Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR700340
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR700340/1
Delegatiebesluit Omgevingsrecht
Geldend van 01-01-2024 t/m heden
Intitulé
Delegatiebesluit OmgevingsrechtDe raad van de gemeente Drimmelen;
gezien de voorstellen van burgemeester en wethouders d.d. 23 november 2021 en d.d. 11 april 2023;
gelet op artikelen 2.8 en 16.15a, lid b, onder 1̊ van de nog inwerking te treden Omgevingswet;
B e s l u i t :
- 1.
De bevoegdheid tot wijziging van het omgevingsplan te delegeren aan het college vanaf de datum van inwerkingtreding van de Omgevingswet, in de volgende vier gevallen;
- a.
Bestaande wijzigingsbevoegdheden in huidige bestemmingsplannen.
- b.
Gevallen die niet genoemd zijn in de hieronder opgenomen ‘opsomming van categorieën voor adviesrecht’.
- c.
Het verwerken van verleende omgevingsvergunningen in afwijking van het omgevingsplan.
- d.
Voor instructieregels vanuit de provincie of het Rijk, voor zover hier geen afwegingsruimte in aanwezig is.
- a.
- 2.
Het gesprek met de omgeving verplicht te stellen voor alle buitenplanse omgevingsplanactiviteiten vanaf de datum van inwerkingtreding van de Omgevingswet, waarbij de gemeente bij het gesprek met de omgeving hoofdzakelijk een adviserende rol heeft.
- 4.
De opsomming van categorieën adviesrecht vast te stellen conform zoals hieronder ingevoegd en daarbij te bepalen dat over de gevallen in deze opsomming de raad vanaf de datum van inwerkingtreding van de Omgevingswet adviesrecht heeft;
Opsomming van categorieën adviesrecht
De ‘opsomming van categorieën adviesrecht’ is een lijst met door de gemeenteraad aangewezen gevallen waarvoor advies van de gemeenteraad nodig is voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit, als bedoeld in artikel 16.15a onder b van de Omgevingswet.
De ‘opsomming van categorieën voor adviesrecht’, is vastgesteld bij raadsbesluit van 16 december 2021 en aangepast bij raadsbesluit van 11 mei 2023. Over de gevallen in deze opsomming heeft de raad vanaf de datum van inwerkingtreding van de Omgevingswet adviesrecht.
De gemeenteraad wil in de volgende gevallen gebruik maken van zijn adviesbevoegdheid;
- 1.
Woningen
- 1.1.
het toevoegen van 12 of meer woningen binnen de dorpskernen;
- 1.2.
het toevoegen of bouwen van 1 of meer woningen in het buitengebied, tenzij sprake is van wijzigingsmogelijkheid van functie;
- 1.3.
het vergroten van als zodanig bestemde (bedrijfs)woningen, waardoor deze groter worden dan 750 m3;
- 1.1.
- 2.
Bedrijvigheid
- 2.1.
Het oprichten, veranderen of uitbreiden van bedrijven in een zwaardere categorie dan het omgevingsplan toestaat;
- 2.2.
Het oprichten van bedrijven in het buitengebied;
- 2.1.
- 3.
Antenne-installatie
-
Het oprichten of veranderen van een antenne-installatie hoger dan 40 m;
- 4.
Projecten m.b.t. energie opwekking
- 4.1.
Het realiseren van één of meer windmolen(s);
- 4.2.
Het realiseren van weiden met zonnepanelen;
- 4.3.
Het opwekken en/of opslag van andere vormen van energie (zoals buurtbatterij, biomassa-installatie en waterstof);
- 4.1.
- 5.
Maatschappelijke voorzieningen en sportvoorzieningen
- 5.1.
Het realiseren van specifieke maatschappelijke voorzieningen;
- 5.2.
Het realiseren van sportinfrastructuur, waaronder sportparken en sporthallen;
- 5.1.
- 6.
Infrastructurele projecten
Het aanleggen / bouwen van infrastructurele (kunst)werken;
Ondertekening
Made, 11 mei 2023
de raad voornoemd
F.M.C. Ronde
griffier
B.H.G. Scholtze
voorzitter
TOELICHTING CATEGORIËN ADVIESRECHT
Artikel 1
Met de dorpskernen in 1.1. wordt hier bedoeld de dorpen Drimmelen, Hooge Zwaluwe, Terheijden, Wagenberg, Lage Zwaluwe en Made zoals bepaald in de plankaarten behorende bij de bestemmingsplannen van deze dorpskernen (straks van rechtswege onderdeel van het omgevingsplan).
Met het buitengebied in 1.2. wordt hier bedoeld het buitengebied zoals bepaald in de plankaart behorende bij de bestemmingsplan Buitengebied gemeente Drimmelen (straks van rechtswege onderdeel van het omgevingsplan).
Onderdeel 1.3 is gebaseerd op onze huidige beleid waarin ( bedrijfs )woningen in beginsel tot 750 m3 groot mogen zijn.
Het toevoegen tot en met 11 woningen binnen de dorpskernen is de minst beleidsarme overgang. Momenteel is voor elke toevoeging van een woning binnen de gemeente Drimmelen een verklaring van geen bedenkingen van de gemeenteraad dan wel een bestemmingsplanwijziging door de gemeenteraad vereist.
Gelet op afspraken en prioriteit voor woningbouw, doorgaans sprake is van eenvoudige projecten zonder grote ingrepen aan de openbare ruimte en de impact op de omgeving maar zeer beperkt is, wordt enkel het adviesrecht toegepast op het toevoegen van 12 of meer woningen binnen de dorpskernen. Op die manier kunnen bouwplannen met een toevoeging tot en met 11 woningen binnen de dorpskernen met een eenvoudige procedure doelgericht worden gerealiseerd.
Onder het toevoegen van woningen in het buitengebied worden ook recreatiewoningen begrepen. Deze kunnen doorgaans tevens vallen onder 2.2 (zie hierna) omdat ze meestal bij een recreatiebedrijf komen te staan.
Artikel 2
Bestaande bedrijven kunnen via een eenvoudige procedure wijzigen en, of uitbreiden.
Bij nieuwvestiging of opschaling in milieucategorie is het adviesrecht van toepassing.
Bij opschaling in milieucategorie veranderen de omgevingswaarden permanent.
Onder nieuwvestiging kan bijvoorbeeld ook gedacht worden aan recreatiebedrijven. Bij dag- en verblijfsrecreatie is sprake van permanent ruimtebeslag, eventueel aangevuld met faciliteiten ten behoeve van dat recreatieve gebruik. Voorbeelden zijn recreatieterreinen, campings, zwemplassen, etc.
Artikel 3
Sluit aan bij de hoogte genoemd in de huidige regelgeving (de zogenoemde kruimelgevallenregeling in het Besluit Omgevingsrecht, die onder de Omgevingswet komt te vervallen).
Artikel 4
Ten aanzien van de projecten genoemd onder 4.1 t/m 4.3 is in de ontwerp-omgevingsvisie opgenomen dat beleid zal worden uitgewerkt. Daarin kan een afweging gemaakt worden ten aanzien van grootschaligheid en hetgeen individueel zou kunnen worden toegepast middels een eenvoudige procedure. Tot die tijd wordt het adviesrecht toegepast.
Kleinschalige individuele energieopwekking voor eigen gebruik (bijvoorbeeld zonnepanelen op de eigen garage) valt buiten het adviesrecht van de gemeenteraad.
Artikel 5
Met ‘specifieke’ onder 5.1 wordt hier bedoeld die maatschappelijke voorzieningen, die normaal gesproken niet zonder meer overal in de woonomgeving of in het overwegende agrarische buitengebied passen, gelet op specifieke eisen ten aanzien van het gebruik, situering en bereikbaarheid. Bijvoorbeeld een multifunctionele accommodatie of intensieve functies/ voorzieningen, die tot 7 dagen in de week / 24 u per dag toegankelijk zijn.
Artikel 6
Het aanleggen / bouwen van infrastructurele (kunst)werken betreft onder andere het nieuw aanleggen van rondwegen, spoortunnels en viaducten. Het aanleggen van een parkeergelegenheid ten behoeve van woningen valt hier niet onder.
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl