Richtlijnen beheerplan behorende bij de jaarvergunning (art. 1.9) van de Bomenverordening 2014

Geldend van 20-06-2023 t/m 21-06-2023

Intitulé

Richtlijnen beheerplan behorende bij de jaarvergunning (art. 1.9) van de Bomenverordening 2014

Op 1 oktober 2016 worden de bestaande bomenverordeningen van de stadsdelen ingetrokken en is de bestaande centraal stedelijke Bomenverordening 2014 van kracht voor de hele stad. Onderdeel van deze verordening is een jaarvergunning. Een jaarvergunning kan worden verkregen door het indienen van een beheerplan waarin is vastgelegd hoe de komende tien jaar in een aangewezen gebied wordt omgegaan met de kap, herplantplicht en natuurbeheer.

Dit document geeft richtlijnen voor het opstellen van een beheerplan en het te volgen proces voor

vergunningverlening.

Op de website amsterdam.nl wordt tekst en uitleg gegeven over de verordening en jaarvergunning. In het Omgevingsloket komt er een aparte tekst voor de jaarvergunning met een link naar de website.

Definities

Voor de leesbaarheid zijn hieronder een paar definities opgenomen. Zie verder de Bomenverordening 2014.

Houtopstand

Eén of meer bomen, hakhout, boomvormers of andere houtachtige gewassen die onderdeel uitmaken van een houtwal, een grotere (lint)begroeiing van heesters en struiken of een beplanting van bosplantsoen, met een minimale stamomtrek van 31 cm gemeten op 130 cm hoogte.

Behoudenswaardige houtopstand

Een houtopstand met bijzondere betekenis voor een of meer van onderstaande criteria:

  • Natuur- en/of milieuwaarde

    Dit criterium ziet op het ecologische belang van de houtopstand voor natuurbehoud en natuurontwikkeling doordat de houtopstand plaats kan bieden aan planten en schimmels, nestel- of schuilgelegenheid biedt voor dieren en voedsel voor insecten. Een houtopstand kan deel uitmaken van een belangrijke ecologische verbindingsroute en van invloed zijn op de bodemgesteldheid en de waterhuishouding.

    Daarnaast kan de aanwezigheid van een houtopstand van invloed zijn op de effecten van wind en temperatuur.

  • Waarde voor het stadsschoon of het landschap

    De aanwezigheid van een houtopstand versterkt de aanblik van een straat, wijk of (binnen)tuin en kan de belevingswaarde daarvan in belangrijke mate beïnvloeden. Ook de zeldzaamheidswaarde valt hieronder. Dit uit zich doordat de houtopstand in dendrologisch opzicht van een zeldzame soort of variëteit is, een bijzondere groeivorm heeft of de dikste, oudste of hoogste is in de wijk of omgeving.

    Houtopstanden zijn vaak beeldbepalend voor het karakter van de omgeving of (binnen-)tuin. Deze waarde kan in ieder geval tot uitdrukking komen als de houtopstand onderdeel is van een beschermd stads- of dorpsgezicht of deel uitmaakt van een hoofdbomen- of hoofdgroenstructuur.

  • Cultuurhistorische waarde

    Hiervan is sprake als een houtopstand is verweven met de geschiedenis van de omgeving of is geplant naar aanleiding van een gedenkwaardige gebeurtenis zoals de geboorte of het huwelijk van een prins of prinses. Van cultuurhistorische waarde is in ieder geval ook sprake als een boom of houtopstand is aangewezen als onderdeel van een gemeentelijk- of rijksmonument.

  • Waarde voor de leefbaarheid

    De houtopstand levert een bijdrage aan een aangename woonomgeving, bijvoorbeeld doordat hij schaduw biedt, gelegenheid geeft tot spelen voor de jeugd en een belangrijke rol speelt bij recreatie (park, wandel- en fietsroutes et cetera).

Beschermwaardige houtopstand

Een houtopstand die geplaatst is op de lijst als bedoeld in artikel 10 van de Bomenverordening 2014. Ook wel ‘monumentale houtopstand’.

Jaarvergunning

Vergunning voor het vellen van houtopstanden die voor een door het college vastgestelde periode van maximaal drie jaar is verleend en is gebaseerd op een vooraf door het college vastgesteld of goedgekeurd beheerplan.

Beheerplan

In een beheerplan is beschreven hoe de aanvrager omgaat met de kap en herplantplicht en is er op gericht de natuurwaarde voor de stad in stand te houden of te verbeteren.

Het beheerplan kan bestaan uit:

  • A)

    Een opgesteld plan over een door de vergunningverlener te bezichtigen gebied met daarin op een kaart aangegeven welke bescherm- en behoudenswaardige houtopstanden niet gekapt zullen worden en waarin wordt vermeld op welke wijze er zal worden voldaan aan de herplantplicht als er sprake is van kap.

  • B)

    Een door de aanvrager opgestelde lijst met houtopstanden waarvoor op voorhand, dus zonder specifieke locatie of stamomtrek, een kapvergunning wordt aangevraagd. In de lijst wordt voor verschillende type houtopstanden en stamomtrek vastgelegd hoe de herplantplicht wordt ingevuld als er sprake is van kap.

Ad. A)

Dit beheerplan omvat minimaal de volgende onderdelen:

  • 1.

    Een kaart met daarop:

    • een gemarkeerd gebied, maximaal schaal 1: 1.000 (1 cm = 10 meter)

    • de plaats van de stam van bescherm- en behoudenswaardige houtopstanden op 1 meter nauwkeurig ingetekend, gemarkeerd met een speciaal teken, zoals bijvoorbeeld ‘Δ’ of ‘X’, en voorzien van een nummer corresponderend met de tabel (zie 2.)

    • per houtopstand de omvang van de kroon op schaal, ± 2 meter

  • 2.

    Een tabel met daarin:

    • per houtopstand aangegeven het nummer (zie 1.), de soort, de stamomtrek en de leeftijd in jaren (± 15%)

  • 3.

    Informatie over de borging van duurzaam behoud en/of versterking van de groenstructuur in het gemarkeerde gebied.

  • 4.

    Aanvrager dient aan te geven hoe eventuele kap wordt gecompenseerd met de herplant van houtopstanden. Als herplant niet mogelijk is kan er een bedrag worden gestort in het gemeentelijk herplantfonds conform de dan geldende normen.

NB. De verplichting om een vergunning aan te vragen voor kap van bescherm- en behoudenswaardige blijft te allen tijde bestaan.

Ad. B)

De gedachte achter dit beheerplan is dat bijvoorbeeld woningbouwcorporaties niet op voorhand weten wat men aantreft in de tuin van een huurhuis, op het moment dat de huurder het huis heeft verlaten. Door van tevoren aan te geven hoe men gaat handelen als men bijv. een conifeer aantreft, kan voor de houtopstand ‘conifeer’ een op voorhand een kapvergunning worden afgegeven.

Dit beheerplan omvat minimaal de volgende onderdelen:

  • 1.

    De locatie(s) waarvoor de vergunning wordt aangevraagd;

  • 2.

    Een overzichtslijst met de type boomsoorten waarvoor op voorhand een kapvergunning wordt aangevraagd;

  • 3.

    Een overzicht van de wijze waarop invulling wordt gegeven aan de herplantplicht waarbij minimaal is vermeld welke type boom wordt herplant en van welke minimale omvang.

De aanvrager kan verder onderscheid maken naar bijvoorbeeld:

  • grootte van de tuin (bijv. < 100 m2 en >100 m2 en groter)

  • zaailingen of niet-zaailingen (minder herplant bij zaailingen dan bij geplante bomen)

Voorbeeld:

Legenda

Categorie 1

Particuliere tuin < 100 m2

Categorie 2

Particuliere tuin > 100 m2

Categorie 3

Gemeenschappelijke tuin

 

Geen kapvergunning nodig:

Optie herplant categorie 1:

Optie herplant categorie 2:

Criterium

Boomsoort (Nederlandse naam)

Boomsoort (Latijnse naam)

Boomsoort / Struiksoort (Nederlandse naam)

Boomsoort / Struiksoort (Latijnse naam)

Boomsoort / Struiksoort (Nederlandse naam)

Boomsoort / Struiksoort (Latijnse naam)

Stamdiameter <10 cm

Betreft alle boomsoorten.

Geen verplichte herplant.

Geen verplichte herplant.

Stamdiameter <15 cm

Lijsterbes Sorbus

Meidoorn Crataegus

Sierappel Malus

Sierkers Prunus

Vruchtbomen o.a. Malus, Pyrus

Prunus

Vogelkers Prunus

Krentenboompje Amelanchier

lamarckii

Kornoelje Cornus cv

Vlier Sambucus cv

Beverboom Magnolia cv

Sering Syringa cv

Altheastruik Hibuscus cv

Blazenstruik Colutea cv

Glansmispel Photinia cv

*herplant van meerstammige struiken of heesters met levermaat van 150 cm tot 175 cm (2-3 tak met kluit).

Judasboom Cercis cv

Berk Betula cv

Amberboom Liquidambar cv

Katsuraboom Cercidyphyllum cv

Veldesdoorn Acer campestre cv

Zuilbeuk Fagus cv

Perzisch Ijzerhout Parrotia cv

Mispel Mespilus cv

Beverboom Magnolia cv

Sneeuwklokjesboom Halesia cv

Valse Christusdoorn Gleditsia cv

Pluimes Fraxinus ornus cv

Kansenboom Clerodendron cv

* Herplant van dezelfde soort als kap of keuze uit optielijst

Indieningsvereisten

Aan het indienen van een aanvraag voor een jaarvergunning zitten indieningsvereisten.

  • Indienen geschied via het Omgevingsloket (https://www.omgevingsloket.nl/)

  • De jaarvergunning moet worden aangevraagd, door, namens of met toestemming van degene die gerechtigd is om over de houtopstand te beschikken. Gerechtigd zijn bijvoorbeeld de eigenaar, degenen die een recht van erfpacht, opstal, erfdienstbaarheid of vruchtgebruik betreffende de houtopstand hebben. De aanvrager moet op verzoek kunnen aantonen dat hij/zij de gerechtigde is. Huurders zijn niet gerechtigd.

  • De naam, het adres en het telefoonnummer van de aanvrager.

  • Een beheerplan dat minimaal voldoet aan de voorwaarden genoemd in dit document.

  • Wanneer gebruik is gemaakt van het opknippen in verschillende activiteiten, bijvoorbeeld per complex of ander duidelijk afgebakend gebied, wordt de jaarvergunning verleend op het totale (goedgekeurde) beheerplan waarbinnen de opsplitsing naar activiteit heeft plaatsgevonden. Dat maakt het mogelijk om bezwaren per activiteit te behandelen.

Kosten jaarvergunning

De kosten voor een jaarvergunning zijn eenmalig en gelijk aan de maximale kosten van de reguliere vergunningsaanvraag (categorie > 50 bomen, 2016 en 2017 =€ 450) voor het vellen van houtopstand en zijn conform de geldende legestabel.

Duur jaarvergunning

De jaarvergunning is geldig voor de duur van maximaal drie kalenderjaren.

Overige verplichtingen vergunningaanvrager

  • De gekapte houtopstanden moeten worden bijgehouden in een spreadsheet waarin is aangegeven in welke tuin, welke soort houtopstand, van welke omvang is gekapt en welke soort houtopstand en van welke omvang is herplant. Deze sheet, met oen data, moet jaarlijks voor 1 februari worden ingediend bij de gemeente;

  • De aanvrager is verplicht om, ruim voordat er gekapt gaat worden, alle belanghebbenden in te lichten over de aanvraag jaarvergunning en de inhoud van het beheerplan. Eea in overleg met de behandelend ambtenaar van de gemeente.

Ondertekening