Regeling vervallen per 17-05-2024

Aanwijzingsbesluit ligplaatsen

Geldend van 07-10-2022 t/m 16-05-2024

Intitulé

Aanwijzingsbesluit ligplaatsen

Burgemeester en wethouders van gemeente Leeuwarden;

gelet op het bepaalde in artikel 5.31.1 van de Algemene plaatselijke verordening Leeuwarden;

besluiten de volgende nadere regeling vast te stellen:

Hoofdstuk 1 Scheepsvaart- en ligplaatscategorieën

Artikel 1: Scheepsvaartcategorieën

Dit besluit heeft betrekking op de volgende categorieën van vaartuigen:

  • a. Bijboot: een gebruiksklaar open vaartuig of een open drijvend voorwerp dat hoofdzakelijk wordt gebruikt voor het uitvoeren van inspecties, klein onderhoud, kleine reparaties en soortgelijke werkzaamheden aan en om het schip met een maximale lengte van 5 meter”, zoals vletten, roeischouwen, reddingsbootjes, werkvlotten en dergelijke;

  • b. Binnenvaartcruise: een vaartuig dat bedrijfsmatig tegen betaling passagiers vervoert en voor een bepaalde duur op locaties aanlegt, niet zijnde een zeilend bedrijfsvaartuig;

  • c. Carrouselschip: een vaartuig welke behoort tot historisch erfgoed, in goede staat van onderhoud verkeert en in het bezit is van een blauwe vlag en een RVEN-nummer;

  • d. Historisch woonschip: zie begripsomschrijving in de Algemene plaatselijke verordening.

  • e. Historisch schip: zie begripsomschrijving in de Algemene plaatselijke verordening;

  • f. Museaal schip: zie begripsomschrijving in de Algemene plaatselijke verordening;

  • g. Open rondvaartschip: een open vaartuig, niet zijnde een veerpont of een veerboot, kleiner dan 20 meter, dat bestemd is of wordt gebruikt voor het bedrijfsmatig vervoeren van personen tegen betaling;

  • h. Pleziervaartuig: zie begripsomschrijving in de Algemene plaatselijke verordening.

  • i. Rondvaartschip: een vaartuig, anders dan een open rondvaartboot, dat hoofdzakelijk gebruikt wordt voor het bedrijfsmatig vervoeren van passagiers tegen betaling en in goede staat van onderhoud verkeert en gebruiksgereed is;

  • j. Sleepboot: een vaartuig dat hoofdzakelijk wordt gebruikt voor het slepen of duwen van andere vaartuigen;

  • k. Vrachtschip: een vaartuig dat hoofdzakelijk wordt gebruikt voor het beroepsmatig vervoer van zaken;

  • l. Zeilend bedrijfsvaartuig: een vaartuig, in hoofdzaak met behulp van zeilen voortgestuwd voormalig vrachtschip, die in zeilklare staat, en in goede staat van onderhoud verkeert, volledig ingericht en gebruiksklaar is en hoofdzakelijk gebruikt wordt voor het bedrijfsmatig vervoer van passagiers tegen betaling;

Artikel 2: Ligplaatscategorieën met bijbehorende algemene regels

Dit besluit onderscheidt de volgende categorieën van ligplaatsen:

  • a. Carrouselschepenplaats: een ligplaats voor ”markante historische schepen met een verhaal” voor een periode van maximaal 6 maanden. Op de ligplaatsen presenteren de schippers en schepen het verhaal van het schip en de cultuurhistorie van de scheepvaart.

  • b. Charterplaats: een ligplaats voor een zeilend bedrijfsvaartuig of rondvaartschip in de periode van 1 april tot 1 november, waarvoor havengeld moet worden betaald. De maximale toegestane verblijfsduur is zoals weergegeven in het schema in hoofdstuk 3 van dit besluit.

  • c. Cruiseaanlegplaats: een ligplaats voor het mogen aanleggen van een binnenvaartcruise, rondvaartschip of een zeilend bedrijfsvaartuig. De maximale toegestane gebruiksduur is tussen 06.00 - 0.00uur.

  • d. Laad- en losplaats: een ligplaats waar bulkoverslag en het laden en lossen van vaartuigen is toegestaan.

  • e. Op- en afstapplaats: een ligplaats voor het in- en uitschepen van passagiers.

  • f. Opstelplaats: een ligplaats voor schepen die wachten op de eerstvolgende opening van een brug.

  • g. Overwinterplaats: een ligplaats in de periode van 1 november tot 1 april voor het overwinteren met een zeilend bedrijfsvaartuig of rondvaartschip

  • h. Pleisterplaats: een ligplaats voor een pleziervaartuig kleiner dan 20 meter met een maximale toegestane gebruiksduur van 3x24 uur in de periode van 1 april tot 1 november.

  • i. Pleziervaartligplaats: een ligplaats voor het aanleggen van een pleziervaartuig tussen 06.00 - 0.00 uur, met een maximum van 3 uur.

  • j. Rondvaartplaats: ligplaats voor rondvaartschip waar met schriftelijke toestemming van het college van burgemeester en wethouders een ligplaats kan worden ingenomen.

  • k. Vaste ligplaats: Ligplaats voor historisch of museaal (woon)schip waar met schriftelijke toestemming van het college van burgemeester en wethouders een ligplaats kan worden ingenomen.

  • l. Vrachtschipligplaats: een ligplaats voor maximaal 1 week, bedoeld voor vrachtschepen die op doorvaart zijn.

  • m. Wachtplaats: een ligplaats voor een onbewoond vaartuig voor maximaal 1 jaar, in afwachting van een ligplaatsvergunning.

Hoofdstuk 2 Aanvullende regels

Artikel 3 Aanwijzen van ligplaatsen voor categorieën vaartuigen

  • 1. Op de gedeelten van openbaar vaarwater, zoals opgenomen in hoofdstuk 3, is het toegestaan met een vaartuig een ligplaats in te nemen of te hebben dan wel een afmeerlocatie voor een vaartuig beschikbaar te stellen, met inachtneming van de daarbij behorende nadere regels en beperkingen.

  • 2. Het innemen van een ligplaats met een pleziervaartuig buiten de in het eerste lid genoemde locaties is verder toegestaan aan de door, of met toestemming van de gemeente aangelegde voorzieningen.

  • 3. Locaties voor het kunnen innemen van een vaste ligplaats met een historisch of museaal (woon)schip, ark of waterwoning worden niet in dit besluit aangewezen maar zijn opgenomen in het geldende bestemmingsplan.

  • 4. Locaties welke in het geldende bestemmingsplan zijn opgenomen als ligplaats voor een woonschip worden met dit besluit aangewezen als een ligplaats voor een historisch woonschip.

  • 5. Het kortdurend en incidenteel innemen van een ligplaats met vaartuigen op andere ligplaatsen en voor andere categorieën als bedoeld in artikel 1, 2 en hoofdstuk 3 kan alleen na nadrukkelijke toestemming van het college van burgemeester en wethouders.

Artikel 4 Aanwijzen vaartuigen bij historische – en museale (woon)schepen

  • 1. Op de locaties waar historische- en museale (woon)schepen zijn toegestaan, is het toegestaan om een ligplaats met een pleziervaartuig in te nemen in de periode van 1 april tot en met 31 oktober. Het pleziervaartuig moet in eigendom zijn van de eigenaar van het historische- of museale schip. Op de locaties Harlingertrekweg 57, 59, 60, 61, 62, 63 en 64 is dit niet toegestaan.

  • 2. Op de locaties waar historische (woon)schepen zijn toegestaan, is het toegestaan om een ligplaats met een onbewoond zeilend bedrijfsvaartuig in te nemen in de periode van 1 november tot en met 31 maart. Het onbewoond zeilend bedrijfsvaartuig moet in eigendom zijn van de eigenaar van het historische (woon) schip. Op de locaties Harlingertrekweg 57, 59, 60, 61, 62, 63 en 64 is dit niet toegestaan.

  • 3. Een uitzondering op hetgeen genoemd in lid 1 en 2 is voor kleine open bijbehorende vaartuigen die als verlengstuk van het historisch of museaal woonschip worden gezien. Deze mogen het jaar rond een ligplaats innemen bij het schip waarvoor een vergunning is verleend, zolang dit geen belemmering op levert voor de doorgang. Dit ter beoordeling van de havenmeester.

Artikel 5 Reserveringsbepaling

  • 1. Onder ‘reserveringsbepaling’ wordt verstaan, dat de onder hoofdstuk 3 aangewezen gedeelten van het openbaar water alleen na reservering bij de havenmeester van de gemeente Leeuwarden in gebruik genomen mogen worden.

Artikel 6 Anti-hop bepaling

  • Een ligplaats mag niet langer worden ingenomen dan is toegestaan, behoudens een schriftelijke toestemming van burgemeester en wethouders van de gemeente Leeuwarden, waarbij geldt dat:

  • 1. het niet is toegestaan om dezelfde ligplaats in te nemen binnen vierentwintig uren nadat deze zelfde ligplaats is verlaten.

  • 2. het ligplaats innemen geacht wordt niet te zijn beëindigd, als het vaartuig over minder dan 500 meter is verplaatst.

Hoofdstuk 3 Als ligplaatsen aangewezen gedeelten van openbaar water

Naam ligplaats

Ligging ligplaats nader aangeduid

Toegestane categorieën vaartuigen

Soort ligplaats en beperkingen

Haven Prinsentuin

Noorderstadsgracht langs beide oevers, vanaf 75 meter vanaf de Vrouwenpoortsbrug tot 50 meter vanaf de Noorderbrug

Pleziervaartuig

Pleisterplaats

Zeilend bedrijfsvaartuig of rondvaartschip

Charterplaats – maximale verblijfsduur is maximaal 3x24 uur.

Westerstadsgracht, langs de oostelijke oever, van 50 meter vanaf de Vrouwenpoortsbrug tot 20 meter vanaf de Schaverneksbrug

Pleziervaartuig

Pleisterplaats

Westerkade

Westerkade met uitzondering van de opstapplaats tegenover de Harmonie

Pleziervaartuig

Pleisterplaats

Zeilend bedrijfsvaartuig of rondvaartschip

Charterplaats - maximale verblijfsduur is maximaal 3x24 uur

Overwinterplaats -

Reserveringsbepaling van toepassing

Harlingertrekweg

Bij gesloten bruggen tussen 25 en 50 meter voor de Verlaatsbrug

Pleziervaartuig

Opstelplaats

125 meter ten westen van de Hermesbrug tot en met 245 meter ten westen van de Hermesbrug

Binnenvaartcruise, zeilend bedrijfsvaartuig of rondvaartschip

Cruiseaanlegplaats - reserveringsbepaling van toepassing

35 meter ten westen van de Hermesbrug tot en met 70 meter van die brug

Historisch schip

Rondvaartplaats

Tussen de Hermesbrug en de voormalige spoorbrug

Vrachtschip

Laad en losplaats – reserveringsbepaling van toepassing.

Snekertrekweg

Cruise aanlegsteiger

Binnenvaartcruise, zeilend bedrijfsvaartuig of rondvaartschip

Cruiseaanlegplaats – reserveringsbepaling van toepassing

Bij de cruise aanlegsteiger als de ligplaats beschikbaar is en indien op de locatie aanwezige bebording dit toestaat.

Pleziervaartuig

Pleisterplaats

Bij gesloten bruggen aan tussen 25 en 50 meter voor de Hermesbrug

Pleziervaartuig

Opstelplaats

Tussen de Hermesbrug en de voormalige spoorbrug

Vrachtschip

Laad en losplaats – reserveringsbepaling van toepassing

Vanaf 75 meter ten oosten van de Hermesbrug tot 325 meter ten oosten van de Hermesbrug

Onbewoond vaartuig

Wachtplaats

Kanaalweg

Direct ten oosten van de 2e Kanaalsbrug tot en met de afslag in de Kanaalweg naar de Schildkampen

Vrachtschip

Laad en losplaats – reserveringsbepaling van toepassing

Nieuweweg

Aan de steiger tegenover huisnummer 3

Open rondvaartschip

Op- en stapplaats

Nieuwestad

Aan de steigers ter hoogte van huisnummers 74 en 98

Open rondvaartschip

Op- en afstapplaats

Lorentzkade

Vrachtschip

Laad en losplaats

Museumhaven

Gehele Museumhaven

Carrouselschepen

Carrouselplaats – innemen van ligplaats alleen toegestaan met toestemming van de stichting Museumhaven

Pleziervaart

Pleziervaartligplaats

Junokade

Vrachtschip

Laad en losplaats – reserveringsbepaling van toepassing.

Zwettehaven

Vrachtschip

Laad en losplaats – reserveringsbepaling van toepassing.

Kalkhaven

Vrachtschip

Laad en losplaats – reserveringsbepaling van toepassing.

Haven Grou

Pikmeerhaven

Pleziervaartuig

Pleisterplaats

Zeilend bedrijfsvaartuig en rondvaartschip

Charterplaats – alleen toegestaan op de A en B steiger. Maximale toegestane verblijfsduur is maximaal 3x24 uur.

H steiger overwinterplaats – reserveringsbepaling van toepassing

FRO Kade

Pleziervaartuig

Pleisterplaats – alleen mogelijk op momenten dat de kade niet afgezet is.

Zeilend bedrijfsvaartuig of rondvaartschip

Charterplaats – afmeren alleen mogelijk tussen 6.00 uur en 0.00 uur.

Suderkade

Pleziervaartuig

Pleisterplaats

Zeilend bedrijfsvaartuig of rondvaartschip

Overwinterplaats – reserveringsbepaling van toepassing.

Nieuwe kade

Pleziervaartuig

Pleisterplaats

Zeilend bedrijfsvaartuig of rondvaartschip

Overwinterplaats – reserveringsbepaling van toepassing.

Hellingshaven

Pleziervaartuig

Pleisterplaats – schepen met een lengte tot maximaal 12 meter toegestaan.

Haven Warten

Stoomboatshaed

Pleziervaartuig

Pleisterplaats

Zeilend bedrijfsvaartuig of rondvaarschip

Charterplaats - Maximale toegestane verblijfsduur is maximaal 3x24 uur.

Overwinterplaats – reserveringsbepaling van toepassing.

Nijpaed

Pleziervaartuig

Pleisterplaats

Gemeente Leeuwarden

Overige kades in gemeente Leeuwarden

Pleziervaartuig

Pleisterplaats – alleen toegestaan aan de met toestemming van de gemeente aangelegde voorzieningen.

Alle kades, percelen of oevers in eigendom, huur of erfpacht van particulieren.

Gemeente Leeuwarden

Pleziervaartuig

Ligplaats voor één vaartuig toegestaan, mits dit de nautische doorvaart niet belemmerd en tot een maximale breedte van 6 meter gerekend vanuit de kade/oever;

In het geval de kade, het perceel of de oever grenst aan de Elfstedenvaarroute moet een minimale doorvaarbreedte van 10 meter behouden blijven.

Buitengebied

Gemeente Leeuwarden

Pleziervaartuig

Pleisterplaats, waarbij geldt dat voor het innemen van een ligplaats het niet toegestaan is:

Om aan te leggen in een rietkraag;

Te ankeren binnen een afstand van 5 meter van de rietkraag of andere locaties die door het college zijn aangewezen.

Snekerkade

Direct ten noord/oosten van de Verlaatsbrug

Historisch schip

Rondvaartplaats

Hoofdstuk 4 Slotbepalingen

Artikel 7: Inwerkingtreding

  • 1. Dit besluit treedt in werking één dag na publicatie.

  • 2. Bij inwerkingtreding van dit besluit vervalt het Aanwijzingsbesluit ligplaatsen, kaden en wallen welke is vastgesteld op 15 oktober 2019 en in werking is getreden op 1 december 2019.

  • 3. Dit besluit wordt aangehaald als: Aanwijzingsbesluit ligplaatsen.

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de vergadering van burgemeester en wethouders van 4 oktober 2022.

De burgemeester,

De secretaris,