Beleidsregel voor de beoordeling van geurhinder

Geldend van 01-01-2024 t/m heden

Intitulé

Beleidsregel voor de beoordeling van geurhinder

Gedeputeerde Staten van provincie Flevoland

Overwegende dat de provincie als bevoegd gezag voor complexe bedrijven als bedoeld in het Besluit activiteiten leefomgeving verantwoordelijk is voor de toepassing van het geurhinderbeleid bij de vergunningverlening, het stellen van maatwerkvoorschriften en het toezicht (waaronder het toezicht op de specifieke zorgplicht);

Dat het uit oogpunt van rechtszekerheid gewenst is inzicht te bieden in de aard en wijze waarop Gedeputeerde Staten van Flevoland voor complexe bedrijven als bedoeld in het Bal de geurhinder beoordelen bij de omgevingsvergunningverlening en bij de toepassing van de specifieke zorgplicht;

Dat eerder op 17 juni 2008 de Beleidsregels voor de beoordeling van geurhinder 2008 door Gedeputeerde Staten zijn vastgesteld, die op 1 juli 2008 in werking zijn getreden;

Dat de onderhavige beleidsregel inhoudelijk een voortzetting is van de Beleidsregels voor de beoordeling van geur 2008 en dat wijziging hiervan enkel is ingegeven door de nieuwe grondslag in de Omgevingswet;

Dat gelet op het feit, dat voor de vergunningverlening voor bedrijven geen inhoudelijke wijzigingen zijn doorgevoerd, is afgezien van het opnieuw ter inzage leggen van deze beleidsregel;

Gelet op artikel 4:81, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht, artikel 5.1 en 18.18 Omgevingswet en artikel 2.11 en 2.13 van het Besluit activiteiten leefomgeving,

Gelezen het voorstel van 22 augustus 2022 met kenmerk 2855346.

Besluiten:

Vast te stellen de navolgende beleidsregel:

Beleidsregel voor de beoordeling van geurhinder

Artikel 1 Uitgangspunten geurbeleid

Gedeputeerde Staten gaan bij de vergunningverlening voor milieubelastende activiteiten als bedoeld in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) en voor het toezicht op die activiteiten (waaronder het toezicht op de specifieke zorgplicht) uit van het uitgangspunt dat nieuwe hindersituaties moeten worden voorkomen en bestaande oorzaken van (ernstige) geurhinder moeten worden gesaneerd. Ernstige geurhinder mag in het geheel niet meer voorkomen.

Artikel 2 Onderscheid gevoelige, minder gevoelige en niet-gevoelige bestemmingen

Gedeputeerde Staten onderscheiden gevoelige bestemmingen, minder gevoelige bestemmingen en niet-gevoelige bestemmingen.

  • 1.

    Gevoelige bestemmingen zijn gebieden waar grote aantallen mensen veelal langdurig verblijven. Hiertoe behoren woon- en leefgebieden, ziekenhuizen, verpleeghuizen, scholen, dagverblijven, winkelcentra, dag- en verblijfrecreatie (kampeerterreinen, volkstuinen met verblijfsaccommodatie, recreatiebungalows, drukbezochte recreatieobjecten) en kantoren gevestigd in algemene woon- en leefgebieden (niet op bedrijventerreinen). Daarbij geldt voor nieuwe gevoelige bestemmingen een strengere norm dan voor bestaande situaties.

  • 2.

    Minder gevoelige bestemmingen zijn:

    • a.

      agrarische bedrijfswoningen en op bedrijventerreinen gelegen (bedrijfs)woningen;

    • b.

      natuurterreinen, volkstuinen zonder verblijfsaccommodatie, sportterreinen, extensieve recreatieterreinen en vergelijkbare gebieden gekenmerkt door een lage bevolkingsdichtheid en de daar gevestigde bedrijfswoningen, en verspreid liggende (niet aaneengesloten) overige woningen;

    • c.

      bedrijven, kantoren, winkels op bedrijventerreinen tot en met categorie 3 als bedoeld in de VNG-publicatie Bedrijven en milieuzonering van 2009, bijgevoegd in bijlage 1 bij deze beleidsregel.

  • 3.

    Niet gevoelige bestemmingen zijn:

    • a.

      agrarisch buitengebied;

    • b.

      Bedrijven, kantoren en winkels op bedrijventerreinen waarop bedrijven van categorie 4 (als bedoeld in de VNG-publicatie Bedrijven en milieuzonering van 2009, bijgevoegd in bijlage 1 bij deze beleidsregel) en hoger zijn toegestaan.

Artikel 3 Onderscheid bestaande en nieuwe situaties

  • 1. Toetsing als nieuwe situatie betreft:

    • a.

      vergunningaanvragen of melding van nieuwe milieubelastende activiteiten

    • b.

      vergunningaanvraag of melding van toename geuremissie bij bestaande milieubelastende activiteiten

  • 2. Toetsing als bestaande situatie: indien sprake is van een vergunningaanvraag of melding voor een milieubelastende activiteit en geen sprake is van een nieuwe situatie als hiervoor omschreven.

Artikel 4 Toetsingscriteria

Gedeputeerde Staten beoordelen bij de toetsing van geurhinder de volgende aspecten:

  • de (mogelijke) hinderlijkheid van de geur (hedonische waarde);

  • de (mogelijke) tijdsduur van de geurhinder;

  • het type omgeving waar (mogelijk) geurhinder optreedt en de mate van geurgevoeligheid daarvan;

  • onderscheid tussen bestaande en nieuwe situaties.

Gedeputeerde Staten hanteren een algemene basistoetsing voor continue emissies en een aanvullende toetsing gericht op hinder door piekconcentraties.

a. Basistoetsing

 

Gevoelige bestemming

Minder gevoelige bestemming

Nieuwe situatie

Maximale geurconcentratie overeenkomend met H=-1 (uurgemiddeld; 99,5 percentiel)

  • Geurreductie volgens BBT

  • Maximale geurconcentratie overeenkomend met H=-1 (uurgemiddeld, 95 percentiel)

  • H=-2 (uurgemiddeld, 98-percentiel) mag niet voorkomen = ernstige hinder

Bestaande situatie

  • Geurreductie volgens ALARA;

  • Maximale geurconcentratie overeenkomend met H=-1 (uurgemiddeld, 98-percentiel)

  • Geurreductie volgens BBT;

  • Maximale geurconcentratie overeenkomend met H=-1 (uurgemiddeld, 95-percentiel)

  • H=-2 (uurgemiddeld, 98-percentiel) mag niet voorkomen = ernstige hinder

Voor de niet-gevoelige bestemmingen geldt slechts de minimumeis dat ernstige hinder (H= -2 uur gemiddeld, 98-percentiel) voorkomen moet worden. Wel dienen de eisen altijd op de BBT te worden gebaseerd.

b. Toetsing hinderlijke piekconcentraties (aanvullende toetsing)

De toetsing van hinderlijke piekconcentraties is een aanvulling op de basistoetsing. Geurhinder door piekconcentraties kan met name ontstaan bij discontinue bronnen en nabij hoge schoorstenen. Bij discontinue bronnen toetsen Gedeputeerde Staten de geurimmissie aan de waarde van meerdere percentielen. Daarbij geldt dat hoe minder vaak een piek optreedt hoe hoger de toelaatbare waarde kan zijn voor eenzelfde mate van hinder.

De verhouding tussen de waarden van de maximale geurconcentratie bij verschillende percentielen ligt daarbij als volgt:

Percentielwaarde

Verhouding normstelling

95

0,6

98

1

99,5

2

99,9

4

99,99

10

De relatief hoogste waarde van enig percentiel van de berekende geurimmissie geldt als maatgevend. Dit met uitzondering van de 99,99 percentiel, die wordt altijd slechts als indicatief bij de beoordeling betrokken.

Beoordeling op kortstondige piekconcentraties vindt plaats bij:

  • geurbronnen die minder dan 5% van het aantal uren per jaar (dat wil dus zeggen 438 uur) actief zijn;

  • geuremissie via een hoge schoorsteen.

Als een geurbron kortdurende pieken (minder dan een uur) in de omgeving veroorzaakt dan kunnen de piekwaarden niet met het gebruikelijke rekenmodel op basis van uurgemiddelde waarden worden bepaald. Deze kortdurende pieken kunnen met name optreden in de omgeving van hoge schoorstenen of specifieke processen. In dat geval wordt per situatie beoordeeld of de kortdurende pieken toelaatbaar zijn, afhankelijk van de sterkte (hedonische waarde) en frequentie van optreden alsmede de gevoeligheid van het ontvangende gebied.

Artikel 5 Eisen aan de mate van zekerheid dat geurhinder wordt voorkomen

Gedeputeerde Staten verlangen in nieuwe situaties bij de toetsing van gevoelige bestemmingen dat voldoende zekerheid bestaat dat geurhinder wordt voorkomen.

  • De provincie verlangt bij toetsingen inzicht in het onbetrouwbaarheidsinterval van geuronderzoek. De initiatiefnemer moet aantonen dat ten minste 90% zekerheid bestaat dat aan de toetsingswaarde wordt voldaan. De soms forse onzekerheid van geurhinderonderzoek mag door een initiatiefnemer niet worden afgewenteld op de gevoelige bestemming. Bij de gebruikelijke metingen en berekeningen van de geurimmissie geeft deze vereiste zekerheid een verschil van een factor twee met de gemiddeld berekende waarden. Bij berekeningen met een grotere onzekerheid zal deze betrouwbaarheidseis tot een hogere veiligheidsfactor leiden.

  • De provincie verlangt voorts dat de initiatiefnemer aan de hand van ervaringen in vergelijkbare situaties elders (referentie) aannemelijk maakt dat de te toetsen geurblootstelling in de praktijk technisch en financieel daadwerkelijk haalbaar is.

Artikel 6 Cumulatie van geurbronnen

Indien meerdere geurbronnen in hetzelfde gebied de luchtkwaliteit aantasten, worden deze bronnen gecumuleerd door afzonderlijke bijdragen op te tellen met een weging van de hinderlijkheid van de geur.

Artikel 7 Geuronderzoek

Een geuronderzoek wordt uitgevoerd overeenkomstig de NTA 9065.

Artikel 8 Werkingsgebied van deze beleidsregel

Deze beleidsregel is niet van toepassing op de beoordeling van geur:

  • vanwege het houden van landbouwhuisdieren en paarden en pony’s voor het berijden in een dierenverblijf als aangegeven in paragraaf 22.3.6.2 van het omgevingsplan van de betreffende gemeente;

  • vanwege andere agrarische activiteiten als aangegeven in paragraaf 22.3.6.4 van het omgevingsplan van de betreffende gemeente;

  • vanwege het exploiteren van een zuiveringtechnisch werk als bedoeld in artikel 3.173 van het Besluit activiteiten leefomgeving.

Artikel 9 Intrekking en overgangsrecht

De ‘Beleidsregels voor de beoordeling van geur 2008’ wordt ingetrokken. Deze beleidsregels blijven van toepassing op gevallen die onder het overgangsrecht van de Omgevingswet vallen.

Artikel 10 Inwerkingtreding

Deze beleidsregel treedt in werking op het tijdstip waarop de Omgevingswet in werking treedt.

Artikel 11 Citeertitel

Deze beleidsregel wordt aangehaald als ‘Beleidsregel voor de beoordeling van geurhinder’.

Ondertekening

Aldus besloten in de vergadering van Gedeputeerde Staten van Flevoland op 6 september 2022.

Gedeputeerde Staten van Flevoland,

de secretaris

de voorzitter

BIJLAGE 1 Richtafstandenlijsten

SBI-1993

SBI-2008

 

OMSCHRIJVING

AFSTANDEN IN METERS

CATEGORIE

-

-

nummer

 

GEUR

STOF

GELUID

GEVAAR

GROOTSTE AFSTAND

01

01

-

LANDBOUW EN DIENSTVERLENING T.B.V.DE LANDBOUW

 
 
 
 
 
 

0111, 0113

011, 012, 013

 

Akkerbouw en fruitteelt (bedrijfsgebouwen)

10

10

30 C

10

30

2

0112

011, 012, 013,016

0

Tuinbouw:

 
 
 
 
 
 

0112

011, 012, 013

1

- bedrijfsgebouwen

10

10

30 C

10

30

2

0112

011, 012, 013

2

- kassen zonder verwarming

10

10

30 C

10

30

2

0112

011, 012, 013

3

- kassen met gasverwarming

10

10

30 C

10

30

2

0112

0113

4

- champignonkwekerijen (algemeen)

30

10

30 C

10

30

2

0112

0113

5

- champignonkwekerijen met mestfermentatie

100

10

30 C

10

100

3.2

0112

0163

6

- bloembollendroog- en prepareerbedrijven

30

10

30 C

10

30

2

0112

011

7

- witlofkwekerijen (algemeen)

30

10

30 C

10

30

2

0121

0141, 0142

 

Fokken en houdenvan rundvee

100

30

30 C

0

100

3.2

0122

0143, 0145

0

Fokken en houdenvan overige graasdieren:

 
 
 
 
 
 

0122

0143

1

- paardenfokkerijen

50

30

30 C

0

50

3.1

0122

0145

2

- overige graasdieren

50

30

30 C

0

50

3.1

0123

0146

 

Fokken en houdenvan varkens

200

30

50 C

0

200 D

4.1

0124

0147

0

Fokken en houdenvan pluimvee:

 
 
 
 
 
 

0124

0147

1

- legkippen

200

30

50 C

0

200 D

4.1

0124

0147

2

- opfokkippen en mestkuikens

200

30

50 C

0

200

4.1

0124

0147

3

- eenden en ganzen

200

50

50 C

0

200

4.1

0124

0147

4

- overig pluimvee

100

30

50 C

0

100 D

3.2

0125

0149

0

Fokken en houdenvan overige dieren:

 
 
 
 
 
 

0125

0149

1

- nertsen en vossen

200

30

30 C

0

200

4.1

0125

0149

2

- konijnen

100

30

30 C

0

100

3.2

0125

0149

3

- huisdieren

30

0

50 C

10

50

3.1

0125

0149

4

- maden, wormene.d.

100

0

30 C

10

100

3.2

0125

0149

5

- bijen

10

0

30 C

10

30

2

0125

0149

6

- overige dieren

30

10

30 C

0

30 D

2

0130

0150

 

Akker-en/of tuinbouw in combinatie methet fokken en houden van dieren (nietintensief)

100

30

30 C

0

100

3.2

014

016

0

Dienstverlening t.b.v. de landbouw:

 
 
 
 
 
 

014

016

1

- algemeen (o.a.loonbedrijven): b.o. > 500 m²

30

10

50

10

50 D

3.1

014

016

2

- algemeen (o.a.loonbedrijven): b.o.<= 500 m²

30

10

30

10

30

2

014

016

3

- plantsoenendiensten en hoveniersbedrijven: b.o. > 500 m²

30

10

50

10

50

3.1

014

016

4

- plantsoenendiensten en hoveniersbedrijven: b.o. <= 500 m²

30

10

30

10

30

2

SBI-1993

SBI-2008

 

OMSCHRIJVING

AFSTANDEN IN METERS

CATEGORIE

-

-

nummer

 

GEUR

STOF

GELUID

GEVAAR

GROOTSTE AFSTAND

0142

0162

 

KI-stations

30

10

30 C

0

30

2

02

02

-

 
 
 
 
 
 
 

02

02

-

BOSBOUW EN DIENSTVERLENING T.B.V. BOSBOUW

 
 
 
 
 
 

020

021, 022, 024

 

Bosbouwbedrijven

10

10

50

0

50

3.1

05

03

-

 
 
 
 
 
 
 

05

03

-

VISSERIJ- EN VISTEELTBEDRIJVEN

 
 
 
 
 
 

0501.1

0311

 

Zeevisserijbedrijven

100

0

100 C

50 R

100

3.2

0501.2

0312

 

Binnenvisserijbedrijven

50

0

50 C

10

50

3.1

0502

032

0

Vis- en schaaldierkwekerijen

 
 
 
 
 
 

0502

032

1

- oester-, mossel- en schelpenteeltbedrijven

100

30

50 C

0

100

3.2

0502

032

2

- visteeltbedrijven

50

0

50 C

0

50

3.1

10

08

-

 
 
 
 
 
 
 

10

08

-

TURFWINNING

 
 
 
 
 
 

103

089

 

Turfwinningbedrijven

50

50

100 C

10

100

3.2

11

06

-

 
 
 
 
 
 
 

11

06

-

AARDOLIE- EN AARDGASWINNING

 
 
 
 
 
 

111

061, 062

0

Aardolie- en aardgaswinning:

 
 
 
 
 
 

111

061

1

- aardoliewinputten

100

0

200 C

200 R

200

4.1

111

062

2

- aardgaswinning incl.gasbeh.inst.: < 10.000.000 N m3/d

30

0

500 C

200 R

500

5.1

111

062

3

- aardgaswinning incl.gasbeh.inst.: >= 10.000.000 N m3/d

50

0

700 C Z

200 R

700

5.2

14

08

-

 
 
 
 
 
 
 

14

08

-

WINNING VAN ZAND, GRIND, KLEI, ZOUT, E.D.

 
 
 
 
 
 

1421

0812

0

Steen-, grit- en krijtmalerijen (openlucht):

 
 
 
 
 
 

1421

0812

1

- algemeen

10

100

200

10

200 D

4.1

1421

0812

2

- steenbrekerijen

10

200

700 Z

10

700

5.2

144

0893

 

Zoutwinningbedrijven

50

10

100 C

30

100

3.2

145

0899

 

Mergel- en overige delfstoffenwinningbedrijven

10

200

500 C

50

500

5.1

15

10, 11

-

 
 
 
 
 
 
 

15

10, 11

-

VERVAARDIGING VAN VOEDINGSMIDDELEN EN DRANKEN

 
 
 
 
 
 

151

101, 102

0

Slachterijen en overige vleesverwerking:

 
 
 
 
 
 

151

101, 102

1

- slachterijen en pluimveeslachterijen

100

0

100 C

50 R

100 D

3.2

151

101

2

- vetsmelterijen

700

0

100 C

30

700

5.2

151

101

3

- bewerkingsinrichting vandarmen en vleesafval

300

0

100 C

50 R

300

4.2

151

101

4

- vleeswaren- en vleesconservenfabrieken: p.o.> 1000 m²

100

0

100 C

50 R

100

3.2

SBI-1993

SBI-2008

 

OMSCHRIJVING

AFSTANDEN IN METERS

CATEGORIE

-

-

nummer

 

GEUR

STOF

GELUID

GEVAAR

GROOTSTE AFSTAND

151

101

5

- vleeswaren- en vleesconservenfabrieken: p.o.<= 1000 m²

50

0

50 C

30

50

3.1

151

101

6

- vleeswaren- en vleesconservenfabrieken: p.o.<= 200 m²

30

0

50

10

50

3.1

151

101, 102

7

- loonslachterijen

50

0

50

10

50

3.1

151

108

8

- vervaardiging van snacks en vervaardiging van kant-en-klaar-maaltijden metp.o. < 2.000

50

0

50

10

50

3.1

152

102

0

Visverwerkingsbedrijven:

 
 
 
 
 
 

152

102

1

- drogen

700

100

200 C

30

700

5.2

152

102

2

- conserveren

200

0

100 C

30

200

4.1

152

102

3

- roken

300

0

50 C

0

300

4.2

152

102

4

- verwerken anderszins: p.o.> 1000 m²

300

10

50 C

30

300 D

4.2

152

102

5

- verwerken anderszins: p.o. <= 1000m²

100

10

50

30

100

3.2

152

102

6

- verwerken anderszins: p.o. <= 300 m²

50

10

30

10

50

3.1

1531

1031

0

Aardappelprodukten fabrieken:

 
 
 
 
 
 

1531

1031

1

- vervaardiging van aardappelproducten

300

30

200 C

50 R

300

4.2

1531

1031

2

- vervaardiging vansnacks met p.o.< 2.000 m²

50

10

50

50 R

50

3.1

1532, 1533

1032, 1039

0

Groente- en fruitconservenfabrieken:

 
 
 
 
 
 

1532, 1533

1032, 1039

1

- jam

50

10

100 C

10

100

3.2

1532, 1533

1032, 1039

2

- groente algemeen

50

10

100 C

10

100

3.2

1532, 1533

1032, 1039

3

- met koolsoorten

100

10

100 C

10

100

3.2

1532, 1533

1032, 1039

4

- met drogerijen

300

10

200 C

30

300

4.2

1532, 1533

1032, 1039

5

- met uienconservering (zoutinleggerij)

300

10

100 C

10

300

4.2

1541

104101

0

Vervaardiging van ruweplantaardige en dierlijke oliën en vetten:

 
 
 
 
 
 

1541

104101

1

- p.c. < 250.000 t/j

200

30

100 C

30 R

200

4.1

1541

104101

2

- p.c. >=250.000 t/j

300

50

300 C Z

50 R

300

4.2

1542

104102

0

Raffinage van plantaardige en dierlijke oliënen vetten:

 
 
 
 
 
 

1542

104102

1

- p.c. < 250.000 t/j

200

10

100 C

100 R

200

4.1

1542

104102

2

- p.c. >=250.000 t/j

300

10

300 C Z

200 R

300

4.2

1543

1042

0

Margarinefabrieken:

 
 
 
 
 
 

1543

1042

1

- p.c. < 250.000 t/j

100

10

200 C

30 R

200

4.1

1543

1042

2

- p.c. >=250.000 t/j

200

10

300 C Z

50 R

300

4.2

1551

1051

0

Zuivelprodukten fabrieken:

 
 
 
 
 
 

1551

1051

1

- gedroogde produkten, p.c. >= 1,5 t/u

200

100

500 C Z

50 R

500

5.1

1551

1051

2

- geconcentreerde produkten, verdamp. cap. >=20t/u

200

30

500 C Z

50 R

500

5.1

1551

1051

3

- melkprodukten fabrieken v.c. < 55.000 t/j

50

0

100 C

50 R

100

3.2

SBI-1993

SBI-2008

 

OMSCHRIJVING

AFSTANDEN IN METERS

CATEGORIE

-

-

nummer

 

GEUR

STOF

GELUID

GEVAAR

GROOTSTE AFSTAND

1551

1051

4

- melkprodukten fabrieken v.c. >= 55.000 t/j

100

0

300 C Z

50 R

300

4.2

1551

1051

5

- overige zuivelprodukten fabrieken

50

50

300 C

50 R

300

4.2

1552

1052

1

Consumptie-ijsfabrieken: p.o. >200 m²

50

0

100 C

50 R

100

3.2

1552

1052

2

- consumptie-ijsfabrieken: p.o.<= 200 m²

10

0

30

0

30

2

1561

1061

0

Meelfabrieken:

 
 
 
 
 
 

1561

1061

1

- p.c. >=500 t/u

200

100

300 C Z

100 R

300

4.2

1561

1061

2

- p.c. <500 t/u

100

50

200 C

50 R

200

4.1

1561

1061

 

Grutterswarenfabrieken

50

100

200 C

50

200 D

4.1

1562

1062

0

Zetmeelfabrieken:

 
 
 
 
 
 

1562

1062

1

- p.c. <10 t/u

200

50

200 C

30 R

200

4.1

1562

1062

2

- p.c. >=10 t/u

300

100

300 C Z

50 R

300

4.2

1571

1091

0

Veevoerfabrieken:

 
 
 
 
 
 

1571

1091

1

- destructiebedrijven

700

30

200 C

50

700 D

5.2

1571

1091

2

- beender-, veren-,vis-, en vleesmeelfabriek

700

100

100 C

30 R

700 D

5.2

1571

1091

3

- drogerijen (gras,pulp, groenvoeder, veevoeder) cap. < 10 t/u water

300

100

200 C

30

300

4.2

1571

1091

4

- drogerijen (gras,pulp, groenvoeder, veevoeder) cap. >= 10 t/u water

700

200

300 C Z

50

700

5.2

1571

1091

5

- mengvoeder, p.c.< 100 t/u

200

50

200 C

30

200

4.1

1571

1091

6

- mengvoeder, p.c.>= 100 t/u

300

100

300 C Z

50 R

300

4.2

1572

1092

 

Vervaardiging van voer voor huisdieren

200

100

200 C

30

200

4.1

1581

1071

0

Broodfabrieken, brood- en banketbakkerijen:

 
 
 
 
 
 

1581

1071

1

- v.c. <7500 kg meel/week, bij gebruik vancharge-ovens

30

10

30 C

10

30

2

1581

1071

2

- v.c. >= 7500 kg meel/week

100

30

100 C

30

100

3.2

1582

1072

 

Banket, biscuit- en koekfabrieken

100

10

100 C

30

100

3.2

1583

1081

0

Suikerfabrieken:

 
 
 
 
 
 

1583

1081

1

- v.c. <2.500 t/j

500

100

300 C

100 R

500

5.1

1583

1081

2

- v.c. >=2.500 t/j

1000

200

700 C Z

200 R

1000

5.3

1584

10821

0

Verwerking cacaobonen en vervaardiging chocolade- en suikerwerk:

 
 
 
 
 
 

1584

10821

1

- Cacao- en chocoladefabrieken: p.o. > 2.000m²

500

50

100

50 R

500

5.1

1584

10821

2

- cacao-en chocoladefabrieken vervaardigen van chocoladewerken met p.o. < 2.000 m²

100

30

50

30

100

3.2

1584

10821

3

- cacao-en chocoladefabrieken vervaardigen van chocoladewerken met p.o. <= 200 m²

30

10

30

10

30

2

1584

10821

4

- Suikerwerkfabrieken met suiker branden

300

30

50

30 R

300

4.2

1584

10821

5

- Suikerwerkfabrieken zondersuiker branden: p.o.> 200 m²

100

30

50

30 R

100

3.2

1584

10821

6

- suikerwerkfabrieken zondersuiker branden: p.o.<= 200 m²

30

10

30

10

30

2

SBI-1993

SBI-2008

 

OMSCHRIJVING

AFSTANDEN IN METERS

CATEGORIE

-

-

nummer

 

GEUR

STOF

GELUID

GEVAAR

GROOTSTE AFSTAND

1585

1073

 

Deegwarenfabrieken

50

30

10

10

50

3.1

1586

1083

0

Koffiebranderijen en theepakkerijen:

 
 
 
 
 
 

1586

1083

1

- koffiebranderijen

500

30

200 C

10

500 D

5.1

1586

1083

2

- theepakkerijen

100

10

30

10

100

3.2

1587

108401

 

Vervaardiging van azijn,specerijen en kruiden

200

30

50

10

200

4.1

1589

1089

 

Vervaardiging van overige voedingsmiddelen

200

30

50

30

200 D

4.1

1589.1

1089

 

Bakkerijgrondstoffenfabrieken

200

50

50

50 R

200

4.1

1589.2

1089

0

Soep- en soeparomafabrieken:

 
 
 
 
 
 

1589.2

1089

1

- zonder poederdrogen

100

10

50

10

100

3.2

1589.2

1089

2

- met poederdrogen

300

50

50

50 R

300

4.2

1589.2

1089

 

Bakmeel- en puddingpoederfabrieken

200

50

50

30

200

4.1

1591

110101

 

Destilleerderijen en likeurstokerijen

300

30

200 C

30

300

4.2

1592

110102

0

Vervaardiging van ethylalcohol door gisting:

 
 
 
 
 
 

1592

110102

1

- p.c. < 5.000 t/j

200

30

200 C

30 R

200

4.1

1592

110102

2

- p.c. >=5.000 t/j

300

50

300 C

50 R

300

4.2

1593 t/m 1595

1102 t/m 1104

 

Vervaardiging van wijn,cider e.d.

10

0

30 C

0

30

2

1596

1105

 

Bierbrouwerijen

300

30

100 C

50 R

300

4.2

1597

1106

 

Mouterijen

300

50

100 C

30

300

4.2

1598

1107

 

Mineraalwater- en frisdrankfabrieken

10

0

100

50 R

100

3.2

16

12

-

 
 
 
 
 
 
 

16

12

-

VERWERKING VAN TABAK

 
 
 
 
 
 

160

120

 

Tabakverwerkende industrie

200

30

50 C

30

200

4.1

17

13

-

 
 
 
 
 
 
 

17

13

-

VERVAARDIGING VAN TEXTIEL

 
 
 
 
 
 

171

131

 

Bewerken en spinnen van textielvezels

10

50

100

30

100

3.2

172

132

0

Weven van textiel:

 
 
 
 
 
 

172

132

1

- aantal weefgetouwen < 50

10

10

100

0

100

3.2

172

132

2

- aantal weefgetouwen >= 50

10

30

300 Z

50

300

4.2

173

133

 

Textielveredelingsbedrijven

50

0

50

10

50

3.1

174, 175

139

 

Vervaardiging van textielwaren

10

0

50

10

50

3.1

1751

1393

 

Tapijt-, kokos- en vloermattenfabrieken

100

30

200

10

200

4.1

176, 177

139, 143

 

Vervaardiging van gebreide en gehaakte stoffenen artikelen

0

10

50

10

50

3.1

18

14

-

 
 
 
 
 
 
 

18

14

-

VERVAARDIGING VAN KLEDING; BEREIDEN EN VERVEN VAN BONT

 
 
 
 
 
 

181

141

 

Vervaardiging kleding van leer

30

0

50

0

50

3.1

SBI-1993

SBI-2008

 

OMSCHRIJVING

AFSTANDEN IN METERS

CATEGORIE

-

-

nummer

 

GEUR

STOF

GELUID

GEVAAR

GROOTSTE AFSTAND

182

141

 

Vervaardiging van kleding en -toebehoren (excl. van leer)

10

10

30

10

30

2

183

142, 151

 

Bereiden en vervenvan bont; vervaardiging van artikelen vanbont

50

10

10

10

50

3.1

19

19

-

 
 
 
 
 
 
 

19

15

-

VERVAARDIGING VAN LEER EN LEDERWAREN (EXCL. KLEDING)

 
 
 
 
 
 

191

151,152

 

Lederfabrieken

300

30

100

10

300

4.2

192

151

 

Lederwarenfabrieken (excl. kleding en schoeisel)

50

10

30

10

50 D

3.1

193

152

 

Schoenenfabrieken

50

10

50

10

50

3.1

20

 

-

 
 
 
 
 
 
 

20

16

-

HOUTINDUSTRIE EN VERVAARDIGING ARTIKELEN VAN HOUT,RIET, KURK E.D.

 
 
 
 
 
 

2010.1

16101

 

Houtzagerijen

0

50

100

50 R

100

3.2

2010.2

16102

0

Houtconserveringsbedrijven:

 
 
 
 
 
 

2010.2

16102

1

- met creosootolie

200

30

50

10

200

4.1

2010.2

16102

2

- met zoutoplossingen

10

30

50

10

50

3.1

202

1621

 

Fineer- en plaatmaterialenfabrieken

100

30

100

10

100

3.2

203, 204, 205

162

0

Timmerwerkfabrieken, vervaardiging overige artikelen van hout

0

30

100

0

100

3.2

203, 204, 205

162

1

Timmerwerkfabrieken, vervaardiging overige artikelen van hout,p.o. < 200 m2

0

30

50

0

50

3.1

205

162902

 

Kurkwaren-, riet- en vlechtwerkfabrieken

10

10

30

0

30

2

21

17

-

 
 
 
 
 
 
 

21

17

-

VERVAARDIGING VAN PAPIER, KARTON EN PAPIER- EN KARTONWAREN

 
 
 
 
 
 

2111

1711

 

Vervaardiging van pulp

200

100

200 C

50 R

200

4.1

2112

1712

0

Papier- en kartonfabrieken:

 
 
 
 
 
 

2112

1712

1

- p.c. <3 t/u

50

30

50 C

30 R

50

3.1

2112

1712

2

- p.c. 3 - 15 t/u

100

50

200 C Z

50 R

200

4.1

2112

1712

3

- p.c. >=15 t/u

200

100

300 C Z

100 R

300

4.2

212

172

 

Papier- en kartonwarenfabrieken

30

30

100 C

30 R

100

3.2

2121.2

17212

0

Golfkartonfabrieken:

 
 
 
 
 
 

2121.2

17212

1

- p.c. <3 t/u

30

30

100 C

30 R

100

3.2

2121.2

17212

2

- p.c. >=3 t/u

50

30

200 C Z

30 R

200

4.1

22

58

-

 
 
 
 
 
 
 

22

58

-

UITGEVERIJEN, DRUKKERIJEN EN REPRODUKTIE VAN OPGENOMEN MEDIA

 
 
 
 
 
 

221

581

 

Uitgeverijen (kantoren)

0

0

10

0

10

1

2221

1811

 

Drukkerijen van dagbladen

30

0

100 C

10

100

3.2

2222

1812

 

Drukkerijen (vlak- en rotatie-diepdrukkerijen)

30

0

100

10

100

3.2

2222.6

18129

 

Kleine drukkerijen en kopieerinrichtingen

10

0

30

0

30

2

2223

1814

A

Grafische afwerking

0

0

10

0

10

1

SBI-1993

SBI-2008

 

OMSCHRIJVING

AFSTANDEN IN METERS

CATEGORIE

-

-

nummer

 

GEUR

STOF

GELUID

GEVAAR

GROOTSTE AFSTAND

2223

1814

B

Binderijen

30

0

30

0

30

2

2224

1813

 

Grafische reproduktie en zetten

30

0

10

10

30

2

2225

1814

 

Overige grafische aktiviteiten

30

0

30

10

30 D

2

223

182

 

Reproduktiebedrijven opgenomen media

0

0

10

0

10

1

23

19

-

 
 
 
 
 
 
 

23

19

-

AARDOLIE-/STEENKOOLVERWERK. IND.; BEWERKING SPLIJT-/KWEEKSTOFFEN

 
 
 
 
 
 

231

191

 

Cokesfabrieken

1000

700

1000 C Z

100 R

1000

5.3

2320.1

19201

 

Aardolieraffinaderijen

1500

100

1500 C Z

1500 R

1500

6

2320.2

19202

A

Smeeroliën- en vettenfabrieken

50

0

100

30 R

100

3.2

2320.2

19202

B

Recyclingbedrijven voor afgewerkte olie

300

0

100

50 R

300

4.2

2320.2

19202

C

Aardolieproduktenfabrieken n.e.g.

300

0

200

50 R

300 D

4.2

233

201, 212, 244

 

Splijt- en kweekstoffenbewerkingsbedrijven

10

10

100

1500

1500 D

6

24

20

-

 
 
 
 
 
 
 

24

20

-

VERVAARDIGING VAN CHEMISCHE PRODUKTEN

 
 
 
 
 
 

2411

2011

0

Vervaardiging van industriële gassen:

 
 
 
 
 
 

2411

2011

1

- luchtscheidingsinstallatie v.c. >= 10 t/d lucht

10

0

700 C Z

100 R

700

5.2

2411

2011

2

- overige gassenfabrieken, niet explosief

100

0

500 C

100 R

500

5.1

2411

2011

3

- overige gassenfabrieken, explosief

100

0

500 C

300 R

500

5.1

2412

2012

 

Kleur- en verfstoffenfabrieken

200

0

200 C

200 R

200 D

4.1

2413

2012

0

Anorg. chemische grondstoffenfabrieken:

 
 
 
 
 
 

2413

2012

1

- niet vallendonder "post-Seveso-richtlijn"

100

30

300 C

300 R

300 D

4.2

2413

2012

2

- vallend onder"post-Seveso-richtlijn"

300

50

500 C

700 R

700 D

5.2

2414.1

20141

A0

Organ. chemische grondstoffenfabrieken:

 
 
 
 
 
 

2414.1

20141

A1

- niet vallendonder "post-Seveso-richtlijn"

300

10

200 C

300 R

300 D

4.2

2414.1

20141

A2

- vallend onder"post-Seveso-richtlijn"

1000

30

500 C

700 R

1000 D

5.3

2414.1

20141

B0

Methanolfabrieken:

 
 
 
 
 
 

2414.1

20141

B1

- p.c. < 100.000 t/j

100

0

200 C

100 R

200

4.1

2414.1

20141

B2

- p.c. >=100.000 t/j

200

0

300 C Z

200 R

300

4.2

2414.2

20149

0

Vetzuren en alkanolenfabrieken (nietsynth.):

 
 
 
 
 
 

2414.2

20149

1

- p.c. < 50.000 t/j

300

0

200 C

100 R

300

4.2

2414.2

20149

2

- p.c. >=50.000 t/j

500

0

300 C Z

200 R

500

5.1

2415

2015

 

Kunstmeststoffenfabrieken

500

300

500 C

500 R

500

5.1

2416

2016

 

Kunstharsenfabrieken e.d.

700

30

300 C

500 R

700

5.2

242

202

0

Landbouwchemicaliënfabrieken:

 
 
 
 
 
 

242

202

1

- fabricage

300

50

100 C

1000 R

1000

5.3

SBI-1993

SBI-2008

 

OMSCHRIJVING

AFSTANDEN IN METERS

CATEGORIE

-

-

nummer

 

GEUR

STOF

GELUID

GEVAAR

GROOTSTE AFSTAND

242

202

2

- formulering en afvullen

100

10

30 C

500 R

500 D

5.1

243

203

 

Verf, lak en vernisfabrieken

300

30

200 C

300 R

300 D

4.2

2441

2110

0

Farmaceutische grondstoffenfabrieken:

 
 
 
 
 
 

2441

2110

1

- p.c. < 1.000 t/j

200

10

200 C

300 R

300

4.2

2441

2110

2

- p.c. >=1.000 t/j

300

10

300 C

500 R

500

5.1

2442

2120

0

Farmaceutische produktenfabrieken:

 
 
 
 
 
 

2442

2120

1

- formulering en afvullen geneesmiddelen

50

10

50

50 R

50

3.1

2442

2120

2

- verbandmiddelenfabrieken

10

10

30

10

30

2

2451

2041

 

Zeep-, was- en reinigingsmiddelenfabrieken

300

100

200 C

100 R

300

4.2

2452

2042

 

Parfumerie- en cosmeticafabrieken

300

30

50 C

50 R

300

4.2

2461

2051

 

Kruit-, vuurwerk-, en springstoffenfabrieken

30

10

50

1000 V

1000

5.3

2462

2052

0

Lijm- en plakmiddelenfabrieken:

 
 
 
 
 
 

2462

2052

1

- zonder dierlijke grondstoffen

100

10

100

50

100

3.2

2462

2052

2

- met dierlijke grondstoffen

500

30

100

50

500

5.1

2464

205902

 

Fotochemische produktenfabrieken

50

10

100

50 R

100

3.2

2466

205903

A

Chemische kantoorbenodigdhedenfabrieken

50

10

50

50 R

50

3.1

2466

205903

B

Overige chemische produktenfabrieken n.e.g.

200

30

100 C

200 R

200 D

4.1

247

2060

 

Kunstmatige synthetische garen-en vezelfabrieken

300

30

300 C

200 R

300

4.2

25

22

-

 
 
 
 
 
 
 

25

22

-

VERVAARDIGING VAN PRODUKTEN VAN RUBBER EN KUNSTSTOF

 
 
 
 
 
 

2511

221101

 

Rubberbandenfabrieken

300

50

300 C

100 R

300

4.2

2512

221102

0

Loopvlakvernieuwingsbedrijven:

 
 
 
 
 
 

2512

221102

1

- vloeropp. < 100 m2

50

10

30

30

50

3.1

2512

221102

2

- vloeropp. >= 100 m2

200

50

100

50 R

200

4.1

2513

2219

 

Rubber-artikelenfabrieken

100

10

50

50 R

100 D

3.2

252

222

0

Kunststofverwerkende bedrijven:

 
 
 
 
 
 

252

222

1

- zonder fenolharsen

200

50

100

100 R

200

4.1

252

222

2

- met fenolharsen

300

50

100

200 R

300

4.2

252

222

3

- productie van verpakkingsmateriaal en assemblage van kunststofbouwmaterialen

50

30

50

30

50

3.1

26

23

-

 
 
 
 
 
 
 

26

23

-

VERVAARDIGING VANGLAS, AARDEWERK, CEMENT-, KALK- EN GIPSPRODUKTEN

 
 
 
 
 
 

261

231

0

Glasfabrieken:

 
 
 
 
 
 

261

231

1

- glas en glasprodukten, p.c.< 5.000 t/j

30

30

100

30

100

3.2

261

231

2

- glas en glasprodukten, p.c.>= 5.000 t/j

30

100

300 C Z

50 R

300

4.2

SBI-1993

SBI-2008

 

OMSCHRIJVING

AFSTANDEN IN METERS

CATEGORIE

-

-

nummer

 

GEUR

STOF

GELUID

GEVAAR

GROOTSTE AFSTAND

261

231

3

- glaswol en glasvezels, p.c.< 5.000 t/j

300

100

100

30

300

4.2

261

231

4

- glaswol en glasvezels, p.c.>= 5.000 t/j

500

200

300 C Z

50 R

500

5.1

2615

231

 

Glasbewerkingsbedrijven

10

30

50

10

50

3.1

262, 263

232, 234

0

Aardewerkfabrieken:

 
 
 
 
 
 

262, 263

232, 234

1

- vermogen elektrische ovens totaal < 40 kW

10

10

30

10

30

2

262, 263

232, 234

2

- vermogen elektrische ovens totaal >=40 kW

30

50

100

30

100

3.2

264

233

A

Baksteen en baksteenelementenfabrieken

30

200

200

30

200

4.1

264

233

B

Dakpannenfabrieken

50

200

200

100 R

200

4.1

2651

2351

0

Cementfabrieken:

 
 
 
 
 
 

2651

2351

1

- p.c. < 100.000 t/j

10

300

500 C

30 R

500

5.1

2651

2351

2

- p.c. >=100.000 t/j

30

500

1000 C Z

50 R

1000

5.3

2652

235201

0

Kalkfabrieken:

 
 
 
 
 
 

2652

235201

1

- p.c. < 100.000 t/j

30

200

200

30 R

200

4.1

2652

235201

2

- p.c. >=100.000 t/j

50

500

300 Z

50 R

500

5.1

2653

235202

0

Gipsfabrieken:

 
 
 
 
 
 

2653

235202

1

- p.c. < 100.000 t/j

30

200

200

30 R

200

4.1

2653

235202

2

- p.c. >=100.000 t/j

50

500

300 Z

50 R

500

5.1

2661.1

23611

0

Betonwarenfabrieken:

 
 
 
 
 
 

2661.1

23611

1

- zonder persen, triltafels en bekistingtrille

10

100

200

30

200

4.1

2661.1

23611

2

- met persen, triltafels of bekistingtrillers, p.c.< 100 t/d

10

100

300

30

300

4.2

2661.1

23611

3

- met persen, triltafels of bekistingtrillers, p.c.>= 100 t/d

30

200

700 Z

30

700

5.2

2661.2

23612

0

Kalkzandsteenfabrieken:

 
 
 
 
 
 

2661.2

23612

1

- p.c. < 100.000 t/j

10

50

100

30

100

3.2

2661.2

23612

2

- p.c. >=100.000 t/j

30

200

300 Z

30

300

4.2

2662

2362

 

Mineraalgebonden bouwplatenfabrieken

50

50

100

30

100

3.2

2663, 2664

2363, 2364

0

Betonmortelcentrales:

 
 
 
 
 
 

2663, 2664

2363, 2364

1

- p.c. <100 t/u

10

50

100

10

100

3.2

2663, 2664

2363, 2364

2

- p.c. >=100 t/u

30

200

300 Z

10

300

4.2

2665, 2666

2365, 2369

0

Vervaardiging van produkten van beton, (vezel)cement en gips:

 
 
 
 
 
 

2665, 2666

2365, 2369

1

- p.c. <100 t/d

10

50

100

50 R

100

3.2

2665, 2666

2365, 2369

2

- p.c. >=100 t/d

30

200

300 Z

200 R

300

4.2

267

237

0

Natuursteenbewerkingsbedrijven:

 
 
 
 
 
 

267

237

1

- zonder breken,zeven en drogen: p.o. > 2.000m²

10

30

100

0

100 D

3.2

267

237

2

- zonder breken,zeven en drogen: p.o. <= 2.000m²

10

30

50

0

50

3.1

267

237

3

- met breken, zeven of drogen, v.c. <100.000 t/j

10

100

300

10

300

4.2

SBI-1993

SBI-2008

 

OMSCHRIJVING

AFSTANDEN IN METERS

CATEGORIE

-

-

nummer

 

GEUR

STOF

GELUID

GEVAAR

GROOTSTE AFSTAND

267

237

4

- met breken, zeven of drogen, v.c. >=100.000 t/j

30

200

700 Z

10

700

5.2

2681

2391

 

Slijp- en polijstmiddelen fabrieken

10

30

50

10

50 D

3.1

2682

2399

A0

Bitumineuze materialenfabrieken:

 
 
 
 
 
 

2682

2399

A1

- p.c. <100 t/u

300

100

100

30

300

4.2

2682

2399

A2

- p.c. >=100 t/u

500

200

200 Z

50

500

5.1

2682

2399

B0

Isolatiematerialenfabrieken (excl. glaswol):

 
 
 
 
 
 

2682

2399

B1

- steenwol, p.c.>= 5.000 t/j

100

200

300 C Z

30

300

4.2

2682

2399

B2

- overige isolatiematerialen

200

100

100 C

50

200

4.1

2682

2399

C

Minerale produktenfabrieken n.e.g.

50

50

100

50

100 D

3.2

2682

2399

D0

Asfaltcentrales: p.c.< 100 ton/uur

100

50

200

30

200

4.1

2682

2399

D1

- asfaltcentrales, p.c. >= 100 ton/uur

200

100

300 Z

50

300

4.2

27

24

-

 
 
 
 
 
 
 

27

24

-

VERVAARDIGING VAN METALEN

 
 
 
 
 
 

271

241

0

Ruwijzer- en staalfabrieken:

 
 
 
 
 
 

271

241

1

- p.c. < 1.000 t/j

700

500

700

200 R

700

5.2

271

241

2

- p.c. >=1.000 t/j

1500

1000

1500 C Z

300 R

1500

6

272

245

0

IJzeren- en stalenbuizenfabrieken:

 
 
 
 
 
 

272

245

1

- p.o. < 2.000 m2

30

30

500

30

500

5.1

272

245

2

- p.o. >=2.000 m2

50

100

1000 Z

50 R

1000

5.3

273

243

0

Draadtrekkerijen, koudbandwalserijen en profielzetterijen:

 
 
 
 
 
 

273

243

1

- p.o. < 2.000 m2

30

30

300

30

300

4.2

273

243

2

- p.o. >=2.000 m2

50

50

700 Z

50 R

700

5.2

274

244

A0

Non-ferro-metaalfabrieken:

 
 
 
 
 
 

274

244

A1

- p.c. < 1.000 t/j

100

100

300

30 R

300

4.2

274

244

A2

- p.c. >=1.000 t/j

200

300

700 Z

50 R

700

5.2

274

244

B0

Non-ferro-metaalwalserijen, -trekkerijen e.d.:

 
 
 
 
 
 

274

244

B1

- p.o. < 2.000 m2

50

50

500

50 R

500

5.1

274

244

B2

- p.o. >=2.000 m2

200

100

1000 Z

100 R

1000

5.3

2751, 2752

2451, 2452

0

IJzer- en staalgieterijen/ -smelterijen:

 
 
 
 
 
 

2751, 2752

2451, 2452

1

- p.c. < 4.000 t/j

100

50

300 C

30 R

300

4.2

2751, 2752

2451, 2452

2

- p.c. >=4.000 t/j

200

100

500 C Z

50 R

500

5.1

2753, 2754

2453, 2454

0

Non-ferro-metaalgieterijen/ -smelterijen:

 
 
 
 
 
 

2753, 2754

2453, 2454

1

- p.c. < 4.000 t/j

100

50

300 C

30 R

300

4.2

2753, 2754

2453, 2454

2

- p.c. >=4.000 t/j

200

100

500 C Z

50 R

500

5.1

28

25

-

 
 
 
 
 
 
 

SBI-1993

SBI-2008

 

OMSCHRIJVING

AFSTANDEN IN METERS

CATEGORIE

-

-

nummer

 

GEUR

STOF

GELUID

GEVAAR

GROOTSTE AFSTAND

28

25, 31

-

VERVAARD. EN REPARATIE VANPRODUKTEN VAN METAAL(EXCL.

MACH./TRANSPORTMIDD.)

 
 
 
 
 
 

281

251, 331

0

Constructiewerkplaatsen

 
 
 
 
 
 

281

251, 331

1

- gesloten gebouw

30

30

100

30

100

3.2

281

251, 331

1a

- gesloten gebouw, p.o. < 200m2

30

30

50

10

50

3.1

281

251, 331

2

- in open lucht, p.o.< 2.000 m2

30

50

200

30

200

4.1

281

251, 331

3

- in open lucht, p.o.>= 2.000 m2

50

200

300 Z

30

300

4.2

2821

2529, 3311

0

Tank- en reservoirbouwbedrijven:

 
 
 
 
 
 

2821

2529, 3311

1

- p.o. < 2.000 m2

30

50

300

30 R

300

4.2

2821

2529, 3311

2

- p.o. >=2.000 m2

50

100

500 Z

50 R

500

5.1

2822, 2830

2521, 2530, 3311

 

Vervaardiging van verwarmingsketels, radiatoren en stoomketels

30

30

200

30

200

4.1

284

255, 331

A

Stamp-, pers-, dieptrek- en forceerbedrijven

10

30

200

30

200

4.1

284

255, 331

B

Smederijen, lasinrichtingen, bankwerkerijen e.d.

50

30

100

30

100 D

3.2

284

255, 331

B1

Smederijen, lasinrichtingen, bankwerkerijen e.d., p.o. <200 m2

30

30

50

10

50 D

3.1

2851

2561, 3311

0

Metaaloppervlaktebehandelingsbedrijven:

 
 
 
 
 
 

2851

2561, 3311

1

- algemeen

50

50

100

50

100

3.2

2851

2561, 3311

10

- stralen

30

200

200

30

200 D

4.1

2851

2561, 3311

11

- metaalharden

30

50

100

50

100 D

3.2

2851

2561, 3311

12

- lakspuiten en moffelen

100

30

100

50 R

100 D

3.2

2851

2561, 3311

2

- scoperen (opspuiten van zink)

50

50

100

30 R

100 D

3.2

2851

2561, 3311

3

- thermisch verzinken

100

50

100

50

100

3.2

2851

2561, 3311

4

- thermisch vertinnen

100

50

100

50

100

3.2

2851

2561, 3311

5

- mechanische oppervlaktebehandeling (slijpen, polijsten)

30

50

100

30

100

3.2

2851

2561, 3311

6

- anodiseren, eloxeren

50

10

100

30

100

3.2

2851

2561, 3311

7

- chemische oppervlaktebehandeling

50

10

100

30

100

3.2

2851

2561, 3311

8

- emailleren

100

50

100

50 R

100

3.2

2851

2561, 3311

9

- galvaniseren (vernikkelen, verchromen, verzinken, verkoperen ed)

30

30

100

50

100

3.2

2852

2562, 3311

1

Overige metaalbewerkende industrie

10

30

100

30

100 D

3.2

2852

2562, 3311

2

Overige metaalbewerkende industrie, inpandig, p.o. <200m2

10

30

50

10

50 D

3.1

287

259, 331

A0

Grofsmederijen, anker- en kettingfabrieken:

 
 
 
 
 
 

287

259, 331

A1

- p.o. < 2.000 m2

30

50

200

30

200

4.1

287

259, 331

A2

- p.o. >=2.000 m2

50

100

500 Z

30

500

5.1

287

259, 331

B

Overige metaalwarenfabrieken n.e.g.

30

30

100

30

100

3.2

287

259, 331

B

Overige metaalwarenfabrieken n.e.g.; inpandig, p.o. <200 m2

30

30

50

10

50

3.1

29

27, 28, 33

-

 
 
 
 
 
 
 

SBI-1993

SBI-2008

 

OMSCHRIJVING

AFSTANDEN IN METERS

CATEGORIE

-

-

nummer

 

GEUR

STOF

GELUID

GEVAAR

GROOTSTE AFSTAND

29

27, 28, 33

-

VERVAARDIGING VAN MACHINES EN APPARATEN

 
 
 
 
 
 

29

27, 28, 33

0

Machine- en apparatenfabrieken incl.reparatie:

 
 
 
 
 
 

29

27, 28, 33

1

- p.o. < 2.000 m2

30

30

100

30

100 D

3.2

29

27, 28, 33

2

- p.o. >=2.000 m2

50

30

200

30

200 D

4.1

29

28, 33

3

- met proefdraaien verbrandingsmotoren >=1 MW

50

30

300 Z

30

300 D

4.2

30

26, 28, 33

-

 
 
 
 
 
 
 

30

26, 28, 33

-

VERVAARDIGING VAN KANTOORMACHINES EN COMPUTERS

 
 
 
 
 
 

30

26, 28, 33

A

Kantoormachines- en computerfabrieken incl.reparatie

30

10

30

10

30

2

31

26, 27, 33

-

 
 
 
 
 
 
 

31

26, 27, 33

-

VERVAARDIGING VAN OVER. ELEKTR. MACHINES, APPARATEN EN BENODIGDH.

 
 
 
 
 
 

311

271, 331

 

Elektromotoren- en generatorenfabrieken incl.reparatie

200

30

30

50

200

4.1

312

271, 273

 

Schakel- en installatiemateriaalfabrieken

200

10

30

50

200

4.1

313

273

 

Elektrische draad- en kabelfabrieken

100

10

200

100 R

200 D

4.1

314

272

 

Accumulatoren- en batterijenfabrieken

100

30

100

50

100

3.2

315

274

 

Lampenfabrieken

200

30

30

300 R

300

4.2

316

293

 

Elektrotechnische industrie n.e.g.

30

10

30

10

30

2

3162

2790

 

Koolelektrodenfabrieken

1500

300

1000 C Z

200 R

1500

6

32

26, 33

-

 
 
 
 
 
 
 

32

26, 33

-

VERVAARDIGING VAN AUDIO-, VIDEO-, TELECOM-APPARATEN EN -BENODIGDH.

 
 
 
 
 
 

321 t/m 323

261, 263, 264,331

 

Vervaardiging van audio-,video- en telecom-apparatuur e.d. incl. reparatie

30

0

50

30

50 D

3.1

3210

2612

 

Fabrieken voor gedrukte bedrading

50

10

50

30

50

3.1

33

26, 32, 33

-

 
 
 
 
 
 
 

33

26, 32, 33

-

VERVAARDIGING VAN MEDISCHE EN OPTISCHE APPARATEN EN INSTRUMENTEN

 
 
 
 
 
 

33

26, 32, 33

A

Fabrieken voor medische en optische apparaten en instrumenten e.d.incl. reparatie

30

0

30

0

30

2

34

29

-

 
 
 
 
 
 
 

34

29

 

VERVAARDIGING VAN AUTO'S, AANHANGWAGENS EN OPLEGGERS

 
 
 
 
 
 

341

291

0

Autofabrieken en assemblagebedrijven

 
 
 
 
 
 

341

291

1

- p.o. < 10.000 m2

100

10

200 C

30 R

200 D

4.1

341

291

2

- p.o. >=10.000 m2

200

30

300 Z

50 R

300

4.2

3420.1

29201

 

Carrosseriefabrieken

100

10

200

30 R

200

4.1

3420.2

29202

 

Aanhangwagen- en opleggerfabrieken

30

10

200

30

200

4.1

343

293

 

Auto-onderdelenfabrieken

30

10

100

30 R

100

3.2

35

30

-

 
 
 
 
 
 
 

35

30

-

VERVAARDIGING VAN TRANSPORTMIDDELEN (EXCL. AUTO'S, AANHANGWAGENS)

 
 
 
 
 
 

SBI-1993

SBI-2008

 

OMSCHRIJVING

AFSTANDEN IN METERS

CATEGORIE

-

-

nummer

 

GEUR

STOF

GELUID

GEVAAR

GROOTSTE AFSTAND

351

301, 3315

0

Scheepsbouw- en reparatiebedrijven:

 
 
 
 
 
 

351

301, 3315

1

- houten schepen

30

30

50

10

50

3.1

351

301, 3315

2

- kunststof schepen

100

50

100

50 R

100

3.2

351

301, 3315

3

- metalen schepen < 25 m

50

100

200

30

200

4.1

351

301, 3315

4

- metalen schepen>= 25m en/ofproefdraaien motoren >=1 MW

100

100

500 C Z

50

500

5.1

3511

3831

 

Scheepssloperijen

100

200

700

100 R

700

5.2

352

302, 317

0

Wagonbouw- en spoorwegwerkplaatsen:

 
 
 
 
 
 

352

302, 317

1

- algemeen

50

30

100

30

100

3.2

352

302, 317

2

- met proefdraaien van verbrandingsmotoren >=1 MW

50

30

300 Z

30 R

300

4.2

353

303, 3316

0

Vliegtuigbouw en -reparatiebedrijven:

 
 
 
 
 
 

353

303, 3316

1

- zonder proefdraaien motoren

50

30

200

30

200

4.1

353

303, 3316

2

- met proefdraaien motoren

100

30

1000 Z

100 R

1000

5.3

354

309

 

Rijwiel- en motorrijwielfabrieken

30

10

100

30 R

100

3.2

355

3099

 

Transportmiddelenindustrie n.e.g.

30

30

100

30

100 D

3.2

36

31

-

 
 
 
 
 
 
 

36

31

-

VERVAARDIGING VAN MEUBELS EN OVERIGE GOEDEREN N.E.G.

 
 
 
 
 
 

361

310

1

Meubelfabrieken

50

50

100

30

100 D

3.2

361

9524

2

Meubelstoffeerderijen b.o. <200 m2

0

10

10

0

10

1

362

321

 

Fabricage van munten, sieraden e.d.

30

10

10

10

30

2

363

322

 

Muziekinstrumentenfabrieken

30

10

30

10

30

2

364

323

 

Sportartikelenfabrieken

30

10

50

30

50

3.1

365

324

 

Speelgoedartikelenfabrieken

30

10

50

30

50

3.1

3663.1

32991

 

Sociale werkvoorziening

0

30

30

0

30

2

3663.2

32999

 

Vervaardiging van overige goederen n.e.g.

30

10

50

30

50 D

3.1

37

38

-

 
 
 
 
 
 
 

37

38

-

VOORBEREIDING TOT RECYCLING

 
 
 
 
 
 

371

383201

 

Metaal- en autoschredders

30

100

500 Z

30

500

5.1

372

383202

A0

Puinbrekerijen en -malerijen:

 
 
 
 
 
 

372

383202

A1

- v.c. <100.000 t/j

30

100

300

10

300

4.2

372

383202

A2

- v.c. >=100.000 t/j

30

200

700

10

700

5.2

372

383202

B

Rubberregeneratiebedrijven

300

50

100

50 R

300

4.2

372

383202

C

Afvalscheidingsinstallaties

200

200

300 C

50

300

4.2

40

35

-

 
 
 
 
 
 
 

40

35

-

PRODUKTIE EN DISTRIB. VAN STROOM, AARDGAS, STOOM EN WARM WATER

 
 
 
 
 
 

40

35

A0

Elektriciteitsproduktiebedrijven (electrisch vermogen >= 50 MWe)

 
 
 
 
 
 

SBI-1993

SBI-2008

 

OMSCHRIJVING

AFSTANDEN IN METERS

CATEGORIE

-

-

nummer

 

GEUR

STOF

GELUID

GEVAAR

GROOTSTE AFSTAND

40

35

A1

- kolengestookt (incl.meestook biomassa), thermisch vermogen > 75 MWth

100

700

700 C Z

200

700

5.2

40

35

A2

- oliegestookt, thermisch vermogen > 75 MWth

100

100

500 C Z

100

500

5.1

40

35

A3

- gasgestookt (incl.bijstook biomassa), thermisch vermogen > 75 MWth,in

100

100

500 C Z

100 R

500

5.1

40

35

A4

- kerncentrales met koeltorens

10

10

500 C

1500

1500 D

6

40

35

A5

- warmte-kracht-installaties (gas),thermisch vermogen > 75 MWth

30

30

500 C Z

100 R

500

5.1

40

35

B0

bio-energieinstallaties electrisch vermogen < 50 MWe:

 
 
 
 
 
 

40

35

B1

- covergisting, verbranding en vergassing van mest, slib, GFT en reststromen

voedingsindustrie

100

50

100

30 R

100

3.2

40

35

B2

- vergisting, verbranding en vergassing vanoverige biomassa

50

50

100

30 R

100

3.2

40

35

C0

Elektriciteitsdistributiebedrijven, met transformatorvermogen:

 
 
 
 
 
 

40

35

C1

- < 10 MVA

0

0

30 C

10

30

2

40

35

C2

- 10 - 100 MVA

0

0

50 C

30

50

3.1

40

35

C3

- 100 - 200 MVA

0

0

100 C

50

100

3.2

40

35

C4

- 200 - 1000 MVA

0

0

300 C Z

50

300

4.2

40

35

C5

- >= 1000MVA

0

0

500 C Z

50

500

5.1

40

35

D0

Gasdistributiebedrijven:

 
 
 
 
 
 

40

35

D1

- gascompressorstations vermogen < 100 MW

0

0

300 C

100

300

4.2

40

35

D2

- gascompressorstations vermogen >= 100 MW

0

0

500 C

200 R

500

5.1

40

35

D3

- gas: reduceer-, compressor-, meet- en regelinst. Cat. A

0

0

10 C

10

10

1

40

35

D4

- gasdrukregel- en meetruimten (kastenen gebouwen), cat.B en C

0

0

30 C

10

30

2

40

35

D5

- gasontvang- en -verdeelstations, cat. D

0

0

50 C

50 R

50

3.1

40

35

E0

Warmtevoorzieningsinstallaties, gasgestookt:

 
 
 
 
 
 

40

35

E1

- stadsverwarming

30

10

100 C

50

100

3.2

40

35

E2

- blokverwarming

10

0

30 C

10

30

2

40

35

F0

windmolens:

 
 
 
 
 
 

40

35

F1

- wiekdiameter 20 m

0

0

100 C

30

100

3.2

40

35

F2

- wiekdiameter 30 m

0

0

200 C

50

200

4.1

40

35

F3

- wiekdiameter 50 m

0

0

300 C

50

300

4.2

41

36

-

 
 
 
 
 
 
 

41

36

-

WINNING EN DITRIBUTIE VAN WATER

 
 
 
 
 
 

41

36

A0

Waterwinning-/ bereiding- bedrijven:

 
 
 
 
 
 

41

36

A1

- met chloorgas

50

0

50 C

1000 R

1000 D

5.3

41

36

A2

- bereiding met chloorbleekloog e.d.en/of straling

10

0

50 C

30

50

3.1

41

36

B0

Waterdistributiebedrijven met pompvermogen:

 
 
 
 
 
 

41

36

B1

- < 1 MW

0

0

30 C

10

30

2

SBI-1993

SBI-2008

 

OMSCHRIJVING

AFSTANDEN IN METERS

CATEGORIE

-

-

nummer

 

GEUR

STOF

GELUID

GEVAAR

GROOTSTE AFSTAND

41

36

B2

- 1 - 15 MW

0

0

100 C

10

100

3.2

41

36

B3

- >= 15 MW

0

0

300 C

10

300

4.2

45

41, 42, 43

-

 
 
 
 
 
 
 

45

41, 42, 43

-

BOUWNIJVERHEID

 
 
 
 
 
 

45

41, 42, 43

0

Bouwbedrijven algemeen: b.o.> 2.000 m²

10

30

100

10

100

3.2

45

41, 42, 43

1

- bouwbedrijven algemeen: b.o. <= 2.000m²

10

30

50

10

50

3.1

45

41, 42, 43

2

Aannemersbedrijven met werkplaats: b.o. > 1000m²

10

30

50

10

50

3.1

45

41, 42, 43

3

- aannemersbedrijven met werkplaats: b.o.< 1000 m²

0

10

30

10

30

2

50

45, 47

-

 
 
 
 
 
 
 

50

45, 47

-

HANDEL/REPARATIE VAN AUTO'S,MOTORFIETSEN; BENZINESERVICESTATIONS

 
 
 
 
 
 

501, 502, 504

451, 452, 454

 

Handel in auto'sen motorfietsen, reparatie- en servicebedrijven

10

0

30

10

30

2

501

451

 

Handel in vrachtauto's (incl. import en reparatie)

10

10

100

10

100

3.2

5020.4

45204

A

Autoplaatwerkerijen

10

30

100

10

100

3.2

5020.4

45204

B

Autobeklederijen

0

0

10

10

10

1

5020.4

45204

C

Autospuitinrichtingen

50

30

30

30 R

50

3.1

5020.5

45205

 

Autowasserijen

10

0

30

0

30

2

503, 504

453

 

Handel in auto-en motorfietsonderdelen en -accessoires

0

0

30

10

30

2

505

473

0

Benzineservisestations:

 
 
 
 
 
 

505

473

1

- met LPG> 1000 m3/jr

30

0

30

200 R

200

4.1

505

473

2

- met LPG< 1000 m3/jr

30

0

30

50 R

50

3.1

505

473

3

- zonder LPG

30

0

30

10

30

2

51

46

-

 
 
 
 
 
 
 

51

46

-

GROOTHANDEL EN HANDELSBEMIDDELING

 
 
 
 
 
 

511

461

 

Handelsbemiddeling (kantoren)

0

0

10

0

10

1

5121

4621

0

Grth in akkerbouwprodukten en veevoeders

30

30

50

30 R

50

3.1

5121

4621

1

Grth in akkerbouwprodukten en veevoeders meteen verwerkingscapaciteit van500 ton/uur

of meer

100

100

300 Z

50 R

300

4.2

5122

4622

 

Grth in bloemenen planten

10

10

30

0

30

2

5123

4623

 

Grth in levende dieren

50

10

100 C

0

100

3.2

5124

4624

 

Grth in huiden,vellen en leder

50

0

30

0

50

3.1

5125, 5131

46217, 4631

 

Grth in ruwetabak, groenten, fruiten consumptie-aardappelen

30

10

30

50 R

50

3.1

5132, 5133

4632, 4633

 

Grth in vlees,vleeswaren, zuivelprodukten, eieren, spijsoliën

10

0

30

50 R

50

3.1

5134

4634

 

Grth in dranken

0

0

30

0

30

2

5135

4635

 

Grth in tabaksprodukten

10

0

30

0

30

2

5136

4636

 

Grth in suiker, chocolade en suikerwerk

10

10

30

0

30

2

SBI-1993

SBI-2008

 

OMSCHRIJVING

AFSTANDEN IN METERS

CATEGORIE

-

-

nummer

 

GEUR

STOF

GELUID

GEVAAR

GROOTSTE AFSTAND

5137

4637

 

Grth in koffie, thee, cacao en specerijen

30

10

30

0

30

2

5138, 5139

4638, 4639

 

Grth in overigevoedings- en genotmiddelen

10

10

30

10

30

2

514

464, 46733

 

Grth in overige consumentenartikelen

10

10

30

10

30

2

5148.7

46499

0

Grth in vuurwerk en munitie:

 
 
 
 
 
 

5148.7

46499

1

- consumentenvuurwerk, verpakt, opslag < 10 ton

10

0

30

10 V

30

2

5148.7

46499

2

- consumentenvuurwerk, verpakt, opslag 10 tot50 ton

10

0

30

50 V

50

3.1

5148.7

46499

3

- professioneel vuurwerk, netto expl.massa per bewaarplaats < 750 kg (en >25 kg

theatervuurwerk)

10

0

30

500 V

500

5.1

5148.7

46499

4

- professioneel vuurwerk, netto expl. massaper bewaarplaats 750 kg tot6 ton

10

0

30

1000 V

1000

5.3

5148.7

46499

5

- munitie

0

0

30

30

30

2

5151.1

46711

0

Grth in vaste brandstoffen:

 
 
 
 
 
 

5151.1

46711

1

- klein, lokaalverzorgingsgebied

10

50

50

30

50

3.1

5151.1

46711

2

- kolenterminal, opslagopp. >= 2.000m2

50

500

500 Z

100

500

5.1

5151.2

46712

0

Grth in vloeibare en gasvormige brandstoffen:

 
 
 
 
 
 

5151.2

46712

1

- vloeistoffen, o.c. < 100.000m3

50

0

50

200 R

200 D

4.1

5151.2

46712

2

- vloeistoffen, o.c. >= 100.000m3

100

0

50

500 R

500 D

5.1

5151.2

46712

3

- tot vloeistof verdichte gassen

50

0

50

300 R

300 D

4.2

5151.3

46713

 

Grth minerale olieprodukten (excl. brandstoffen)

100

0

30

50

100

3.2

5152.1

46721

0

Grth in metaalertsen:

 
 
 
 
 
 

5152.1

46721

1

- opslag opp.< 2.000 m2

30

300

300

10

300

4.2

5152.1

46721

2

- opslag opp.>= 2.000 m2

50

500

700 Z

10

700

5.2

5152.2 /.3

46722, 46723

 

Grth in metalen en -halffabrikaten

0

10

100

10

100

3.2

5153

4673

0

Grth in houten bouwmaterialen:

 
 
 
 
 
 

5153

4673

1

- algemeen: b.o.> 2000 m²

0

10

50

10

50

3.1

5153

4673

2

- algemeen: b.o.<= 2000 m²

0

10

30

10

30

2

5153.4

46735

4

zand en grind:

 
 
 
 
 
 

5153.4

46735

5

- algemeen: b.o.> 200 m²

0

30

100

0

100

3.2

5153.4

46735

6

- algemeen: b.o.<= 200 m²

0

10

30

0

30

2

5154

4674

0

Grth in ijzer- en metaalwaren en verwarmingsapparatuur:

 
 
 
 
 
 

5154

4674

1

- algemeen: b.o.> 2.000 m²

0

0

50

10

50

3.1

5154

4674

2

- algemeen: b.o.< = 2.000m²

0

0

30

0

30

2

5155.1

46751

 

Grth in chemische produkten

50

10

30

100 R

100 D

3.2

5155.2

46752

 

Grth in kunstmeststoffen

30

30

30

30 R

30

2

5156

4676

 

Grth in overige intermediaire goederen

10

10

30

10

30

2

5157

4677

0

Autosloperijen: b.o. >1000 m²

10

30

100

30

100

3.2

SBI-1993

SBI-2008

 

OMSCHRIJVING

AFSTANDEN IN METERS

CATEGORIE

-

-

nummer

 

GEUR

STOF

GELUID

GEVAAR

GROOTSTE AFSTAND

5157

4677

1

- autosloperijen: b.o. <= 1000 m²

10

10

50

10

50

3.1

5157.2/3

4677

0

Overige groothandel in afval en schroot: b.o.> 1000 m²

10

30

100

10

100 D

3.2

5157.2/3

4677

1

- overige groothandel in afval en schroot: b.o.<= 1000 m²

10

10

50

10

50

3.1

518

466

0

Grth in machines en apparaten:

 
 
 
 
 
 

518

466

1

- machines voor de bouwnijverheid

0

10

100

10

100

3.2

518

466

2

- overige

0

10

50

0

50

3.1

519

466, 469

 

Overige grth (bedrijfsmeubels, emballage, vakbenodigdheden e.d.

0

0

30

0

30

2

52

47

-

 
 
 
 
 
 
 

52

47

-

DETAILHANDEL EN REPARATIE T.B.V. PARTICULIEREN

 
 
 
 
 
 

52

47

A

Detailhandel voor zovern.e.g.

0

0

10

0

10

1

5211/2,5246/9

471

 

Supermarkten, warenhuizen

0

0

10

10

10

1

5222, 5223

4722, 4723

 

Detailhandel vlees, wild,gevogelte, met roken,koken, bakken

10

0

10

10

10

1

5224

4724

 

Detailhandel brood en banket met bakken voor eigen winkel

10

10

10 C

10

10

1

5231, 5232

4773, 4774

 

Apotheken en drogisterijen

0

0

0

10

10

1

5246/9

4752

 

Bouwmarkten, tuincentra, hypermarkten

0

0

30

10

30

2

5249

4778

 

Detailhandel in vuurwerk tot 10 ton verpakt

0

0

10

10 V

10

1

5261

4791

 

Postorderbedrijven

0

0

50

0

50

3.1

527

952

 

Reparatie t.b.v. particulieren (excl. auto's en motorfietsen)

0

0

10

10

10

1

55

55

-

 
 
 
 
 
 
 

55

55

-

LOGIES-, MAALTIJDEN- EN DRANKENVERSTREKKING

 
 
 
 
 
 

5511, 5512

5510

 

Hotels en pensions met keuken, conferentie-oorden en congrescentra

10

0

10

10

10

1

552

553, 552

 

Kampeerterreinen, vakantiecentra, e.d.(met keuken)

30

0

50 C

30

50

3.1

553

561

 

Restaurants, cafetaria's, snackbars, ijssalons met eigenijsbereiding, viskramen e.d.

10

0

10 C

10

10

1

554

563

1

Café's, bars

0

0

10 C

10

10

1

554

563

2

Discotheken, muziekcafé's

0

0

30 C

10

30 D

2

5551

5629

 

Kantines

10

0

10 C

10

10 D

1

5552

562

 

Cateringbedrijven

10

0

30 C

10

30

2

60

49

-

 
 
 
 
 
 
 

60

49

-

VERVOER OVER LAND

 
 
 
 
 
 

601

491, 492

0

Spoorwegen:

 
 
 
 
 
 

601

491, 492

1

- stations

0

0

100 C

50 R

100 D

3.2

601

491, 492

2

- rangeerterreinen, overslagstations (zonder rangeerheuvel)

30

30

300 C

300 R

300 D

4.2

6021.1

493

 

Bus-, tram- en metrostations en -remises

0

10

100 C

0

100 D

3.2

6022

493

 

Taxibedrijven

0

0

30 C

0

30

2

6023

493

 

Touringcarbedrijven

10

0

100 C

0

100

3.2

SBI-1993

SBI-2008

 

OMSCHRIJVING

AFSTANDEN IN METERS

CATEGORIE

-

-

nummer

 

GEUR

STOF

GELUID

GEVAAR

GROOTSTE AFSTAND

6024

494

0

Goederenwegvervoerbedrijven (zonder schoonmaken tanks): b.o. >1000 m²

0

0

100 C

30

100

3.2

6024

494

1

- Goederenwegvervoerbedrijven (zonder schoonmaken tanks) b.o.<= 1000 m²

0

0

50 C

30

50

3.1

603

495

 

Pomp- en compressorstations van pijpleidingen

0

0

30 C

10

30 D

2

61, 62

50, 51

-

 
 
 
 
 
 
 

61, 62

50, 51

-

VERVOER OVER WATER / DOOR DE LUCHT

 
 
 
 
 
 

61, 62

50, 51

A

Vervoersbedrijven (uitsluitend kantoren)

0

0

10

0

10

1

63

52

-

 
 
 
 
 
 
 

63

52

-

DIENSTVERLENING T.B.V. HETVERVOER

 
 
 
 
 
 

6311.1

52241

0

Laad-, los- en overslagbedrijven t.b.v.zeeschepen:

 
 
 
 
 
 

6311.1

52241

1

- containers

0

10

500 C

100 R

500

5.1

6311.1

52241

2

- stukgoederen

0

30

300 C

100 R

300 D

4.2

6311.1

52241

3

- ertsen, mineralen e.d., opslagopp. >=2.000 m2

50

700

1000 C Z

50

1000

5.3

6311.1

52241

4

- granen of meelsoorten, v.c.>= 500 t/u

100

500

500 C Z

100 R

500

5.1

6311.1

52241

5

- steenkool, opslagopp. >= 2.000 m2

50

700

700 C Z

100

700

5.2

6311.1

52241

6

- olie, LPG, e.d.

300

0

100 C

1000 R

1000

5.3

6311.1

52241

7

- tankercleaning

300

10

100 C

200 R

300

4.2

6311.2

52242

0

Laad-, los- en overslagbedrijven t.b.v.binnenvaart:

 
 
 
 
 
 

6311.2

52242

1

- containers

0

10

300

50 R

300

4.2

6311.2

52242

10

- tankercleaning

300

10

100

200 R

300

4.2

6311.2

52242

2

- stukgoederen

0

10

100

50 R

100 D

3.2

6311.2

52242

3

- ertsen, mineralen, e.d., opslagopp. <2.000 m²

30

200

300

30

300

4.2

6311.2

52242

4

- ersten, mineralen, e.d., opslagopp. >=2.000 m²

50

500

700 Z

50

700

5.2

6311.2

52242

5

- granen of meelsoorten , v.c. <500 t/u

50

300

200

50 R

300

4.2

6311.2

52242

6

- granen of meelsoorten, v.c.>= 500 t/u

100

500

300 Z

100 R

500

5.1

6311.2

52242

7

- steenkool, opslagopp. < 2.000 m2

50

300

300

50

300

4.2

6311.2

52242

8

- steenkool, opslagopp. >= 2.000 m2

50

500

500 Z

100

500

5.1

6311.2

52242

9

- olie, LPG, e.d.

100

0

50

700 R

700

5.2

6312

52102, 52109

A

Distributiecentra, pak- en koelhuizen

30

10

50 C

50 R

50 D

3.1

6312

52109

B

Opslaggebouwen (verhuur opslagruimte)

0

0

30 C

10

30

2

6321

5221

1

Autoparkeerterreinen, parkeergarages

10

0

30 C

0

30

2

6321

5221

2

Stalling van vrachtwagens (met koelinstallaties)

10

0

100 C

30

100

3.2

6322, 6323

5222

 

Overige dienstverlening t.b.v.vervoer (kantoren)

0

0

10

0

10

1

6323

5223

A

Luchthavens

200

50

1500 C

500 R

1500 D

6

6323

5223

B

Helikopterlandplaatsen

0

50

500

50

500

5.1

633

791

 

Reisorganisaties

0

0

10

0

10

1

SBI-1993

SBI-2008

 

OMSCHRIJVING

AFSTANDEN IN METERS

CATEGORIE

-

-

nummer

 

GEUR

STOF

GELUID

GEVAAR

GROOTSTE AFSTAND

634

5229

 

Expediteurs, cargadoors (kantoren)

0

0

10

0

10 D

1

64

64

-

 
 
 
 
 
 
 

64

53

-

POST EN TELECOMMUNICATIE

 
 
 
 
 
 

641

531, 532

 

Post- en koeriersdiensten

0

0

30 C

0

30

2

642

61

A

Telecommunicatiebedrijven

0

0

10 C

0

10

1

642

61

B0

zendinstallaties:

 
 
 
 
 
 

642

61

B1

- LG en MG, zendervermogen < 100 kW (bijgroter vermogen: onderzoek!)

0

0

0 C

100

100

3.2

642

61

B2

- FM en TV

0

0

0 C

10

10

1

642

61

B3

- GSM en UMTS-steunzenders (indien bouwvergunningplichtig)

0

0

0 C

10

10

1

65, 66, 67

64, 65, 66

-

 
 
 
 
 
 
 

65, 66, 67

64, 65, 66

-

FINANCIELE INSTELLINGEN EN VERZEKERINGSWEZEN

 
 
 
 
 
 

65, 66, 67

64, 65, 66

A

Banken, verzekeringsbedrijven, beurzen

0

0

10 C

0

10

1

70

41, 68

-

 
 
 
 
 
 
 

70

41, 68

-

VERHUUR VAN EN HANDEL IN ONROEREND GOED

 
 
 
 
 
 

70

41, 68

A

Verhuur van en handel in onroerend goed

0

0

10

0

10

1

71

77

-

 
 
 
 
 
 
 

71

77

-

VERHUUR VAN TRANSPORTMIDDELEN, MACHINES, ANDERE ROERENDE

GOEDEREN

 
 
 
 
 
 

711

7711

 

Personenautoverhuurbedrijven

10

0

30

10

30

2

712

7712, 7739

 

Verhuurbedrijven voor transportmiddelen (excl. personenauto's)

10

0

50

10

50 D

3.1

713

773

 

Verhuurbedrijven voor machines en werktuigen

10

0

50

10

50 D

3.1

714

772

 

Verhuurbedrijven voor roerende goederen n.e.g.

10

10

30

10

30 D

2

72

62

-

 
 
 
 
 
 
 

72

62

-

COMPUTERSERVICE- EN INFORMATIETECHNOLOGIE

 
 
 
 
 
 

72

62

A

Computerservice- en informatietechnologie-bureau's e.d.

0

0

10

0

10

1

72

58, 63

B

Datacentra

0

0

30 C

0

30

2

73

72

-

 
 
 
 
 
 
 

73

72

-

SPEUR- EN ONTWIKKELINGSWERK

 
 
 
 
 
 

731

721

 

Natuurwetenschappelijk speur- en ontwikkelingswerk

30

10

30

30 R

30

2

732

722

 

Maatschappij- en geesteswetenschappelijk onderzoek

0

0

10

0

10

1

74

63, 69tm71,73, 74,

77, 78, 80tm82

-

 
 
 
 
 
 
 

74

63, 69tm71,73, 74,

77, 78, 80tm82

-

OVERIGE ZAKELIJKE DIENSTVERLENING

 
 
 
 
 
 

SBI-1993

SBI-2008

 

OMSCHRIJVING

AFSTANDEN IN METERS

CATEGORIE

-

-

nummer

 

GEUR

STOF

GELUID

GEVAAR

GROOTSTE AFSTAND

74

63, 69tm71,73, 74,

77, 78, 80tm82

A

Overige zakelijke dienstverlening: kantoren

0

0

10

0

10 D

1

747

812

 

Reinigingsbedrijven voor gebouwen

50

10

30

30

50 D

3.1

7481.3

74203

 

Foto- en filmontwikkelcentrales

10

0

30 C

10

30

2

7484.3

82991

 

Veilingen voor landbouw- en visserijprodukten

50

30

200 C

50 R

200

4.1

7484.4

82992

 

Veilingen voor huisraad, kunst e.d.

0

0

10

0

10

1

75

84

-

 
 
 
 
 
 
 

75

84

-

OPENBAAR BESTUUR, OVERHEIDSDIENSTEN, SOCIALE VERZEKERINGEN

 
 
 
 
 
 

75

84

A

Openbaar bestuur (kantoren e.d.)

0

0

10

0

10

1

7522

8422

 

Defensie-inrichtingen

30

30

200 C

100

200 D

4.1

7525

8425

 

Brandweerkazernes

0

0

50 C

0

50

3.1

80

85

-

 
 
 
 
 
 
 

80

85

-

ONDERWIJS

 
 
 
 
 
 

801, 802

852, 8531

 

Scholen voor basis-en algemeen voortgezet onderwijs

0

0

30

0

30

2

803, 804

8532, 854, 855

 

Scholen voor beroeps-, hoger en overigonderwijs

10

0

30

10

30 D

2

85

86

-

 
 
 
 
 
 
 

85

86

-

GEZONDHEIDS- EN WELZIJNSZORG

 
 
 
 
 
 

8511

8610

 

Ziekenhuizen

10

0

30 C

10

30

2

8512, 8513

8621, 8622, 8623

 

Artsenpraktijken, klinieken en dagverblijven

0

0

10

0

10

1

8514, 8515

8691, 8692

 

Consultatiebureaus

0

0

10

0

10

1

853

871

1

Verpleeghuizen

10

0

30 C

0

30

2

853

8891

2

Kinderopvang

0

0

30

0

30

2

90

37, 38, 39

-

 
 
 
 
 
 
 

90

37, 38, 39

-

MILIEUDIENSTVERLENING

 
 
 
 
 
 

9001

3700

A0

RWZI's en gierverwerkingsinricht., met afdekking voorbezinktanks:

 
 
 
 
 
 

9001

3700

A1

- < 100.000i.e.

200

10

100 C

10

200

4.1

9001

3700

A2

- 100.000 - 300.000 i.e.

300

10

200 C Z

10

300

4.2

9001

3700

A3

- >= 300.000i.e.

500

10

300 C Z

10

500

5.1

9001

3700

B

rioolgemalen

30

0

10 C

0

30

2

9002.1

381

A

Vuilophaal-, straatreinigingsbedrijven e.d.

50

30

50

10

50

3.1

9002.1

381

B

Gemeentewerven (afval-inzameldepots)

30

30

50

30 R

50

3.1

9002.1

381

C

Vuiloverslagstations

200

200

300

30

300

4.2

9002.2

382

A0

Afvalverwerkingsbedrijven:

 
 
 
 
 
 

9002.2

382

A1

- mestverwerking/korrelfabrieken

500

10

100 C

10

500

5.1

9002.2

382

A2

- kabelbranderijen

100

50

30

10

100

3.2

SBI-1993

SBI-2008

 

OMSCHRIJVING

AFSTANDEN IN METERS

CATEGORIE

-

-

nummer

 

GEUR

STOF

GELUID

GEVAAR

GROOTSTE AFSTAND

9002.2

382

A3

- verwerking radio-actief afval

0

10

200 C

1500

1500

6

9002.2

382

A4

- pathogeen afvalverbranding (voor ziekenhuizen)

50

10

30

10

50

3.1

9002.2

382

A5

- oplosmiddelterugwinning

100

0

10

30 R

100 D

3.2

9002.2

382

A6

- afvalverbrandingsinrichtingen, thermisch vermogen > 75 MW

300

200

300 C Z

50

300 D

4.2

9002.2

382

A7

- verwerking fotochemisch en galvano-afval

10

10

30

30 R

30

2

9002.2

382

B

Vuilstortplaatsen

300

200

300

10

300

4.2

9002.2

382

C0

Composteerbedrijven:

 
 
 
 
 
 

9002.2

382

C1

- niet-belucht v.c.< 5.000 ton/jr

300

100

50

10

300

4.2

9002.2

382

C2

- niet-belucht v.c.5.000 tot 20.000ton/jr

700

300

100

30

700

5.2

9002.2

382

C3

- belucht v.c. < 20.000 ton/jr

100

100

100

10

100

3.2

9002.2

382

C4

- belucht v.c. > 20.000 ton/jr

200

200

100

30

200

4.1

9002.2

382

C5

- GFT in gesloten gebouw

200

50

100

100 R

200

4.1

91

94

-

 
 
 
 
 
 
 

91

94

-

DIVERSE ORGANISATIES

 
 
 
 
 
 

9111

941, 942

 

Bedrijfs- en werknemersorganisaties (kantoren)

0

0

10

0

10

1

9131

9491

 

Kerkgebouwen e.d.

0

0

30

0

30

2

9133.1

94991

A

Buurt- en clubhuizen

0

0

30 C

0

30 D

2

9133.1

94991

B

Hondendressuurterreinen

0

0

50

0

50

3.1

92

59

-

 
 
 
 
 
 
 

92

59

-

CULTUUR, SPORT EN RECREATIE

 
 
 
 
 
 

921, 922

591, 592, 601,602

 

Studio's (film, TV, radio, geluid)

0

0

30 C

10

30

2

9213

5914

 

Bioscopen

0

0

30 C

0

30

2

9232

9004

 

Theaters, schouwburgen, concertgebouwen, evenementenhallen

0

0

30 C

0

30

2

9233

9321

 

Recreatiecentra, vaste kermise.d.

30

10

300

10

300 D

4.2

9234

8552

 

Muziek- en balletscholen

0

0

30

0

30

2

9234.1

85521

 

Dansscholen

0

0

30 C

0

30

2

9251, 9252

9101, 9102

 

Bibliotheken, musea, ateliers, e.d.

0

0

10

0

10

1

9253.1

91041

 

Dierentuinen

100

10

50 C

0

100

3.2

9253.1

91041

 

Kinderboerderijen

30

10

30 C

0

30

2

926

931

0

Zwembaden:

 
 
 
 
 
 

926

931

1

- overdekt

10

0

50 C

10

50

3.1

926

931

2

- niet overdekt

30

0

200

10

200

4.1

926

931

A

Sporthallen

0

0

50 C

0

50

3.1

926

931

B

Bowlingcentra

0

0

30 C

0

30

2

926

931

C

Overdekte kunstijsbanen

0

0

100 C

50 R

100

3.2

SBI-1993

SBI-2008

 

OMSCHRIJVING

AFSTANDEN IN METERS

CATEGORIE

-

-

nummer

 

GEUR

STOF

GELUID

GEVAAR

GROOTSTE AFSTAND

926

931

D

Stadions en open-lucht-ijsbanen

0

0

300 C

50 R

300

4.2

926

931

E

Maneges

50

30

30

0

50

3.1

926

931

F

Tennisbanen (met verlichting)

0

0

50 C

0

50

3.1

926

931

G

Veldsportcomplex (met verlichting)

0

0

50 C

0

50

3.1

926

931

H

Golfbanen

0

0

10

0

10

1

926

931

I

Kunstskibanen

0

0

30 C

50 R

50

3.1

926

931

0

Schietinrichtingen:

 
 
 
 
 
 

926

931

1

- binnenbanen: geweer-en pistoolbanen

0

0

200 C

10

200

4.1

926

931

10

- buitenbanen met voorzieningen: pistoolbanen

10

0

1000

200

1000

5.3

926

931

11

- buitenbanen met voorzieningen: boogbanen

0

0

30

30

30

2

926

931

2

- binnenbanen: boogbanen

0

0

10 C

10

10

1

926

931

3

- vrije buitenbanen: kleiduiven

0

0

200

300

300

4.2

926

931

4

- vrije buitenbanen: schietbomen

0

0

500

1500

1500

6

926

931

5

- vrije buitenbanen: geweerbanen

10

0

1500

1500

1500

6

926

931

6

- vrije buitenbanen: pistoolbanen

10

0

1500

1500

1500

6

926

931

7

- vrije buitenbanen: boogbanen

0

0

10

200

200

4.1

926

931

8

- buitenbanen met voorzieningen: schietbomen

10

0

300

500

500

5.1

926

931

9

- buitenbanen met voorzieningen: geweerbanen

10

0

1000

1500

1500

6

926

931

A

Skelter- en kartbanen, in een hal

10

0

50

10

50

3.1

926

931

B

Skelter- en kartbanen, open lucht, < 8 uur/week in gebruik

50

30

500

30

500

5.1

926

931

C

Skelter- en kartbanen, open lucht, >=8uur/week in gebruik

50

50

1000 Z

30

1000

5.3

926

931

D

Autocircuits, motorcrossterreinen e.d.,< 8 uur/week in gebruik

100

50

700

50

700

5.2

926

931

E

Autocircuits, motorcrossterreinen e.d.,>=8 uur/week in gebruik

100

100

1500 Z

50

1500

6

926

931

F

Sportscholen, gymnastiekzalen

0

0

30 C

0

30

2

926

932

G

Jachthavens met diverse voorzieningen

10

10

50 C

30

50

3.1

9271

9200

 

Casino's

10

0

30 C

0

30

2

9272.1

92009

 

Amusementshallen

0

0

30 C

0

30

2

9272.4

93299

 

Modelvliegtuig-velden

10

0

300

100

300

4.2

93

93

-

 
 
 
 
 
 
 

93

96

-

OVERIGE DIENSTVERLENING

 
 
 
 
 
 

9301.1

96011

A

Wasserijen en strijkinrichtingen

30

0

50 C

30

50

3.1

9301.1

96011

B

Tapijtreinigingsbedrijven

30

0

50

30

50

3.1

9301.2

96012

 

Chemische wasserijen en ververijen

30

0

30

30 R

30

2

9301.3

96013

A

Wasverzendinrichtingen

0

0

30

0

30

2

9301.3

96013

B

Wasserettes, wassalons

0

0

10

0

10

1

SBI-1993

SBI-2008

 

OMSCHRIJVING

AFSTANDEN IN METERS

CATEGORIE

-

-

nummer

 

GEUR

STOF

GELUID

GEVAAR

GROOTSTE AFSTAND

9302

9602

 

Kappersbedrijven en schoonheidsinstituten

0

0

10

0

10

1

9303

9603

0

Begrafenisondernemingen:

 
 
 
 
 
 

9303

9603

1

- uitvaartcentra

0

0

10

0

10

1

9303

96031

2

- begraafplaatsen

0

0

10

0

10

1

9303

96032

3

- crematoria

100

10

30

10

100

3.2

9304

9313, 9604

 

Fitnesscentra, badhuizen en sauna-baden

10

0

30 C

0

30

2

9305

9609

A

Dierenasiels en -pensions

30

0

100 C

0

100

3.2

9305

9609

B

Persoonlijke dienstverlening n.e.g.

0

0

10 C

0

10 D

1

INDICES

VERKEER

VISUEEL

BODEM

LUCHT

 
 
 
 

1 G 

1

B

L

 
 
 
 

1 G 

1

B

L

1 G 

1

B

L

1 G 

1

B

L

1 G 

1

B

 

1 G 

1

B

 

1 G 

1

B

 

1 G 

 
 
 

1 G 

1

 
 
 
 
 
 

1 G 

1

 
 

1 G 

1

 
 

1 G 

1

 
 
 
 
 
 

1 G 

1

 
 

1 G 

1

 
 

1 G 

1

 
 

1 G 

1

 
 
 
 
 
 

1 G 

1

 
 

1 G 

1

 
 

1 G 

1

 
 

1 G 

1

 
 

1 G 

1

 
 

1 G 

1

 
 

1 G

1

 
 
 
 
 
 

2 G 

1

 
 

1 G 

1

 
 

2 G 

1

 
 

1 G 

1

 
 

INDICES

VERKEER

VISUEEL

BODEM

LUCHT

1 G 

1

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

1 G 

1

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

2 G 

2

 
 

1 G 

1

 
 
 
 
 
 

1 G 

1

 
 

1 G 

1

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

2 G 

2

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

1 G 

2

B

L

1 G 

1

B

 

1 G 

1

B

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

2 G 

1

 
 

2 G 

2

 
 

2 G 

1

B

 

3 G 

3

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

2 G 

1

 
 

2 G 

2

 
 

2 G 

2

 
 

2 G 

2

 
 

INDICES

VERKEER

VISUEEL

BODEM

LUCHT

1 G 

1

 
 

1 G 

1

 
 

1 G 

1

 
 

2 G 

1

 
 
 
 
 
 

2 G 

2

 
 

2 G 

2

 
 

1 G 

2

 
 

2 G 

2

 
 

1 G 

1

 
 

1 G 

1

 
 
 
 
 
 

2 G 

2

 
 

1 G 

1

 
 
 
 
 
 

1 G 

1

 
 

2 G 

2

 
 

2 G 

2

 
 

2 G 

2

 
 

2 G 

2

 
 
 
 
 
 

3 G 

2

B

 

3 G 

3

B

 
 
 
 
 

3 G 

2

B

 

3 G 

3

B

 
 
 
 
 

3 G 

2

 
 

3 G 

3

B

 
 
 
 
 

3 G 

2

 
 

3 G 

2

 
 

2 G 

1

 
 

INDICES

VERKEER

VISUEEL

BODEM

LUCHT

3 G 

2

 
 

3 G 

2

 
 

2 G 

2

 
 

1 G 

1

 
 
 
 
 
 

2 G 

2

 
 

2 G 

2

 
 

2 G 

2

 
 
 
 
 
 

1 G 

2

 
 

2 G 

3

 
 
 
 
 
 

3 G 

3

 
 

3 G 

3

 
 

2 G 

2

 
 

3 G 

3

 
 

3 G 

3

 
 

3 G 

3

 
 

2 G 

2

 
 
 
 
 
 

1 G 

1

 
 

2 G 

2

 
 

2 G 

2

 
 
 
 
 
 

2 G 

2

B

 

3 G 

3

B

 
 
 
 
 

2 G 

3

 
 

2 G 

2

 
 

1 G 

1

 
 

2 G 

2

 
 

2 G 

2

 
 

1 G 

1

 
 

INDICES

VERKEER

VISUEEL

BODEM

LUCHT

2 G 

2

 
 
 
 
 
 

2 G 

1

 
 

2 G 

1

 
 

2 G 

1

 
 

2 G 

2

 
 

2 G 

2

 
 
 
 
 
 

2 G 

2

 
 

2 G 

2

 
 

2 G 

2

 
 

2 G 

2

 
 
 
 
 
 

1 G 

2

 
 

2 G 

3

B

 

1 G 

1

 
 

2 G 

2

 
 

2 G 

2

 
 

3 G 

2

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

2 G 

1

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

2 G 

1

 
 
 
 
 
 

2 G 

1

 
 

3 G 

2

 
 

2 G 

2

B

 

1 G 

1

 
 

2 G 

2

B

L

1 G 

2

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

1 G 

1

 
 

INDICES

VERKEER

VISUEEL

BODEM

LUCHT

2 G 

2

 
 

1 G 

1

B

L

 
 
 
 
 
 
 
 

2 G 

2

B

L

2 G 

2

 
 

2 G 

1

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

2 G 

2

 
 
 
 
 
 

2 G 

2

B

L

2 G 

1

B

 

3 G 

2

B

 

2 G 

2

 
 

1 G 

1

 
 

1 G 

1

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

3 G 

2

 
 
 
 
 
 

1 G 

2

 
 

2 G 

2

 
 

3 G 

2

 
 

2 G 

2

 
 
 
 
 
 

2 G 

2

 
 

2 G 

2

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

1 P 

1

 
 

3 G 

2

B

L

3 G 

2

B

 

1 P 

1

B

 

1 G 

1

 
 

INDICES

VERKEER

VISUEEL

BODEM

LUCHT

2 G 

1

 
 

2 G 

1

B

 

2 G 

1

B

 

1 G 

1

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

2 G 

3

B

L

3 G 

3

B

L

2 G 

2

B

L

2 G 

2

B

L

2 G 

2

B

L

1 G 

2

B

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

3 G 

3

 
 

3 G 

3

 

L

3 G 

3

 

L

3 G 

3

B

L

 
 
 
 

2 G 

3

B

L

3 G 

3

B

L

 
 
 
 

2 G 

3

B

L

2 G 

2

B

L

 
 
 
 

2 G 

2

B

 

3 G 

3

B

 
 
 
 
 

2 G 

2

B

L

3 G 

3

B

L

3 G 

3

B

L

3 G 

3

B

L

 
 
 
 

3 G 

3

B

L

INDICES

VERKEER

VISUEEL

BODEM

LUCHT

2 G 

2

B

 

3 G 

2

B

L

 
 
 
 

1 G 

2

B

L

2 G 

2

B

L

 
 
 
 

2 G 

1

B

L

2 G 

1

 
 

3 G 

2

B

 

2 G 

2

 
 

1 G 

2

B

 
 
 
 
 

3 G 

2

B

L

3 G 

2

B

 

3 G 

2

B

L

3 G 

2

B

 

2 G 

2

B

L

3 G 

3

B

L

 
 
 
 
 
 
 
 

2 G 

2

B

 
 
 
 
 

1 G 

1

 
 

2 G 

2

B

 

1 G 

2

 
 
 
 
 
 

2 G 

2

 
 

2 G 

2

B

L

2 G 

1

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

1 G 

1

 

L

2 G 

2

 

L

INDICES

VERKEER

VISUEEL

BODEM

LUCHT

1 G 

1

 

L

2 G 

2

 

L

1 G 

1

 
 
 
 
 
 

1 G 

1

 

L

2 G 

2

 

L

2 G 

2

 

L

2 G 

2

 
 
 
 
 
 

2 G 

2

 
 

3 G 

3

B

 
 
 
 
 

2 G 

2

 
 

3 G 

3

 
 
 
 
 
 

2 G 

2

 
 

3 G 

3

B

 
 
 
 
 

2 G 

2

B

 

2 G 

2

B

 

3 G 

3

B

 
 
 
 
 

2 G 

2

 
 

3 G 

3

 
 

2 G 

2

 
 
 
 
 
 

3 G 

2

 
 

3 G 

3

 
 
 
 
 
 

2 G 

2

 
 

3 G 

2

B

 
 
 
 
 

1 G 

2

 
 

1 G 

1

 
 

1 G 

2

 
 

INDICES

VERKEER

VISUEEL

BODEM

LUCHT

2 G 

3

 
 

1 G 

2

 
 
 
 
 
 

3 G 

2

B

L

3 G 

3

B

L

 
 
 
 

2 G 

2

 
 

2 G 

2

 
 

2 G 

2

 
 

3 G 

2

B

L

3 G 

2

B

L

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

2 G 

2

B

 

3 G 

3

B

L

 
 
 
 

2 G 

2

B

 

3 G 

2

B

 
 
 
 
 

2 G 

2

 
 

3 G 

3

B

 
 
 
 
 

1 G 

2

B

 

2 G 

3

B

 
 
 
 
 

2 G 

2

B

 

3 G 

3

B

 
 
 
 
 

1 G 

2

B

 

2 G 

3

B

L

 
 
 
 

1 G 

2

B

 

2 G 

3

B

L

INDICES

VERKEER

VISUEEL

BODEM

LUCHT

 
 
 
 
 
 
 
 

2 G 

2

B

 

1 G 

1

 
 

2 G 

2

B

 

3 G 

3

B

 
 
 
 
 

2 G 

2

B

 

3 G 

3

B

 

2 G 

2

B

 

1 G 

2

B

 

2 G 

2

B

 

1 G 

2

B

 
 
 
 
 

2 G 

2

B

L

2 G 

2

B

L

1 G 

2

B

 

2 G 

2

B

L

2 G 

2

B

L

2 G 

2

B

L

2 G 

2

B

L

2 G 

2

B

 

2 G 

2

B

 

2 G 

2

B

 

1 G 

1

B

L

2 G 

2

B

 

1 G 

2

B

 

1 G 

2

B

 
 
 
 
 

2 G 

2

B

 

3 G 

3

B

 

2 G 

2

B

 

1 G 

2

B

 

INDICES

VERKEER

VISUEEL

BODEM

LUCHT

 
 
 
 
 
 
 
 

2 G 

1

B

 

3 G 

2

B

 

3 G 

2

B

 
 
 
 
 
 
 
 
 

1 G 

1

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

1 G 

2

B

L

1 G 

2

B

L

2 G 

2

 

L

2 G 

2

B

L

2 G 

2

B

L

1 G 

1

 
 

2 G 

3

B

L

 
 
 
 
 
 
 
 

2 G 

1

B

 

1 G 

2

B

 
 
 
 
 
 
 
 
 

1 G 

1

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

3 G 

2

B

 

3 G 

2

B

L

2 G 

2

B

 

2 G 

2

B

 

2 G 

2

 
 

INDICES

VERKEER

VISUEEL

BODEM

LUCHT

 
 
 
 

2 G 

1

B

 

2 G 

1

B

 

2 G 

2

B

 

2 G 

3

B

 

2 G 

3

B

 
 
 
 
 

2 G 

2

B

 

2 G 

2

B

 
 
 
 
 

2 G 

2

B

 

2 G 

2

B

 

2 G 

2

B

 

2 G 

2

B

 
 
 
 
 
 
 
 
 

2 G 

2

B

 

1 P 

1

 
 

1 G 

1

B

 

2 G 

2

 
 

2 G 

2

 
 

2 G 

2

 
 

1 P 

1

 
 

2 G 

2

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

2 G 

3

B

 
 
 
 
 

2 G 

2

 
 

3 G 

3

 
 

2 G 

2

 
 

3 G 

2

B

 

INDICES

VERKEER

VISUEEL

BODEM

LUCHT

2 G 

3

B

L

2 G 

3

B

L

1 G 

3

 
 

1 P 

3

 
 

1 G 

2

 
 
 
 
 
 

2 G 

1

 

L

2 G 

1

 

L

 
 
 
 

1 P 

1

B

 

1 P 

1

B

 

1 P 

2

B

 

1 P 

2

B

 

1 P 

2

B

 
 
 
 
 

1 P 

1

 
 

1 P 

2

 
 

1 P 

1

 
 

1 P 

1

 
 

1 P 

1

 
 
 
 
 
 

1 P 

2

 
 

1 P 

1

 
 
 
 
 
 

1 P 

2

 
 

1 P 

2

 
 

1 P 

3

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

1 G 

2

 

L

1 G 

2

 
 
 
 
 
 

1 P 

1

 
 

INDICES

VERKEER

VISUEEL

BODEM

LUCHT

1 P 

1

 
 

1 P 

2

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

2 G 

2

B

 

2 G 

1

B

 

2 G 

1

B

 

1 G 

1

B

 
 
 
 
 
 
 
 
 

2 P 

1

B

 

2 G 

1

 
 

1 G 

1

 
 

1 G 

1

 
 

1 G 

1

B

L

3 P 

1

 
 

1 P 

1

 
 
 
 
 
 

3 P 

1

B

 

3 P 

1

B

 

3 P 

1

B

 
 
 
 
 
 
 
 
 

1 P 

1

 
 

2 G 

2

 
 

2 G 

2

 
 

2 G 

1

 
 

2 G 

1

 
 

2 G 

1

 
 

2 G 

1

 
 

2 G 

1

 
 

2 G 

1

 
 

2 G 

1

 
 

2 G 

1

 
 

INDICES

VERKEER

VISUEEL

BODEM

LUCHT

2 G 

1

 
 

2 G 

1

 
 

2 G 

1

 
 
 
 
 
 

2 G 

1

 
 

2 G 

1

 
 

2 G 

1

 
 

2 G 

1

 
 

2 G 

1

 
 
 
 
 
 

2 P 

2

 
 

3 G 

3

B

 
 
 
 
 

2 G 

2

B

L

2 G 

2

B

L

2 G 

2

 
 

2 G 

2

B

 
 
 
 
 

3 G 

3

B

 

3 G 

3

B

 

2 G 

2

 
 
 
 
 
 

2 G 

2

 
 

1 G 

1

 
 
 
 
 
 

2 G 

2

 
 

1 G 

1

 
 
 
 
 
 

2 G 

2

 
 

1 G 

1

 
 

2 G 

2

B

 

1 G 

1

 
 

2 G 

2

 
 

2 G 

2

B

 

INDICES

VERKEER

VISUEEL

BODEM

LUCHT

2 G 

2

B

 

2 G 

2

B

 

2 G 

2

B

 
 
 
 
 

2 G 

2

 
 

2 G 

1

 
 

2 G 

1

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

1 P 

1

 
 

2 P 

1

 
 

1 P 

1

 
 

1 P 

1

 
 

1 P 

1

 
 

3 P 

1

 
 

1 P 

1

 
 

2 G 

1

 
 

1 P 

1

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

2 P 

1

 
 

2 P 

1

 
 

2 P 

1

 
 

2 P 

1

 
 

2 P 

1

 
 

1 P 

1

 
 

1 G/P

1

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

3 P 

2

 
 

3 G 

2

 
 

2 P 

2

 
 

2 P 

1

 
 

2 G 

1

 
 

INDICES

VERKEER

VISUEEL

BODEM

LUCHT

3 G 

1

 
 

2 G 

1

 
 

1 P 

1

B

 
 
 
 
 
 
 
 
 

2 P 

1

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

3 G 

3

 
 

3 G 

3

B

 

3 G 

3

B

 

3 G 

3

 
 

3 G 

3

B

 

2 G 

3

B

L

1 G 

2

B

 
 
 
 
 

2 G 

2

 
 

1 G 

2

B

 

2 G 

2

B

 

2 G 

2

B

 

3 G 

3

B

 

2 G 

2

 
 

3 G 

3

 
 

2 G 

2

B

 

3 G 

3

B

 

2 G 

3

B

L

2 G 

2

 
 

2 G

1

 
 

3 P 

1

 

L

2 G 

1

 
 

2 P 

1

 
 

3 P 

3

B

L

1 P 

2

 
 

1 P 

1

 
 

INDICES

VERKEER

VISUEEL

BODEM

LUCHT

1 P 

1

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

2 P 

1

 
 

1 P 

1

 
 
 
 
 
 

1 P 

2

 
 

1 P 

2

 
 

1 P 

2

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

1 P 

1

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

1 P 

1

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

2 P 

1

 
 

2 G 

1

 
 

2 G 

1

B

 

2 G 

2

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

1 P 

1

 
 

1 P 

1

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

1 P 

1

 
 

1 P 

1

 
 

INDICES

VERKEER

VISUEEL

BODEM

LUCHT

2 P 

1

 
 

1 P 

1

B

 

2 G 

1

B

 

3 G 

2

 
 

2 P 

1

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

2 P 

1

 
 

3 G 

1

B

 

1 G 

1

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

1 P 

1

 
 

2 P 

1

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

3 P 

2

 
 

2 P 

1

 
 

1 P 

1

 
 

1 P 

1

 
 

2 P 

1

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

2 G 

1

 
 

2 G 

1

 
 

3 G 

2

 
 

1 P 

1

 
 

2 G 

1

 
 

2 G 

1

B

 

3 G 

3

B

 
 
 
 
 

3 G 

3

 
 

1 G 

1

B

L

INDICES

VERKEER

VISUEEL

BODEM

LUCHT

1 G 

1

 
 

1 G 

2

 

L

1 G 

2

B

L

3 G 

3

B

L

1 G 

1

B

L

3 G 

3

B

 
 
 
 
 

2 G 

2

B

 

2 G 

2

B

 

2 G 

2

B

 

3 G 

2

B

 

3 G 

1

B

L

 
 
 
 
 
 
 
 

1 P 

1

 
 

2 P 

1

 
 

2 P 

1

 
 

1 P 

1

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

2 G 

1

 
 

3 P 

1

 
 

3 P 

1

 
 

3 P 

3

 
 

2 P 

1

 
 

2 P 

1

 
 

2 P 

1

 
 

3 P 

1

 
 

1 P

1

 
 
 
 
 
 

3 P 

1

 
 

3 P 

1

 
 

2 P 

1

 
 

2 P 

1

 
 

2 P 

1

 
 

INDICES

VERKEER

VISUEEL

BODEM

LUCHT

3 P 

2

 
 

2 P 

1

 
 

2 P 

2

 
 

2 P 

2

 
 

2 P 

1

 
 

2 P 

2

 
 
 
 
 
 

2 P 

1

 
 

1 P 

1

 
 

1 P 

1

 
 

1 P 

1

 
 

2 P 

1

 

L

1 P 

1

 
 

2 P 

1

 
 

2 P 

1

 
 

1 P 

1

 
 

2 P 

1

 
 

2 P 

1

 
 

2 P

1

 
 

2 P 

1

B

 

2 P 

1

B

 

3 P 

1

B

 

3 P 

1

B

 

2 P 

1

 
 

3 P 

1

B

 

3 P 

1

 
 

2 P 

1

 
 

1 P 

1

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

2 G 

1

 
 

2 G 

1

 

L

2 G 

1

B

L

1 G 

1

 
 

1 P 

1

 
 

INDICES

VERKEER

VISUEEL

BODEM

LUCHT

1 P 

1

 
 
 
 
 
 

2 P 

1

 
 

2 P 

1

 
 

2 P 

2

 

L

1 P 

1

 
 

1 P 

1

 
 

1 P 

1

 
 

BIJLAGE 2 Begrippen

(geur) Contour

Contouren zijn lijnen die punten met eenzelfde geurbelasting met elkaar verbinden. Geurcontouren worden gekarakteriseerd door een geurconcentratie en een percentiel-waarde. Alle punten die exact aan die waarde voldoen, zijn verbonden door een lijn. Binnen de contour is de geurbelasting hoger dan de contour waarde, daarbuiten is de geurbelasting lager (Infomil)

Odour unit

European odour unit (of Europese geureenheid)( OUE ): eenheid voor geur als bedoeld in de Handleiding geur en de NTA 9065

Hedonische waarde (H)

De waardering van een geur die aangegeven wordt op een schaal van extreem aangenaam tot extreem onaangenaam.

Hierbij wordt de volgende schaal gebruikt:

+4 extreem aangenaam

+3

+2

+1

0 neutraal

-1

-2

-3

-4 extreem onaangenaam

Het meest relevante gebied is tussen H = 0 en H = -3.

De verschillen in geurconcentratie bij gelijke hedonische waarde geven de verschillen aan tussen geuren. Bijvoorbeeld: bij een gelijke hedonische waarde van –2 is de geurconcentratie van een destructor vele malen lager dan die van een bakkerij.

NTA

Nederlandse Technische Afspraak

Percentiel

Procentuele deel van de uren van het jaar waarbij, in dit geval, een bepaalde geurconcentratie niet wordt overschreden. In deze handleiding wordt veelal gesproken over een geurcontour van x geureenheden als 98-percentiel­waarde, hetgeen betekent dat binnen het contourgebied sprake zal zijn van meer dan 2% van de uren van het jaar een geurconcentratie van x geureenheden op zal treden. En buiten deze contour minder dan 2.

Vergunde geurcontour

De geurcontour die de maximaal toegestane geurbelasting aangeeft, zoals vastgelegd middels de vigerende omgevingsvergunning of middels de vigerende maatwerkvoorschriften. Deze is het resultaat van een uitgebreid afwegingsproces (waarvan de BBT-toets onderdeel uitmaakt). De in de vergunning of in de maatwerkvoorschriften vastgelegde geurcontour geeft daarmee het voor die situatie bepaalde acceptabele hinderniveau aan.

TOELICHTING

1. Aanleiding

Vervangen van de Beleidsregels voor de beoordeling van geurhinder 2008 van de Gedeputeerde Staten van Flevoland

Gedeputeerde Staten van Flevoland hebben in 2008 de Beleidsegels voor de beoordeling van geurhinder 2008 vastgesteld. Deze beleidsregels werden in de praktijk ook door de gemeenten in Flevoland gehanteerd bij de vergunningverlening op grond van de Wet algemene bepalingen milieubeheer en bij het vaststellen van maatwerkvoorschriften geur. De beleidsregels uit 2008 zijn opgesteld met als grondslag de Wet milieubeheer. De betreffende bepalingen van de Wet milieubeheer vervallen na inwerkingtreding van de Omgevingswet. De nu voorgelegde beleidsregel geur vervangt de uit 2008 stammende beleidsregels.

Inwerkingtreding Omgevingswet met ingang van 1 januari 2023

Op 1 januari 2023 zal de Omgevingswet in werking treden. Vanaf dat moment zal het beleid voor geur moeten zijn gebaseerd op de Omgevingswet. De nu voorgelegde beleidsregel geur is dan ook gebaseerd op de Omgevingswet.

Het ligt in de lijn der verwachting dat onder de Omgevingswet de regelgeving over geur geheel of gedeeltelijk in het nog door de gemeenten op te stellen omgevingsplannen zal worden vastgelegd. Het Besluit kwaliteit leefomgeving bevat spelregels voor het opstellen van regels omtrent geur onder de Omgevingswet.

In het door de gemeente op te stellen omgevingsplan zal de gemeente een afweging maken omtrent de toegestane geurbelasting op de verschillende locaties. De gemeente kan dit doen door een en ander uit te werken in het, nog op te stellen, omgevingsplan, of door in dat omgevingsplan te verwijzen naar gemeentelijke beleidsregels geur.

Omgevingsplan van rechtswege en geur onder de Omgevingswet

De gemeenten hebben bij de inwerkingtreding van deze beleidsregel, te weten het moment van inwerkingtreding van de Omgevingswet, nog geen eigen omgevingsplan opgesteld. Op dat moment beschikken de gemeenten wel over een omgevingsplan van rechtswege (waaronder de bruidsschat). Het omgevingsplan van rechtswege / de bruidsschat bevat slechts heel beperkt inhoudelijke bepalingen omtrent geur.

In artikel 22.44 van het omgevingsplan van rechtswege is de specifieke zorgplicht opgenomen. Deze specifieke zorgplicht omvat geur.

Een uitgewerkte regeling voor geur in het omgevingsplan van rechtswege is alleen opgenomen voor geur vanwege een aantal agrarische activiteiten (het houden van landbouwhuisdieren, het houden van paarden en pony’s voor het berijden in een dierenverblijf, andere agrarische activiteiten als aangegeven in paragraaf 22.3.6.4 van dit omgevingsplan) en voor geur vanwege het exploiteren van een zuiveringtechnisch werk, bedoeld in artikel 3.173 van het Besluit activiteiten leefomgeving. Omdat de geur vanwege deze activiteiten al is geregeld in het omgevingsplan van rechtswege, ziet de onderhavige beleidsregel niet op deze activiteiten.

Voor de invulling van de specifieke zorgplicht die is opgenomen in art. 22.44 van het omgevingsplan van rechtswege wordt in de nota van toelichting bij het Invoeringsbesluit (waarin de bruidsschat is opgenomen) verwezen naar onder andere het “de bestaande toetsingskaders, waaronder lokaal geurbeleid” (nota van toelichting bij het Invoeringsbesluit Omgevingswet, Staatsblad 2020, 400, p. 855). Het reeds bestaande geurbeleid vormt dus een invulling van de specifieke zorgplicht voor het aspect geur.

Voortzetting van bestaand geurbeleid totdat de gemeente in het nog op te stellen omgevingsplan een afweging heeft gemaakt omtrent geur

Totdat de gemeenten de regeling omtrent geur in het omgevingsplan van rechtswege hebben vervangen door een zelf opgesteld omgevingsplan, bestaat de behoefte om de bestaande praktijk, te weten hantering van de provinciale beleidsregels geur, voort te zetten. Omdat de bestaande beleidsregels geur zijn gebaseerd op regelgeving die met inwerkingtreding van de Omgevingswet zal zijn vervallen, worden de bestaande beleidsregels geur opnieuw vastgesteld, nu met een verwijzing naar de Omgevingswet. De gemeente stelt nu de beleidsregel zelf ook vast. De gemeenten binnen Flevoland hebben de tekst van deze beleidsregel geur met elkaar afgestemd. Het betreft geen nieuw beleid of geheel nieuwe tekst, maar een voortzetting van de bestaande beleidsregels geur.

Het is niet de bedoeling om voor de overgangsperiode (van het moment van inwerkingtreding van de Omgevingswet tot het moment dat de gemeente een eigen omgevingsplan opstelt) een belangrijke inhoudelijke wijziging in het te hanteren geurbeleid aan te brengen. De afweging van de vraag of het lokale geurbeleid zal worden aangepast, zal plaatsvinden bij de voorbereiding van het nieuw op te stellen omgevingsplan.

De onderhavige beleidsregel betreft dan ook voortzetting van het bestaande geurbeleid. Een en ander betekent niet dat er in het geheel niets is gewijzigd aan de tekst van de beleidsregel. Van de gelegenheid is gebruik gemaakt om hier en daar verouderde begrippen te vervangen door nieuwe begrippen. Zie verder paragraaf 2 van deze toelichting.

Hiervoor is al aangegeven dat in het omgevingsplan dat van rechtswege geldt, slechts voor enkele specifieke activiteiten concrete beoordelingsregels voor de toetsing van geur vanwege milieubelastende activiteiten zijn opgenomen. De gemeenten hebben de mogelijkheid om in het door hen nog zelf op te stellen omgevingsplan, of in op te stellen beleidsregel waarnaar dit omgevingsplan verwijst, meer uitgebreide beoordelingsregels geur op te nemen waaraan voor milieubelastende activiteiten kan worden getoetst bij de vergunningverlening, bij het stellen van maatwerkvoorschriften of bij het toezicht op de specifieke zorgplicht.

Voor de periode dat de gemeenten nog geen nieuw omgevingsplan hebben vastgesteld, hebben de gemeenten ervoor gekozen om een beleidsregel vast te stellen ter invulling van de beleidsvrijheid in het kader van de vergunningverlening, het stellen van maatwerkvoorschriften en het toezicht op de specifieke zorgplicht bij milieubelastende activiteiten waarvoor de gemeenten het bevoegd gezag vormen. De provincie Flevoland stelt inhoudelijk dezelfde beleidsregel vast ter invulling van de beleidsvrijheid voor de milieubelastende activiteiten waarvoor de provincie het bevoegd gezag vormt (de complexe bedrijven).

Deze beleidsregel is aan intrekking dan wel herziening toe nadat de gemeenten in hun omgevingsplan een invulling hebben gegeven aan de in de gemeenten te stellen regels omtrent geur. Op dat moment zullen zowel de gemeente als de provincie in het kader van de vergunningverlening, het stellen van maatwerkvoorschriften en het toezicht op de specifieke zorgplicht voor de milieubelastende activiteiten, rekening moeten houden met de nieuwe geurregels in het omgevingsplan.

In de nog op te stellen omgevingsplannen zal uiteindelijk een keuze worden gemaakt voor het beoordelingskader geur. In afwachting van de nog te nemen beleidsbeslissingen is er voor gekozen om in de tussentijd het bestaande geurbeleid voort te zetten. Dit geurbeleid is vastgelegd in de onderhavige beleidsregel. Deze beleidsregel betreft geen nieuw beleid maar een voortzetting van het bestaande geurbeleid als vastgelegd in de Beleidsregels voor de beoordeling van geurhinder 2008 van de provincie Flevoland.

2. Geen inhoudelijke wijziging beleidsregel ten opzichte van de ‘Beleidsregels voor de beoordeling van geurhinder 2008’ van Gedeputeerde Staten van Flevoland

De beleidsregel is alleen voor zover strikt noodzakelijk aangepast aan de nieuwe wetgeving. Zo wordt er in deze beleidsregel nog steeds gebruik gemaakt van het begrip bedrijf (maar niet van het begrip ‘inrichting’). Ook wordt (net als voorheen) gebruik gemaakt van de begrippen gevoelige bestemmingen, minder gevoelige bestemmingen en niet-gevoelige bestemmingen. De bedoeling is om de huidige praktijk zoveel mogelijk beleidsneutraal voort te zetten totdat in het nieuw op te stellen omgevingsplan een andere beleidskeuze wordt gemaakt.

Om diezelfde reden wordt in artikel 2 ook nog verwezen naar bedrijven, kantoren en winkels op bedrijventerreinen waarop bedrijven van categorie 4 en hoger zijn toegestaan. De eind 2022 geldende bestemmingsplannen zullen op het moment van inwerkingtreding van de Omgevingswet van rechtswege onderdeel uitmaken van het omgevingsplan van rechtswege. In deze bestemmingsplannen wordt nog gebruik gemaakt van de oude categorie-indeling van bedrijven. De onderhavige beleidsregel sluit hierbij aan (totdat door de gemeenten een nieuw omgevingsplan is opgesteld).

Hiervoor is al aangegeven dat de onderhavige beleidsregel aan intrekking dan wel herziening toe is nadat de gemeenten in het nog op te stellen omgevingsplan een invulling hebben gegeven aan de te stellen regels omtrent geur. In het nieuw op te stellen omgevingsplan zal ook rekening moeten worden gehouden met de instructieregels van het Besluit kwaliteit leefomgeving voor het opstellen van een omgevingsplan (zie voor geur paragraaf 5.1.4.6 Bkl).

Eén inhoudelijke wijziging ten opzichte van de oude beleidsregels geur

In de oude provinciale beleidsregels geur was ook een toetsingskader ruimtelijke ordening voor de provincie opgenomen. Daarin werd aangegeven waarnaar de provincie keek in het kader van de ruimtelijke ordeningstoets van de provincie bij de vaststelling van gemeentelijke omgevingsplannen (ten tijde van het vaststellen van de beleidsregels ging het om wel of niet goedkeuring door gedeputeerde staten van het bestemmingsplan, nadien ging het om het indienen van zienswijzen met betrekking tot het ontwerpbestemmingsplan en het al dan niet instellen van beroep door gedeputeerde staten tegen het vastgestelde bestemmingsplan). De provincie heeft ervoor gekozen om in de nieuw vastgestelde provinciale beleidsregel geur deze toets niet terug te laten komen. Naar de aard der zaak nemen de gemeenten in de door hen vastgestelde beleidsregel geur deze toets niet op.

Enkele niet-inhoudelijke wijzigingen ten opzichte van de oude beleidsregels geur

In de loop der tijd is de regelgeving op diverse punten aangepast. Ook de Omgevingswet bevat nieuwe regels. Daardoor zijn sommige delen van de beleidsregels van 2008 en van de toelichting bij die beleidsregels verouderd. Enkele wijzigingen die daarom wel zijn doorgevoerd:

  • Er wordt niet meer gesproken over beleidsregel 1, beleidsregel 2 etc. De nieuwe beleidsregel is onderverdeeld in artikel 1, artikel 2 etc. Dit sluit aan bij de indeling van andere beleidsregels;

  • Enkele begrippen zijn aangepast, soms met het oog op Omgevingswet (onder die wet kan er bijvoorbeeld niet meer van een ‘inrichting’ worden gesproken) soms ook om een reeds langer verouderd begrippenkader aan te passen. Zo is er geen sprake meer van geureenheden (begrip wordt niet meer gebruikt) meer maar van odour units met bijbehorende nieuwe maatvoering, is het begrip ‘ALARA’ vervangen door ‘BBT’ en is er geen verwijzing meer naar de NeR (omdat die is vervallen);

  • De toelichting bij de beleidsregel is ingekort. Verouderde teksten (waarin bijvoorbeeld exclusief wordt verwezen naar vergunningverlening terwijl het geurbeleid ook voor meldingsplichtige bedrijven van belang is of waarin wordt ingegaan op de werkwijze opstellen en beoordelen van ruimtelijke plannen door de provincie) zijn geschrapt. Het gaat hier vooral om paragraaf 4 van de oude toelichting bij de beleidsregels. Een deel daarvan (de relatie tussen hedonische waarde en concentratie odour units) is verplaatst naar paragraaf 5 ‘Toetsingskader’ (de oude paragraaf 3) van de nieuwe toelichting.

3. Overgangsrecht Wabo – Omgevingswet (2023)

Ingevolge het algemene overgangsrecht blijft het oude recht van toepassing op reeds voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet ingediende aanvragen om een omgevingsvergunning of om een besluit tot het stellen van maatwerkvoorschriften (art. 4.3 Invoeringswet Omgevingswet, respectievelijk art. 8.3 Invoeringsbesluit Omgevingswet).

Indien sprake is van een aanvraag die is ingediend voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet, blijft de oude ‘Beleidsregel voor de beoordeling van geurhinder 2008’ van toepassing. Hiervoor is al aangegeven dat er inhoudelijk geen sprake is van een gewijzigd toetsingskader.

4. Overgangsrecht beleidsregel geur nieuw en vaststelling omgevingsplan nieuw door de gemeente

Hiervoor is aangegeven dat naar verwachting op termijn de geurregels in het omgevingsplan zelf zullen worden opgenomen of dat in het op te stellen omgevingsplan zal worden verwezen naar een nieuwe beleidsregel geur. Welke regels zijn dan van toepassing op aanvragen die voor de inwerkingtreding van het nieuwe omgevingsplan zijn ingediend: de onderhavige beleidsregel of het nieuw vastgestelde omgevingsplan? Dat zal de gemeente bepalen bij het opstellen van het nieuwe omgevingsplan. De gemeente zal bij het nieuw op te stellen omgevingsplan zich ook moeten buigen over het daarin op te nemen overgangsrecht. De gemeente zal dan een keuze maken welk recht van toepassing is op aanvragen die zijn ingediend voor de inwerkingtreding van het nieuwe omgevingsplan.

5. Toetsingskader

Om te kunnen bepalen of geurhinder op zal kunnen treden dan wel optreedt, moet een toetsingskader worden gedefinieerd. Hierbij spelen de volgende aspecten een rol die in de achtereenvolgende paragrafen zullen worden behandeld:

  • de hinderlijkheid van een geur (hedonische waarde);

  • de tijd dat een bepaalde geur (mogelijk) waarneembaar is;

  • de locatie waar (mogelijke) geurhinder optreedt (wel of geen zogenaamd geurgevoelige bestemming);

  • of sprake is van een bestaande of een nieuwe situatie.

Hedonische waarden

Bij het vaststellen van geurhinder speelt zowel de concentratie van de geurstoffen als de aard van de geur een rol. Via het vaststellen van een zogenaamde hedonische waarde van een geur, wordt de gemiddelde hinderlijkheid van een geur vastgelegd. Dit gebeurt door een gecertificeerd geurpanel te laten bepalen bij welke geurconcentratie (uitgedrukt in odour units/m3) een bepaalde geur nauwelijks hinderlijk is en vanaf welke geurconcentratie deze wel hinderlijk begint te worden. Het spreekt vanzelf dat de geur van een slachthuis al bij lagere concentraties als hinderlijk wordt beschouwd dan de geur van versgebakken brood.

Voor de hedonische waarde (H) hanteert de provincie de landelijk overeengekomen schaalverdeling:

Hedonische waarde (H)

Omschrijving

Hinderniveau

-4

Uiterst onaangenaam

ernstige hinder te verwachten

-3

Zeer onaangenaam

ernstige hinder te verwachten

-2

Onaangenaam

ernstige hinder te verwachten

-1

Licht onaangenaam

hinder te verwachten

0

Neutraal

geen hinder te verwachten

1

Licht aangenaam

2

Aangenaam

3

Zeer aangenaam

4

Uiterst aangenaam

Bij geurconcentraties met een hedonische waarde gelijk aan of negatiever dan –1 is geurhinder te verwachten en bij een hedonische waarde gelijk aan of negatiever dan –2 is zelfs ernstige hinder te verwachten.

Via bestaand onderzoek wordt de relatie tussen hedonische waarde en concentratie odour units vastgesteld. Wanneer de relatie tussen de geurconcentratie en de hedonische waarde nog niet bekend is, wordt in eerste instantie uitgegaan van een “standaard” onaangename geur met een hedonische waarde H= -1 van 0,5 odour unit per kubieke meter.

Tijdsaspect

De geursterkte zal op een bepaalde plek niet constant zijn. Door veranderende weersomstandigheden (die tot een verslechterde verdunning van luchtverontreiniging en dus tot hogere geurconcentraties leiden), maar ook door veranderende productie omstandigheden, zal de uurgemiddelde geurconcentratie op een bepaalde plek fluctueren. In berekeningen wordt gerekend met een uurgemiddelde concentratie. Om aan te geven in hoeverre kortstondige overschrijding van deze gemiddelde waarde kan worden toegestaan, wordt een percentiel aangegeven. Deze percentielwaarde geeft aan welk percentage van de uren van een jaar geen overschrijding van, in dit geval, die bepaalde geurconcentratie op zal treden. Bij een 98-percentiel waarde zal 98% van de uren in een jaar geen overschrijding van die bepaalde geurconcentratie optreden, 2 % van de uren in een jaar (= 175 uur per jaar) zal wel overschrijding van die bepaalde geurconcentratie optreden. In situaties waarin hoge (hinderlijke) piekconcentraties ontstaan, blijkt rekenkundig bij uurgemiddelde waarden soms aan de 98-percentielwaarde respectievelijk 99,5-percentielswaarde te zijn voldaan, terwijl toch onmiskenbaar geurhinder ontstaat. Daarom wordt bij de beoordeling bijzondere aandacht besteed aan het optreden van geurpieken (piekconcentraties). Daarbij worden twee soorten geurpieken onderscheiden:

  • Geurpieken die afkomstig zijn van niet-continue bronnen die minder dan 5% van het aantal uren per jaar actief zijn. Deze worden opgespoord en beoordeeld aan de hand van de hogere percentielwaarden (tussen P98 en P99,99). Een hinderlijke discontinue bron levert vergeleken met een continue bron een herkenbare afwijking van de nagenoeg vaste logaritmische concentratieverdeling van de hogere concentraties tijdens ongunstige meteorologische omstandigheden.

  • Geurpieken binnen een uurgemiddelde concentratie ten gevolge van emissie via een hoge schoorsteen. Deze pieken zijn afhankelijk van de aard van de geurbron, of sprake is van een puntbron, lijnbron of oppervlaktebron, de schoorsteenhoogte, de ruwheid van het terrein en de afstand tussen ontvanger en bron.

Deze beide piekvormen kunnen uiteraard ook in combinatie voorkomen.

Omgevingstype

Naast de vaststelling van geurcontouren rond bedrijven is het van belang te bepalen welke bestemmingen in welke mate moeten worden beschermd tegen mogelijke geurhinder.

Bij geurgevoelige bestemmingen kan in principe geen geurhinder worden toegelaten. Geurgevoelige bestemmingen zijn in de eerste plaats de bestemde woongebieden en vergelijkbare bestemmingen waar langere tijd grotere aantallen mensen aanwezig zijn. Gedacht wordt aan woongebieden inclusief de woonomgeving binnen de bebouwde kom, ziekenhuizen, verpleeghuizen, scholen, dagverblijven, winkelcentra, dag- en verblijfrecreatie (kampeerterreinen, volkstuinen met verblijfsaccommodatie, recreatiebungalows). Geurgevoelige bestemmingen betreft bij woonhuizen, verpleeghuizen, ziekenhuizen (etc.) ook de bijbehorende tuin en bij scholen ook het speelplein.

Voor sportterreinen in de bebouwde kom, volkstuinen zonder verblijfsaccommodatie en vergelijkbare bestemmingen waar mensen doorgaans hooguit enkele uren per week doorbrengen, alsmede recreatieve bestemmingen die zelf geur veroorzaken zoals dierentuinen, kinderboerderijen en maneges binnen de te beschermen woon- en leefomgeving wordt een lichte mate van geurhinder toelaatbaar geacht tot een niveau overeenkomend met bestaande situaties. Dit maakt het mogelijk dergelijke gebieden in meer of mindere mate als bufferzone rond geurbronnen te gebruiken voor een betere bescherming van de woongebieden en efficiënt ruimtegebruik.

Buiten de aangewezen aaneengesloten woongebieden en andere geurgevoelige bestemmingen geldt een soepeler toetsingskader. Indien geurhinder in de omgeving is te verwachten dienen BBT-maatregelen naar redelijkheid te worden getroffen, maar bij de toetsing van de resterende geuruitworp wordt in de minder gevoelige gebieden een zekere mate van geurhinder toelaatbaar geacht. Het gaat hierbij om (bedrijfs-)woningen en verspreide woningen buiten de aaneengesloten woongebieden, natuurterreinen, extensieve recreatieterreinen en vergelijkbare gebieden gekenmerkt door een lage bevolkingsdichtheid en tot slot bedrijven, kantoren, winkels, horeca etc. welke zijn gevestigd op (of in) bedrijventerreinen tot categorie 3.

Onder natuurterreinen wordt in dit verband verstaan bossen en natuurgebieden, die onderdeel uitmaken van de ecologische hoofdstructuur, met uitzondering van de smalle delen van ecologische verbindingen, die als niet-gevoelig worden aangemerkt.

Het agrarisch buitengebied en de “zwaardere” bedrijventerreinen van categorie 4 en hoger gelden als niet-geurgevoelige bestemming. Voor niet-geurgevoelige bestemmingen geldt slechts een marginaal beschermingsniveau in de zin dat alleen ernstige geurhinder moet worden voorkomen. Bedrijventerreinen van categorie 4 en hoger zijn immers bestemd voor de vestiging van milieuhinderlijke bedrijven.

Voor bedrijven die zelf in de omgeving geurhinder veroorzaken kan een grotere mate van geurhinder door andere geurbronnen toelaatbaar worden geacht om clustering van stinkende bedrijven mogelijk te maken. Clustering biedt het voordeel dat ruimtelijk de geurcontouren grotendeels overlappen hetgeen in totaal leidt tot wezenlijk minder ruimtebeslag door geurhinder. Daar komt bij dat naar verwachting stinkende bedrijven minder snel gehinderd zullen worden door de geurbijdrage van andere geurbronnen. Bij de bescherming van de omgeving wordt rekening gehouden met cumulatie van de geuremissies, zoals hierna onder het kopje “Cumulatie” aangegeven.

Nieuwe/Bestaande situatie

De normstelling bij gevoelige bestemmingen is voor nieuwe situaties strenger dan voor bestaande situaties. Hier heeft het voorkomen van hinder en bereiken van een goed woon- en leefklimaat de hoogste prioriteit. Bij minder gevoelige bestemmingen is er geen verschil in normstelling voor nieuwe en bestaande situaties omdat hier de balans in de belangenafweging tussen geurbron en ontvanger anders ligt.

De manier waarop de in de beleidsregel gegeven normstelling moet worden toegepast is bij nieuwe situaties strenger dan bij bestaande situaties.

Bij nieuwe situaties moet direct en volledig aan de in de beleidsregel gestelde norm voor nieuwe situaties worden voldaan. Bij bestaande situaties gelden de in de beleidsregel gestelde norm voor bestaande situaties als het te bereiken saneringsniveau. In bestaande situaties moeten altijd geurmaatregelen conform BBT worden toegepast om onnodige emissie van geur te voorkomen. Na een zo goed mogelijke sanering conform BBT wordt een eventuele resterende normoverschrijding (en dus geurhinder) voorlopig aanvaardbaar geacht. Totdat het saneringsniveau is bereikt, blijft er een saneringsplicht in de vorm van een inspanningsverplichting verdere maatregelen te treffen zodra dit voor het bedrijf redelijkerwijs (BBT) haalbaar is.

Een toename van de geuremissie door uitbreiding of wijziging van een bestaande en onherroepelijk vergunde bedrijfssituatie geldt als een nieuwe situatie die getoetst moet worden. Het gaat immers om een toename van de reeds toegestane geuremissie. Bij deze toetsing staat centraal of een grotere geuremissie dan eerder bij vergunning of maatwerkvoorschrift toegestaan, op de betreffende locatie mogelijk is. Overigens blijkt het meestal mogelijk bij uitbreiding van de activiteit de geuremissie gelijk te houden of zelfs terug te dringen dankzij de voortschrijdende stand-der-techniek.

In alle gevallen geldt dat ernstige geurhinder nooit toelaatbaar is, ook niet na sanering volgens BBT. Ernstige hindersituaties dienen beëindigd te worden door het treffen van bovenmatige voorzieningen, uitplaatsen of sluiten van de inrichting. Hiervoor zijn landelijke schadevergoedingsregelingen beschikbaar.

Toetsingscriteria

De hiervoor beschreven 4 aspecten leveren de toetsingstabel op zoals weergegeven bij de basistoetsing volgens artikel 4.

Voor de niet-gevoelige bestemmingen geldt slechts dat ernstige hinder (H= -2 P98) voorkomen moet worden.

In nieuwe situaties wordt geurhinder in de woon- en leefomgeving voor de gehele bevolking voorkomen indien op jaarbasis 99,5% van de uurgemiddelde concentraties lager is dan de uurgemiddelde geurconcentratie overeenkomend met H=-1. Incidenteel kan uit onderzoek of ervaringen blijken dat er een andere relatie bestaat tussen de rekenwaarde en het ontstaan van geurhinder. Omdat de uitvoering van het geurbeleid draait om het begrip geurhinder, kan zo nodig van deze rekenwaarde gemotiveerd worden afgeweken, bijvoorbeeld indien uit aanvullend onderzoek blijkt dat geurhinder ook bij hogere rekenwaarden wordt voorkomen of omgekeerd dat bij de genoemde rekenwaarde in vergelijkbare situaties toch geurhinder ontstaat. Opgemerkt wordt dat nieuwe situaties niet volledig geurvrij hoeven te zijn. Geringe geurconcentraties zijn toelaatbaar mits deze niet tot geurhinder leiden Het ontbreken van klachten is hierbij overigens niet geschikt als bewijs voor het ontbreken van geurhinder.

In een nieuwe situatie is bij (geurgevoelige) bestemmingen buiten de aaneengesloten woon- en leefgebieden in beginsel op grond van de afweging van maatschappelijke belangen meer geurhinder aanvaardbaar. Het rijksbeleid en in navolging hiervan ook het provinciaal beleid richten zich immers vooral op de bescherming van de bevolking in de aaneengesloten (dichtbevolkte) woon- en leefgebieden. Geurbronnen moeten derhalve elders in dunbevolkt gebied ingepast kunnen worden. Ernstige geurhinder is echter in geen enkel geval toegestaan. In nieuwe situaties wordt ook buiten de aaneengesloten woon- en leefgebieden in lijn met het rijksbeleid er naar gestreefd door toepassing van BBT-maatregelen geurhinder zo goed mogelijk tegen te gaan.

In het geval van bestaande situaties is het te bereiken saneringsniveau bij geurgevoelige bestemmingen het 98-percentiel van de geurconcentratie behorend bij de hedonische waarde van H=-1.

Buiten de aaneengesloten woon- en leefgebieden is de grenswaarde zowel in nieuwe als in bestaande situaties het 95-percentiel van uurgemiddelde concentraties behorend bij de met een hedonische waarde H= -1. De P95-waarde laat een aanzienlijke mate van geurhinder toe. De concentraties zijn dan ongeveer drie keer zo hoog als bij de P98-waarde. Het is daarom van belang ook in minder gevoelige gebieden onnodige geurhinder te beperken. Het is gewenst bij minder gevoelige bestemmingen niet blindelings te toetsen aan de P95-waarde, maar in de afweging te streven naar de P98-waarde. Dit is met name van belang voor het agrarisch buitengebied en natuurgebieden vanwege het recreatief medegebruik.

Toetsing hinderlijke piekconcentraties

In de praktijk komen regelmatig problemen voor bij piekconcentraties omdat deze vaak tot klachten leiden. Daarom is ook hiervoor een toetsingsmodel ontwikkeld, waarin ervan wordt uitgegaan dat, naarmate de geurbelasting in pieken gedurende minder uren wordt ondervonden - en dus de percentielwaarde hoger is – in deze pieken een hogere geurbelasting kan worden aanvaard om over het geheel een zelfde mate van hinder te bereiken. In de tabel is de verhouding van de normstelling in de verschillende percentielen gegeven. Als bijvoorbeeld voor een bepaalde geur de hedonische waarde H = -1 overeenkomt met een norm van 1,5 odour units per kubieke meter en deze norm wordt gesteld als 95 percentiel (bijvoorbeeld bij een bedrijfswoning), dan wordt voor dezelfde geur in dezelfde situatie door deze bedrijfswoning een vergelijkbare mate van hinder ondervonden bij een geurbelasting van 2,5 odour units per kubieke meter als 98 percentiel en 5 odour units per kubieke meter / als 99,5 percentiel. Of in uren per jaar uitgedrukt: om het gewenste algemene beschermingsniveau van H=-1 als 95-percentiel te verkrijgen mag dan een geurbelasting van 1,5 odour units per kubieke meter maximaal gedurende 438 uur (= 5%) voorkomen, daarvan mag gedurende maximaal 175 uur (= 2%) de geurbelasting 2,5 odour units per kubieke meter bedragen en slechts gedurende 43,8 uur (0,05%) per jaar 5 odour units per kubieke meter. Door zo aan verschillende percentielen te toetsen wordt voorkomen dat de geurbelasting in de pieken afbreuk doet aan het acceptabele hinderniveau.

Voor die gevallen waarin de pieken zo kort zijn dat het rekenmodel met uurgemiddelden niet kan worden toegepast dient maatwerk te worden geleverd. Dat valt buiten het bestek van deze beleidsregel.

Van een “hoge schoorsteen” is sprake wanneer de schoorsteen duidelijk hoger is dan de omliggende bebouwing en de hoogste immissies op enige afstand van de bron plaatsvinden.

Zekerheidsvereiste bij gevoelige bestemmingen in nieuwe situaties

In paragraaf 9.3.2 van de NTA 9065 (Omvang onzekerheid) is aangegeven dat het meetresultaat (van geurmetingen) verminderd moet worden met de meetonnauwkeurigheid. De meetonnauwkeurigheid bij geurmetingen is bepaald op een factor 2. De onnauwkeurigheid komt ten gunste van de bron, en dus ten laste van de omgeving.

Het berekenen (vooraf) en meten (achteraf) van de sterkte en verspreiding van geur kent een tamelijk grote onnauwkeurigheid. Dit leidt er toe dat de werkelijk ervaren geurhinder behoorlijk af kan wijken van de berekende en gemeten waarden. Zowel bij berekende als gemeten geursterkten kan meestal pas bij een overschrijding met een factor 2 met voldoende (circa 90%) zekerheid worden gesteld dat de geconstateerde waarde daadwerkelijk afwijkt van de gestelde norm. Het gevolg is dat overschrijdingen van de norm achteraf pas “hard” zijn te maken als de norm met meer dan een factor twee wordt overschreden. Bij overschrijdingen net onder deze grens kan er wel overlast worden ervaren zonder dat het mogelijk is daar tegen op te treden.

Bij gevoelige bestemmingen in nieuwe situaties heeft het voorkómen van overlast een hoge prioriteit. De hierboven beschreven onoplosbare overlast moet zo veel mogelijk worden voorkomen door bij de toetsing vooraf deze onnauwkeurigheid te verrekenen ten gunste van de omgeving, dus ten laste van de bron. Daarom is in de beleidsregel opgenomen dat in nieuwe situaties bij gevoelige bestemmingen met 90% zekerheid aan de gestelde norm moet kunnen worden voldaan. Aan dit zekerheidsvereiste kan in de meeste situaties worden voldaan door bij de toetsing de emissie te verdubbelen of de immissienorm te halveren.

De in het voorgestelde beleid gebruikte zekerheid betreft niet zonder meer een verdubbeling van de zwaarte van de norm. Alleen bij berekeningen en metingen voorafgaand aan de vergunningverlening of het opstellen van een maatwerkvoorschrift geur moet met 90% zekerheid worden aangetoond dat aan de norm kan worden voldaan. Bij controles achteraf wordt op de gebruikelijke manier aan de gewone (dus niet verzwaarde) norm getoetst.

NTA 9065

De NTA 9065 verschaft inzicht in de opzet en uitvoering van kwalitatieve en kwantitatieve geuronderzoeken en is een hulpmiddel om in Nederland het geurbeleid uit te voeren, de aanpak van geurhinder te ondersteunen, en de naleving van het beleid te waarborgen. Het document bevat een stappenplan voor het complete geurtraject met verwijzingen naar bestaande en nog op te stellen normen en documenten.

Na inwerkingtreding van de Omgevingswet zijn het Activiteitenbesluit milieubeheer en de Activiteitenregeling milieubeheer vervallen en daarmee zijn ook de verwijzingen naar de NTA 9065 in deze regelingen vervallen. Onder de Omgevingswet is ervoor gekozen om alleen bepalingsmethoden voor te schrijven als ook een kwantitatieve norm is opgenomen. Voor geur is alleen een kwantitatieve norm gesteld in het omgevingsplan van rechtswege (opgenomen in het Invoeringsbesluit Omgevingswet) en wel voor veehouderijen en voor zuiveringtechnisch werken. In de Omgevingsregeling is vervolgens voor deze activiteiten alleen voor de procesonderdelen van een zuiveringtechnische werk waarvoor in de bijlage bij de Omgevingsregeling geen emissiefactor is vastgesteld, een geuronderzoek volgens NTA 9065 voorgeschreven.

Voor andere activiteiten die geur kunnen veroorzaken is het aan de gemeenten hoe ze dat willen regelen in het omgevingsplan. In afwachting van een regeling in de nog op te stellen omgevingsplannen, is de verwijzing naar de NTA 9065 (nu) opgenomen in de onderhavige Beleidsregel voor de beoordeling van geurhinder.

Cumulatie

Als er meerdere geurbronnen zijn dan kan een geurgevoelig object in de omgeving ook van meerdere objecten hinder ondervinden. Dit verschijnsel wordt cumulatie genoemd. Afhankelijk van de weersomstandigheden en de ligging van het geurgevoelige object ten opzichte van de bronnen zal de hinder van meerdere bronnen gelijktijdig of apart van elkaar optreden. Daarbij heeft de geur van elke bron een eigen mate van hinderlijkheid. Dit maakt het berekenen van cumulatie moeilijk. Cumulatie van geurbronnen kan daarom alleen worden uitgevoerd via een complex rekenmodel. In zo’n rekenmodel wordt rekening gehouden met alle relevante aspecten, zodat op een bepaald punt de daadwerkelijke blootstelling in de tijd aan elk van de geurbronnen kan worden berekend. In combinatie met de hinderlijkheid (hedonische waarde) van elk van de geuren kan zo de gecumuleerde hindergrens worden bepaald, dus het totaal aantal uren per jaar dat bijvoorbeeld de hedonische waarde van –1 wordt overschreden.