Delegatiebesluit voorbereidingsbesluit gemeente Emmen

Geldend van 01-01-2024 t/m heden

Intitulé

Delegatiebesluit voorbereidingsbesluit gemeente Emmen

De raad van de gemeente EMMEN;

Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 7 februari 2023;

Overwegende dat

  • -

    De gemeenteraad bevoegd is om voor een locatie een voorbereidingsbesluit te nemen;

  • -

    De gemeenteraad haar bevoegdheid tot het vaststellen van een voorbereidingsbesluit kan delegeren aan het college van burgemeester en wethouders;

  • -

    De voorbereiding van een omgevingsplanwijziging een bevoegdheid van het college is, en die voorbereiding efficiënter wordt als een voorbereidingsbesluit niet voor besluitvorming langs de gemeenteraad hoeft.

Gelet op

  • -

    Artikel 4.14, vijfde lid Omgevingswet;

  • -

    Afdeling 10.1.2 Algemene wet bestuursrecht;

  • -

    Artikel 156 Gemeentewet.

Besluit

  • 1.

    Het ‘delegatiebesluit voorbereidingsbesluit gemeente Emmen’ vast te stellen, en inwerking te laten treden op de datum van inwerkingtreding van de Omgevingswet.

Artikel 1 Delegatie

De gemeenteraad delegeert de bevoegdheid tot het nemen van een voorbereidingsbesluit met het oog op de voorbereiding van in het omgevingsplan te stellen regels aan het college van burgemeester en wethouders.

Artikel 3 Bekendmaking

Dit besluit wordt bekend gemaakt in het Gemeenteblad en via Officiële bekendmakingen.

Artikel 4 Inwerkingtreding

Dit delegatiebesluit treedt in werking met ingang van de datum van inwerkingtreding van de Omgevingswet.

Artikel 5 Citeertitel

Deze regeling wordt aangehaald als ‘Delegatiebesluit voorbereidingsbesluit gemeente Emmen’.

Ondertekening

Toelichting bij het Delegatiebesluit

Algemene toelichting

Artikel 4.14 lid 5 Omgevingswet

Op grond van artikel 4.14 lid 5 Omgevingswet kan de raad de bevoegdheid om een voorbereidingsbesluit te nemen delegeren aan het college. Achterliggende gedachte daarvan is dat de voorbereiding van een bestemmingsplanherziening/omgevingsplanwijziging een bevoegdheid van het college is, en die voorbereiding efficiënter wordt als een voorbereidingsbesluit niet voor besluitvorming langs de gemeenteraad hoeft.

Een voorbereidingsbesluit bevriest als het ware de bestaande situatie. Nieuwe ontwikkelingen komen “on hold” te staan. Het is overigens niet mogelijk om bestaande activiteiten met een voorbereidingsbesluit weg te bestemmen.

Artikelgewijze toelichting

Artikel 1

Een voorbereidingsbesluit kan nodig zijn om onvoorziene, ongewenste ontwikkelingen op een bepaalde locatie te voorkomen. Als zo’n situatie zich voor doet, is het van belang om snel te handelen. De vergaderfrequentie van de raad en bijbehorende aanlevertermijnen lenen zich daar eigenlijk niet voor. Delegatie aan het college ligt voor de hand.