Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR705861
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR705861/1
Adviesrecht gemeenteraad onder de Omgevingswet
Geldend van 01-01-2024 t/m heden
Intitulé
Adviesrecht gemeenteraad onder de OmgevingswetKenmerk: 2021-200278
De raad van de gemeente Lochem
Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 4 mei 2021
Overwegende dat:
- a.
de gemeenteraad op grond van de Omgevingswet de bevoegdheid heeft om categorieën aan te wijzen waaruit blijkt wanneer burgemeester en wethouders een bindend advies van de raad nodig hebben om door middel van een buitenplanse omgevingsplanactiviteit af te kunnen wijken van het omgevingsplan;
- b.
de bijlage “Categorieën Adviesrecht gemeenteraad bij afwijkingen Omgevingsplan” integraal onderdeel uitmaakt van onderhavig besluit.
B E S L U I T:
- 1.
De bijlage “Categorieën Adviesrecht gemeenteraad bij afwijkingen Omgevingsplan” vast te stellen.
- 2.
Dit besluit en de bijlage genoemd onder 1 in werking te laten treden met ingang van de dag waarop de omgevingswet in werking treedt.
Aldus besloten in de openbare vergadering van de gemeenteraad van Lochem op 5 juli 2021.
Ondertekening
Bijlage
Categorieën Adviesrecht gemeenteraad bij afwijkingen Omgevingsplan
Inleiding
Onder de Omgevingswet kunnen vergunningen verleend worden door middel van een buitenplanse omgevingsplanactiviteit. Daarmee kan het college – ondanks strijd met het Omgevingsplan – toch een vergunning verlenen.
De gemeenteraad kan categorieën van gevallen aanwijzen, waarin het college niet zonder meer van het omgevingsplan kan afwijken en een vergunning kan verlenen. In die gevallen vraagt het college de raad om bindend advies.
Categorieën met gevallen voor adviesrecht
De categorieën betreffen de volgende onderwerpen:
- 1.
Woningbouw
- 2.
Bedrijvigheid
- 3.
Antenne-installatie
- 4.
Projecten voor energie opwekking
- 5.
Maatschappelijke voorzieningen en sportvoorzieningen
- 6.
Infrastructurele projecten
- 7.
Projecten met een politiek, bestuurlijk, of maatschappelijk gevoelig karakter
Tabel: uitwerking en toelichting gevallen per categorie
Categorieën |
Adviesrecht voor: |
|
Het toevoegen van 5 of meer woningen binnen de bebouwde kom; Het toevoegen of bouwen van 1 of meer woningen in het buitengebied, tenzij sprake is van functie veranderingsbeleid; Het vergroten van (bedrijfs)woningen buiten de bebouwde kom, waardoor deze groter worden dan 750 m³, tenzij sprake is van functie veranderingsbeleid. |
|
Het oprichten, veranderen of uitbreiden van bedrijvigheid in een zwaardere categorie dan het omgevingsplan toestaat, zowel in de bebouwde kom als op bedrijventerreinen; Het oprichten, veranderen of uitbreiden van niet-agrarische bedrijvigheid in het buitengebied groter dan 750 m² |
|
Het oprichten of veranderen van een antenne-installatie hoger dan 40 meter. |
|
Het realiseren van minimaal één windmolen van ten minste 40 meter tiphoogte, tenzij op een bedrijventerrein dan ten minste een tiphoogte van 34 meter; Het realiseren van weiden met zonnepanelen van minimaal 2 hectare; Het opwekken en/of opslag van andere vormen van energie (zoals buurtbaterij, biomassa installatie en waterstof) |
|
Het realiseren van grootschalige maatschappelijke voorzieningen, zoals een multifunctionele accommodatie (MFA) of multifunctioneel centrum (MFC); Het realiseren van sportinfrastructuur, waaronder sportparken en sporthallen. |
|
Het aanleggen/bouwen van grootschalige infrastructurele (kunst)werken. |
|
Indien – naar het oordeel van het college – sprake is van Projecten met een politiek, bestuurlijk of maatschappelijk gevoelig karakter, omdat het gaat om een project:
|
Toelichting woningen:
Ook recreatiewoningen en andere bijzondere woonvormen vallen hieronder. (Bedrijfs)woningen mogen volgens het huidige Omgevingsplan maximaal 750 m³ groot zijn.
Toelichting maatschappelijke voorzieningen en sportvoorzieningen:
Met ‘grootschalig’ wordt hier bedoeld die maatschappelijke voorzieningen, die normaal gesproken niet zonder meer overal in de woonomgeving passen, gelet op specifieke eisen ten aanzien van het gebruik, situering en bereikbaarheid. In veel gevallen gaat het hier om intensieve functies/ voorzieningen, die tot 7 dagen in de week / 24 u per dag toegankelijk zijn.
Toelichting infrastructurele projecten:
Grootschalig (bij adviesrecht): hiermee wordt bedoeld o.a. de nieuwe aanleg van rondwegen, spoortunnels en viaducten.
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl