Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR680494
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR680494/2
Verordening reparatie-uitkering bij werkloosheid
Geldend van 06-09-2024 t/m heden met terugwerkende kracht vanaf 01-05-2024
Intitulé
Verordening reparatie-uitkering bij werkloosheidHet Dagelijks Bestuur van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond,
Overwegende dat:
- de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra) niet van toepassing is op de ambtenaren van de Veiligheidsregio (artikel 11.2 Aanpassingswet Wnra);
- De rechtspositionele regelingen van de gemeente Rotterdam als gevolg van de Wnra en CAO gemeenten zullen wijzigen en niet meer van toepassing zullen zijn op de ambtenaren van de veiligheidsregio;
- op 26 juni 2019 derhalve het besluit is genomen dat de rechtspositionele regelingen, waaronder de Verordening reparatie-uitkering bij werkloosheid, van de gemeente Rotterdam zoals die golden op 31 december 2019 voor zover de VRR deze volgt over te nemen en voor de VRR vast te stellen als zijnde eigen rechtspositie;
- de Verordening reparatie-uitkering bij werkloosheid zoals die gold op 31 december 2019 in de gemeente Rotterdam ook door de Veiligheidsregio in geconsolideerde vorm dient te worden gepubliceerd;
gelet op:
- artikel 125 van de Ambtenarenwet in samenhang met artikel 11.2 Aanpassingswet WNRA;
- artikel 33b, eerste lid, onder c van de Wet gemeenschappelijke regelingen;
besluit vast te stellen:
Verordening reparatie-uitkering bij werkloosheid
Artikel 1 Werkingssfeer reparatie-uitkering
Deze verordening regelt de reparatie-uitkering van de ambtenaar, die recht heeft op een uitkering op grond van de Werkloosheidswet of van wie de uitkering op grond van de Werkloosheidswet is geëindigd, maar die op grond van de Werkloosheidswet zoals die gold op 31 december 2015 nog recht op een uitkering zou hebben gehad.
Artikel 2 Begripsbepalingen
Voor de toepassing van deze verordening wordt verstaan onder:
-
a. arbeidsverleden: arbeidsverleden als bedoeld in de Werkloosheidswet;
-
b. CAR: Collectieve Arbeidsvoorwaarden Regeling sector gemeenten;
-
c. gemeentelijke sector: de gemeenten en gemeenschappelijke regelingen, die de CAR van toepassing hebben verklaard;
-
d. herleving: herleving overeenkomstig de Werkloosheidswet;
-
e. reparatie-uitkering: uitkering die de toegekende WW-uitkering in opbouw en duur aanvult naar het niveau op 31 december 2015;
-
f. SV-maandloon: SV-maandloon als bedoeld in de Werkloosheidswet met het maximum, bedoeld in de Wet financiering sociale verzekeringen.
-
g. UWV: Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen;
-
h. werkloos: werkloos als bedoeld in de Werkloosheidswet;
-
i. werkloosheidsuitkering: WW-uitkering en reparatie-uitkering tezamen;
-
j. WW-uitkering: uitkering op grond van de Werkloosheidswet;
-
k. WW: Werkloosheidswet.
Artikel 3 Recht reparatie-uitkering
-
1. De ambtenaar heeft recht op een reparatie-uitkering indien:
- a.
de werkloosheid aansluitend op de WW-uitkering voortduurt; en
- b.
de WW-opbouw lager is bij een arbeidsverleden vanaf 10 jaar op grond van de WW, dan zou hebben gegolden op grond van de WW op 31 december 2015; of
- c.
een WW-uitkering met een kortere duur is toegekend op grond van de WW, dan zou hebben gegolden op grond van de WW op 31 december 2015.
- a.
-
2. De ambtenaar legt de benodigde gegevens en informatie van het UWV aan de gemeente over die van invloed kunnen zijn op het recht, de hoogte en de duur van de reparatie-uitkering.
Artikel 4 Opbouw en duur reparatie-uitkering
-
1. De opbouw van de reparatie-uitkering voor de ambtenaar die werkloos wordt met meer dan 10 jaar arbeidsverleden, bedraagt een halve maand per dienstjaar.
-
2. De opbouw van de reparatie-uitkering voor de ambtenaar die werkloos wordt met meer dan 24 jaar arbeidsverleden, bedraagt een maand per verstreken kalenderkwartaal.
-
3. De duur van de reparatie-uitkering is gelijk aan het verschil tussen de duur van de WW-uitkering op 31 december 2015 en de duur van de WW-uitkering op of na 1 januari 2016 inclusief de opschuiving van de einddatum door herleving.
Artikel 5 Hoogte reparatie-uitkering
-
1. De reparatie-uitkering heeft dezelfde hoogte als de WW-uitkering als deze niet zou zijn geëindigd.
-
2. De volledige reparatie-uitkering is gebaseerd op 36 uur per week werkloosheid. Als sprake is van minder dan 36 uur per week werkloosheid, wordt het bedrag van de reparatie-uitkering berekend naar rato van het aantal uren dat de ambtenaar werkloos is.
-
3. De reparatie-uitkering wordt geïndexeerd met de generieke salarisverhoging in de gemeentelijke sector.
Artikel 6 Sancties reparatie-uitkering
Het college van burgemeester en wethouders maakt een sanctieregeling op grond waarvan sancties kunnen worden toegepast op de uitbetaling van de reparatie-uitkering. Onderdeel van de sanctieregeling is de plicht die de ambtenaar heeft om het college van burgemeester en wethouders te informeren over alles wat van invloed kan zijn op de duur en hoogte van de reparatie-uitkering.
Artikel 7 Premie reparatie-uitkering
-
1. Het college van burgemeester en wethouders heft vanaf 1 januari 2018 maandelijks een werknemerspremie op het bruto salaris van de ambtenaar die de AOW-gerechtigde leeftijd nog niet heeft bereikt.
-
2. De hoogte van de premie is vastgesteld 0,1% van het salaris en de toegekende salaristoelage(n). De hoogte van de premie kan jaarlijks worden bijgesteld. Voor de periode van 1 mei 2024 tot 1 augustus 2025 is de hoogte van de premie vastgesteld op 0,0%.
-
3. De heffingsgrondslag is gemaximeerd tot het maximum-premieloon bedoeld in artikel 17, eerste lid van de Wet financiering sociale verzekeringen.
Artikel 8 Einde reparatie-uitkering
-
1. De reparatie-uitkering eindigt na het verstrijken van de uitkeringsduur.
-
2. De reparatie-uitkering eindigt op de dag waarop de werkloosheid eindigt.
-
3. De reparatie-uitkering eindigt op de dag waarop de ambtenaar de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt.
-
4. De reparatie-uitkering eindigt na een periode van 13 weken van voortdurende arbeidsongeschiktheid door ziekte.
Artikel 9 Herleving reparatie-uitkering
-
1. Als het recht op een reparatie-uitkering gedeeltelijk of geheel is geëindigd en de (ex-) ambtenaar vervolgens na aanvaarding van een nieuw dienstverband wederom werkloos is geworden, herleeft op verzoek het recht op een reparatie-uitkering voor zover bij de beëindiging van het nieuwe dienstverband geen nieuw recht op een WW-uitkering op grond van de WW is ontstaan.
-
2. De duur en de hoogte van de herleefde reparatie- uitkering zijn gelijk aan de duur en hoogte van de reparatie- uitkering waarop de (ex-) ambtenaar nog recht zou hebben gehad indien hij onafgebroken werkloos zou zijn geweest.
-
3. De reparatie-uitkering kan niet meer herleven als de maximale uitkeringsduur van de reparatie-uitkering is volgemaakt.
Artikel 10 Afkoop reparatie-uitkering
-
1. Het college van burgemeester en wethouders kan eenmalig, aan het begin van de uitkeringsperiode, op verzoek van de ambtenaar, toestemming geven voor afkoop van de reparatie-uitkering.
-
2. Het college van burgemeester en wethouders bepaalt de hoogte van het afkoopbedrag en de voorwaarden waaronder de afkoop verstrekt wordt.
Artikel 11 Citeertitel en inwerkingtreding
-
1. Deze verordening treedt in werking op 1 januari 2020.
-
2. Deze verordening wordt aangehaald als: Verordening reparatie-uitkering bij werkloosheid.
Ondertekening
Aldus vastgesteld in de vergadering van 26 juni 2019.
De secretaris,
A. Littooij
De voorzitter,
A. Aboutaleb
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl