Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR707165
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR707165/1
Beleidsregels evenementen 2023
Geldend van 20-12-2023 t/m heden
Intitulé
Beleidsregels evenementen 2023Het college van Maasdriel en de burgemeester van Maasdriel, ieder voor zover het zijn bevoegdheden betreft;
gelet op artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht;
gelet op artikel 2:24 tot en met 2:26 van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV);
overwegende dat uit het oogpunt van de openbare orde, openbare veiligheid, volksgezondheid en het milieu wenselijk is beleidsregels op te stellen voor het organiseren van evenementen;
besluiten:
vast te stellen de volgende:
"Beleidsregels evenementen 2023"
Artikel 1. Begripsbepalingen
In deze beleidsregels wordt verstaan onder:
- a.
APV: algemene plaatselijke verordening;
- b.
A-evenement: A-evenement volgens de risicoscan van de Veiligheidsregio Gelderland – Zuid. Het betreft een evenement waarbij niet verwacht wordt dat die gebeurtenis leidt tot risico’s voor de openbare orde, de openbare veiligheid, de volksgezondheid of het milieu. Ook worden geen maatregelen of voorzieningen verwacht van het bevoegd gezag om die dreiging weg te nemen of de schadelijke gevolgen te beperken. Voorbeelden hiervan zijn activiteiten tijdens Koningsdag, kindervakantieweken, sinterklaasintochten en kleine kermissen.
- c.
B-evenement: B-evenement volgens de risicoscan van de Veiligheidsregio Gelderland – Zuid. Het betreft een evenement waarbij het mogelijk is dat die gebeurtenis leidt tot risico’s voor de openbare orde, de openbare veiligheid, de volksgezondheid en het milieu. Een dergelijk evenement kan maatregelen en voorzieningen vragen van het daartoe bevoegd gezag om die dreiging weg te nemen of de schadelijke gevolgen te beperken. Voorbeelden hiervan zijn kermis Kerkdriel, tentfeesten, de feestweken bij voetbalverenigingen, beachvolleybaltoernooien etc.
- d.
C-evenement: C-evenement volgens de risicoscan van de Veiligheidsregio Gelderland – Zuid. Het betreft een evenement waarbij het te verwachten is dat die gebeurtenis leidt tot risico’s voor de openbare orde, de openbare veiligheid, de volksgezondheid of het milieu. Het bevoegd gezag treft maatregelen of voorzieningen om die dreiging weg te nemen of de schadelijke gevolgen te beperken. Maasdriel kent momenteel maar één C-evenement, de Paardenmarkt van Hedel.
- e.
evenement: evenement als bedoeld in artikel 2:24 van de APV;
- f.
markt: een markt, waaronder rommelmarkten, braderieën, fancy-fairs en dergelijke, waar ter plaatse aanwezige geregelde en/of ongeregelde goederen worden verhandeld en die niet is aangewezen als (gemeentelijke) markt in de zin van artikel 160, eerste lid, onder h van de Gemeentewet.
- g.
gevestigde horeca-inrichting: horeca-inrichting die beschikt over een drank- en horecavergunning en eventueel een terrasvergunning.
Artikel 2. Toepassingsbereik
Deze beleidsregels geven nadere invulling aan artikel 1:3, 1:4, 1:8, 2:24, 2:25 van de APV voor het verlenen van evenementenvergunningen (artikel 2:25 lid 1) en het accepteren van meldingen (artikel 2:25 lid 2).
Artikel 3. Evenementenkalender Veiligheidsregio Gelderland – Zuid
-
1. (Terugkerende) evenementen dienen jaarlijks uiterlijk 15 november te worden aangemeld voor de Regionale evenementenkalender.
-
2. Evenementen kunnen uitsluitend voor het komende kalenderjaar worden aangemeld.
-
3. Uiterlijk 1 december worden de gemelde evenementen doorgegeven aan de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid. Daarna wordt de datum voor de aangemelde en vastgestelde evenementen gereserveerd. Het evenement kan echter pas plaatsvinden nadat de benodigde evenementenvergunning is verleend of melding evenement is geaccepteerd.
-
4. Niet (tijdig) aangemelde evenementen voor de evenementenkalender kunnen plaatsvinden afhankelijk van de mogelijkheden die deze beleidsregels bieden op het moment van ontvangst van een ontvankelijke vergunningaanvraag of melding evenement (met name wat betreft data en locatie).
Artikel 4. Verplicht gebruik formulieren
Een aanvraag voor een evenementenvergunning of melding moet worden ingediend door middel van het - door de burgemeester - vastgestelde aanvraag c.q. meldingsformulier inclusief de daarin gevraagde bijlagen.
Artikel 5. Aanvraag- c.q. indieningstermijn
-
1. Een aanvraag evenementenvergunning voor een A- of B-evenement moet minimaal 6 weken van te voren compleet worden ingediend.
-
2. Een aanvraag evenementenvergunning voor een C-evenement moet minimaal 12 weken van te voren compleet worden ingediend.
-
3. Een aanvraag evenementenvergunning kan maximaal 9 maanden voor plaatsvinden van het evenement worden ingediend.
-
4. Een melding moet minimaal 4 weken van te voren compleet worden ingediend.
-
5. Een melding kan maximaal 9 maanden voor plaatsvinden van het evenement worden ingediend.
Artikel 6. Maximum evenementen per kern
-
1. A-evenementen mogen onbeperkt plaatsvinden.
-
2. Per kern mogen in de buitenlucht jaarlijks maximaal 4 B-evenementen georganiseerd worden met maximaal 3 feestavonden per evenement. B-evenementen in gebouwen mogen onbeperkt plaatsvinden.
-
3. Lid 2 is niet van toepassing indien er meerdere evenementenvergunningen verleend moeten worden of meer meldingen evenement ingediend worden voor één bijzondere gelegenheid zoals carnaval, Koningsdag, de kermissen en Paardenmarkt.
Artikel 7. Bijzondere regeling Kerkdriel
-
1. In afwijking van artikel 6 lid 2 mogen in Kerkdriel in de buitenlucht jaarlijks maximaal 5 B-evenementen georganiseerd worden met maximaal 3 feestavonden per evenement.
-
2. In afwijking van artikel 6 lid 2 mogen in MFC de Kreek jaarlijks maximaal 4 B-evenementen plaatsvinden.
-
3. De weekmarkt in Kerkdriel wordt niet verplaatst voor evenementen. Een uitzondering wordt gemaakt voor de jaarlijkse kermis en carnaval.
-
4. Evenementen op zaterdag zijn niet toegestaan indien daarvoor tijdens winkeltijden het Mgr. Zwijsenplein geheel moet worden afgesloten. Een uitzondering wordt gemaakt voor de jaarlijkse kermis, Koningsdag en carnaval op zaterdag.
Artikel 8. Kermissen en carnaval
-
1. Per kern kan jaarlijks één drie - of vierdaagse kermis plaatsvinden.
-
2. Alleen aan gevestigde horeca-inrichtingen worden evenementenvergunningen verleend voor het ontplooien van extra horeca-activiteiten tijdens kermissen en carnaval.
Artikel 9. Markten
-
1. Er wordt geen vergunning verleend voor een markt wanneer de markt is gepland in een periode van 12 weken voorafgaand aan en na aanvang van een markt waarvoor al een vergunning is aangevraagd, dan wel verleend is of is aangemeld voor de evenementenkalender van de Veiligheidsregio.
-
2. Er wordt geen vergunning verleend voor een markt die gepland is 12 weken voor en na de van oudsher jaarlijks terugkerende markten in Kerkdriel (jaarmarkt Op d'n Delkant), Rossum (braderie Rossum) en Hedel (Hedel's Spektakel en de warenmarkt tijdens de Paardenmarkt).
-
3. Een markt mag maximaal 1 dag duren.
-
4. Het gestelde in lid 1 en 2 is niet van toepassing op markten tijdens Koningsdag.
Artikel 10. Circussen
-
1. Een vergunning voor een circus wordt uitsluitend verleend voor het recreatiegebied De Zandmeren in de Zandstraat in Kerkdriel (het onverharde parkeerterrein).
-
2. Per kalenderjaar worden maximaal 2 vergunningen verleend (in het voor- en najaar).
-
3. De circusvoorstellingen mogen op maximaal 6 aaneengesloten dagen worden gehouden.
-
4. De speelvergunningaanvraag moet volledig en tijdig, dit wil zeggen voor 1 december van het voorafgaande jaar, aangevraagd worden bij de burgemeester.
-
5. Bij meerdere circussen die vergunningen aanvragen krijgen circussen zonder acts met dieren de voorkeur. Aan circussen met acts met “wilde” dieren wordt geen vergunning verleend. Hieronder zijn in principe begrepen de van nature in het wild levende dieren, niet zijnde vee of te houden huisdieren, die in circussen plegen op te treden zoals olifanten, grote katachtigen als tijgers en leeuwen, beren, apen etc.
-
6. Circussen aan wie niet eerder een vergunning is verleend komen het eerst aan bod. Vervolgens komt de aanvrager aan bod aan wie het langst geleden een vergunning is verleend. Circussen die in het voorgaande jaar een speelvergunning hebben gekregen komen niet in aanmerking voor een vergunning, tenzij er onvoldoende aanvragen zijn ontvangen.
-
7. Objectieve waarnemingen en ervaringen van de afgelopen jaren wegen mee.
-
8. De circussen die niet zelf beschikken over elektriciteits- en watervoorzieningen en afvoervoorzieningen van toiletten komen niet in aanmerking voor een vergunning.
Artikel 11. Besloten feesten op de openbare weg
Voor besloten feesten op de openbare weg wordt alleen een vergunning verleend of melding geaccepteerd op grond van artikel 2:25 APV indien het een buurtfeest, buurtbarbeque of Burendag betreft. Verjaardagen, examenfeesten en dergelijke op de openbare weg worden niet toegestaan.
Artikel 12. Tijden
-
1. Een evenement begint niet voor 08.00 uur.
-
2. Voor buitenevenementen en evenementen in een feesttent geldt:
- •
Zondag t/m donderdag: sluitingstijd 24.00 uur, eindtijd muziek 23.00 uur;
- •
Vrijdag, zaterdag en (zon) dagen voorafgaand aan een feestdag: sluitingstijd 02.00 uur; , eindtijd muziek 01.00 uur.
- •
-
3. Voor evenementen die in een gebouw plaatsvinden geldt:
- •
Zondag t/m donderdag: sluitingstijd en eindtijd muziek 01.00 uur.
- •
Vrijdag, zaterdag en (zon) dagen voorafgaand aan een feestdag: sluitingstijd en eindtijd muziek 02.00 uur.
- •
-
4. In afwijking van lid 3 eindigt een evenement in een - bij het Convenant veilig uitgaan aangesloten - horecagelegenheid op zaterdag om 03.00 uur.
-
5. De burgemeester kan afwijken van dit artikel bij de jaarlijkse Paardenmarkt van Hedel, kermissen, carnaval en de jaarwisseling.
Artikel 13. Geluid
-
1. Voor het geluidsniveau in de openbare ruimte gelden de volgende geluidswaarden:
Periode
Referentie dB(A) (basisnorm binnen)
Max. niveau binnen dB(A)
Gevelisolatie dB(A)
Maximale gevelbelasting dB(A)
07.00 – 19.00 uur
35
50
20
70
19.00 – 23.00 uur
30
50
20
70
23.00 – 24.00 uur
25
45
20
65
24.00 – 07.00 uur
25
25
20
45
-
2. Indien geconstateerd wordt dat de gevelisolatie c.q. de geluids(on)gevoeligheid van de ruimten achter de bepalende gevels beter of slechter is dan hetgeen is vermeld in de tabel, kan de gevelbelasting met 5 tot 10 dB(A) worden aangepast.
-
3. Aan een evenementenvergunning kunnen afwijkende geluidsvoorschriften verbonden worden indien de plaatselijke omstandigheden of de aard van het evenement dit vereisen.
Artikel 14. Standplaatsen
Organisatoren van evenementen die plaatsvinden op een locatie waar het college vergunningen heeft verstrekt voor vaste standplaatsen moeten toestaan dat standplaatshouders hun standplaats innemen, met uitzondering van kermis Kerkdriel en Paardenmarkt Hedel.
Artikel 15. Handhaving
-
1. Het houden van een evenement zonder vergunning, alsmede overtreding van voorschriften, kan bestuursrechtelijk (door middel van een last onder bestuursdwang of last onder dwangsom) of strafrechtelijk worden gesanctioneerd.
-
2. Bij bestuursrechtelijke handhaving kan de burgemeester besluiten tot het toepassen van een (spoedeisende) last.
Artikel 16. Overtreding vergunningvoorschriften
Indien meerdere malen de vergunningvoorschriften van de eerder verleende evenementenvergunning niet worden nageleefd, kan de burgemeester besluiten om in het vervolg een evenementenvergunning te weigeren voor het betreffende evenement of organisatie.
Artikel 17. Overgangsrecht
Deze beleidsregels zijn van toepassing op aanvragen en meldingen waarop na het in werkingtreden van deze beleidsregels nog niet is beslist.
Artikel 18. Inwerkingtreding
Deze beleidsregels treden in werking op de dag volgend op die van de bekendmaking.
Artikel 19. Citeertitel
Deze beleidsregels worden aangehaald als “Beleidsregels evenementen 2023”.
Ondertekening
Aldus vastgesteld in de vergadering van het college van 5 december 2023.
Het college voornoemd,
de secretaris,
K. Coesmans
de burgemeester,
J.L. Geurts (Wnd)
vastgesteld door de burgemeester op 5 december 2023.
de burgemeester,
J.L. Geurts (Wnd)
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl