Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR679402
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR679402/1
Nadere regels uitstallingen Wassenaar 2021
Geldend van 12-07-2022 t/m heden
Intitulé
Nadere regels uitstallingen Wassenaar 2021Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Wassenaar,
gelet op artikel 2:10, vierde lid onder h, van de Algemene Plaatselijke Verordening 2014
overwegende dat het met nadere regels vergunningvrij maken van uitstallingen de administratieve lastendruk vermindert, bijdraagt aan het doelmatig en veilig gebruik van de weg, de toegankelijkheid van het centrum en de kwaliteit van de openbare ruimte verbetert en bovendien aansluit bij de waarde van het beschermd dorpsgezicht;
overwegende dat dit aansluit bij de herinrichting van het centrum vanaf juli 2022 conform het door de gemeenteraad op 13 oktober 2020 vastgestelde Inrichtingsplan Centrum Wassenaar;
overwegende dat deze nadere regels van toepassing zijn voor een winkelstraat of- gebied;
overwegende dat het gewenst is om de huidige situering van uitstallingen op het Stadhoudersplein te ondersteunen;
besluit vast te stellen de
Nadere regels uitstallingen Wassenaar 2021
Hoofdstuk I
Artikel 1. Definities
In deze nadere regels wordt verstaan onder:
- a.
APVW: de Algemene Plaatselijke Verordening Wassenaar 2014;
- b.
Ballonobject: bv ballonboog, ballonpilaar;
- c.
Beachflag/staande banier: stuk doek of ander flexibel materiaal om uit te stallen, waarop tekens of decoratieve ontwerpen zijn geschilderd, geborduurd of gedrukt. Het banier of de beachlflag heeft een voet met aan de zijkant en/of bovenkant een draagstok;
- d.
Centrumgebied: de op de kaart in Bijlage 1 rood gemarkeerde wegen en weggedeelten;
- e.
Delftse stoep (centrum): de strook langs de gevel welke vanaf de gevelgrens door middel van natuursteen bestrating in het wegdek is aangegeven;
- f.
Gedekte kleur: bescheiden, rustige kleur zoals grachtengroen, zwart, grijs, wit, beige en écru;
- g.
Stoepbord: uitklapbord met reclame of promotie uiting, gestald in de openbare ruimte;
- h.
Uitstalling: alles wat direct voor de gevel van een pand op de stoep wordt geplaatst om de aantrekkelijkheid van de winkel te verhogen en de directe omgeving van het winkelpand te verfraaien. Hieronder vallen goederen en/of stoffen, kledingrekken en dergelijke, losse reclame- of aanbiedingsborden, speelattributen, zitbankjes en decoratieve objecten (bijvoorbeeld bloembakken).
- i.
Uitstallingenstrook: de strook voor de gevel, waarop uitstallingen geplaatst mogen worden;
- j.
Vrije loopruimte: het deel voor voetgangers dat is afgescheiden van de rijweg voor fietsers en auto’s en waarop zich geen enkel obstakel mag bevinden;
- k.
Winkel: elke onderneming of instelling;
- l.
Winkelstraat -gebied: straat of gebied met alleen of hoofdzakelijk winkels alsmede straten en gebieden met gemengde functies waarin gewoond wordt boven winkels.
Artikel 2. Algemene voorwaarden vergunningvrije uitstalling
Het verbod in artikel 2:10, eerste lid, van de APVW is niet van toepassing op een uitstalling als voldaan wordt aan de voorwaarden dat:
- a.
deze direct tegen de gevel en binnen 1 meter van de gevel van de bijbehorende winkel wordt geplaatst;
- b.
deze bij aanwezigheid van een Delftse stoep op die Delftse stoep wordt geplaatst en daarvan de diepte volgt;
- c.
deze bij plaatsing in de Van Hogendorpstraat binnen de markering in de bestrating blijft;
- d.
deze uitsluitend aanwezig op tijden dat de in dat pand gevestigde winkel voor het publiek geopend is;
- e.
deze geplaatst is op een trottoir, een voetpad of in een voetgangersgebied;
- f.
deze een directe relatie heeft met de winkel en geen verkoop plaatsvindt vanuit de uitstalling;
- g.
een 1,50 meter brede en vrije loopruimte voor voetgangers beschikbaar blijft;
- h.
een vrije ruimte van 3,50 m voor hulpverleningsverkeer beschikbaar blijft;
- i.
deze niet geplaatst wordt op brandkranen of afwateringen;
- j.
deze niet geplaatst wordt voor nooduitgangen;
- k.
deze niet geplaatst wordt voor de entree/deur van een winkel;
- l.
deze niet geplaatst wordt op of voor de toegang die ten dienste staat van gehandicapten;
- m.
een stoepbord geen bevestigingsvoet heeft die zodanig uitsteekt dat personen erover kunnen vallen;
- n.
daarin geen gebruik wordt gemaakt van pallets, kratten, dozen, beachflags en ballonobjecten;
- o.
per pand/perceel maximaal één speeltoestel wordt geplaatst dat geen verband houdt met de handelswaar;
- p.
deze niet hoger is dan 1,35 m.
Artikel 3. Aanvullende voorwaarden Centrumgebied
Het verbod in artikel 2:10, eerste lid, van de APVW blijft in afwijking van artikel 2 van toepassing op een uitstalling in het Centrumgebied, tenzij bovendien wordt voldaan aan de voorwaarden dat:
- a.
maximaal één stoepbord wordt geplaatst bij een niet in een hoekpand gevestigde winkel;
- b.
maximaal één stoepbord per straat wordt geplaatst bij een in een hoekpand gevestigde winkel;
- c.
stoepborden niet van kunststof zijn en worden uitgevoerd in een gedekte kleur;
- d.
hulpmiddelen om verkoopwaar mee uit te stallen zoals tafels, manden, rekken etc. niet volledig uit kunststof bestaan en worden uitgevoerd in een gedekte kleur.
Artikel 4. Inwerkingtreding
-
1. Deze nadere regels treden in werking met ingang van 1 juli 2022;
-
2. op het in het eerste lid genoemde tijdstip worden de Nadere regels uitstallingen gemeente Wassenaar 2014 ingetrokken.
Artikel 5. Citeertitel
Deze regeling wordt aangehaald als: Nadere regels uitstallingen gemeente Wassenaar 2021.
Ondertekening
Aldus vastgesteld in de vergadering op 8 juni 2021,
T.N. Kramer,
gemeentesecretaris,
drs. L.A. de Lange
burgemeester
Bijlage 1. Kaartje centrumgebied Wassenaar
Bijlage 2.
Voorbeelden van stoepborden in het centrumgebied van Wassenaar
De maximaal toegestane hoogte van een stoepbord bedraagt 1,35 m. Het stoepbord is uitgevoerd in een gedekte kleur. Een plastic stoepbord zoals rechtsonder is weergegeven, is niet toegestaan.
Voorbeelden van manden en kisten in het centrumgebied van Wassenaar
Toelichting op de Nadere regels uitstallingen gemeente Wassenaar 2021
Binnen de gemeente Wassenaar is het vergunningsvereiste in de Algemene plaatselijke verordening Wassenaar 2014 deels vervangen door nadere regels die door het college zijn vastgesteld. Inherent hieraan is dat deze algemene regels niet op iedere situatie van toepassing (kunnen) zijn. Daar waar niet voldaan wordt of kan worden voldaan, geldt nog steeds het vergunningvereiste. De nadere regels Uitstallingen Wassenaar 2021 zijn een actualisatie van de nadere regels Uitstallingen Wassenaar 2014.
Artikel 1
Onder uitstalling wordt verstaan alles wat direct voor de gevel van een pand op de stoep wordt geplaatst om de aantrekkelijkheid van de winkel te verhogen en de directe omgeving van het winkelpand te verfraaien. Aangezien uitstallingen niet alleen betrekking hebben op het verkopen van zaken, maar ook op het verrichten van diensten en activiteiten voor ideële doeleinden, wordt onder winkel ook verstaan een instelling.
Artikel 2
Gelet op het doel van een uitstalling is het neerzetten van uitstallingen gekoppeld aan de openingstijden van een winkel. De algemene voorwaarden aan de uitstalling zijn gerelateerd aan de belangen openbare orde en (verkeers)veiligheid. Daarbij is een evenwicht gezocht tussen de verschillende betrokken belangen, namelijk de behoefte van de ondernemer, de veiligheid van de gebruikers van de openbare ruimte en de toegankelijkheid voor hulpverleningsdiensten om op een veilige en doelmatige wijze gebruik te kunnen maken van de weg, waarbij een grote mate van flexibiliteit is gehanteerd. Uitstallingen mogen voor de gevel van de winkel waarin de goederen worden verkocht, de dienst geleverd of de activiteit wordt uitgevoerd geplaatst te worden. Op die wijze worden uitstalling en winkel aan elkaar gekoppeld. Dit maakt overigens het toezicht en de handhaving ook gemakkelijker. Daarnaast dienen de uitstallingen uit het oogpunt van veiligheid niet geplaatst te worden op brandkranen, afwateringen en voor nooduitgangen, de entree/deur en toegangen voor gehandicapten. De uitstallingen hebben een maximale hoogte van 1,35 m. waarmee het vrije zicht gewaarborgd blijft. De hoogte is tevens gebaseerd op een standaard maat voor stoepborden. Door middel van een heldere uitstallingsstrook wordt vrij uitzicht gewaarborgd en hinder en gevaar voorkomen.
Artikel 3
De uitstraling van de uitstallingen zijn in beginsel de verantwoordelijkheid van de ondernemer. De uitstallingen zijn echter mede bepalend voor de uitstraling van de openbare ruimte. De gemeente heeft de verantwoordelijkheid de kwaliteit van de openbare ruimte te waarborgen en te bevorderen. Het centrum is dé huiskamer van Wassenaar en dé plaats van ontmoeting en kent een beschermd dorpsgezicht. Ondernemers, pandeigenaren en gemeente hebben gezamenlijk het Beeldkwaliteitsplan Centrum Wassenaar (2019) en Inrichtingsplan Centrum Wassenaar (2020) opgesteld. Met kwaliteitsmaatregelen in de openbare ruimte wordt en blijft het centrum een aantrekkelijkere verblijfsruimte en een levendige plek voor inwoners, bezoekers en ondernemers. De uitstallingen sluiten aan bij de gezamenlijk voor het centrum vastgestelde kernwaarden Authentiek, Persoonlijk en Stijlvol.
Artikel 4
Gelet op de nog uit te voeren herinrichting van het centrum van Wassenaar en de impact die het coronavirus op ondernemers heeft, is gekozen voor een overgangsperiode. De Nadere regels uitstallingen 2021 treden op 1 juli 2022 in werking.
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl