Reglement van Orde adviescommissie Omgevingskwaliteit Roermond

Geldend van 01-01-2024 t/m heden

Intitulé

Reglement van Orde adviescommissie Omgevingskwaliteit Roermond

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Roermond,

Gelet op artikel 12 van de Verordening adviescommissie Omgevingskwaliteit Roermond

Besluit:

vast te stellen Reglement van Orde adviescommissie Omgevingskwaliteit Roermond

PARAGRAAF 1. ALGEMENE BEPALINGEN

Artikel 1. Definities

In dit reglement wordt verstaan onder:

college: het college van burgemeester en wethouders;

commissie: gemeentelijke adviescommissie als bedoeld in artikel 17.9 van de wet, genaamd adviescommissie Omgevingskwaliteit;

raad: de gemeenteraad van de gemeente Roermond;

reglement: dit reglement van orde op de adviescommissie Omgevingskwaliteit Roermond;

verordening: Verordening adviescommissie Omgevingskwaliteit Roermond

PARAGRAAF 2. WERKWIJZE

Artikel 2. Onafhankelijkheid

De commissie is een door de raad ingestelde onafhankelijke commissie. De leden zijn onafhankelijk ten opzichte van het gemeentebestuur en de gemeentelijke organisatie. Er bestaan geen bindingen of relaties op basis waarvan de adviezen over ruimtelijke kwaliteit worden beïnvloed.

Artikel 3. Incompatibiliteiten

Commissieleden, hun eventuele plaatsvervangers of extra adviseurs nemen niet deel aan de beraadslaging en de vaststelling van het advies waarbij zij direct of zijdelings betrokken zijn of zijn geweest uit anderen hoofde dan het commissielidmaatschap. Zij zijn tijdens de behandeling van en de besluitvorming over het advies niet in de vergadering aanwezig.

Artikel 4. Vergaderingen

  • 1. Via de website van de gemeente worden het tijdstip en de plaats van de vergadering, de behandeling onder verantwoordelijkheid en eventueel het vooroverleg openbaar gemaakt. Indien het een digitale vergadering betreft wordt het tijdstip en het programma (bijv. Teams, Zoom) openbaar gemaakt.

  • 2. De agenda van de vergadering wordt digitaal bekendgemaakt.

  • 3. De vergaderingen waarin één of meer adviezen over aanvragen om omgevingsvergunning door of namens de commissie worden vastgesteld zijn openbaar. De openbaarheid geldt niet voor informeel vooroverleg en principeverzoeken of bij de beleidsgerichte, opgavegerichte of ontwerpgerichte advisering. Als de commissie wordt gevraagd een persoonlijke beleidsopvatting te geven, is de vergadering niet openbaar en is het advies ook niet openbaar.

  • 4. De voorzitter of zijn plaatsvervanger opent de besluitvormende vergadering op het vastgestelde tijdstip als het voor het quorum vereiste aantal leden aanwezig is.

  • 5. De voorzitter bepaalt de vergaderorde en de orde van beraadslaging.

  • 6. Initiatiefnemers, ontwerpers en belanghebbende worden in de gelegenheid gesteld om de behandeling van een initiatief of aanvraag bij te wonen. Wanneer zij bij de behandeling aanwezig willen zijn kunnen ze dit aangeven bij de aanvraag. De gemeente zorgt voor een uitnodiging. Indien het een digitale vergadering betreft zorgt de gemeente voor een link naar de vergadering.

  • 7. De voorzitter, het aangewezen lid, de aangewezen leden, of de subcommissie kunnen belangstellenden gelegenheid geven tot een korte toelichting. De voorzitter, het aangewezen lid, de aangewezen leden, of de subcommissie stellen, afhankelijk van de agenda, vooraf de maximale spreektijd per planbehandeling vast. Tijdens de beraadslagingen is er geen spreekrecht.

  • 8. De voorzitter vat, na de planbehandeling, de uitkomst van het overleg of de besluitvorming samen en geeft een eindconclusie, besluit of een aanbeveling.

Artikel 5. Besluitvorming

  • 1. Er dienen, naast de (plaatsvervangende) voorzitter, tenminste twee leden aanwezig te zijn.

  • 2. Voor adviezen over rijksmonumentenactiviteiten of eventuele verzoeken over advisering met betrekking tot het aanwijzen van gemeentelijk cultureel erfgoed worden geen adviezen verstrekt indien er niet minimaal twee commissieleden met een monumentendeskundigheid in de vergadering aanwezig zijn.

  • 3. Over omgevingsplanactiviteiten die betrekking hebben op cultureel erfgoed worden geen adviezen verstrekt indien er niet minimaal twee leden met een monumentendeskundigheid in de vergadering aanwezig zijn.

  • 4. Alle leden hebben stemrecht.

  • 5. De commissie besluit bij meerderheid van stemmen. Bij gelijke stemmen geeft de stem van de voorzitter de doorslag.

Artikel 6. Notulering en openbaarheid

  • 1. Van de vergadering en/of de afzonderlijke behandelingen wordt een beknopt verslag aan de agenda toegevoegd zodat eventueel gemaakte afspraken en aanbevelingen duidelijk zijn.

  • 2. Wanneer de commissie een advies uitbrengt is dat helder en beargumenteerd. Negatieve adviezen worden gemotiveerd met een verwijzing naar het van toepassing zijnde gemeentelijke beleid.

    Positieve adviezen worden alleen gemotiveerd als wordt afgeweken van het van toepassing zijnde gemeentelijke beleid of als daar specifiek om wordt verzocht.

  • 3. Het college besluit of, wanneer en op welke wijze de adviezen van de commissie openbaar gemaakt worden.

  • 4. Het college regelt zelf haar wijze van ondertekenen en/of waarmerken van het advies en de bijbehorende stukken en de dossiervorming, zulks met inachtneming van de daarvoor geldende wettelijke bepalingen.

Artikel 7. Conclusie advies

Het advies van de commissie bevat één van de volgende conclusies:

Akkoord:

Het plan voldoet aan redelijke eisen van welstand en/of er is geen onaanvaardbare aantasting van de monumentale waarden. Het advies kan worden gecombineerd met suggesties om het plan naar een hoger niveau te tillen. Deze suggesties zijn vrijblijvend.

Niet akkoord, tenzij:

Het plan voldoet niet aan redelijke eisen van welstand en/of er is een aantasting van de monumentale waarden, tenzij het op ondergeschikte punten wordt aangepast. Het advies kan worden gecombineerd met suggesties om het plan naar een hoger niveau te tillen. Deze suggesties zijn vrijblijvend.

Niet akkoord:

Het plan voldoet niet aan redelijke eisen van welstand en/of er is een aantasting van de monumentale waarden.

Artikel 8. Aanlevertermijn

De documenten voor de planbehandeling dienen uiterlijk drie werkdagen voor vergadering in bezit van de secretaris te zijn.

Artikel 9. Geldigheidstermijn

Indien een vooroverleg of principeverzoek niet binnen één jaar na de laatste beoordeling door de commissie, dan wel een namens haar gemandateerd lid, wordt gevolgd door een aanvraag voor een omgevingsvergunning, komt het advies te vervallen. Deze termijn geldt niet indien de commissie en initiatiefnemer schriftelijk anders overeenkomen.

PARAGRAAF 3. SAMENSTELLING

Artikel 10. Profielschets commissieleden

Voorzitter:

Heeft leiderschap, bezit goede communicatieve vaardigheid en gastheerschap tegenover de bezoekers, is terughoudend van een eigen oordeel, heeft het vermogen om een afsluitende conclusie te trekken uit ingediende overwegingen, waarbij hoofdzaken van bijzaken worden gescheiden en tevens een weging plaatsvindt van het gewicht van de ingebrachte argumenten, heeft politieke sensitiviteit en affiniteit met ruimtelijke kwaliteit.

Architect:

Heeft ruime aantoonbare ervaring als zelfstandig werkend architect, heeft aantoonbare kennis, ervaring en inzicht op het gebied van ruimtelijke ordening en is in staat de kwaliteit van de (on)bebouwde omgeving te beoordelen en een inschatting te maken van de invloed van architectonische vormgeving daarop.

Restauratiearchitect en cultuur-, bouw- en architectuurhistoricus:

Heeft ruime aantoonbare ervaring ten aanzien van verbouw-, restauratie-, en herbestemmingsplannen van gebouwd cultureel erfgoed op zich en in relatie tot zijn omgeving, en is in staat een inschatting te maken van de invloed van hedendaagse architectonische vormgeving op verbouw-, restauratie-, en herbestemmingsplannen.

Stedenbouwkundige:

Heeft ruime aantoonbare ervaring ten aanzien van stedenbouwkundig ontwerpen in binnenstedelijk gebied (beschermd stadsgezicht) en heeft affiniteit met architectonische vormgeving.

Landschapsarchitect:

Heeft ruime aantoonbare ervaring als landschapsarchitect en is in staat de kwaliteit van de gebiedskenmerken te beoordelen en een inschatting te maken van de invloed van architectonische vormgeving op de herkenbaarheid en duurzaamheid van het landschap

Artikel 11. Selectie kandidaat-leden

  • 1. De werving van nieuwe leden en/of de voorzitter van de commissie vindt plaats middels publicatie op de website of andere verspreidingsvormen, welke door of in opdracht van het college nader bepaald worden.

  • 2. De selectie van nieuwe leden gebeurt ambtelijk.

Artikel 12. Benoeming

De leden van de commissie worden door het college benoemd op grond van artikel 5, vierde lid van de verordening. De leden worden benoemd op persoonlijke titel op grond van de professionele deskundigheid die nodig is voor advisering, alsmede op grond van maatschappelijke kennis en ervaring. Het college informeert de raad over deze benoeming.

Artikel 13. Adviseurs

  • 1. De commissie kan zich, na instemming van de gemeente, laten bijstaan door extra adviseurs. Afhankelijk van het initiatief of de aanvraag die moet worden beoordeeld, nemen de extra adviseurs deel aan de vergadering.

  • 2. Extra adviseurs hebben geen stemrecht, tenzij ze als commissielid zijn benoemd door het college.

PARAGRAAF 4. MANDAAT

Artikel 14. Mandaat

  • 1. De commissie kan uit haar midden één lid of enkele leden, een subcommissie, subcommissies of de ambtelijk secretaris aanwijzen om namens haar te adviseren of overleg te voeren.

  • 2. De commissie kan dit ook doen wanneer een specifiek initiatief of aanvraag daarom vraagt of wanneer de bepaalde deskundigheid gewenst is.

  • 3. Het verantwoordelijke lid of de leden, de subcommissie, subcommissies of ambtelijk secretaris regelen zelf hun wijze van werken, zulks met inachtneming van de bepalingen genoemd in de verordening en het reglement van orde.

  • 4. De ambtelijk secretaris heeft mandaat voor bouwwerken waarvoor in de nota ambtelijke toetsingscriteria zijn opgenomen. Het staat de secretaris vrij om het alsnog voor te leggen aan de commissie.

  • 5. De commissie blijft eindverantwoordelijk.

PARAGRAAF 5. VERGOEDINGEN

Artikel 15. Financiële vergoeding

De voorzitter en leden genieten een door het college te bepalen uurtarief en een vergoeding voor reiskosten indien men niet woonachtig is in de gemeente Roermond.

PARAGRAAF 6. INWERKINGTREDING

Artikel 16. Inwerkingtreding

  • 1. Dit reglement van orde treedt tegelijk met de Verordening adviescommissie Omgevingskwaliteit Roermond in werking.

  • 2. Met dit reglement van orde vervalt de Verordening op de Commissie Beeldkwaliteit en het Reglement van Orde.

Artikel 17. Citeertitel

Deze verordening wordt aangehaald als Reglement van Orde adviescommissie Omgevingskwaliteit Roermond.

Ondertekening

Aldus besloten door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Roermond in zijn vergadering van 7 november 2023.

Het college van burgemeester en wethouders,

De secretaris, J. van Putten

De burgemeester, Y.F.W. Hoogtanders