Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR705165
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR705165/1
Regeling piketfuncties Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland (VrZW)
Geldend van 01-01-2024 t/m heden
Intitulé
Regeling piketfuncties Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland (VrZW)Het Algemeen Bestuur VrZW,
Overwegende dat:
- –
de veiligheidsregio maatregelen treft om de bereikbaarheid, beschikbaarheid en inzetbaarheid van functionarissen ten behoeve van de brandweerzorg en de multidisciplinaire crisisbeheersingsorganisatie en rampenbestrijding als bedoeld in de Wet veiligheidsregio’s continu te garanderen;
- –
er aanleiding is de bestaande Regeling piketfuncties VrZW 2018 aan te passen, vanwege wijzigende regelgeving, wijziging in de kwalificatiedossiers en de gewijzigde piketfuncties;
- –
De Collectieve Arbeidsvoorwaardenregeling-Uitwerkingsovereenkomst (CAR-UWO Veiligheidsregio's) vraagt om een regionale invulling van de piketfuncties.
Gelet op:
- –
Artikel 2 Wet veiligheidsregio’s (Wvr)
- –
Artikel 2.1.1 Besluit veiligheidsregio’s (Bvr)
- –
Artikel 2.3.1 Bvr
- –
Artikel 15:1:11 lid 2 CAR-UWO
- –
Hoofdstuk 19 CAR-UWO, inclusief bijlage IIb en IIc
- –
Hoofdstuk 20 CAR-UWO;
- –
Arbeidstijdenwet (ATW) & Arbeidstijdenbesluit (ATB)
- –
Besluit Personeel Veiligheidsregio's (BPV)
Besluit de volgende regeling vast te stellen:
Regeling piketfuncties VrZW
Artikel 1 Begripsbepaling
In deze regeling wordt verstaan onder:
- 1.
Aanwijzing: de juridische vorm waarin een persoon schriftelijk wordt aangewezen door het bevoegd gezag van de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland voor de specifieke functie voor de rampen –en crisisbeheersing, als bedoeld in artikel 15:1:11 lid 2 CAR-UWO.
- 2.
Deelplan: document met voor de betreffende kolom1 specifieke (werk)afspraken rondom de inrichting van de monodisciplinaire crisisstructuur, processen, functies en piketorganisatie.
- 3.
Piketpool: groep van medewerkers die een specifieke piketfunctie vervullen.
- 4.
Piketdienst: frequent terugkerende dienst met de verplichting van beschikbaarheid, bereikbaarheid en opkomst binnen een afgesproken tijd, op een afgesproken locatie en binnen een afgesproken verzorgingsgebied.
- 5.
Piketrooster: een vastgesteld schema waarin is vastgelegd wanneer een piketfunctionaris zich ter beschikking dient te houden voor piketdienst.
- 6.
Piketfunctionaris: de persoon op wie de verplichting rust zich vanuit zijn hoofdbetrekking, binnen en buiten de voor hem geldende werktijden, ter beschikking te houden ten behoeve van de incidentbestrijding en crisisbeheersing, als bedoeld in artikel 2 van de Wet veiligheidsregio’s.
- 7.
Piketvergoeding: vergoeding voor personen op wie de verplichting rust zich buiten de voor hen geldende werktijden ter beschikking te houden ten behoeve van de incidentbestrijding en crisisbeheersing.
- 8.
Vrije instroom: opkomst van piketfunctionarissen die geen piketdienst hebben, maar wel bereikbaar en beschikbaar zijn.
Artikel 2 Verantwoordelijkheden, bevoegdheden en taken piketfunctionarissen
-
1. De inzet van piketfunctionarissen geschiedt onder verantwoordelijkheid van het bevoegd gezag van de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland.
-
2. De taken en verantwoordelijkheden van de piketfunctionarissen zijn vastgesteld door het bevoegd gezag van de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland in het betreffende deelplan.
-
3. In het betreffende deelplan zijn per piketfunctie uitgangspunten opgenomen ten aanzien van de snelheid waarmee piketfunctionarissen hun werkzaamheden starten.
Artikel 3 Indeling piket
-
1. Deze regeling betreft piketfuncties zoals georganiseerd binnen de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland en zijn onderverdeeld in de volgende deelplannen:
- a.
Deelplan Brandweerzorg;
- i.
Officier van Dienst-Brandweer (OVD-B)
- ii.
Hoofd Officier van Dienst-Brandweer (HOVD-B)
- iii.
Adviseur Gevaarlijke Stoffen (AGS)
- iv.
Coördinator Verkenningseenheden (CVE)
- i.
- b.
Deelplan Geneeskundige Zorg;
- i.
Officier van Dienst Geneeskundig (OVD-G)
- ii.
Algemeen Commandant Geneeskundige Zorg (ACGZ)
- i.
- c.
Deelplan Bevolkingszorg;
- i.
Voorlichter van Dienst (COPI-voorlichter)
- i.
- d.
Deelplan Leiding & Coördinatie;
- i.
Leider Commando Plaats Incident (L-COPI)
- ii.
Regionaal Operationeel Leider (ROL)
- i.
- e.
Deelplan Informatiemanagement;
- i.
Informatiemanager COPI (IM COPI)
- ii.
Informatiemanager Regionaal Operationeel Team (IM ROT)
- i.
- a.
-
2. De onder lid 1 genoemde functies betreft de stand van zaken ten tijde van het vaststellen van deze regeling. In de deelplannen staan de meest actuele uitwerkingen in piketfuncties.
-
3. In de deelplannen worden geen rechtspositionele onderwerpen geregeld.
-
4. Een piketfunctionaris wordt aangewezen in maximaal twee piketfuncties.
-
5. Het totaal aantal piketweken per piketfunctionaris per jaar dient, ook bij twee piketfuncties, binnen de kaders van de arbeidstijdenregelgeving (ATW/ATB) te blijven.
-
6. Het is de piketfunctionaris niet toegestaan om tijdens de piketdienst een andere operationele functie dan de piketfunctie uit te oefenen.
-
7. De piketfunctionaris kan buiten de piketdienst eventueel meerdere vrije instroom rollen vervullen zoals omschreven in het betreffende deelplan.
Artikel 4 Kwaliteitseisen
-
1. Piketfunctionaris voldoet aan de (kwaliteits-/opleidings)eisen voor (medische)geschiktheid als bedoeld in het Besluit personeel veiligheidsregio’s.
-
2. De piketfunctionarissen nemen deel aan het verplichte oefen- en bijscholingsprogramma en aan bijeenkomsten behorend bij de functie.
-
3. VrZW is verantwoordelijk voor het aanbieden van de periodieke keuringen.
-
4. Het niet voldoen aan de gestelde eisen (als bedoeld in lid 1 en 2) kan leiden tot het (tijdelijk) intrekken van de aanwijzing.
-
5. De piketfunctie maakt onderdeel uit van de personele jaarcyclus.
Artikel 5 Materieel
-
1. De piketfunctionarissen beschikken gedurende hun dienst over een door VrZW beschikbaar gesteld dienstvoertuig met specifieke inventaris voor de betreffende functie, tenzij in het betreffende deelplan de keuze is gemaakt geen piketvoertuig ter beschikking te stellen.
-
2. Indien tijdens de piketdienst voor het verrichten van werkzaamheden niet met een toegewezen dienstauto gereisd kan worden, geldt een reiskostenvergoeding voor het gebruik van de privéauto op basis van de Dienstreizenregeling VrZW.
-
3. Wanneer een piketfunctionaris tijdens piket gebruik maakt van een dienstauto, heeft diegene geen recht op de vergoeding voor woon-werkverkeer, voor de periode van het piket. Dit geldt niet op kosten voor woon-werkverkeer gemaakt met het Openbaar Vervoer.
Artikel 6 Aanwijzing en intrekking aanwijzing
-
1. De piketfunctionaris in dienst van VrZW wordt middels een besluit aangewezen door of namens het bevoegd gezag van de Veiligheidsregio Zaanstreek Waterland als bedoeld in artikel 15:1:11 tweede lid CAR-UWO voor de maximale duur van 5 jaar.
-
2. De aanwijzing van de betreffende functionaris worden kan worden ingetrokken door of namens het bevoegd gezag van de Veiligheidsregio Zaanstreek Waterland.
Artikel 7 Verlenging aanwijzing voor piketdienst
Door of namens het bevoegd gezag van de Veiligheidsregio Zaanstreek Waterland kan de aanwijzing voor piketdienst steeds verlengen met een nieuwe termijn van maximaal 5 jaar.
Artikel 8 Beëindiging aanwijzing voor piketdienst
De aanwijzing voor een piketdienst eindigt als:
- 1.
Op grond van de eisen Besluit personeel veiligheidsregio’s geen actieve functievervulling meer mogelijk is.
- 2.
Op grond van hoofdstuk 8 en hoofdstuk 19, paragraaf 9 van de CAR-UWO geen actieve functievervulling meer mogelijk is.
- 3.
Het dienstverband (beroeps of vrijwillig) met VrZW wordt beëindigd.
- 4.
De piketfunctionaris de piketfunctie niet meer naar behoren uitvoert;
- 5.
De piketfunctionaris verhuist naar een gebied van waaruit niet meer kan worden voldaan aan de uitgangspunten uit het betreffende deelplan ten aanzien van de snelheid waarmee de werkzaamheden worden gestart.
- 6.
De piketfunctionaris niet langer wenst deel te nemen aan het piket (hiervoor dient door of namens het bevoegd gezag van de Veiligheidsregio Zaanstreek Waterland toestemming te geven).
- 7.
Hiertoe om andere, zwaarwegende reden(en) door of namens het bevoegd gezag van de Veiligheidsregio Zaanstreek Waterland.
- 8.
Voor de piketfunctionaris de aanwijzingstermijn is verlopen.
Artikel 9 Rooster
Het rooster wordt , op basis van de roostersystematiek, jaarlijks vastgesteld. Nadere afspraken zijn uitgewerkt in het betreffende deelplan.
Artikel 10 Vergoedingen (tav piket, opleidingen, trainingen, oefeningen en inzet voor beroepsmedewerkers)
-
1. De piketfunctionaris heeft aanspraak op een vergoeding voor de piketdienst.
-
2. De piketfunctionaris draagt er zorg voor dat zijn deelname aan oefeningen, trainingen en opleidingen (op basis van de binnen de betreffende kolom vastgestelde oefenplanning) waar mogelijk binnen het voor hem geldende aantal te werken uren per week wordt gecompenseerd.
-
3. Voor het daadwerkelijk verrichten van werkzaamheden (inzet) en incidentele deelname aan oefeningen, trainingen en opleidingen (op basis van akkoord van de leidinggevende, die niet in de vastgestelde oefenplanning staan en buiten de afgesproken werktijden plaatsvinden) wordt, naast een compensatie voor de daadwerkelijk gemaakte uren, ook een buitendagvenstervergoeding verstrekt, in het geval de inzet het aantal reguliere uren op een bepaalde dag overstijgt (en niet slechts in de periode van 22.00 tot 07.00 uur).
-
4. Voor het daadwerkelijk verrichten van werkzaamheden (inzet) en incidentele deelname aan oefeningen, trainingen en opleidingen heeft de medewerker geen aanspraak op een extra vergoeding binnen de, in het kader van de Werktijdregeling VrZW, afgesproken werktijden.
-
5. Piketfunctionarissen met een functieschaal van 11 of hoger komen niet in aanmerking voor een buitendagvenstervergoeding, maar krijgen wel hun daadwerkelijk gemaakte uren vergoed.
-
6. Zowel de daadwerkelijke gemaakte uren als de buitendagvenstervergoeding worden gecompenseerd in geld.
-
7. Indien een piketfunctionaris langer dan 12 maanden arbeidsongeschikt is voor inzet als bedoeld in deze regeling, wordt de piketvergoeding stopgezet.
Artikel 11 Vergoedingen t.a.v. piket, opleidingen, trainingen, oefeningen en inzet voor vrijwilligers
-
1. De piketfunctionaris heeft een aanspraak op een vergoeding voor de piketdienst.
-
2. Voor de vergoedingen ten aanzien van opleidingen, trainingen, oefeningen en inzet voor vrijwilligers, geldt de regeling als opgenomen in hoofdstuk 19 CAR-UWO.
Artikel 12 Berekening piketvergoeding voor beroepsmedewerkers en vrijwilligers
De piketvergoeding wordt als volgt berekend:
- 1.
De piketvergoeding bedraagt 16% van het uurloon van de piketschaal (zie functieboek VrZW) voor elk heel uur, waarin de piketfunctionaris zich ter beschikking moet houden, voor zover deze uren vallen op zondag, nieuwjaarsdag, tweede Paasdag, Hemelvaartsdag, tweede Pinksterdag, de beide Kerstdagen, de dag waarop de verjaardag van de koning wordt gevierd en iedere andere dag die daarboven door het bestuur van VrZW wordt aangewezen.
- 2.
De piketvergoeding bedraagt 10 % van het uurloon van de piketschaal voor elk heel uur, waarin de piketfunctionaris zich ter beschikking moet houden, indien deze uren vallen op andere dagen.
Artikel 13 Uitbetaling vergoeding voor beroepsmedewerkers en vrijwilligers
-
1. De piketvergoeding als omschreven in artikel 1 sub 7 wordt maandelijks uitgekeerd op basis van het piketrooster waarin de piketfunctionaris is ingedeeld.
-
2. De vergoeding voor verrichte werkzaamheden, als bedoeld in artikel 10 lid 3 en 11 lid 2 wordt uitbetaald op declaratiebasis.
Artikel 14 Vergoeding bij arbeidsongeschiktheid (voor beroepsmedewerkers en vrijwilligers)
Indien een piketfunctionaris arbeidsongeschikt is voor inzet als bedoeld in deze regeling, vindt doorbetaling plaats conform artikel 10 lid 7. Wanneer de piketfunctionaris langer dan zes maanden ziek is, wordt er ook gekort op de piketvergoeding conform artikel 7:3 van de CAR-UWO.
Artikel 15 Afbouwregeling (voor beroepsmedewerkers en vrijwilligers)
Aan de piketfunctionaris wiens piketvergoeding als gevolg van het buiten zijn toedoen beëindigen of verminderen van het piket, een blijvende verlaging ondergaat, wordt door het bestuur een aflopende toelage toegekend conform artikel 3:16 CAR-UWO.
Artikel 16 Geen afbouwregeling (voor beroepsmedewerkers en vrijwilligers)
Er bestaat geen aanspraak op een afbouwregeling bij beëindiging van de aanwijzing als bedoeld onder artikel 8 van deze regeling.
Artikel 17 Rechtspositie
In gevallen waarin deze regeling niet voorziet, is de rechtspositieregeling VrZW van toepassing.
Artikel 18 Inwerkingtreding en overgangsbepalingen
-
1. Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2024.
-
2. De regeling wordt aangegaan voor onbepaalde tijd en wordt tenminste elke vier jaar geëvalueerd.
-
3. Gelijktijdig met de inwerkingtreding van deze regeling wordt de Regeling piketfuncties VrZW vastgesteld per 1 januari 2018 ingetrokken.
Artikel 19 Bijzondere bepalingen
-
1. In incidentele gevallen kan door of namens het bevoegd gezag van de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland worden besloten om voor een vrije instroom functie tijdelijk hard piket in te stellen. In die situaties worden de artikelen van deze regeling zoveel als mogelijk toegepast, waarbij het uitgangspunt is gelijke beloning voor gelijk werk.
-
2. In gevallen waarin deze regeling niet of niet in redelijkheid voorziet, doet het de directeur VrZW een voorstel aan het bevoegd gezag van de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland voor het treffen van een passende voorziening.
Artikel 20 Citeertitel
Deze regeling kan worden aangehaald als Regeling piketfuncties VrZW.
Ondertekening
Aldus besloten door het Dagelijks Bestuur op 27 november 2023,
namens deze,
J. Hamming
Voorzitter
S. van den Broek
Secretaris
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl