Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR686035
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR686035/1
Regeling vervallen per 01-01-2024
Verordening op de collectieve verwijdering gewasbeschermingsmiddelen glastuinbouw Midden-Delfland
Geldend van 16-12-2022 t/m 31-12-2023 met terugwerkende kracht vanaf 01-01-2021
Intitulé
Verordening op de collectieve verwijdering gewasbeschermingsmiddelen glastuinbouw Midden-DelflandDe raad van de gemeente Midden-Delfland;
Gelet op de artikelen 3.64a, eerste en tweede lid, en 3.64b Activiteitenbesluit milieubeheer en artikel 7ak van het Besluit uitvoering Crisis- en herstelwet (tweeëntwintigste tranche).
BESLUIT:
Vast te stellen de Verordening op de collectieve verwijdering gewasbeschermingsmiddelen glastuinbouw Midden-Delfland
Artikel 1 Toepassingsgebied Activiteitenbesluit Milieubeheer
-
1. Tot 1 januari 2024, of zoveel eerder als het Hoogheemraadschap van Delfland op de afvalwaterzuiveringsinstallatie De Nieuwe Waterweg een zuiveringsinstallatie in gebruik neemt waarmee tenminste 95 procent van de werkzame stoffen die bestaan uit organische verbindingen (gewasbeschermingsmiddelen) worden verwijderd uit het afvalwater dat via het openbaar vuilwaterriool op die afvalwaterzuiveringsinstallatie wordt gebracht, is het bepaalde in artikel 3.64a, eerste lid, Activiteitenbesluit milieubeheer niet van toepassing op een glastuinbouwbedrijf dat:
- a.
met de coöperatie met uitgesloten aansprakelijkheid Waterzuiveringscoöperatie Westland U.A. met inachtneming van het bepaalde in artikel 2 een overeenkomst heeft gesloten, die er toe strekt dat die coöperatie het afvalwater dat via het openbaar vuilwaterriool op de afvalwaterzuiveringsinstallatie De Nieuwe Waterweg wordt gebracht, door het Hoogheemraadschap van Delfland door middel van de in de aanhef genoemde zuiveringsinstallatie doet ontdoen van tenminste 95 procent van de in dat afvalwater aanwezige gewasbeschermingsmiddelen, dit ter voldoening aan het bepaalde, door dat glastuinbouwbedrijf, aan het bepaalde in artikel 3.64a, tweede lid, Activiteitenbesluit milieubeheer, en
- b.
vóór 1 januari 2021 niet reeds zelf tenminste 95 procent van de gewasbeschermingsmiddelen verwijderde of door een derde deed verwijderen uit het drainwater, drainagewater of het spoelwater van filters van een waterdoseringsinstallatie dat gewasbeschermingsmiddelen bevat, afkomstig van dat bedrijf, alvorens dat te lozen op het openbaar vuilwaterriool.
- a.
Artikel 2 Termijn
Het doen verwijderen door het Hoogheemraadschap van Delfland van gewasbeschermingsmiddelen, overeengekomen in de in artikel 1, onder a, genoemde overeenkomst, gaat in op 1 januari 2024, of zoveel eerder als de in dat artikel bedoelde zuiveringsinstallatie in gebruik wordt genomen, en zal niet eerder eindigen dan op 1 januari 2035.
Artikel 3 Inspanningsverplichting
Een in artikel 1 bedoeld glastuinbouwbedrijf beperkt zoveel mogelijk de hoeveelheid van de in dat artikel bedoelde gewasbeschermingsmiddelen die met het bedrijfsafvalwater in het openbaar vuilwaterriool wordt gebracht en houdt daartoe een zo lang mogelijke wachttijd aan tussen het gebruik van het gewasbeschermingsmiddel en het moment van lozen van het afval water op het vuilwaterriool.
Artikel 4 Toezicht
-
1. Met het toezicht op de naleving van deze verordening zijn, behalve van de in artikel 141 van het Wetboek van Strafvordering genoemde ambtenaren, belast:
- a.
de door of namens burgemeester en wethouders aan te wijzen ambtenaren.
- b.
de door of namens burgemeester en wethouders in overleg met de besturen van de andere desbetreffende openbare lichamen aangewezen ambtenaren als bedoeld in artikel 8.3 lid 1 van de Waterwet.
- a.
Artikel 5 Inwerkingtreding
Deze verordening treedt in werking op de dag na digitale publicatie in het gemeenteblad en heeft een terugwerkende kracht tot en met 1 januari 2021.
Deze verordening vervalt van rechtswege op 1 januari 2024, of zoveel eerder als de in artikel 1 bedoelde zuiveringsinstallatie in gebruik wordt genomen én de in artikel 1 genoemde reductie van 95 procent wordt gehaald.
Artikel 6 Citeertitel
Deze verordening wordt aangehaald als “Verordening op de collectieve verwijdering gewasbeschermingsmiddelen glastuinbouw Midden-Delfland”.
Ondertekening
Aldus besloten door de gemeenteraad in de openbare raadsvergadering van 29 november 2022
De griffier
De voorzitter
Toelichting
Artikel 1
Artikel 3.64a, eerste lid, Activiteitenbesluit milieubeheer handelt over de verplichting om gewasbeschermingsmiddelen voor minimaal 95 procent uit het afvalwater te zuiveren vanaf 1 januari 2021.
In dit artikel wordt geregeld dat uitstel op deze datum mogelijk is als voldaan wordt aan een aantal voorwaarden. Deze voorwaarden zijn omschreven in lid a en b van dit artikel.
Uitstel is mogelijk wanneer de tuinder een overeenkomst heeft gesloten met de coöperatie Westland U.A. Daarmee is gegarandeerd dat het afvalwater door een zuiveringsinstallatie van het Hoogheemraadschap van Delfland van tenminste 95 procent van de aanwezige gewasbeschermingsmiddelen wordt gezuiverd.
Tuinders die op of voor 31 december 2020 een eigen zuiveringsinstallatie in werking hebben die aan de eisen van het Activiteitenbesluit voldoet vallen niet onder deze regeling. Op hen is artikel 3.64a Activiteitenbesluit Milieubeheer wel van toepassing. Ook als ze zich tussentijds (dus voor 1 januari 2024) alsnog aansluiten bij de coöperatie.
Artikel 3
Tuinders die gebruik maken van het in artikel 1 opgenomen uitstel, kunnen op basis van op basis van artikel 7ak van het Besluit uitvoering Crisis- en herstelwet (tweeëntwintigste tranche) bij verordening, extra verplichtingen krijgen.
In dit artikel wordt bepaald dat deze tuinders de hoeveelheid gewasbeschermingsmiddelen zoveel mogelijk beperken zo lang de collectieve waterzuivering voor gewasbeschermingsmiddelen aan De Nieuwe Waterweg nog niet in bedrijf is.
Daarnaast moet er tussen het gebruik van de bestrijdingsmiddelen en het lozen van het afvalwater op de riolering een zo lang mogelijke wachttijd worden aangehouden. Daardoor kunnen de gewasbeschermingsmiddelen al zo veel mogelijk op natuurlijke wijze afbreken. Dat is gunstig voor de waterkwaliteit van de Nieuwe Waterweg.
Artikel 4
In dit artikel wordt geregeld wie bevoegd is tot handhaven van deze verordening.
Artikel 5
In dit artikel is geregeld dat uitstel uitsluitend wordt verleend gedurende de termijn dat de Collectieve verwijdering van gewasbeschermingsmiddelen op de AWZI Nieuwe-Waterweg nog niet mogelijk is. Er is tevens een einddatum gesteld.
De wettelijke verplichting om het afvalwater voor minimaal 95 procent te zuiveren van gewasbeschermingsmiddelen trad in werking op 1 januari 2021. Daarom treedt deze verordening met terugwerkende kracht in werking op dezelfde datum. In artikel 7ak van het Besluit uitvoering Crisis- en herstelwet (tweeëntwintigste tranche) is geregeld dat uitstel uiterlijk mogelijk is tot 1 januari 2024. Daarom vervalt deze verordening van rechtswege op dezelfde datum.
In artikel 5 is tevens aangegeven dat het formele moment van het in werking treden van de afvalwaterzuiveringsinstallatie wordt gedefinieerd als het moment dat een reductie van gewasbeschermingsmiddelen van minimaal 95 procent blijvend wordt gehaald. Om de afvalwaterzuiveringsinstallatie technisch en chemisch in te regelen, zal de afvalwaterzuiveringsinstallatie eerder dan dit formele moment, opgestart worden. Voor de uitleg van deze verordening is slechts het formele moment van inwerking stellen van belang en niet de termijn dat de afvalwaterzuiveringsinstallatie nog in de inregelfase zit.
Als de afvalwaterzuiveringsinstallatie op een eerder moment minimaal 95 procent van de gewasbeschermingsmiddelen zuivert uit het aangeboden afvalwater (formele inwerkingtreding van de installatie) dan vervalt de verordening op de datum van deze formele inwerkingtreding van de afvalwaterzuiveringsinstallatie.
Artikel 6
Geen toelichting
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl