Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR702659
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR702659/1
Subsidieregeling Cultuurcoaches Zoetermeer
Geldend van 06-11-2023 t/m heden
Intitulé
Subsidieregeling Cultuurcoaches ZoetermeerHet college van burgemeester en wethouders van Zoetermeer;
overwegende dat het college streeft naar een grotere cultuurdeelname, met name onder kwetsbare groepen en mensen die hierop achterblijven; sterke cultuuraanbieders wil borgen én een sterke verbinding tussen cultuur met andere disciplines en domeinen wilt bewerkstelligen; zodat de sector zich wendbaar en weerbaar ontwikkelt en een actieve bijdrage levert aan de uitvoering van de Cultuurvisie 2030 en een gezonde en actieve stad in het kader Zoetermeer 2040 door het verstrekken van subsidie voor de inzet van een cultuurcoach die daaraan bijdraagt;
gelet op de Algemene Subsidieverordening Zoetermeer 2016;
besluit vast te stellen de Subsidieregeling Cultuurcoaches Zoetermeer:
Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen
Artikel 1. Begripsomschrijvingen
In deze regeling wordt verstaan onder:
- a.
Afwegingskader: het kader dat als bijlage bij de subsidieregeling is opgenomen;
- b.
ASV Zoetermeer: Algemene Subsidieverordening Zoetermeer 2016;
- c.
Awb: Algemene wet bestuursrecht;
- d.
College: het college van burgemeester en wethouders van Zoetermeer;
- e.
Cultuur: alle activiteiten die te maken hebben met de uitvoering, beoefening, educatie en presentatie van kunstdisciplines, zoals podiumkunsten, beeldende kunst en fotografie, literatuur, cultuureducatie, cultuurparticipatie en evenementen en/of projecten die zulke activiteiten bevorderen, presenteren en promoten;
- f.
Cultuurcoach: een medewerker bij een culturele instelling, met als rechtsvorm rechtspersoon in de zin van artikel 2:1 AWB, gefinancierd vanuit deze subsidieregeling, die zich inzet voor versterking en verbreding van cultuureducatie en cultuurparticipatie binnen en buiten de instelling waar de Cultuurcoach werkzaam is;
- g.
Cultuursector: Alle rechtspersonen in de zin van artikel 2:1 AWB, die opereren binnen het kader Cultuur, te herkennen aan SBI-codes 90 en 91;
- h.
Fair Practice Code: De Fair Practice Code is een gedragscode voor de culturele en creatieve sector;
- i.
Loonkosten: De werkgeverslasten die direct samenhangen met het inzetten van individuele werknemers. Ze bestaan uit twee hoofdcomponenten: lonen en salarissen enerzijds en de sociale premies ten laste van werkgevers anderzijds.
Artikel 2. Toepassingsbereik
Het bepaalde in deze subsidieregeling is enkel van toepassing op de verstrekking van subsidies door het college voor de in artikel 3 bedoelde activiteiten.
De ASV Zoetermeer is van toepassing, tenzij daarvan in deze regeling uitdrukkelijk wordt afgeweken.
Artikel 3. Subsidiabele activiteiten
Met deze subsidieregeling wordt de inzet van een Cultuurcoach gefaciliteerd. De Cultuurcoach zet zich in voor versterking en verbreding van cultuureducatie en cultuurparticipatie, waarmee de volgende doelen worden bereikt:
- 1)
Lokaal en wijkgericht cultuuraanbod
Het vraaggericht realiseren van aanbod op locatie, met hierin een aanzet tot duurzame samenwerkingsverbanden en community building in de wijk. Het aansluiten op bestaande uitvragen in de wijk, met partners in zowel het sociaal domein als in de cultuursector.
- 2)
Verbinden in én met cultuur
Inspannen om samenwerking met én tussen amateurorganisatie(s) en professionele organisaties in de stad te bewerkstelligen en hiermee vernieuwende en duurzame partnerschappen binnen en buiten het cultuurlandschap in de stad aan te gaan. Het creëren van vernieuwend aanbod met deze partners met als doel cultuur toegankelijker en inclusiever te maken. Uitgangspunt daarvoor is de lokale aanpak ten behoeve van preventie, gezondheid en sociale basis.
- 3)
Talentontwikkeling voor jongeren
Het ontwikkelen van programmering die binnen de thema’s van de instelling ruimte biedt voor talentontwikkeling bij jongeren. Denk onder meer aan meemaakprogramma’s, talentenwedstrijden en coachende leerprogramma’s.
Artikel 4. Doelgroep
Subsidie kan slechts worden verstrekt aan een rechtspersoon zonder winstoogmerk.
Artikel 5. Kosten die voor subsidie in aanmerking komen
Voor subsidie komen uitsluitend kosten in aanmerking die verband houden met de loonkosten van een Cultuurcoach gedurende de periode waarvoor de aanvraag wordt ingediend.
De loonkosten bestaan uit de volgende elementen: lonen en salarissen (inclusief de ingehouden loonbelasting en sociale premies), bijzondere beloningen (zoals vakantietoeslag), loon in natura, onkostenvergoedingen in verband met de dienstbetrekking (zoals kosten woon-werkverkeer) en sociale premies ten laste van de werkgever (betalingen en afdrachten in het kader van de wettelijke en contractuele sociale zekerheid, zoals pensioenbijdrage).
Artikel 6. Drempelvoorwaarden voor aanvraag
Om voor subsidie als bedoeld in artikel 3 in aanmerking te komen, dient de subsidieaanvrager tenminste te voldoen aan de volgende drempelvoorwaarden, de aanvrager:
- a.
is een culturele organisatie met als rechtsvorm rechtspersoon;
- b.
is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel;
- c.
volgt de Fair Practice Code.
Artikel 7. Hoogte van de subsidie
De hoogte van de subsidie is direct afhankelijk van de beoogde ureninzet – omgerekend in fte – van de Cultuurcoach bij de aanvrager. Per fte wordt er maximaal een bedrag van € 70.000 aan subsidie verstrekt.
Hoofdstuk 2 Subsidieplafond en wijze van verdeling
Artikel 8. Subsidieplafond
Het college stelt jaarlijks een subsidieplafond vast.
Artikel 9. Wijze van verdeling
-
1. Een ambtelijke commissie beoordeelt de aanvragen inhoudelijk aan de hand van het Afwegingskader in bijlage 1 van deze regeling.
-
2. Aanvragen die minder dan 70 van de 100 punten hebben behaald, worden afgewezen.
-
3. Aanvragen die voldoen aan de drempelcriteria van artikel 6 en 70 punten of meer hebben behaald, komen in aanmerking voor rangschikking
-
4. Het voor subsidie beschikbare bedrag wordt verdeeld op basis van een rangschikking van de aanvragen als bedoeld in lid 3 waarbij de aanvraag met het hoogst behaalde aantal punten als eerste voor subsidie in aanmerking komt.
-
5. Voor de in het Afwegingskader genoemde criteria kan maximaal het volgende aantal punten worden gehaald:
- a.
Draagt de inzet van de Cultuurcoach bij aan de ontwikkeling van de aanvrager? (20pt)
- b.
Draagt de Cultuurcoach bij aan de drie doelstellingen die volgen uit het doel van de subsidieregeling? (40pt)
- c.
In welke mate is er sprake van een doelmatige inzet van de Cultuurcoach? (20pt)
- d.
Worden de behaalde effecten duurzaam geborgd? (10pt)
- e.
Is er sprake van een monitoring en evaluatiecyclus? (10pt)
- a.
-
6. Indien het subsidieplafond wordt bereikt vindt de verstrekking van subsidie plaats in volgorde van de door het college aangebrachte rangschikking totdat het voor de betrokken subsidie vastgestelde plafond is bereikt.
Hoofdstuk 3 Subsidieaanvraag en subsidieverlening
Artikel 10. De aanvraag
In aanvulling op artikel 4, tweede lid, van de ASV Zoetermeer legt de aanvrager bij de aanvraag de volgende gegevens over:
- a.
Een volledig ingevulde vragenlijst als bedoeld in bijlage 2 van deze regeling.
Artikel 11. Aanvraagtermijn
De aanvraagtermijn als bedoeld in artikel 5, eerste lid, van de ASV Zoetermeer 2016 is van toepassing.
Een uitzondering hierop vormt de aanvraagtermijn kalenderjaar 2024. Aanvragers worden in de gelegenheid gesteld om vanaf publicatie van deze regeling tot en met 31 december 2023 een aanvraag in te dienen.
Hoofdstuk 4 Betaling en verantwoording
Artikel 12. Voorschot
Het college kan de subsidieontvanger een voorschot van maximaal 100% van het bedrag, genoemd in de subsidiebeschikking verstrekken.
Artikel 13. Betaling
Het college kan besluiten om subsidies boven € 5.000 in maximaal vier termijnen uit te betalen, plaatsvindend op 15 januari, 1 april, 1 juli en 1 oktober, volgens een gelijke verdeling.
Artikel 14. Slotbepalingen
-
1. Deze regeling treedt in werking op 6 november 2023;
-
2. Deze subsidieregeling wordt aangehaald als: Subsidieregeling Cultuurcoaches Zoetermeer.
Ondertekening
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl