Regeling vervallen per 01-09-2022

Ontwerp waterschapsverordening ligt voor inspraak ter inzage

Geldend van 30-06-2022 t/m 31-08-2022

Intitulé

Ontwerp waterschapsverordening ligt voor inspraak ter inzage

Het college van dijkgraaf en heemraden heeft op 21 juni 2022 op grond van artikel 2.5 van de Omgevingswet de ontwerp waterschapsverordening van Waterschap Zuiderzeeland vastgesteld.

Wat is een waterschapsverordening?

De waterschapsverordening is het juridische document op grond van de Omgevingswet waarin de regels van het waterschap over de fysieke leefomgeving zijn opgenomen. In de waterschapsverordening staan regels ten aanzien van de waterkeringen, het oppervlaktewater en het grondwater binnen het beheergebied van het waterschap. Deze regels gelden voor iedereen.

Waarom een waterschapsverordening?

Waterschap Zuiderzeeland zorgt voor de bescherming tegen overstromingen, een passend waterpeil, ecologisch gezond oppervlaktewater en de zuivering van afvalwater. Om dit te kunnen bereiken heeft het waterschap regels opgesteld: de keur, algemene regels en beleidsregels.

Op 1 januari 2023 treedt naar verwachting de Omgevingswet in werking. De Omgevingswet wordt ingevoerd om meer samenhang te brengen in een groot aantal wetten.

De waterschapsverordening komt in de plaats van de volgende regels:

  • 1.

    Keur Waterschap Zuiderzeeland 2017 (uitgezonderd hoofdstuk 2) en

  • 2.

    algemene regels, nadere regels en verplichtingen, behorende bij de Keur Waterschap Zuiderzeeland 2017

Aan onze eigen regels worden de regels uit de zogenaamde ‘bruidsschat’ toegevoegd. Onder de Omgevingswet verhuist een aantal regels (met name over lozingen) van het Rijk naar de waterschappen.

Op weg naar gebruiksvriendelijke regels

Zodra de Omgevingswet in werking treedt, moet een waterschap niet alleen de beschikking hebben over een waterschapsverordening, maar moet een inwoner of bedrijf in staat zijn om via het Digitale Stelsel Omgevingswet (DSO) duidelijkheid te krijgen over zijn rechten en plichten én moet een waterschap een aanvraag of melding via deze weg kunnen ontvangen en verwerken.

Beleidsarme omzetting en aanpassing op basis van ervaringen

De regels in de waterschapsverordening zijn beleidsarm omgezet. Dat wil zeggen, dat er nauwelijks inhoudelijke wijzigingen in de regels zijn aangebracht. De rechten en plichten voor inwoners en bedrijven blijven grotendeels gelijk. Toch bevat de waterschapsverordening een aantal kleine wijzigingen ten opzichte van de huidige regelgeving. Deze gaan vooral over het vereenvoudigen en eenduidiger maken van de regels en het beter aansluiten bij het huidige beleid en de actuele praktijk van het waterschap.

Opbouw waterschapsverordening

De waterschapsverordening is opgebouwd uit de volgende hoofdstukken: algemene bepalingen, lozingen op oppervlaktewaterlichaam of zuiveringtechnisch werk, waterstaatswerken en grondwater. Per hoofdstuk is voor alle activiteiten bepaald welk instrument van toepassing is:

  • 1.

    zorgplicht

  • 2.

    algemene regels (zonder noodzaak van vergunning)

  • 3.

    informatieplicht

  • 4.

    meldplicht

  • 5.

    vergunningplicht

  • 6.

    absoluut verbod

Doorkijk naar regionale inkleuring

De waterschapsverordening is beleidsarm opgesteld waarbij nog geen actualisatie van inhoud of regionaal maatwerk is toegepast. De omzetting van de bestaande regelingen in één nieuwe integrale regeling is een ingewikkeld proces gebleken. De inhoudelijke aanpassing zullen op een later moment plaatsvinden. Het is de bedoeling om de waterschapsverordening na inwerkingtreding regelmatig te gaan evalueren en te monitoren. De komende jaren wordt een doorontwikkeling voorzien, die zich met name zal richten op meer gebiedsgerichte regelgeving, meer doelgerichte regelgeving, een nadere concretisering van regelgeving op het gebied van ecologische waterkwaliteit en het verwerken van nieuw beleid.

Kaarten bij de waterschapsverordening

Met behulp van de kaarten bij de waterschapsverordening is te zien in welke gebieden, welke regels van toepassing zijn. Daarbij gaat het ook om de ligging van bijvoorbeeld de waterstaatswerken en de beschermingszones bij de waterkeringen en oppervlaktewaterlichamen. Op grond van de Omgevingswet maken die zones straks geen deel meer uit van de legger, maar horen die bij de waterschapsverordening. De verordening verwijst naar de kaarten.

Operationeel grondwaterbeleid

Op 7 juni 2022 is door de Algemene Vergadering van Waterschap Zuiderzeeland nieuw operationeel grondwater beleid vastgesteld. Het operationeel grondwaterbeleid is van toepassing op grondwateronttrekkingen en grondwaterinfiltraties die vallen onder het bevoegd gezag van Waterschap Zuiderzeeland. Sinds de invoering van de Waterwet (december 2009) is het waterschap verantwoordelijk voor de regulering van grondwateronttrekkingen en -infiltraties. Destijds is het grondwaterbeleid 1 op 1 overgenomen van de Provincie Flevoland en is het beleid afgestemd op de Verordening voor de fysieke leefomgeving (VFL) van de Provincie Flevoland. Het grondwaterbeleid is verwerkt (algemene regels) in de Keur van het waterschap en het Waterbeheerplan. Mede op basis van een in 2011 uitgevoerde evaluatie, heeft er een herijking plaatsgevonden van het grondwaterbeleid. Eén van de conclusies van de evaluatie van het operationele grondwaterbeleid was, dat het niet duidelijk is of het vigerende beleid (specifiek de grenswaarden waarboven de meldingsplicht en vergunningplicht van toepassing is) voldoende aansluit op de Flevolandse situatie. Door middel van het vaststellen van het operationele grondwaterbeleid wordt een aantal aanpassingen gedaan, ten opzichte van het huidige grondwaterbeheer. Het operationeel grondwaterbeleid is vertaald naar de waterschapsverordening.

Zienswijze

De ontwerp waterschapsverordening ligt met ingang van 29 juni 2022 gedurende acht weken digitaal ter inzage. Gedurende deze periode kunnen inwoners en belanghebbenden schriftelijk of mondeling een zienswijze indienen.

Schriftelijke zienswijzen kunt u richten aan het college van dijkgraaf en hoogheemraden van Waterschap Zuiderzeeland, Postbus 229, 8200 AE Lelystad onder vermelding van ‘zienswijze waterschapsverordening’. U kunt uw zienswijze ook mailen naar het e-mailadres waterschapsverordening@zuiderzeeland.nl.

Voor het geven van een mondelinge zienswijze, kunt u een afspraak maken met de heer W. Zandbergen of de heer J. van Oorschot via het algemeen telefoonnummer 0320 -274 911. Wij maken een verslag van uw mondelinge zienswijze.

De ontwerpbesluiten kunt u in pdf-formaat downloaden in de linkerbalk van deze bekendmaking. De kaarten kunt u raadplegen via de links onder het kopje “werkingsgebieden”.

Vervolg

Na afloop van de inspraaktermijn wordt een reactienota (nota van beantwoording) opgesteld met daarin een overzicht van de zienswijzen en een gemotiveerde reactie op de zienswijzen. Heeft u bezwaar tegen vermelding van uw persoonsgegevens (naam, adres en woonplaats) in de nota van beantwoording, dan verzoeken wij u dit in uw zienswijze aan te geven. In dat geval anonimiseren wij uw zienswijze.

De waterschapsverordening wordt vervolgens, al dan niet met wijzigingen naar aanleiding van de zienswijzen, definitief vastgesteld door de Algemene Vergadering van het waterschap.

De waterschapsverordening wordt daarna bekend gemaakt in het Waterschapsblad.

Tegen dit besluit staat geen beroep open bij de rechtbank.

Informatie en vragen

Hebt u vragen of wilt u nadere informatie hebben, dan kunt u contact opnemen met de heer

W. Zandbergen via het algemeen telefoonnummer 0320 -274 911.

Ondertekening

Lelystad, 29 juni 2022

Het college van dijkgraaf en heemraden

van Waterschap Zuiderzeeland

secretaris-directeur, dijkgraaf,

ing. W. Slob Msc. ir. H.C. Klavers