Verordening Werkgeverscommissie raadsgriffie Someren 2023

Geldend van 14-09-2023 t/m heden

Intitulé

Verordening Werkgeverscommissie raadsgriffie Someren 2023

De raad van de gemeente Someren;

gezien het voorstel van het presidium gemeente Someren d.d. 8 mei 2023;

gelet op:

artikel 83, eerste lid, artikel 85, artikelen 107 tot en met 107 e, artikel 156 van de Gemeentewet en afdeling 10.1.2 van de Algemene wet bestuursrecht

b e s l u i t :

vast te stellen de Verordening Werkgeverscommissie raadsgriffie Someren 2023

Artikel 1 Taken en bevoegdheden werkgeverscommissie

  • 1.

    Er is een werkgeverscommissie

  • 2.

    De werkgeverscommissie oefent het werkgeverschap uit ten aanzien van de griffier en de overige op de griffie werkzame ambtenaren. Daartoe worden aan de werkgeverscommissie bevoegdheden gedelegeerd die rechtstreeks voortvloeien uit de Ambtenarenwet, de op deze wet gebaseerde en door de raad vastgestelde rechtspositionele voorschriften en de artikelen 107, lid 1, 107a, lid 2, 107d, lid 1 en 107e lid 1 van de Gemeentewet.

  • 3.

    Aan de werkgeverscommissie worden ook de bevoegdheden gedelegeerd tot het vaststellen, wijzigen en intrekken van de arbeidsvoorwaardenregelingen (waaronder Cao gemeenten en personeelshandboek gemeente Someren) voor de griffie.

  • 4.

    Tot de bevoegdheden van de werkgeverscommissie behoren ook de voorbereiding en uitvoering van de overige tot het werkgeverschap van de raad behorende besluiten en regelingen.

  • 5.

    De werkgeverscommissie kan de aan haar overgedragen bevoegdheden ten aanzien van de overige op de griffie werkzame ambtenaren mandateren aan de griffier.

Artikel 2 Samenstelling werkgeverscommissie

  • 1.

    De leden van de werkgeverscommissie worden door de raad uit zijn midden benoemd voor de duur van de zittingsperiode van de raad.

  • 2.

    Het lidmaatschap van de werkgeverscommissie eindigt:

    • a.

      Op eigen verzoek; het lid doet daarvan schriftelijk mededeling aan de raad; het ontslag gaat in als de opvolger door de raad is benoemd.

    • b.

      Als het lid aftreedt als lid van de raad.

    • c.

      Als de raad van oordeel is dat het lid niet langer geschikt is de functie van lid van de werkgeverscommissie te vervullen.

Artikel 3 Taken voorzitter

De voorzitter van de werkgeverscommissie draagt in ieder geval zorg voor:

  • het tijdig en periodiek bijeenroepen van de werkgeverscommissie;

  • het leiden van de vergaderingen;

  • het doen naleven van deze verordening;

  • het ondertekenen van de stukken en de besluiten die van deze commissie uitgaan, en het zorgdragen voor de uitvoering van de besluiten van de werkgeverscommissie.;

  • het fungeren als schakel tussen de werkgeverscommissie en de griffier als eerstverantwoordelijke voor de personele en organisatorische zaken van de griffie.

Artikel 4 Ondersteuning van de commissie

De griffier of een door de griffier aan te wijzen functionaris staat de werkgeverscommissie terzijde, draagt zorg voor het secretariaat en maakt, indien gewenst, met de gemeentesecretaris afspraken over ondersteuning vanuit de ambtelijke organisatie of extern indien nodig.

Artikel 5 Besluitvorming

  • 1.

    Besluiten worden genomen bij meerderheid van stemmen.

  • 2.

    Besluiten worden alleen genomen als in de vergadering meer dan de helft van het aantal zitting hebbende leden aanwezig is.

Artikel 6 Verslaglegging

De griffier draagt zorg voor het opstellen van een besluitenlijst van elke vergadering. De besluitenlijst wordt in de eerstvolgende vergadering van de werkgeverscommissie definitief vastgesteld.

Artikel 7 Beslotenheid van vergaderingen

  • 1.

    De vergaderingen van de werkgeverscommissie worden in het belang als bedoeld in artikel 5.1, lid 2, onder e, en lid 4, van de Wet open overheid beslotenheid gehouden.

  • 2.

    De agenda, de stukken en de besluitenlijst zijn niet openbaar.

  • 3.

    Als een raadslid de vergaderstukken als bedoeld in het eerste lid wil inzien, kan hij daartoe een verzoek indienen bij de voorzitter van de werkgeverscommissie. De voorzitter weigert een dergelijk verzoek slechts als er sprake is van strijd met een belang, genoemd in artikel 5.1 van de Wet open overheid.

Artikel 8 Vergaderfrequentie

De werkgeverscommissie vergadert zo vaak als door de voorzitter, één van de leden of de griffier nodig wordt geacht.

Artikel 9 Verantwoording

De werkgeverscommissie brengt, met inachtneming van het bepaalde in artikel 7, jaarlijks verslag uit aan de raad van haar werkzaamheden en bevindingen.

Artikel 10 Onvoorziene omstandigheden

In gevallen waarin deze verordening niet voorziet of bij twijfel over de toepassing ervan beslist de werkgeverscommissie op voorstel van de voorzitter.

Artikel 11 citeertitel en inwerkingtreding

  • 1.

    Deze verordening kan worden aangehaald als “Verordening werkgeverscommissie raadsgriffie Someren 2023”.

  • 2.

    De verordening treedt in werking op de dag volgende op die van zijn bekendmaking onder gelijktijdige intrekking van de Verordening Werkgeverscommissie griffie, vastgesteld op 7 september 2018.

Ondertekening

Aldus besloten in de vergadering van de raad van de gemeente Someren,

de raadsgriffier,

J. Oostdijk

de voorzitter,

D. Blok

Toelichting Verordening werkgeverscommissie raadsgriffie 2020

Algemeen

De gemeente is de werkgever van ambtenaren die werkzaam zijn bij deze rechtspersoon. Raad en college vullen dit werkgeverschap verschillend in. De raad is de werkgever van de griffie en de andere bij de griffie werkzame werknemers. De artikelen 107 en 107e van de Gemeentewet vormen de wettelijke grondslag hiervoor. Gelet op de publieke taken, de grootte en de samenstelling van de raad is voor de feitelijke invulling van het werkgeverschap een commissie ingesteld waaraan de raad deze werkgeverstaak delegeert. Gelet op artikel 83 en artikel 156, lid 1 van de Gemeentewet is een bestuurscommissie ingesteld. Deze verordening regelt de taken en bevoegdheden van deze bestuurscommissie. De oude verordening is samen met het formele instellingsbesluit van een werkgeverscommissie op 7 september 2018 door de raad vastgesteld. In het kader van de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren die op 1 januari 2020 in werking is getreden, is een actualisering van de oude verordening uit 2018 noodzakelijk. De overige beslispunten zoals het instellingsbesluit behoeven geen actualisering.

Artikel 1Taken en bevoegdheden van de werkgeverscommissie

In artikel 1 wordt verwoord dat de werkgeverscommissie alle bij het werkgeverschap horende taken en bevoegdheden vervult. Naast het nemen van personele besluiten buigt deze commissie zich bijvoorbeeld ook over het te voeren HRM-beleid, integriteitsbeleid (o.a. gedragscode, ambtseed, vertrouwenspersoon) en bereidt zij de voorstellen aan de raad voor die voortvloeien uit werkgeverschap. Andere voorbeelden die horen tot de werkgeverstaak van de werkgeverscommissie zijn het vaststellen van de arbeidsvoorwaardenregelingen, het voeren van overleg met de griffier over de voortgang van de werkzaamheden van de griffie, het voeren van functionerings- en beoordelingsgesprekken met de griffier en het doen van voorstellen over de inrichting van de griffie.

Artikel 2Samenstelling werkgeverscommissie

Uit artikel 83 van de Gemeentewet vloeit voort dat de burgemeester en de wethouders geen lid kunnen zijn van de werkgeverscommissie. Dit is volledig in lijn met het feit dat de raad het bevoegd gezag is van de griffie. De burgemeester is, vanwege de samenwerkingsrelatie met de griffier, geen lid maar wel adviseur van de commissie. De werkgeverscommissie vertegenwoordigt de gehele raad.

Artikel 3Taken voorzitter

De voorzitter krijgt in dit artikel de verantwoordelijkheid voor de algemene zaken van de werkgeverscommissie. Het ligt niet voor de hand deze werkzaamheden aan de griffier te laten omdat daarmee de verhouding werkgever/griffier geweld wordt aangedaan. Het is wellicht van belang om als raad aan de voorzitter en de leden van de werkgeverscommissie scholing aan te bieden op het specifieke terrein waarop deze commissie zich begeeft.

Artikel 4Ondersteuning

De werkgeverscommissie kan zich laten ondersteunen door bijvoorbeeld de afdeling P&O.

Artikelen 5 en 6Besluitvorming en vastlegging

De inhoud van deze artikelen spreekt voor zich.

Artikel 7Beslotenheid van vergaderingen

Wanneer in vergaderingen van de werkgeverscommissie personele aangelegenheden aan bod komen en hetgeen hier wordt besproken niet bedoeld is om aan derden kenbaar te maken, ligt het voor de hand dat hierover in beslotenheid wordt vergaderd. Vanzelfsprekend kunnen raadsleden wel inzage krijgen in de stukken, aangezien de raad bevoegd gezag is.

Artikel 8Vergaderfrequentie

De inhoud van dit artikel spreekt voor zich.

Artikel 9Verantwoording

De raad heeft sinds de dualisering van het gemeentebestuur een eigen secretaris gekregen, de griffier. Daarnaast heeft de raad een griffie ingericht om hem, zijn organen en de griffier te ondersteunen. Daardoor heeft de raad er formeel een taak bijgekregen, de invulling van het werkgeverschap. Het is van belang dat de raad inzicht krijgt en houdt wat hieronder moet worden verstaan. De verantwoording door de werkgeverscommissie van haar werkzaamheden en bevindingen kan hieraan bijdragen. Ook uit het oogpunt dat het de raad is die een aanstellingsbesluit neemt waarop de werkgeverscommissie de personele besluiten baseert, is het een belangrijk argument om deze verantwoording te regelen. De verantwoording vindt plaats in het presidium.

Artikelen 10 en 11Onvoorziene omstandigheden, Citeertitel en inwerkingtreding

De inhoud van deze artikelen spreekt voor zich.