Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR692202
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR692202/1
Schaderegeling ingravingen gemeente Westerkwartier 2023
Geldend van 15-02-2023 t/m heden
Intitulé
Schaderegeling ingravingen gemeente Westerkwartier 2023Artikel 1 De begripsbepalingen
De begripsbepalingen van de Algemene Verordening Ondergrondse Infrastructuur gemeente Westerkwartier 2021 (AVOI) zijn op deze Schaderegeling Ingravingen van toepassing tenzij daarvan nadrukkelijk wordt afgeweken. Alle technische en procedurele aspecten die verband houden met de aanleg, instandhouding en opruiming van kabels en/of leidingen zijn opgenomen in de Nadere regels Algemene verordening ondergrondse infrastructuur 2021 gemeente Westerkwartier
Artikel 2 Toepasselijkheid
Deze regeling is van toepassing op alle werkzaamheden in verband met de aanleg, instandhouding en opruiming van kabels en/of leidingen in de openbare grond van de gemeente Westerkwartier. Vaak zal dat gaan om werkzaamheden waarbij een vergunning / instemmingsbesluit van het college is vereist op basis van de Algemene Verordening Ondergrondse Infrastructuur 2021 gemeente Westerkwartier (AVOI)
Artikel 3 Uitgangspunten bij verrekening van herstelkosten
Behoudens de hieronder genoemde uitzonderingen stelt het college de netbeheerder in de gelegenheid de aangerichte schade ten gevolge van de aanleg, instandhouding en opruiming van kabels en/of leidingen te (laten) herstellen.
De netbeheerder verzorgt de uitvoering van het tijdelijke en definitieve herstel van de verharding en/of bermen en gazons en heeft een periode van 12 maanden na herstel het onderhoud hiervan. Eventuele schade aan de herstelde verhardingen en groen (bijvoorbeeld nazakkingen of niet aanslaan van beplanting/gras) tijdens de garantieperiode, zijn voor rekening van de netbeheerder.
De beheers- en degeneratiekosten worden berekend volgens de vigerende tarieven, zie artikel 5.
Indien herstel niet tijdig plaatsvindt, onvoldoende is of uitblijft kan het college het herstel laten verrichten door een door het college geselecteerde aannemer. De marktconforme kosten worden aan de netbeheerder doorberekend. De netbeheerder wordt hiervan vooraf (schriftelijk) op de hoogte gebracht door het college.
Hieronder is per categorie aangegeven wat de uitzonderingen op het bovenstaande zijn
- a.
Herstel van reguliere elementen, natuursteenverhardingen of sierbestrating:
Geen uitzonderingen
- b.
Herstel van groenvoorzieningen (excl. bermen en gazons):
Geen uitzonderingen
- c.
Herstel asfaltverhardingen:
Bij werkzaamheden waar ter plaatse asfaltverharding of stelconplaten aanwezig is en de netbeheerder toestemming heeft gekregen van het college om het asfalt open te breken dient de netbeheerder ervoor te zorgen dat nadat de werkzaamhedenzijn uitgevoerd de sleuf tijdelijk dicht gestraat wordt.
Het opbreken van het asfalt en dichtstraten van de sleuf dient te gebeuren conform de voorschriften uit de Nadere regels Algemene verordening ondergrondse infrastructuur 2021 gemeente Westerkwartier.
De asfaltverharding wordt tijdens het periodieke asfalt onderhoudsprogramma in opdracht van het college hersteld. Het college berekent 100 % van de marktconforme herstelkosten door aan de netbeheerder.
Stelconplaten worden door of in opdracht van het college hersteld. Het college berekent dit voor 100 % van de marktconforme door aan de netbeheerder.
Artikel 4 Verhalen van overige schade
Uitgangspunt van deze “Schaderegeling Ingravingen” is dat de situatie in oorspronkelijke staat wordt hersteld. Daarop zijn ook de vergunningvoorschriften gericht. Niet alle schades die de gemeente als gevolg van kabel en/of leidingwerkzaamheden lijdt kunnen door de vooraf vastgestelde schadehersteltarieven worden gedekt.
Dit is het gevolg bij:
- a.
Schade bij groenwerkzaamheden (excl. bermen).
Dit is aan de orde in de volgende situaties:
- -
Werkzaamheden waarbij de overlevingskans van de aanwezige beplanting gering is en dus moet worden vervangen.
- -
Werkzaamheden waarbij dicht in de buurt van bomen moet worden gewerkt.
- -
Aantasting (ecologische) kwaliteit groeiplaats.
Met betrekking tot het opnemen van beplanting zullen al vóór het verstrekken van het instemmingsbesluit of de vergunning specifieke afspraken worden vastgelegd, zie ook artikel 3.
De schade aan bomen wordt achteraf vastgesteld op basis van de Richtlijnen NVTB (Nederlandse Vereniging van Taxateurs van Bomen). De aansprakelijkheidsstelling voor de schade vindt plaats conform het civiele aansprakelijkheidsrecht. Het totale schadebedrag wordt opgebouwd uit de getaxeerde schade inclusief taxatiekosten, beredderingskosten en overige bijkomende kosten zoals voor verhalen van schade
- b.
Schade die ontstaat buiten de sleuf
Als gevolg van werkzaamheden kan er ook schade ontstaan buiten de sleuf (aan materialen, lantaarnpalen, verkeerslichten, geparkeerde auto’s, e.d.). Voor zover het gemeentelijke eigendommen betreft kan het college deze schade gaan verhalen conform het civiele aansprakelijkheidsrecht.
Afhankelijk van de specifieke situatie kan het wenselijk zijn dat er voorafgaand aan de werkzaamheden een gezamenlijke schouw en vastlegging hiervan plaatsvindt. Ontstane schades zullen zoveel mogelijk door de toezichthouder samen met veroorzaker worden vastgelegd in een schaderapport en op foto.
- c.
Verborgen gebreken
Indien na oplevering en goedkeuring van hersteld straatwerk een buitenproportionele oneffenheid wordt geconstateerd door het college dan zal de netbeheerder in staat gesteld worden om de verharding te (laten) herstellen. Het is inherent dat alleen die schade in ogenschouw wordt genomen welke het gevolg is van de door de netbeheerder uitgevoerde werkzaamheden.
Indien herstel niet tijdig plaatsvindt, onvoldoende is of uitblijft kan het college het herstel laten verrichten door een door het college geselecteerde aannemer. De marktconforme kosten worden voor 100 % aan de netbeheerder doorberekend.
Artikel 5 Tarieven
- a.
Beheer- en degeneratiekosten
De beheer-en degeneratiekosten worden berekend volgens de VNG richtlijn “Tarieven (graaf)werkzaamheden Telecom” en de daarbij behorende “Tarieven (her)straatwerkzaamheden kabels-en/of leidingwerken”. Elk jaar past het Gemeentelijk Platvorm Kabels en Leidingen ( GPKL) de tarieven voor herstraatwerkzaamheden aan volgen de actuele indexcijfers.
Voor toepassing van de herstraattarieven van de VNG voor niet-telecombedrijven wordt gebruik gemaakt van de handreiking van de werkgroep herstraattarieven van de GPLK van 29-3-2019.
Voor de gemeente Westerkwartier wordt het tarief B1 gehanteerd ( herstel elementenbestrating en onderhoud door de netbeheerder). Er worden 3 kostensoorten in rekening gebracht: onderhoudskosten + degeneratiekosten + beheerkosten.
- b.
Tarief asfaltherstel ( onderscheid maken in groot-klein)
De gemeente Westerkwartier hanteert voor het herstel van asfaltverharding € 28,00 excl. BTW per cm asfaltdikte, per vierkante meter gehanteerd, inclusief verkeersmaatregelen, aan-en afvoerkosten, etc.
Artikel 6 Overige en slotbepalingen
Deze regeling is van toepassing op werken en werkzaamheden waarover op het moment van in werking treden geen andere overeenkomsten zijn aangegaan tussen het college en belanghebbende(n).
Deze regeling is niet van toepassing op het gemeentelijke rioleringsnet.
Deze regeling treedt in werking op de dag na de datum van vaststelling.
Artikel 7 Citeertekst
Deze regeling wordt aangehaald als: “Schaderegeling Ingravingen Kabels &Leidingen gemeente Westerkwartier 2023”.
Ondertekening
Aldus besloten in de vergadering van burgemeester en wethouders van de gemeente Westerkwartier, d.d. 20 december 2022
A. van der Tuuk, burgemeester
E. Paré, loco-secretaris
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl