Beleidsregels coulance en bezwaarafhandeling naheffingsaanslagen parkeren Rijswijk

Geldend van 15-09-2022 t/m heden

Intitulé

Beleidsregels coulance en bezwaarafhandeling naheffingsaanslagen parkeren Rijswijk

Overwegende dat:

Er duidelijkheid gewenst is over de wijze waarop omgegaan wordt met het opleggen van naheffingsaanslagen en afhandeling van bezwaar tegen naheffingsaanslagen parkeerbelasting in Rijswijk.

Gelet op:

  • de Gemeentewet (artikel 225)

  • de Algemene Wet inzake Rijksbelastingen

  • de Algemene wet bestuursrecht (art. 4:81 lid 1)

  • de Algemene wet bestuursrecht (art. 10:22 Awb)

Het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Rijswijk besluit :

de Beleidsregels coulance en bezwaarafhandeling naheffingsaanslagen parkeren Rijswijk vast te stellen.

Vastgesteld bij besluit van het college van burgemeester en wethouders van 6 september 2022.

Dit besluit treedt in werking op 15 september 2022 na bekendmaking in het elektronisch gemeenteblad waarin het wordt geplaatst. De gemeente gebruikt hiervoor de website www.officielebekendmakingen.nl.

Bovengenoemd besluit wordt als service ook gepubliceerd in het huis-aan-huisblad Groot Rijswijk. Tevens wordt dit besluit als service beschikbaar gesteld via de website www.overheid.nl en op de website van de gemeente Rijswijk.

Ook kunt u via de publieksbalie 7 tegen betaling een afschrift van het besluit verkrijgen. Deze balie bevindt zich in het stadhuis, Bogaardplein 15 en is geopend op maandag en vrijdag van 09:00 uur tot 12:00 uur en dinsdag, woensdag en donderdag van 09:00 uur tot 17:00 uur.

Inleiding

De gemeente Rijswijk wil eenduidige en transparante besluitvorming borgen in het proces van de naheffingsaanslagen parkeerbelasting (hierna: “naheffing”). Daarnaast wil de gemeente bij storingen proactief handelen in het belang van de burger en bij vaker voorkomende bezwaren tegen naheffingsaanslagen duidelijkheid scheppen over de wijze waarop deze worden afgehandeld. Om dit doel te behalen zijn de voorliggende beleidsregels coulance en bezwaarafhandeling naheffingsaanslagen parkeren Rijswijk (kortweg: “beleidsregels naheffingsaanslagen parkeren Rijswijk”) opgesteld.

We maken in deze beleidsregels naheffingsaanslagen parkeren Rijswijk onderscheid tussen het proactief toepassing en het reactief toepassen van de beleidsregels.

In deze beleidsregels verstaan we onder:

  • a.

    naheffing: een naheffingsaanslag parkeerbelasting, inhoudende de navordering van de verschuldigde parkeerbelasting vermeerderd met de gemeentelijke kosten. De naheffingsaanslag wordt opgelegd indien het kenteken wordt geregistreerd en er wordt geconstateerd dat er geen parkeerrecht is.

  • b.

    parkeerrecht: de definitie parkeerrecht indiceert dat de kentekenhouder de verschuldigde parkeerbelasting heeft voldaan voor de parkeeractie uitgevoerd met het betreffende kenteken.

    Dit kan door middel van de volgende vier mogelijkheden:;

    • men is in het bezit van een geldige parkeervergunning;

    • men meldt een kenteken aan en af op een parkeervergunning, via de daarbij behorende webapp van het parkeervergunningensysteem of door te bellen naar het telefoonnummer (070) 326 1950;

    • men meldt een kenteken aan en af via belparkeren, dit kan telefonisch of door het gebruik van een app met een aanbieder waarmee de gemeente een overeenkomst heeft. Op het moment van vaststelling van deze beleidsregels is dit mogelijk via Parkmobile, Parkline, Stadsparkeren, Yellowbrick, SMSParking, ANWB app en EasyPark;

    • men meldt een kenteken aan bij een parkeerautomaat.

  • c.

    parkeerbelasting: de belasting bedoeld in art. 225 lid 1 Gemeentewet.

De in deze beleidsregels opgenomen situaties betreffen geen limitatieve opsomming. De genoemde soorten bezwaar met de daaraan gekoppelde onderzoeken en uitspraken zijn te beschouwen als richtlijnen aan de heffingsambtenaar voor de meest voorkomende gevallen.

Artikel 1. Proactief toepassen beleidsregels naheffingsaanslagen parkeren Rijswijk

Het proactief toepassen van de beleidsregels naheffingsaanslagen parkeren Rijswijk houdt in dat het daadwerkelijk opleggen van naheffingen wordt tegengehouden. Als sprake is van een van de hieronder benoemde situaties wordt een naheffing dus niet verzonden.

In onderstaande situaties is er sprake van een gemeente-brede storing en worden proactief de naheffingsaanslagen parkeren Rijswijk tegengehouden;

  • a.

    Alle parkeerautomaten in de gehele gemeente zijn buiten gebruik door een storing.

  • b.

    De parkeerautomaten en belparkeerders zijn buiten gebruik door een storing.

  • c.

    De parkeerrechten van vergunninghouders in de gehele gemeente worden niet geregistreerd door een storing in de parkeerrechtendatabase of het vergunningensysteem.

    Naast de gemeente-brede storingen worden ook bij onderstaande situatie proactief de beleidsregels naheffingsaanslagen parkeren Rijswijk toegepast. Dit houdt in dat het daadwerkelijk opleggen van naheffingen wordt tegengehouden. Deze naheffingen worden niet opgelegd wanneer sprake is van de hieronder benoemde situatie.

  • d.

    De parkeerrechten van vergunninghouders in één of meerdere zone(s) of een soort vergunning worden niet geregistreerd door een storing in de parkeerrechtendatabase of het vergunningensysteem.

Artikel 1.1. Intrekken naheffingsaanslagen

In het geval naheffingen parkeren in bovengenoemde situaties in artikel 1. onverhoopt toch reeds zijn verstuurd zullen alle naheffingen die binnen deze situatie vallen reactief worden ingetrokken.

Artikel 2. Reactief toepassen beleidsregels naheffingsaanslagen parkeren Rijswijk

Het reactief toepassen van de beleidsregels naheffingsaanslagen parkeren Rijswijk houdt in dat deze worden toegepast nadat de belastingplichtige een formeel bezwaar heeft ingediend tegen de ontvangen naheffing.

Het daadwerkelijk opleggen van naheffingen zal volgens het gebruikelijke proces plaatsvinden. Dus naheffingen worden opgelegd en men dient bezwaar te maken indien men van mening is dat er grond is om de beleidsregels toe te passen.

In onderstaande situaties is er sprake van het reactief toepassen van de beleidsregels naheffingsaanslagen parkeren Rijswijk;

Artikel 2.1. Gegrond bezwaar i.v.m. technische storing

Indien er sprake is van een storing, waarbij het individuele producten/systemen betreft, worden de beleidsregels naheffingsaanslagen parkeren Rijswijk reactief toegepast. Het opleggen van de naheffingen zal in dit geval volgens het gebruikelijke proces plaatsvinden.

In de onderstaande situaties wordt er na het reactief toepassen van de beleidsregels naheffingsaanslagen parkeren Rijswijk een bezwaar gegrond verklaard;

  • a.

    Men heeft vanwege een defecte parkeerautomaat gebruik gemaakt van een alternatieve (nabijgelegen) parkeerautomaat, maar in een goedkopere zone. Door te bewijzen dat wel parkeerbelasting is voldaan (met een betalingsbewijs of bankafschrift) op het moment dat de naheffingsaanslag werd opgelegd, dan wel in een goedkopere zone, en na gemeentelijke bevestiging van de defecte parkeerautomaat, wordt een bezwaar gegrond verklaard.

  • b.

    De mogelijkheid tot het aanmelden van een kenteken op een parkeervergunning via de daarbij behorende webapp van het parkeervergunningensysteem, is niet beschikbaar vanwege een storing. Door te bewijzen dat men vanwege de storing niet heeft kunnen aanmelden en na gemeentelijke bevestiging van de storing, wordt een bezwaar gegrond verklaard.

  • c.

    Door te bewijzen dat het kenteken foutief is herkend, wordt een bezwaar gegrond verklaard.

  • d.

    Door te bewijzen dat de naheffing op een foutieve locatie is geregistreerd, wordt een bezwaar gegrond verklaard.

  • e.

    Door te bewijzen dat het parkeerrecht binnen 7 minuten van de naheffing registratie is gestart, wordt een bezwaar gegrond verklaard.

  • f.

    Door te bewijzen dat de naheffing binnen 10 minuten na afloop van het parkeerrecht is geregistreerd, wordt een bezwaar gegrond verklaard.

  • g.

    Door te bewijzen dat men ten tijde van het opleggen van de naheffingsaanslag in het bezit was van een ter plaatse geldige parkeervergunning met een vast of aangemeld kenteken, wordt een bezwaar gegrond verklaard.

Artikel 2.2. Gegrond bezwaar i.v.m. menselijke fouten

In de onderstaande situaties wordt er na het reactief toepassen van de beleidsregels naheffingsaanslagen parkeren Rijswijk een bezwaar gegrond verklaard in verband met menselijke fouten;

  • a.

    Door te bewijzen (met een betalingsbewijs of bankafschrift) dat men wel de parkeerbelasting heeft voldaan, bij afwijking van maximaal 2 karakters in het kenteken, als duidelijk/logische verklaarbare omgedraaide combinaties, wordt een bezwaar gegrond verklaard.

  • b.

    Door te bewijzen (met een betalingsbewijs of bankafschrift) dat men wel de parkeerbelasting heeft voldaan, maar heeft betaald voor een andere zone met een gelijk of hoger tarief, wordt een bezwaar gegrond verklaard.

  • c.

    Door te bewijzen dat er sprake was van een (tijdelijk) ander voertuig bij een parkeervergunning, bijvoorbeeld omdat de auto bij garage stond, wordt een bezwaar gegrond verklaard.

  • d.

    Door te bewijzen dat men het kenteken niet (tijdig) aangepast heeft op een parkeervergunning, wordt een bezwaar gegrond verklaard. Het gaat hierbij alleen om vaste parkeerrechten of kentekens die aangemeld staan op een parkeervergunning wisselende voertuigen of gehandicapten bestuurders/passagiers. Dit wordt één keer per kalenderjaar toegepast, en is enkel van toepassing op de naheffingen die in de bewuste periode van het verkrijgen van een nieuw voertuig tot het aanpassen van het kenteken op de vergunning, zijn geregistreerd.

Artikel 2.3 Gegrond bezwaar i.v.m. ‘overmacht’ of coulance

In de onderstaande situaties wordt er na het reactief toepassen van de beleidsregels naheffingsaanslagen parkeren Rijswijk een bezwaar gegrond verklaard;

  • a.

    Door te bewijzen dat men vanwege een overmacht situatie niet (tijdig) kon voldoen aan de verplichting om parkeerbelasting te voldoen, wordt een bezwaar gegrond verklaard.

    Uit coulance kan de volgende regeling worden toegepast nadat de burger een formeel bezwaar heeft ingediend tegen de eerste ontvangen naheffing;

  • b.

    Er sprake is van meerdere naheffingen in de periode van het opleggen van de 1ste naheffing tot en met 3 dagen na verzending van de 1ste naheffing, binnen hetzelfde reguleringsgebied. Deze coulance wordt toegepast na het indienen van een formeel bezwaar via het gebruikelijke proces (tegen de eerste opgelegde naheffing), één keer per kalenderjaar, per uniek kenteken en kentekenhouder, voor geheel Rijswijk.

    Bijvoorbeeld; wanneer er op maandag 10 januari de 1ste naheffing wordt opgelegd in zone 1 en wordt verzonden op 14 januari, dat alle nieuw, geregistreerde naheffingen in zone 1 tussen 10 januari en 17 januari nadat men in bezwaar is gegaan, worden vernietigd.

    Op naheffingen die zijn opgelegd later dan 3 dagen na verzending van de eerste naheffing is deze coulanceregeling niet meer van toepassing. De kentekenhouder heeft immers voldoende tijd gehad om kennis te nemen van het feit dat er sprake is van betaald parkeren in Rijswijk en om actie te ondernemen om in het vervolg wel een geldig parkeerrecht te verkrijgen/hebben.

    De bovenstaande coulanceregeling 2.3 lid b is ook van toepassing in de onderstaande situaties;

  • c.

    Men heeft geparkeerd op een door de betreffende kentekenhouder aangevraagde gehandicaptenparkeerplaats op kenteken (onderbord) zonder parkeervergunning of zonder het kenteken (tijdig) aan te melden.

  • d.

    Men heeft, met een gehandicaptenkaart, geparkeerd op een reguliere parkeerplaats (geen gehandicaptenparkeerplaats) zonder geldig parkeerrecht.

Artikel 2.4. Ongegrond bezwaar;

Als niet bewezen kan worden dat (voldoende) parkeerbelasting is voldaan zal een bezwaar tegen een naheffing ongegrond verklaard worden. In bijvoorbeeld de onderstaande situaties zal een bezwaar ongegrond worden verklaard;

  • a.

    als een parkeerrecht meer dan 7 minuten na een naheffing start of al meer dan 10 minuten verlopen is;

  • b.

    als betaald is voor een verkeerde zone met een lager parkeertarief, met uitzondering van de situatie omschreven in artikel 2.1.a;

  • c.

    als men in het bezwaar stelt dat:

    • o

      “ik wist niet dat er betaald moest worden”,

    • o

      “ik was maar even weg”,

    • o

      “ik was aan het laden/lossen” (zonder aantoonbare activiteit),

    • o

      “ik liet iemand in-/uitstappen” (zonder aantoonbare activiteit);

  • d.

    als uit het bezwaar blijkt dat niet (voldoende) parkeerbelasting is voldaan met als reden bijvoorbeeld:

    • o

      “de parkeerautomaat deed het niet”,

    • o

      “de belparkeerapp deed het niet”,

    • o

      “de webapp (bezoekers) deed het niet”

    • o

      “ik heb mijn vergunning niet op tijd verlengd”,

  • met uitzondering van de in artikel 1 a t/m d en artikel 2.1 benoemde situaties.

De beleidsregels naheffingsaanslagen parkeren Rijswijk worden gepubliceerd via www.rijswijk.nl/parkeren en via www.officielebekendmakingen.nl

Ondertekening

Rijswijk, 6 september 2022

Burgemeester en wethouders,

de secretaris,

P.M. Schuit

de burgemeester (wnd)

mr. drs. G.A.A. Verkerk

Toelichting beleidsregels coulance en bezwaarafhandeling naheffingsaanslagen parkeren Rijswijk.

Om bij storingen proactief te kunnen handelen in het belang van de burger en om bij vaker voorkomende bezwaren tegen naheffingsaanslagen (hierna: “naheffing”) duidelijkheid te scheppen over de wijze waarop deze worden afgehandeld en eenduidige en transparante besluitvorming te borgen zijn de voorliggende beleidsregels coulance en bezwaarafhandeling naheffingsaanslagen parkeren Rijswijk (kortweg: “beleidsregels naheffingsaanslagen parkeren Rijswijk”) opgesteld.

Deze beleidsregels zijn opgesteld door team Parkeren Auto en Fiets in samenwerking met de heffingsambtenaar, (parkeer)handhaving, het parkeerloket van Publieke Dienstverlening, team Juridische Zaken en de externe partners welke de afhandeling van de naheffingen en beoordeling van bezwaarschriften verzorgen. Het beleid is daarnaast door externe specialisten1 op juridische- en op fiscale aspecten getoetst.

Wettelijk kader

De bevoegdheid tot het opleggen van een naheffingsaanslag ligt bij de heffingsambtenaar. Deze is op voet van art. 231 lid 2 onder b Gemeentewet aangewezen door het college. Het college kan de heffingsambtenaar op grond van art. 10:22 lid 1 Awb instructies geven bij de uitoefening van de toegedeelde bevoegdheid. Middels deze beleidsregels in de zin van art. 4:81 Awb geeft het college de heffingsambtenaar richtlijnen om zijn heffende bevoegdheid ter zake van de parkeerbelasting uit te oefenen.

Art 4.81 Awb. lid 1: “Een bestuursorgaan kan beleidsregels vaststellen met betrekking tot een hem toekomende of onder zijn verantwoordelijkheid uitgeoefende, dan wel door hem gedelegeerde bevoegdheid.“

Art 10.22 Awb. lid 1:

“Indien een bevoegdheid tot het nemen van besluiten bij wettelijk voorschrift is toegedeeld aan een persoon of college, werkzaam onder de verantwoordelijkheid van een bestuursorgaan, kan dit bestuursorgaan per geval of in het algemeen instructies geven ter zake van de uitoefening van de toegedeelde bevoegdheid.”

Jurisprudentie

Het Hof Amsterdam heeft beslist dat ook als er een misverstand kan bestaan over de vraag of voor parkeren betaald moet worden de parkeerder een onderzoeksplicht heeft. Er mag volgens het hof van de parkeerder worden verwacht dat hij/zij bij aanvang van de parkeeractie voldoende onderzoekt of op deze locatie betaald parkeren van kracht is en of men dus parkeerbelasting verschuldigd is. Dit houdt volgens het hof in dat men, alvorens te parkeren, oplet op hij/zij bebording ‘betaald parkeren’, dan wel een parkeerautomaat, passeert, en dat men nadat er geparkeerd is zich enigszins inspant om te onderzoeken of er voor het parkeren op deze locatie parkeerbelasting verschuldigd is. In het kort, de gemeente dient de parkeerder te informeren en de parkeerder dient te onderzoeken of er parkeerbelasting verschuldigd is de betreffende locatie.

Bevoegdheden

De medewerkers van de externe partij welke de afhandeling van de naheffingen en beoordeling van bezwaarschriften verzorgen zijn bevoegd om namens de heffingsambtenaar van de gemeente Rijswijk, in relatie tot bezwaarschriften, (coulance) besluiten te nemen over opgelegde naheffingen. Zij passen de beleidsregels naheffingsaanslagen parkeren Rijswijk toe zoals dat door het college van Burgemeester en Wethouders vastgesteld. Bij technische storingen of menselijke fouten kunnen medewerkers van het parkeerloket Rijswijk, beleidsmedewerker Parkeren, senioren KCC of senior handhavers in overleg met de ketenregisseur parkeren1 (vier-ogen principe) adviseren om een naheffing te seponeren zonder dat een formeel bezwaar tegen een naheffing is ingediend.

In alle andere gevallen dient via het reguliere proces bezwaar te worden ingediend tegen een opgelegde naheffing. Het parkeerloket Rijswijk kan hierbij indien nodig ondersteunen.

Uitgangspunten

Bij het opstellen van de beleidsregels naheffingsaanslagen parkeren Rijswijk zijn de volgende uitgangspunten gehanteerd:

  • Parkeerregulering in Rijswijk is ingesteld om de bereikbaarheid te waarborgen en de schaarse ruimte goed te verdelen: “de juiste parkeerder op de juiste plaats op het juiste tijdstip”;

  • Van een naheffing moet een lerend effect uitgaan. De naheffing is geen onderdeel van een verdienmodel, een naheffing is een middel om (parkeer)gedrag te beïnvloeden.

  • Uitvoering geven aan behoorlijk bestuur; gelijke gevallen gelijk behandelen, eenduidigheid, transparantie en voorkomen van willekeur.

  • Er zijn situaties waarbij achteraf blijkt dat wel voldaan is aan de plicht om parkeerbelasting te betalen, maar deze door een invoerfout niet door het systeem is herkend. De parkeerder was te goeder trouw en heeft daarom recht op coulance.

Toepassing beleidsregels coulance en bezwaarafhandeling naheffingsaanslagen parkeren Rijswijk

Om een geldig parkeerrecht te verkrijgen om in gereguleerd gebied te parkeren, dient men parkeerbelasting te voldoen. Men kan door middel van de volgende vier mogelijkheden een parkeerrecht verkrijgen;

  • men is in het bezit van een geldige parkeervergunning;

  • men meldt een kenteken aan en af op een parkeervergunning, via de daarbij behorende webapp van het parkeervergunningensysteem of door te bellen naar het telefoonnummer (070) 326 1950;

  • men meldt een kenteken aan en af via belparkeren, dit kan telefonisch of door het gebruik van een app (Parkmobile, Parkline, Stadsparkeren, Yellowbrick, SMSParking, ANWB app, EasyPark);

  • men meldt een kenteken aan bij een parkeerautomaat.

De beleidsregels naheffingsaanslagen parkeren Rijswijk zijn gebaseerd op de bovengenoemde mogelijkheden tot het verkrijgen van een geldig parkeerrecht.

We maken in de beleidsregels naheffingsaanslagen parkeren Rijswijk onderscheid tussen:

  • Proactief toepassen beleidsregels naheffingsaanslagen parkeren Rijswijk

    Het proactief toepassen van de beleidsregels naheffingsaanslagen parkeren Rijswijk houdt in dat het daadwerkelijk opleggen van naheffingen wordt tegengehouden. Deze potentiële naheffingen worden mogelijk niet opgelegd / niet verstuurd wanneer sprake is van de benoemde situaties.

  • Reactief toepassen coulancebeleid parkeren Rijswijk

    Het reactief toepassen van de beleidsregels naheffingsaanslagen parkeren Rijswijk houdt in dat dit wordt toegepast nadat de burger een formeel bezwaar heeft ingediend tegen de ontvangen naheffing.

    Het daadwerkelijk opleggen van naheffingen zal volgens het gebruikelijke proces plaatsvinden. Dus naheffingen worden opgelegd en men dient bezwaar te maken indien men van mening is dat er grond is om de beleidsregels toe te passen.

Bij een storing van één of een aantal parkeerautomaten worden de beleidsregels naheffingsaanslagen parkeren Rijswijk niet proactief toegepast. Er bestaat de mogelijkheid om van een andere, nabijgelegen parkeerautomaat gebruik te maken of via belparkeren een parkeerrecht te verkrijgen.

Aangezien er diverse mogelijkheden zijn om een parkeerrecht te verkrijgen is een defecte parkeerautomaat geen reden om niet te voldoen aan de verplichting parkeerbelasting te betalen. In het geval dat de parkeerautomaat defect blijkt, kan men het op de automaat vermelde telefoonnummer bellen om het defect door te geven. Men zal worden geadviseerd te betalen bij een andere automaat of via belparkeren. De storingsdienst zal tevens meekijken of het mogelijk is om op afstand de storing te verhelpen.

Bij een storing bij één of meerdere belparkeerders worden de beleidsregels naheffingsaanslagen parkeren Rijswijk niet toegepast. Het gebruik van een belparkeerapp is een verlengde op de gemeentelijke voorzieningen. Zo zijn de parkeerautomaten ten tijde van een storing van een belparkeerder wel beschikbaar en biedt de gemeente nog altijd de mogelijkheid om een parkeerrecht te verkrijgen.

Bij aan- en afmelden van een kenteken via belparkeren neemt de gemeente Rijswijk geen verantwoordelijkheid voor het functioneren en werkwijze van de betreffende belparkeerapp.

Bij aan- en afmelden van een kenteken via de webapp van het parkeervergunningensysteem of via belparkeren neemt de gemeente Rijswijk geen verantwoordelijkheid voor het al dan niet functioneren van de benodigde internetverbinding van de parkeerder of vergunninghouder. Dit is de eigen verantwoordelijkheid van de parkeerder of vergunninghouder.

De beleidsregels naheffingsaanslagen parkeren Rijswijk staan los van de aan- en afmeld coulance die technisch is opgenomen in de software bij de scanauto. Als een scan wordt gemaakt door de scanauto op tijdstip x, wordt het parkeerrecht gecontroleerd op tijdstip x + 7 minuten (coulancetijd). Men heeft dus altijd nog 7 minuten om zich via belparkeren, een parkeerautomaat of een vergunning met aan-afmeld rechten aan te melden. Ook is ingebouwd dat er na afloop van een parkeerrecht nog 10 minuten coulancetijd is.

In de beleidsregels wordt de term “bewijzen” gebruikt, de zwaarste vorm van bewijslast. In veel gevallen kan bewijs ook uit verschillende systemen gehaald worden door degene die het bezwaar afhandelt. Ook kan op basis van informatie uit de verschillende systemen getoetst worden of hetgeen bezwaarmaker beweerd klopt met de vastgelegde feiten.

Wettelijke bepalingen opleggen naheffingen

Er zijn wettelijke regels rond het al dan niet kunnen opleggen van naheffingen. Deze regels zijn daarom niet opgenomen in het coulancebeleid. Voor de duidelijkheid worden deze regels in deze toelichting benoemd:

  • a.

    Gemeentewet artikel 225 lid 6:

    “De belasting wordt niet geheven van degene die ingevolge het vijfde lid is aangemerkt als degene die het voertuig heeft geparkeerd, indien deze aannemelijk maakt dat ten tijde van het parkeren een ander tegen zijn wil van het voertuig gebruik heeft gemaakt en dat hij dit gebruik redelijkerwijs niet heeft kunnen voorkomen.”

    Met andere woorden als bewezen is dat het voertuig of de kentekenplaat ten tijde van de geregistreerde naheffing gestolen was of het voertuig tegen de wil van de kentekenhouder is gebruikt wordt een naheffing vernietigd.

  • b.

    Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990) artikel 1 begripsbepalingen

    “parkeren: het laten stilstaan van een voertuig anders dan gedurende de tijd die nodig is voor en gebruikt wordt tot het onmiddellijk in- of uitstappen van passagiers of voor het onmiddellijk laden of lossen van goederen;”

    Met andere woorden als bewezen wordt dat een stopactie voor het onmiddellijk laten in- of uitstappen van een passagier of een laad-losactie door de scanauto onterecht is gezien als een parkeeractie, wordt een naheffing vernietigd.

Combinatie van een naheffing met wet Mulder overtreding

Naheffen is mogelijk waar het gaat om parkeren op een plaats waar dat niet verboden is ingevolge een wettelijk voorschrift op basis van artikel 225 lid 2 Gemeentewet. Voor plaatsen waar het verboden is te parkeren resteert een sanctie op basis van de Wet Administratieve Handhaving Verkeersvoorschriften/wet Mulder. Wanneer in een gereguleerd gebied niet overlast gevend maar toch fout wordt geparkeerd, bijvoorbeeld met één wiel op de stoep, is de gemeente niet verplicht een Mulderbon uit te schrijven. Er zal echter niet tegelijkertijd met een naheffing en een Mulderbon worden gehandhaafd.

Evaluatie en Communicatie

De beleidsregels naheffingsaanslagen parkeren Rijswijk worden jaarlijks door de betrokken teams en externe partijen geëvalueerd. Indien daartoe aanleiding bestaat zal het beleid worden geactualiseerd.

De gemeente Rijswijk hecht er waarde aan om transparant en eenduidig te zijn over de uitgangspunten van de beleidsregels naheffingsaanslagen parkeren Rijswijk en de uitwerking daarvan. De beleidsregels naheffingsaanslagen parkeren Rijswijk zal worden gepubliceerd via www.rijswijk.nl/parkeren en via www.officielebekendmakingen.nl


Noot
1

Van den Bosch & Partners