Aanwijzingsbesluit uitzonderingen voederverbod

Geldend van 29-09-2022 t/m 07-11-2023 met terugwerkende kracht vanaf 01-07-2022

Intitulé

Aanwijzingsbesluit uitzonderingen voederverbod

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam,

gelezen het voorstel van de directeur van het cluster Stadsbeheer van 23 juni 2022;

gelet op artikel 2:60a, tweede lid, onderdeel b, van de Algemene plaatselijke verordening Rotterdam 2012;

overwegende, dat het gewenst is categorieën van gevallen aan te wijzen waarvoor het verbod tot het voeren van dieren op een openbare plaats of openbaar water niet geldt;

besluit:

Artikel 1

Op grond van artikel 2:60a, tweede lid, onderdeel b, van de Algemene plaatselijke verordening Rotterdam 2012 geldt het verbod om op een openbare plaats of openbaar water dieren te voeren niet:

  • a.

    voor medewerkers of vrijwilligers van de Stichting Zwerfkatten Rijnmond indien het voederen nodig is voor het uitoefenen van de werkzaamheden van de stichting;

  • b

    voor het lokken van vissen door sportvissers die in het bezit zijn van een geldige visvergunning.

Artikel 2

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het gemeenteblad waarin het wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 juli 2022.

Artikel 3

Dit besluit wordt aangehaald als: Aanwijzingsbesluit uitzonderingen voederverbod.

Ondertekening

Aldus vastgesteld op 20 september 2022.

Het college van burgemeester en Wethouders,

De secretaris,

V.J.M. Roozen

De burgemeester,

R.A.C.J. Simons, l.b.

Toelichting

Met dit besluit worden een aantal uitzonderingen geregeld op het voederverbod zoals dat is opgenomen in artikel 2:60a van de Algemene plaatselijke verordening Rotterdam.

Stichting Zwerfkatten Rijnmond heeft zich tot doel gesteld om verwilderde huiskatten te vangen, te steriliseren en indien niet anders mogelijk, terug te plaatsen in hun leefgebied. Zij vangen deze katten met behulp van vangkooien en voedsel om de kat in de kooi te lokken. Daarmee voeren ze feitelijk de katten. Ook wanneer een niet socialiseerbare kat na sterilisatie/castratie wordt teruggeplaatst wordt het dier nog een poosje gevoerd om het weer op krachten te laten komen.

Dit kan ook door vrijwilligers van de stichting worden gedaan.

De gemeente Rotterdam heeft een subsidierelatie met deze stichting waardoor in de subsidiebeschikking goede afspraken over het voederen kunnen worden gemaakt. Op deze manier blijft de gemeente op de hoogte in welke gebieden wordt bijgevoerd en of dit door medewerkers of vrijwilligers gebeurt.

Verder zal het bijvoeren van deze katten geen aantrekkende werking op ratten en andere kleine plaagdieren hebben omdat ratten prooidieren zijn voor katten.

Sportvissers gebruiken bij het uitoefenen van de vissport lokaas om de vissen naar de hengel te lokken.

Vissen is op moment in de openbare wateren van de gemeente Rotterdam op aangewezen plekken in de openbare ruimte toegestaan indien de visser in het bezit is van een geldige visvergunning. Er zijn verschillende soorten visvergunningen maar voor deze aanwijzing is van belang dat de sportvisser een vergunning heeft om op die plek en op dat tijdstip te mogen vissen.

Deze manier van voeren zal niet of nauwelijks bijdragen aan de aanwezigheid van voedsel op straat. Er wordt daarom geen aantrekkende werking op ratten en andere plaagdieren verwacht.

Dit gemeenteblad ligt ook ter inzage bij het Concern Informatiecentrum Rotterdam (CIC): 010-267 2514 of bir@rotterdam.nl

Bezwaar

Belanghebbenden kunnen tegen dit besluit binnen zes weken na datum van verzending ervan een bezwaarschrift indienen bij de burgemeester. Dit bezwaarschrift moet ondertekend zijn en ten minste bevatten:

  • naam en adres van de indiener;

  • telefoonnummer van de indiener, zodat contact opgenomen kan worden om samen te bespreken wat de beste aanpak van het bezwaarschrift is;

  • datum bezwaarschrift;

  • de gronden van het bezwaar;

  • een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar zich richt.

U wordt verzocht tevens een kopie van dit besluit mee te zenden.

Het bezwaarschrift moet worden gezonden naar:

de burgemeester, t.a.v. de Algemene Bezwaarschriftencommissie,

postbus 1011,

3000 BA te ROTTERDAM.

Faxnummer Algemene Bezwaarschriftencommissie: (010) 267 6300.

U kunt uw bezwaarschrift ook via internet indienen via het webformulier. Dit is te vinden onder het kopje 'Formulier' op de website www.rotterdam.nl/pdc:bezwaar_indienen. U heeft daarvoor wel een DigiDcode, of als bedrijf een E-herkenning, nodig. Deze kunt u aanvragen via www.digid.nl, respectievelijk www.eherkenning.nl.

U kunt, indien u een bezwaarschrift bij de burgemeester heeft ingediend, een verzoek om voorlopige voorziening (o.a. schorsing) indienen bij: Rechtbank Rotterdam, sector Bestuursrecht, Postbus 50951,3007 BM te ROTTERDAM.

Voor een dergelijk verzoek is griffierecht verschuldigd.