Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR702957
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR702957/1
Beleidsnotitie natuurzwemvijver gemeente Leusden
Geldend van 10-11-2023 t/m heden
Intitulé
Beleidsnotitie natuurzwemvijver gemeente Leusden1. Inleiding
In dit stuk beantwoorden wij de vraag wat de gemeente Leusden onder een natuurzwemvijver verstaat en wanneer de aanleg van een natuurzwemvijver vergunningplichtig is.
Een natuurzwemvijver is een ecologische zwemvijver die zo is ingericht dat men er ook in kan zwemmen. Het is een soort tuinvijver die voldoende groot en diep is zodat men er in kan zwemmen. Waterplanten spelen een belangrijke rol in het reinigen van het zwemwater. Het water is helder omdat het de drager van leven is, het water is zelfreinigend. Het grootste verschil met een zwembad is dat een natuurzwemvijver geen chloorinstallatie nodig heeft. Daarnaast gaat een natuurzwemvijver op in het landschap, qua vorm- en materiaalgebruik (bij voorkeur natuurlijke materialen).
Er is geen omgevingsvergunning nodig voor het onderdeel bouwen het realiseren van een zwembad, bubbelbad of soortgelijke voorziening, dan wel een (natuurzwem)vijver op een erf 1 (bouwperceel) bij een woning, zolang deze niet is voorzien van een overkapping. In alle overige situaties is wel een vergunning nodig. Daarnaast is ook een omgevingsvergunning nodig als het erf (bouwperceel) in een gebied van een wettelijk beschermd monument of een gebied met hoge archeologische waarde ligt.
1.1 Aanleiding
In de praktijk komt bij steeds meer percelen in het buitengebied de vraag voor een natuurzwemvijver buiten het bouw-/ bestemmingsvlak (hierna bouwperceel). Het bestemmingsplan geeft geen mogelijkheid voor het aanleggen van een natuurzwemvijver buiten het bouwperceel. Deze natuurzwemvijvers kunnen (ook door de veelal minder geslaagde inpassing in de omgeving) in meer of mindere mate afbreuk doen aan de landschappelijke waarden van het buitengebied. Daarnaast kan een natuurzwemvijver voor omwonenden overlast of (geluids)hinder veroorzaken.
Om in de behoefte van burgers te kunnen voorzien en om wildgroei van natuurzwemvijvers te voorkomen, zijn richtlijnen wenselijk. Dit beleidskader geeft antwoord op de vraag waar en onder welke voorwaarden een natuurzwemvijver is toegestaan en wanneer er een vergunning aangevraagd moet worden.
1.2 Doelstelling
Deze beleidsregel heeft als doel:
- a.
Bieden van een alternatieve locatie voor natuurzwemvijvers voor eigen gebruik buiten het bouwperceel, indien de natuurzwemvijver binnen het bouwperceel niet mogelijk is.
- b.
Maatwerk bieden voor natuurzwemvijvers buiten het bouwperceel, met behoud/ versterken van landschappelijke, cultuurhistorische en natuurwaarde (landschappelijke kwaliteit).
1.3 Reikwijdte
De nota richt zich op natuurzwemvijvers ten behoeve van het woongenot en de daarop direct betrekking hebbende aspecten en faciliteiten die bij de aanleg, het gebruik en het onderhoud van toepassing zijn.
2. Bestaand beleid
Een (natuur)zwemvijver of een zwembad zonder overkapping is standaard toegestaan binnen het bouwperceel. Hiervoor hoeft geen vergunning te worden aangevraagd. Uitzondering hierop is als het bouwperceel is gelegen in een gebied van een wettelijk beschermd monument of een gebied met hoge archeologische waarde. In deze gevallen is een omgevingsvergunning nodig.
Buiten het bouwperceel is een natuurzwemvijver op grond van de vigerende bestemmingsplannen niet toegestaan.
3. Advies
Om tegemoet te komen aan de wens om een natuurzwemvijver buiten het bouwperceel te realiseren is het nodig om beleidsregels vast te stellen. Uitgangspunt hierbij is dat de zwemvijver wordt uitgevoerd als natuurzwemvijver. Om verrommeling van het landschap te voorkomen wordt de natuurzwemvijver landschappelijk ingepast in of aansluitend aan het bouwperceel.
4. Argumenten
1.1 Het oprichten van (natuur)zwemvijvers of zwembaden buiten bouwpercelen is verboden.
De aanleg van zwembaden en (natuur)zwemvijvers met bijkomende voorzieningen (zoals o.a. verharding en verlichting) is beperkt tot de bouwpercelen. In de praktijk komt steeds meer de vraag voor een natuurzwemvijver buiten het bouwperceel. De aanleg van een natuurzwemvijver buiten het bouwperceel is in strijd met het bestemmingsplan.
Omdat het de wens is de zwemvijver buiten het bouwperceel te plaatsen is het belangrijk dat de natuurzwemvijver een natuurlijke uitstraling heeft en zich in het landschap voegt. Op internet worden veel (natuur)zwemvijvers aangeboden. Niet alle voorbeelden kunnen geschaard worden onder een natuurzwemvijver.
Afbeelding 1: Geen natuurlijke uitstraling. En dergelijke (natuur)zwemvijver hoort binnen het bouwperceel gesitueerd te worden.
1.2 Met een inpassingsplan kan medewerking worden verleend aan een natuurzwemvijver buiten het bouwperceel
Om verrommeling te voorkomen is het daarnaast van belang dat de natuurzwemvijver landschappelijk wordt ingepast. Dit voorkomt dat de natuurzwemvijver wordt uitgevoerd en ingepakt met verharding (beton – steen) of verlichting. Daardoor ontstaat een stedelijke uitstraling wat in het buitengebied buiten de bouwpercelen juist niet de bedoeling is.
Afbeelding 2: Voorbeeld van een natuurzwemvijver.
5. Beleidsregels
Artikel 1 Begrippen
bouwperceel of bebouwingsvlak: een aaneengesloten stuk grond, waarop ingevolge de regels van het vigerende bestemmingsplan zelfstandige, bij elkaar behorende bebouwing is toegestaan.
erf: al dan niet bebouwd perceel, of een gedeelte daarvan, dat direct is gelegen bij een hoofdgebouw en dat in feitelijk opzicht is ingericht ten dienste van het gebruik van dat gebouw, en, voor zover een bestemmingsplan of een beheersverordening van toepassing is, deze die inrichting niet verbieden;
natuurzwemvijver: een niet openbare natuurzwemvijver, die zo is ingericht dat men er ook in kan zwemmen. Waterplanten spelen een belangrijke rol in het reinigen van het zwemwater. Een natuurzwemvijver heeft een eigen biologisch zuiveringssysteem.
Terras: zitplek op het erf al dan niet voorzien van een harde ondergrond.
Verharding: terras en paden en andere oppervlakteverhardingen.
Zwembad: een niet openbare bak met water waarin je kunt zwemmen, al dan niet voorzien van een chloorinstallatie.
Artikel 2 Binnen bouwpercelen
1.1 Een zwembad, bubbelbad of soortgelijke voorziening, dan wel een (natuurzwem)vijver op een erf bij een woning of woongebouw, mits deze niet is voorzien van een overkapping kan zonder omgevingsvergunning voor het onderdeel ‘bouwen’ worden gerealiseerd2 .
Artikel 3 Buiten bouwpercelen
Buiten bouwpercelen is de realisatie van een zwembad, bubbelbad of soortgelijke voorziening, dan wel een (natuurzwem)vijver op grond van het bestemmingsplan niet toegestaan. Onder voorwaarden is het college bereid medewerking te verlenen aan een natuurzwemvijver (ecologische zwemvijver). Hiervoor dient wel een omgevingsvergunning te worden aangevraagd.
Voor het aanleggen van natuurzwemvijver gelden de volgende bepalingen:
- a.
Aansluitend aan het bouwperceel;
- b.
De natuurzwemvijver kan van een constructie worden voorzien, bij voorkeur van natuurlijke of gerecyclede kunststoffen. De constructie moet demontabel zijn (geen betonbakken);
- c.
Om de natuurzwemvijver ligt geen of nauwelijks verharding;
- d.
De natuurzwemvijver gaat op in het landschap’, een inrichtingstekening maakt onderdeel uit van de aanvraag omgevingsvergunning.
- e.
Technische ruimte wordt binnen bouwperceelgesitueerd.
- f.
Verlichting is toegestaan, mits deze geen nadelige gevolgen heeft voor de aanwezige natuurwaarden.
- g.
Akkoord van de buren maakt onderdeel uit van de aanvraag omgevingsvergunning.
Artikel 3 Aanlegvergunning3
Ligt het erf/ (bouw)perceel in een gebied van een wettelijk beschermd monument, een gebied met hoge archeologische waarde, Agrarisch gebied met Landschapswaarden, Agrarisch gebied met landschaps- en natuurwaarden of Bos en Natuurgebied, dan is ook een omgevingsvergunning voor het onderdeel ‘aanleggen’ nodig.
Ondertekening
Noot
1erf: al dan niet bebouwd perceel, of een gedeelte daarvan, dat direct is gelegen bij een hoofdgebouw en dat in feitelijk opzicht is ingericht ten dienste van het gebruik van dat gebouw, en, voor zover een bestemmingsplan of een beheersverordening van toepassing is, deze die inrichting niet verbieden.
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl