Beleidsregel verblijfsontzegging Alkmaar

Geldend van 06-10-2022 t/m heden

Intitulé

Beleidsregel verblijfsontzegging Alkmaar

De burgemeester van Alkmaar,

overweegt;

dat in de Algemene plaatselijke verordening van de gemeente Alkmaar (Apv) de grondslag voor het opleggen van een verblijfsontzegging aan personen in verband met het verstoren van de openbare orde of veiligheid is opgenomen;

dat overlast in de openbare ruimte voor een belangrijk deel wordt veroorzaakt door personen wiens gedrag zich als volgt laat kenschetsen: samenscholen, intimiderend groepsgedrag, handel in drugs, openlijk drugsgebruik, geweldpleging, doelloos ophouden in portieken van woningen, winkels of parkeergarages, belemmeren van de vrije doorgang, schreeuwen, urineren, gebruiken van de wijk als afwerkplek, onvoorspelbare agressiviteit en het op een andere manier lastigvallen van bewoners en passanten. Dit gedrag brengt bij bewoners en passanten reële en concrete gevoelens van onveiligheid teweeg en laat zich naar blijkt niet veranderen door politieoptreden op basis van strafrechtelijke bepalingen of de Apv;

dat daarom in artikel 2:2, eerste lid, van de Apv is bepaald dat de burgemeester bevoegd is om, in het belang van de openbare orde of veiligheid, aan personen die de openbare orde of veiligheid verstoren een verbod op te leggen om zich gedurende een in dat verbod genoemd tijdvak te bevinden op in dat verbod aangewezen plaatsen (verblijfsontzegging);

dat in deze beleidsregel de burgemeester bepaalt hoe zij of de door of namens haar gemandateerde ambtenaren van de bevoegdheid als bedoeld in artikel 2:2, eerste lid, van de Apv gebruik maken;

dat het driehoeksoverleg als bedoeld in 13 van de Politiewet 2012 op 19 september 2022 heeft ingestemd met de manier waarop de bevoegdheid tot het opleggen van een verblijfsontzegging wordt uitgeoefend en met de omschrijvingen van overtredingen die tot een verblijfsontzegging kunnen leiden;

dat het opleggen van een verblijfsontzegging niet inhoudt dat er geen strafrechtelijke vervolging door de officier van justitie plaatsvindt tegen de gepleegde strafbare feiten;

gelet op het bepaalde in artikel 2:2, vierde lid, van de Apv;

besluit:

Vast te stellen de navolgende beleidsregel verblijfsontzegging Alkmaar;

Beleidsregel verblijfsontzegging Alkmaar

Artikel 1 Verblijfsontzegging

  • 1. De gedragingen waarvoor een verblijfsontzegging binnen en buiten de aangewezen gebieden binnen de gemeente Alkmaar kan worden opgelegd, zijn opgenomen in artikel 8.

  • 2. Voordat een verblijfsontzegging wordt opgelegd, ontvangt de betrokkene die zich voor de eerste keer schuldig heeft gemaakt aan een gedraging als genoemd in artikel 8, een schriftelijke waarschuwing. De waarschuwing wordt één keer gegeven en geldt alleen voor de aangewezen gebieden binnen de gemeente Alkmaar. De waarschuwing en het bekendmaken daarvan worden door de politie en de unit Veiligheid, team Handhaving vastgelegd in hun registratiesystemen.

  • 3. Afhankelijk van de ernst van de in artikel 8 opgenomen feiten of de combinatie daarvan kan van een waarschuwing worden afgezien.

  • 4. In afwijking van het tweede lid legt de burgemeester bij agressie en geweld tegen functionarissen met een publieke taak direct een verblijfsontzegging voor de duur van 12 weken op. Deze verblijfsontzegging kan ook worden opgelegd voor een gebied buiten de aangewezen gebieden binnen de gemeente Alkmaar. Onder agressie en geweld wordt verstaan: lichamelijke en verbale geweldplegingen, belaging, intimidatie of bedreiging gepleegd in of door omstandigheden die verband houden met het uitvoeren van de publieke taak (wel of niet door of gepaard gaande met beschadiging van goederen). Functionarissen met een publieke taak zijn onder andere politieambtenaren, ambulancepersoneel, brandweerpersoneel en medewerkers van gemeentelijke diensten.

  • 5. Als ten aanzien van de betrokkene binnen één jaar na de waarschuwing voor de tweede maal een gedraging als bedoeld in artikel 8 wordt geconstateerd, dan wordt een verbod als bedoeld in artikel 2:2, eerste lid, van de Algemene plaatselijke verordening opgelegd. Bij het overtreden van het verbod wordt een proces-verbaal op grond van artikel 2:2, tweede lid, in samenhang gelezen met artikel 5:1 van de Algemene plaatselijke verordening opgemaakt.

  • 6. De betrokkene die zich binnen zes maanden na het opleggen van een verblijfsontzegging in het zelfde gebied voor een volgende maal schuldig maakt aan een gedraging als genoemd in artikel 8 wordt, op grond van artikel 2, eerste lid, een verbod als bedoeld in artikel 2:2, eerste lid, van de Algemene plaatselijke verordening opgelegd. Bij het overtreden van het verbod wordt een proces-verbaal op grond van artikel 2:2, tweede lid, in samenhang gelezen met artikel 5:1 van de Algemene plaatselijke verordening opgemaakt.

Artikel 2 Duur van de verblijfsontzegging

  • 1. In de onderstaande tabel is de duur van de op te leggen verblijfsontzegging opgenomen:

  • Constatering

    Tijdvak

    tweede constatering

    ten hoogste twee weken

    derde constatering

    ten hoogste vier weken

    vierde constatering

    ten hoogste acht weken

    vijfde constatering en volgende constateringen

    ten hoogste twaalf weken

  • 2. Afhankelijk van de ernst van de in artikel 8 opgenomen feiten of de combinatie daarvan kan van het bepaalde in het eerste lid worden afgeweken.

  • 3. Als een verblijfsontzegging wordt bekendgemaakt terwijl al een verblijfsontzegging geldt, dan gaat de termijn van de nieuwe verblijfsontzegging in na afloop van de eerder opgelegde verblijfsontzegging.

Artikel 3 Waarschuwen en verblijfsontzegging tot en met twee weken

Tot het maken en bekendmaken van de waarschuwing en ook het opleggen en bekendmaken van een verblijfsontzegging voor de duur van maximaal twee weken namens de burgemeester – één en ander in overeenstemming met het Mandaatbesluit verblijfsontzegging Alkmaar – zijn bevoegd:

  • a.

    de ambtenaren, aangesteld voor de uitvoering van de politietaak als bedoeld in artikel 1, eerste lid en onder d, van het Besluit algemene rechtspositie politie;

  • b.

    de buitengewoon opsporingsambtenaren van de unit Veiligheid, team Handhaving.

Artikel 4 Verblijfsontzegging vanaf vier weken

Een verblijfsontzegging met een duur van ten hoogste vier, acht of twaalf weken, wordt door de burgemeester opgelegd.

Artikel 5 Zienswijze

  • 1. De betrokkene aan wie een voornemen tot een verblijfsontzegging wordt opgelegd, kan binnen drie dagen na het bekendmaken daarvan een zienswijze indienen bij de burgemeester.

  • 2. De betrokkene aan wie een voornemen tot een verblijfsontzegging in persoon wordt uitgereikt, wordt direct gewezen op de mogelijkheid om mondeling een zienswijze kenbaar te maken. Als van deze mogelijkheid gebruik wordt gemaakt, dan wordt de zienswijze in een proces-verbaal vastgelegd.

Artikel 6 Zwaarwegende belangen

Als de betrokkene kan aantonen dat er een zwaarwegend belang is om zich op een bepaalde plaats in het gebied op te houden, dan wordt in de verblijfsontzegging een looproute opgenomen. Het is de betrokkene in dat geval alleen toegestaan om die locatie via de aangegeven looproute te bereiken. Het gaat hierbij om belangen in de persoonlijke sfeer, zoals wonen, werken, het bezoek aan een huisarts, advocaat of hulpverleningsinstantie.

Artikel 7 Informatieplicht

  • 1. De burgemeester informeert de driehoek bedoeld in artikel 13 van de Politiewet 2012 door een jaarrapportage over het aantal uitgereikte verblijfsontzeggingen.

  • 2. De burgemeester informeert het openbaar ministerie en de politie over ingestelde rechtsmiddelen en de beslissing daarop.

Artikel 8 Strafbare feiten en openbare orde verstorende handelingen

Bij het constateren van de volgende openbare orde verstorende handelingen of strafbare feiten kan in het belang van de openbare orde en veiligheid een verblijfsontzegging worden opgelegd:

artikel 2:1 Algemene plaatselijke verordening (Apv)

samenscholing en ongeregeldheden

artikel 2:18 Apv

ordeverstoring

artikel 2:32 Apv

betreden gesloten woning, openbare inrichting of lokaal

artikel 2:36 Apv

hinderlijk gedrag en straatintimidatie op openbare plaatsen

artikel 2:37 Apv

verboden gebruik van drank

artikel 2:38 Apv

verboden gebruik lachgas

artikel 2:39 Apv

hinderlijk gedrag bij of in gebouwen en voor publiek toegankelijke ruimten

artikel 2:40 Apv

doen van natuurlijke behoefte

artikel 2:45 Apv

bedelarij

artikel 2:51 Apv

(drugs)handel en openlijk (drugs)gebruik

artikel 3:15 Apv

straatprostitutie

artikel 4:2 Apv

ventverbod

artikel 2 Opiumwet 1

verkopen enz. van harddrugs

artikel 3 Opiumwet 1

verkopen enz. van softdrugs

artikel 131 Wetboek van Strafrecht

opruiing

artikel 137c Wetboek van Strafrecht

belediging van groep mensen

artikel 138 Wetboek van Strafrecht

huisvredebreuk

artikel 141 Wetboek van Strafrecht

openlijke geweldpleging

artikel 180 Wetboek van Strafrecht

wederspannigheid tegen een ambtenaar

artikel 182 Wetboek van Strafrecht

ambtsdwang en wederspannigheid in vereniging

artikel 184 Wetboek van Strafrecht

negeren bevoegd gegeven ambtelijk bevel

artikel 239 Wetboek van Strafrecht

schennis van de eerbaarheid

artikel 246 Wetboek van Strafrecht

feitelijke aanranding van de eerbaarheid

artikel 267 Wetboek van Strafrecht

belediging van ambtenaar in functie

artikel 285 Wetboek van Strafrecht

bedreiging

artikel 300 Wetboek van Strafrecht

eenvoudige mishandeling

artikel 301 Wetboek van Strafrecht

mishandeling met voorbedachten rade

artikel 302 Wetboek van Strafrecht

zware mishandeling

artikel 303 Wetboek van Strafrecht

zware mishandeling met voordachten rade

artikel 306 Wetboek van Strafrecht

deelneming aan aanval of vechtpartij

artikel 317 Wetboek van Strafrecht

afpersing

artikel 318 Wetboek van Strafrecht

bedreiging

artikel 350 Wetboek van Strafrecht

vernieling

artikel 424 Wetboek van Strafrecht

straatschenderij

artikel 426 Wetboek van Strafrecht

verkeersbelemmering in staat van dronkenschap

artikel 431 Wetboek van Strafrecht

rumoer/burengerucht

artikel 453 Wetboek van Strafrecht

openbare dronkenschap

artikel 461 Wetboek van Strafrecht

verboden toegang onbevoegdheden

artikel 13, 26 of 27 Wet wapens en munitie

vervaardigen, voorhanden hebben of dragen verboden wapens

Artikel 9 Overgangsrecht

Als binnen een termijn van zes maanden voorafgaand aan de inwerkingtreding van deze beleidsregel één of meerdere verblijfsontzeggingen aan een persoon zijn opgelegd, dan is de duur van de volgende verblijfsontzeggingen afhankelijk van de langstdurende opgelegde verblijfsontzegging binnen die zes maanden.

Artikel 10 Slotbepalingen

  • 1. De Beleidsregel verblijfsontzegging Alkmaar, zoals het laatst gewijzigd bij besluit van 3 maart 2020, wordt ingetrokken.

  • 2. Deze beleidsregel treedt in werking op de dag na het bekendmaken daarvan.

  • 3. Deze beleidsregel worden aangehaald als: Beleidsregel verblijfsontzegging Alkmaar.

Ondertekening

Vastgesteld op 26 september 2022

mw. drs. A.M.C.G. (Anja) Schouten, burgemeester


Noot
1

Bij alleen het aanwezig hebben van een middel als bedoeld in artikel 2 of 3 van de Opiumwet kan slechts een verblijfsontzegging worden opgelegd als de aangetroffen hoeveelheid meer is dan die waarbij volgens de daarvoor geldende richtlijn politiesepot wordt toegepast.

Noot
1

Bij alleen het aanwezig hebben van een middel als bedoeld in artikel 2 of 3 van de Opiumwet kan slechts een verblijfsontzegging worden opgelegd als de aangetroffen hoeveelheid meer is dan die waarbij volgens de daarvoor geldende richtlijn politiesepot wordt toegepast.