Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR709366
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR709366/1
Hemelwaterverordening
Geldend van 01-01-2024 t/m heden
Intitulé
HemelwaterverordeningDe raad van de gemeente Zwolle besluit; gelet op artikel 10.32a Wet milieubeheer en artikel 149 Gemeentewet; overwegende dat de Wet milieubeheer de bevoegdheid biedt bij verordening regels te stellen over het bergen van afvloeiend hemelwater op of in de bodem en over het lozen van afvloeiend hemelwater; overwegende dat het gewenst is met het oog op het beperken van wateroverlast regels te stellen over een verplichte hemelwaterbergingscapaciteit bij het bouwen van een bouwwerk of bij het aanleggen of vervangen van verharding; vast te stellen de Hemelwaterverordening gemeente Zwolle. De Raad van de gemeente Zwolle heeft in de vergadering van 18 december 2023 de hemelwaterverordening gemeente Zwolle gewijzigd vastgesteld in verband met de evaluatie van de verordening en de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Deze verordening treedt op 1 januari 2024, gelijk met de Omgevingswet, in werking; dat wil zeggen maakt dan rechtstreeks onderdeel uit van het omgevingsplan van rechtswege.
Artikel 1 Begripsomschrijvingen
-
a. In deze verordening wordt verstaan onder:
-
b. Bouwen: plaatsen, geheel of gedeeltelijk oprichten, vernieuwen, veranderen of vergroten van een bouwwerk;
-
c. Bouwwerk: constructie van enige omvang van hout, steen, metaal of ander materiaal, die op de plaats van bestemming hetzij direct of indirect met de grond verbonden is, hetzij direct of indirect steun vindt in of op de grond, bedoeld om ter plaatse te functioneren, met inbegrip van de daarvan deel uitmakende bouwwerk gebonden installaties anders dan een schip dat wordt gebruikt voor verblijf van personen en dat is bestemd en wordt gebruikt voor de vaart;
-
d. Verhard oppervlak; oppervlak dat ervoor zorgt dat hemelwater van dit oppervlak niet in de bodem kan infiltreren, zoals bebouwing, asfalt, (tuin)bestrating en overige afstroombare verhardingen;
-
e. Eigenaar: degene op wiens perceel het hemelwater valt. Onder eigenaar wordt tevens verstaan een aantal perceeleigenaren verenigd in een Vereniging van Eigenaren;
-
f. Hemelwaterberging: voorziening voor de inzameling, berging en verdere verwerking van afvloeiend hemelwater, niet zijnde een openbaar vuilwaterriool;
-
g. Hemelwater: regen en smeltwater;
-
h. Infiltratie: het proces waarbij hemelwater wegzakt in de bodem;
-
i. Kaart: kaart die als bijlage bij de verordening is opgenomen waarop aandachtsgebieden betreffende hemelwaterberging en infiltratie is aangegeven;
-
j. Aandachtsgebied: afgebakend gebied waar infiltratie maatwerk is.
-
k. Groenblauwe netwerken: om klimaatbestendig te zijn is in de Omgevingsvisie “Ons Zwolle van Morgen 2030” een structuur van groenblauwe netwerken neergelegd. Daarmee wordt het watersysteem benut en versterkt en onderling met elkaar verbonden om sponswerking te creëren en hittestress tegen te gaan. Dit aangewezen netwerk in Zwolle bedoeld voor de opvang en vertraagde afvoer van overtollig water om schade als gevolg van wateroverlast te beperken. Zie voor de groenblauwstructuur de visiekaart van de omgevingsvisie Zwolle.
-
l. Plangebied: het gebied waarbinnen de ontwikkeling plaatsvindt, dit gebied wordt in samenspraak met gemeente vastgesteld.
-
m. Ontwikkeling: voornemen tot oprichten of wijzigen van bouwwerken en daaraan gekoppelde terreinrichtingen of ontsluitingswegen.
-
Artikel 2 Beoogd doel
Met het oog op het beperken van schade door overtollig water en het beperken van wateroverlast worden in deze verordening regels gesteld over het opvangen en afvoeren van hemelwater bij het bouwen van een bouwwerk en bij het aanleggen of vervangen van verhard oppervlak.
Artikel 3 Reikwijdte van de verordening
1. Deze verordening legt de verplichting vast om een hemelwaterberging tot stand te brengen en te beheren bij een omgevingsvergunningplicht.
2. Deze verordening is, voor wat betreft het bergen en lozen van hemelwater, van toepassing op:
-
a. het bouwen van een nieuw bouwwerk of nieuwe bouwwerken met een totale dakoppervlakte gelijk aan of groter dan 30 m2;
-
b. het uitbreiden en/of verbouwen van bestaande bouwwerken indien:
-
i. een ingrijpende renovatie als bedoeld in artikel 5.6, lid 4, van het Bouwbesluit 2012 wordt uitgevoerd, waarbij sprake is van een dakoppervlak gelijk aan of groter dan 30 m2;
-
ii. één of meer bouwlagen worden toegevoegd met een dakoppervlak gelijk aan of groter dan 30 m2;
-
iii. het bebouwd oppervlak wordt uitgebreid met een dakoppervlak gelijk aan of groter dan 30 m2.
-
c. het uitvoeren van een werk (geen bouwwerk zijnde) of van werkzaamheden dat leidt tot het aanleggen of vervangen van verhard, waarbij het geen onderhoudswerkzaamheden betreft, en oppervlak met een omvang gelijk aan of groter dan 30 m2.
-
i. Indien het een vervangingsinvestering betreft is de hemelwaterverordening van toepassing. Indien er sprake is van regulier- en groot onderhoud is de hemelwaterverordening niet van toepassing
3. Deze verordening is, voor wat betreft het bergen en lozen van hemelwater, niet van toepassing op:
-
a. Onderhoud van bouwwerken en verhardingen;
-
b. Drijvende bouwwerken.
-
c. Tijdelijke bouwwerken, korter dan 4 jaar vergund.
Artikel 4 Werkingsgebied
Deze verordening is van toepassing op het gehele grondgebied van gemeente Zwolle.
Artikel 5 Verplichting tot de activiteit hemelwaterberging
1. Het is verboden om hemelwater in het openbaar riool of op de openbare ruimte te lozen, tenzij een hemelwaterberging is aangebracht en in stand wordt gehouden, zoals bedoeld in deze verordening.
2. Met het oog op het beperken van wateroverlast bij een bui van 70 mm in 1 uur wordt voorzien in een hemelwaterberging om op eigen perceel hemelwater vast te houden, te bufferen en te infiltreren.
3. In de hele gemeente Zwolle, behoudens het bepaalde in lid 4, geldt een minimale capaciteit van hemelwaterberging die afhankelijk is van de omvang van het plangebied.
-
a. Bij ontwikkelingen met een plangebied van maximaal 1.500 m2 geldt dat 20 liter hemelwater per m2 verhard oppervlak op perceel niveau moet worden opgevangen binnen dit plangebied.
-
b. Bij ontwikkelingen met een plangebied van meer dan 1.500 m2, geldt als eis dat 60 liter hemelwater per m2 verhard oppervlak moet kunnen worden opgevangen binnen de grenzen van de totale ontwikkeling. En bij verkaveling van die ontwikkeling geldt dat van de 60 liter hemelwater er minimaal 20 liter hemelwater per m2 verhard oppervlak op perceel niveau moet kunnen worden opgevangen in een hemelwaterberging.
-
c. Bij bedrijventerreinen, geldt als eis dat er 60 liter hemelwater per m2 verhard oppervlak moet kunnen worden opgevangen binnen de grenzen van de planontwikkeling waarvan minimaal 20 liter hemelwater per m2 verhard oppervlak op het bedrijfsperceel vereist is;
-
d. Bij herinrichting (niet zijnde onderhoud) openbare ruimte moet 60 liter hemelwater per m2 verhard oppervlak kunnen worden opgevangen waarvan 20 liter hemelwater per m2 verhard oppervlak afgevoerd wordt door het bestaande rioolstelsel.
4. In geval er sprake is van een aandachtsgebied zoals op de kaart in de bijlage is aangeduid, moet men in contact treden met gemeente Zwolle. Er dient met de gemeente Zwolle afgestemd te worden hoe wordt omgegaan met de onder lid 3 aangegeven berging en infiltratie-eisen.
5. De hemelwaterberging wordt in alle gevallen zo ontworpen en in stand gehouden dat deze binnen twee dagen na de bui met 60 liter per m2 neerslag weer volledig beschikbaar is voor een volgende bui, dit water moet dan geïnfiltreerd of/en afgevoerd te zijn. Uitzondering op de eis voor de beschikbaarheid zijn de waterbuffers, buffertanks t.b.v. hergebruik hemelwater, hiervan telt de helft van de capaciteit mee in de beregeningsverplichting.
6. De hoeveelheid hemelwater die niet kan worden geborgen ondanks dat wordt voldaan aan lid 3, 4 en 5 van dit artikel en artikel 7, mag indirect en bovengronds door overloop naar het openbaar gebied worden geloosd op de openbare riolering, in het groen of een watergang, of een wadi.
Artikel 7 Onderhoud en beheer
-
1. De eigenaar is verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de hemelwaterberging.
-
2. De eigenaar van de hemelwaterberging dient daarbij te voldoen aan de voorschriften voor beheer zoals aangegeven in de handleiding van de hemelwaterberging.
Artikel 8 Hardheidsclausule
-
1. Het college kan bij omgevingsvergunning onder voorwaarden afwijken van het verbod, zoals neergelegd in artikel 5 van deze verordening, voor zover de activiteit van het realiseren van de hemelwaterberging redelijkerwijs niet mogelijk is.
-
2. Wanneer het college afwijkt van het bepaalde in artikel 5 van deze verordening, kan er een financiële compensatie worden opgelegd aan de initiatiefnemer van de planontwikkeling voor de realisatie van de benodigde hemelwaterberging in de openbare ruimte. Bij ingang van deze verordening is de financiële compensatie € 0,50 per liter, en wordt geïndexeerd op basis van CBS-cijfers voor de Grond-, weg en waterbouw. CBS-cijfers voor de ‘Grond-, weg- en waterbouw’.
Artikel 9 Strafbepaling
Overtreding van het krachtens artikel 5 bepaalde en de daarbij gegeven voorschriften en beperkingen wordt gestraft met een geldboete van de tweede categorie.
Artikel 10 Toezichthouders
Met het toezicht op de naleving van de bepalingen bij of krachtens deze verordening gesteld, zijn belast de bij besluit van het college aan te wijzen personen of groep van personen.
Artikel 11 Overgangsrecht
-
1. Deze verordening is van toepassing op omgevingsvergunningen die zijn aangevraagd na de dag van inwerkingtreding van deze verordening.
-
2. Indien op schriftelijke wijze kan worden aangetoond dat met de gemeente een andere bergingseis is overeengekomen, blijft deze verordening buiten toepassing.
-
Artikel 12 Inwerkingtreding
Deze verordening treedt in werking op 1 januari 2024.
Artikel 13 Citeertitel
Deze verordening wordt aangehaald als “Hemelwaterverordening gemeente Zwolle 2023”.
Ondertekening
Aldus vastgesteld in de vergadering van 18 december 2023.
P. Snijders, burgemeester
E. Meurs, griffier.
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl