Regeling vervallen per 01-05-2023

Tijdelijke regeling tegemoetkoming kosten woon-werkverkeer

Geldend van 01-05-2022 t/m 30-04-2023 met terugwerkende kracht vanaf 01-01-2022

Intitulé

Tijdelijke regeling tegemoetkoming kosten woon-werkverkeer

Artikel 1. Aanspraak reiskostenvergoeding

Werknemers in dienst van de Veiligheidsregio Zaanstreek Waterland (VrZW), verder te noemen werkgever, die zich in het kader van het woon-werkverkeer regelmatig over een reisafstand van tenminste 10 kilometer verplaatsen, hebben over naar de werklocatie gemaakte reis aanspraak op een tegemoetkoming voor de gemaakte reiskosten.

Artikel 2. Opgave werken op VRZW-locatie of thuiswerken

  • 1. De werknemer geeft naar waarheid en per afgesproken werkdag in een beschikbaar gestelde app (of ander door de werkgever ter beschikking gesteld middel) aan of hij die dag thuis werkt of op een werklocatie van VrZW werkzaam is.

  • 2. Aan de hand van opgave van de werknemer wordt hetzij de tegemoetkoming in de kosten woon- werkverkeer toegekend, hetzij de thuiswerkvergoeding als opgenomen in de CAR UWO Veiligheidsregio’s toegekend.

Artikel 3. Vast reispatroon van meer dan 3 dagen per week

Medewerkers met een vast reispatroon van meer dan 3 dagen per week die doorgaans op dezelfde VrZW-locatie werkzaam zijn (en dus in de regel niet thuis werken) ontvangen een vaste tegemoetkoming. Voor deze medewerkers geldt artikel 2 niet. Voor het overige geldt deze regeling onverkort.

Artikel 4. Stagiaires en uitzendkrachten

  • 1. Stagiaires ontvangen dezelfde tegemoetkoming in de kosten van woon-werkverkeer als personeel in dienst van VrZW, tenzij de stagiair in bezit is van een studenten OV-chipkaart.

  • 2. Uitzendkrachten ontvangen via het uitzendbureau dezelfde tegemoetkoming in de kosten van woon-werkverkeer als personeel in dienst van VrZW.

Artikel 5. Uitgesloten van tegemoetkoming in de kosten van woon-werkverkeer

Uitgesloten van tegemoetkoming in de kosten van woon-werkverkeer en de thuiswerkvergoeding zijn:

  • 1.

    extern ingehuurde medewerkers (o.a. ZZP-ers);

  • 2.

    werknemers die, in het kader van hun functie, voor de betreffende dagen gebruik maken van een dienstauto om te reizen tussen het woon- en werkadres;

  • 3.

    vrijwilligers.

Artikel 6. Piket en dienstauto

De werknemer die is ingeroosterd in een piketdienst en voor deze diensten beschikt over een dienstauto, wordt de tegemoetkoming in de kosten voor woon-werkverkeer met eigen vervoer naar rato berekend.

Artikel 7. Keuze vervoer

De werknemer geeft aan of hij per openbaar vervoer of met eigen vervoer naar en van het werk reist.

Artikel 8. Vergoeding abonnementen openbaar vervoer

  • 1. Aan de werknemer die de afstand tussen woon- of verblijfadres en het werkadres per openbaar vervoer aflegt vergoedt de werkgever voor 100% de kosten voor de goedkoopste wijze van openbaar vervoer.

  • 2. De vergoeding geldt eveneens voor een abonnement.

  • 3. Werkgever kan vervoersabonnementen ter beschikking stellen (zoals bijvoorbeeld een NS Businesskaart). Indien werkgever overgaat tot het ter beschikking stellen van dergelijke abonnementen mag dat abonnement uitsluitend worden benut voor woon-werkverkeer en voor dienstreizen.

Artikel 9. Wijzigingen van belang voor OV abonnement

  • 1. De werknemer in het bezit van een door VrZW ter beschikking gesteld OV-abonnement geeft zo snel mogelijk wijzigingen door die van invloed zijn op het afgesloten abonnement voor openbaar vervoer. Het gaat hierbij onder meer om verhuizing, wijziging van werkadres, wijziging van het dienstverband, het aantal werk- of reisdagen per week.

  • 2. De werknemer zorgt tevens voor het doorgeven van wijzigingen aan de vervoersmaatschappij waar het abonnement van de werknemer is afgesloten.

  • 3. Bij wijziging van omstandigheden kan er, indien nodig en in overleg met een medewerker van het team P&O en management ondersteuning, een kostenverrekening plaatsvinden.

Artikel 10. Tegemoetkoming reiskosten woonwerk met eigen vervoer

  • 1. De werknemer die voor het woon-werkverkeer gebruik maakt van een eigen vervoermiddel, ontvangt per maand een netto tegemoetkoming in de reiskosten bij reizen voor woon-werkverkeer boven de tien kilometer.

  • 2. Bij reizen voor woon-werkverkeer boven de tien kilometer ontvangt de werknemer een kilometervergoeding van 8 cent voor elke daadwerkelijk gereisde kilometer tot een maximale reisafstand van 40 km voor de heen en terugreis tezamen.

  • 3. De afstand wordt gemeten o.b.v. een routeplanner en de kortste route tussen het woonadres en de werklocatie.

  • 4. Indien de werknemer op één dag op meerdere werklocaties werkzaam is, zal de langste afstand worden gehanteerd.

Artikel 11. Afwezigheid door arbeidsongeschiktheid

  • 1. In het geval van arbeidsongeschiktheid houdt de werknemer gedurende zes weken vanaf de eerste dag van ongeschiktheid aanspraak op de tegemoetkoming in de kosten van woon-werkverkeer.

  • 2. Een vaste tegemoetkoming vergoeding wordt in het geval van arbeidsongeschiktheid gedurende zes weken doorbetaald. De medewerker met een wisselend reispatroon mag in het geval van arbeidsongeschiktheid gedurende zes weken de tegemoetkoming in de kosten van woon-werkverkeer blijven declareren.

  • 3. Eventueel vooruitbetaalde abonnementsgelden voor openbaarvervoer worden maandelijks ingehouden op het salaris bij afwezigheid van zes weken of langer.

  • 4. De werknemer die met het openbaar vervoer reist, kan het openbaarvervoerabonnement stopzetten en een verzoek van terugbetaling vervoersmaatschappij doen. Indien de vervoersmaatschappij de abonnementskosten niet terugbetaalt is zulks voor rekening en risico van de werknemer.

Artikel 12. Uit dienst

Bij de eindafrekening zal de werkgever het naar rato vooruitbetaalde bedragen van OV-abonnementen inhouden op het salaris van de vertrekkende werknemer.

Artikel 13. Verhaal

Als de werkgever door nalatigheid van de werknemer ten onrechte kosten moet maken of ten onrechte vergoedingen verstrekt, dan worden deze kosten op de werknemer verhaald

Artikel 14. Hardheidsclausule

Indien een medewerker kan aantonen dat hij/zij er t.o.v. de “Regeling tegemoetkoming kosten woon-werkverkeer VrZW’ (de voorgaande regeling) er in totaliteit (per gereisde maand, dus niet per dag) op achteruit gaat, kan hij een verzoek tot aanvulling indienen bij de directeur’.

Artikel 15. Slotbepaling

  • 1. Deze regeling treedt in werking per 1 mei 2022 en heeft een looptijd tot 1 mei 2023.

  • 2. Deze regeling treedt met terugwerkende kracht per 1 januari 2022 in werking voor zover het de wijze van declareren van de thuiswerkvergoeding betreft.

  • 3. De regeling kan worden aangehaald als: “Tijdelijke regeling tegemoetkoming kosten woon-werkverkeer VrZW’

Ondertekening