Regeling vervallen per 01-01-2012

Verordening kwijtscheldingsbeleid belastingen gemeente Amstelveen 2005

Geldend van 15-06-2006 t/m 31-12-2011

Intitulé

Verordening kwijtscheldingsbeleid belastingen gemeente Amstelveen 2005

Artikel 1 Uitgesloten van kwijtschelding

Bij de invordering van de volgende belastingen wordt geen kwijtschelding verleend voor:

  • a.

    eigenarenbelastingen van de onroerende-zaakbelastingen;

  • b.

    gebruikersbelasting van de onroerende-zaakbelasting voor niet-woningen;

  • c.

    rioolrechten;

  • d.

    leges;

  • e.

    marktgelden;

  • f.

    rechten begraafplaats Zorgvlied;

  • g.

    reinigingsrechten;

  • h.

    parkeerbelastingen.

Artikel 2 Verruimde kwijtschelding

Bij de invordering van de belastingen wordt in afwijking van de Uitvoeringsregeling Invorderingswet 1990 het percentage voor de berekening van de kosten van bestaan vastgesteld op 100 percent.

Artikel 3 Indienen verzoek om kwijtschelding

  • 1. Het verzoek om kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen wordt gedaan op het daartoe bestemde formulier bij de daartoe aangewezen gemeenteambtenaar. Dit formulier dient binnen twee weken na toezending aan hem te worden geretourneerd.

  • 2. Het verzoek om kwijtschelding dient uiterlijk te worden ingediend binnen drie maanden na dagtekening van de aanslag of kennisgeving.

Artikel 4 Inwerkingtreding en citeertitel

  • 1. Deze verordening treedt in werking met ingang van de eerste dag na die van bekendmaking.

  • 2. Deze verordening kan worden aangehaald als “Kwijtscheldingsbeleid 2005”.

    Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van 30 maart 2005.

TOELICHTING BEHORENDE BIJ HET A-ADVIES VERORDENING KWIJTSCHELDINGSBELEIDBELASTINGEN GEMEENTE AMSTELVEEN 2005

Inleiding

Op grond van artikel 255 van de Gemeentewet en artikel 26 van de Invorderingswet 1990 kan kwijtschelding worden verleend van gemeentelijke belastingen. De Uitvoeringsregeling en Invorderingswet 1990 en de Leidraad Invordering 1990 geven nadere regels. Het is echter wenselijk om een apart kwijtscheldingsbeleid vast te stellen indien wordt afgeweken van de leidraad. In het aparte beleid kunnen o.a. nadere regels worden opgenomen met betrekking tot welke belastingsoorten in aanmerking komen voor kwijtschelding, normbedragen en termijnen die in acht worden genomen bij (het in behandeling nemen van) een aanvraag. In de loop der jaren zijn hierover reeds enkele besluiten genomen. Het nu voorgestelde beleid is een formalisering van de huidige werkwijze.

Kwijtschelding wordt verleend door de ambtenaar belast met de invordering (hoofd middelenbeheer van het Facilitair bedrijf). Binnen de gemeente Amstelveen is echter de Teamleider Belastingen van de Sector Burger en Samenleving aangewezen om de verzoeken om kwijtschelding te beoordelen.

Wettelijke regeling kwijtschelding

De Invorderingswet 1990, de Uitvoeringsregeling Invorderingswet 1990 en de Leidraad lnvordering 1990 geven regels omtrent de kwijtschelding van belastingen. Deze regels zijn in eerste instantie van toepassing op Rijksbelastingen, maar ook gedeeltelijk van toepassing op gemeentelijke belastingen. Artikel 255 van de Gemeentewet geeft de raad de mogelijkheid om af te wijken van de Uitvoeringsregeling. Indien geen kwijtscheldingsbeleid wordt vastgesteld, geldt de regeling automatisch ook voor alle gemeentelijke belastingen.

Geldende besluiten met betrekking tot kwijtschelding

De gemeente Amstelveen heeft op dit moment geen apart kwijtscheldingsbeleid vastgesteld. Wel zijn er op verschillende momenten besluiten genomen over de kwijtschelding van gemeentelijke heffingen. Zo is bij raadsbesluit van 10 september 1997 besloten om de norm voor berekening van de kosten van bestaan te stellen op 100%. Dit is de maximale door de wetgever toegestane norm. Voorts is in bijvoorbeeld de Legesverordening en de Verordening Marktgelden vastgesteld dat deze heffingen niet in aanmerking komen voor kwijtschelding.

Er wordt kwijtschelding verleend voor de gebruikersheffing onroerende-zaakbelastingen (OZB) voor woningen, de afvalstoffenheffing (voorheen vuilnisophaalrecht) en de hondenbelasting. De overige belastingen zoals bijvoorbeeld de eigenarenheffing OZB en het rioolrecht (ook een eigenarenheffing) komen niet in aanmerking voor kwijtschelding.

De reden om de eigenarenheffingen en het rioolrecht uit te sluiten van kwijtschelding is dat eigenaren veelal vermogen hebben van hun eigendommen en dat de eigenaar van een onroerend goed in staat wordt geacht om zijn zakelijke lasten te dragen. Bovendien leidt een verzoek om kwijtschelding van de eigenaar van een woning bijna zonder uitzondering tot een afwijzing op basis van de vermogenstoets (zie Procedure kwijtschelding).

De overige belastingen (leges, marktgeld, precariobelasting, rechten Zorgvlied) worden niet kwijtgescholden aangezien deze worden geheven voor een door de gemeente geleverde dienst. Bovendien hebben deze heffingen vaak een relatie met commerciële activiteiten. Het verlenen van kwijtschelding aan ondernemers zou leiden tot verkapte overheidssubsidie.

Het (gedeeltelijk) uitsluiten van belastingen kan ook in elke belastingverordening afzonderlijk geregeld worden. Het is echter wenselijk om één overzicht te hebben van de geldende uitzonderingen en overige bepalingen.

Procedure kwijtschelding

Kwijtschelding van belastingen kan worden verleend indien de belastingplichtige niet in staat is om, anders dan met buitengewoon bezwaar, de belastingaanslag geheel of gedeeltelijk te betalen. Hiervan is sprake indien de middelen om een aanslag te betalen ontbreken en ook niet binnen afzienbare tijd kunnen worden verwacht.

Het verzoek om kwijtschelding wordt ingediend op het daartoe bestemde formulier. Kwijtschelding kan worden aangevraagd tot 3 maanden na de laatste betaling. Het formulier dient binnen twee weken na toezending met bijlagen te worden geretourneerd. Indien dit niet tijdig gebeurt, wordt de aanvraag buiten behandeling gelaten. Hiervan wordt de belastingschuldige op de hoogte gebracht.

Vervolgens vindt aan de hand van de toegezonden stukken een vermogenstoets plaats. Hiermee wordt bepaald of het saldo van de bezittingen verminderd met de schulden toereikend is om de belastingschuld te betalen. Een aantal bezittingen wordt hierbij buiten beschouwing gelaten. Er wordt tevens gekeken naar de bezittingen van echtgenoten. Het saldo van bank-/girorekeningen mag maximaal het bedrag van de kwijtscheldingsnorm en 1 maand aan inkomsten zijn.

Indien het vermogen ontoereikend is, vindt er een inkomenstoets plaats, waarmee wordt beoordeeld of er in de nabije toekomst betalingscapaciteit zal zijn. Hierbij gaat het om het gezamenlijke inkomen van echtgenoten waarbij een aantal uitgaven buiten beschouwing wordt gelaten. Op het (netto-besteedbaar) inkomen worden de kosten van het bestaan in mindering gebracht. Dit bedrag is gelijk aan 100 % van de voor de belastingschuldige geldende bijstandsnorm.

Indien er onvoldoende middelen en/of inkomen aanwezig zijn wordt geheel of gedeeltelijk kwijtschelding verleend. Als er sprake is van voldoende vermogen en/of inkomen en dus betalingscapaciteit wordt, het verzoek afgewezen. Het besluit wordt bekend gemaakt bij een voor administratief beroep vatbare beschikking. De belastingschuldige kan bij (gedeeltelijke) afwijzing binnen tien dagen bij het college beroep indienen.

Het verzoek om kwijtschelding wordt binnen een redelijke termijn afgehandeld. In 2004 zijn de verzoeken grotendeels afgehandeld binnen 3 maanden na verzending van de aanslag.

In de bijlage staan twee voorbeelden van de berekening van kwijtschelding op basis van de kwijtscheldingsnorm (normbedragen bijstand) per 1 januari 2004. In deze voorbeelden is er geen sprake van vermogen.

Cijfers kwijtschelding 2004

Naar aanleiding van de aanslagoplegging over 2004 zijn in totaal 324 reguliere verzoeken om kwijtschelding ingediend. Daarvan zijn 71 verzoeken afgewezen. Voorts is aan 730 cliënten van de Sociale Dienst en 120 cliënten van Balans kwijtschelding verleend. Indien kwijtschelding wordt aangevraagd voor de onroerende-zaakbelastingen, wordt gelijk bekeken of men tevens in aanmerking komt voor kwijtschelding van de afvalstoffenheffing (voorheen het vuilnisophaalrecht) en de hondenbelasting. Er zijn tot slot 59 verzoeken ingediend voor kwijtschelding van alleen de hondenbelasting.

In totaal is er (tot nu toe) voor € 147.798,24 kwijtschelding verleend.

ARTIKELSGEWIJZE TOELICHTING

Het Kwijtscheldingsbeleid van de gemeente Amstelveenis als volgt opgebouwd:

Artikel 1 Uitgesloten van kwijtschelding

Er vindt alleen kwijtschelding plaats van de gebruikersbelasting voor woningen, de afvalstoffenheffing en hondenbelasting. Voor de overige belastingen en rechten kan geen kwijtschelding worden aangevraagd.

Artikel 2 Verruimde kwijtschelding

De kosten van het bestaan die in mindering worden gebracht op het inkomen van de aanvrager worden gesteld op 100% van het bestaansminimum (bijstandsnorm).

Artikel 3 Indienen verzoek om kwijtschelding

Het verzoek om kwijtschelding dient te worden ingediend op het daartoe bestemde formulier bij de daartoe aangewezen gemeenteambtenaar. Dit wordt op verzoek van de belanghebbende toegestuurd. Het formulier dient vervolgens binnen twee weken te worden geretourneerd. Indien dit niet gebeurd, wordt de aanvraag buiten behandeling gesteld. Deze bepaling wijkt niet af van de bepaling in de uitvoeringsregeling.

In de Gemeentewet, de Invorderingswet en de Uitvoeringsregeling is geen termijn gesteld voor het indienen van een verzoek om kwijtschelding. Wel geldt dat een belastingschuldige die reeds heeft betaald, tot drie maanden na de laatste betaling kwijtschelding kan aanvragen. Er moet dan wel sprake zijn geweest van betalingsonmacht op het moment van de betaling.

Er zijn geen wettelijke bepalingen die verbieden dat de gemeente een termijn stelt voor het indienen van een verzoek. Om belastingplichtigen te stimuleren om tijdig kwijtschelding aan te vragen, wordt daarom een termijn gesteld van 3 maanden na dagtekening van de belastingaanslag.

Artikel 4 Inwerkingtreding en citeertitel

Het kwijtscheldingsbesluit treedt in werking met ingang van de eerste dag na die van de bekendmaking.