Gemeente Heerlen - Subsidieregeling maatschappelijke ondersteuning 2024 T/M 2027

Geldend van 27-06-2023 t/m heden met terugwerkende kracht vanaf 27-06-2023

Intitulé

Gemeente Heerlen - Subsidieregeling maatschappelijke ondersteuning 2024 T/M 2027

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Heerlen, overwegende:

dat de gemeente voor de inwoners van Heerlen, die dat nodig hebben, de maatschappelijke ondersteuning wil laten uitvoeren door één subsidie partner of één samenwerkingsverband van aanbieders en daarvoor budgetsubsidie beschikbaar wil stellen voor de jaren 2024 tot en met 2027 met daarbij de verlengingsoptie van de subsidie van 3 maal 2 jaar;

gelet op:

- de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015;

- de Algemene wet bestuursrecht;

- artikel 2 lid 1 sub c van de Algemene Subsidieverordening Heerlen 2018;

- artikel 3 van de Algemene Subsidieverordening Heerlen 2018;

- de subsidietender maatschappelijke ondersteuning 2024 t/m 2027.

BESLUIT

Vast te stellen de volgende “Subsidieregeling Maatschappelijke Ondersteuning 2023 t/m 2027”

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

Artikel 1 Begripsomschrijvingen

  • 1.

    De begripsomschrijvingen van de Wmo 2015 en van artikel 1 van de “Algemene Subsidieverordening Heerlen 2018” zijn van overeenkomstige toepassing op deze subsidieregeling.

  • 2.

    In deze regeling wordt verstaan onder:

  • 3.

    subsidietender

    • a.

      een subsidieregeling waarbij de kwaliteit van de aanvraag van invloed is op het realiseren van het doel van de subsidieregeling, waarbij de aanvragen op basis van een onderlinge vergelijking op hetzelfde moment onder dezelfde omstandigheden op basis van objectieve criteria worden beoordeeld

    • b.

      algemene subsidieverordening de Algemene Subsidieverordening Heerlen 2018

    • c.

      deze regeling de Subsidieregeling Maatschappelijke Ondersteuning 2024 t/m 2027

Artikel 2 Toepassingsbereik

  • 1.

    Het college kan budgetsubsidie verlenen voor het uitvoeren van Maatschappelijke Ondersteuning in Heerlen aan één aanbieder van de maatschappelijke ondersteuning.

  • 2.

    Een aanbieder kan een zelfstandige organisatie zijn of een samenwerkingsverband van aanbieders.

  • 3.

    Er wordt uitsluitend aan één aanbieder of één samenwerkingsverband subsidie verstrekt. Deze aanbieder of dit samenwerkingsverband dient te borgen dat aan alle inwoners van Heerlen, die dat nodig hebben, maatschappelijke ondersteuning geboden wordt en is hiervoor volledig verantwoordelijk. De aanbieder of het samenwerkingsverband kan, indien nodig, door de deelnemers of andere aanbieders hiervoor inschakelen zoals opgenomen in het subsidietenderdocument.

Artikel 3 Publicatie subsidietender

  • 1.

    Het college publiceert uiterlijk op 27 juni 2023 een zogenaamde subsidietender op Tenderned (www.tenderned.nl), op basis waarvan subsidie aangevraagd kan worden.

  • 2.

    In deze tender beschrijft het college aan welke vereisten een subsidie- aanvraag moet voldoen en welke gegevens en bescheiden overgelegd moeten worden.

  • 3.

    In deze tender beschrijft het college ook aan welke eisen de subsidie- aanvrager moet voldoen.

  • 4.

    In deze tender benoemt het college het plafondbedrag dat in 2024 voor deze subsidieregeling beschikbaar is en de wijze waarop het bedrag in de jaren 2025 t/m 2027 tot stand komt.

Artikel 4 Aanvraag tot subsidieverlening

De aanvragen voor de subsidie worden uiterlijk op 1 september 2023 bij het college ingediend via Tenderned (www.tenderned.nl) en te voldoen aan het gestelde zoals opgenomen in paragraaf 4.6 van het subsidietenderdocument Maatschappelijke ondersteuning 2024 t/m 2027.

Artikel 5 Beschikking tot subsidieverlening

  • 1.

    Het college beslist uiterlijk op 3 oktober 2023 op de aanvragen tot subsidieverlening.

  • 2.

    Aan de beschikking tot subsidieverlening zal de voorwaarde verbonden worden dat er een uitvoeringsovereenkomst getekend wordt. Hierin worden concrete voorwaarden opgenomen gebaseerd op de verplichtingen van de subsidietender en rekening houdend met de ingediende aanvraag van de aanbieder (of het samenwerkingsverband) voor de mensen die een beroep doen op Maatschappelijke Ondersteuning moeten doen.

Artikel 6 Verplichtingen subsidieontvanger

  • 1.

    De subsidieontvanger dient te voldoen aan hetgeen in de subsidietender is opgenomen.

  • 2.

    De subsidieontvanger dient voorts te voldoen een de vereisten in de algemene subsidieverordening, voor zover deze relevant zijn.

Artikel 7 Betalen voorschotten

  • 1.

    De betaling van de budgetsubsidie vindt per kalenderjaar plaats door middel van een voorschot tot maximaal 90% van de verleende subsidie.

  • 2.

    Het voorschot wordt jaarlijks geïndexeerd zoals in de tender is opgenomen.

  • 3.

    Per 1 juli 2024 dienen alle cliënten overgenomen te zijn van de oude aanbieder indien er sprake is van een nieuwe aanbieder. Indien per 1 juli 2024 niet alle cliënten zijn overgenomen kan het College besluiten om het voorschot naar beneden bijstellen.

  • 4.

    De betaling van dit voorschot geschiedt in 12 maandelijkse termijnen.

Artikel 8 Looptijdsubsidie

  • 1.

    De subsidie geldt voor vier kalenderjaren (2024 tot en met 2027),met daarbij de verlengingsoptie van 3 maal 2 jaar, met dien verstande dat er voor elk nieuw kalenderjaar op basis van een evaluatie een bijstelling kan plaats vinden.

  • 2.

    Vóór 1 augustus van het jaar voorafgaand aan het subsidiejaar wordt door de aanbieder of het samenwerkingsverband een plan voor het subsidiejaar bij het college ingediend.

Artikel 9 Aanvraag tot subsidievaststelling

De subsidieontvanger dient vóór 1 juni van het jaar volgend op het jaar waarvoor het voorschotten verleend is, een aanvraag tot subsidievaststelling over dat jaar in.

Artikel 10 Beschikking tot subsidievaststelling

Het college beslist op een aanvraag tot subsidievaststelling (overeenkomstig art. 20 van de algemene subsidieverordening) binnen 12 weken na de dag waarop de aanvraag ontvangen is.

Artikel 11 Reserves en voorzieningen

  • 1.

    Reserves en voorzieningen kunnen alleen gevormd worden in opdracht of met instemming van het college.

  • 2.

    Indien een bestemmingsreserve niet gebruikt wordt voor het doel waar- voor ze gecreëerd is, kan de bestemmingsreserve in opdracht of met instemming van het college opgeheven worden en aan de egalisatiereserve worden toegevoegd.

  • 3.

    Bij een positief exploitatieresultaat bedraagt de egalisatiereserve, vermenigvuldigd met het aandeel van de gemeentelijke subsidie in de totale inkomsten van de subsidieontvanger, maximaal 10% van de laatst vastgestelde subsidie.

  • 4.

    Voor zover het in het derde lid bedoelde maximum in een boekjaar wordt overschreden, stelt het college de op dat boekjaar betrekking hebbende subsidie lager vast dan het verleende subsidiebedrag.

  • 5.

    Indien de activiteiten geheel of gedeeltelijk worden beëindigd, de subsidie wordt ingetrokken/beëindigd of de subsidiepartner wordt ontbonden, dient de subsidiepartner een vergoeding te betalen over de gevormde egalisatiereserve (artikel 4:72 jo. 4:41 Awb).

  • 6.

    Bij een negatief exploitatieresultaat komen alle tekorten ten laste van de subsidieontvanger.

Artikel 12 Hardheidsclausule

Het college kan van de bepalingen in deze regeling afwijken, voor zover toepassing ervan zou leiden tot onbillijkheden van overwegende aard.

Artikel 13 Onvoorziene omstandigheden

In gevallen waarin deze regeling en de algemene subsidieverordening niet of onvoldoende voorzien beslist het college.

Artikel 14 Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking op 27 juni 2023.

Artikel 15 Citeertitel

Deze regeling kan worden aangehaald als “Subsidieregeling Maatschappelijke Ondersteuning 2024 t/m 2027”.

Aldus besloten tijdens de vergadering van het college van burgemeester en wethouders der gemeente Heerlen van 27 juni 2023.

De burgemeester,

drs. R. Wever

de secretaris,

drs. V.N. Gosselink-Van Dijk

Ondertekening