Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR701677
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR701677/1
Het beleid en het protocol van de gemeente Veldhoven Beleid gebruik bodycam door buitengewoon opsporingsambtenaren en toezichthouders van de gemeente Veldhoven
Geldend van 12-10-2023 t/m heden
Intitulé
Het beleid en het protocol van de gemeente Veldhoven Beleid gebruik bodycam door buitengewoon opsporingsambtenaren en toezichthouders van de gemeente VeldhovenHet College van burgemeester en wethouders van de gemeente Veldhoven;
gelet op artikel 6 lid 1 onder f en artikel 15 Algemene Verordening Gegevensbescherming, artikel 160, eerste lid, onderdeel c Gemeentewet en artikel 25 Wet politiegegevens;
Overwegende dat:
- •
agressie en geweld een verhoogd risico vormen voor buitengewoon opsporingsambtenaren en toezichthouders bij de uitvoering van dagelijkse werkzaamheden, de controle en handhaving op wet- en regelgeving;
- •
de bodycam voor de boa of toezichthouder als persoonlijk beschermingsmiddel wordt gezien;
- •
het gebruik van de bodycam concrete vraagstukken meebrengt rondom privacy van zowel de boa of toezichthouder als van de opgenomen betrokkenen en eventuele derden;
- •
het wenselijk is om kaders vast te stellen voor het opnemen met de bodycam, de opslag van het opgenomen beeld- en geluidsmateriaal en het bekijken van de opgenomen beelden;
besluit vast te stellen het ‘Beleid gebruik bodycam door boa’s en toezichthouders gemeente Veldhoven’.
Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen
Artikel 1 Definities/afkortingen
- a.
Apv: De vigerende Algemene plaatselijke verordening van Veldhoven
- b.
Arbowet: Arbeidsomstandighedenwet
- c.
Awb: Algemene wet bestuursrecht
- d.
AVG: Algemene Verordening Gegevensbescherming
- e.
Blurring: Het onherkenbaar maken van zaken en/of personen
- f.
Boa: Buitengewoon opsporingsambtenaar
- g.
Bodycam: Een camera die op het lichaam wordt gedragen die beeld en geluid kan vastleggen
- h.
College: College van burgemeester en wethouders
- i.
FG: Functionaris Gegevensbescherming
- j.
Sv: Wetboek van Strafvordering
- k.
Toezichthouder: Een door de overheid aangestelde, onafhankelijke en onpartijdig persoon dat toeziet op naleving van wet- en regelgeving
- l.
H&T: Cluster Handhaving & Toezicht van de afdeling Mens en Omgeving
- m.
M&O: Afdeling Mens en Omgeving
Hoofdstuk 2 Protocollen voor opname, opslag en bekijken van beelden
Artikel 2 Gebruik bodycam
- 1.
De boa of toezichthouder draagt de bodycam duidelijk en zichtbaar.
- 2.
De bodycam maakt constant opnames die telkens na minimaal 30 seconden worden overschreven(pre-recording). Dit betekent dat als de opname gestart wordt, de voorafgaande 30 seconden ook opgenomen worden.
- 3.
Op het moment dat de boa of toezichthouder dit voor zijn veiligheid, de veiligheid van betrokkene of derden (collega of publiek) nodig acht, wordt de knop ingedrukt die een opname start.
- 4.
Bij opname van individuen wordt altijd door de boa of toezichthouder vooraf gemeld (met een luide stem) dat er opnamen gemaakt gaan worden. Indien waarschuwen vooraf niet mogelijk is, omdat er door de boa of toezichthouder direct gehandeld moet worden, wordt de bodycam direct aangezet.
- 5.
De boa of toezichthouder waarschuwt collega’s als er opnames zijn gemaakt, waarbij zij (mogelijk) herkenbaar in beeld komen.
- 6.
De bodycam wordt direct uitgezet, nadat de dreigende situatie voorbij is of geen sprake is van escalatie.
Artikel 3 Opnamelocaties
- 1.
Gegeven het uitgebreide werkterrein van de boa of toezichthouder kan de bodycam worden ingezet op alle werkterreinen van de boa of toezichthouder, deze terreinen bestaan uit:
- a.
openbare ruimte;
- b.
voor publiek toegankelijke ruimten;
- c.
privéterrein en eigendom (zoals woningen).
- 2.
In het geval dat opnames zijn gemaakt op de terreinen zoals bedoeld onder a en b van dit artikel worden andere personen (inclusief boa of toezichthouder) op de beelden van het incident, voor zover ze niets met het incident te maken hebben, onherkenbaar gemaakt door blurring, wanneer de beelden gebruikt gaan worden.
- 3.
In het geval dat de medewerker de bodycam meevoert op een terrein zoals bedoeld onder c van dit artikel legt de medewerker aan de betrokkene vooraf uit waarvoor de bodycam dient, tenzij dit (vanwege de snelheid van de controle) niet mogelijk is.
- 4.
In het geval dat opnames zijn gemaakt op terreinen zoals bedoeld onder c van dit artikel dan worden de beelden enkel opgeslagen voor vastlegging van het voorgevallen incident tussen de boa of toezichthouder en de betrokkene. De gemeente gebruikt de beelden niet als bewijslast voor andere overtredingen die zijn waargenomen door de bodycam. Andere personen (inclusief medewerkers), voor zover zij niets met het incident van doen hebben, worden onherkenbaar gemaakt met blurring.
Artikel 4 Verslaglegging
- 1.
Als een boa of toezichthouder beelden heeft gemaakt met de bodycam dan legt hij dit gebruik, voor het einde van de dienst, vast in een verslag. In dit verslag beschrijft hij de feiten en omstandigheden, die hebben geleid tot het gebruik en de situatie, die is vastgelegd. Het verbalisantennummer wordt altijd in het verslag vermeld.
- 2.
In het verslag wordt beschreven of de betrokkene vooraf is gewaarschuwd over de inschakeling van de bodycam. Indien de waarschuwing vooraf niet mogelijk was, moet dit worden toegelicht in het verslag met daarbij de reden waarom niet gewaarschuwd is.
- 3.
In geval de controle heeft plaatsgevonden in een situatie zoals bedoeld artikel 3, lid 1, onder b en c, geeft de boa of toezichthouder aan of de betrokkene vooraf uitleg heeft gehad over de bodycam. Als dat niet mogelijk is geweest, dan moet de boa of toezichthouder dit toelichten in het verslag.
- 4.
Het in lid 1 bedoelde ambtelijke verslag wordt onverwijld aan de coördinator van het cluster H&T of het afdelingshoofd van de afdeling M&O, of diens plaatsvervanger gezonden.
- 5.
Het is voor de boa of toezichthouder niet toegestaan zelfstandig bodycam-opnamen te vernietigen.
- 6.
Als een boa of toezichthouder naar aanleiding van een incident aangifte heeft gedaan, dan meldt hij het eventuele gebruik van de bodycam bij de aangifte.
Artikel 5 Opslag beeldmateriaal
- 1.
De opgeslagen beelden zijn versleuteld en worden bewaard op een beveiligde omgeving, genaamd Zepcam Cloud.
- 2.
Beheer van de beelden gebeurt door de coördinator van het cluster H&T van de afdeling M&O.
- 3.
De leverancier heeft géén toegang tot de camerabeelden.
- 4.
De bewaartermijn voor camerabeelden is 28 dagen, berekend vanaf de opname datum.
- 5.
Als er in die periode geen uitleesverzoek ontvangen is, worden de beelden definitief vernietigd. Het vernietigen van de beelden wordt automatisch uitgevoerd. Indien er een uitleesverzoek is ontvangen in verband met een klachtenafhandeling, worden de beelden pas vernietigd nadat de procedure is afgerond.
- 6.
Het is niet toegestaan om privémiddelen te gebruiken om opnamen te verwerken, denk hierbij aan bijvoorbeeld eigen gegevensdragers, software of hardware.
- 7.
De beelden worden niet verder verspreid, ook niet op het internet of op social media.
Artikel 6 Bekijken beeldmateriaal door medewerkers afdeling Mens en Omgeving
- 1.
De volgende medewerkers mogen de beelden bekijken:
- a.
Boa of toezichthouder
- b.
Coördinator van het cluster H&T
- c.
Afdelingshoofd van de afdeling M&O
- d.
De FG
- 2.
Het bekijken van de beelden gebeurt nooit individueel, maar altijd samen met de coördinator van het cluster H&T, als bedoeld in lid 1 onder b.
- 3.
Medewerkers bedoeld onder lid 1 onder a mogen alleen beelden bekijken waar ze zelf opstaan of die zij zelf hebben opgenomen.
- 4.
Het doel van bekijken door medewerkers mag uitsluitend zijn:
- a.
klachtenafhandeling jegens de boa of toezichthouder;
- b.
leerervaring op het plaatsgevonden incident, mits de betrokken boa of toezichthouder toestemming hiervoor geeft.
- 5.
De bodycam wordt uitsluitend en alleen gebruikt om de veiligheid van de medewerker(s) te kunnen waarborgen. De beelden van de bodycam mogen niet worden gebruikt voor de beoordeling van het functioneren van de medewerker(s) die de bodycam gebruik/gebruiken. Ook mogen de beelden van de bodycam nooit gevolgen hebben voor de rechtspositie van de betrokken collega(‘s).
- 6.
De volgende maatregelen worden genomen bij het bekijken van de beelden:
- a.
bij het bekijken van de beelden wordt namens het afdelingshoofd van de afdeling M&O door de coördinator van het cluster H&T bewaakt dat geen andere derden dan de bekijkende medewerkers beeldopnamen kunnen waarnemen;
- b.
bij het bekijken van de beelden ziet de coördinator van het cluster H&T namens het afdelingshoofd M&O erop toe dat er op geen enkele wijze beelden, foto’s, geluidsopnames of kopieën worden gemaakt. Mocht dit gebeuren, dan wordt het bekijken direct beëindigd en melding gemaakt bij het afdelingshoofd van de afdeling M&O, of diens plaatsvervanger.
Artikel 7 Bekijken beeldmateriaal door anderen
- 1.
Politie en Openbaar Ministerie kunnen in het kader van strafrechtelijk onderzoek beelden vorderen:
- a.
hiervoor dienen zij een schriftelijke vordering te verstrekken;
- b.
de beelden worden overgedragen conform de strekking van de vordering uit lid 1 onder a;
- c.
het afdelingshoofd van de afdeling M&O, of diens plaatsvervanger, wordt vooraf voordat het beeldmateriaal is overgedragen mondeling of schriftelijk op de hoogte gesteld door de coördinator van het cluster H&T.
- 2.
De beelden worden in dit geval digitaal verstrekt aan de aanvrager via een versleutelde verbinding. De aanvrager is hierna verantwoordelijk voor het beeldmateriaal. De bewaartermijn van 28 dagen blijft gelden.
- 3.
De direct toezichthouder van de boa’s kan in het kader van de klachtenafhandeling de beelden vorderen:
- a.
hiervoor dient hij een schriftelijke vordering te verstrekken;
- b.
de beelden worden overgedragen conform de strekking van de vordering uit lid 3 onder a;
- c.
de FG, het afdelingshoofd van de afdeling M&O, of diens plaatsvervanger, wordt vooraf voordat het beeldmateriaal is overgedragen mondeling of schriftelijk op de hoogte gesteld door de coördinator van het cluster H&T.
- 4.
Betrokken burger of diens belangenbehartiger mag onder voorwaarden de beelden bekijken:
- a.
zij mogen de beelden alleen inzien wanneer zij (vermoedelijk) zijn opgenomen met de bodycam;
- b.
de beelden mogen opgevraagd worden in kader van het recht op inzage zoals beschreven in artikel 15 AVG om een klacht of verzoek of om schadevergoeding in te dienen;
- c.
bij het bekijken van de beelden is altijd een medewerker van de handhavingsorganisatie zoals bedoeld in artikel 6 onder lid 1 onder a, b, c of d aanwezig;
- d.
een betrokkene of belangenbehartiger ontvangt nooit tijdens inzage een kopie en het is tevens niet toegestaan om foto’s, geluidsopnames of beeldmateriaal te maken. Bij het bekijken van de beelden van de bodycam mogen aantekeningen worden gemaakt. De betrokkene of diens belangenbehartiger krijgt hier vooraf uitleg over;
- e.
bij overtreding van het bepaalde in lid 4 onder d wordt het bekijken van de beelden direct beëindigd;
- f.
de FG, het afdelingshoofd van de afdeling M&O, of diens plaatsvervanger, wordt voor het bekijken mondeling of schriftelijk op de hoogte gesteld door de coördinator van het cluster H&T;
- g.
op verzoek kan een kopie van de beelden worden verstrekt zoals bedoeld in artikel 15 lid 3 AVG, met inachtneming van artikel 15 lid 4 AVG. De FG geeft hierin advies en het afdelingshoofd van de afdeling M&O, of diens plaatsvervanger, beoordeelt een dergelijk verzoek.
- 5.
De betrokken boa of toezichthouder wordt geïnformeerd als er een verzoek om inzage is ingediend. Waar nodig of op verzoek van de boa of toezichthouder wordt zij door het afdelingshoofd van de afdeling M&O, of diens plaatsvervanger, betrokken bij de verstrekking van de kopie.
- 6.
Een uitleesverzoek voor de beelden dient schriftelijk per brief (gemeente Veldhoven, t.a.v. de coördinator van het cluster H&T, Meiveld 1, 5501KA Veldhoven of e-mail (gemeente@veldhoven.nl) te worden gedaan.
- 7.
Het uitleesverzoek dient minimaal te bevatten:
- •
organisatie, naam, adres, telefoonnummer en/of emailadres;
- •
een beschrijving van het aantoonbaar belang voor het uitkijken van de beelden;
- •
datum, tijdstip en plaats waar de beelden zijn opgenomen.
- 8.
Alle verzoeken tot uitlezen en de afhandeling ervan zullen apart geregistreerd worden. Zo moet achteraf te herleiden zijn:
- •
wanneer de bodycams zijn ingezet en met welk doel;
- •
van welke specifieke bodycam de beelden afkomstig waren;
- •
wie de drager van de bodycam was;
- •
wie de beelden wanneer heeft ingezien of aan wie ze zijn verstrekt.
- 9.
Het uitlezen van beelden dient altijd goedgekeurd te worden door het afdelingshoofd van de afdeling M&O of de coördinator van het cluster H&T. Deze zal de noodzaak beoordelen van het ter beschikking stellen of verstrekken van opnamen.
- 10.
Het is niet toegestaan om persoonsgegevens verder te verwerken op een wijze die onverenigbaar is met de doelen waarvoor ze zijn verkregen. Wanneer het verzoek wordt ingewilligd wordt er door de coördinator van het cluster H&T opdracht gegeven om de beelden van de bodycam uit te lezen.
- 11.
Tegen het besluit om niet te voldoen aan het verzoek kan verzoeker bezwaar en beroep instellen.
Hoofdstuk 3 Slotbepalingen
Artikel 8 Inwerkingtreding
Dit besluit treedt in werking de dag na bekendmaking in het gemeenteblad.
Artikel 9 Citeertitel
Dit besluit wordt aangehaald als: ‘Beleid gebruik bodycams door boa en toezichthouder gemeente Veldhoven’
Ondertekening
Veldhoven, 18 juli 2023
Het college van burgemeester en wethouders van Veldhoven,
De gemeentesecretaris, de burgemeester,
E. Bergmeester M. Delhez
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl