Regeling financiële tegemoetkoming energielasten maatschappelijke organisaties Maassluis

Geldend van 15-09-2023 t/m heden

Intitulé

Regeling financiële tegemoetkoming energielasten maatschappelijke organisaties Maassluis

[Deze publicatie betreft een rectificatie omdat in de oorspronkelijke publicatie de indieningstermijnen niet juist zijn opgenomen. De oorspronkelijke publicatie is op 6 juli 2023 bekendgemaakt, beschikbaar via Gemeenteblad 2023, 290409.]

Burgemeester en wethouders van de gemeente Maassluis

Overwegende:

dat de stijging van de energielasten een grote invloed heeft op de financiële huishouding van maatschappelijke organisaties met een eigen accommodatie en deze hierdoor in hun voortbestaan worden bedreigd;

dat de gemeenteraad een reserve Corona-noodfonds heeft ingesteld ten behoeve van het verstrekken van compensatie van schade die Maassluise organisaties hebben geleden en lijden ten gevolge van de noodmaatregelen vanwege de corona-pandemie;

dat het college voor de verdeling van deze financiële middelen een afwegingskader heeft vastgesteld om te komen tot een verdeling van de beschikbare middelen;

dat het college aan de gemeenteraad heeft voorgesteld aan de Reserve Corona-noodfonds het bestedingsdoel financiële tegemoetkoming energielasten voor Maatschappelijke organisaties toe te voegen;

dat in de Algemene Subsidieverordening Maassluis (ASM) de wettelijke grondslag voor een subsidie is vastgelegd;

dat het college op grond van artikel 3 van de ASM bevoegd is regels vast te stellen;

dat het college op grond van artikel 27 van de ASM kan afwijken van de in de ASM genoemde eisen;

besluiten vast te stellen de ‘Regeling financiële tegemoetkoming energielasten maatschappelijke organisaties Maassluis’

Artikel 1. Begripsomschrijvingen

  • a.

    Organisatie: een vereniging, stichting of instelling die is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en onderdeel is van de sociale en maatschappelijke infrastructuur (inclusief sport en cultuur) van de gemeente Maassluis;

  • b.

    Budget: het bedrag dat voor een bepaalde periode maximaal beschikbaar is voor het verlenen van de financiële tegemoetkoming;

  • c.

    Financiële tegemoetkoming: financiële ondersteuning in de vorm van een eenmalige bijdrage.

Artikel 2. Toepassingsbereik

  • 1. Het doel van deze regeling is ondersteuning bieden aan organisaties in Maassluis bij het actief beperken en herstellen van de nadelige gevolgen van de gestegen energielasten die het voortbestaan van de organisaties in gevaar brengen. Deze financiële tegemoetkoming moet gezien worden als een aanvulling op en niet als vervanging van de specifieke financiële tegemoetkomingen en / of uitkeringen die door Rijk en provincie naar aanleiding van de energiecrisis zijn gefaciliteerd.

  • 2. Deze regeling is van toepassing op de verstrekking van financiële tegemoetkomingen door het college met het oog op de continuïteit van activiteiten van een (maatschappelijke) organisatie. Commerciële organisaties, met winstoogmerk en/of zonder maatschappelijk doel, komen niet in aanmerking voor ondersteuning vanuit deze regeling.

Artikel 3. Doelgroep

  • 1. De financiële tegemoetkoming wordt verstrekt aan maatschappelijke organisaties met een eigen accommodatie of die zelf de kosten van de energie betalen en die betekenis hebben voor de sociale en maatschappelijke infrastructuur in Maassluis (inclusief sport en cultuur).

  • 2. De financiële tegemoetkoming wordt verleend aan organisaties en rechtspersonen zonder winstoogmerk.

  • 3. De aanvrager is een maatschappelijke organisatie met een eigen energiecontract.

Artikel 4. Afwegingscriteria

  • 1. Aanvragen tot financiële tegemoetkoming worden beoordeeld aan de hand van de volgende criteria:

    • a.

      de aanvraag wordt gedaan vanwege de gestegen energielasten sinds februari 2022;

    • b.

      de aanvrager is onderdeel van de Maassluise sociale en maatschappelijke infrastructuur (inclusief sport en cultuur);

    • c.

      de aanvrager heeft, waar mogelijk, gebruik gemaakt van de landelijke en provinciale regelingen;

    • d.

      de aanvrager vraagt niet meer steun dan noodzakelijk is om de organisatie overeind te houden;

  • 2. Het college kan aan de hand van bovengenoemde criteria nadere regels vaststellen voor het beoordelen van aanvragen;

  • 3. Het college kan, in voorkomende gevallen, aanvullende eisen aan de financiële tegemoetkoming stellen of afwijken van de in dit artikel genoemde criteria.

Artikel 5. Weigeringsgronden

De financiële tegemoetkoming kan geweigerd worden ingeval niet wordt voldaan aan de criteria als genoemd in artikel 4 of in geval:

  • 1.

    de aanvraag geen directe relatie heeft met de gestegen energielasten;

  • 2.

    de aanvraag kosten of uitgaven betreft die gecompenseerd kunnen worden vanuit een andere regeling;

  • 3.

    de aanvraag is gericht op het aanvullen van (geoormerkte) reserves;

  • 4.

    de aanvraag het beschikbare budget overschrijdt.

Artikel 6. Aanvragen en termijnen

  • 1. (Sport)verenigingen, culturele instellingen en overige maatschappelijke organisaties, die over een eigen accommodatie beschikken of zelf de energielasten voor een accommodatie betalen, kunnen vanaf 1 juli 2023, een eenmalige compensatie voor de gestegen energielasten aanvragen bij de gemeente Maassluis indien ze te maken hebben met hoge kosten voor de energie.

  • 2. De genoemde sportorganisaties kunnen de compensatie aanvragen vanaf 1 juli tot 1 september 2023. De overige (maatschappelijke en culturele) organisaties kunnen de compensatie aanvragen van 1 juli tot 1 oktober 2023. Een aanvraag wordt gedaan met een aanvraagformulier op de website van gemeente Maassluis. Na de genoemde data is het indienen van een aanvraag niet meer mogelijk. Alleen volledige aanvragen worden in behandeling genomen.

  • 3. De regeling richt zich op de extra energielasten die zijn gemaakt in de periode vanaf 1 januari 2022 tot 1 april 2023 en zijn gemaakt als onderdeel van de reguliere exploitatie van de instelling.

  • 4. Bij de aanvragen worden de volgende gegevens vermeld en documenten toegevoegd:

    • a.

      Omschrijving van de nadelige gevolgen voor de organisatie die zijn ontstaan door de energiecrisis en omschrijving van de noodzaak van de aanvraag;

    • b.

      Overzicht van reeds ontvangen steunmaatregelen (rijk, provincie, gemeente) naar aanleiding van energiecrisis;

  • 5. Bij de aanvraag zit een overzicht van de huidige kosten voor energie en een vergelijking met de kosten van de energie van voorgaande jaren. Voor zover mogelijk toegelicht met een specificatie van de afgesloten contracten en jaarnota(’s) voor energielasten en afschriften van de jaarrekening van de energieleverancier van voorafgaande kalenderjaren.

Artikel 7. Budget

Het beschikbare budget voor de uitvoering van deze eenmalige regeling is bepaald op € 850.000 waaronder ook de uitvoeringskosten zijn begrepen.

Artikel 8. Hoogte en verdeling van de financiële tegemoetkoming

  • 1. De financiële tegemoetkoming uit deze regeling is een laatste middel voor ondersteuning bij gestegen energielasten. Op basis van de aanvragen en de daarbij behorende bijlagen zal de hoogte van de financiële tegemoetkoming worden bepaald.

  • 2. Aanvragen worden beoordeeld na sluiting van de betreffende indieningstermijn.

  • 3. Indien het totaal van de aanvragen het beschikbare budget overschrijdt of dreigt te overschrijden dan worden de tegemoetkomingen naar evenredigheid verdeeld over de aanvragen die aan de toetsingscriteria van het afwegingskader voldoen.

Artikel 9. Beslistermijn

  • 1. Het college besluit binnen 10 weken na sluiting van de indieningstermijn op de aanvragen.

  • 2. De beslistermijn kan met 4 weken worden verlengd.

Artikel 10. Verlening, vaststelling, verantwoording

  • 1. Met het verlenen van de financiële tegemoetkoming is deze vastgesteld.

  • 2. Het college kan de tegemoetkoming wijzigen indien de ontvangen middelen niet zijn ingezet ter verbetering van de continuïteit van de organisatie of indien veranderingen in de financiële positie van de organisatie daartoe aanleiding geven.

Artikel 11. Hardheidsclausule

Het college kan in bijzondere omstandigheden van de artikelen van deze regeling afwijken, als daaraan vasthouden in individuele gevallen gevolgen zou hebben die onevenredig zouden zijn tot de daarmee te dienen belangen.

Artikel 12. Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking op de dag na bekendmaking.

Artikel 13. Citeertitel

Deze regeling kan worden aangehaald als: Regeling financiële tegemoetkoming energielasten maatschappelijke organisaties Maassluis.

Ondertekening

Aldus besloten in de vergadering van burgemeester en wethouders van Maassluis op 30 mei 2023.

De secretaris,

Ing. P.D. Verstoep,

De burgemeester,

G.G.J. Rensen