Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR678661
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR678661/1
Besluit van het college van de gemeente Lelystad houdende regels inzake voorselectie en vergunning circus (Beleidsregel Procedure voorselectie en vergunning circus)
Geldend van 30-10-2014 t/m heden
Intitulé
Besluit van het college van de gemeente Lelystad houdende regels inzake voorselectie en vergunning circus (Beleidsregel Procedure voorselectie en vergunning circus)Nummer: 141033181
Collegebesluit
Het college besluit
Gelet op de Algemene wet bestuursrecht en de Algemene plaatstelijke verordening 2010
Beleidsregel Procedure voorselectie en vergunning circus vast te stellen.
GEMEENTE LELYSTAD
PROCEDURE VOORSELECTIE EN VERGUNNING CIRCUS
Hoofstuk 1. Algemeen
- Waarom deze procedurebeschrijving? 2
- Voorselectie en vergunningverlening 2
- Aantal circussen per jaar 2
- Periode voor het houden van een circus 2
- Locaties 2
- Maximum aantal speeldagen 2
Hoofdstuk 2. De Voorselectie
- Wanneer vindt de voorselectie plaats? 3
- Indieningsvereisten 3
- Selectiecriteria 3-4
- Kosten 4
Hoofdstuk 3. De evenementenvergunning
- Wanneer moet de aanvraag worden ingediend? 5
- Indieningsvereisten 5
- Selectiecriteria 5
- Voorschriften 5
- Kosten 6
Hoofdstuk 4. Slotbepalingen
- Inwerkingtreding 7
- Overgangsrecht 7
Bijlage. Enkele toepasselijke artikelen uit de APV
1 Algemeen
Waarom deze procedure beschrijving?
De gemeente wil op een heldere en transparante wijze de selectieprocedure beschrijven om tot vergunningverlening voor een circus te komen. Op die manier is voor alle betrokken partijen op voorhand duidelijk waar ze aan toe zijn. Naast de gemeente zelf gaat het dan met name om de verschillende circussen die geïnteresseerd zijn in het houden van een circus in de gemeente Lelystad en de stichting Evenementen Coördinatie Lelystad (ECL). ECL is de front-office van de gemeente en verzorgt de begeleiding en coördinatie van evenementen.
Voorselectie en vergunningverlening
In de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) is bepaald dat voor het houden van een evenement, zoals een circus, een vergunning nodig is van de burgemeester. Deze evenementenvergunning dient acht weken van tevoren te worden aangevraagd. De meeste circussen hebben echter de behoefte om al eerder te weten of ze in aanmerking komen voor deze vergunning. Daarom is het in veel gemeentes (en ook in de gemeente Lelystad) gebruikelijk dat ruim van tevoren een zogenaamde “speelvergunning” wordt aangevraagd. Daarmee wordt te kennen gegeven aan welk circus de gemeente in het komende seizoen een evenementenvergunning wil verlenen. Met name aan deze voorprocedure zal onderstaand aandacht worden gegeven.
Aantal circussen per jaar
Per kalenderjaar zal aan één circus een evenementenvergunning worden verleend.
Periode voor het houden van een circus
Rekening houdend met de jaarlijkse evenementenkalender van de gemeente Lelystad kan in het najaar (in de periode van september tot en met december) een circus worden georganiseerd.
Locaties
Binnen de gemeente Lelystad zijn drie aangewezen locaties volgens bijgevoegde tekeningen voor een circus:
- •
grasveld ‘De Veste’;
- •
grasveld ‘Parkwijk’;
- •
manifestatieterrein ‘De Meent’.
Maximum aantal speeldagen
Om onevenredige overlast voor de woon- en leefomgeving te voorkomen en rekening houdend met de functionaliteit van de beschikbare ruimte is het maximum aantal dagen waarop voorstellingen kunnen plaatsvinden, bepaald op maximaal vijf aaneengesloten speeldagen per jaar .
2 De Voorselectie
Wanneer vindt de voorselectie plaats?
Geïnteresseerde circussen dienen hun belangstelling kenbaar te maken uiterlijk vóór 1 december voorafgaand aan het jaar waarop men een circus wil organiseren. Vanaf 1 december begint de gemeente Lelystad met de beoordeling van de aangemelde circussen. In februari wordt vervolgens bekend gemaakt aan welk circus een aanvraag kan indienen voor het houden van circus voorstellingen in Lelystad.
Indieningsvereisten
Formulier
Bij het verzoek om in aanmerking te komen voor de zogenaamde “speelvergunning” kan gebruik worden gemaakt van het reguliere formulier “evenementenvergunning” dat is te vinden op de website van ECL (www.lelystadevenementen.nl).
Lidmaatschap VNCO
Verder dient een bewijs van lidmaatschap van de Vereniging Nederlandse Circus Ondernemingen (VNCO) te worden overlegd. Circussen die niet lid zijn van de VNCO dienen de volgende stukken aan te leveren:
- •
inschrijving van Kamer van Koophandel niet ouder dan 6 maanden;
- •
bewijs van inschrijving bij de Nederlandse Belastingdienst (BTW nummer);
- •
van toepassing zijnde stukken met betrekking tot inhoudingen, sociale premies etc. ;
- •
stukken met betrekking tot WA-verzekeringen, waarin tenminste het risico ten aanzien van derden is afgedekt;
- •
kopie van wettelijke vereiste vergunningen voor de medewerkers (tewerkstelling, visa/MVV);
- •
stukken van alle vergunningen en papieren voor dierennummers.
Volledig indienen
Indien bovengenoemde stukken niet compleet worden ingediend en/of als het formulier niet volledig is ingevuld, wordt het circus niet betrokken in de voorselectie.
Selectiecriteria
Volgorde van verlenen
Het circus dat in het voorafgaande jaar een speelvergunning heeft gekregen, dingt het jaar daarop niet mee en wordt terzijde gelegd, tenzij er onvoldoende aanvragen zijn die aan de selectieprocedure voldoen
Indien meerdere aanvragen ontvangen worden, heeft het circus waaraan nog niet eerder een vergunning werd verleend, voorrang mits voldaan wordt aan onderstaande kwaliteitscriteria. Vervolgens de aanvrager aan wie het langst geleden een vergunning is verleend en mits voldaan wordt aan onderstaande kwaliteitscriteria.
Kwaliteitscriteria
Bij het beoordelen van de kwaliteit van het circus wordt gekeken naar de volgende kwaliteitscriteria:
- •
is het circus gericht op (groot)ouders en (klein)kinderen;
- •
is er sprake van een goede organisatie;
- •
wat voor uitstraling heeft het circus;
- •
is er (live) muziek;
- •
goede referenties vanuit andere gemeenten.
Kosten
Aan de voorselectie zijn geen kosten verbonden.
3 De Evenementenvergunning
Wanneer moet de aanvraag worden ingediend?
Termijn voor indiening
De aanvraag om een evenementenvergunning dient minimaal acht weken voordat het circus wordt gehouden, te worden ingediend. Een aanvraag dient plaats te vinden middels het formulier
“evenementenvergunning” dat is te vinden op de website van ECL (www.lelystadevenementen.nl).
Termijn voor afhandeling
De afhandeltermijn voor een evenementenvergunning bedraagt acht weken. In geval van een onvolledige aanvraag duurt dit langer. Mochten bij een onvolledige aanvraag niet binnen een redelijke termijn de ontbrekende gegevens worden aangeleverd, dan wordt de aanvraag niet in behandeling genomen.
APV en Awb
Op de aanvraag zijn de bepalingen van de APV en de Algemene wet bestuursrecht (Awb) van toepassing.
Indieningsvereisten
Bij het indienen van de aanvraag dienen de volgende stukken te worden ingediend:
- •
compleet ingevuld aanvraagformulier;
- •
recent uittreksel Kamer van Koophandel;
- •
tekening + indeling van de tent;
- •
tekening terreinindeling;
- •
tekening parkeren;
- •
technische gegevens tent en tentdoek in het Nederlands, Engels of Duits;
- •
calamiteiten- en ontruimingsplan;
- •
kopie aansprakelijkheidsverzekering.
Selectiecriteria
De criteria die zijn genoemd bij de voorselectie (hoofdstuk 2) zijn ook op de aanvraag om een evenementenvergunning van toepassing. Naast deze criteria worden aanvullend de eis gesteld dat een circus moet hebben deelgenomen aan de voorselectie.
Voorschriften
Aan de evenementenvergunning kunnen extra voorschriften worden verbonden, zoals bijvoorbeeld een verplicht vooroverleg of een verplichte terreinschouwing bij aankomst en bij vertrek , etc.
Bij niet naleving van de voorschriften en/of aanwijzingen namens het bevoegd gezag, dan wel bij geconstateerd wangedrag wordt een circus uitgesloten van de selectieprocedure voor de duur van vijf kalenderjaren. Tevens zal hiervan schriftelijk melding worden gedaan aan de overkoepelende circusorganisatie VNCO.
Kosten
Voor aanvragen die in behandeling worden genomen, zijn ongeacht of de vergunning wordt verleend, legeskosten verschuldigd conform de tarieven vermeld in de vigerende legesverordening van de gemeente Lelystad. Een circus wordt aangemerkt als een middelgroot evenement.
4 Slotbepalingen
Inwerkingtreding
Deze procedure treedt in werking een dag na publicatie in de Flevopost.
Overgangsrecht
Deze procedure is ook reeds van toepassing op de verlening van de evenementenvergunning voor een circus in het najaar van 2014, hoewel de voorselectie daarvoor reeds heeft plaatsgevonden. Bij die voorselectie is zoveel mogelijk gewerkt conform de nu beschreven procedure.
Bijlage. Enkele toepasselijke artikelen uit de APV
ARTIKEL 1:2 BESLISTERMIJN
-
1. Het bevoegde bestuursorgaan beslist op een aanvraag voor een vergunning of ontheffing binnen acht weken na de datum van ontvangst van de aanvraag.
-
2. Het bestuursorgaan kan de termijn voor ten hoogste acht weken verlengen.
-
3. In afwijking van het tweede lid is artikel 3.9 van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht van toepassing indien beslist wordt op een aanvraag om een vergunning als bedoeld in artikel 2:11, 2:12 of artikel 4:11.
ARTIKEL 1:3 INDIENING AANVRAAG
-
1. Indien een aanvraag voor een vergunning of ontheffing wordt ingediend minder dan drie weken vóór het tijdstip waarop de aanvrager de vergunning of ontheffing nodig heeft, kan het bestuursorgaan besluiten de aanvraag niet te behandelen.
-
2. Voor bepaalde, door het bestuursorgaan aan te wijzen, vergunningen of ontheffingen kan de in het eerste lid genoemde termijn worden verlengd tot ten hoogste acht weken.
ARTIKEL 1:4 VOORSCHRIFTEN EN BEPERKINGEN
-
1. Aan een vergunning of ontheffing kunnen voorschriften en beperkingen worden verbonden. Deze voorschriften en beperkingen strekken slechts tot bescherming van het belang of de belangen in verband waarmee de vergunning of ontheffing is vereist.
-
2. Degene aan wie een vergunning of ontheffing is verleend, is verplicht de daaraan verbonden voorschriften en beperkingen na te komen.
ARTIKEL 1:5 PERSOONLIJK KARAKTER VAN VERGUNNING OF ONTHEFFING
De vergunning of ontheffing is persoonlijk, tenzij bij of krachtens deze verordening anders is bepaald.
ARTIKEL 1:6 INTREKKING OF WIJZIGING VAN VERGUNNING OF ONTHEFFING
De vergunning of ontheffing kan worden ingetrokken of gewijzigd:
- a.
indien ter verkrijging daarvan onjuiste of onvolledige gegevens zijn verstrekt;
- b.
indien op grond van een verandering van de omstandigheden of inzichten opgetreden na het verlenen van de ontheffing of vergunning, intrekking of wijziging noodzakelijk is vanwege het belang of de belangen ter bescherming waarvan de vergunning of ontheffing is vereist;
- c.
indien de aan de vergunning of ontheffing verbonden voorschriften en beperkingen niet zijn of worden nagekomen;
- d.
indien van de vergunning of ontheffing geen gebruik wordt gemaakt binnen een daarin gestelde termijn dan wel, bij het ontbreken van een gestelde termijn, binnen een redelijke termijn;
- e.
indien de houder dit verzoekt.
ARTIKEL 1:7 TERMIJNEN
De vergunning of ontheffing geldt voor onbepaalde tijd, tenzij bij de vergunning of ontheffing anders is bepaald of de aard van de vergunning of ontheffing zich daartegen verzet.
ARTIKEL 1:8 WEIGERINGSGRONDEN
De vergunning of ontheffing kan door het daartoe bevoegde gezag worden geweigerd in het belang van:
- a.
de openbare orde;
- b.
de openbare veiligheid;
- c.
de volksgezondheid;
- d.
de bescherming van het milieu.
ARTIKEL 2:24 BEGRIPSBEPALING
-
1. In deze afdeling wordt onder evenement verstaan elke voor publiek toegankelijke verrichting van vermaak, met uitzondering van:
- a.
bioscoopvoorstellingen;
- b.
markten als bedoeld in artikel 160, eerste lid, onder h, van de Gemeentewet en artikel 5:22 van deze verordening;
- c.
kansspelen als bedoeld in de Wet op de kansspelen;
- d.
het in een inrichting in de zin van de Drank en Horecawet gelegenheid geven tot dansen;
- e.
betogingen, samenkomsten en vergaderingen als bedoeld in de Wet openbare manifestaties;
- f.
activiteiten als bedoeld in artikel 2:39 van deze verordening.
- a.
-
2. Onder evenement wordt mede verstaan:
- a.
Een herdenkingsplechtigheid;
- b.
een braderie;
- c.
een optocht, niet zijnde een betoging als bedoeld in artikel 2:3 van deze verordening, op de weg;
- d.
een feest, muziekvoorstelling of wedstrijd op of aan de weg;
- e.
een straatfeest of buurtbarbecue op één dag (klein evenement).
- a.
-
3. (vervallen)
ARTIKEL 2:25 EVENEMENT
-
1. Het is verboden zonder vergunning van de burgemeester een evenement te organiseren.
-
2. Geen vergunning is vereist voor een klein evenement, indien:
- a.
het aantal aanwezigen niet meer bedraagt dan 150 personen;
- b.
het evenement op één dag plaatsvindt;
- c.
geen muziek ten gehore wordt gebracht voor 07.00 uur of na 23.00 uur;
- d.
het evenement niet plaatsvindt op de rijbaan, (brom)fietspad of parkeerplaats of anderszins een belemmering vormt voor het verkeer en de hulpdiensten;
- e.
slechts kleine objecten worden geplaatst met een oppervlakte van minder dan 10 m2 per object;
- f.
er een organisator is;
- g.
de organisator binnen 8 werkdagen voorafgaand aan het evenement daarvan melding heeft gedaan aan de burgemeester.
- a.
-
3. De burgemeester kan binnen 8 werkdagen na ontvangst van de melding besluiten het organiseren van een evenement als bedoeld in het tweede lid te verbieden, indien daardoor de openbare orde, de openbare veiligheid, de volksgezondheid of het milieu in gevaar komt.
-
4. Het verbod van het eerste lid geldt niet voor een wedstrijd op of aan de weg, voorzover in het geregelde onderwerp wordt voorzien door artikel 10 juncto 148, van de Wegenverkeerswet 1994.
-
5. Op de vergunning is paragraaf 4.1.3.3 van de Algemene wet bestuursrecht (positieve fictieve beschikking bij niet tijdig beslissen) niet van toepassing.
ARTIKEL 2:26 ORDEVERSTORING
Het is verboden bij een evenement de orde te verstoren.
Ondertekening
Lelystad, 15-08-2014
Het college van de gemeente Lelystad
De secretaris, de burgemeester
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl