Verordening instelling van de adviescommissie Omgevingskwaliteit Roermond

Geldend van 01-01-2024 t/m heden

Intitulé

Verordening instelling van de adviescommissie Omgevingskwaliteit Roermond

De raad van de gemeente Roermond,

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 7 november 2023;

gezien het advies van de commissie RU van 6 december 2023;

gelet op het bepaalde in de artikelen 108 en 149 van de Gemeentewet en afdeling 17.2 van de Omgevingswet;

besluit

Vast te stellen het Instellingsbesluit adviescommissie Omgevingskwaliteit Roermond dat luidt als volgt:

Instellingsbesluit adviescommissie Omgevingskwaliteit Roermond

Paragraaf 1 Algemeen

Artikel 1 Definities

In dit besluit wordt verstaan onder:

college: het college van burgemeester en wethouders;

commissie: gemeentelijke adviescommissie als bedoeld in artikel 17.9 van de wet, genaamd adviescommissie Omgevingskwaliteit;

cultureel erfgoed: monumenten, archeologische monumenten, stads- en dorpsgezichten, cultuurlandschappen en, voor zover dat voorwerp is of kan zijn van een evenwichtige toedeling van functies aan locaties in het omgevingsplan, ander cultureel erfgoed als bedoeld in artikel 1.1 van de Erfgoedwet;

goede omgevingskwaliteit: hetgeen daaronder wordt verstaan in artikel 1.3 van de wet;

monument: monument als bedoeld in artikel 1.1 van de Erfgoedwet;

raad: gemeenteraad;

reglement: Reglement van Orde adviescommissie Omgevingskwaliteit Roermond;

rijksmonument: rijksmonument als bedoeld in artikel 1.1 van de Erfgoedwet;

rijksmonumentenactiviteit: activiteit inhoudende het slopen, verstoren, verplaatsen of wijzigen van een rijksmonument of een voorbeschermd rijksmonument of het herstellen of gebruiken daarvan waardoor het wordt ontsierd of in gevaar gebracht.

Artikel 2 Instelling

Er is een gemeentelijke adviescommissie als bedoeld in artikel 17.9 van de Omgevingswet genaamd de adviescommissie Omgevingskwaliteit Roermond, verder te noemen: de commissie.

Artikel 3 Taken en advisering

  • 1. De commissie heeft als taak de raad en het college adviseren bij de uitoefening van hun taken en bevoegdheden op grond van de wet met het oog op het bereiken en in stand houden van een goede omgevingskwaliteit en al hetgeen daarmee verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn.

  • 2. De commissie wordt in ieder geval in de gelegenheid gesteld om aan het college advies uit te brengen over een aanvraag om een omgevingsvergunning voor een rijksmonumentenactiviteit met betrekking tot een monument.

  • 3. Het college vraagt advies aan de commissie over een vergunningaanvraag voor of melding van een omgevingsplanactiviteit indien in het omgevingsplan is bepaald dat de commissie in ieder geval in de gelegenheid wordt gesteld om aan het college advies uit te brengen of indien het college daartoe aanleiding ziet.

Paragraaf 2 Samenstelling en benoeming

Artikel 4 Samenstelling

  • 1. De commissie bestaat uit maximaal twaalf leden, de voorzitter en ondervoorzitters daaronder begrepen. De raad kan daarnaast maximaal zes plaatsvervangers benoemen die de leden bij afwezigheid kunnen vervangen.

  • 2. De leden worden benoemd op persoonlijke titel op grond van de professionele deskundigheid die nodig is voor de advisering, alsmede op grond van maatschappelijke kennis en ervaring.

  • 3. De commissie telt gelet op artikel 17.9, eerste lid, van de wet enkele leden deskundig op het gebied van de monumentenzorg.

  • 4. De disciplines die de leden in gezamenlijkheid vertegenwoordigen zijn: architectuur, cultuurhistorie, bouw- en architectuurhistorie, restauratiearchitectuur, landschap en stedenbouw.

  • 5. De leden en de plaatsvervangers zijn niet werkzaam onder verantwoordelijkheid van het gemeentebestuur.

Artikel 5 Benoeming

  • 1. De leden en de plaatsvervangers kunnen voor een termijn van ten hoogste vier jaar worden benoemd.

  • 2. Herbenoeming van leden kan eenmaal voor ten hoogste vier jaar plaatsvinden. Dit is niet van toepassing op de plaatsvervangers.

  • 3. Afgetreden leden zijn vier jaar na hun aftreden weer benoembaar.

  • 4. De bevoegdheid van de raad voor benoeming en ontslag wordt op grond van artikel 156, eerste lid, van de Gemeentewet gedelegeerd aan het college.

  • 5. De (plaatsvervangend) voorzitter wordt in functie benoemd.

  • 6. De leden worden op eigen aanvraag ontslagen. Zij kunnen voorts door het college worden geschorst en worden ontslagen wegens ongeschiktheid, onbekwaamheid of op andere zwaarwegende gronden.

Paragraaf 3 Werkwijze

Artikel 6 Gemachtigden

De commissie kan de advisering, onder verantwoordelijkheid van de commissie overlaten aan een of meer daartoe aangewezen leden. In geval van twijfel wordt de advisering alsnog overgelaten aan de commissie.

Artikel 7 Openbaarheid

Belanghebbenden hebben in toelichtende zin spreekrecht in door de commissie gehouden openbare vergaderingen. In het reglement wordt dit spreekrecht nader geregeld.

Artikel 8 Integriteit

  • 1. Leden die als opdrachtgever, ontwerper of anderszins bij een te beoordelen plan of aanvraag om advies of vooroverleg betrokken zijn, onthouden zich van medewerking aan de beoordeling daarvan en zijn bij de beraadslaging, beoordeling en advisering niet in de vergadering aanwezig.

  • 2. De leden gaan zorgvuldig om met informatie, gegevens en voorkennis en brengen geen vertrouwelijke informatie vanuit de commissie naar buiten.

Met dit instellingsbesluit wordt voorzien in de juridische status van de adviescommissie Omgevingskwaliteit Roermond onder de Omgevingswet.

Dit besluit treedt in werking voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet.

Ondertekening

Aldus besloten door de raad van de gemeente Roermond in zijn openbare vergadering van 21 december 2023.

De griffier, J. Vervuurt

De voorzitter, Y.F.W. Hoogtanders