Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR702971
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR702971/3
Beleidsregels educatievoorziening volwassenen
Geldend van 09-04-2024 t/m 11-04-2024
Intitulé
Beleidsregels educatievoorziening volwassenenArtikel 1 Begrippen
In deze beleidsregels wordt verstaan onder:
- 1.
Web: Wet educatie en beroepsonderwijs;
- 2.
PW: Participatiewet;
- 3.
Educatievoorziening: cursussen taal-, reken- en digitale vaardigheden bestemd voor volwassenen als bedoeld in artikel 1.2.1, eerste lid van de WEB;
- 4.
WSM: wettelijk sociaal minimum inkomen;
- 5.
College: het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Amsterdam;
- 6.
Educatie: onderwijs bestemd voor volwassenen als bedoeld in artikel 1.2.1, eerste lid van de WEB.
Artikel 2 Doelgroep
De doelgroep zijn volwassenen (18+), die niet inburgeringsplichtig zijn, voor wie verbetering van basisvaardigheden taal- reken- en digitale vaardigheden noodzakelijk is om zelfredzaamheid, participatiemogelijkheden, ouderbetrokkenheid en arbeidsmarktkansen te bevorderen.
- 1.
Uitgesloten zijn personen die:
- a.
inburgeringsplichtig zijn, met uitzondering van toegang tot de cursus op de basisschool gericht op ouderbetrokkenheid en de cursus op de werkvloer voor werknemers. Deze zijn wel toegankelijk voor inburgeringsplichtigen.
- b.
Een verblijfstitel met een tijdelijk verblijfsdoel hebben met uitzondering van mensen die vallen onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming van de Europese Unie.
- c.
wetenschappelijk onderwijs of hoger beroepsonderwijs volgen
- a.
- 2.
Prioritering doelgroep
Indien het College met het oog op de beschikbare capaciteit besluit om bepaalde groepen met voorrang te behandelen, maakt het College bij die prioritering een keuze uit een of meer van de volgende doelgroepen, waarvan personen deel uitmaken, die:
- a.
Nederlands als een van hun eerste talen hebben (Nt1), laaggeletterd zijn en spreken en luisteren op niveau 2f/b1 beheersen.
- b.
Anderstalig (Nt2), en die aan een of meerdere van onderstaande criteria voldoen:
- A.
Minder dan 12 jaar onderwijs in land van herkomst hebben gevolgd.
- B.
Maximaal een inkomen van 130% van het WSM hebben;
- C.
Onder de Participatiewet vallen;
- D.
Niet bekend zijn met Latijns schrift;
- E.
Ontheffing inburgering onder de Wet inburgering 2013 hebben verkregen;
- F.
Middelbaar en laag/praktisch opgeleid zijn;
- G.
Doorverwezen zijn door een professional na het signaleren van een behoefte om de Nederlandse taal te verbeteren.
- A.
- c.
Personen waarvan op basis van een intake door de gemeente blijkt dat zij een hoger niveau basisvaardigheden nodig hebben gericht op werk en/of een opleiding, en aangemeld zijn door of namens de gemeente Amsterdam of een werkgever waar de gemeente mee samenwerkt.
- a.
Artikel 3 Taak gemeente
-
1. Het College draagt zorg voor het aanbieden van een educatievoorziening aan personen behorende tot de doelgroep. Het College stelt vast welke voorziening voor personen uit de doelgroep het meest geschikt is.
-
2. Het College stemt de educatievoorziening zo goed mogelijk af op het startniveau, de persoonlijke omstandigheden en het doelperspectief (zoals bijv. werk, participatie en opvoeding) van de taalbehoeftige.
-
3. Het College stelt jaarlijks op basis van het beschikbare budget vast welke educatievoorziening in welke mate worden ingezet voor de doelgroep.
Artikel 4 Voorzieningen
-
1. De educatievoorziening is bij voorkeur gekoppeld aan het doelperspectief, zoals werk, participatie of opvoeding.
-
2. De educatievoorziening bestaat voor meer dan de helft uit lessen Nederlands en daarnaast uit een of meer van de volgende onderdelen:
- -
basisvaardigheden (ICT en rekenen);
- -
andere thema’s gericht op het doelperspectief;
- -
burgerschapsthema’s en voorbereiding op participatie in de Amsterdamse samenleving.
- -
-
3. De voorziening heeft als doel verhoging van het Nederlandse taalniveau en het verhogen van de mate van participatie.
-
4. De educatievoorziening heeft altijd een relatie met een duale activiteit. Dit is een participatieactiviteit waarbij de deelnemer de Nederlandse taal leert (naast de lessen bij de aanbieder) in een praktijksituatie die aansluit bij de persoonlijke ambitie en doelperspectief van de deelnemer. Door de interactie tussen taal en participatie versterkt dit zowel het leren van de taal als het meedoen in de samenleving.
Artikel 5 Rechten en plichten van de deelnemer
-
1. Onverminderd andere verplichtingen, voortvloeiend uit wet- of regelgeving, geldt voor een deelnemer die deelneemt aan een educatievoorziening de verplichting:
- a.
alle inlichtingen te verstrekken aan het College over de passendheid en de voortgang van de voorziening en wijzigingen in zijn persoonlijke situatie die van belang kunnen zijn voor de beoordeling omtrent de voortzetting van een voorziening, daaronder in ieder geval begrepen wijzigingen in woonplaats en wijzigingen met betrekking tot zijn gezondheidssituatie;
- b.
naar vermogen uitvoering te geven dan wel mee te werken aan de onderdelen van de voorziening.
- a.
-
2. Als een deelnemer zijn verplichtingen als bedoeld in het vorige lid niet nakomt, kan het College beslissen dat zijn aanspraak op iedere educatievoorziening (zoals bedoeld in deze beleidsregel) vervalt.
-
3. Indien een deelnemer meer dan 25% van de tijd dat hij geacht wordt aanwezig te zijn afwezig is, kan de gemeente besluiten de educatievoorziening te beëindigen en het dossier af te sluiten.
-
4. Het College informeert de belanghebbende op adequate wijze over de voor hem geldende rechten en plichten jegens het College en derden welke voortvloeien uit deze beleidsregel of anderszins betrekking hebben op diens medewerking aan een educatievoorziening.
Artikel 6 Overeenkomst
Indien de deelnemer de aangeboden educatievoorziening of persoonlijke educatievoorziening aanvaardt, sluit het College met de deelnemer een overeenkomst.
Deze overeenkomst bevat in ieder geval:
- a.
een omschrijving van de educatievoorziening;
- b.
de duur en de intensiteit van de educatievoorziening;
- c.
een opgave van de rechten en plichten van de deelnemer;
- d.
de gevolgen van niet nakomen van de overeenkomst.
Artikel 7 Inwerkingtreding
Dit besluit treedt in werking op de dag na die van bekendmaking op de in artikel 3:42 van de Algemene wet bestuursrecht voorgeschreven wijze.
Artikel 8 Citeertitel
Dit besluit wordt aangehaald als “Beleidsregels educatievoorziening volwassenen”
Ondertekening
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl