Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR684699
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR684699/1
Pestprotocol Young Fire & Rescue Team
Geldend van 09-12-2022 t/m heden
Intitulé
Pestprotocol Young Fire & Rescue TeamInleiding
Pesten komt overal voor, dus helaas ook bij het Young Fire & Rescue Team. Wij willen dat alle jeugdleden zich veilig voelen in het team. Daarom willen we pesten voorkomen en als het toch gebeurt direct ingrijpen. Wij zien pesten als een gezamenlijk probleem dat we ook binnen het team kunnen oplossen. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kan een vertrouwenspersoon worden ingeschakeld.
Wat is pesten?
Pesten bestaat in allerlei vormen. Zichtbaar en minder zichtbaar. Denk aan iemand steeds de schuld van iets geven of beledigen. Briefjes met zogenaamd grappige opmerkingen over iemand doorgeven of nare opmerkingen maken over zijn of haar uiterlijk. Iemand buitensluiten, buiten opwachten of achterna rijden. Spullen afpakken, schelden en schreeuwen tegen elkaar.
Waarom pesten?
Pesten gebeurt niet zomaar. Uit onderzoek blijkt dat jongeren vaak (thuis) problemen hebben en dit afreageren op andere jongeren. Pesten wordt ook gebruikt om de competitie met elkaar aan te gaan, zoals de strijd om de macht in de groep. Kinderen die pesten zitten zelf in de nesten! Ook al zijn er redenen voor pesten; dit gedrag wordt bij het Young Fire & Rescue Team niet getolereerd.
Wat doen we bij pesten?
Sowieso maken we pesten bespreekbaar in de groep. We spreken duidelijk af hoe we met elkaar omgaan en stellen regels vast.
Merk je dat iemand wordt gepest? Spreek die persoon er dan op aan. Verandert het gedrag niet? Bespreek het dan in de groep en met een jeugdleider. Zie dit niet als klikken, maar als het oplossen van een vervelende situatie. We zijn allemaal verantwoordelijk voor een goede sfeer in de groep.
De jeugdleiders zullen het voortouw nemen bij het oplossen van het pestprobleem. Als het nodig is, zullen zij ouders hierbij betrekken. De jeugdleider brengt de partijen bij elkaar voor een verhelderend gesprek en probeert samen met hen de ruzie of pesterijen op te lossen en (nieuwe) afspraken te maken.
Bij herhaling van pesterijen/ruzies tussen dezelfde jeugdleden volgen maatregelen. Namen van pesters worden in een logboek genoteerd. Gebeurt dit drie keer, dan worden ouders/verzorgers ingelicht. Blijft het pesten doorgaan, dan kan de pester geen lid meer blijven van het Young Fire & Rescue Team.
Zeven gouden gedragsregels
- 1.
Doe niets bij een ander wat je zelf ook niet prettig vindt.
- 2.
Kom niet aan een ander als de ander dat niet wil.
- 3.
We noemen elkaar bij de voornaam en gebruiken geen scheldwoorden.
- 4.
We hebben respect voor elkaar. Voor elkaars mening, kledingkeuze enzovoorts.
- 5.
Als je kwaad bent ga je niet slaan, schoppen of krabben (je komt niet aan de ander). Probeer eerst samen een gesprek te voeren. Ga anders naar een jeugdleider.
- 6.
Niet: zomaar klikken. Wel: aan een jeugdleider vertellen als er iets gebeurt wat je niet prettig of gevaarlijk vindt.
- 7.
Word je gepest? Praat er thuis ook over. Je moet het niet geheim houden.
Naam:
Datum:
Ondertekening
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl