Besluit mandaat en machtiging Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek 2024 van gedeputeerde staten van Noord-Holland

Geldend van 01-01-2024 t/m heden

Intitulé

Besluit mandaat en machtiging Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek 2024 van gedeputeerde staten van Noord-Holland

Gedeputeerde staten van Noord-Holland;

Overwegende dat dat de Omgevingswet in werking treedt en dat om die reden het Besluit mandaat, machtiging en volmacht Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek 2013 dient te worden aangepast;

Gelet op afdeling 10.1 van de Algemene wet bestuursrecht en artikel en artikel 4 van de Gemeenschappelijke Regeling omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek;

Gelet op het instemmingsbesluit d.d. 7 december 2023 van de directeur van de Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek;

Besluiten vast te stellen:

Besluit mandaat en machtiging Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek 2024 van gedeputeerde staten van Noord-Holland

Artikel 1 Begripsbepalingen

In dit mandaatbesluit wordt verstaan onder:

GS: gedeputeerde staten van Noord-Holland;

OFGV: Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek; directeur: algemeen directeur van de OFGV;

Awb: Algemene wet bestuursrecht;

Ow: Omgevingswet;

Bal: Besluit activiteiten leefomgeving;

Bkl: Besluit kwaliteit leefomgeving;

Ob: Omgevingsbesluit;

Wm: Wet milieubeheer.

Artikel 2 Mandaat

GS verlenen mandaat en machtiging aan de directeur en zijn plaatsvervanger overeenkomstig de als bijlage I bij dit besluit behorende lijst.

Artikel 3 Clausulering van het mandaat

Buiten het mandaat valt:

  • a.

    een beslissing op bezwaar ingediend tegen een besluit dat in het kader van de uitoefening van het mandaat is genomen;

  • b.

    het vaststellen, wijzigen of intrekken van een beleidsregel.

Artikel 4 Ondermandaat en machtiging

  • 1. De gemandateerde kan ondermandaat verlenen voor een bepaalde bevoegdheid aan een ondergeschikte.

  • 2. De gemandateerde verstrekt aan GS zo spoedig mogelijk een afschrift van het ondermandaat dat hij overeenkomstig het bepaalde in het eerste lid, aan een ondergeschikte heeft verleend.

  • 3. In bijlage I wordt aangegeven wat het laagst toegestane niveau is voor het verlenen van ondermandaat.

Artikel 5 Instructies verbonden aan de uitoefening van het (onder)mandaat

  • 1. Uitoefening van bevoegdheden vindt plaats binnen het kader van toepasselijk(e) wetgeving en beleid en mag niet leiden tot een verschuiving van provinciale bevoegdheden of tot doorbreking van politieke verantwoordelijkheden van GS.

  • 2. Gemandateerde is verplicht GS te informeren en in de gelegenheid te stellen bijzondere aanwijzingen te geven of de bevoegdheid zelf uit te oefenen, indien uitoefening van het mandaat politieke of maatschappelijke gevolgen kan hebben of als de provincie Noord- Holland aansprakelijk kan worden gesteld.

  • 3. Ten behoeve van het bepaalde in het tweede lid kunnen GS nadere instructies geven over het omgaan met en het herkennen van gevoelige zaken.

  • 4. Als de uitoefening van een bevoegdheid betrekking heeft op een aangelegenheid waarbij de gemandateerde een direct of indirect persoonlijk of zakelijk belang heeft, of zich een situatie zou kunnen voordoen waarbij jegens derden de indruk van vooringenomenheid of belangenverstrengeling kan worden gewekt, wordt de bevoegdheid uitgeoefend op hoger niveau.

Artikel 6 Mandaat en machtiging

Tenzij anders is bepaald omvat de verlening van mandaat of ondermandaat mede de verlening van een machtiging om in naam van GS handelingen te verrichten die noch een besluit noch een privaatrechtelijke rechtshandeling zijn.

Artikel 7 Informatieplicht

Gemandateerde verstrekt GS voor het einde van ieder kwartaal, of conform in een overeenkomst vastgelegd schema, een rapportage van de besluiten die in de uitoefening van het mandaat zijn genomen.

Artikel 8 Communicatie en publiciteit

Gemandateerde is niet toegestaan bij de uitoefening van het mandaat zonder toestemming van GS in de publiciteit te treden als dat naar verwachting politieke of maatschappelijke gevolgen kan hebben of tot gevolg kan hebben dat de provincie of gedeputeerden aansprakelijk worden gesteld of anderszins aansprakelijk worden gehouden.

Artikel 9 Ondertekening

Indien op grond van het verleende mandaat besluiten worden genomen, luidt de ondertekening: Gedeputeerde staten van Noord-Holland,

namens dezen,

gevolgd door de handtekening en de naam van de functionaris.

Artikel 10 Slot- en overgangsbepaling

  • 1. Het besluit treedt, na de verkregen toestemming door de directeur OFGV, in werking op het tijdstip waarop de Omgevingswet in werking treedt.

  • 2. Het Besluit mandaat, machtiging en volmacht Omgevingsdienst Flevoland en Gooi- en Vechtstreek 2013 van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland wordt ingetrokken en blijft van toepassing voor zover mandaat of machtiging is vereist bij de toepassing van overgangsrecht bij of krachtens de Omgevingswet.

  • 3. Dit besluit wordt aangehaald als: Besluit mandaat en machtiging Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek 2024 van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland.

Ondertekening

Haarlem, 28 november 2023

Gedeputeerde staten van Noord-Holland,

A.Th.H. van Dijk, voorzitter

M.J.H. van Kuijk, provinciesecretaris

Bijlage I bij het Besluit mandaat, machtiging van de Omgevingsdienst Flevoland &Gooi en Vechtstreek 2024 van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland

 

A. DE HIERONDER VERMELDE BEVOEGDHEID:

B. LAAGSTE NIVEAU UITOEFENING EN ONDER-MANDAAT

C. ONDER DE VOLGENDE VOORWAARDE(N):

 
 

1.VERGUNNINGEN

 

1.1

Voor de activiteit ‘produceren en leveren van teruggewonnen water’ als bedoeld in artikel 19.1.c. van het Bal:

  • a.

    beslissen op aanvraag omgevingsvergunning;

  • b.

    stellen/wijzigen van voorschriften omgevingsvergunning;

  • c.

    intrekking of wijziging omgevingsvergunning;

  • d.

    stellen/ wijzigen of intrekken van een maatwerkvoorschrift als bedoeld in artikel 4.5 Ow;

  • e.

    besluiten op verzoeken om toestemming tot het treffen van een gelijkwaardige maatregel als bedoeld in artikel 4.7 Ow dan wel het wijzigen of intrekken daarvan.

Teamleider

 
 
 

2.TOEZICHT en HANDHAVING ALGEMEEN

Bevoegdheden worden uitsluitend opgedragen voor zover passend binnen het kader en geografisch bereik van de hierboven opgedragen vergunningstaken.

2.1

Toezicht op de naleving en besluiten tot bestuursrechtelijke handhaving van de regels t.a.v. de volgende activiteit: ‘produceren en leveren van teruggewonnen water’ als bedoeld in paragraaf 19.1.2 Bal.

Teamleider

 

2.2

Het aanwijzen van ambtenaren belast met een handhavingsbevoegdheid of -taak (zoals bedoeld in hoofdstuk 18 Ow) en toezicht op de naleving op grond van afdeling 18.1 Owo, voor zover de OFGV belast is met uitvoering van een wettelijke regeling op grond waarvan toezichthouders kunnen worden aangewezen.

Directeur

 

2.3

Het verzamelen en registreren van gegevens en de behandeling van klachten (art. 18.1 Ow), voor zover dit samenhangt met gemandateerde taken en bevoegdheden.

Teamleider

 

2.4

Besluiten (al dan niet op verzoek van derden) op grond van afdeling 18.1 Ow, art. 5:20 lid 3 Awb en Titel 5.3 Awb (herstelsancties) om wel of niet bestuursrechtelijk handhavend op te treden terzake de gemandateerde onderwerpen.

Teamleider

Onder het mandaat valt ook de Intrekking van een omgevingsvergunning (art. 18.10 Ow).

Hiervoor is voorafgaand overleg met GS vereist

Betreft mede het besluit tot het opleggen van een spoedeisende last onder bestuursdwang, dan wel het toepassen van spoedeisende bestuursdwang, conform art. 5:31 Awb dan wel de schriftelijke bekrachtiging van de mondelinge aanzegging daartoe.

Het mandaat omvat ook de mondelinge mededeling van het besluit indien onverwijlde tenuitvoerlegging noodzakelijk is.

2.5

Beslissingen omtrent gedogen, en onder welke voorwaarden

Directeur

Kan niet in ondermandaat worden gegeven.

2.6

Nemen van een invorderingsbeschikking zoals geregeld in de artikelen 5:37 en 5:38, lid 2 van de Algemene wet bestuursrecht

Teamleider

 

2.7

Nemen van een kostenverhaalbeschikking als bedoeld in artikel 5:25, zesde lid, van de Algemene wet bestuursrecht

Teamleider

 

2.8

Besluiten of het nemen van maatregelen op grond van hetgeen is bepaald bij of krachtens afdeling 19.1 Ow betreffende ongewoon voorval,

Teamleider

 

2.9

Het houden van toezicht op en handhaving van de zorgplichtbepalingen op grond van afdeling 1.3 Ow en specifieke zorgplicht voor zover het gaat om een situatie die verband houdt met de taken die aan de OFGV zijn opgedragen.

Teamleider

 

2.10

Overleg voor het maken van afspraken met OM, politie en landelijke inspectie-en opsporingsdiensten, waaronder het periodiek afsluiten van handhavings-arrangementen met het OM en de politie, onder meer op grond van paragraaf 18.3.4. Ow en artikel 2.2 Ow

Teamleider

 

2.11

Het maken van afspraken met de politie c.q. de korpschef en het FP3 over het gebruik van opsporingsbevoegdheid door en de kwaliteit van de bij de omgevingsdienst werkzame BOA’s, onder meer op grond van paragraaf 18.3.4. Ow en artikel 2.2 Ow

Teamleider

 

2.12

Samenwerking met de landelijk opererende handhavingsorganisaties, zoals de rijksinspecties, en de hiervoor als het aanspreekpunt voor die organisaties aan te wijzen OD onder meer op grond van paragraaf 18.3.4. Ow en artikel 2.2 Ow

.

Teamleider

 
 

 
 
 
 

3.ALGEMEEN

AWB - BEZWAAR EN BEROEP

Bevoegdheden worden uitsluitend opgedragen voor zover passend binnen het kader en geografisch bereik van de hierboven opgedragen vergunnings- toezichts- en handhavingstaken.

3.1

Proceshandelingen in bestuursrechtelijke procedures zoals:

  • vaststellen/indienen van zienswijzen;

  • het vaststellen/indienen van verweerschriften en andere processtukken;

  • procesvertegenwoordiging namens het bevoegde gezag bij de administratieve rechter, inclusief het optreden ter zitting.

Teamleider

Onder deze bevoegdheid valt niet:

  • 1.

    het instellen van hoger beroep;

  • 2.

    de bevoegdheid tot schikken voorafgaande, tijdens of na afloop van de zitting;

Voor vertegenwoordiging ter zitting kan de directeur medewerkers schriftelijk machtigen.

3.2

Voeren van het woord in het kader van de informele aanpak of ten behoeve van de bezwaarschriftenprocedure bij de Hoor en adviescommissie

Medewerker

 

3.3

Besluiten op grond van/in het kader van:

  • a.

    artikel 4:5 en 4:6 Awb

    (buiten behandeling stellen aanvraag en afdoen herhaalde aanvraag);

  • b.

    artikel 4:7 en 4:8 Awb

    (horen);

  • c.

    afdeling 4.1.3 Awb, artikel 16.77 en 16.77a Omgevingswet

    (opschorten beslistermijn);

  • d.

    besluiten over dwangsommen bij niet tijdig beslissen;

  • e.

    titel 4.4 Awb (bestuursrechtelijke geldschulden) met uitzondering van afdeling 4.4.4 Awb

    (aanmaning en invordering bij dwangbevel);

  • f.

    artikel 8:51a, 8:51b, 8:51c, 8:80a en 8:80b Awb (bestuurlijke lus en tussenuitspraak);

  • g.

    afdeling 3.4 Awb

    (uniforme openbare voorbereidingsprocedure van toepassing verklaren);

  • h.

    artikel 16.24 lid 2 Ow (afdeling 3.4 Awb buiten toepassing verklaren bij kennelijke verschrijving)

Teamleider

 

3.4

Het in verband met gemandateerde/gemachtigde taken aan andere bestuursorganen

  • verzoeken om advies (en instemming), en

  • verstrekken van advies (en instemming)

Teamleider

De regels over advies en instemming gelden ook voor:

  • Een aanvraag tot wijziging van de voorschriften (artikel 4.18 Ob).

  • Een aanvraag tot intrekking (artikel 4.18 Ob).

  • Het ambtshalve (zonder aanvraag) wijzigen of intrekken van een besluit (artikel 16.19 Ow).

3.5

Het voorbereiden van beslissingen op bezwaar

Teamleider

Het betreft alleen de voorbereiding, uitgezonderd het horen, GS besluiten zelf.

3.6

Het voeren van correspondentie over Awb-procedures, ontheffingen, vrijstellingen en vergunningen (uitnodigingen, toezending verslagen e.d.) niet zijnde correspondentie in het

kader van bezwaarschriftprocedure.

Medewerker

 

3.7

Beantwoorden van vragen (schriftelijk)

Teamleider

Met uitzondering van schriftelijke vragen van PS-leden

3.8

Het schriftelijk opvragen van inlichtingen, stukken in het kader van de voorbereiding van besluitvorming ten aanzien van beroepschriften, goedkeuring, etc.

Teamleider

Met uitzondering met bevoegdheden op grond van de Wet Bibob.

3.9

De behandeling van en beslissing over klachten, niet zijnde klachten als bedoeld in hoofdstuk 9 van de Algemene wet bestuursrecht die het werkveld van de OFGV betreffen

Teamleider

 

3.10

Beslissen tot het doorzenden van stukken op grond van artikel 2:3 van de Awb

Medewerker

 

3.11

Het sturen van een ontvangstbevestiging

Medewerker

 
 
 

4.WET BIBOB

Bevoegdheden worden uitsluitend opgedragen voor zover passend binnen het kader en geografisch bereik van de hierboven opgedragen vergunnings- toezichts- en handhavingstaken.

4.1

Het verzoek aan GS om aanvragen te toetsen aan de hand van de Wet Bibob.

Teamleider

De Bibob toetsing, onderzoek en besluitvorming verlopen geheel via GS.

 
 

5. WET OPEN OVERHEID

Bevoegdheden worden uitsluitend opgedragen voor zover passend binnen het kader en geografisch bereik van de hierboven opgedragen vergunnings- toezichts- en handhavingstaken.

5.1

Het nemen van besluiten op grond van de Wet open overheid, en de wet hergebruik van overheidsinformatie alsmede besluiten tot actief openbaar maken van informatie op grond van hoofdstuk 19 Wm.

Teamleider

Betreft besluiten op verzoek en besluiten tot actief openbaar maken van informatie die de OFGV onder zich heeft in het kader van de uitoefening van een gemandateerde taak/bevoegdheid. Indien nodig vindt afstemming met GS plaats. Dit houdt in dat afstemming plaatsvindt via de Woo-coördinatiedesk van de provincie.

 
 

6. WKBP

Bevoegdheden worden uitsluitend opgedragen voor zover passend binnen het kader en geografisch bereik van de hierboven opgedragen vergunnings- toezichts- en handhavingstaken.

6.1

Zorgdragen voor het (elektronisch) inschrijven en doorhalen van beperkingenbesluiten en alle daarmee samenhangende administratieve (rechts)handelingen in de openbare registers bij de Dienst voor het Kadaster en de openbare registers op grond van artikel 15 van de Wet kenbaarheid publiekrechtelijke beperkingen

Medewerker

Art 20.26 en 20.28 Ow