Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR704840
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR704840/1
Reglement van orde voor de hoorzittingen van de Bezwaar- en Klachtencommissie Geldrop-Mierlo
Geldend van 28-11-2023 t/m heden
Intitulé
Reglement van orde voor de hoorzittingen van de Bezwaar- en Klachtencommissie Geldrop-MierloArtikel 1: Algemene bepalingen
In dit reglement wordt verstaan onder:
- a.
besloten hoorzitting: hoorzitting zoals bedoeld in artikel 13, tweede tot en met het vijfde lid van de Verordening Bezwaar- en Klachtencommissie Geldrop-Mierlo 2023;
- b.
commissie: de Bezwaar- en Klachtencommissie en de voor zover van toepassing uit deze commissie gevormde kamers;
- c.
openbare hoorzitting: hoorzitting zoals bedoeld in artikel 13, eerste lid van de Verordening Bezwaar- en Klachtencommissie Geldrop-Mierlo 2023;
- d.
raadkamer: locatie waar de commissie achter gesloten deuren bijeenkomt om te beraadslagen over de ingediende stukken, het besprokene tijdens de hoorzitting en het advies;
- e.
verordening: de Verordening Bezwaar- en Klachtencommissie Geldrop-Mierlo 2023;
- f.
wet: de Algemene wet bestuursrecht.
Artikel 2: De voorzitter
De voorzitter is belast met:
- a.
het leiden van de hoorzitting en het overleg in de raadkamer;
- b.
het handhaven van de orde;
- c.
het doen naleven van het reglement van orde;
- d.
wat de wet, de verordening of dit reglement de voorzitter verder opdraagt.
Artikel 3: De secretaris
-
1. De secretaris is zowel bij de hoorzitting als bij het overleg in de raadkamer aanwezig. De secretaris draagt zorg voor de (audio)verslaglegging als bedoeld in artikel 14 van de verordening en het advies als bedoeld in artikel 16 van de verordening.
-
2. Bij verhindering of afwezigheid wordt de secretaris vervangen door een plaatsvervangend secretaris.
Artikel 4: Uitnodiging; agenda
-
1. De secretaris zendt ten minste twee weken van tevoren de uitnodiging voor de hoorzitting aan de commissieleden. Hierin staan in ieder geval vermeld de agenda, dag, tijd en plaats van de hoorzitting.
-
2. De secretaris deelt zo spoedig mogelijk maar uiterlijk 10 dagen voor de hoorzitting de daarvoor relevante stukken zoals door partijen aangeleverd, met de commissie.
Artikel 5: Zitplaatsen
-
1. De voorzitter, de leden en de secretaris hebben een vaste zitplaats, waarbij de voorzitter tussen twee leden in zit. Naast een van de leden zit de secretaris.
-
2. Tegenover de voorzitter, leden en secretaris zitten aan één kant van de zaal de vertegenwoordiger(s) van het bestuursorgaan en aan de andere kant bezwaarmaker(s) of klager. Indien er ook derde-belanghebbenden zijn uitgenodigd, zitten zij tussen de hiervoor benoemde partijen in.
-
3. In het geval van een openbare hoorzitting mogen toehoorders plaatsnemen op de daartoe aangewezen tribune.
-
4. De indeling kan, indien daartoe aanleiding bestaat, na overleg met de leden door de voorzitter worden herzien.
Artikel 6: Volgorde sprekers
-
1. Allereerst krijgt de indiener van het bezwaarschrift of de klacht de gelegenheid een toelichting te geven, vervolgens licht een vertegenwoordiger van het verwerend orgaan diens standpunt toe. Tenslotte kunnen ook derde-belanghebbenden het woord voeren.
-
2. De voorzitter en de leden kunnen nadat de onder het eerste lid bedoelde partijen het woord hebben gevoerd aan hen vragen stellen. Zij onthouden zich daarbij van uitingen in woord of gebaar waaruit een standpunt omtrent de strekking van het advies zou kunnen worden afgeleid.
-
3. De voorzitter kan in afwijking van het eerste en tweede lid er voor kiezen te starten met het stellen van vragen aan partijen, waarna door ieder van hen nog een toelichting gegeven kan worden op hetgeen nog niet ter sprake is gekomen tijdens de beantwoording van vragen.
-
4. Bij een openbare hoorzitting aanwezige toehoorders krijgen niet de gelegenheid het woord te voeren.
-
5. In bijzondere omstandigheden is de voorzitter bevoegd van het bepaalde in dit artikel af te wijken.
Artikel 7: Spreekregels
-
1. Een partij voert slechts het woord na het van de voorzitter verkregen te hebben.
-
2. De partijen spreken vanaf hun plaats en richten zich tot de voorzitter.
Artikel 8: Aantal spreektermijnen en spreektijd
-
1. Het horen geschiedt in ten hoogste twee termijnen, tenzij de voorzitter anders beslist.
-
2. De voorzitter kan regels stellen omtrent de spreektijd der partijen.
-
3. Indien een bezwaarschrift of klacht naar het oordeel van de voorzitter genoegzaam is behandeld sluit de voorzitter de hoorzitting.
Artikel 9: Handhaving orde; schorsing
-
1. Een spreker mag in diens rede niet worden gestoord, tenzij de voorzitter het nodig oordeelt de spreektijd in te korten of de spreker aan het opvolgen van dit reglement te herinneren. Interrupties van de overige partijen zijn niet toegestaan, tenzij de voorzitter anders oordeelt.
-
2. Indien een spreker zich beledigende of onbetamelijke uitdrukkingen veroorlooft, afwijkt van het onderwerp in behandeling, herhaaldelijk interrumpeert, dan wel anderszins de orde verstoort, wordt de spreker door de voorzitter tot de orde geroepen. Indien de spreker hieraan geen gevolg geeft, kan de voorzitter de spreker gedurende de hoorzitting, waarin zulks plaats heeft over het aanhangige onderwerp het woord ontzeggen.
-
3. De voorzitter kan ter handhaving van de orde de hoorzitting voor een door de voorzitter te bepalen tijd schorsen en - indien na de heropening de orde opnieuw wordt verstoord - de hoorzitting sluiten of deze voortzetten zonder de ordeverstoorder(s).
Artikel 10: Toehoorders en pers
-
1. De toehoorders en vertegenwoordigers van de pers kunnen uitsluitend op de voor hen bestemde plaatsen openbare hoorzittingen bijwonen.
-
2. Het geven van tekenen van goed- of afkeuring of het op andere wijze verstoren van de orde is verboden.
-
3. Wanneer toehoorders de orde verstoren, zoals bedoeld in het tweede lid, kan de voorzitter de ordeverstoorders sommeren te vertrekken.
Artikel 11: Geluid- en beeldregistraties
Degenen die in de zaal tijdens de openbare hoorzitting geluid- en/of beeldregistraties willen maken, vragen hiervoor vooraf toestemming aan de voorzitter en gedragen zich na verkregen toestemming naar diens aanwijzingen.
Artikel 12: Verbod gebruik mobiele telefoons
In de zaal, met inbegrip van de publieke tribune bij openbare hoorzittingen, is tijdens de hoorzitting het gebruik, alsmede het stand-by houden van mobiele telefoons of andere communicatiemiddelen die inbreuk kunnen maken op de orde van de hoorzitting zonder toestemming van de voorzitter niet toegestaan.
Artikel 13: Uitleg reglement
In de gevallen waarin dit reglement niet voorziet of bij twijfel omtrent de toepassing van het reglement, beslist de voorzitter.
Artikel 14: Citeertitel
Deze nadere regeling kan worden aangehaald als: Reglement van Orde hoorzittingen Bezwaar- en Klachtencommissie Geldrop-Mierlo 2023.
Ondertekening
Aldus vastgesteld op 21 november 2023
Het college van burgemeester en wethouders
J.C.J van Bree
de burgemeester
N.J.H. Scheltens
de secretaris
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl