Regeling vervallen per 01-01-2025

Beleidsregel Bekostiging leerlingenvervoer gemeente Venray 2023

Geldend van 03-05-2023 t/m 31-12-2024

Intitulé

Beleidsregel Bekostiging leerlingenvervoer gemeente Venray 2023

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Venray;

gelet op artikel 149 van de Gemeentewet en de Algemene wet bestuursrecht, gelet op de Wet op het primair onderwijs, de Wet op de expertisecentra en de Wet op het voortgezet onderwijs en gelet op het gestelde in de vigerende verordening bekostiging leerlingenvervoer gemeente Venray;

overwegende dat:

  • in de verordening bekostiging leerlingenvervoer de regels staan voor bekostiging van vervoersvoorzieningen voor leerlingen naar de scholen;

  • die regels ruimte geven voor interpretatie in de uitvoering;

  • een beleidsregel als leidraad bijdraagt aan een goede en consequente toepassing van de formele regels bij het leerlingenvervoer;

besluit vast te stellen de volgende beleidsregel:

Beleidsregel Bekostiging leerlingenvervoer gemeente Venray 2023

Beleidsregel bekostiging leerlingenvervoer gemeente Venray 2023

Ieder kind heeft recht op passend onderwijs. In sommige gevallen kunnen kinderen niet zelfstandig naar school. Wanneer aan bepaalde criteria wordt voldaan kunnen ouders een beroep doen op de verordening bekostiging leerlingenvervoer gemeente Venray (hierna: de verordening). De beleidsregel in dit document geeft aan hoe de bevoegdheden van het college binnen de regels van de verordening worden uitgevoerd. Het zijn zowel handvatten voor de uitvoering als leidraad voor de eenduidige motivering van besluiten.

Uitgangspunten

  • Ouders/verzorgers zijn verantwoordelijk voor het schoolbezoek van hun kind(eren): zij moeten in eerste instantie zelf zorgen voor het vervoer van en naar school;

  • De zelfstandigheid en mogelijkheden van de leerling en ouders/verzorgers worden zo optimaal mogelijk benut en gestimuleerd;

  • De taak van de gemeente is uitsluitend een wettelijke zorgtaak om een passende regeling te verstrekken waarmee – onder bepaalde voorwaarden- aanspraak gemaakt kan worden op een voorziening leerlingenvervoer (en zo nodig inclusief begeleider).

  • Het college bepaalt het recht op een voorziening leerlingenvervoer, ouders ontvangen hiervoor een beschikking.

  • De gemeente Venray wil inwoners zelf laten doen wat ze zelf kunnen. Daarvoor stimuleren we zelfredzaamheid en het nemen van eigen verantwoordelijkheid. Dit geldt ook voor jongeren in het leerlingenvervoer.

  • Waar mogelijk stimuleren we het zelfstandig reizen per fiets of met het openbaar vervoer. Beoordeeld wordt of de leerling in staat is zelfstandig naar school te fietsen of dat dit onder begeleiding mogelijk is. Ook wordt er gekeken in hoeverre de zelfredzaamheid van de leerling kan worden vergroot. Doel is dat de leerling zo zelfstandig mogelijk naar school reist. Hetzij lopend, op de fiets, of met het openbaar vervoer. Niet taxivervoer is het uitgangspunt, maar de eigen zelfstandigheid. Dus:

    • o

      Uitzoeken of fietsen mogelijk is (al dan niet onder begeleiding);

    • o

      Als dit ook niet mogelijk is, onderzoeken of openbaar vervoer mogelijk is (al dan niet onder begeleiding);

    • o

      Als dit niet mogelijk is, kan een leerling in aanmerking komen voor aangepast vervoer (taxivervoer).

    • o

      Als aanspraak bestaat op een vervoersvoorziening, kunnen burgemeester en wethouders de ouders vragen of op aanvraag toestaan één of meer leerlingen zelf te vervoeren of te laten vervoeren met eigen auto of scooter, etc..

Artikel 1. Begripsomschrijvingen

  • 1. Aanvrager: Ouder(s), verzorger(s) of voogd(en) van de leerling welke in aanmerking wenst te komen voor bekostiging leerlingenvervoer;

  • 2. BSO: Buitenschoolse opvang: Voorziening die bestemd is voor schoolgaande kinderen en die alleen geopend is voor en/of na schooltijd en eventueel tussen de middag. Vaak ook tijdens de schoolvakanties.

  • 3. Co-ouderschap: er is sprake van co-ouderschap als de ouders, al dan niet gescheiden, die niet bij elkaar wonen, in een regelmatige afwisseling de zorg voor het kind of de kinderen hebben.

  • 4. College: het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Venray.

  • 5. Ouders: ouders, voogden of verzorgers van de leerling, waaronder pleegouders en groepsleiders in een gezinsvervangend tehuis, groepsopvoeders in een internaat en verder alle meerderjarige handelingsbevoegde personen die op hetzelfde adres verblijven als de leerling.

  • 6. Pleegouders: Pleegouders nemen een kind van andere ouders op in hun gezin tot ouders de zorg zelf weer aankunnen. Pleegzorg is voor kinderen van 0 tot 18 jaar die tijdelijk niet bij hun eigen ouders kunnen wonen.

  • 7. “Thuis”: In het kader van leerlingenvervoer is “thuis” de plaats waar de leerling structureel en feitelijk verblijft.

  • 8. Verordening: vigerende verordening bekostiging leerlingenvervoer gemeente Venray;

  • 9. VSO: Voorgezet Speciaal Onderwijs;

  • 10. WEC: Wet op de expertisecentra;

  • 11. Woning: de plaats waar de leerling structureel en feitelijk verblijft;

  • 12. WPO: Wet op het primair onderwijs.

  • 13. WVO: Wet op het voortgezet onderwijs.

    Alle begrippen die in deze beleidsregel worden gebruikt en die niet nader worden omschreven, hebben dezelfde betekenis als in de WPO, de WVO, de WEC, de Algemene Wet bestuursrecht en de verordening.

Artikel 2. Algemeen

2.1 Aanvraag

Een aanvraag voor het bekostigen van het leerlingenvervoer geldt voor één schooljaar. Een vergoeding kan niet met terugwerkende kracht worden verstrekt. De periode van één jaar dient er voor om jaarlijks te kunnen bekijken in hoeverre de situatie van de kinderen en hun vervoersmogelijkheden zijn veranderd. Indien een leerling voor het tweede jaar of meer van het leerlingenvervoer gebruik maakt, volstaat een verkorte aanvraag. In beide situaties kan gebruik worden gemaakt van een aanvraagformulier.

Dit aanvraagformulier wordt voor 1 juli voor de start van het nieuwe schooljaar ingediend.

2.2 Afwijzingsgronden

Tijdens de behandeling van de aanvraag onderzoekt het college of voldaan wordt aan de criteria gesteld in de verordening én beleidsregel. Het moet gaan om schoolvervoer. Dat betekent: vervoer van thuis naar en van school. In de volgende situaties is er geen sprake van leerlingenvervoer:

  • 1.

    Vervoer tijdens schoolvakanties;

  • 2.

    Vervoer op afwijkende schooltijden, bijvoorbeeld door lesuitval, schoolreisje, sportdag, proefwerkweek.

  • 3.

    Vervoer voor incidentele verzoeken/wijzigingen.

  • 4.

    Vervoer tussen schoolgebouwen onderling.

  • 5.

    Vervoer naar deeltijd hoogbegaafdheidsondewijs, of les in een speciale klas voor hoogbegaafdheid

  • 6.

    Vervoer tussen school en zwembad of gymnastieklokaal.

  • 7.

    Vervoer voor medisch of paramedische behandelingen/therapie zoals huisarts, tandarts, revalidatiecentrum, dagbehandeling, ziekenhuis e.d.

  • 8.

    Vervoer naar logeerhuizen en dagcentrum

  • 9.

    Vervoer vanwege een tijdelijke beperking (<3 maanden) zoals een gebroken been.

  • 10.

    Vervoer voor andere doeleinden dan schoolonderwijs, zoals vervoer naar huiswerkbegeleiding, remedial teaching, sportvereniging, e.d. Ouders zijn in dergelijke situatie zelf verantwoordelijk voor het vervoer van hun kind.

    Vervoer van en naar een extra opstap- dan wel opvangadres (ook wel voor of naschoolse opvang/BSO of opa en oma/ gastouder) zie artikel 4.2.

2.3 Toegankelijke school

In de verordening staat het begrip ‘toegankelijke school’. Dit is de school waarop de leerling is aangewezen op basis van gewenste godsdienstige of levensbeschouwelijke richting dan wel openbare school. En de school van de soort waarop de leerling is aangewezen op grond van zijn lichamelijke of geestelijke toestand.

Wanneer ouders van mening zijn dat de dichterbij gelegen school of scholen niet toegankelijk zijn, moeten ouders dit aantonen door een verklaring van die scholen, afgegeven door de directeur van de school of het samenwerkingsverband. Uit die verklaring moet blijken dat de betreffende leerling niet is toegelaten.

2.4 Wachtlijst

Uitgangspunt is dat bekostiging plaatsvindt naar de eerstvolgende dichtstbijzijnde, toegankelijke school indien de dichtstbijzijnde school niet toegankelijk is vanwege een wachtlijst. Daarbij geldt de verplichting om de leerling uiterlijk op de datum dagtekening beschikking in te laten schrijven voor plaatsing op de dichtstbijzijnde, toegankelijke school.

De toekenning vindt plaats tot het moment dat de wachtlijst is opgelost. Ouders zijn vervolgens vrij om het kind naar de school van keuze te laten gaan, maar de vervoersvergoeding wordt beperkt tot de dichtstbijzijnde toegankelijke school, tenzij er sprake is van zodanige bijzondere, individuele omstandigheden dat dit niet redelijk is.

Artikel 3. Stage

Als er al aanspraak bestaat op een vervoersvoorziening naar een school voor voortgezet speciaal onderwijs of een school voor voortgezet onderwijs kan op verzoek een vervoersvoorziening worden toegekend voor het vervoer naar een stageadres, mits voldaan aan de voorwaarden uit de verordening. Hiervoor wordt een afzonderlijke aanvraag ingediend en apart beoordeeld op het afstandscriterium en apart beoordeeld op soort vervoersvoorziening.

Het college hanteert de dichtstbijzijnde toegankelijke stage. Het college gaat er van uit dat scholen dit aspect mee laten wegen in de plaatsing van leerlingen en dat zij stageplekken zoveel mogelijk zoeken in de buurt van de woning van de leerling of op de route van het leerlingenvervoer.

Het gehanteerde uitgangspunt houdt in dat het college alleen vervoer naar een stageplek buiten de gemeente of buiten de route bekostigt, als de school naar oordeel van het college toereikend motiveert waarom in het betreffende geval een stage binnen de gemeente of op de route niet voldoet en een stage buiten de gemeente of buiten de route een duidelijke meerwaarde heeft voor de leerling. De motivering dient specifiek op de betreffende leerling betrekking te hebben.

Er wordt vanuit gegaan dat bij stages, ook voor een niet- arbeidsgericht uitstroomprofiel, ouders, school en het stagebedrijf eerst onderzoeken of er andere mogelijkheden van vervoer zijn dan het leerlingenvervoer. Als het stagebedrijf vervoer biedt is dat voorliggend op het leerlingenvervoer.

3.1. Stage tijden

Om het plannen van stageritten beter mogelijk te maken, is het uitgangspunt de tijden aan te laten sluiten bij de schooltijden.

Aangepast vervoer naar stageadressen vindt niet plaats tijdens avonduren, weekenden en schoolvakanties. Op het moment dat een school een studiedag heeft en de stage doorgang vindt wordt vervoer geboden naar het stageadres.

3.2. Stage plekken

Stage vindt plaats op één stageadres. In uitzonderlijke gevallen en met een goede onderbouwing vindt stage plaats op maximaal twee vaste locaties per week.

3.3. Stage en zelfredzaamheid

Indien een leerling met een arbeidsgericht uitstroomprofiel stage gaat lopen wordt van de leerling verwacht dat de leerling zelfstandig naar arbeid reist. In overleg met de ouders en school wordt bekeken hoe de leerling zelfstandig naar stage kan reizen en welke ondersteuning hierbij nog nodig is. Doel is om uiteindelijk zelfstandig naar stage te kunnen reizen.

Artikel 4. Vervoersvoorziening tijdelijke beperking

Het college verzorgt geen vervoer vanwege tijdelijke medische redenen, bijvoorbeeld een gebroken been. Het college is alleen verantwoordelijk voor vervoer van structureel gehandicapte leerlingen. Deze leerlingen hebben een blijvende lichamelijke, verstandelijke, zintuigelijke of psychische handicap.

Echter kan het voorkomen dat een leerling een groot gedeelte van het schooljaar geen gebruik kan maken van het openbaar vervoer vanwege herstel of revalidatie. In dat geval kan een leerling indien noodzakelijk, wel een beroep doen op het leerlingenvervoer.

Per individuele aanvraag zal het college beoordelen of de gevraagde inzet noodzakelijk is. Uitgangspunt:

  • bij een tijdelijke handicap tot drie maanden bestaat geen aanspraak op leerlingenvervoer;

  • bij een tijdelijke handicap die langer duurt dan drie maanden, bekijkt het college of de leerling tijdelijk in aanmerking komt voor leerlingenvervoer. Hiervoor is wel een schriftelijke verklaring nodig. Deze bewijsstukken kunnen zijn van medische specialisten, behandelend arts, en dergelijk. Het college behoudt zich te allen tijde het recht voor het advies van andere deskundigen bij de beoordeling te betrekken. Het college geeft een beschikking af voor de duur van het herstel of de revalidatie. Als tussentijds de vraag ontstaat of leerlingenvervoer nog gerechtvaardigd is, dan kan de beschikking worden geëvalueerd en eventueel herzien worden.

Artikel 5. Hoogbegaafdheid

De gemeente Venray verstrekt geen vervoersvoorziening naar een school specifiek gericht op onderwijs voor hoogbegaafde kinderen, omdat dit over het algemeen niet de dichtstbijzijnde (reguliere) basisschool is. Een uitzondering hierop wordt gemaakt als aangetoond kan worden dat de leerling voltijds hoogbegaafdheidsonderwijs door gespecialiseerde leerkrachten in een setting van gelijkgestemden nodig heeft (op basis van een uitspraak van de Raad van State d.d. 7 februari 2018). Ouders dienen hun aanvraag te onderbouwen met documenten en verslagen van deskundigen. Daarnaast moet vanuit het samenwerkingsverband (ondersteuningsloket van de betreffende scholenkoepel) gemotiveerd worden dat en waarom de dichtstbijzijnde school of scholen geen passend aanbod kunnen bieden voor de betreffende leerling. Het college baseert zich voor een oordeel over de dichtstbijzijnde toegankelijke school in dit verband op de verklaring en advies vanuit het samenwerkingsverband en zo nodig het advies van een externe deskundige.

Wanneer het onderzoek nog niet is afgerond en ouders of verzorgers maken de keuze om te starten op hoogbegaafdheidsonderwijs en er is een passend aanbod op de dichtstbijzijnde toegankelijke school, kan er geen aanspraak gedaan worden op leerlingenvervoer.

Artikel 6. Medische behandeling en zorg

Het komt regelmatig voor dat ouders verzoeken om een voorziening leerlingenvervoer naar instellingen waar kinderen dagbehandelingen (zorg) krijgen, al dan niet in combinatie met onderwijs.

Het leerlingenvervoer betreft slechts het vervoer naar en van scholen in de zin van de onderwijswetgeving. Vervoer naar zorginstellingen, medisch kinderdagverblijven en andere instellingen waar geen onderwijs wordt geboden worden hier niet toe gerekend.

Volgt een kind ook onderwijs op of nabij een zorglocatie, dan kan het kind in aanmerking komen voor leerlingenvervoer, indien er voor meer dan 50% onderwijs wordt ontvangen en aan de overige eisen van de verordening wordt voldaan. Dit dient onderbouwd te worden door middel van de passage uit het ontwikkelingsperspectief plan (OPP) van de leerling.

Hierbij geldt dat het college leerlingenvervoer aanbiedt in aansluiting op het begin en einde van de schooldag volgens de schoolgids. Krijgen kinderen voor, tijdens of na schooltijd zorg of behandelingen, dan zijn toch de schooltijden leidend voor het leerlingenvervoer.

Artikel 7. Co-ouderschap

Bij Co-ouderschap kan een leerling twee woningen/huisadressen hebben. De beide ouders moeten afzonderlijk, in de eigen woongemeente, een aanvraag indienen voor de dagen dat de leerling tijdens een week bij hen verblijft. Het moet wel gaan om vaste dagen in de week of per 2 weken. Indien het drempelbedrag en de eigen bijdrage van toepassing is, zoals bedoeld in artikel 23 en 24 van de verordening, dan wordt dit berekend naar verhouding tot het aantal dagen dat de leerling bij de betrokken co-ouder verblijft.

Het college toetst de aanvraag aan de eigen verordening leerlingenvervoer, waarbij het om de feitelijke verblijfplaats van de leerling gaat en niet om de plaats van inschrijving zoals gedefinieerd in de jeugdwet. Daarbij wordt er getoetst of de betreffende school wel de dichtstbijzijnde toegankelijke is en of voldaan is aan de afstandsgrens.

Artikel 8. Vervoer crisissituatie/acute noodsituatie

De hoofdregel is dat in de gemeente waar de leerling feitelijk verblijft door de ouders een aanvraag moet worden ingediend. De gemeente van verblijf toetst de aanvraag aan de verordening.

Het komt af en toe voor dat kinderen, die thuis in een crisissituatie verkeren, tijdelijk of voor langere duur worden opgevangen bij een pleeggezin/familie/opvang binnen een andere gemeente. Dan blijft de leerling over het algemeen zijn oude school bezoeken, omdat dit voor hem/haar vaak nog de enige stabiele en veilige factor is. In de meeste gevallen van crisisopvang gaat het om leerlingen die in de “eigen” gemeente al een vervoersvoorziening toegewezen hebben gekregen.

De "eigen" school van de leerling is doorgaans niet de dichtstbijzijnde van de vereiste soort. Formeel genomen hoeft de ontvangende gemeente het vervoer naar de oude school dan niet te vergoeden. Ook de gemeente waaruit de leerling afkomstig is kan formeel de vervoersvoorziening weigeren omdat de feitelijke verblijfplaats van de leerling in een andere gemeente is gelegen. Het betreft hier een leemte in de wetgeving, waardoor betrokken leerlingen buiten de vervoersregeling kunnen vallen. Dit is in alle opzichten juist voor deze crisissituaties een onwenselijke situatie. Om te voorkomen dat in een dergelijk tijdelijke situatie de kinderen direct van school moeten wisselen vergoedt de gemeente van afkomst gedurende zes weken het vervoer naar de oude school. De verzorgers van de leerling dienen de periode van zes weken te benutten om voor het langdurige verblijf in de nieuwe gemeente een andere geschikte school in de buurt te zoeken.

Bij crisisopvang gelden de volgende regels:

  • Een leerling wordt met spoed uit huis geplaatst en komt in crisisopvang terecht.

  • of deze leerling gaat na zes weken weer terug naar zijn bestaande woonsituatie of hij gaat ergens anders wonen. Deze zes weken termijn is dus een soort van time out, want hij blijft ook naar "zijn eigen" school gaan.

  • In deze gevallen zijn de eerste zes weken voor rekening van de gemeente waar de leerling; vandaan komt (Deze periode wordt niet verlengd met een eventuele vakantieweek of weken).

  • Als en zodra bekend is dat de leerling op het crisisadres of elders blijft wonen (een verhuizing dus) dan moet er in die gemeente ook een aanvraag voor leerlingenvervoer worden ingediend. Dan wordt de aanvraag leerlingenvervoer behandeld als alle andere aanvragen leerlingenvervoer en geldt vervoer naar de dichtstbijzijnde toegankelijke school.

Artikel 9. Extra opstap- of opvangadres

De hoofdregel is dat een aanvraag voor bekostiging van de vervoerskosten kan worden ingediend voor het adres waar de leerling feitelijk en structureel verblijft naar school en vice versa. De gemeente toetst deze aanvraag aan de verordening. Het vervoer naar een ander adres valt in de basis niet onder het leerlingenvervoer.

Steeds meer kinderen maken gebruik van een BSO of een opvangadres (opa en oma/ gastouder). Om ouders tegemoet te komen, kunnen ouders het leerlingenvervoer inzetten voor het vervoer van en naar een extra opstap- dan wel opvangadres (ook wel BSO of opa en oma/ gastouder).

De faciliteit die hen vanaf het schooljaar 2023-2024 geboden wordt is, dat zij tegen de meerkosten die de rit met zich meebrengt, gebruik kunnen maken van het vervoer naar het opvangadres. Zij krijgen daarvoor maandelijks een factuur. De meerkosten worden aan het begin van het schooljaar berekend en halverwege het schooljaar, in verband met eventuele wijzigingen binnen de rit, nog één keer.

De criteria, die hiervoor gelden zijn:

  • a.

    Er bestaat recht op een vergoeding leerlingenvervoer op basis van aangepast vervoer;

  • b.

    Het vervoer van of naar een extra opstap- dan wel opvangadres komt in de plaats van het vervoer vanaf of naar het woonadres of de school;

  • c.

    De leerling bezoekt een basisschool, speciale school voor basisonderwijs of een school voor speciaal onderwijs;

  • d.

    Het extra opstap- dan wel opvangadres ligt binnen de gemeentegrenzen van de gemeente Venray;

  • e.

    Gedurende het schooljaar wordt maximaal één extra opstap- dan wel opvangadres gehanteerd. Wanneer er sprake is van wijziging wordt dit tijdig aangekondigd. Er kan geen sprake zijn van steeds wisselende opstap- opvangadressen;

  • f.

    Het vervoer vindt plaats in aansluiting op de reguliere eindtijd van de school volgens de schoolgids;

  • g.

    Het vervoer van en naar het extra opstap- dan wel opvangadres vindt plaats op vaste dagen en tijden (structureel). Dit betekent, dat er sprake moet zijn van een vast, (twee-) wekelijks terugkerend patroon en voor een periode van minimaal 6 maanden.

  • h.

    Op de locatie is iemand aanwezig die de verantwoordelijkheid draagt voor de leerling vanaf het moment dat de leerling het vervoer verlaat;

  • i.

    De maximale individuele reistijd van de leerling mag niet meer dan 1,5 uur bedragen

  • j.

    Overige leerlingen in het betreffende vervoermiddel mogen er geen onevenredig veel nadeel van ondervinden.

Artikel 10. Verantwoordelijkheid ouders

Het vervoer van leerlingen van huis naar school en terug en de begeleiding van de leerling in het vervoer van huis naar school en terug is in de eerste plaats een primaire verantwoordelijkheid van de ouders. Deze verantwoordelijkheden kunnen de ouders niet op-of overdragen aan het college. De wettelijke regeling, noch de verordening beperkt deze verantwoordelijkheid van de ouders. Daarbij wordt wel gekeken naar de redelijkerwijs van ouders te vragen eigen inzet voor het dagelijks begeleiden van hun kind naar/van school.

De ouders zijn zelf verantwoordelijk voor het regelen van de begeleiding, indien zij dit zelf niet kunnen. Zij kunnen daarvoor hun netwerk inschakelen, zoals een oppas, buren, vrienden, familie of vrijwilligers. Dat wordt wettelijk gezien als redelijk te verwachten inzet van of vanuit de ouders.

Door ouders worden vaak omstandigheden aangevoerd die te maken hebben met het niet kunnen begeleiden van een leerling. Het gaat meestal om (betaalde) werkzaamheden van de ouders. Deze werkzaamheden van ouders zijn dus op zichzelf geen reden om tot aangepast vervoer over te gaan. Ouders zijn verplicht aan te tonen dat begeleiding van een leerling door henzelf of iemand uit hun netwerk onmogelijk is dan wel tot ernstige benadeling van het gezin zal leiden. Per individuele aanvraag zal het college dit beoordelen.

Van een ernstige benadeling van het gezin is naar het oordeel van het college sprake als één van de volgende situaties aanwezig is:

  • 1.

    de reistijd om de leerling van en naar school te brengen met het openbaar vervoer is langer dan 1,5 uur (enkele reis) bepaald volgens www.9292.nl. Deze tijdsduur geldt ongeacht of er daadwerkelijk gebruik wordt gemaakt van het openbaar vervoer.

  • 2.

    Beide ouders of de alleenstaande ouder kan de leerling niet naar school begeleiden als gevolg van een chronische ziekte of handicap in de zin van de verordening of er zijn structurele medische redenen die ouders of alleenstaande ouder belemmeren hun kind te begeleiden. Dit moet worden vastgesteld door een medisch deskundige niet zijnde de eigen huisarts.

  • 3.

    Vaste werktijden van de ouder(s) laten het niet toe om de leerling minimaal 3 dagen per week van en naar school te begeleiden. Dit geldt ook voor ploegendienst. Hiervoor dient een werkgeversverklaring te worden overlegd waaruit per werkdag blijkt, dat het vanwege de werktijden niet mogelijk is om in de begeleiding te voorzien. En begeleiding door anderen is niet mogelijk. Anderen dan de ouders worden niet verplicht om de begeleiding van de leerling te verzorgen.

  • 4.

    De ouder van een éénoudergezin kan aantonen dat hij niet langer zijn werk kan uitoefenen als hij zorg moet dragen voor de begeleiding naar school van zijn kind. Hiervoor dient een werkgeversverklaring te worden overlegd waaruit per werkdag blijkt, dat het vanwege de werktijden niet mogelijk is om in de begeleiding te voorzien. En begeleiding door anderen is niet mogelijk. Anderen dan de ouders worden niet verplicht om de begeleiding van de leerling te verzorgen.

  • 5.

    Er is sprake van een eenoudergezin en er is sprake van inburgeringsverplichting, scholings-of arbeidsverplichting op basis van de Participatiewet van de ouder op de vervoersmomenten van de leerling. Dit gaat altijd in samenspraak met de betrokken werkcoach.

Verder wordt de ouders gevraagd middels een verklaring aannemelijk te maken wat de ouders hebben ondernomen om de begeleiding van hun kind te organiseren en waarom dit niet lukt. Daarbij wordt ook gekeken naar begeleidingsmogelijkheden van mensen uit het sociale netwerk van de ouders.

Er kunnen andere omstandigheden zijn waardoor binnen een gezinssituatie dermate problemen ontstaan door het moeten brengen van een kind naar school, dat aangepast vervoer een oplossing biedt. De gezinssituatie moet hierbij altijd goed worden onderzocht en getoetst aan het criterium van “ernstige benadeling van het gezin”.

Artikel 11. Afstands- en reistijdbepaling

11.1 Afstand woning – school

Bij de beoordeling van de aanvragen dienen een aantal afstanden te worden berekend. De afstand wordt berekend:

  • 1.

    om vast te stellen of aan het afstandscriterium wordt voldaan; In artikel 10 van de verordening wordt uitgegaan van 6 km.

  • 2.

    om te bepalen welke school dichterbij de woning staat;

  • 3.

    om de hoogte van de vergoeding voor de auto/fiets vast te stellen.

Ad 1 en 2. Voor de berekening van de afstand tussen de woning van de leerling en de school en het bepalen of het de dichtstbijzijnde school betreft, wordt de ANWB routeplanner op www.anwb.nl gebruikt, instelling ‘kortste route’ met de auto, zonder gebruik van veerboot.

Als de afstand tussen de woning en school korter is dan het voor de leerling geldende afstandscriterium, wordt er bij de beschikking op de aanvraag een uitdraai meegestuurd.

Als de afstand van de heenreis en de terugreis verschillend is, wordt bij het meten van de afstand uitgegaan van de gemiddelde afstand van de heenweg en de terugweg. Afronding op 1 decimaal.

Ad 3. Als uit bovenstaande berekening blijkt, dat er recht is op een vergoeding leerlingenvervoer en dit resulteert in een vergoeding voor het eigen vervoer (fiets of eigen auto) zal het aantal te vergoeden kilometers worden afgestemd op de afstand, die aan de hand van dat vervoermiddel is berekend.

11.2 Reistijd woning- school

Om de reistijd tussen de woning en de school per openbaar vervoer te bepalen wordt de beschikbaar gestelde informatie van de Reisinformatiegroep B.V gebruikt, zoals vermeld via de reisplanner 9292 (www.9292.nl).

De maximale reistijd met het openbaar vervoer is 1,5 uur. Dit is inclusief het lopen of fietsen van en naar de opstapplaats. In het primair onderwijs (PO), speciaal basisonderwijs (SBO) en voortgezet onderwijs (VO) worden kinderen geacht minimaal 0 tot 2 keer te kunnen overstappen. Voor kinderen in het SO is dit minimaal 0 tot 1 keer.

11.3 Loopafstand woning – opstapplaats

Voor de beoordeling van de vraag of een leerling lopend een afstand kan afleggen naar een opstapplaats gelden de volgende uitgangspunten:

  • onder de 10 jaar: een kilometer enkele reis;

  • 10 jaar en ouder: twee kilometer enkele reis.

Artikel 12. Bekostiging met de fiets

Als een leerling per fiets naar school kan, dan wordt een fietsvergoeding toegekend. Als een begeleider mee moet fietsen (bij kinderen onder de 10 jaar) dan krijgt die ook een fietsvergoeding.

Voor de beoordeling van de vraag of een leerling of een ouder zich per fiets naar school kan vervoeren gelden de volgende uitgangspunten:

  • Kinderen tot 10 jaar worden geacht minimaal nul tot zes kilometer enkele reis (eventueel de ouder met leerling achterop) te kunnen fietsen;

  • Kinderen vanaf 10 jaar worden geacht minimaal nul tot twaalf kilometer enkele reis te kunnen fietsen.

De totale bekostiging wordt berekend door € 0,09 te vermenigvuldigen met het (resterende) aantal schooldagen per jaar en het aantal kilometers, berekend met anwb.nl, kortste route fiets. Hierbij wordt uitgegaan van 200 lesdagen per schooljaar met de start van het schooljaar op 1 augustus.

Artikel 13. Bekostiging openbaar vervoer (met eventuele begeleiding)

De bekostiging voor openbaar vervoer wordt in principe uitgekeerd op basis van het goedkoopste openbaar vervoersabonnement voor de leerling voor de heen- en terugreis naar school. Of op de laagste reële kosten per periode als het vervoer bijvoorbeeld korter dan één schooljaar nodig is.

De aanschaf van een persoonlijke OV-chipkaart komt voor rekening van de ouders(s)/leerling. Dit geldt eveneens voor de kosten van een duplicaat abonnement (diefstal of verlies). Dit wordt niet door de gemeente vergoed.

Als begeleiding noodzakelijk is wordt uitgegaan van de kosten van de leerling (retour) en wordt voor de begeleider per dag tweemaal retour gerekend. De begeleider brengt het kind ’s morgens en gaat daarna weer naar huis. ’s Middags haalt de begeleider de leerling weer op. De kosten van de begeleider (salaris) horen niet bij het leerlingenvervoer.

8.1 Leerlingen met structurele handicap

Leerlingen vanaf 12 jaar die een structurele handicap hebben, kunnen een OV-begeleiderskaart via Argonaut aanvragen. Hiermee kan een begeleider gratis meereizen in het openbaar vervoer. Op de website argonaut.nl (doelgroepen, cliënten) is terug te vinden wanneer u in aanmerking komt voor een OV-begeleiderskaart.

8.2 Combinaties van soorten vervoer

Indien de goedkoopst adequate manier van vervoer bestaat uit een combinatie van verschillende vormen van vervoer (bus en trein, fiets en trein etc.), bepaalt het college de wijze van bekostiging.

Artikel 14. Bekostiging eigen vervoer

Als ouders aanspraak maken op bekostiging op basis van de kosten van de fiets (met begeleiding) en zij de leerling, met toestemming van of op verzoek van het college, zelf vervoeren (met de auto), dan keert het college bekostiging uit op basis van de kosten van het vervoer per fiets zonder begeleiding. De kilometervergoeding voor de fiets is gelijk aan het bedrag van € 0,09 per te rijden kilometer. De totale bekostiging wordt berekend door € 0,09 te vermenigvuldigen met het (resterende) aantal schooldagen per jaar en het aantal kilometers, berekend met anwb.nl, kortste route fiets.

Als ouders aanspraak maken op bekostiging op basis van de kosten van openbaar vervoer (met begeleiding) en zij de leerling, met toestemming van het college, zelf vervoeren (met de auto), dan keert het college bekostiging uit op basis van de kosten van het openbaar vervoer zonder begeleiding.

Als ouders in aanmerking komen voor een vervoersvoorziening in de vorm van aangepast vervoer en zij met toestemming van het college de leerling zelf vervoeren (met de auto), wordt een bekostiging per kilometer verstrekt. Dit bedraagt het belastingvrije kilometerbedrag per te rijden kilometer.

De vergoeding wordt op declaratiebasis uitbetaald aan ouders. De kilometervergoeding is het belastingvrije kilometer tarief per kilometer voor de eigen auto gebaseerd op de kortste route die de ANWB routeplanner aangeeft. Er wordt door ouders/verzorgers aangegeven middels een rittenoverzicht op welke dagen er gereden is. De heen- en terugreis wordt maximaal tweemaal vergoed. Er wordt geen vergoeding verstrekt wanneer de leerling ook tussen de middag wordt vervoerd.

Ouders nemen alleen een leerling uit een ander gezin mee in de eigen auto als de ouder(s) van de betreffende leerling hiervoor toestemming heeft gegeven.

Indien ouders twee of meer leerlingen vervoeren die aangepast vervoer behoeven, wordt uitgegaan van de rijafstand uitgaande van de woning van de te vervoeren leerling die het verst van de school verwijderd woont. Uitgangspunt is dat de leerlingen naar dezelfde school gaan.

Artikel 15. Bekostiging andere passende vervoersvoorziening

Het kan voorkomen, dat een leerling of een ouder op een andere manier kan of wenst te reizen, dan de reeds beschreven vervoerswijzen, als hij daarvoor een geschikt vervoermiddel heeft. Artikel 21 van de verordening maakt het mogelijk dit maatwerk toe te passen en de vergoeding zodoende te laten aansluiten bij de vermogens van de leerling en/of de ouder. Het kan er tevens toe bijdragen, dat het zelfstandig reizen wordt gestimuleerd.

Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan een handbike, elektrische fiets, bakfiets (exclusief onderhoud, reparatie, verzekering en diefstal). Het college kan besluiten ouders hierin tegemoet te komen, mits de kosten van dit vervoermiddel (inclusief reiskostenvergoeding) niet uitstijgen boven de kosten van het openbaar vervoer naar de school. Als de leerling de leeftijd van 16 jaar heeft bereikt, wordt een elektrische fiets als algemeen gebruikelijk vervoermiddel gezien en vindt geen bekostiging hiervan plaats.

Artikel 16. Bekostiging aangepast vervoer

16.1 Uitgangspunt

Het vervoer vindt alleen plaats in aansluiting op het begin en einde van de schooldag, zoals aangegeven in de schoolgids. De leerling heeft recht op maximaal 2 vervoersbewegingen per dag. Extra ritten buiten het vaste patroon vinden alleen plaats in opdracht van het college.

16.2 Ophaal- en afzetplaats

16.3 Woning en school

Bij aangepast vervoer haalt de vervoerder de leerlingen in de basis aan de woning op. Aan de woning ophalen betekent dat de vervoerder de leerling ophaalt aan straat bij de voordeur. Bij een flat of instelling geldt de straat bij de centrale ingang als ophaalplaats of daar waar de eerste parkeermogelijkheid is voor de taxibus, taxi of rolstoelbus. Voor alle schoollocaties geldt dat per school is bepaald waar de vervoerder de leerlingen afzet, bijvoorbeeld bij de toegang van het schoolterrein.

16.4 Opstap- en overstapplaatsen

Het college kan beslissen dat bij de uitvoering van het georganiseerd aangepast vervoer gebruik gemaakt wordt van opstap- en overstapplaatsen. Of en waar opstapplaatsen gerealiseerd worden bij het aangepast vervoer is een afweging van het de gemeente op basis van aspecten als reistijd, kosten en praktische mogelijkheden.

Indien er gebruik wordt gemaakt van opstapplaatsen worden leerlingen ’s morgens vanaf de aangewezen opstapplaats opgehaald en ’s middags daar ook weer afgezet.

Opstapplaatsen liggen op een redelijke loopafstand van de woning en zijn bij voorkeur gelegen bij bestaande haltes of locaties die als halte kunnen worden aangemerkt. Zie hoofdstuk 6 voor de redelijke loopafstand. Ouders zijn verantwoordelijk voor de begeleiding van en naar de opstapplaats en dienen toezicht te houden op het in- en uitstappen van de leerling.

Overstapplaatsen kunnen gebruikt worden om taxiritten te combineren.

16.5 Individuele begeleiding leerling in het aangepast vervoer

Het is mogelijk dat een individuele leerling tijdens het aangepast vervoer (medische) begeleiding nodig heeft. In dat geval wordt de begeleiding door of namens de ouder verzorgd. Het college bepaalt of begeleiding ingezet mag worden. Er zal een zitplaats ter beschikking worden gesteld voor de (medische) begeleiding.

Voor de begeleiding geldt dat het ophaal/brengadres gelijk is aan het adres van de te begeleiden leerling. Na de ochtendrit en voor de middagrit wordt de begeleider niet thuisgebracht / opgehaald.

16.6 Individueel vervoer

Met individueel vervoer is bedoeld dat een leerling om medische en/of psychosociale reden niet samen met andere leerlingen kan worden vervoerd. In beginsel worden de kosten van individueel vervoer niet vergoed. Slechts in uitzonderlijke gevallen kan het voorkomen dat een leerling om medische en/of psychosociale reden individueel vervoerd moet worden. Als dit type vervoer noodzakelijk is, wordt dit in de aanvraag vermeld en gemotiveerd onder overlegging van een deskundigen advies waarin die noodzaak wordt gemotiveerd.

16.7 Aanvang- en eindtijden

Het college gaat voor het (aangepast) vervoer uit van de vaste aanvang- en eindtijden zoals aangegeven in de schoolgids. Het gaat hierbij om het vaste rooster van het schooltype dat de leerling bezoekt. Dit geldt ook voor door de school aangegeven collectieve, afwijkende schooltijden. Vervoer op afwijkende schooltijden, bijvoorbeeld door lesuitval, schoolreisje, sportdag, proefwerkweek valt niet binnen het vervoer. Zie verder artikel 6.2. De leerlingen worden alleen op de normale vastgestelde begin- en eindtijd gebracht dan wel opgehaald. Uitzonderingen worden gemaakt voor leerlingen die vanwege hun structurele beperking geen hele schooldag kunnen volbrengen, of voor wie de algemene schoolgids is aangepast in een individueel schoolplan.

16.8 Examenjaar

Tijdens het examenjaar kan het voorkomen dat de lestijden afwijken. Hier wordt indien mogelijk (wèl) rekening mee gehouden.

Indien er sprake is van een eindexamen beoordeelt het college of de rit van school op de afwijkende tijd uitgevoerd kan worden. Indien niet mogelijk zal de leerling op de reguliere tijden vervoerd worden.

16.9 Aanmeldingen, afmeldingen en mutaties

Wanneer een ouder vaststelt dat een leerling als gevolg van ziekte of vanwege andere oorzaken niet vervoerd hoeft te worden, moet hij/zij dit tijdig melden bij de vervoerder, telefonisch of met de ouderlogin op de website/app van de vervoerder. Betermelding (na ziekte) moet op dezelfde manier aan de vervoerder worden doorgegeven. Zonder tijdige betermelding is er geen vervoer beschikbaar. Een mutatie/afmelding geldt tot wederbericht.

16.10 Loosmeldingen

Een leerling, waarbij de chauffeur bij de heenrit voor niets aan de deur heeft gestaan, wordt in overleg met de vervoerder voor de terugrit afgemeld.

Bij een loosmelding betaalt de gemeente Venray wel de kosten aan de vervoerder, omdat de kosten door de vervoerder al gemaakt zijn. Als een leerling binnen 1 maand 3 loosmeldingen heeft, berekenen wij vanaf de 4de keer in die maand de ritprijs van het ophaaladres naar het afzetadres door aan de ouders/verzorgers.

16.11 Thuis afzetten van de leerling

De chauffeur moet de leerling bij de terugrit aan de ouder of aan iemand anders die namens de ouder aanwezig is op het vaste afzetadres overdragen. De ouder moet er voor zorgen dat hij/zij thuis is of dat de ouder iemand in huis heeft die namens de ouder de deur opendoet en de leerling ophaalt bij de taxibus, taxi of rolstoelbus.

Artikel 17. Drempelbedrag en draagkracht

Voor ouders van leerlingen in het basisonderwijs en speciaal basisonderwijs geldt boven een vastgestelde inkomensgrens een eigen bijdrage. Deze eigen bijdrage is het drempelbedrag (zie artikel 23 in de verordening). Bij de bepaling van het drempelbedrag wordt uitgegaan van de kosten van openbaar vervoer voor de eerst 6 km, zoals bepaald door de (streek)bus vervoerder in de regio (ongeacht de aanwezigheid van openbaar vervoer of het daadwerkelijk gebruik ervan). In 2023 betreft dit het Sterabonnement Limburg jaar korting - 1 Zone. Dit kan jaarlijks vanuit de vervoersmaatschappij wijzigen.

De eigen bijdrage wordt gebaseerd op de periode waarop de vergoeding betrekking heeft, ongeacht het daadwerkelijk gebruik van de vergoeding (bijv. als gevolg van ziekte). Het te betalen drempelbedrag mag in ieder geval nooit de feitelijke vervoerskosten overstijgen.

De eigen bijdrage in de vorm van een drempelbedrag (zie artikel 23 in de verordening) wordt in 1x of in 10 termijnen betaald (middels door de gemeente te sturen acceptgiro’s). De eerste termijn in september en de laatste in juni van het betreffende schooljaar. De bijdrage kan worden verrekend met de eventuele bekostiging.

Indien na zes weken na ontvangst van de factuur nog niets is betaald of niet is verzocht om een betalingsregeling door de ouders, dan is men in verzuim (artikel 4:97 Awb) en wordt een aanmaning verzonden. Men krijgt dan 14 dagen de tijd om alsnog het gehele bedrag te betalen of om een betalingsregeling te treffen, een en ander op straffe van beëindiging van bekostiging van leerlingenvervoer. Wordt hierop niet gereageerd dan dient het invorderingstraject gestart te worden.

Verzoeken om uitstel van betaling worden slechts ingewilligd indien sprake is van een dringende reden.

Indien na aanmaning geen of geen adequate reactie is ontvangen, dan wordt een procedure bij de rechtbank (sector kanton) gestart voor het verkrijgen van een executoriale titel. In een procedure bij de rechtbank zal altijd tevens veroordeling in kosten rente, incassokosten en proceskosten gevraagd worden.

Ook komt, conform artikel 6 lid 2 van de verordening, de aanspraak op de vervoersvoorziening te vervallen. Indien een executoriale titel wordt verkregen dan wordt zoveel als mogelijk gebruik gemaakt van vereenvoudigd derdenbeslag. Bij vorderingen van in totaal € 5.000,- of hoger wordt het vonnis van de rechtbank direct voor betekening in handen gegeven aan de gerechtsdeurwaarder. Vorderingen met een moeizame incasso worden eveneens overgedragen aan de gerechtsdeurwaarder.

17.1 Uitbetaling van de bekostiging

De betaling van een OV jaarabonnement of maandabonnement vindt maandelijks achteraf plaats, na overlegging van een factuur.

Voor die ouders/verzorgers die een losse vergoeding op basis van openbaar vervoer krijgen, geldt dat de vergoeding na overlegging van een uitdraai van de OV-chipkaart wordt overgemaakt. Dit kan per kwartaal, halfjaar of jaar.

Voor die ouders/verzorgers die een bekostiging per kilometer fiets of auto krijgen, geldt dat de vergoeding na overlegging van een rittendeclaratie wordt overgemaakt. Deze kosten worden elk kwartaal achteraf uitbetaald op basis van de werkelijk gemaakte kilometers. Mocht het voor ouders financieel niet haalbaar zijn om per kwartaal de declaratie in te dienen, dan bestaat er ook de mogelijkheid om dit aan te passen naar maandelijks.

Artikel 18. Wijzigingen en terugvorderingen

18.1 Doorgeven van wijzigingen

Artikel 7, eerste lid, van de verordening regelt dat ouders verplicht zijn die wijzigingen door te geven aan het college, die van directe invloed zijn op de verstrekte voorziening leerlingenvervoer.

Ouders moeten in ieder geval de volgende wijzigingen doorgeven:

  • wijziging in het woonadres van de leerling, bijvoorbeeld door verhuizing;

  • verandering van school (bijvoorbeeld van speciaal onderwijs naar voortgezet speciaal onderwijs);

  • wijziging in gezinssituatie die invloed heeft op het al dan niet kunnen begeleiden van leerlingen;

  • wijziging van het adres van de school;

  • wijziging van de schooltijden van de school;

  • wijziging rondom de mogelijkheden van de leerling.

Artikel 19. Procedure bij onacceptabel gedrag tijdens het aangepast vervoer en ontzegging aangepast vervoer

Uitgangspunt van het leerlingenvervoer is dat de ouders verantwoordelijk zijn voor het gedrag van hun kinderen. In een folder die ouders krijgen bij de toekenning van een vervoersvoorziening wordt dit toegelicht.

Het college kan een leerling aan wie een vervoersvoorziening in de vorm van aangepast vervoer is verstrekt, tijdelijk of voor de rest van het schooljaar de toegang tot het vervoer ontzeggen, indien bij herhaling is gebleken dat de leerling door agressief gedrag of anderszins (niet opvolgen gedragsregels leerling en/of ouders) de orde in de taxi verstoort of de veiligheid van de inzittenden in de taxi in gevaar brengt.

Voordat tot ontzegging wordt overgegaan, worden de volgende stappen ondernomen:

  • a.

    Wanneer er sprake is van meerdere of aanhoudende klachten maakt de vervoerder melding van de klachten bij de gemeente Venray en wordt er een onderzoek gestart;

  • b.

    In het kader van dit onderzoek gaat de gemeente in gesprek met de vervoerder, de chauffeur, de ouders, eventueel de leerling en/of de school;

  • c.

    Wanneer uit dit onderzoek blijkt dat er sprake is van verwijtbaar gedrag van de leerling, volgt er een eerste waarschuwingsbrief aan de ouders;

  • d.

    Wanneer verwijtbaar gedrag aanhoudt, volgt er een tweede waarschuwingsbrief. Het college kan in deze fase een extra zitplaats beschikbaar stellen ten behoeve van een ouder/begeleider. De kosten van een begeleider zijn voor rekening van de ouders;

  • e.

    Wanneer de klachten en het verwijtbaar gedrag na ontvangst van de tweede waarschuwingsbrief alsnog aanhouden, kan per direct een schorsing volgen voor een periode van een volle schoolweek; Ouders blijven verantwoordelijk dat het kind wel naar school gaat.

  • f.

    Wanneer na hervatting van het aangepast vervoer de klachten en verwijtbaar gedrag aanhouden kan de leerling worden uitgesloten van het vervoer tot het einde van het schooljaar. De vervoersvoorziening wordt dan ingetrokken. In dat geval blijft de ouder verantwoordelijk voor het naar school brengen en laten gaan van hun kind.

  • g.

    Wanneer ouders na de intrekking opnieuw gebruik willen maken van een vervoersvoorziening zal er een nieuwe aanvraag moeten worden ingediend.

Artikel 20. Hardheidsclausule

Bedoeld om in bijzondere gevallen waarbij toepassing van de regels tot kennelijk onbillijke situaties zou leiden toch van de regels af te wijken. Dan kan het college op basis van deze bepaling alsnog voorzien in een voorziening leerlingenvervoer. Toepassing van de hardheidsclausule is bedoeld voor echt uitzonderlijke situaties omdat het overgrote deel van de voorkomende situaties in de verordening is geregeld. Ook van de beleidsregel kan op grond van deze bepaling worden afgeweken. Eveneens voor situaties waarin de toepassing van de beleidsregel tot een kennelijke onbillijke uitkomst zou leiden. De ouders moeten aantonen dat er sprake is van een bijzondere situatie.

Ter voorkoming van – ongewenste – precedentwerking wordt bij de toepassing van de hardheidsclausule duidelijk aangegeven en met argumenten onderbouwd waarom er sprake is van een bijzondere situatie (bijzondere specifieke, concrete situatie van de leerling of ouders/verzorgers van de leerling).

Artikel 21. Intrekking oude beleidsregel

De beleidsregel “Beleidsregel met betrekking tot verantwoordelijkheid ouders en andere verplichtingen, 19 mei 2015” wordt ingetrokken met ingang van de datum van inwerkingtreding van deze beleidsregel.

Artikel 22. Inwerkingtreding

Deze beleidsregel treedt in werking op 1 mei 2023. Deze Beleidsregel heeft betrekking op aanvragen die worden ingediend voor het schooljaar 2023-2024 en volgende.

Artikel 23. Citeertitel

Deze beleidsregel wordt aangehaald als: “Beleidsregel Bekostiging leerlingenvervoer gemeente Venray 2023”.

Ondertekening

Aldus besloten in de collegevergadering van 25 april 2023

de burgemeester,

L.A.M. Kompier

de secretaris,

E.G.J. Voorn