oktober 2021);
- •
Watertakenplan (planning besluit eind 2023);
- •
Lokale Inclusie Agenda Berkelland (2020).
Landelijke regelgeving en richtlijnen:
- •
Wet natuurbescherming
- •
Omgevingswet
- •
Global Goals (sustainable development goals)
- •
Nota Ruimte
1.3 Leeswijzer
Eerst wordt een beeld gegeven van de huidige situatie. Daarna wordt in verschillende thema’s uitgewerkt wat de visie per thema is. De thema’s zijn:
- •
Groenstructuur en ruimtelijk beeld
- •
Natuur en klimaat
- •
Leefbaarheid
Elk thema wordt in een apart hoofdstuk uitgewerkt.
Vervolgens wordt aangegeven hoe we dit willen realiseren, met behulp van richtlijnen voor ontwerp en inrichting, en beheer. Tot slot volgt het hoofdstuk met planning en financiën. In de bijlage is het Groenstructuurplan, met plannen per dorp te vinden.
2 Huidige situatie
Hoeveelheden binnen bebouwde kom:
Berkelland is een groene gemeente, zowel binnen als buiten de bebouwde kom. Dit verschilt wel sterk per buurt of dorp. Gemiddeld is er per inwoner 51 m2 groen binnen de bebouwde kom. Landelijk is dit ongeveer 45 m2 gemiddeld.
Van de grote kernen is Eibergen het groenst, met 66 m2 per inwoner. Neede heeft het minste groen, namelijk 35 m2.
Alle openbaar groen is opgenomen in een digitaal beheersysteem. Berkelland heeft 172 hectare groen in de bebouwde kommen. Hiervan is eind 2022 ongeveer 35 hectare gazon, 74 hectare bloemrijk gras, 40 hectare bosplantsoen en 16 hectare heesters, hagen en vaste planten.
In 2021 en 2022 zijn veel gazons in de bebouwde kom omgevormd naar bloemrijk gras.
Met overeenkomsten is er ook groen in beheer bij bewoners, voornamelijk kleinere vakken.
|
Inwoners binnen de bebouwde kom (2022) |
Openbaar groen (hectare) |
M2 per inwoner |
(Zeer) tevreden over groen |
Eibergen |
9480 |
62 |
66 |
65 |
Neede |
7665 |
27 |
35 |
64 |
Borculo |
7200 |
42 |
58 |
70 |
Ruurlo |
5825 |
29 |
49 |
68 |
Beltrum |
1310 |
3 |
20 |
72 |
Rietmolen |
545 |
0,8 |
16 |
64 |
Geesteren |
535 |
2 |
38 |
79 |
Rekken |
435 |
3 |
58 |
85 |
Haarlo |
315 |
1 |
34 |
84 |
Gelselaar |
290 |
1 |
68 |
80 |
Noordijk |
215 |
1 |
45 |
78 |
|
|
|
|
|
Totaal BL |
33.815 |
172 |
51 |
72 |
Wat betreft de grotere kernen heeft vooral Neede relatief weinig openbaar groen. Er is ook een aantal wijken in andere grote kernen die er uitspringen wat betreft de geringe hoeveelheid groen, dit zijn Smidsbrink Ruurlo en De Koppel in Borculo.
Kwaliteit
We werken met de kwaliteitsmeetlatten van het kennisplatform CROW. Er zijn 5 niveaus, namelijk A+, A, B, C en D. A+ is heel hoog, en D is heel laag.
Figuur 2: voorbeeld van een beeldmeetlat knippen hagen (CROW)
Eerder is voor het openbaar groen een kwaliteitsniveau C vastgesteld, met uitzondering van centra en doorgaande wegen waarvoor B geldt. Echter met kwaliteitsniveau C is een laag niveau, wat leidt tot klachten, verrommeling en sterke wisseling in beeld. Er mag bijvoorbeeld veel overgroei zijn van takken en onkruid mag vrij hoog worden, voor het moment dat ingegrepen hoeft te worden. Vandaar dat we in de praktijk al streven naar niveau B.
Er is een kwaliteitsmeting gedaan om te meten hoe de kwaliteit van het groen momenteel is ten aanzien van de gestelde kwaliteitsniveaus. Hiervoor zijn landelijk meetlatten (KOR), vanuit het CROW. Uit de kwaliteitsmeting van zomer 2022 is gebleken dat in de praktijk op de meeste plekken inderdaad niveau B is gehaald.
Sterke punten en knelpunten
Wat opvalt in Berkelland is de grote oppervlakte, en de vele dorpen, met elk een eigen karakter. De rol van inwoners verschilt, maar over het algemeen is men betrokken bij het groen in de buurt.
Er wordt gewerkt aan klimaatadaptatie en meer biodiversiteit.
Er zijn wel verschillen te zien, bepaalde wijken en dorpen hebben de laatste jaren meer aandacht gehad dan andere, waardoor het verschil in inrichtingskwaliteit goed zichtbaar is. In wijkontwikkelingen zoals in Neede Noord-Oost en het voormalig waterzuiveringsgebied in Borculo wordt gericht op groen gestuurd.
Ontwikkelingen
In het oude groenbeleidsplan en groenstructuurplan, is een goede basis gegeven voor het vormen van groenstructuren. Een goede groenstructuur bestaat uit een samenhangend geheel van verschillende groene elementen.
Momenteel hebben we te maken met diverse ontwikkelingen, zoals biodiversiteit, klimaat, en het stimuleren van bewegen, waar juist het groen een belangrijke rol in heeft. Daarnaast zijn er (mede hierdoor) juist ook veel raakvlakken met andere disciplines zoals wegen en riolering, wat een integrale blik op de openbare ruimte vereist. Om dit beter en planmatiger te kunnen managen, is er een Integraal beheerplan openbare ruimte en een integrale leidraad inrichting openbare ruimte in voorbereiding.
Dashboard Datalab GO : De oost-Gelderse gemeenten werken samen in een Datalab. Via de website kunnen diverse dashboards worden bekeken, en kaarten worden gecombineerd. Dit geeft ook voor groen veel informatie.
Figuur 3: voorbeeld kaart website Datalab GO
3 Beleidsuitgangspunten
Groen is niet alleen mooi. Met de vele uitdagingen van dit moment is het belangrijk prioriteiten te leggen bij klimaatadaptatie, biodiversiteit en leefbaarheid.
Met deze prioriteiten werken we ook aan een gezonde leefomgeving: schaduw bij hitte, afvangen van fijnstof, natuurlijk evenwicht met planten en dieren, en voorkomen van wateroverlast.
In de volgende hoofdstukken wordt uitgewerkt wat de visie en beleidsuitgangspunten zijn voor het groen, aan de hand van de volgende onderwerpen:
- •
Groenstructuur en ruimtelijk beeld
- •
Natuur en klimaat
- •
Leefbaarheid
- •
Kwaliteit
Figuur 4: bloemrijk gras en wadi Oranjelaan Neede
4 Groenstructuur en ruimtelijk beeld
Elke kern heeft een eigen ordening die ontstaat door verschillende patronen zoals onderliggend landschap, verkeer, bebouwing, water en groen.
Groene elementen in de openbare ruimte hebben veelal een onderlinge samenhang en vormen zo een groenstructuur. Deze structuur hangt nauw samen met de stedenbouwkundige en ruimtelijke opbouw van een stad of dorp. Een goede groenstructuur draagt bij aan de herkenbaarheid en uitstraling van het dorp, en een onderlinge samenhang levert een bijdrage aan de ecologische waarde.
Een voorbeeld van de samenhang is de verkeersstructuur. Groen heeft vaak een functie in de verkeersbegeleiding. Ook kunnen we met groen benadrukken wat het karakter is van een weg (verblijfsgebied, verkeersader etcetera).
Binnen de groenstructuur speelt de bomenstructuur een overheersende rol. Bomen zijn door hun ruimtelijke werking de meest beeldbepalende groenelementen en daarom sterk sfeerbepalend. Daarnaast zijn elementen als beplantingen, gras en water van betekenis binnen de groenstructuur. Een belangrijke opgave van het Groenstructuurplan is alle groene en blauwe onderdelen te integreren tot een samenhangend geheel.
Figuur 5: de wijk Simmelink in Eibergen heeft sterke groenstructuren
4.1 Hoofdgroenstructuur
De hoofdgroenstructuur betreft de structuur met groenvoorzieningen die een belangrijke functie voor de gehele kern of wijk vervullen.
De hoofdgroenstructuur wordt per dorp op kaart aangegeven en bestaat uit:
- •
groen en bomen langs de belangrijkste wegen
- •
entrees en markante plekken
- •
grote groenelementen als parken, begraafplaatsen en sportparken
- •
overgangen naar het landschap
- •
buffers bijvoorbeeld langs bedrijventerreinen
- •
ecologisch en voor klimaatadaptatie belangrijke elementen
- •
elementen met een belangrijke cultuurhistorische functie
- •
belangrijke sport- en speelplekken
Voor elke kern is een groenstructuurkaart, Het groenstructuurplan met plannen en kaarten per dorp, is als bijlage bij dit groenbeleidsplan gevoegd.
Figuur 6: speelplekken zoals in de Tulpstraat Eibergen, zijn onderdeel van de hoofdgroenstructuur
4.2 Landschappelijke groenstructuur
De onderlegger voor het groen in de dorpen kun je terugvoeren naar het landschap.
Het landschap van Berkelland behoort geologisch tot de hogere zandgronden, de gemiddelde hoogte ligt boven 15m + NAP. Het landschap kent veel hoogteverschillen, oorspronkelijk ontstaan door de stuwingen in de laatste ijstijd. In de laagten liggen de beekdalen. De beken wateren af vanuit het zuidoosten naar het noodwesten richting de IJssel. De afwisseling in hoog en droog en laag en nat is terug te zien in het landschap. Op korte afstand van elkaar liggen dichte boslandschappen, besloten hoevenlandschappen, essenlandschappen en open beekweidelandschappen.
Door deze karakteristieke groenstructuren heeft het landschap invloed op de identiteit van de kernen, ze bieden handvaten bij het versterken van deze identiteit.
Figuur 7: kaart globale indeling landschappen Berkelland (uit Groenbeleidsplan 2009)
Vanuit het landschap benaderen we de kernen. De landschappelijke kernkwaliteiten, met kenmerkende groenstructuren en patronen, bieden handvaten voor verdere ontwikkelingen van het groen binnen de kernen.
- •
Zichtlijnen en uitzichten naar het landschap
- •
Gebruik van soorten die passen in het landschap
- •
Meer weide met bloemrijk gras, minder gazons
- •
Karakteristieke beplantingsstructuren terug laten komen in de kern
- •
Structuren buiten de kern door laten lopen binnen de kern
Een goede verweving van dorp en landschap en het zicht vanuit de bebouwde kom op het groen is dan ook een belangrijk aandachtspunt. De kernen grenzen aan verschillende typen landschappen en deze verschillen willen we zoveel mogelijk beleefbaar maken.
5 Natuur en klimaat
De 17 Global Goals (ook Sustainable Development Goals) zijn duurzame ontwikkelingsdoelen die in 2015 door alle lidstaten van de Verenigde Naties zijn aangenomen, en vormen voor de periode tot 2030 dé wereldwijde duurzaamheidsagenda. Ze zijn een mondiaal kompas voor uitdagingen als armoede, onderwijs en de klimaatcrisis. Ook Nederland heeft deze ambitieuze agenda
onderschreven. Voor dit beleidsplan zijn met name de Global Goals 11,13 en 15 relevant.
Speerpunten vanuit de Global Goals voor dit groenbeleidsplan:
SDG 11 - Maak steden en menselijke nederzettingen inclusief, veilig, veerkrachtig en duurzaam
SDG 13: Neem dringend actie om klimaatverandering en haar impact te bestrijden.
SDG 15 - Bescherm, herstel en bevorder het duurzaam gebruik van ecosystemen op het vasteland, beheer bossen en wouden duurzaam, bestrijd woestijnvorming, stop landdegradatie en draai het terug en roep het verlies aan biodiversiteit een halt toe
De relevante Global Goals komen in dit groenbeleidsplan zeker tot uiting.
Een paar relevante voorbeelden:
- -
aandacht voor de behoeften van mensen in kwetsbare situaties, kinderen, personen met een handicap en ouderen
- -
duurzame planning en beheer
- -
natuurlijke erfgoed beschermen
- -
nadelige milieu-impact reduceren
- -
toegang tot openbare groene ruimtes
- -
adaptatie aan klimaatverandering
- -
bewustwording inzake klimaatverandering
- -
planten van bomen en bevorderen biodiversiteit
- -
invasieve soorten beperken
5.1 Biodiversiteit
We willen de biodiversiteit in de bebouwde kommen verhogen. Flora en fauna krijgen meer kansen, en plagen zoals de eikenprocessierups worden hiermee verminderd. Voor heel Berkelland is in 2021 een Biodiversiteitsplan vastgesteld. Hierin zijn ook handvaten gegeven voor de bebouwde kommen.
Belangrijk voor de verhoging van de biodiversiteit is om natuurvriendelijke structuren door de kernen te laten lopen die gebieden in en buiten de kom met elkaar verbinden, als een soort netwerk voor flora en fauna.
De richtlijnen die wij toepassen voor het stimuleren van biodiversiteit in de bebouwde kommen zijn:
- •
Zo veel mogelijk ecologische inrichting en beheer van het openbaar groen.
- •
Optimaliseren van de groene hoofdstructuur binnen de bebouwde kom, waarbij aandacht is voor verbinding met het buitengebied.
- •
Ontwikkelen van bloemrijk gras, en inzaaien van inheemse kruidenmengsels.
- •
Zorgen voor diverse beplanting die aantrekkelijk is voor inheemse fauna. Dit kan inheemse beplanting zijn, maar ook niet-inheemse beplanting die wel waarde heeft voor inheemse dieren door het bieden van bijvoorbeeld voedsel, of nestgelegenheid. Goede soorten zijn bijvoorbeeld vuilboom, Gelderse roos, krent en hondsroos, maar ook diverse vaste planten en bijvoorbeeld vlinderstruiken hebben een hoge waarde, denk aan bijen en vlinders.
- •
Zeker door toenemende droogte en ziektes door klimaatverandering is het belangrijk om veel verschillende soorten aan te planten, zodat niet één soort dominant wordt.
- •
In het openbaar groen de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups stimuleren, onder andere door bloemrijk gras.
- •
Bestrijding van invasieve exoten.
- •
Aanleg meer natuurvriendelijke oevers en meer variatie in gradiënten.
- •
Bestrijdingsmiddelen in het openbaar groen worden in Berkelland al jaren niet of nauwelijks meer toegepast. Dit zetten we zo door.
- •
De hoeveelheid groen behouden en zo mogelijk uitbreiden.
Figuur 8: Kleine ijsvogelvlinder (Biodiversiteitsplan)
De Kleine ijsvogelvlinder is in het biodiversiteitsplan als een van de ambassadeursoorten voor de bebouwde kom benoemd. De kleine ijsvogelvlinder is een vrij zeldzame vlinder in Nederland. Alleen in Twente en de Achterhoek worden ze nog regelmatig gezien. Ze komen in Berkelland ook voor in en nabij bebouwde kommen. Ze leven vooral in hogere delen van de bomen, maar komen vaak op open plekken en in bosranden naar beneden waar ze vaak op bloeiende braam nectar drinken.
5.1.1 Wet natuurbeheer en gedragscode
Indien overeenkomstig deze gedragscode wordt gewerkt is altijd sprake van zorgvuldig handelen en maak je dit aantoonbaar.
In de ‘Gedragscode soortbescherming gemeenten’ zijn de gedragscode Ruimtelijke Ontwikkeling of inrichting en de gedragscode Bestendig Beheer of onderhoud geïntegreerd. Nieuw is de uitgebreide maatregelencatalogus met heel concrete richtlijnen. Deze gedragscode is bedoeld voor alle Nederlandse gemeenten. Gemeente Berkelland heeft medio 2021 deze gedragscode van toepassing verklaard. Bij werkzaamheden en plannen waar dit van toepassing is, wordt een ecologisch werkprotocol opgesteld.
5.2 Klimaatadaptatie
Nederland klimaatbestendig in 2050
De gezamenlijke overheden hebben onderling afgesproken dat Nederland in 2050 waterrobuust en klimaatbestendig is. Ook in het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie (DPRA) is afgesproken dat gemeenten en waterschappen aan de slag gaan met het klimaatbestendig maken van hun gebied. Inzicht in knelpunten (stresstest) en goede communicatie met inwoners en andere betrokkenen (risicodialoog) zijn hiervoor van belang.
Figuur 9: voorbeeld stresstest wateroverlast Borculo
Achterhoekse gemeenten gezamenlijke aanpak
In de Achterhoek+ werken gemeenten en waterschap daarom samen aan een gezamenlijke aanpak, een zogenaamde Regionale Adaptatie Strategie. De Achterhoekse gemeenten hebben samen met Waterschap Rijn en IJssel een klimaatstresstest uitgevoerd waarin onderzocht is waar we kwetsbaar zijn als het weer steeds extremer wordt. Met name de aanpak van droogte in het landelijk gebied speelt in onze regio. In iedere gemeente zijn plekken gevonden waar veel water op straat kan komen te staan en waar water schade kan veroorzaken in gebouwen. Ook is er gekeken naar hitte. Bij hitte gaat het o.a. om schade aan de gezondheid.
Wat betekent dit voor het groenbeleid
Figuur10: water door centrum Borculo
Op basis van de klimaatstresskaarten, kunnen we maatregelen uitwerken voor de locaties waar dit het meest nodig en zinvol is. Zoveel mogelijk opvangen van regenwater om dit te infiltreren in de grond, is overal van belang. Ook is het verstandig dat we het groen aanpassen aan de nieuwe omstandigheden zodat het beter tegen droogte bestand is. Na een paar zeer droge jaren zien we dat mede doordat we voor een groot deel op hoge zandgronden zitten, de droogte zijn tol eist.
Voor het openbaar groen betekent dit dus dat we maatregelen moeten nemen, bijvoorbeeld door regen niet te snel af te voeren maar dit te laten infiltreren in de grond.
Bij nieuwe aanleg en renovaties moeten we andere methodes gebruiken dan we eerder gewend waren. Groen, bestrating, riool, bebouwing, alles moet integraal worden bekeken.
5.2.1 Regenwater vasthouden in het groen
Er zijn plekken waar kans is op extreme wateroverlast. In het groen kunnen buffers gemaakt worden voor extreme buien. Maar ook normale buien willen we zoveel mogelijk infiltreren in het groen. Daar is ruimte voor nodig. Een aandachtspunt is daarom om groen vrij te houden voor klimaatadaptatie, zodat er wadi’s of retentievijvers kunnen worden aangelegd. Een voorbeeld is de vijver aan de Vijverweg in Ruurlo.
Meer groen in woonkernen om regenwater op te vangen
Overtollig regenwater houden wij zoveel mogelijk vast op de plek waar het valt. Onder andere via het groen infiltreren we het water in de bodem om droogte tegen te gaan. Waar geen ruimte in de buurt zelf is, voeren wij water af naar zones aan o.a. de randen van woonkernen en het oppervlaktewater om schade als gevolg van wateroverlast in de kernen zoveel mogelijk te voorkomen.
Meer groen minder verharding
Bij alle projecten geldt dat we streven naar het voorkomen van overtollige verharding. Ook bewoners stimuleren we om stenen te vervangen door groen.
Aanleg van wadi’s
Wadi’s geven de mogelijkheid om hevige regenbuien op te vangen in het groen, en te laten infiltreren in de bodem. Hierbij is samenwerking met wegen en riolering.
Het vastgehouden water wordt gedeeltelijk opgenomen door beplanting, waardoor hittestress wordt beperkt. Ook benutten wij het water voor grondwateraanvulling, waardoor verdroging wordt tegengegaan.
Figuur 11: wadi in wijkpark Traland Eibergen
5.2.2 Aangename plekken bij hitte
Groen zorgt in de bebouwde kom voor een gezonde omgeving. Groen inzetten om verkoeling te bieden bij hitte, wordt in de toekomst steeds belangrijker. Prettige plekken in de bebouwde kom, waar met groen en water een aangenaam klimaat is bij hoge temperaturen moeten dan ook beter toegankelijk zijn voor inwoners. Denk aan bomen bij een plein, en grasvelden om te recreëren.
Waar mogelijk wordt minder verharding toegepast en meer groen.
Figuur 12: zitplek in de schaduw Scheringstraat Neede
Klimaatadaptatie in het groen kan zo op meerdere vlakken positief bijdragen: hiermee wordt een bijdrage geleverd aan de volksgezondheid, ruimtelijke kwaliteit en nemen de mogelijkheden voor recreatie en biodiversiteit toe.
5.2.3 Beplanting droogtebestendiger maken
We hebben te maken met meer extreme perioden van droogte. Berkelland ligt op hoge zandgrond, en na een paar droge jaren zien we dat de droogte zijn tol eist. Behalve het meer vasthouden en laten infiltreren van regenwater, willen we daarom ook de beplanting droogtebestendiger maken. Dit doen we door:
- -
aanpassen soortkeuze,
- -
grondverbetering toepassen,
- -
watergeven.
5.2.4 De 3-30-300 regel
Groen kan een grote bijdrage leveren in de effecten van klimaatverandering in de kernen.
Groen draagt bij aan de temperatuur van de omgeving, het voorkomen van droogte en verminderen wateroverlast. De nabijheid van groen heeft een positief effect op het welbevinden van inwoners en op de biodiversiteit. Toch staat het groen voortdurend onder druk, bijvoorbeeld door autogebruik, woningbouw, enzovoorts. Hoe kun je zorgen dat er toch voldoende groen is in de leefomgeving, ten behoeve van zowel voor inwoners als voor klimaatadaptatie?
In de analyse van Datalab GO is de 3-30-300 regel gebruikt, om onder andere voor de gemeente Berkelland te beoordelen of er voldoende groen aanwezig is met het oog op gezondheid en klimaatadaptatie.
De regel houdt het volgende in:
Iedereen moet vanuit huis 3 bomen kunnen zien, in een buurt leven waar tenminste 30 procent van het oppervlak met groen bedekt is en maximaal 300 meter wonen van de dichtstbijzijnde koele (groene) verblijfplaats waar gerecreëerd kan worden (groene plek van minimaal 200 m2).
De 3-30-300 regel is een vuistregel, die is uitgedacht door de in Wageningen opgeleide groen-expert Cecil Konijnendijk van den Bosch, nu directeur van het Nature Based Solutions Institute in Canada. Diverse gemeenten voeren de regel door in het beleid, en ook in Berkelland willen we deze regel hanteren.
In Datalab Go zijn hiervoor kaarten en gegevens per wijk te zien, zodat de knelpunten inzichtelijk zijn. Veel bestaande wijken en kernen in Berkelland voldoen al aan de vuistregel. Vergeleken met andere gemeenten in het gebied van Gelderland-oost (gebied van Datalab GO), zijn er echter in Berkelland wel relatief veel wijken die de 30% groen niet halen.
Juist bij nieuwe projecten, en nieuwe inrichting van ruimtes, moeten we inspelen op klimaatadaptie. Groengebieden die voldoende ruimte bieden voor opvang van hemelwater, hittebestendig groen, en zorgen voor verkoeling. En daarnaast aanpassingen in bestaande gebieden die onder de norm scoren.
Toepassing van de 3-30-300 regel:
- •
3 bomen zichtbaar vanuit elk huis
Iedereen kan vanuit huis minstens 3 bomen (van behoorlijke omvang) zien.
In Datalab Go is aangegeven wat de huidige situatie is. Er zijn diverse bestaande buurten waar niet voldaan wordt aan de regel. Echter niet overal kunnen bomen geplant worden in de openbare ruimte. Met bijvoorbeeld een project als Meer bomen in Berkelland wordt ook gestimuleerd dat bewoners zelf een boom in de tuin planten.
- •
30% groen in elke buurt
Elke buurt heeft minimaal 30% aan groenoppervlakte. Het gaat daarbij om hoog groen (boomkronen) en laag groen.
In Berkelland zijn er nog diverse wijken die minder dan 30% groen hebben. Er valt dus in de bestaande gebieden zeker nog iets te verbeteren. Daarnaast hebben we te maken met woningbouwontwikkelingen. Daarbij komt de hoeveelheid groen nogal eens in de knel. Het aantal woningen, de bijbehorende infrastructuur en parkeernorm komen vaak eerst, en het groen komt maar al te vaak als restruimte er achteraan. Dat willen we voorkomen.
Met het oog op hitte, droogte, leefbaarheid en biodiversiteit, is het zaak dat juist ook in de nieuwbouwlocaties voldoende groen aanwezig is. Vaak kan dit ook gecombineerd worden met de opgave om te zorgen voor het bergen van regenbuien in het groen.
Wat telt mee als groen voor de 30%?
- •
bladerdek (bomen),
- •
het lagere openbaar groen,
- •
privaat groen.
Van de 40 woongebieden in Berkelland, zijn er 12 die een groenpercentage lager dan 30% hebben (informatie uit Datalab GO). Dit zijn momenteel:
- •
Borculo: Oostenrijkse buurt ( 22%), De Koppel (15%), en Noord (16%)
- •
Neede: Roodland (28%), Moeshof eo (26%), De Berg (27%), Hondelink (24%)
- •
Ruurlo: Smidsbrink (23%)
- •
Eibergen: Prins Bernhardstraat eo (27%), Westenesch-Hofrichter (27%), Zuivelfabriek (24%)
- •
Beltrum (26%).
In het Groenstructuurplan zijn deze wijken op kaartjes aangegeven.
- •
300 m vanaf het dichtstbijzijnde park of groene ruimte
-
Niemand mag meer dan 300 meter van een park of groene ruimte wonen, waar je kunt recreëren en koelte kan opzoeken. Dit stimuleert bewegen, ontmoeten en recreëren en wat een positieve invloed heeft op zowel de lichamelijke als de geestelijke gezondheid. Deze plekken zijn minimaal 200 m2.
Figuur 12: voorbeeld kaart Datalab GO woningen en afstand tot koelte (Borculo)
In Berkelland voldoen we al bijna overal aan de 300 meter regel, al kan de kwaliteit en bruikbaarheid van de plekken wel verbeterd worden. In nieuwe plannen kan hier ook rekening mee gehouden worden.
5.2.5 Minimaal 75 m2 groen per woning
Het rijk acht het een onderdeel van de te garanderen basiskwaliteit voor alle burgers dat er voldoende groene ruimte is in steden en dorpen. In de Nota Ruimte is specifiek benoemd dat 75 vierkante meter groen per woning een goed richtgetal is. Het rijk rekent erop dat gemeenten bij de opzet van nieuwe uitleglocaties dit richtgetal hanteren.
Hierbij wordt alles wat niet versteend is, meegeteld als groen (zoals parken, grasvelden, bermen en water).
5.3 Stimuleren groene tuinen en communicatie
Tuinen spelen ook een belangrijke rol in klimaatadaptatie. De gemeente wil haar inwoners informeren en stimuleren. Dit kan bijvoorbeeld met deelname aan Steenbreek (tegels eruit, beplanting er in), geveltuintjes, en Meer bomen in Berkelland (elke Berkellander een boom). Ook in communicatie gaan we meer uitleg geven over het belang van groen in de kernen, hoe we werken aan klimaatadaptatie en biodiversiteit, en wat inwoners hier zelf in kunnen doen.
5.4 Circulair en duurzaam groen
Nederland heeft als voornemen om in 2050 circulair te zijn. Voor het groen betekent dit dat we zowel bij inrichting als beheer, circulair en duurzaam als eis meenemen bij opdrachten. Dit komt bijvoorbeeld tot uiting op de volgende wijzen:
- -
Bij inkoop van plantmaterialen vragen we minimaal het label ‘Planetproof’.
- -
Bij inkoop van materialen zoveel mogelijk gebruik maken van materialen die gerecycled zijn, zijn gemaakt uit hernieuwbare bronnen en/of die ook na de gebruiksfase maximale waarde behouden.
- -
Voorkeur voor hernieuwbare energiebronnen en brandstoffen.
- -
Voorkeur voor materialen die niet schadelijk of belastend zijn voor mens, dier en milieu.
Behalve inkoop, zorgen we bij de groenvoorzieningen ook bij het beheer voor meer circulariteit. Bijvoorbeeld brandstoffen uit hernieuwbare bronnen, biologisch afbreekbare materialen. Blad, maaisel en takken worden hergebruikt voor onder meer grondverbetering.
Figuur 13 Bollen in bloemrijk gras, Neede
6 Leefbaarheid
6.1 Rol van groen voor de leefbaarheid
Groen heeft een grote rol in de leefbaarheid van de woonomgeving. Groen is belangrijk voor een prettige maat, en sfeer. Groen wordt gebruikt door bewoners voor beweging en ontmoeting. Ook is het belangrijk dat bewoners zich betrokken voelen bij hun omgeving.
Voor de leefbaarheid streven we in het groen naar:
- -
meer mogelijkheden voor ontmoeting
- -
kwalitatief goede groenvoorzieningen en een verzorgd beeld
- -
bewoners kunnen groen onderhouden en hiervoor een overeenkomst aangaan met de gemeente
- -
groene parels: mooie plekken die ook beleefd kunnen worden
- -
meer kleur
- -
bewegen stimuleren voor jong en oud
- -
verkoeling op warme dagen
Figuur 14: vaste planten geven kleur op representatieve plekken
6.1.1 Gebruik van het groen
Groen is belangrijk voor de sfeer in de straten en wijken, het geeft beleving van seizoenen, natuur en kleur. Maar er is ook veel groen dat gemeenschappelijk wordt gebruikt. Voorbeelden zijn speelvoorzieningen, picknickplekken, wandelpaden, buurtactiviteiten, jeu de boules, trapveldjes.
Ook heeft het groen verband met andere onderdelen in de openbare ruimte, zoals verkeer (bijv uitzicht of uitwijkmogelijkheid voor auto’s bij smalle wegen), plaatsen verlichting en borden en dergelijke, kasten voor elektriciteit en internet.
6.1.2 Betrokkenheid bewoners
Bewoners zijn vaak erg betrokken bij het groen in de straat. Uit onderzoek en ervaring blijkt dat inwoners juist bij groen vaak willen meedenken over de inrichting.
Hoe meer inwoners zich betrokken voelen bij het groen en de woonomgeving, hoe meer men zich verantwoordelijk voelt om het netjes te houden, elkaar aan te spreken, of zich in te zetten. ‘Eigenaarschap’, oftewel, inwoners beleven hun omgeving als hun ‘eigen’. Betrokkenheid kan gestimuleerd worden, door te luisteren naar wat inwoners over hun woonomgeving te zeggen hebben, en initiatieven en wensen en stap verder te helpen.
Ook communicatie is belangrijk. Waarom doen we wat we doen, wat kunnen bewoners zelf betekenen? En hoe kun je iets melden of vragen?
Wanneer inwoners zich betrokken voelen bij hun woonomgeving en zich hier prettig in voelen, draagt dat in grote mate bij aan de leefbaarheid en sociale cohesie. Voor inwoners heeft groen ook een sociale functie: je kunt er ontmoeten, bewegen, tot rust komen, spelen, en samen activiteiten doen. We willen dit graag stimuleren.
Beheer door bewoners
Soms willen bewoners ook zelf het openbaar groen onderhouden. Hier geven we mogelijkheden voor, door het aanbieden van een beheerovereenkomst. Er wordt dan als voorwaarde gesteld dat het openbaar toegankelijk blijft. Het is dus iets anders dan een gebruiksovereenkomst, waar mensen een stukje openbaar groen bij de tuin mogen trekken.
Figuur 15: beheer door bewoners in Borculo
6.2 Gebiedsgericht werken
Bij projecten vindt participatie vanuit de buurt plaats. Initiatieven van inwoners kunnen worden begeleid en soms financieel ondersteund. We staan open voor wat er leeft.
Uiteraard kunnen inwoners zelf ook met initiatieven komen. Daarbij zal de verbinding met wijk- en kerngericht werken worden gelegd. Hierbij ligt een grote rol bij contactpersonen (en hun kernteam). Bewoners kunnen met initiatieven ook terecht bij het Naoberfonds voor ondersteuning en een eventuele bijdrage.
Figuur 16: initiatief met behulp van Naoberfonds , Sterrenpalet Eibergen
Vanuit wijk- en kerngericht werken is er in 2019 een analyse per wijk en per kern gemaakt. Hierbij zijn per wijk en kern allerlei aspecten in beeld gebracht. Voor groen is bijvoorbeeld de tevredenheid over zowel de kwaliteit als de kwantiteit van het groen gemeten.
De gemeente geeft meer ruimte voor maatschappelijke wensen en behoeften in het beheer van de openbare ruimte en werkt vanuit het besef dat niet iedere woon-, of werkomgeving hetzelfde is en niet alle bewoners dezelfde wensen en behoeften hebben.
Met het gebiedsgericht werken wordt er onder andere invulling gegeven aan de wens om de leefomgeving meer te laten aansluiten op de behoefte van inwoners. Voor de inrichting en het beheer van de openbare ruimte betekent dit dat er meer variatie in de openbare ruimte zal ontstaan en dat de gewenste kwaliteitsniveaus op aspecten van het onderhoud in gelijksoortige gebieden kunnen variëren.
In de vastgestelde notitie Ambitiegericht beheer, zijn de uitgangspunten vastgelegd voor beheer (en de inrichting) van de openbare ruimte in de bebouwde kom. Deze ambities zijn verdeeld in thema’s:
- •
klimaatadaptatie
- •
biodiversiteit
- •
bewegen, recreatie en ontmoeten
- •
verzorgd
- •
schoon en veilig.
Bij het ambitiegericht beheer is een basisniveau vastgesteld voor elk van deze thema’s. Voor diverse onderdelen is het de bedoeling dat de hele openbare ruimte daar minimaal aan voldoet.
6.3 Groen en veiligheid
Sociale veiligheid
Groene ruimten in de kernen, nodigen uit tot buitenactiviteiten. Over het algemeen voelen mensen zich in een groene omgeving veiliger dan in een stenige omgeving. Mensen ontmoeten elkaar en dat zorgt voor meer sociaal contact. Zeker als dat groen een open structuur heeft: als er een goede balans is tussen gras en lage beplanting enerzijds en bomen en struiken anderzijds.
Groen in de leefomgeving kan bewoners dan ook stimuleren om gezonde
fysieke activiteiten te ondernemen, zoals bijvoorbeeld wandelen, fietsen. Ook kunnen aantrekkelijke groene ruimten in de buurt als centraal punt dienen voor informele sociale contacten. Deze sociale contacten versterken de sociale relaties en de daarmee samenhangende sociale cohesie. Sociale cohesie heeft op zijn beurt weer positieve effecten op welzijn en gevoelens van veiligheid.
Verkeersveiligheid
Groen heeft een functie in de inrichting van de weg, voor de begeleiding van het verkeer. Zo kan het groen de weg begeleiden en verduidelijken, maar ook zorgen voor een verkeersremmend effect, of benadrukken van het effect van een verblijfsgebied.
Figuur 17: rotonde in Ruurlo
6.4 Honden
In de Algemene plaatselijke verordening is aangegeven waar honden aangelijnd moeten zijn, en hoe om te gaan met hondenpoep.
De vraag om hondenspeelplekken en honden losloopgebieden is actueel.
Hondenlosloopgebieden
Er zijn al meerdere losloopgebieden in Berkelland, zoals bij de Maat in Eibergen en bij de Binnenmansdijk Ruurlo.
Een hondenlosloopgebied, moet groot genoeg zijn, het liefst een halve hectare. Daarnaast veilig ten aanzien van verkeer, en niet botsend met andere functies. Ook de bereikbaarheid moet goed zijn. We streven daarbij naar grotere gebieden, waar een omheining niet nodig is.
Figuur 18 hondenlosloopgebied park de Maat Eibergen
Hondenspeelplekken
Een speelplek voor honden is meestal een omheinde plek met speelattributen voor honden. Dit wordt niet gefaciliteerd door de gemeente. Dit is vaak het initiatief van inwoners of een vereniging. In Eibergen is ook een hondenspeelplek (Stokkersweg).
7 Richtlijnen voor ontwerp en inrichting
7.1 Leidraad inrichting openbare ruimte
Bij ontwerp en inrichting is integraal werken van belang. In de Leidraad inrichting openbare ruimte Berkelland worden bijvoorbeeld technische omschrijvingen gegeven hoe de diverse onderdelen in de openbare ruimte in Berkelland worden aangelegd. Dit geeft kaders en handvaten voor zowel projecten die door de gemeente worden uitgevoerd, als door derden.
7.2 Proces inrichtingsplannen
Afstemming met diverse betrokkenen is van belang vanaf het begin van de ontwerpfase.
Inrichting en beheer zijn niet los van elkaar te zien. Bij de inrichting moet ook al rekening gehouden worden met het beheer, en het is wenselijk dat altijd de kosten voor het beheer in de inrichtingsfase al in beeld worden gebracht.
Voor realisatie werken we waar mogelijk met de eigen buitendienst, of met aannemers volgens een uitvoeringscontract.
Na afronding van de inrichting is een zorgvuldige overdracht naar het beheer van belang, en worden mutaties ten behoeve van het beheerprogramma aangeleverd.
7.3 Streefbeelden voor het groen
Wanneer een nieuwe inrichting aan de orde is, werken we met streefbeelden, die we zo mogelijk in overleg met de inwoners uitwerken. Deze zijn gebaseerd op het door de raad vastgestelde stuk ‘Ambitiegericht beheer’, en de uitgangspunten uit dit groenbeleidsplan.
Streefbeeld Klimaatadaptatie
In de bebouwde kommen vangen we hittepieken op door de aanwezigheid van schaduw van bomen en groen. De wijk gaat wateroverlast en overstromingen tegen door meer groene massa te realiseren voor het vasthouden van water, door meer bodeminfiltratie, en minder verhard oppervlak. Daarbij hanteren we de 3-30-300 regel.
Streefbeeld Biodivers en duurzaam
De dorpen in Berkelland zijn ook een woonplaats voor planten en dieren. De wijken bieden plaats aan diverse soorten, zowel bomen en planten als vogels, vlinders, bijen en andere insecten. Bij aanplant houden we rekening met de waarde voor de biodiversiteit.
Karakteristieke landschapselementen worden behouden en waar mogelijk en nodig versterkt. Verbindingen tussen de kernen en het buitengebied bestaan uit natuurlijk groen die dieren gebruiken als routes. Ook water en oevers vormen een waardevol leefgebied voor planten en dieren, daarbij passen we zoveel mogelijk natuurvriendelijke oevers toe. Natuurvriendelijke oevers lopen geleidelijk af, en hebben bij voorkeur een plas-dras zone.
Op diverse plekken is er bloemrijk gras. Daar wordt maximaal 2 x per jaar gemaaid, en het maaisel wordt afgevoerd. Dit doen we alleen bij stroken en grasvelden die minimaal 3 meter breed zijn. Waar bloemrijk gras grenst aan voet- en fietspaden, wordt een strook van 1 meter als gazon gemaaid.
Streefbeeld Bewegen, ontmoeten en recreëren
Er is ruimte om in het groen te kunnen wandelen, spelen, ontdekken en beleven. Er is aandacht voor kleur en beleving. In de dorpen en wijken zijn verschillende bankjes geplaats op aangename plaatsen. Voor hondenbezitters is er in elke grote kern een locatie om de hond vrij te laten rennen. Er zijn gazons waar mensen kunnen picknicken. Door een gevarieerde gebruiksvriendelijke en inclusieve inrichting in de buitenruimte ontmoeten mensen elkaar.
Streefbeeld Veilig
Het groen draagt bij aan het gevoel dat de wijk een veilige plek is. Er is aandacht voor toegankelijkheid, bijvoorbeeld voor mensen die slecht ter been zijn. De verkeersveiligheid wordt gewaarborgd door ervoor te zorgen dat verkeerssituaties duidelijk en overzichtelijk zijn. Onveilige situaties worden voorkomen door goede zichtlijnen.
Streefbeeld Verzorgd
We streven naar een aantrekkelijk en verzorgd beeld. Voor het groen betekent dit dat het groen goed onderhouden en vitaal is. Bij het onderhoud wordt daarom kwaliteitsniveau B van het CROW gehanteerd. Een mooie openbare ruimte is aantrekkelijk en ontstaat door diverse, passende beplanting en voorzieningen met aantrekkelijke uitstraling. In principe passen we zo weinig mogelijk onderhoudsintensieve beplanting toe. In de gebieden waar veel bezoekers komen (toeristen, winkelgebieden ed) zullen we een wat hoger inrichtingsniveau toepassen dan elders. Ook zijn er mogelijkheden voor onderhoudsintensievere beplantingen zoals perkplanten en vaste planten, als inwoners hier zelf het beheer van willen doen.
Figuur 19: kleurrijke heestermix Klaashofweg in Eibergen
7.4 Bijzondere elementen in het groen
Bij verzoeken om elementen in het openbaar groen te plaatsen, vindt een afweging plaats. Te denken valt aan transformatoren, paaltjes, borden, kunstwerken etc.
Uitgangspunt is dat we hier zo terughoudend mogelijk mee omgaan. Voor borden is er ook beleid vastgesteld dat er zo weinig mogelijk borden worden geplaatst. Als plaatsing van een element in het groen voor veiligheid, leefbaarheid of andere zwaarwegende redenen wel nodig zijn, dan wordt advies gevraagd via de beheerder of toezichthouder groen van de gemeente. Gekeken wordt bijvoorbeeld naar de effecten voor onderhoud, veiligheid, zicht vanuit woningen, kabels en leidingen, en effect voor de inwoners.
8 Richtlijnen voor beheer en onderhoud
8.1 Groenbeheergegevens
Het openbaar groen is vastgelegd in een digitaal beheerprogramma (Geovisia). Dit is een programma met de BGT als basis. De groengegevens over de verschillende typen groen, en hoofdgroenstructuur zijn opgenomen in het beheerprogramma. We kunnen hier gegevens uithalen voor beleid en beheer. Ook kunnen we voor diverse doeleinden zoals bestekken, kaarten maken. Omdat ook andere onderdelen van de openbare ruimte in het zelfde programma staan, is ook de relatie met bijvoorbeeld wegen en bomen te leggen.
Van belang is om deze gegevens actueel te houden. Wijzigingen moeten vaak eerst via de BGT en vervolgens in het beheerprogramma worden verwerkt. Dit proces van muteren behoeft nog aandacht.
We hebben het groen in de kernen in dit systeem ingedeeld in verschillende structuurgebieden.
- -
Bedrijventerrein
- -
Begraafplaats
- -
Centrum
- -
Landschappelijk
- -
Park
- -
Sport
- -
Wonen
- -
Spelen
In het Groenstructuurplan is aangegeven welk groen onderdeel uitmaakt van de Hoofdgroenstructuur.
8.2 Uitvoering van het groenbeheer
8.2.1 Natuurvriendelijk groenbeheer
We gaan steeds meer toe naar natuurvriendelijk groenbeheer. De gedragscode soortenbescherming is hierbij van toepassing. Kennis van het natuurvriendelijk groenbeheer en de gedragscode is een blijvend aandachtspunt. Speerpunten in het natuurvriendelijk groenbeheer zijn:
- ➢
Bloemrijk gras: veel gazons zijn de afgelopen jaren al omgevormd naar bloemrijk gras. Bloemrijk gras wordt 1 of enkele keren per jaar gemaaid en het maaisel wordt afgevoerd. Ook worden diverse percelen door schapen begraasd.
Figuur 20: Bloemrijk gras
Figuur 21: Begrazing door schapen
- ➢
Gefaseerd en gedifferentieerd beheer: niet overal tegelijk maaien of afzetten van beplanting, maar zorgen dat er altijd delen van de vegetatie blijven staan.
- ➢
Dood hout en snoeihout mag in beperkte mate in bosplantsoen blijven liggen. Bij voorkeur worden takken op rillen gelegd. Houtsnippers in de beplanting brengen doen we niet, om verrijking van de bodem te voorkomen, voor de biodiversiteit is een schralere bodem gewenst.
- ➢
Inwoners mogen blad deponeren in bosjes en bosplantsoen (geen tuinafval).
- ➢
Vooral in bosplantsoen, mag er gerust wat braam en brandnetel groeien.
- ➢
We staan natuurlijke processen wat meer toe. Denk aan vrij uitgroeien van bomen en struiken.
- ➢
Aandacht voor faunavoorzieningen, zoals nestkasten, insectenhotels, broedhopen, takkenrillen, laten liggen van dood hout.
Keurmerk voor onderhoud bloemrijk gras
In het onderhoud van bloemrijk gras in de kernen wordt het keurmerk Kleurkeur gevraagd bij de aanbesteding. Kleurkeur is een initiatief van De Vlinderstichting en Stichting Groenkeur. Dit keurmerk is gericht op natuurvriendelijk maaibeheer. Medewerkers worden geschoold en gezamenlijk zorgen opdrachtgever en opdrachtnemer voor bermen waar planten en dieren weer kunnen overleven.
Communicatie
Communicatie is hierbij een aandachtspunt. Met informatie op de website, op social media, via Berkelbericht en eventueel info op locatie.
Waarom doen we de dingen die we doen, zoals natuurvriendelijk groenbeheer en klimaatadaptatie. En wat kunnen inwoners eventueel zelf doen, bijvoorbeeld vergroenen van de tuin?
Ook willen we dit begrijpelijk maken voor kinderen. Des te jonger je dit leert en hoort, hoe meer je het begrijpt en ook zelf toepast.
8.2.2 Kwaliteitsniveau groenonderhoud
Ondanks het beperkte onderhoudsbudget willen we het onderhoudsniveau op basis niveau houden. In vaktermen is dit onderhoudsniveau B.
Kwaliteitsniveaus voor groenbeheer worden volgens normen van het CROW ingedeeld in A+ (zeer goed), A (goed), B, (basis), C (laag) en D (onvoldoende).
Het onderhoudsniveau dat Berkelland eerder heeft vastgesteld was niveau C, alleen in winkelcentra en bepaalde hoofdstructuren werd niveau B toegepast.
Bij dit Groenbeleidsplan willen we voor alle gebieden niveau B vaststellen.
De uitgaven op het onderhoud beperken we door de hoeveelheid onderhouds-intensieve beplantingen zoals sierheesters, gazons en hagen te verminderen. Vaste planten worden niet toegepast in nieuwe plannen, uitgezonderd bijzondere plekken bijvoorbeeld in de centra, of als het gaat om soorten die met maaibeheer onderhouden kunnen worden.
Eventueel kunnen inwoners of ondernemers zelf met zelfwerkzaamheid zorgen voor een plus, en onderhouds-intensievere elementen onderhouden. Denk aan bloembakken aan lantaarnpalen, of rotondes. Op diverse plekken maken we ook afspraken met inwoners op basis van een beheerovereenkomst. Of spreken we af dat de gemeente de basis doet in het onderhoud, en de inwoners de plus. Zo is er op verschillende manieren maatwerk mogelijk.
Figuur 22 machinaal knippen van hagen in Borculo
Kwaliteitsmeting
Monitoring van de kwaliteit gebeurt tot nu toe incidenteel. Om planmatig te kunnen werken en ook te zien wat de resultaten zijn willen we dit structureel gaan doen.
- -
Schouw van het openbaar groen volgens de beeldmeetlatten (KOR)
- -
Jaarlijks inventariseren flora en fauna in de poelen
- -
Jaarlijks inventariseren ecologische kwaliteit van het bloemrijk gras
Tevredenheidsonderzoeken: er worden al verschillende onderzoeken gehouden onder inwoners. De gegevens hiervan zijn bruikbaar om te kijken hoe de tevredenheid over o.a. het groen is. Bijvoorbeeld het Achterhoeks woon- en leefbaarheidsonderzoek, burgerpeiling, en het bewonerspanel Berkelland Spreekt.
Monitoring en onderhoud vijvers en poelen
Er zijn enkele vijvers en poelen die in gemeentelijk beheer en onderhoud zijn. De meeste vijvers zijn in beheer en onderhoud bij het waterschap. Na een inhaalslag de afgelopen jaren, zijn de gemeentelijke vijvers momenteel in goede staat van onderhoud. Om dit goed te houden moeten deze regelmatig gemonitord worden om te voorkomen dat ze verdrogen en verlanden.
8.2.3 Invasieve exoten
Invasieve exoten worden beheerst volgens de landelijke richtlijnen van de NVWA (Nederlandse voedsel en waren autoriteit). We streven daarbij zoveel mogelijk naar methoden van natuurlijke bestrijding en beheersing. Binnen de bebouwde kom is vooral Japanse Duizendknoop actueel als invasieve exoot.
8.3 Bruikleen- en beheerovereenkomsten
Onder bepaalde voorwaarden geven we mogelijkheden aan inwoners om grond in gebruik te nemen of te kopen. Een van de voorwaarden is dat het geen groen uit de hoofdgroenstructuur betreft. Bij een verzoek om koop van grond, vindt er een beoordeling plaats vanuit verschillende disciplines.
In bijzondere gevallen zijn beheerovereenkomsten voor groepen bewoners of voor organisaties zoals scholen mogelijk. De afspraken worden dan vastgelegd in een beheerovereenkomst.
Vanuit het verleden zijn er nog huurovereenkomsten. Nieuwe huurovereenkomsten worden niet meer afgesloten. Oude huurovereenkomsten blijven geldig tot de inwoner dit opzegt, of verhuist.
8.3.1 Aanpak in gebruik genomen groen en overlast
Soms is er ingrijpen nodig, bijvoorbeeld bij overhangend groen, storten van rommel in het groen of illegale ingebruikname van openbaar groen.
Bij constatering werken we als volgt:
- -
Aanspreken
- -
Vastleggen en aanschrijven
- -
Termijn voor inwoner om zelf op te lossen
- -
Als dat niet gebeurt, zal door gemeente (op kosten van de inwoner) herstel plaatsvinden.
Het vergt veel onderzoek om voor de hele gemeente goed in beeld te krijgen welke gemeentelijke grond bij inwoners in gebruik is en welke afspraken hierover zijn gemaakt.
Opties zijn vervolgens de grond terug te nemen, in eigendom over te dragen of een gebruiksovereenkomst aan te gaan. Mede afhankelijk van het belang van deze grond voor ons als gemeente. Door actie te ondernemen wordt mogelijke verjaring voorkomen, voor zover daar al geen sprake van is. De inventarisatie van de in gebruik genomen gronden en de aanpak hiervan is zeer arbeidsintensief. Mogelijk kan dit worden uitbesteed.
9 Planning en financiën
Voor dit beleidsplan is er van uitgegaan dat we binnen de huidig beschikbare middelen werken. Verdere bezuinigingen kunnen gevolgen hebben voor de kwaliteit van o.a. het onderhoudsniveau.
Budget
Het budget voor groen binnen de bebouwde kom is € 416.000 per jaar. Dit is exclusief bomen, loonkosten en indirecte kosten. Het bedrag is bestemd voor met name onderhoud door derden, materialen, vervangen van groenvakken, plantgoed, en aannemers voor aanleg. Daarnaast is er een groenploeg van de eigen dienst en voeren de andere ploegen ook groenwerkzaamheden uit.
Met het verder verminderen van onderhoudsintensieve groenelementen, willen we de kosten per m2 verder terugbrengen.
Vanuit dit beleidsplan zijn voor de komende 10 jaar diverse ambities en gewenste acties benoemd. Deze worden zoveel mogelijk gecombineerd met aanpassingen in het beheer en er wordt werk met werk gemaakt door mee te liften met lopende projecten. Zo zal er zoveel mogelijk budget neutraal worden gewerkt aan de ambities.
Benodigd extra budget
In bepaalde gevallen zal er via aparte projecten uitvoering worden gegeven. Wanneer dergelijke plannen meer concreet zijn, zal hier indien nodig het benodigde budget voor gevraagd worden bij de raad.
Te denken valt aan de volgende plannen:
- ➢
Areaaluitbreiding
In geval van areaaluitbreiding vragen we jaarlijks via de begroting het benodigde budget aan. Denk aan groen in nieuwbouwplannen.
- ➢
Plan voor project vergroenen versteende plekken
Prioriteit voor de meest versteende straten en pleintjes in woonwijken in Berkelland, en wijken met relatief weinig openbaar groen (<25%). Dit in het kader van de 3-30-300 regel.
- ➢
Parken en wadi’s
Het realiseren van aantrekkelijke plekken met biodiversiteit, wateropvang, recreatiemogelijkheden en zit gelegenheid, verkoeling en schaduw.
- ➢
Aanpak in gebruik genomen groen
Inventariseren welke grond in gebruik genomen is door bewoners en of en zo ja welke afspraken hierover zijn gemaakt. Vervolgens komen tot een aanpak om in gebruik genomen grond waar geen geldige overeenkomst voor is, vast te leggen in een overeenkomst, te verkopen of terug te nemen. Deze inventarisatie en aanpak zou mogelijk in de toekomst uitbesteed kunnen worden aan een bedrijf dat hierin ervaring heeft.
- ➢
Monitoring van kwaliteit en biodiversiteit
- -
Schouw van het openbaar groen volgens de beeldmeetlatten (Kwaliteit openbare ruimte).
- -
Jaarlijks inventariseren flora en fauna in de poelen.
- -
Jaarlijks inventariseren ecologische kwaliteit van het bloemrijk gras.
- -
Bronnen
Berkelland:
Biodiversiteitsplan gemeente Berkelland, 2021
Bomenbeleidsplan gemeente Berkelland, vastgesteld 2020
Beleidsplan Spelen en Bewegen in de openbare ruimte, gemeente Berkelland, vastgesteld 2022
Groenbeleidsplan en -structuurplan gemeente Berkelland (niet vastgesteld), 2009/2010
Ambitiegericht beheer, gemeente Berkelland, 2019
Analyse wijk- en kerngericht werken, gemeente Berkelland, 2019
Watertakenplan gemeente Berkelland, planning vaststelling eind 2023
Ontwerp Omgevingsvisie Gemeente Berkelland, vastgesteld september 2023
Overig:
Weetvanwater.nl/droogteachterhoek
Gedragscode soortbescherming gemeenten, Stadswerk, 2020
Handreiking De Global Goals in het gemeentelijk beleid, VNG, 2020
Nota Ruimte, 2004 (nieuwe Nota Ruimte is in ontwikkeling, verwacht in 2024)
Nederland circulair in 2050, www.rijksoverheid.nl, 2016
Nationaal Programma Circulaire Economie 2023-2030, www.rijksoverheid.nl, 2023
Klimaat effectatlas online
Ondertekening
Aldus vastgesteld in de raadsvergadering van 19-12-2023
de griffier,
de voorzitter,
Bijlage: Groenstructuurplan 2024-2033
Samenvatting
Indeling in structuurgebieden:
De kernen zijn ingedeeld in verschillende structuurgebieden:
- •
Woongebied
- •
Centrum
- •
Hoofdroute
- •
Bedrijventerrein
- •
Begraafplaats
- •
Sport
- •
Park
- •
Landschappelijk
Voor elk structuurgebied is aangegeven welke accenten worden gelegd, en welke groentypen daar bij passen.
Landschappelijke groenstructuur
Het landschap waarin de kernen liggen, heeft voor een groot deel het ontstaan en de identiteit van de kernen bepaald. De verschillende landschapstypen in Berkelland zijn het Beekweidelandschap, Oude hoevenlandschap, Jong ontginningslandschap en het Essenlandschap. We willen dit herkenbaar terug laten komen in de kernen.
Hoofdgroenstructuur
De belangrijkste delen van de groenstructuur van de kernen in Berkelland zijn aangemerkt als hoofdgroenstructuur.
Behalve op kaarten, is dit ook in tekst toegelicht.
Per wijk is ook het aantal inwoners en de tevredenheid over het groen in de wijk aangegeven.
30% groen in de buurt
Voor de grote kernen is aangegeven welke buurten minder dan 30% groen hebben. Hier is extra aandacht nodig voor het vergroenen van de buurt.
1Inhoud
2 Inleiding
3 Groenstructuur in de kernen
- 3.1
Hoofdgroenstructuur
- 3.2
Verschillende soorten structuurgebieden
4 Landschappelijke groenstructuur
- 4.1
Beekweidelandschap
- 4.2
Oude hoevenlandschap
- 4.3
Jong ontginningslandschap
- 4.4
Essenlandschap
5 Groenstructuur per kern
- 5.1
Eibergen
- 5.2
Neede
- 5.3
Borculo
- 5.4
Ruurlo
- 5.5
Beltrum
- 5.6
Rietmolen
- 5.7
Geesteren
- 5.8
Rekken
- 5.9
Haarlo
- 5.10
Gelselaar
- 5.11
Noordijk
2Inleiding
Dit Groenstructuurplan maakt deel uit van het Groenbeleidsplan.
De basis voor dit plan is het oude Groenstructuurplan Berkelland uit 2010. Ook is gebruik gemaakt van bestemmingsplannen en van het Ontwerp Omgevingsvisie (vastgesteld door de raad september 2023).
De analyse van het landschap, is overgenomen van het oude groenstructuurplan.
Vergeleken met het oude plan, is er nu meer aandacht voor ecologie, klimaat, en functioneel gebruik. Ook zijn er diverse ontwikkelingen geweest, zoals woningbouw, aanleg wegen, en renovaties van straten en gebieden. Voor de achtergronden van het beleid, verwijzen wij u naar het Groenbeleidsplan. Dit stuk zal zich met name richten op de uitwerking van de groenstructuur in de kernen, en de karakteristieken van de verschillende kernen.
Het groenstructuurplan zal vooral gebruikt worden als een handvat bij diverse komende ontwikkelingen en verzoeken. Zo is groen dat onderdeel is van de hoofdgroenstructuur, een zwaarwegende reden om niet te verkopen of te verharden.
3Groenstructuur in de kernen
Het groenstructuurplan geeft aan welke samenhang er bestaat tussen grote groenobjecten binnen de kernen van de gemeente Berkelland, en welke groene elementen hierin een belangrijke rol spelen.
In bepaalde gevallen is ook aangegeven dat er meer aandacht voor versterken van de structuur gewenst is. Zo kan de groenstructuur verder ontwikkeld worden. Hier is in de tabel een ‘A’ van aandacht toegevoegd.
3.1Hoofdgroenstructuur
- •
Hoofdgroenstructuur: dit is groen dat van belang is op kernniveau. Het versterkt de identiteit van de kern, zorgt voor begeleiding van hoofdroutes, of zijn van belang voor markante plekken in de kern.
- •
Tot slot is er het overige groen, dat van belang kan zijn op buurtniveau. Denk aan bomen en plantvakjes in de woonstraten.
3.2Verschillende soorten structuurgebieden
Ook is er onderscheid te maken in structuurgebieden. Er is een onderscheid gemaakt in:
- •
Centrum
- •
Hoofdroute
- •
Woongebied
- •
Park
- •
Bedrijventerrein
- •
Begraafplaats
- •
Sport
- •
Landschappelijk
Centrum
Het hart van de kern, waar relatief veel bezoekers komen, en een representatief beeld past. Tegelijk zijn het ook gebieden met dichtere bebouwing is en meer verstening.
Hier passen dan ook bijvoorbeeld sierheesters, hagen, vaste planten, bloembakken en geveltuintjes. Ook bomen zijn van belang, denk aan het voorkomen van hitte juist in deze stenige gebieden.
Figuur 1: voorbeeld van een geveltuintje
Hoofdroute
Langs hoofdroutes door de kernen kiezen we voor beplanting die de lijnen versterken. Grote bomen, brede stroken met bloemrijk gras en bosplantsoen, en op accentplekken eventueel hagen, heesters of (onderhoudsarme) vaste planten.
Woongebied
Door de woongebieden lopen vaak wijkontsluitingswegen, deze worden duidelijk begeleid met groen, om de oriëntatie te versterken. In de buurten is voor iedereen op minder dan 300 meter een plek om te spelen en te recreëren. Er is aandacht voor voldoende groen in de buurten, 30% groen of bladerdek willen we als minimum nastreven. Grote grasvelden worden beheerd als bloemrijk gras, maar er is in elke buurt voldoende plek om te spelen of een balletje te trappen op gazon.
We willen ook zorgen voor voldoende kleur in de buurten. Met herfstkleuren, bloemen en bessen, en bollen. Vanuit kostenoverweging zijn vaste planten niet mogelijk. Eventueel kunnen bewoners het initiatief nemen om bepaalde plekken zelf in te richten en te beheren, hiervoor zijn overeenkomsten mogelijk.
In de buurten wordt zoveel mogelijk water via het groen geïnfiltreerd in de bodem.
Park
Parken zijn aantrekkelijke groenplekken, waar je tot rust komt, of juist kan bewegen, wandelen, spelen of een andere activiteit kunt doen. Deze plekken zijn ook aantrekkelijk voor flora en fauna, waar we dan ook in de inrichting rekening mee houden. Vijvers hebben natuurvriendelijke oevers, in bosplantsoen kunnen vogels nestelen, en er zijn nectarplanten voor vlinders en bijen.
Bedrijventerrein
Bedrijventerreinen zijn vaak versteende omgevingen, waar het door vele kabels en leidingen ook nogal eens lastig is om bomen een plek te geven. We willen waar mogelijk bedrijventerreinen vergroenen. Routes begeleiden met brede stroken groen met bomen en bloemrijk gras of heesterbeplanting en bosplantsoen. De inrichting is zoveel mogelijk eenvoudig en functioneel, met aandacht voor ecologie. Er zijn ook locaties waar een wat representatiever uitstraling is gewenst, daar passen accenten met bijvoorbeeld hagen.
Begraafplaats
Begraafplaatsen vallen eigenlijk buiten dit beleidsplan. Toch willen we deze noemen omdat ze een bijzondere plek hebben in het groen. Het zijn meestal grote groene elementen in of bij de kern. Behalve om te begraven of gedenken, ervaren bezoekers hier ook de rust en de natuur, en is er een representatieve functie. Juist door de rust zijn de gebieden ook aantrekkelijk voor diverse soorten dieren
Sport
Dit geldt ook voor sportgebieden. Het zijn grote groenelementen, waar vele bezoekers komen. Vooral de randen met bosplantsoen, zijn ecologisch van waarde, bijvoorbeeld voor vogels. Op de parkeerterreinen is verstening een aandachtspunt.
Landschappelijk
De gebieden die als landschappelijk zijn aangemerkt, zijn bijvoorbeeld randen langs kernen, of plekken waar het landschap kan worden ervaren in de kern. We willen in deze gebieden dan ook het accent leggen op bloemrijk gras en inheemse beplanting die past bij het landschap.
Figuur 2: landschappelijk groen in Eibergen
4Landschappelijke groenstructuur
Hoe een kern is ontstaan, het omliggende landschap, en de ligging van wegen en verschillende deelgebieden, zijn bepalend voor de identiteit. Ook geeft het handvaten om de identiteit en beleving van het landschap in de kernen te versterken.
Berkelland behoort tot de hogere zandgronden. De ontstaansgeschiedenis heeft ervoor gezorgd dat de kernen van Berkelland allemaal de kenmerken van een esdorp hebben. Meestal liggen de kernen op de overgang van hoog naar laag en vaak op 5-6 km (één uur gaans) van elkaar. Alle hoofdwegen komen bij elkaar in de centra van de kernen en naar buiten toe waaieren deze uit in een spinnenwebachtig patroon.
De marktpleinen in of tegen de centra van de kernen zijn voortgekomen uit de vroegere brinken. Dit waren de oorspronkelijke centra van de esdorpen. In de meeste kernen is nog steeds de beplanting langs de historische wegen en op de voormalige brinken het bindende element. Oorspronkelijk waren dit vaak eiken, in de loop van de eeuwen zijn dit vaker linden, beuken, platanen en andere soorten.
4.1Beekweidelandschap
Het beekweidelandschap bestaat uit natte gronden, geschikt voor hooi- en weilanden. De percelen zijn lang en smal en staan haaks op de beekloop. Vroeger bestonden de kavelscheidingen uit singels, het gaf het beekdal een besloten kleinschalige sfeer. Door de komst van prikkeldraad werden de singels overbodig met als gevolg dat het beekdal tegenwoordig veel opener en weidser is. Karakteristiek zijn restanten van elzensingels, knotwilgen en meidoornhagen
Kernen in dit landschap zijn Borculo, Eibergen en Haarlo.
Figuur 3: beekweide landschap
4.2Oude hoevenlandschap
Het oude hoevenlandschap kent een afwisseling van bossen op dekzandruggen en kleinschalig boerenland op de vlaktes. De boerenerven (hoeven) en bijbehorende akkers liggen verspreid in het landschap. De kleinschalige, onregelmatige patronen en besloten sfeer zijn karakteristiek voor dit landschap.
Karakteristieke beplantingsstructuren van het hoevenlandschap:
- •
Erfbeplanting; leibomen, hoogstamfruitbomen, hagen, solitaire bomen, houtwallen en singels
- •
Solitaire bomen of boomgroepen in weilanden
- •
Houtwallen als perceelscheidingen
- •
Beplanting van waterlopen (houtwallen) en wegen (singels en boombeplanting)
- •
Bospercelen
Kernen in dit landschap zijn Ruurlo, Beltrum en Rekken.
Figuur 4: oude hoevenlandschap
4.3Jong ontginningslandschap
Het ontginningslandschap is een relatief jong landschap, in de 19e eeuw ontstaan. Dit landschap is gericht op productie. De weilanden en akkerlanden werden voorzien van (eiken)houtwallen en (elzen)singels, voor hakhoutvoorziening. Daarnaast zijn naald- en loofbossen aangelegd voor houtproductie. Het landschap heeft rechte lijnen en structuren.
Karakteristieke beplantingsstructuren van het ontginningslandschap:
- •
Grootschalige open ruimtes van weilanden en akkers
- •
Beslotenheid door houtwallen en singels
- •
Dichte structuren van aangeplant loof- en naaldbos
- •
Erfbeplanting; solitaire bomen, houtwallen, singels
- •
Vijfsprongen, verdichting met boomgroepen
Kern in dit landschap is Rietmolen.
4.4Essenlandschap
Het essenlandschap is ontstaan op de overgang van het lage, natte beekdal naar de hogere, droge zandgronden. Op de natte delen waren vroeger de hooilanden, op de drogere delen de weilanden en de akkerlanden. De akkers vormen open ruimten in of nabij de bebouwing. Ze hebben door de jarenlange bemesting (potstalsysteem) een bolle ligging. De verkaveling is onregelmatig en kleinschalig. Passend binnen deze structuur zijn de kronkelige wegen die samen komen op de brink. Rondom de brink en de essen is de bebouwing ontstaan. De (Saksische) boerderijen vormden een eenheid in het landschap, de essen, wei- en hooilanden en omliggende heidegronden werden gemeenschappelijk gebruikt. Deze gemeenschappelijke basis is terug te vinden in de karakteristieke sfeer binnen de dorpen.
Karakteristieke beplantingsstructuren van het essenlandschap:
- •
Beslotenheid van de brink; gras met bomen
- •
Erfbeplanting; leibomen, hoogstamfruitbomen, hagen
- •
Open ruimten van de essen
- •
Omzoming van essen en weilanden door houtwallen
- •
Kleinschalige bospercelen
- •
Kronkelige wegen veelal voorzien van boombeplanting
- •
Open ruimtes van de hooilanden langs de beek
Kernen in dit landschap zijn Neede, Noordijk, Geesteren en Gelselaar.
5Groenstructuur per kern
5.1Eibergen
Kerngegevens
Eibergen is de grootste kern van Berkelland en heeft een aantrekkelijk centrum met diverse voorzieningen. Eibergen ligt aan de Berkel.
Eibergen was een arbeidersdorp, maar heeft zich anders ontwikkeld in de loop van de tijd. De sterke groei na WOII en de ligging aan de N18 droegen daaraan bij. Het dorp ligt binnen de invloedssfeer van de N18 en heeft directe verbindingen met het buitengebied.
Eibergen kent diverse economische functies en culturele voorzieningen.
Het oude dorp vormt tegenwoordig het hart van Eibergen. Hier staat veel historische beeldbepalende bebouwing. Zoals rond de markt, de oude brink, waar monumentale kastanjes het karakteristieke beeld versterken. De historische linten vormen de hoofdstructuur van de bebouwde kom en zijn daarmee belangrijke dragers van het historische dorpsbeeld.
Eibergen is een kern op de grens van beekweide- hoeven- en ontginningslandschap. Karakteristiek zijn onder andere de rivier de Berkel, oude beplantingen in uitbreidingswijken, de oude spoorbaan.
De stedenbouwkundige structuur van Eibergen wordt in hoofdzaak bepaald door de voormalige N18, die dwars door de kern loopt. Aan de oostzijde van deze weg liggen de nieuwere woonwijken, aan de westkant de oudere. Aan de noord- en zuidzijde van de kern is industriegebied ontwikkeld.
De nieuwe N18 ligt langs de westzijde van het dorp. De wijken aan de oostzijde van de kern zijn opvallend groen, met oude landschappelijke elementen die behouden zijn gebleven. De zone langs rivier de Berkel is deels ingericht als parkzone (De Maat). Ook de groene zone langs de oude spoorbaan (nu fietsverbinding) is een belangrijk groenelement in Eibergen.
Figuur 5: de Berkel langs Eibergen
Structuurgebieden
Wijkindeling en 30% groen
Wijken met minder dan 30 % groen:
Percentage groen |
||
Zuivelfabriek |
Wonen |
24 |
Westenesch-Hofrichter |
Wonen |
27 |
Prins Bernhardstraat eo |
Wonen |
27 |
D’n Esch |
Wonen |
29 |
De Kiefte |
Bedrijventerrein |
20 |
De Mors |
Bedrijventerrein |
24 |
Hoofdgroenstructuur
De belangrijkste onderdelen van de hoofdgroenstructuur in Eibergen zijn:
Met een ‘A’ zijn verschillende aandachtspunten aangemerkt die eventueel opgenomen kunnen worden in een actieplan.
locatie |
||
Beltrumseweg incl rotonde Nieuwstraat |
Als je vanuit de richting Beltrum Eibergen binnengaat, ervaar je het landschap. De oude bomenrij loopt tot de kern, daarna is het een kleinere boombeplanting die de weg goed begeleidt. Bij binnenkomst van het dorp, liggen aan de rechterzijde een speelveld en een natuurlijk ingericht weidegebied. Dit wordt ingericht met een waterberging/wadi met natuurlijke inrichting en mogelijkheden voor wandelen en natuureducatie. |
|
De Beltrumseweg is een van de hoofdroutes in Eibergen. Waar mogelijk kan de groenstructuur versterkt worden, met grotere bomen. De huidige bomen zoveel mogelijk behouden. |
A |
|
Groenloseweg – Burg. Wilhelmweg (oude N18) |
De entree van het dorp wordt sinds enkele jaren gevormd door een aansluiting op de nieuwe N18. Er zijn diverse nieuwe bomen geplant om de weg in te passen. |
|
De Groenloseweg gaat over in de Burgemeester Wilhelmweg, en heeft nog de inrichting van een provinciale weg. Bedoeling is om de inrichting nog aan te passen aan de nieuwe functie. Brede bermen met bomen zijn gewenst als wegbegeleiding, wellicht met mogelijkheden voor hemelwater infiltratie. Voor het gedeelte Groenloseweg worden hier al plannen voor uitgewerkt. |
A |
|
Haaksbergseweg |
Een van de belangrijkste hoofdentrees van Eibergen. De echte entree ligt in feite bij de brug over de Berkel, waar de Haaksbergseweg in de bebouwde kom verder gaat als Burgemeester Wilhelmweg. |
|
Rekkenseweg |
Geleidelijke entree vanuit het landschap Eibergen in. Het is geen hoofdentree. Het is een historische weg, met waardevolle laanbeplanting en ter hoogte van de Kruiskamplaan een waardevol bosje. Beiden vormen een mooie dorpsrand en overgang naar het landschap. Bij een historisch knooppunt van wegen bij de Groenloseweg, ligt een parkgebied met een monument en bosje. . |
|
Borculoseweg |
Een hoofdentree van Eibergen. Na binnenkomst van de kern, is er een zone met een landschappelijke uitstraling, dit handhaven. Langs de rand van bedrijventerrein de Mors is een singel, waardoor de Borculoseweg een groene uitstraling houdt. De Borculoseweg buigt naar links, richting centrum. Ook dit gebied heeft een mooie groene uitstraling, met op de hoek een park met vijver. Zicht op de vijver behouden. Vanaf de Lariksweg tot aan de oude spoorbaan is een grasstrook met groepen bomen. Ook liggen er 2 oude begraafplaatsen, die een afgeschermde groene ruimte vormt met oude bomen. Er is een groen beeld dat waardevol is. |
|
Oude spoorbaan |
De oude spoorbaan is nog goed zichtbaar als kenmerkend lijnelement door Eibergen. De historische oude lijn is ingericht met een fietspad en vormt een hoofdroute door Eibergen voor langzaam verkeer. Door de herkenbaarheid als structurerend element is eenduidige inrichting gewenst, door middel van een begeleidende beplanting met bosplantsoen en bomenrij. Ter hoogte van de Stationsstraat is bosje en een open grasveld met een speelplek, dit is onderdeel van de structuur, en waardevol om te behouden. Bij aanpassingen en renovaties aandacht voor een meer landschappelijke sfeer (ook doorzetten rond de speelvoorzieningen langs deze route) |
A |
Eikenlaan |
De Eikenlaan heeft een zeer waardevolle groenstructuur van grote bomen in brede groenstroken. Dit geeft een mooi groen beeld. Hier liggen wel kansen voor klimaatadaptieve maatregelen. |
A |
Lariksweg en Bronbeekstraat |
De Lariksweg heeft een breed profiel. De groenstructuur aan de Lariksweg bestaat uit een boombeplanting van grote bomen (plataan) in een grasstrook Handhaven van dit beeld. De Bronbeekstraat heeft ook een breed profiel met een stevige groenstructuur van grasstroken met verschillende boomsoorten die in elkaar overlopen en een enkel plantsoen met heesters en solitaire bomen er tussen. Eventueel de heestervakken omvormen naar gras. |
A |
Bredere grasstroken omvormen naar bloemrijk gras. |
A |
|
Klaashofweg |
Het deel vanaf de oude spoorbaan tot de Huenderstraat heeft een monumentale beplanting van bomen in gras aan beide kanten van de weg. Het tweede deel van de weg tot aan de Groenloseweg heeft een beplanting van bomen aan 1 kant van de weg, met een kleurrijke heestermix. |
|
Hortensialaan en Vogelenzangstraat |
De Hortensialaan heeft een breed profiel met aan beide kanten van de weg een grasstrook met bomen. Dit beeld behouden. De open entree aan de Hortensialaan open houden. De Hortensialaan loopt door tot de Oude spoorbaan en gaat daar over in de Vogelenzangstraat. Langs deze straat vinden we ook aan beide zijden van de weg een grasberm met bomen. Een heldere en stevige structuur die behouden moet worden. De kruising met de Groenloseweg is ruim en overzichtelijk ingericht met veel bomen. Dit beeld behouden. |
|
Kruiskamplaan |
De Kruiskamplaan slingert door de wijk. De weg wordt begeleid met een stevige groenstructuur. De weg is de hoofdroute door de wijk en tevens structuurdrager. De weg wordt begeleid door beplanting met een kleurrijke heestermix en bosplantsoen. |
|
Ketterinksteeg |
Historische oude route, in stand gehouden in de wijk als fietsroute. De steeg vormt een stevige landschappelijke groenstructuur als drager van de wijk en is zeer waardevol. Vanaf de steeg zijn er groene uitlopers de wijk in en er sluiten andere groenstructuren op aan. |
|
Groenzone Ramsbeek |
De groene zone langs deze watergangen vormt een belangrijke hoofdstructuurdrager van de wijken en is belangrijk voor de dorpsstructuur. Ook ecologisch is het een belangrijke zone door en langs de kern, met veel afwisseling. Voorkomen dat alles dichtgroeit. De groenzone sluit aan op de rand van het dorp en op het landschap. I.p.v. parkachtig nog meer naar een landschappelijke uitstraling ontwikkelen. |
A |
Rand noordzijde langs Berkel en rand oostkant langs landschap |
Mooie waardevolle overgang naar landschap. Bos, poelen, extensief beheerd grasland, en recreatief gebruik. |
|
Grotestraat-Laagte-Kerkstraat |
Dit is een hoofdroute langs het centrum. Het gedeelte tussen spoorbaan en Zwikkelaarsplein is waardevol door een bosgebiedje en enkele oude bomen in de tuinen bij villa’s. Op het overige stuk is vergroening en versterking van de groenstructuur wenselijk. Bijv aan het Zwikkelaarsplein. |
A |
Koeweiden, Park de Maat |
Zeer waardevolle historische locatie langs de Berkel. Het is een landschappelijk park met veel open ruimte, solitaire bomen en boomgroepen. Aan de randen slingeren paden er doorheen, waaronder het Koeweidenpad. Waardevol is de openheid en het zicht op het landschap. Grenzend aan het centrumgebied, en aan de nieuwbouwwijk Op de Bleek. Er vinden diverse evenementen plaats, en ook zijn er voorzieningen voor spelen en ontmoeten. Het gebied wordt ecologisch beheerd. |
|
Ten zuiden van Vogelenzangstraat |
Open ruimtes en beplanting behouden, aan de rand van de kern. Het bosachtige gebied biedt een waardevolle buffer richting bedrijventerrein. |
|
De Brink |
Monumentale rij bomen, rij bomen langs de gevels. Plantvakken van deze bomenrij |
|
Nieuwstraat |
Groenstructuur waar mogelijk versterken, tussen rotonde en de Brink. Van de Brink tot de J.W. Hagemansstraat is een mooie structuur met hagen, gras en bomen. |
A |
Park De Ham (Traland) |
Groot park, wijkoverstijgende voorziening met diverse wandel en speelmogelijkheden. |
|
Bedrijventerrein De Mors |
Waardevolle oude singels (hoofdstructuur) en oude bomenstructuren door het gebied handhaven. Aanpakken en voorkomen illegale dumpingen en ingebruikname |
A |
Bedrijventerrein De Kiefte |
Beplanting randen, oude structuren en landschappelijke overgangen |
Op wijkniveau behoren de volgende onderdelen tot de hoofdgroenstructuur van Eibergen:
Eibergen Centrum |
||
Protestantse kerk (Grotestraat 50) |
Grasveld met monumentale bomen rond de monumentale kerk (geen eigendom gemeente) |
|
Openluchttheater |
Opvallend groen element |
|
Plein RK kerk (Grotestraat 88-90) |
Tuin rond de kerk, met monumentale bomen. (geen gemeente eigendom) |
|
Diverse bomen en leibomen |
In hele centrum, beeldbepalend. Waar mogelijk nieuwe bomen planten. |
|
Op de Bleek |
||
Gebied Ketel, schoorsteen en Machinekamer |
Industrieel erfgoed, met groen omgeven. |
|
Ecologische zone met wadi’s Prakkestraat, Looierij, en achter Hummelsweide 2 |
Landschappelijke inrichting, boomgroepen, bloemrijk gras. Klein speelveld. |
|
Prins Bernhardstraat eo, Vrijersmaat- Plan Zuid |
J.W.Hagemanstraat |
Historische straat, met karakteristieke lintbebouwing. Recent nieuwe bomen en hagen. |
Prins Bernhardstraat |
Boomstructuur langs wijkontsluiting. Vervangen verouderd groen en vergroenen |
|
Huenderstraat en Nachtegaalstraat tot Leeuwerikstraat |
Groenstructuur van bomen en groen vakken langs wijkontsluiting. Waardevol in verder stenige wijk |
|
Willem Sluyterstraat |
In verlengde van oude landschappelijke structuur. Waardevolle bosstrook. Ook het groen van de tuin van de ‘Meergaarden’ is een opvallend groenelement. |
|
Bronbeek-Rozenkamp, Zuivelfabriek |
Woongebied zuidwestzijde van de kern. |
|
Groene ruimtes in de wijk (Goudsbloem, Leliestraat, Hupselseweg, Gladiolenstraat, Schoppenstaestraat, Kremerskamp) |
Groene ruimtes vaak met waarde voor spelen en ontmoeting. Ze geven de wijk ruimte en een groene uitstraling. |
|
Kiefteweg |
landschappelijke sfeer en zicht op landschap versterken |
|
Lintveldseweg |
Vanaf historisch waardevolle vijfsprong. Laanbeplanting en open groene ruimtes. |
|
Oude Eibergsedijk |
Vanaf historisch waardevolle vijfsprong. Laanbeplanting en open groene ruimtes. Als overgang naar het landschap is het bosje bij het volkstuinencomplex waardevol, deze omgeving is een groene rand en uitloopgebied. |
|
Bedrijventerrein De Kiefte |
Kiefteweg spoor-Groenloseweg |
Groen langs weg |
Westenesch-Hofrichter, en D’n Esch |
Kattenborg-Eikenlaan-Lindenstraat |
Open ruimte. Spelen, ontmoeten, biodiversiteit en klimaat diverse kansen beter te benutten. |
Dennenstraat |
Speelveld onder de bomen |
|
Meidoornplein |
Brede groene zone met diverse mogelijkheden voor spelen en ontmoeten. Voornamelijk gras met bomen en hagen. |
|
Beukenlaan, Esdoornstraat |
Bij de Esdoornstraat fraai wijkpark. Boombeplanting versterken. |
|
Mollemors en Berkellanden |
Hele wijk |
Opvallend groene woonwijk met zeer waardevolle en forse groenstructuur. Veel toegankelijk openbaar groen. Tevens ecologisch grote waarde door veel variatie (bos, water, bloemrijk gras). |
Mallumsemolenweg |
Oude structuur, groene verbinding langs de rand. |
|
Ramsbeekweg |
Breed groen profiel met grasstroken en bomen. |
|
Simmelink Noord, Zuid en West |
||
rand oostkant langs landschap |
Mooie waardevolle overgang naar landschap. |
|
Wenneker-Traland |
Wijkontsluitingsweg, slingert door de wijk, met mooie grote groenelementen. Weelderige afwisselende beplanting met veel bomen en heesters. |
|
Diverse parkjes en speelplekken |
Kooweide, Pagenkamp, etc. |
Aantal inwoners en tevredenheid
Bronbeek-Rozenkamp, Zuivelfabriek |
Centrum |
De Mors |
Westenesch-Hofrichter, en D’n Esch |
Industrieterrein De Kiefte |
Mollemors en Berkellanden |
Op de bleek- De maat |
Prins Bernhardstraat eo, Vrijersmaat- Plan Zuid |
Simmelink Noord, Zuid en West |
|
Aantal inwoners |
1650 |
740 |
35 |
1960 |
50 |
875 |
530 |
1925 |
1715 |
Rapportcijfer groenvoorzieningen |
6,7 |
6,2 |
6,3 |
6,3 |
6,7 |
7,0 |
6,2 |
6,2 |
7,0 |
In mijn buurt is voldoende groen: % |
68 |
71 |
82 |
82 |
68 |
88 |
71 |
71 |
97 |
5.2Neede
Kerngegevens
Het dorp Neede grenst aan de Needse Berg. De Needse Berg is een bijzonder landschapsfenomeen dat al eeuwen wordt gebruikt voor landbouw, bosbouw, klei- en zandwinning, natuurbeleving en ontspanning. De grote textielindustrie heeft van Neede een echt arbeidsdorp gemaakt. Er is een sterk saamhorigheidsgevoel binnen de wijken,
Het dorp is sterk op Twente georiënteerd. De focus ligt in Neede naast wonen op economie. De nabijheid van de N18 komt de bereikbaarheid ten goede. Neede heeft een eigen identiteit en de inwoners worden eveneens gekenmerkt door het naoberschap. Er kan gesproken worden van een rustige en natuurlijke woonomgeving.
Het dorp Neede is een voorbeeld van een randesdorp. Uit het verleden zijn alleen de havezate ‘Huize de Kamp’, de Hollandsche molen onder aan de Needse berg en de toren van de Protestantse kerk overgebleven. Het oudste gedeelte van Neede is het centrum, waarvan de karakteristieke bebouwingslinten langs de uitvalswegen het meest typerend zijn. Neede is vanuit het centrum uitgebreid, met aan de noordzijde een harde grens gevormd door de Rondweg. Deze is in belangrijke mate bepalend voor de vorm van het dorp. Er is een aantal belangrijke historische wegen zoals de Stations-, Borculose- en Haaksbergseweg. De groenstructuur wordt gekenmerkt door eiken, essen en platanen en een eiken ‘bos’ op de oude begraafplaats. Verder valt het op dat er langs de Stationsweg een aantal historische villa’s staan met de daarbij passende grote solitaire bomen.
Structuurgebieden
Wijkindeling en 30% groen
Wijken onder de 30% groen in Neede:
Percentage groen |
||
Hondelink |
Wonen |
24 |
Moeshof eo |
Wonen |
26 |
De Berg |
Wonen |
27 |
Roodland |
Wonen |
28 |
Hofmaat |
Wonen |
29 |
Ruwenhof-Meijersveld |
Wonen |
29 |
Neede centrum |
Centrum |
16 |
Industrieterrein Neede |
Industrie |
18 |
Hoofdgroenstructuur
De belangrijkste onderdelen van de hoofdgroenstructuur in Neede zijn:
Borculoseweg |
Belangrijke entree en hoofdroute (rotonde vanaf de Rondweg). Wordt de komende jaren gerenoveerd. Aandacht voor forse boomstructuur, zicht op de poelen verbeteren, en klimaatadaptieve maatregelen |
A |
Rapenburg |
Belangrijke entree en hoofdroute rotonde vanaf de Rondweg). Enkele fraaie oude beplantingen. Brede bermen beheren als bloemrijk gras. |
|
Haaksbergseweg |
Aansluiting op de Rondweg, en belangrijke entree. Bij de Rondweg ligt een wadi met een bloemrijk groengebied. Langs de Haaksbergseweg zijn groenvakken met een forse bomenrij. De groenvakken eventueel omvormen naar bloemrijk gras of een heestermix. |
A |
Eibergseweg |
Deze entree gaat geleidelijk vanuit het landschap over in de kern, via een lintbebouwing. Er is een dichte beplanting aan de noordkant met bomen en een singel. Beeld behouden. Verder de kern in is een gedeelte met weinig groen. De rotonde is een markante plek, omgeven met veelgroen. |
|
Rondweg |
Tussen de Rondweg en de kern ligt een groene strook van de Borculoseweg tot Haaksbergseweg. Er zijn meerdere grotere groenplekken gelegen, met recreatieve mogelijkheden (wandelen, sportief). |
|
Kerkplein en Vlearmoesplein |
Rond de oude kerk ligt een ommuurd grasveld met lindes, een markante plek bij het centrum. Het Vlearmoesplein is nog vrij recent heringericht en wordt gebruikt voor de markt. Ook zijn er diverse terrassen aan gelegen. Eventuele verdere vergroening is hier wenselijk. |
A |
Oude spoorbaan |
De oude spoorbaan is een historisch en landschappelijk waardevol element. Het loopt als een opvallend rechte groene lijn door het landschap. Langs Neede start het aan de Kisvelderweg, en het stopt aan de Stationsweg. Het is in gebruik als recreatieve fietsroute en is beplant met bosplantsoen en bomen. Waar mogelijk het oude tracé beter zichtbaar maken. De Kisvelderweg is een oude historische lijn op het tracé va de oude spoorlijn |
A |
Ruwenhofstraat-Meijersweg |
De Ruwenhofstraat is een historisch lint. Deze is opnieuw ingericht, met aandacht voor groen en klimaatadaptatie. Op de hoek met de Kempersdijk ligt een opvallend plantsoen met een stenen klok er in. De Meijersweg heeft een beplanting van monumentale bomen. Waar mogelijk bomen aanvullen. |
A |
Bergstraat |
Dit is een historisch lint. Recent opnieuw ingericht, met diverse groenelementen. Het is nu geen hoofdroute meer en heeft daarom meer een woonsfeer gekregen met meer groen. |
|
Rand langs de Rondweg |
Groene zone langs de Rondweg, van Borculoseweg tot Haaksbergseweg. Langs de Haverweg, parkachtige natuurlijke zone, meer extensief en als wandelgebied inrichten. |
A |
Oudestraat |
Het centrumgebied krijgt de komende jaren diverse aanpassingen. Daarbij zal ook het groen worden verbeterd. |
A |
Merelstraat-Stationsweg |
Belangrijke route door Neede. De Stationsweg is een historische oude straat met oude villa’s. De weg heeft een breed profiel met brede bermen, en gaat over in de Merelstraat. Langs de Merelstraat is het gedeelte ter hoogte van de Kievitstraat ingericht met markante cortenstalen bakken. Verder vallen de vijvers op (Hofmaatvijvers), en de achterliggende bosbeplantingen. |
|
Park Spilbroek |
Landschappelijk parkgebied met ecologische waarde. Bosachtige beplanting, bloemrijk grasland, water en wandelpaden. Tussen Kisvelderweg en Merelstraat. |
|
Kronenkamp en sportpark |
Groen gebied aan de rand van Neede. Kronenkamp is het oude waterzuiveringsgebied dat is omgevormd tot een park met ontmoeting, educatie, natuur en recreatie. Hiernaast ligt het sportpark, de randen van het sportpark bestaan uit (landschappelijk waardevolle) singels met een bufferfunctie richting het landschap en omliggende bebouwing. |
|
Omgeving Havezathe Huize De Kamp tot zwembad |
Parkgebied aan zuidzijde Neede. Een waardevol gebied met recreatieve functies. Rond het historische Huize De Kamp ligt een gebied met een parkachtige sfeer. Karakteristiek is ook hier het tracé van de oude spoorbaan. Ook ligt hier het A.J.G. ter Weemepark, met o.a. eendenvijver en hertenkamp. |
|
Parallelweg |
Hoofdroute, groen versterken |
A |
Oude Eibergseweg |
Historische weg met lintbebouwing en boerderijen. Haaks op de weg singels naar landschap. |
|
Laantje van Osterhaus |
Historische oude lijnstructuur van vroegere spoorlijn. Nabij wandel en fietsroute. |
|
Industrieweg |
Overgang zuidzijde naar landschap |
|
Randen Russchemors |
Singels en bloemrijk gras |
|
Begraafplaats Rozenkamp |
Aan de Haaksbergseweg, het ligt als een boselement centraal in het dorp. Zeer karakteristiek met veel oude bomen en ecologische waarde. Aangewezen als monument. |
|
Begraafplaats Drostenkamp |
Buiten de kom, in het gebied van de Needse Berg. |
Op wijkniveau behoren de volgende onderdelen tot de hoofdgroenstructuur van Neede:
Ruwenhof-Meijersveld |
Neede Noord-oost |
project Neede Noord-Oost zorgt de komende jaren voor een herstructurering van een deel van deze wijk.Het is een relatief stenige buurt, waar vergroening gewenst is. |
Schoolstraat en Blikplein |
Centrale groene ruimtes in de wijk. |
|
Koeweidendijk en Kempersdijk |
Historische weg. Boombeplanting en groenstructuur behouden. |
|
Rozenkamp |
Historische weg, groen karakter behouden |
|
Blikweg-Vaarwerkweg |
Nu stenig karakter, waar mogelijk vergroenen. |
|
Boerderij de Meijer |
Gebied rond oude boerderij. De groenkwaliteit van dit gebied verbeteren en identiteit van de bijzondere plek versterken. |
|
Julianastraat eo |
Marktstraat |
Bestaat uit verschillende delen met een verschillend karakter. |
Oranjelaan |
Bomenstructuur langs de Oranjelaan en recent opnieuw ingericht groen- en speelgebied naast gymzaal. |
|
Evenemententerrein |
Muziekkoepel en grote grasveld tbv evenementen |
|
De Berg |
Dumasweg |
Verschillende groene parkachtige gebieden langs deze weg. Groen, spelen, ontmoeten, wandelen. |
Rand langs Rondweg |
Parkachtige natuurlijke zone. Meer extensief en als wandelgebied inrichten. (A) |
|
Rutgerinkdijk |
Aan deze weg liggen groene elementen die een centraal groenelement in de wijk vormen, nabij de school en speeltuinvereniging. |
|
Mr. J.R. Thorbeckestraat |
Waardevolle groenstructuur met brede groenstrook. |
|
Bonkertskamp |
Fraai groengebied met fruitbomen, gras en hagen. |
|
Roodland |
||
Roodland |
Roodland is de centrale verbinding in de wijk. Langs de weg liggen aan weerszijden grotere groene elementen, dit groene karakter behouden. |
|
Hondelink |
Beplanting langs sportvelden |
Langs sportvelden groene buffer met landschappelijk karakter behouden. Tevens buffer naar woningen en landschap. |
Hofmaat |
Gebied rond de Hofmaatvijvers |
Natuurlijk beheer, maar ook geschikt voor wandelen en recreatie. |
Koolmeesstraat |
Wijk ontsluiting, met bredere groenvakken. |
|
Kievitstraat |
Groen langs de weg |
|
Diverse groene plekken in de wijk |
In de wijk zijn verspreid diverse groene plekken, als parkje of speelplek ingericht. O.a. Reigerstraat, Kievitstraat. |
|
Natuurpark Kronenkamp |
Dit park op het terrein van de oude zuivering is in ontwikkeling. Wellicht is een verbinding naar het centrum beter in te richten. |
|
De Kamp-Spilbroek |
||
Moeshof eo |
Weemerhof |
Groenstructuur behouden, belang voor de buurt |
Neede Centrum |
||
Industrieterrein Neede |
||
Aantal inwoners en tevredenheid
Ruwenhof-Meijersveld en Julianastraat eo |
Hondelink, Hofmaat, De Kamp-Spilbroek |
Moeshof eo |
Neede Centrum |
De Berg en Roodland |
Industrieterrein Neede |
|
Aantal inwoners |
2330 |
1990 |
1075 |
335 |
1680 |
255 |
Rapportcijfer groenvoorzieningen |
6,7 |
6,9 |
6,8 |
6,7 |
6,9 |
6,8 |
In mijn buurt is voldoende groen: % |
82 |
92 |
86 |
82 |
92 |
86 |
Figuur 6: wandelpark Spilbroek Neede
5.3Borculo
Kerngegevens
Borculo is de enige stad in onze gemeente en is de kern waar het gemeentehuis van de gemeente Berkelland staat. Borculo ontstond als nederzetting bij het kasteel van de Heren van Borculo. Het kasteel Borculo is in de 19e eeuw afgebroken. Borculo ligt aan de Berkel en heeft een sfeervol historisch centrum. Hierdoor is Borculo aantrekkelijk voor toeristen. De geschiedenis van de stad als bestuurscentrum vormt een belangrijk deel van de identiteit.
Borculo is een kern in het beekweidelandschap. De kern wordt begrensd door de doorgaande wegen aan de noordzijde en de zuidoostzijde van Borculo. De Berkel is in de 20e eeuw om het centrum heen gelegd. Het originele oude profiel is echter gespaard gebleven en stroomt nog dwars door de kern en de wijk Het Elbrink om uiteindelijk weer op de hoofdstroom aan te sluiten. Als belangrijke groenstructuren zijn de oude wegbeplantingen te noemen. Verder valt het op dat in het centrum relatief veel lei- en vormbomen staan.
Er is een oud spoorbaan tracé, hierlangs is nog een breed groen profiel te zien. In het dorp zijn ook nog oude laanstructuren te vinden. Op verschillende plekken zijn wijkparken.
Borculo is een middelgrote kern. De rivier de Berkel loopt als een slingerend groen-blauw lint door de stad, en om Borculo heen. Het is een stukje natuur midden in de stad. Bij de gerestaureerde schutsluis en de watermolen ligt een karakteristiek parkachtig gebied. In de kern zijn enkele grotere groene gebieden aanwezig. Vanuit de omgeving lopen er verschillende wegen als radialen het dorp in, waarbij de wegbeplantingen als belangrijke groenstructuren zijn aan te merken.
Figuur 7: de Berkel door Borculo
Structuurgebieden
Wijkindeling en 30% groen
Wijken onder de 30% groen in Borculo:
|
|
percentage |
De Koppel |
Wonen |
15 |
Oostenrijkse buurt |
Wonen |
22 |
De Maat |
Wonen |
22 |
Noord |
Wonen |
25 |
|
|
|
Borculo oude centrum |
Centrum |
28 |
|
|
|
Industrieterrein Borculo |
Industrie |
16 |
Hoofdgroenstructuur
De belangrijkste onderdelen van de hoofdgroenstructuur in Borculo zijn:
locatie |
||
Oude Nettelhorsterweg-Lochemseweg |
Belangrijke entree van Borculo, met een brug over de Berkel. De monumentale eikenlaan van de Oude Nettelhorsterweg, stopt bij de Berkel. De Lochemseweg heeft een beplanting van zuilbomen. Bij renovatie zou meer gewerkt kunnen worden naar een laanbeplanting met een minder gestyleerde vorm, die beter past bij de overgang naar het omliggende landschap. |
A |
Oude Diepenheimseweg-Geesterse Binnenweg |
De Oude Diepenheimseweg vormt een smalle entree vanuit de richting Geesteren naar Borculo. Met een tunnel onder de Nettelhorsterweg (N825) door, kom je langs het bedrijventerrein van Borculo, deze weg heeft waardevolle laanbeplanting. De komborden staan een stuk voor de brug over de Berkel. Deze brug vormt een mooie overgang van het landschap naar het dorp. De weg gaat daarna over in de Geesterse Binnenweg, met een versteend karakter. Er zijn wel enkele jonge bomen, maar de boomstructuur zou hier verder versterkt kunnen worden. |
|
Jonkerspad |
Entree, door het bedrijventerrein aan de noordzijde van Borculo is het Jonkerspad de ontsluitingsweg. Deze heeft een aansluiting op de Nettelhorsterweg (N825). De brug over de Berkel is een landschappelijk aantrekkelijk punt, en verbindt de beide zijden van het bedrijventerrein. Langs de Berkel is een singel met een landschappelijk karakter. |
|
Needseweg-Lichtenhorst-Parallelweg |
Hoofd entree van de kern, via de rotonde Rondweg (N315)-Needseweg. De rotonde en de Needseweg zijn aangelegd in 2015. Tussen de wijk Hambroek en de Needseweg is een glooiend park aangelegd, met voet- en fiets verbindingen. Ook aan de andere zijde is een brede strook aangelegd, met bomen. De Needseweg loopt langs Friesland Campina, dat door zijn omvang een markant punt in Borculo vormt. |
|
Batendijk |
Entree. Over het viaduct over de Rondweg kom je Borculo binnen. De weg ligt besloten tussen een dichte singelbeplanting op de taluds van het viaduct. Naar de Ruurloseweg toe ‘opent’ de beplanting zich en kom je uit op een ruim kruispunt. Dit kruispunt is voorzien van een ruim open groengebied dat natuurlijk is ingericht met infiltratiemogelijkheden. |
|
Ruurloseweg |
Hoofd entree van de kern, via de rotonde Rondweg (N315)- Ruurloseweg-Wessel van Eyllaan. Deze rotonde is in 2016 aangelegd. De weg loopt door tot in de kern van Borculo waar hij overgaat in de Hoflaan. De Ruurloseweg heeft een ruim profiel met vrijliggend fietspad. Er is een mooie bomenbeplanting (mn beuk). De grasstroken zoveel mogelijk ecologisch beheren. Van de Schollenkamp tot het centrum is er in de tussenberm een haag, dit benadrukt het historisch karakter en geeft begeleiding voor het verkeer. |
|
Barchemseweg |
Entree. Vanuit het fraaie landschap is er een geleidelijke overgang bij binnenkomst van de kern. De bermen, bomen en bosjes hebben in de kern een landschappelijk karakter. De Barchemseweg heeft tot de Brummelskamp aan beide zijden een boombeplanting met eiken in bloemrijk gras. Vervolgens voornamelijk aan de noordzijde van de weg een oudere boombeplanting, in gras. |
|
Koppeldijk |
Na de kruising met de Prins Bernhardstraat gaat de Barchemseweg over in de Koppeldijk. Er staan al diverse bomen langs deze weg, waar mogelijk deze boomstructuur nog versterken. |
A |
Oude spoorbaan |
Aan het einde van de Oude Needseweg, ligt over de Berkel een oude spoorbrug. Het is een bijzondere plek in de as van de oude spoorbaan, als overbrugging van de Berkel. Het tracé van de oude spoorbaan is ook aan de Graaf Wichmanstraat ter hoogte van de Oude Berkel gemarkeerd, door de aanleg van een boogbrug (2019). Het tracé van de oude spoorbaan door Borculo is op sommige plekken nog zichtbaar, de lijnen lopen vanuit het landschap door de kern in. Bijvoorbeeld de Spoordijk. Tracé waar mogelijk open en rechtlijnig houden. |
|
Berkel |
Het ‘nieuwe’ trace van de Berkel loopt als een structuurdragend lijnelement langs en door Borculo. Aan de dorpskant ligt een dichte singel langs de beek. |
|
Waterpartij Elbrink (Oude Berkelloop) en park |
Slingerende oude loop van de Berkel, die aansluit op de nieuwe loop. De oude loop wordt bevaren door de Berkelzomp, die hier ook een boothuis heeft. Het gebied rond de waterpartij Elbrink is een fraai en ruim aangelegd groengebied, met mogelijkheden voor recreatie, spelen, wandelen en ontmoeting. Het gebied wordt grotendeels ecologisch beheerd. Aan het Elbrink zijn ook enkele poelen en oude beplanting, waardoor het gebied ook ecologisch waardevol is. |
|
Spoorstraat |
In het verlengde van de Lochemseweg loopt de Spoorstraat richting centrum. Het heeft een oude historische stedelijke structuur. De brug over de Berkel is aan het eind van de Spoorstraat een mooi markant punt. Net als aan de Lochemseweg, staan hier nu zuileiken. Ook zijn er enkele monumentale bomen. Dit gebied zal de komende jaren een verandering ondergaan door de bouw van woningen en appartementen. Daarbij mag de boombeplanting een ander, meer stedelijk karakter krijgen dan de Lochemseweg. Met de aanplant van toekomstige beeldbepalende bomen (divers van soort). |
|
Graaf Wichmanstraat |
Brede groenstrook langs belangrijke ontsluiting. Onderdeel van groene ring rond oude stad. Voornamelijk landschappelijke uitstraling, met bloemrijk gras, glooiingen en diverse bomen ‘verstrooid’ over de berm. Beeld behouden |
|
Harperinkskamp |
Langs deze weg, die toch een doorgaande route vormt door het bedrijventerrein is helaas weinig plek voor het versterken van de groenstructuur. Op plekken waar wel openbaar groen is, extra accent geven met groen en bloemrijk gras. |
|
Oude Needseweg |
Historische weg, met beplanting van oude eiken. |
|
Marktstraat- Lange Wal |
Oude structuur in het centrum. De Lange Wal is een parkzone langs de oude Berkelloop. Er zijn brede grasoevers, en grote bomen, waarvan diverse bomen beeldbepalend. Deze groenstructuur is waardevol voor de identiteit van Borculo. |
|
Burgemeester Bloemersstraat |
Dit is een oude weg en vormt een belangrijke route om het centrum van Borculo. Diverse hoofdwegen komen uit op deze weg. Het Eiland en de rij oude bomen aan de zuidkant van de weg is zeer waardevol. Monument Burgemeester Bloemersstraat-Hessenstraat. Driesprong met oorlogsmonument. Dit is aangekleed met fraaie beplanting. |
|
Cycloonpark Prins Hendrikstraat |
Wijkpark, in 2019 opnieuw ingericht. Waardevol groenelement met recreatieve waarde, en waterretentie. Dit park dankt zijn naam aan de stormramp die in 1925 over Borculo raasde wat is uitgebeeld centraal in het park. |
|
Hoflaan |
Van de Haarlose weg tot de parkeerplaats van de tennisvereniging is een waardevolle laanbeplanting van eiken. Aan de Hoflaan zal nog nieuwbouw plaatsvinden. Daarbij is een verbetering van de uitstraling van de Hoflaan gewenst, waarbij de bomen zoveel mogelijk beschermd moeten worden. |
|
Sportpark De Wildbaan |
Tussen de Hoflaan en de Rondweg. Gebied ondergaat momenteel een metaforfose, waarbij ook een school een plek krijgt in het gebied. Er is ruim aandacht voor klimaatadaptatie, en behoud van oude beplantingsstructuren. De Haarloseweg is een oude structuur, die door het park loopt. |
|
Park gemeentehuis |
Aan de rand van het centrum gelegen aan de Berkel, op een fraaie markante plek. Groot park met glooiende lijnen, diverse soorten bomen, en veel gras. Dit gras is grotendeels omgevormd naar bloemrijk gras en er is meer aandacht voor ecologisch beheer. Tussen park en woonwijk ligt een weiland, als buffer en duidelijke begrenzing. Eventueel aanplant van meer bomen/beplanting, waarbij aandacht voor openheid en sociale veiligheid langs de paden. Aandacht voor rand Hambroek (grens particulier-openbaar). |
|
Het Eiland |
Wandelpark met monumentale bomen, op en om de historische oude stadswallen. Er liggen sluizen en bruggen. Cultuurhistorisch waardevol en aantrekkelijk gebied. Onderbegroeiing zoveel mogelijk verwijderen. |
|
Bos waterzuivering |
Belangrijke structuurdrager. In deze omgeving is een plan in ontwikkeling voor woningbouw. Ecologisch waardevol gebied aan de Berkel (ecologisch verbonden). |
|
Vijvers Schollenkamp |
Groene zone tussen wijk Schollenkamp en de Rondweg. |
|
Begraafplaats Deugenweerd |
Oude begraafplaats in de kern. Groot groenelement, met diverse oude bomen en rondom een haag. Behouden en versterken, door aanplant van meer solitaire bomen. |
Op wijkniveau behoren de volgende onderdelen tot de hoofdgroenstructuur van Borculo:
West |
Park Morsmanshof |
Groen, spelen en ontmoeten |
Parkje Klandermanshof |
Groen, spelen en ontmoeten |
|
Dorpsrand, achter de Morsmanshof en Warmelinkshof |
De rand vergroenen en versterken richting landschap. Een groot deel langs de Morsmanshof is in gebruik als tuin, hier actie ondernemen: terug naar gemeente, overeenkomst of verkoop. |
|
De Koppel |
Berkellaan |
Langs de Berkellaan ligt een dichte singel. Het is een structuurdragend groenelement tussen 2 wijken, met ecologische waarde. In stand houden |
Leerinkbeekstraat- Koningin Julianastraat |
Deze straten vormen een hoofdontsluiting voor de wijk. Boombeplanting en groenstructuur behouden, deze hebben een belangrijke vergroenende en structuurversterkende werking. |
|
Prinses Irenestraat |
Belangrijke hoofdlijn in de wijk. Voor groen is weinig ruimte, groen en bomen behouden. |
|
Prins Bernhardstraat |
Ligt op het voormalige tracé van de spoorbaan en vormt een belangrijke lijn. Groenstructuur behouden. |
|
Nieuw Boer |
Rand landschap |
Er is veel relatie met het landschap. Via de Spoordijk is een groene verbinding tussen landschap en dorp. Landschappelijke sfeer hier behouden. |
Hessenstraat |
Een belangrijke wijkontsluitingsstraat. In 2022 opgeknapt, en voorzien van een boomstructuur. Behouden. |
|
Lebbenbruggedijk |
Oude historische weg aan de rand van Borculo. De weg met een oude eikenlaan vormt een fraaie rand en overgang van landschap naar dorp. Dit beeld behouden en gaten in de boomstructuur aanvullen. |
|
Weiland Kingmalaantje |
Open ruimte aan de rand van de bebouwing, in gebruik als weiland. Behouden als open overgang naar het landschap, mogelijk te gebruiken als hemelwateropvang of voor recreatieve mogelijkheden. |
|
Elbrink |
Heure |
Oude weg met monumentale laanbeplanting. Waardevolle overgang van landschap naar dorp. |
Noord |
Bos en volkstuinen |
Tussen Elbrink en Noord ligt een groengebied dat waardevol is voor de groenstructuur en ecologie. Tevens recreatieve waarde, onder meer als verbinding richting Berkel. Ook Speeltuin Noord ligt hier. |
Parkje Graaf van Zutphenstraat-Van Vordenstraat |
Groen parkje aangelegd in 2022, met mogelijkheden voor spelen en bewegen. |
|
Van Coeverdenstraat |
De Joodse begraafplaats is een markante plek. De speelplek bij nr 63 zou nog verder vergroend kunnen worden. |
|
Oostenrijkse Buurt |
Keizer Ottostraat |
Groene ruimtes langs de straat behouden. Parkje met speelmogelijkheden ten noorden van de weg behouden en vergroenen. |
Relatie Berkel |
Relatie richting Berkel versterken. |
|
De Maat |
Dierenweide Burgemeester Bloemersstraat-Weverij |
Dierenweide, met omheining. Groengebied op markante plek behouden. |
De Maat |
Langgerekte brede groenstrook, mogelijkheden voor spelen en ontmoeten. |
|
Borculo Centrum |
Veemarkt en Weverstraat |
Plein, gebruikt voor de markt, evenementen en parkeren centrum. Hiervoor is een grote verharde ruimte nodig. De randen zijn onlangs vergroend. |
Muraltplein |
Plein rond de oude kerk. Bomen behouden. Sfeervol en markante plek in het centrum. |
|
Berkelloop |
Zicht op de Berkel behouden en versterken uitstraling. |
|
Boomgaarden |
Brede grasstrook, met speelmogelijkheden. |
|
Schollenkamp |
Zone Grolse steeg |
Een landschappelijke zone met grasland, en volkstuintjes. De Grolse steeg heeft diverse voorzieningen voor waterinfiltratie en klimaatadaptief ingericht. |
Schollenkamp |
Parkachtige entree van de wijk, langs de weg aan weerzijden groenstroken, voorzien van nieuwe bomen. |
|
Speelplek Tedinkweide |
Langgerekte groenstrook centraal in de wijk, met diverse speelmogelijkheden. |
|
Hambroek |
Gemeentehuis entree |
De ruimte voor het gemeentehuis sluit aan bij de parkzone langs de Berkel. Open ruimte met gras en parkbomen en zicht op het water behouden. Recreatieve waarde. |
Sportpark de Wildbaan |
Sportpark met nieuwe VO school in aanbouw. Het hele gebied krijgt een facelift waarbij aandacht is voor klimaatadaptatie en behoud oude groenstructuren. |
|
Haarloseweg |
Oude structuur ten zuiden van sportpark, met oude bomen. Behouden |
|
Park tussen Hambroek en Needseweg |
Park met meerdere wallen. Bufferzone tussen wijk en industriegebied/N315. Recreatieve mogelijkheden met oa paden en verbinding naar Hambroekplas. |
|
Parkjes Prunusstraat |
Tweetal groene parkjes met speelmogelijkheden. Waardevol voor biodiversiteit, verkoeling en infiltratie in de wijk. |
|
Zone achter de Eikenlaan |
Tussen wijk en Rondweg, zoveel mogelijk ecologisch beheren, en meer mogelijkheden voor recreatief gebruik van de strook. |
|
Beukenlaan |
Wijkontsluitingsweg. Langs de straat de grotere groene ruimtes een meer landschappelijke uitstraling geven met aandacht voor bomen, infiltratie en biodiversiteit. Verbinding richting Berkel versterken (grasveld extensief beheren). |
|
Eikenlaan |
De Eikenlaan wordt begeleid door diverse grotere groenvakken met bomen. |
|
Hof te Borculo |
De locatie van het verdwenen kasteel Borculo. Strategisch gelegen op een dekzandrug aan de samenvloeiing van Berkel en Leerinkbeek. Bij toekomstige ontwikkelingen (ook in de directe omgeving) aandacht voor de cultuurhistorische uitstraling en verbetering ruimtelijke kwaliteit. |
|
Industrieterrein Borculo/ Bedrijvenpark Borculo |
Parkje Nobelstraat |
Speelvoorziening en gemeenschappelijke tuin. Waardevol als groenelement en voor sociale binding. |
Aantal inwoners en tevredenheid
Borculo Centrum en De Maat |
De Koppel, West en Nieuw Boer |
Elbrink |
Hambroek |
Oostenrijkse Buurt en Noord |
Bedrijvenpark Borculo |
Schollenkamp |
|
Aantal inwoners |
1525 |
1645 |
530 |
975 |
1840 |
120 |
565 |
Rapportcijfer groenvoorzieningen |
6,9 |
7,2 |
6,8 |
6,9 |
6,8 |
6,8 |
7,2 |
In mijn buurt is voldoende groen: % |
87 |
76 |
87 |
87 |
87 |
87 |
76 |
5.4Ruurlo
Kerngegevens
Ruurlo ligt nabij de Baakse beek en grenst aan het landschap met landgoederen en bos. Nabij het kasteel bevindt zich het grootste heggendoolhof ter wereld en bossen met klim- en fietsroutes. Er is voldoende aanbod aan voorzieningen en er zijn directe verbindingen met het buitengebied. Het is daarmee ook een aantrekkelijk dorp voor toerisme en recreatie, waarop de focus ligt in Ruurlo.
Ruurlo is een middelgrote kern in het oude hoevenlandschap. Vanaf alle richtingen lopen diverse wegen als landschappelijke radialen het dorp in (spinnenweb structuur). Deze radialen bepalen in grote mate de structuur van het dorp. Kasteel Ruurlo en de bossen aan de zuidkant van Ruurlo zijn van belang voor de identiteit. Er is een monumentale laanstructuur en groene overgangen tussen dorp en landschap. De molen in een groene setting is een herkenningspunt in het dorp.
In de kern staat een prachtige monumentale boom.
Ruurlo is de enige kern met een treinstation binnen onze gemeente.
Ruurlo is ontstaan op een knooppunt van wegen. De wegenstructuur van Ruurlo is bepaald door de Dorpsstraat en het plein bij de kerk met daaraan vertakkingen naar omliggende plaatsen.
De oudste wijken van Ruurlo liggen in en rond het centrum. De oude stedenbouwkundige structuren zijn nog duidelijk zichtbaar door de vele wegen met overwegend oude eiken die allemaal naar het centrum leiden. De wijk het Leusinkbrink, aan de oostzijde, is nog in ontwikkeling.
Ten zuiden van Ruurlo ligt het industrieterrein met uitbreiding richting het oosten. Deze uitbreiding zorgt voor een langgerekte industriezone welke vanaf de rondweg aan de oostzijde van de kern duidelijk zichtbaar is. De rondweg is voor de ontlasting van het centrum en de doorstroom van het verkeer een belangrijk verkeersader.
Figuur 8: bomen geven structuur langs woonstraat in Ruurlo
Structuurgebieden
Wijkindeling en 30%groen
Wijken onder de 30% groen in Ruurlo:
Percentage groen |
||
Smidsbrink |
Wonen |
13 |
Ruurlo Centrum |
Centrum |
26 |
Industrieterrein Ruurlo |
Industrie |
19 |
Hoofdgroenstructuur
De belangrijkste onderdelen van de groenstructuur in Ruurlo zijn:
locatie |
||
Groenloseweg |
Belangrijke entree. Bij binnenkomst van het dorp aan de oostkant, is er vanaf de rotonde Rondweg oost aan de zuidkant van de Groenlose weg een bedrijventerrein. Aan de noordzijde is de wijk Leusinkbrink in aanbouw. De Groenloseweg is een oude weg en deels beplant. Waar mogelijk bomen aanvullen. Markant punt is de rotonde bij hotel Avenarius. Richting Vordenseweg zijn enkele mooie groengebieden en doorkijken naar het landschap. Aan de Domineesteeg is een parkje met koepel. |
|
Borculoseweg- Karssenbargweg |
Belangrijke entree. Dit begint bij de rotonde, met een groene inrichting. Het is een oude weg met een karakteristieke lintbebouwing. Het huidige groene beeld van de weg bestaat verder uit enkele grote bomen die voornamelijk in de tuinen staan. Het huidige beeld handhaven en waar mogelijk stimuleren om bomen aan te planten in de tuin, en in het openbaar gebied waar er meer ruimte is. De weg wordt begeleid met bermen, bomen en struiken. Groene beeld behouden en als mogelijk de identiteit versterken. |
|
Molen |
Houtzagerij bij de Borculoseweg-Molenlaan. Hiernaast een grote groenstrook. Markante plek. |
|
Barchemseweg |
Entree. Vanuit het bos, kom je een open ruimte in richting dorpsrand. Landschappelijke laanstructuur behouden. Het is een historische weg met een karakteristieke lintbebouwing. Het bosje langs de weg behouden als groene buffer. Boombeplanting behouden en versterken. |
|
Wildenborchseweg |
Entree. Vlak voor de kern is een bosje en speelveld met sportieve voorzieningen zoals een skatebaan. De samenhang tussen dorp en landschap kan nog verder versterkt worden. De weg loopt door tot aan het centrum en is tot de bebouwde kom beplant met eiken. Vanaf de bebouwde kom tot de Schoolstraat is er een patroon van plantvakken met bomen. Het laatste deel van de weg is stenig en kaal, hier vergroenen. |
|
Wiersseweg |
Entree, geleidelijke overgang landschap naar dorp. De Wiersseweg is stenig van karakter en zou bij een mogelijke herinrichting verder vergroend kunnen worden en voorzien van meer boombeplanting. |
|
Vordenseweg |
Entree, die wordt gemarkeerd door de rotonde en de laan die net na de rotonde begint. Waardevolle groene entree. De Vordenseweg is een historische oude weg, met monumentale laanbeplanting die doorloopt tot de kerk. De open ruimte is waardevol voor het karakter van de plek. |
|
Julianaplein |
Markant punt, het zou nog kunnen worden aangevuld met meer toekomstige forse bomen om dit markante punt te versterken. |
A |
Dorpsstraat |
Dit is de ader door het centrum. Deze straat is stenig en vrij kaal, met vooral vormbomen. Indien mogelijk meer groen aanbrengen. |
A |
Oude schoolplein |
Plein bij huidige bibliotheek, aan de Dorpsstraat. Markante plek, met een mooie oude boom, maar is verder stenig. Zo mogelijk vergroenen. |
A |
Kerkplein |
Oud plein rondom de oude kerk in Ruurlo. Op het plein staan enkele bomen maar kan nog verder vergroend worden. |
A |
Kruispunt Groenlose weg Nieuwe weg |
Historisch knooppunt van 2 oude wegen. Het is een overzichtelijk en herkenbaar punt. Gras en bomen en openheid behouden. |
|
Nieuwe weg |
Waardevolle boombeplanting en haagbeplanting. Langzaamverkeer- en busverbinding. |
|
Rondweg Zuid |
De rondweg zuid slingert zich door het landschap aan de zuidzijde van Ruurlo, langs het bedrijventerrein. Begeleiding met landschappelijke elementen zou nog verder versterkt kunnen worden. |
|
Rondweg Oost |
Dit is de rand van de nieuwbouwwijk Leusinkbrink en de nieuwe ‘rand’ van Ruurlo. Tussen de wijk en de rondweg is een geluidswal met scherm. |
|
Spoorzone |
Het spoor vormt een belangrijke structuurdrager in Ruurlo. De spoorzone is ook een waardevolle groene structuur, er is een ecologische zone gerealiseerd waar zich beschermde soorten hebben kunnen ontwikkelen. |
|
Randzone langs spoor |
De rand van de wijk ’t Loo is een parkachtige zone en ligt als buffer langs het spoor. Er zijn wandelpaden. Het gebied wordt ecologisch beheerd. De beplanting hier deels nog op aanpassen, met een meer inheemse invulling. |
A |
Park Vijverweg |
Recent gerenoveerd park aan de rand van de kern en bij het stroomgebied van de Baaksebeek; met grote vijver. Mogelijkheden voor wandelen en recreëren. Bosachtige beplanting vormt een mooie groene rand tegen het landschap aan. |
|
Dorpsranden |
De randen van Ruurlo zijn mooi ingepast in het landschap, met doorzichten naar buiten. De randen behouden en waar mogelijk nog versterken. |
A |
Sportvelden |
De sportvelden liggen tussen de oude kern en Leussinkbrink. Rondom is er een groenstructuur van singels. |
|
Open ruimtes Stationsstraat-Vordenseweg |
Waardevolle en historische open ruimtes tussen spoor en de kern van Ruurlo. Ruimte licht en openheid behouden. |
|
Brouwershoekweg |
Bosje met belangrijke plek in de hoofdstructuur. Speelveld met sportieve activiteiten, eromheen is singelbeplanting, behouden. |
|
Enkeerdlaan |
Weg met een breed profiel. Gras met bomen, en hagen. |
|
Nieuwenhuissteeg |
Fietsroute, wijk Leusinkbrink. Belangrijke structuurlijn. |
|
Begraafplaats |
Groen element aan de rand van Ruurlo met waardevolle bomen. |
Op wijkniveau behoren de volgende onderdelen tot de hoofdgroenstructuur van Ruurlo:
|
|
|
Everwenninkhoek |
Willem Alexanderlaan |
De straat slingert zich door de hele wijk. De straat is beplant met bomen in heestervakken. Zo mogelijk doorzichten naar het landschap maken. |
|
Van Heeckerenlaan |
Breed profiel met aan beide zijden een boombeplanting. Onlangs zijn hier maatregelen genomen voor klimaatadaptatie. Rondom de kruising Gotink en Schoemaker groter groengebied. |
|
Beatrixlaan |
Deels doorgaande fietsroute. Bomen in plantvakken. |
Garvelinkkamp |
|
|
|
Monumentale eik |
Kruizing Borculoseweg Kroezelaan |
|
|
|
|
|
|
|
Garvelinkkampweg |
Beplantingsvakken met bomen. |
|
Koskampweg |
Waardevolle dorpsrand met zicht op het landschap. Veel waardevolle bomen. |
|
Molenlaan/Irenelaan |
Heestervakken met bomen |
|
Wilhelminalaan/Eikenlaan |
Breed profiel. Bomen in heesters, doortrekken naar hele weg. |
|
Henri Dunantlaan |
Weelderige plantvakken met opgaand groen. Overgroei en verouderde vakken. Bij herinrichting overwegen om het meer open te maken, met bomen en meer ruimte voor infiltratie. |
Haarskamp |
Groenzone |
Brede groene zone midden in de wijk. Kleine groene plek gecreëerd voor spelen en ontmoeten. |
|
Langzaamverkeersroute |
Route dwars door de wijk, met hierlangs landschappelijk opgaand groen en gras. Behouden als groene verbinding. |
Smidsbrink |
|
|
|
|
|
Ruurlo Centrum |
|
|
|
|
|
|
Centrum algemeen beeld |
Er zijn enkele grote bomen. Deze behouden en zomogelijk centrum verder vergroenen. |
’t Loo |
Groene wijk met een heldere groenstructuur. De groene ruimtes in de wijk geven structuur, groene uitstraling en ruimte. |
|
|
Binnemansdijk |
Oude weg (deels zandpad), monumentale laan. Mooie rand naar achterliggende bebouwing met doorzichten naar de weide er voor. De weide vormt een mooie entree naar het dorp. |
|
Loolan en Boomgaard |
Wijkontsluitingen met duidelijke begeleiding van groen |
|
Groengebieden Beukenoot Hazelnoot en Dalkruid |
Centraal liggen enkele groengebieden met functie voor groen, ontmoeting en spelen. |
Leusinkbrink |
|
|
|
Leusinkbrink |
Oude landschappelijke structuur |
|
|
|
|
Podzollaan |
Wijkontsluiting |
|
Brinklaan |
Groot groengebied voor spelen en ontmoeten, met veel verkoeling door de bomen. |
|
Kaapdijk |
Oude landschappelijke structuur, doorsneden door de Rondweg. |
|
Hessenweg |
Langzaamverkeersroute, pad naar sportveld. |
|
Diverse ontmoetings- en speelplekken |
o.a. Joostenkamp, Zuiderweme |
|
|
|
Industrieterrein Ruurlo |
Stationsstraat |
Een oude historische weg van station richting centrum. Markant punt zijn de vijver met kunstwerk, en de (RK) kerk en begraafplaats. |
|
Burgemeester van Arkellaan |
Oud bebouwingslint vanaf de Spoorstraat naar de Groenlose weg. Beplanting met dubbele rij bomen in hagen. Zeer groene uitstraling in verder vrij stenig bedrijventerrein. |
Aantal inwoners en tevredenheid
Everwenninkhoek |
Ruurlo Centrum en Haarskamp |
Leusinkbrink |
Smidsbrink en ’t Loo |
Industrieterrein Ruurlo |
Garvelinkkamp |
|
Aantal inwoners |
1335 |
770 |
1290 |
1275 |
225 |
930 |
Rapportcijfer groenvoorzieningen |
6,4 |
6,6 |
6,6 |
6,4 |
6,6 |
6,6 |
In mijn buurt is voldoende groen: % |
82 |
81 |
76 |
82 |
76 |
81 |
5.5Beltrum
Kerngegevens
De Rooms-katholieke (RK) kerk aan de Dorpsstraat ligt in het midden van het voormalig klooster, met de pastorie, een school en de begraafplaats en vormt samen hiermee het hart van de kern. De bebouwing bestaat voornamelijk uit vrijstaande panden en is minder compact bebouwd in vergelijking tot de rest van de kern. De historische linten zijn ondanks de latere invullingen nog goed herkenbaar en zijn samen met de bebouwing rond de kerk karakteristiek voor Beltrum.
Beltrum is een kern in het oude hoevenlandschap. Het dorp heeft een zeer actieve gemeenschap, met trots en veel energie komen diverse projecten en activiteiten tot stand. Het bloemencorso, het park de Stroet, de survivalrun en de kerkenpaden zijn daar voorbeelden van. De RK parochie speelt ook een belangrijke rol.
De grootste klompenfabriek ter wereld staat in Beltrum, wat ook tot uiting komt in de openbare ruimte.
Vanuit het landschap komen vijf wegen met grotendeels oude bebouwingslinten bij elkaar in de kern van het dorp, het Mariaplein. Deze structuur van de linten en oude verbindingswegen kan versterkt worden door wegbeplanting. In het centrum van het dorp vinden we nog enkele oude laanstructuren en monumentale bomen. Tussen de historische linten en oude verbindingswegen liggen de naoorlogse planmatige uitbreidingsgebieden waarin vrijwel geen openbaar groen ligt. De wijk Buursemansweide is wel erg groen. De kern bestaat voornamelijk uit eengezinswoningen. Net buiten de kern is aan de Grolseweg een klein bedrijventerrein gelegen.
De begraafplaats (RK) bij de kerk, met de oudere bomen is een beeldbepalend groenelement. Het speel-, beweeg- en ontmoetingspark naast de begraafplaats is er gekomen op initiatief van de bewoners en heeft een centrale plek in het dorp. Beltrum heeft meerdere oude markante bomen en oude bomenrijen.
Structuurgebieden
Situatie 30% groen in Beltrum
Het percentage groen/bladerdak in Beltrum is 26%, dus onder de 30%.
Hoofdgroenstructuur
De belangrijkste onderdelen van de hoofdgroenstructuur in Beltrum zijn:
locatie |
||
Entree Avesterweg |
De singels rond de sportvelden vormen een groene entree naar het dorp. Ter hoogte van de parkeerplaats, is het erg kaal, vergroenen zou hier een verbetering zijn. Aan de andere zijde van de weg staan geen bomen, de berm voor zover in eigendom, is hier erg smal. Wellicht is andere beplanting hier een optie. Ook het zicht vanuit het landschap richting dorp is hard, en vergroenen langs deze weg zou een mogelijkheid zijn om dit te verzachten. Aan het eind van de Avesterweg, bij de kruising met de Meester Nelissenstraat, heeft de straat een stenig beeld. Bij toekomstige ontwikkeling is vergroening hier gewenst. |
|
Entree Meester Nelissenstraat (noord) |
De overgang van landschap naar dorp is hier meer geleidelijk heeft een landschappelijke sfeer. Doorzetten van de boombeplanting is wenselijk, nu stopt de bomenrij. Aan weerszijden van de Meester Nelissenstraat is een strook van 4 meter gemeente-eigendom in gebruik bij bewoners. Wellicht geeft dit mogelijkheden voor het aanplanten van bomen. Ter hoogte van nrs 1 (abc) en 2 (abc) Vergroening op de kruising met de Avesterweg is gewenst, bijvoorbeeld met een boom op de hoek. |
|
Entree Meester Nelissenstraat (zuid) |
Je rijdt geleidelijk het dorp in begeleid door boombeplanting van eiken. De entree is duidelijk gemarkeerd door een blokhaag die begint bij de bebording. Aan de Meester Nelissenstraat is een nieuwbouwbuurt gerealiseerd, daarbij is ook de openbare ruimte met aandacht voor groen ingericht. Tussen Hassinkstraat en het Mariaplein is er een stenig straatbeeld, met enkel het groen van de tuinen. |
|
Entree Zieuwentseweg/Kampstraat |
De overgang van dorp naar landschap is duidelijk. Via de Zieuwentseweg kom je de bebouwde kom binnen, en deze weg gaat over in de Kampstraat. De Kampstraat is een van de hoofdroutes die vanuit het landschap doorlopen tot aan het centrum van het dorp. De straat en openbare ruimte zijn recent gerenoveerd, inclusief het groen. Er zijn nog wat plekken die aangevuld zouden kunnen worden met bomen. Het beeld wordt bepaald door een bomenrij in de grasberm, en de tuinen. De bomenrij sluit mooi aan op de Kerklaan. Dit beeld behouden. |
|
Mariaplein |
Dit is het centrale punt in het dorp, het plein voor de kerk, met er omheen voorzieningen. Vijf wegen komen hier bij elkaar. Ook het oorlogsmonument staat bij het plein. Op en rondom het plein staan veel bomen waaronder enkele monumentale bomen. De monumentale Kerklaan vormt de rand en achtergrond van het plein. Behalve een enkele plantvak, doet het plein nog erg stenig aan. Met meer onderbeplanting zou hier het stenige beeld onderbroken kunnen worden. Ook geeft dat meer kleur en beschutting bij de zitplek in het midden. |
|
Heelweg-Dorpsstraat |
De Heelweg is een oude slingerende weg die geleidelijk het dorp in voert. Langs deze weg staat een groep oude boombeplanting, welke gehandhaafd moet worden en de bermen vrij houden van onderbeplanting. De Heelweg gaat over in de Dorpsstraat. De rij oude j eiken staat in een grasstrook. Deze rij is waardevol. De Heelweg heeft een mooie landschappelijke uitstraling, met een goede relatie naar het omliggend landschap. Voor de structuur van het dorp is het belangrijk open ruimtes te houden tussen de boerderijen en de dorpse bebouwing in. Deze ruimtes geven licht en zicht in het dorp en een relatie met het landschap. |
|
Begraafplaats en park De Stroet |
De R.K. begraafplaats is een belangrijk groenelement in het dorp. Achterliggend park De Stroet heeft grote waarde voor spelen, bewegen en ontmoeten in het dorp. Beide belangrijk groenelementen zijn niet de gemeente in beheer. |
|
sportvelden |
De sportvelden aan de rand van het dorp, met de robuuste singels, vormen een belangrijk onderdeel in de groenstructuur. |
Beltrum |
Hoornhorststraat-Voslaan |
Vanaf de Meester Nelissenstraat vinden we langs de weg een regelmatige boombeplanting van esdoorns. Dit beeld handhaven. Aan de Voslaan ligt een plantsoenstrook van bloemrijk gras met grote bomen. Dit is een structuurdragend element in de wijk. Er is een goede relatie met het landschap. Er zijn plannen voor nieuwbouw waarbij aandacht voor een groen karakter en wateropvang van belang zijn. |
Grutto |
Groengebied, met speelplek |
|
Dorpsstraat tussen Heelweg en Kampstraat |
Groen langs de weg |
|
Gaarden |
Wijkontsluiting met uitlopers naar de rand (Boskamp, Regenkamp. |
|
Schepersmaat |
Bosplantsoen temidden van vrij stenige omgeving. Functie afwatering. |
Aantal inwoners en tevredenheid
1310 inwoners
Rapportcijfer groenvoorzieningen: 6,9
In mijn buurt is voldoende groen: 92%
5.6Rietmolen
Kerngegevens
Rietmolen toont als een relatief ‘nieuw dorp’ in de omgeving waarvan de meeste woningen pas vanaf de jaren vijftig van de 20e eeuw zijn gebouwd. Aan de twee hoofdwegen en enkele boerderijgebouwen is echter te zien dat de oorsprong beduidend ouder is.
Rietmolen is een kern in het jonge ontginningslandschap, op de grens tussen de Achterhoek en Twente.
Rietmolen kent een mooie laanstructuur en karakteristieke elementen zoals de brug over de beek, en de kerk in stijl van de Amsterdamse school in het centrum. De gemeenschap is hecht en actief.
De Buurser beek doorsnijdt de dorpskern, en het dorp bestaat uit twee verschillende delen. Zuidelijk de lijnstructuur en noordelijk de ‘kom’. Het noordelijke deel heeft zich ontwikkeld langs een slingerende weg, welke nu midden door het dorp loopt. Het noordelijk deel heeft een stenige uitstraling en weinig openbaar groen. De kenmerkende oude kerk en het plein vormen het centrum. Het zuidelijke deel ligt verankerd in het landschap tussen stevige boomstructuren. De beek slingert zich als een brede groen-blauwe strook tussen de beide dorpsdelen door.
De herkenbare structuur en identiteit van het dorp zoals de typerende rechtlijnige laanstructuur en de slingerende dorpsstructuur behouden. Door de slingerende weg en het dorpsplein te vergroenen en meer bomen te planten, kan de kwaliteit hiervan worden versterkt.
De groenstructuur wordt vooral bepaald door de oude eikenlaan die de Kieftendijk begeleidt. De resterende wegbeplanting bestaat uit meer los geplaatste jonge beplantingen.
Rietmolen heeft een dorpsplan gemaakt (2019). Hierin is ook de wens uitgesproken over het vergroenen van het aanzicht van het dorp en verbeteren van de landschappelijke kwaliteit. In 2021 is het dorp samen met Stichting Landschapsbeheer Gelderland gestart met het project Levend Landschap Rietmolen. Ook de gemeente is hier bij betrokken.
De N315 is onlangs heringericht, met een nieuwe rotonde als entree voor Rietmolen. Deze is ingericht op initiatief van het dorp met een groot waterrad van een watermolen, verwijzend naar de watermolen die voor 1800 bij Rietmolen stond.
Structuurgebieden
Situatie 30% groen in Rietmolen
Rietmolen heeft meer dan 30% groen.
Hoofdgroenstructuur
De belangrijkste onderdelen van de hoofdgroenstructuur in Rietmolen zijn:
locatie |
||
Entree Pastoor v. Everdingenstraat (zuid) |
De nieuwe rotonde is een karakteristieke entree richting het dorp. Langs de weg meer kleur en biodiversiteit realiseren, oa met bloemrijk gras (vanuit Levend Landschap). De weg heeft een stenig karakter. Door de parkeerplaats van de sportvelden meer te omringen met groen, kan de sfeer van deze weg worden verbeterd en het stenige karakter worden verzacht. De openheid naar het landschap die er op meerder plekken is, behouden. |
|
Pastoor v. Everdingenstraat (noord) |
Dit deel aan de noordkant van de beek loopt als een slinger door het dorp. Er is veel ruimte, maar weinig bomen en groen, en de weg heeft een stenig karkater. Het is wenselijk om hier de weg te vergroenen. Daarbij kan het slingerende karakter verder worden versterkt. |
|
Dorpsrand Olland en De Mölle (noord- en westkant) |
Het dorp is hier goed zichtbaar vanuit het landschap. De overgang is vrij abrupt. De strook is op de meeste plekken breed, wat kansen geeft om beplanting aan te brengen. Hier kunnen bomen en/of struweel geplant worden met gebiedseigen soorten. De hele strook tot de sloot kan ecologisch beheerd worden en zo een goede functie hebben voor flora en fauna. Door de strook zijn nu al doorsteken richting een wandelpad richting landelijk gebied. In overleg met bewoners gebied inrichten als afronding van de nieuwbouw. |
|
Dorpsrand oostkant |
Een mooie overgang van dorp naar landschap door een houtwal langs de dorpsrand. Deze houtwal als dorpsrand behouden. |
|
Entree Sint Isodorushoeveweg |
Vanaf de weg zie je het dorp goed liggen, de weg snijdt als het ware door de akker heen en aan beide zijden van de weg liggen steilranden. Dit deel van de weg moet open blijven, dus geen beplanting toestaan langs dit deel van de weg |
|
Entree Groothuizenweg |
Fraaie waardevolle overgang van het landschap naar het dorp. Bij entree het zicht op de kerktoren behouden. |
|
Entree Kieftendijk |
De Kieftendijk is een oude ontginningsas, met waardevolle laanbeplanting. Vanuit het landschap is er een abrupte overgang naar het dorp, met een dicht bebouwingslint. De dubbele rij eiken langs de weg verbinden landschap en dorp. De bomen aan de dorpszijde staan in verharding, en de bermen zijn geheel verhard. Door te ontstenen en te vergroenen kan een rustiger en groener beeld worden gerealiseerd. Parkeervoorzieningen kunnen dan bijvoorbeeld in grasstenen worden uitgevoerd. Zo kan ook de infiltratie van regenwater worden verbeterd hier. |
|
Kruising bij de brug |
Markant punt, waar wegen samenkomen en waar je de beek over kan steken. De oude boomstructuur van de Kieftendijk loopt rechtdoor waar er in het verleden een knik in de weg gelegd is. De bomenstructuren van de Everdingenstraat en de Kieftendijk komen hier samen. De kruising kan opener gemaakt worden en er kunnen heesters worden verwijderd en (bloemrijk) gras aangelegd worden. Enige beplanting bij de waterschapskatjes is wel gewenst. Er is ook een zitplek met een ornament. |
|
Begraafplaats |
De R.K. begraafplaats is een belangrijk groenelement in het dorp. |
Aantal inwoners en tevredenheid
545 inwoners
Rapportcijfer groenvoorzieningen: 7,1
In mijn buurt is voldoende groen: 86%
5.7Geesteren
Kerngegevens
Geesteren is een kern in het essenlandschap. De kerk staat als een markant punt in het centrum. Het dorp heeft een kleinschalige landelijke structuur, heeft een landelijke sfeer en een gevarieerde dorpsrand.
Geesteren is een typisch esdorp met oude boerderijen langs de essen en een oude kerk met bomen eromheen in het midden. Het dorp heeft een tweedeling die aansluit bij het omliggende landschap: een openstructuur en een bosrijke dichte structuur. Er zijn veel openruimtes en het dorp heeft een groene uitstraling., met beeldbepalende bomen.
In de kern staan verspreid fraaie beeldbepalende bomen zoals oude eiken, platanen en linden.
Structuurgebieden
Situatie 30% groen
Geesteren heeft meer dan 30% groen.
Hoofdgroenstructuur
De belangrijkste onderdelen van de hoofdgroenstructuur in Geesteren zijn:
locatie |
||
Kerkplein |
Een belangrijke centrale groene ruimte in de kern van het dorp. |
|
Kruising Pastorieweg-Oude Diepenheimseweg |
Entree in het groen, op kruispunten van wegen waar de overgang is tussen landschap en dorp. Alle beplantingsstructuren lopen door tot aan de kruising. |
|
Oude Diepenheimseweg |
Net buiten de kern, ligt de Oude Diepenheimseweg. Aan deze weg liggen 2 begraafplaatsen, Vrijheidsbos (gedenkbos), sportcomplex en scouting. Dit in een fraaie omgeving met bos en oude bomen. Waar nodig bomenlaan herstellen, en open houden van de bermen zodat zicht blijft naar het landschap. |
|
Vijfsprong Keistraat Morsweg |
Aan de zuidkant van het dorp is een vijfsprong, die een entree van het dorp vormt. Het is een cultuurhistorisch belangrijk punt. Alle beplantingsstructuren lopen door tot de kruising. Belangrijk is om de kruising open te houden |
|
Esweg |
Entree van het dorp vanuit de noordkant. Kenmerkend is de openheid vanaf de es naar het dorp. De bomenrij begint bij de bebouwing. Op de kruising is een restaurant met terras, en leibomen. |
|
Meiweg |
Ten noorden van de kern ligt een fraai gebied met water, wandelpaden, en aandacht voor flora en fauna. |
|
Plantsoen Dorpsstraat-Esweg |
Sculptuur, oude boom en zitgelegenheid. |
|
Keistraat hoek Maaldrinkstraat |
Groene speel- en ontmoetingsplek, met schaduw van fraaie bomen. |
|
Wegen vanuit het landschap algemeen |
Aan de noordwestzijde van het dorp zijn de wegen zonder beplanting, passend bij de openheid van de es. De zuidoostzijde heeft wegen met bomenlanen, passend bij de dichtere bosomgeving. |
|
Blauwe Torenweg |
Dit is een klinkerweg zonder enige beplanting. Langs de noordwestrand (dorpszijde)tot aan het Rosbach zou wat meer beplanting (struweel) wenselijk zijn, om zo een intiemere sfeer te krijgen passend bij het landschap. De ruimte hiervoor is echter heel beperkt, door de aanwezige sloten. |
|
Rotmansdijk |
Oude structuur van boombeplanting handhaven en zonodig aanvullen. |
|
Begraafplaatsen |
Landschappelijke omlijsting behouden |
|
Sportcomplex |
Natuurlijke singels van struweel en bosplantsoen versterken |
|
Open plekken in de kern |
Behouden van deze plekken, en de overgangen naar het landschap versterken door de randen te voorzien van beplanting waar mogelijk. |
Aantal inwoners en tevredenheid
535 inwoners
Rapportcijfer groenvoorzieningen: 6,9
In mijn buurt is voldoende groen: 89%
5.8Rekken
Kerngegevens
Rekken ligt dicht bij de Duitse grens. Bij Rekken stroomt vanuit Duitsland de Berkel Berkelland binnen. Het dorp bestaat uit twee delen die door de Berkel van elkaar zijn gescheiden. Het zuidelijk deel van Rekken, ook wel ‘ ’t Kip’ genoemd, bestaat voornamelijk uit lintbebouwing langs de Rekkenseweg. Het noordelijke deel omvat het op een natuurlijke verhoging gelegen oude dorpsgebied. De plek rondom de protestantse kerk en de oude school is nog altijd herkenbaar als de oude dorpskern. Een echt centrum wordt hierdoor echter niet gevormd.
Typerend voor het dorp is ook de molen die in het zuidelijk deel van de kern staat.
In Rekken is de gemeenschap hecht.
Karakteristiek voor Rekken is het kleinschalige karakter van de bebouwing, en de enigszins versnipperde ligging. De bebouwing van Rekken is nauwelijks op het omringende landschap gericht.
Rekken is een kern in het oude hoevenlandschap.
Structuurgebieden
Situatie 30% groen
Rekken heeft meer dan 30% groen.
Hoofdgroenstructuur
De belangrijkste onderdelen van de hoofdgroenstructuur in Rekken zijn:
locatie |
||
Lindevoort- Hölterweg |
Tussen de Lindevoort en de Hölterweg is een weide, als overgang naar het omringende landschap. Deze wordt ook gebruikt als evenementenveld, en een deel wordt voor de school gebruikt voor buitenactiviteiten. In samenwerking met het dorp wordt een project opgestart om het veld een meer biodivers en landschappelijk karakter te geven, waarbij medegebruik door school en evenementen mogelijk blijft. De openheid naar het landschap behouden. Langs de hele Lindevoort is een strook als wadi ingericht, ten behoeve van infiltratie van water. Naast de Lindevoort ligt ook een bosje, wat het gebied een intiemer geheel maakt. |
|
Begraafplaats e.o. |
De begraafplaats en het omliggend groengebied, vormen een groot groen vlak, met een sterke relatie naar het landschap. Groengebied naast begraafplaats waardevol voor bewegen, spelen en ontmoeting. De relatie van het groen naar het landschap en naar de rest van het dorp kan nog verder versterkt worden |
|
Molen |
De veldjes bij de molen gelden als zeer waardevol voor de groenstructuur van het dorp en de relatie met het landschap. Zicht op de molen vrij houden vanaf de Rekkenseweg. |
|
Woerden |
Openheid en zicht op het landschap vanaf de weg behouden. Deze strook kan nog versterkt worden wat betreft landschappelijke uitstraling. Gecultiveerde beplanting verwijderen en omvormen naar bloemrijk gras. |
|
Rekkenseweg en sportveld |
De Rekkenseweg is een hoofdroute langs lintbebouwing, hier is weinig openbaar groen. Ter hoogte van de sportvelden, bij de Berkel buigt de weg, hier zijn grote groengebieden, met bos tussen water en weg, en de sportvelden. |
Aantal inwoners en tevredenheid
435 inw (bebouwde kom)
Rapportcijfer groenvoorzieningen: 7,3
In mijn buurt is voldoende groen: 98%
5.9Haarlo
Kerngegevens
Haarlo ligt centraal in de gemeente Berkelland. Het is een kerkdorp dat aan de rivier de Berkel tussen Borculo en Eibergen ligt. Haarlo wordt omgeven door mooie natuur (essen en coulissenlandschap) met als hoogtepunt landgoed ’t Wolink aan de zuidkant. De achtkantige kerk is een markante plek. Dit is een rijksmonument en wordt in de volksmond de Kluntjespot (suikerpot) genoemd. Haarlo heeft een actief sociaal leven en een hechte gemeenschap. Dit heeft ertoe geleid dat in 2008 het kulturhus ‘t Stieltjen is geopend. In de kern is een aantal bedrijven gevestigd.
Haarlo ligt op de grens tussen beekweidelandschap en hoevenlandschap. De ruggengraat wordt gevormd door de Borculoseweg welke overgaat in de Eibergseweg. Het straatbeeld wordt gekenmerkt door de met name originele bebouwing. Hier en daar in de kern staat nog een oude boerderij en ook de kleine essen zijn op sommige plaatsen direct aan de rand van de kern terug te vinden.
Structuurgebieden
Situatie 30% groen
Haarlo heeft meer dan 30% groen.
Hoofdgroenstructuur
De belangrijkste onderdelen van de hoofdgroenstructuur in Haarlo zijn:
locatie |
||
Entree Borculoseweg en rand langs De Pas |
Vanaf de Borculoseweg rijd je geleidelijk het dorp in, de overgang van het landschap naar het dorp is subtiel door de beplantingen langs deze weg en de Voshaarweg. De rand langs de Pas zou nog wat verzacht kunnen worden met wat landschappelijk groen, met hiertussen doorkijken naar het landschap. |
|
Borculoseweg-Eibergseweg |
Deze weg is een doorgaande weg. Het is de hoofdstraat van het dorp met een karakteristieke lintbebouwing uit verschillende periodes. De groenstructuur wordt gevormd door tuinen, de laanstructuur van oude eiken. Om het landschappelijke en dorpse karakter te houden, voornamelijk werken met gras, en hagen. Langs de Borculoseweg de open plekken bij de essen, open houden. |
|
Entree Eibergseweg |
De overgang naar het dorp is ook hier geleidelijk, door de boombeplanting langs de weg en het vele aanwezige groen aan deze kant van het dorp. De entree is verbijzonderd met een blokhaag. |
|
Entree dorp Haarlosesteeg-Scholteweg |
Vanaf de Haarlosesteeg is er een waardevolle overgang van landschap naar dorp. De brug vormt de entree naar het dorp. Langs het water geeft de hogere boombeplanting een mooie omlijsting. Langs de Haarlosesteeg is er een landschappelijke sfeer, met het gras en de oudere boombeplanting. Deze behouden. Het is de oude toegangsweg tot het dorp, met oude bomenrijen en singels. Langs de Haarloseweg liggen de sportvelden. Er zijn mooie vergezichten over de omliggende essen. Dit beeld behouden en de essen open houden. De Haarlosesteeg gaat over in de Scholteweg, die aan twee kanten beplant is met eiken. |
|
Entree Wolinkweg |
Vanaf de Wolinkweg is de overgang van landschap naar dorp erg fraai en de overgang is geleidelijk. De entree van het dorp wordt hier gemarkeerd door het nieuwe dorpshuis, de begraafplaats en de kerk. De weg is beplant met een laanbeplanting van eiken die doorloopt tot aan de kruising met de Borculoseweg. De waardevolle eikenbeplanting behouden en de bermen vrij houden van beplanting. Rondom het dorpshuis zou nog wat meer beplanting kunnen worden aangebracht. |
|
Protestantse kerk |
Rond de kerk aan de Wolinkweg ligt een bosje waar een laan aan grenst. Dit terrein is van stichting oude Gelderse kerken Voor de kerk ligt er naar de weg toe een grasveld, van de gemeente. Aan de westkant van de kerk ligt de gemeentelijke begraafplaats in het bos. Het gebied rond de kerk is een historisch waardevol en voor het dorp belangrijke plek. De heldere structuur van de laan, het bos en de ‘tuin’ behouden en indien mogelijk versterken. Het zicht van de Wolinkweg op de kerk vrij maken/houden. |
|
Voshaarweg-Willem Sluyterweg |
Voshaarweg: een weg aan de rand van het dorp grenzend aan kleine essen met een fraai uitzicht hierop. De akkers liggen hoger en naar de weg toe bevindt zich langs een groot gedeelte van de weg een steilrand. De weg is beplant met platanen, die zijn gekandelaberd. Onlangs bij een renovatie zijn de platanen gehandhaafd. In deze berm geen beplanting planten, maar open houden. Wanneer vervanging van de bomen aan de orde komt, deze vervangen voor een soort die meer past in het landschap. Willem Sluyterweg: Op de hoek met de Wolinkweg is een groot speelveld. Openheid naar erve Veldink waarborgen, geen onderbeplanting, of alleen lage beplanting. |
|
Dorpsrand noord (Berkel) |
Het dorp is niet meer op de Berkel gericht terwijl het ooit ontstaan is aan de Berkel. De Berkel is gekanaliseerd en het dorp is georiënteerd op de Borculose- en Eibergseweg. De rand van het dorp aan de Berkel bestaat uit tuinen, groene erfafscheidingen en bosschages. Waar mogelijk de relatie met de Berkel versterken door het landschap het dorp in te ‘trekken’, en zicht op de Berkel te creëren als dat mogelijk is. |
|
Dorpsranden zuid |
De zuidelijke rand bestaat ui Erve Veldink, de begraafplaats en de ruimte rond de NH kerk en de laanstructuur tussen Wolinkweg en Borculoseeweg. De randen van het dorp zijn waardevol en dienen behouden te blijven. |
|
Het Kossink |
Rand van het dorp met een ‘venster’ naar het landschap. De openheid naar de Berkel toe handhavn. Langs de rand van het Kossink staan gecultiveerde boompjes en beplantingen die geadopteerd zijn door de inwoners. Voor een mooiere relatie met het landschap zou een landschappelijker inrichting met gras beter passen. |
|
Centrale plein |
De parkeerplaats bij Prinsen, centraal in het dorp, is erg stenig. Tussen het plein en Het Kossink zal woningbouw plaats gaan vinden. Daarbij is het een kans om het plein verder te vergroenen. |
|
Begraafplaats |
Aan de Wolinkweg. Handhaven groene omkadering, deze zorgt voor een verankering in de omgeving. |
|
Sportcomplex |
Aan de overzijde van de Berkel. Aan de landschapszijde de natuurlijke singels van struweel en bosplantsoen versterken zodat de plek verankering blijft houden in zijn omgeving. |
|
Erve Veldink |
Erve Veldink is een boerderij met een geschiedenis die teruggaat tot de 14e eeuw.De lanen en het bos zijn waardevolle structuurbepalende groenelementen voor het dorp. |
|
Aantal inwoners en tevredenheid
315 inwoners
Rapportcijfer groenvoorzieningen: 7,6
In mijn buurt is voldoende groen: 100%
5.10Gelselaar
Kerngegevens
Gelselaar is een kern in het essenlandschap. Centraal in het dorp staat de kerk met fraai groen. De openheid van het essenlandschap, de landelijke sfeer in het dorp met een kleinschalige structuur geeft Gelselaar een fraaie uitstraling.
Het dorp is ontstaan als agrarische nederzetting waarvan de geschiedenis in ieder geval teruggaat tot in de 13e eeuw. Waarschijnlijk betrof het toen een aantal boerderijen die in een krans om de es heen lagen.
In 2013 is Gelselaar aangewezen als ‘beschermd dorpsgezicht’ op grond van de monumentenwet. De beschermde status is gekoppeld aan de totale bebouwing en opbouw van het dorp. Ook de nieuwbouwlocaties in Gelselaar vallen onder het beschermd gebied met dezelfde randvoorwaarden.
De grote waarde van het feit, dat de kern Gelselaar is aangewezen ligt in de afleesbaarheid van het ontwikkelingsproces van een laatmiddeleeuws brinkdorp naar een “moderne” agrarische nederzetting in het begin van de 20ste eeuw. Verschillende sporen uit het ontwikkelingsproces zijn bepalend voor de huidige verschijningsvorm.
Deze sporen zijn er op alle schaalniveaus: in de landschappelijke en stedenbouwkundige hoofdstructuur, de relatie tussen dorp en essencomplex, in het bebouwingsbeeld, in de vormgeving en inrichting van privé-erven, in perceelgrenzen, oude paden en landschappelijke elementen. Bijzonder is dat Gelselaar haar eigen, oorspronkelijke en zelfstandige karakter, van een agrarische nederzetting met bijbehorende landerijen, heeft behouden.
Rondom de kerk staan markante oude linden. Bij het kruispunt Dorpsstraat/Pastorieweg is een restant van een oude brink te vinden. Er is nog veel karakteristieke erfbeplanting met fruit- en inheemse boomsoorten.
In Gelselaar is in 2015 een dorpsvisie opgesteld door het dorp.
In 2019-2021 heeft een renovatie plaatsgevonden van het openbaar gebied in een groot deel van het dorp.
Het dorp wordt ook wel ‘het ganzendorp’ genoemd, omdat hier vroeger veel ganzen werden gehouden op het laag gelegen, moerassig broekland.
Structuurgebieden
Situatie 30% groen
Gelselaar heeft meer dan 30% groen.
Hoofdgroenstructuur
De belangrijkste onderdelen van de hoofdgroenstructuur in Gelselaar zijn:
locatie |
||
Van Bevervoordestraat |
Fraaie geleidelijke overgang en entree van landschap naar dorp. Doorgaande weg (hoofdstraat) door het dorp, met karakteristieke lintbebouwing uit verschillende periodes. De groenstructuur wordt gevormd door het ensemble van tuinen, met voornamelijk hagen en leilindes voor de boerderijen. |
|
Diepenheimseweg |
Doorgaande weg door het dorp. Geleidelijke overgang en entree van landschap naar dorp. De Diepenheimseweg is een oude weg met karakteristieke lintbebouwing van boerderijen en woonhuizen uit verschillende periodes. De groenstructuur bestaat uit hagen van de tuinen, en erfbeplanting. De open plekken behouden met zicht op het landschap. |
|
Entree Pierinkdijk-kruising Diepenheimseweg |
De Pierinkdijk is een smalle weg met een bomenrij en bosjes. Aan de Pierinkdijk is ook de begraafplaats gelegen, vlak buiten de kom. De kruising met de Diepenheimseweg vormt de entree van het dorp. Van oudsher een belangrijke kruising. De markering wordt grotendeels gevormd door het markante gebouw op de hoek van de Pierinkdijk en het plantsoen met kunstwerk. |
|
Entree Geesterseweg |
Vanuit zuidelijke richting het dorp in, gaat deze weg over in Dorpsstraat en Diepenheimseweg |
|
Park Schoolstraat-Diepenheimseweg |
Op de hoek is recent een parkje ingericht, met groen, paden, en mogelijkheden voor spelen en ontmoeten. |
|
Plantsoen Pastorieweg-Van Bevervoordestraat =’Ganzenplantsoen’ |
Een klein plantsoen met een sculptuur van ganzen, tegenover de basisschool. Markant punt. |
|
Kerkplein Driessenweg |
Historisch waardevolle plek. Smalle paadjes omringd door hagen lopen vanaf de kerk het dorp in, deze zijn in eigendom van de gemeente. De ruimte rondom de kerk is in eigendom van de Protestantse gemeente. |
|
Veldjes Dorpsstraat |
In het dorp zijn open ruimtes die cultuurhistorisch waardevol zijn. Eigendom is niet van de gemeente. |
|
Begraafplaats |
Aan de Pierinkdijk, buiten de bebouwde kom. Handhaven groene omkadering. |
|
Sportcomplex |
Aan de westkant van het dorp. Aan de landschapszijde de singels van struweel en bosplantsoen behouden en zo mogelijk versterken. |
|
Woltersdijk |
Waardevolle plek net buiten de kom, met een poel en landschappelijke inrichting. Het wordt beheerd op een wijze die flora en fauna bevordert. |
Aantal inwoners en tevredenheid
290 inwoners
Rapportcijfer groenvoorzieningen: 6,9
In mijn buurt is voldoende groen: 89 %
5.11Noordijk
Kerngegevens
Oorspronkelijk is Noordijk als een soort overloop van de Needse es uit een kranshoeve ontstaan. Later heeft het zich meer ontwikkeld tot een kleine kern. Door de eeuwen heen is hier weinig veranderd. De kern van Noordijk bestaat uit een aantal bij elkaar komende historische wegen met daarlangs karakteristieke lintbebouwingen. Een echt centrum is er niet te onderscheiden. De plek waar de school en het dorpshuis de ‘Oale Schole’ staan zou als zodanig kunnen worden gezien. Verdere bebouwing ligt verspreid langs de oude wegen. Het agrarische verleden is nog goed zichtbaar en in het dorp zijn nog steeds enkele weilanden te vinden. De overgang naar het buitengebied is door de wegbeplantingen zeer geleidelijk.
Noordijk is van oorsprong een agrarisch dorp met daarnaast werkgelegenheid in de dak- en steenfabrieken. Noordijk kent twee grotere gebieden van aaneengesloten natuur. Het Noordijkerveld en de Needse berg. Het dorpje heeft
geen kerk. De kern kent een actief verenigingsleven. Noordijk wil een goede woon- en werkplek blijven met een voldoende veilige dorpskern. Met als kernpunten de school en het dorpshuis.
Noordijk ligt in het oude hoevenlandschap, op de overgang naar het essenlandschap. Het dorp ligt half rondom een es. Het dorp is verweven met het landschap.
Structuurgebieden
Situatie 30% groen
Noordijk heeft meer dan 30% groen.
Hoofdgroenstructuur
De belangrijkste onderdelen van de hoofdgroenstructuur in Noordijk zijn:
locatie |
||
Haardijk driesprong |
Historisch kruispunt van drie wegen gemarkeerd door een grasveldje met enkele bomen. Deze waardevolle structuur behouden. |
|
G.L. Rutgersweg |
Van deze weg is er een fraaie overgang van landschap naar dorp. De boombeplanting van eiken stopt waar het dorp begint. Het is een historische weg en de hoofdweg van Noordijk. De tuinen leveren een groen beeld aan de ene zijde. Er zijn vergezichten het omringende landschap in. Langs de weg staat een boombeplanting van lindes. De bermen zoveel mogelijk extensief beheren om het landschappelijk beeld te versterken. De entree wordt gemarkeerd door een verharde strook met bloembakken. Deze zijn op initiatief van de inwoners geplaatst en worden door inwoners onderhouden. |
|
Schoolweg |
Historische weg rond de es met een lintbebouwing. Vanaf de weg een weids uitzicht op de es. Langs de weg staat boombeplanting. De boombeplanting behouden en de bermen vrij houden van onderbeplanting en extensief beheren. |
|
Schoolweg laan |
Oude laan langs het vroegere spoor en station. De laan als historische lijn behouden en zicht behouden vanaf de laan naar de es, door de bermen open te houden. |
|
Geerdinkweg |
Historische weg met oude boerderijen erlangs. Vanaf de weg is er ruim zicht op de omgeving. De groenstructuur wordt gevormd door de erfbeplantingen en enkele bomen. De weg is op een enkele boom na niet beplant maar heeft enkel grasbermen. Dit beeld behouden en de bermen open houden. |
|
Hilversweg |
Oude smalle weg met lintbebouwing. De weg heeft een sterke groene uitstraling. Langs deze weg is een woonwijkje. Het groene beeld van de Hilversweg bestaat vooral door de tuinen met hagen den de bomenbeplanting van eiken in de bermen. Dit beeld zoveel mogelijk behouden. |
|
Haardijk |
Historische weg met oude boerderijen er langs. Vanaf de weg is er ruim zicht op de omgeving. De groenstructuur wordt gevormd door een boombeplanting langs de weg. Deze structuur behouden, bermen vrij houden van beplanting. |
|
Sportcomplex |
Het sportveld ligt langs de rand van de kern, en is omgeven door singels. Dit geeft een goede overgang naar het landschap. |
|
Centrale es (Schoolweg) |
Het dorp is rond de es ontstaan. De es vormt de centrale landschappelijke ruimte, en historisch waardevol. De es is niet in gemeente-eigendom, maar waar mogelijk moet zicht op de open es behouden worden. |
|
Ruimtes tussen Schoolweg en Geerdinkweg/Waninkdijk |
Waardevolle open ruimtes, belangrijk voor de structuur van het dorp |
|
Dorpsplein bij dorpshuis en school |
Belangrijk voor ontmoeting, spelen en verenigingsleven. Grotendeels in eigendom en beheer van school/dorpshuis. |
Aantal inwoners en tevredenheid
215 inwoners
Rapportcijfer groenvoorzieningen: 7,1
In mijn buurt is voldoende groen: 86%
Gebruikte cijfers per wijk of kern uit de analyse wijk- en kerngericht werken:
Rapportcijfer groenvoorzieningen: AWLO 2018
In mijn buurt is voldoende groen: Burgerpeiling 2019
Bron percentage groen per wijk: dashboard Datalab GO
Figuur 9: kaart Ontwerp Omgevingsvisie (2023)
Bijlage
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl