Regeling vervallen per 01-03-2024

Beleidsregel van het college van burgemeester en wethouders en de burgemeester van Bergen op Zoom inhoudende Het algemeen gedoogbesluit tijdelijk verruimde terrassen in de gemeente Bergen op Zoom tot 1 maart 2024

Geldend van 24-06-2023 t/m 29-02-2024 met terugwerkende kracht vanaf 01-03-2023

Intitulé

Beleidsregel van het college van burgemeester en wethouders en de burgemeester van Bergen op Zoom inhoudende Het algemeen gedoogbesluit tijdelijk verruimde terrassen in de gemeente Bergen op Zoom tot 1 maart 2024

Geldend van 1 maart 2023 tot 1 maart 2024

Titel

Algemeen gedoogbesluit tijdelijk gedogen terrasverruiming in de gemeente Bergen op Zoom tot 1 maart 2024

burgemeester en wethouders van de gemeente Bergen op Zoom

en

de burgemeester van de gemeente Bergen op Zoom

overwegende:

- Dat de horecabedrijven als gevolg van de beperkingen die zijn opgelegd ter voorkoming van verdere verspreiding van het coronavirus, ernstige financiële schade hebben geleden;

- Dat het, gelet op het belang van de horecabranche voor de gemeente, redelijk wordt geacht om de bedrijfsvoering van de horeca tijdelijk en onder voorwaarden toe te staan in de openbare ruimte terrassen te verruimen.

- Dat het nieuwe terrassenbeleid van de gemeente Bergen op Zoom op 1 maart 2023 in werking is getreden voor het grondgebied van de gehele gemeente met uitzondering de horecagelegenheden aan de Boulevard.

- Dat voor de horecagelegenheden aan de Boulevard meer tijd nodig is om tot nieuw beleid te komen.

- Dat gelet hierop voor de horecagelegenheden aan de Boulevard de gedoogsituatie moet worden voortgezet.

Besluit

Vast te stellen het Algemeen gedoogbesluit tijdelijk gedogen terrasverruiming in Bergen op Zoom tot 1 maart 2024.

Kernpunten

- Horecaondernemers krijgen de mogelijkheid om hun terrassen te vergroten.

- Verruiming van de terrassen is maatwerk.

- Vrije doorgang van tenminste 1.50 meter voor voetgangers, mindervaliden en kinderwagens dient te allen tijde te worden gewaarborgd.

- Bereikbaarheid voor hulpdiensten dient te allen tijde gegarandeerd te zijn.

- De extra gegunde ruimte maakt integraal onderdeel uit van de terrasvergunning en de alcoholvergunning.

- De voorwaarden van de terrasvergunning dienen te allen tijde te worden nageleefd.

- Dit besluit voor tijdelijke terrasverruiming is alleen van toepassing voor ondernemers met een terrasvergunning, alcoholvergunning en een exploitatievergunning

Van toepassing verklaring

Het algemeen gedoogbesluit tijdelijk verruimde terrassen in de gemeente Bergen op Zoom is alleen van toepassing op de horecagelegenheden die gelegen zijn aan de Boulevard te Bergen op Zoom.

1.1Aanleiding

De sluiting van de eet- en drinkgelegenheden als gevolg van de coronacrisis, had grote gevolgen voor de horecasector, en daarmee voor de economie en de samenleving. Vanuit dit brede belang is op verschillende fronten nagedacht en actie ondernomen om de horeca door deze lastige tijden heen te helpen. Het bieden van extra ruimte voor de exploitatie van buitenterrassen, uiteraard binnen de wettelijke mogelijkheden, wordt daarbij van belang geacht. Tegelijkertijd biedt het een gecontroleerde mogelijkheid voor eenieder om weer te recreëren en elkaar te ontmoeten. Om de horecasector tegemoet te komen is op 1 februari 2022 het besluit genomen (BW22-00043) in te stemmen met het wederom ruimer opstellen van de terrassen op de Grote Markt gedurende 2022, en dit tevens te laten gelden voor andere locaties waar dat – en dat geldt ook voor de Grote Markt – op veilige en toegankelijke wijze mogelijk is.

Diverse horecaondernemers hebben aangegeven enthousiast te zijn over de huidige opstelling en hebben de wens uitgesproken om de ruimere opstelling te mogen behouden.

1.2Doel

De gemeente wil op een verantwoorde wijze tegemoet komen aan de algemene wens vanuit de horeca om meer ruimte te krijgen voor de exploitatie van terrassen in de openbare ruimte voor het herstel van hun sector. Duidelijke kaders daarvoor ontbreken. Voor nu is het van belang om met een (tijdelijk) kader duidelijkheid te bieden aan de horecasector en antwoorden te kunnen geven op de concrete verzoeken.

1.3Uitgangspunten en randvoorwaarden

Dit gedoogbesluit heeft een tijdelijk karakter en geldt tot 1 maart 2024.

Afspraken die in dit kader worden gemaakt zijn een aanvulling op de Algemene Plaatselijke Verordening, en de op grond daarvan verleende vergunningen, toestemmingen en ontheffingen.

Schade

Schade aan personen en/of eigendommen van de gemeente Bergen op Zoom en of derden, en/of eventuele andere schade welke het gevolg is van het gebruik van het tijdelijk gedoogde terras of een tijdelijke gedoogde uitbreiding, komt voor rekening van de exploitant van het horecabedrijf. De gemeente Bergen op Zoom is niet aansprakelijk voor eventuele schade bij derden, welke ontstaat door en/of voortvloeit uit het gebruik van de extra terrasruimte.

Geen overlast voor de omgeving

De terrasverruiming mag niet tot extra overlastsituaties leiden.

Horecaondernemers dienen zich in te spannen om overlast cq mogelijke onveilige situaties in de omgeving te voorkomen en dragen zorg voor een goede communicatie met de omgeving. Onder deze goede communicatie valt in ieder geval het actief informeren van de directe omgeving omtrent het verruimen van het bestaande terras.

Veiligheid

De terrasverruiming mag niet tot onveilige situaties leiden.

De bereikbaarheid voor de hulpdiensten dient te allen tijde gegarandeerd te zijn.

Het streven naar een gelijk speelveld voor ondernemers met een terrasvergunning

- Het vergeven van extra terrasruimte dient zoveel mogelijk op een eerlijke wijze (in evenredigheid op basis van de huidige oppervlakte van de lokaliteiten) te gebeuren, zeker in gebieden waarin meerdere horecaondernemers om terrasuitbreiding vragen voor hetzelfde gebied. Concurrerende individuele claims zullen niet worden gehonoreerd. Breed gedragen collectieve verzoeken die aan alle belangstellende ondernemers in het gebied ruimte bieden om op een gelijkwaardige manier mee te doen, gaan voor.

- Het betreft maatwerk. Per gebied is sprake van verschillende perspectieven voor terrasuitbreiding, doordat er meer of minder fysieke uitbreidingspotentie aanwezig is en/of (door het aantal ondernemers) ook de uitbreidingsbehoefte kan verschillen.

- Daar waar, aangrenzend, om nieuwe terrasgebieden wordt gevraagd, mag geen oneerlijke concurrentie ontstaan; juist hier is een collectief plan een randvoorwaarde. Als ondernemers in een bepaald gebied onderling geen overeenstemming kunnen bereiken over de terrasuitbreiding, beslist het gemeentebestuur.

- De uitgangspunten: maatwerk, gelijkspeelveld, evenredige verdeling.

2. Algemene bepalingen

In algemene zin wordt binnen de volgende voorwaarden ruimte geboden voor terrasuitbreidingen:

- De voorwaarden uit de terrasvergunning blijven te allen tijde van toepassing, ook op de uitbreiding;

- Een eventuele terrasuitbreiding kan alleen bij voldoende aanwezige fysieke ruimte plaatsvinden;

- Deze is mede afhankelijk van medewerking van de buren (als het een tijdelijk medegebruik van diens direct aan de gevel gelegen voor- en/of achter terrein betreft) en de verkeersituatie ter plaatse.

- De weg dient beschikbaar te blijven voor het gebruikelijke verkeer; op pleinen dient rekening gehouden te worden met de gebruikelijke rijbaan.

- Daarbij moet rekening gehouden worden met voldoende afstand tussen terrasbezoekers en passanten (die elkaar ook veilig moeten kunnen passeren) en op basis daarvan voldoende doorgang tussen het terras en de weg, of tussen tegenoverliggende terrassen.

- Om de beperkte verkeersruimte te optimaliseren worden geen obstakels (reclameborden etc.) op het terras en in de vrije doorgang toegestaan.

- Brandkranen, kelderluiken en nooduitgangen moeten altijd bereikbaar zijn.

- De horeca-exploitant dient zijn terras schoon te houden en afval en zwerfafval, ook wanneer het afkomstig is van derden, binnen een straal van 15 meter rondom zijn terras te verwijderen.

- Op eerste aanwijzing van het college van burgemeester en wethouders, gemeentelijke toezichthouders, de politie of de brandweer dient de horeca-exploitant van het tijdelijke terras de in gebruik genomen openbare grond vrij te maken.

- De spelregels die gelden voor het tijdelijk verwijderen van een terras in verband met het plaatsvinden van een evenement gelden ook voor het verwijderen van de terrassen die geplaatst worden op basis van dit gedoogbesluit.

- Bij het vervallen van dit gedoogbesluit, op welk moment dan ook, dient het terras weer conform de oorspronkelijke terrasvergunning in gebruik te worden genomen.

Geen bezwaar en beroep

Volgens vaste rechtspraak is dit gedoogbesluit geen besluit in de zin van de Algemene wet bestuursrecht, waartegen bezwaar ingevolge deze wet openstaat.

Tot slot

Dit gedoogbesluit doet niet af aan onze bevoegdheid om in concrete gevallen over te gaan tot handhaving indien de geldende wet- en regelgeving, waaronder de voorwaarden uit de terrasvergunning en de voorwaarden uit dit gedoogbesluit, wordt overtreden. Bij een geconstateerde overtreding kan voor een individuele vergunninghouder worden bepaald, dat de gedoogbeschikking voor hem/haar niet langer geldt, onder aanzegging de verruiming te beëindigen en beëindigd te houden.

4. Citeertitel, bekendmaking en inwerkingtreding

Dit gedoogbesluit wordt aangehaald als “Het Algemeen gedoogbesluit tijdelijk verruimde terrassen in de gemeente Bergen op Zoom tot 1 maart 2024 ”.

Dit gedoogbesluit treedt in werking op de datum dat het op de gebruikelijke wijze wordt bekendgemaakt.

Ondertekening

het college van burgemeester en wethouders,

secretaris

Dhr. mr. drs. ing. M. van Vliet

burgemeester

Dhr. dr. F.A. Petter

burgemeester

Dhr. dr. F.A. Petter

Ieder voor zover bevoegd