Verordening winkeltijden Kerkrade 2023

Geldend van 07-11-2023 t/m heden

Intitulé

Verordening winkeltijden Kerkrade 2023

De raad van de gemeente Kerkrade;

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 26 september 2023

gelet op het bepaalde in artikel 3 van de Winkeltijdenwet

gezien het advies van de commissie Grondgebied en Economische zaken d.d. 11 oktober 2023

BESLUIT

I. in te trekken: de Verordening winkeltijden Kerkrade 2017

II. vast te stellen de hiernavolgende verordening: Verordening winkeltijden Kerkrade 2023

Algemene bepalingen

Artikel 1 Begripsbepaling

In deze verordening wordt verstaan onder:

a. de wet: de Winkeltijdenwet;

b. feestdagen: nieuwjaarsdag, tweede paasdag, Hemelvaartsdag, tweede pinksterdag, eerste kerstdag en tweede kerstdag;

c. werkdagen: maandag tot en met zaterdag.

d. winkel: een winkel als bedoeld in artikel 1 van de wet;

e. bedrijf: winkel of uitstalling, anders dan een winkel, waaruit in de uitoefening van een bedrijf goederen te koop worden aangeboden of worden verkocht aan en in rechtstreekse aanraking met particulieren;

Vrijstellingen

Artikel 2 Zon- en feestdagen

  • 1. Voor de in artikel 2, eerste lid onder a en b, van de Winkeltijdenwet vervatte verboden geldt een algemene vrijstelling op zon- en feestdagen van 9.00 uur tot 21.00 uur, met uitzondering van Eerste Kerstdag.

  • 2. In geval van grootschalige activiteiten op zon- en feestdagen in het Parkstad Limburg Stadion, kan het college van burgemeester en wethouders in een concreet geval voor winkels gelegen in het gebied Rodaboulevard, Euregiopark, Locht en Valkenhuizerlaan, als bedoeld op de kaart in bijlage 1, andere tijden vaststellen gedurende welke op die dag de vrijstelling geldt dan wel bepalen dat de vrijstelling alsdan niet geldt.

  • 3. Onder grootschalige activiteiten als bedoeld in lid 2 worden in ieder geval verstaan wedstrijden die Roda JC Kerkrade in competitieverband, de KNVB-beker dan wel UEFA-verband speelt en activiteiten in het kader van het Wereld Muziek Concours (WMC.)

Ontheffingen

Artikel 3 Ontheffing zon- en feestdagenregeling voor afzonderlijke situaties

  • 1. Het college van burgemeester en wethouders kan op aanvraag ontheffing verlenen van de in artikel 2 lid 2 van de wet vervatte verboden, voor zover deze betrekking hebben op de zondag, de nieuwjaarsdag, tweede paasdag, Hemelvaartsdag, tweede pinksterdag en eerste en tweede kerstdag, ten behoeve van:

    a. evenementen van tijdelijke aard;

    b. het uitstallen van goederen.

  • 2. De in het eerste lid genoemde ontheffing kan worden verleend in geval van:

    a. braderieën, straatmarkten, veilingen, beurzen, modeshows, bedrijfsjubilea en bedrijfsopeningen;

    b. feestelijkheden, bijeenkomsten en tentoonstellingen, voor zover deze evenementen niet uitsluitend dan wel in hoofdzaak bestaan uit de verkoop aan consumenten;

    c. bijzondere omstandigheden.

  • 3. Het college kan beperkingen en voorschriften verbinden aan ontheffingen.

  • 4. Het college kan weigeren een ontheffing te verlenen, indien naar zijn oordeel moet worden aangenomen, dat de exploitatie van de winkel, respectievelijk het bedrijf zoals bedoeld in artikel 2 lid 2 van de wet, gevaar zal opleveren voor de openbare orde, of veiligheid dan wel het woon- en leefklimaat ter plaatse op ontoelaatbare wijze nadelig zal beïnvloeden.

Artikel 4 Beslistermijn ontheffing

  • 1. Het college van burgemeester en wethouders beslist op een aanvraag voor een ontheffing binnen 8 weken.

  • 2. Het college van burgemeester en wethouders kan de beslissing voor ten hoogste 8 weken verdagen.

Artikel 5 Intrekken of wijzigen van de ontheffing

Het college van burgemeester en wethouders kan een ontheffing intrekken of wijzigen indien:

a. ter verkrijging daarvan onjuiste of onvolledige gegevens zijn verstrekt;

b. op grond van een verandering van de omstandigheden of inzichten opgetreden na het verlenen van de ontheffing, moet worden aangenomen dat intrekking of wijziging wordt gevorderd door het belang of de belangen ter bescherming waarvan de ontheffing is vereist;

c. de exploitatie van de winkel of de uitoefening van een bedrijf anders dan in een winkel op basis van de ontheffing gevaar oplevert voor de openbare orde, de veiligheid of het woon- en leefklimaat ter plaatste;

d. de aan de ontheffing verbonden voorschriften en beperkingen niet zijn of worden nagekomen;

e. van de ontheffing geen gebruik wordt gemaakt binnen een daarin gestelde termijn of, bij gebreke van een dergelijke termijn, binnen een redelijke termijn;

f. de houder of zijn rechtverkrijgende dit verzoekt.

Artikel 6 Overdracht van de ontheffing

  • 1. Ontheffingen op grond van deze verordening zijn overdraagbaar na verkregen toestemming van het college van burgemeester en wethouders.

  • 2. In geval van een voorgenomen overdracht van de in het eerste lid bedoelde ontheffingen doet de houder van de ontheffing hiervan onmiddellijk schríftelijk mededeling aan het college van burgemeester en wethouders onder vermelding van de naam en het adres van de voorgestelde rechtverkrijgende.

Toezicht en handhaving

Artikel 7 Toezicht

Met het toezicht op de naleving van het bepaalde bij of krachtens deze verordening zijn belast de door burgemeester en wethouders aangewezen toezichthouders.

Slotbepalingen

Artikel 8 Intrekking oude verordening en overgangsrecht

  • 1. De "Verordening winkeltijden Kerkrade 2017" wordt ingetrokken.

  • 2. Een krachtens de Verordening winkeltijden Kerkrade 2017 verleende ontheffing of vrijstelling geldt als ontheffing of vrijstelling verleend krachtens deze verordening. Burgemeester en wethouders kunnen deze ambtshalve vervangen door een ontheffing of vrijstelling krachtens deze verordening. Ambtshalve vervanging kan gepaard gaan met een wijziging van beperkingen en voorschriften.

  • 3. Aanvragen om ontheffing die zijn ingediend onder de Verordening winkeltijden Kerkrade 2017 maar waarop nog niet is beschikt bij het in werking treden van deze verordening, worden afgehandeld conform deze verordening.

Artikel 9 Inwerkingtreding en citeertitel

  • 1. Deze verordening treedt in werking acht dagen na publicatie.

  • 2. Deze verordening wordt aangehaald als: Verordening winkeltijden Kerkrade 2023.

Ondertekening

Aldus vastgesteld door de raad der gemeente Kerkrade in zijn openbare vergadering van 25 oktober 2023.

De voorzitter van de raad, De griffier,

dr. T.P. Dassen-Housen. mr. drs. D.G.M.G. Franssen

Toelichting

De verordening Winkeltijden Kerkrade van 5 juni 1996 en nadien gewijzigd regelde slechts voor supermarkten en winkels binnen bepaalde gebieden de mogelijkheid om op zon- en feestdagen geopend te zijn vanaf 10.00 uur tot 20.00 uur. Voor andere ondernemers bleef de aanwijzing van maximaal 12 koopzondagen gelden.

Diverse ondernemers gaven in het verleden te kennen hier graag verandering in te zien. Het voorgaande heeft ertoe geleid dat de gemeente Kerkrade in 2017 met de Verordening winkeltijden Kerkrade 2017 heeft vastgesteld. Deze verordening zorgde voor een grote verandering in de tot dan bestaande situatie, in die zin dat deze de Kerkraadse winkeliers de mogelijkheid heeft gegeven om hun winkels op zon- en feestdagen geopend te houden.

De thans vastgestelde Verordening winkeltijden Kerkrade 2023 brengt een aantal wijzigingen aan ten opzichte van de Verordening winkeltijden Kerkrade 2017. Kort samengevat omvatten deze wijzigingen:

  • een verruiming van de openstelling op zon- en feestdagen van twee uur (9.00 uur t/m. 21.00 uur i.p.v. 10.00 uur t/m. 20.00 uur)

  • een verruiming van de openstelling op feestdagen (ook openstelling toegestaan op Nieuwjaarsdag, Eerste Paasdag en Eerste Pinksterdag.)

  • het vervallen van het algemeen verbod voor winkels op de Rodaboulevard om geopend te zijn op zon- en feestdagen als Roda JC Kerkrade in het PLS speelt.

  • Het creëren van de mogelijkheid om op zon- en feestdagen incidenteel andere winkeltijden vast te stellen binnen het gebied Rodaboulevard.

  • Het anders ordenen van een aantal van de artikelen. De Ínhoud daarvan verandert echter niet.

    ARTIKELSGEWIJZE TOELICHTING

    Artikel 1 Begripsbepaling

    Hier zijn de definities opgenomen zoals die in de verordening worden gehanteerd. In deze verordening is aansluiting gezocht bij de definities zoals die staan opgenomen in de modelverordening van de VNG.

    Artikel 2 Zon- en feestdagen

    Artikel 2 eerste lid, onder a en b, van de Winkeltijdenwet bepaalt dat het verboden is een winkel voor het publiek geopend te hebben op zon- en feestdagen. Het tweede lid van dit artikel behelst eenzelfde verbod voor de verkoop en het aanbieden van goederen buiten winkels zoals op warenmarkten, tijdens beurzen, veilingen e.d.

    Artikel 2 van de verordening bevat een algemene vrijstelling voor alle winkels, met uitzondering van Eerste Kerstdag. Aan de voornoemde vrijstelling is de beperking verbonden dat de winkels enkel geopend kunnen zijn op zon- en feestdagen van 10 uur tot 20.00 uur.

    Voorts kan het college ingeval van grootschalige activiteiten, waaronder onder andere het Wereld Muziek Concours en betaald voetbal wedstrijden van Roda JC Kerkrade worden begrepen, dat voor winkels gelegen in het genoemde gebied andere tijden kunnen worden vastgesteld dan wei dat het college kan bepalen dat de vrijstelling niet geldt.

    Artikel 3 Ontheffing zon- en feestdagenregeling voor afzonderlijke situaties

    In dit artikel wordt voor het college de mogelijkheid gecreëerd om ontheffing te verlenen van het verbod om op de in artikel 2 lid 1 van de Winkeltijdenwet genoemde dagen en tijden in de uitoefening van een bedrijf, anders dan in een winkel, goederen te koop aan te bieden of te verkopen aan en in rechtstreekse aanraking met particulieren. Daarbij valt bijvoorbeeld te denken aan markten en braderieën.

    Het gaat in dit geval om individuele aanvragen. Voorts wordt in dit artikel geregeld dat door het college beperkingen en voorschriften aan een ontheffing kunnen worden verleend. Ook geeft dit artikel aan onder welke voorwaarden het college een verzoek tot een ontheffing kan weigeren en regelt het in welke gevallen het college een ontheffing kan intrekken of wijzigen.

    Artikel 4 Beslistermijn ontheffing

    In dit artikel is gekozen voor een beslistermijn van acht weken, welke met acht weken verlengd kan worden. Hierbij is aangesloten bij artikel 4:13 van de Algemene wet bestuursrecht en de jurisprudentie waarin is aangegeven dat een redelijke termijn in ieder geval na acht weken is verstreken.

    Artikel 5 Intrekken of wijzigen van de ontheffing

    Dit artikel regelt in welke gevallen een reeds verleende ontheffing kan worden ingetrokken of worden gewijzigd.

    Artikel 6 Overdracht van de ontheffing

    In dit artikel zijn voorschriften gegeven met betrekking tot het overdragen van ontheffingen. Deze bepaling biedt de mogelijkheid nader inzicht te krijgen in de handel en wandel van een (beoogde) opvolger bijvoorbeeld bij overdracht van een reeds verleende ontheffing.

    Artikel 7 Toezicht

    Dit artikel gaat over de uitoefening van toezicht en de daarvoor aangestelde toezichthouders.

    Artikel 8 Intrekking oude verordening en overgangsrecht

    In dit artikel wordt bepaald dat de oude verordening wordt ingetrokken. Daarnaast wordt de geldigheid van de ontheffingen die zijn verleend onder de oude verordening geregeld en wordt bepaald hoe om te gaan met nog lopende aanvragen.

    Artikel 9 Inwerkingtreding en citeertitel

    Hier wordt aangegeven wanneer de verordening in werking treed ten onder welke naam deze verordening kan worden aangehaald.