Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR678405
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR678405/3
Inrichtingsplan Weekmarkt Noordwijk
Geldend van 25-07-2024 t/m 26-09-2024
Intitulé
Inrichtingsplan Weekmarkt NoordwijkHoofdstuk 1 – Algemene bepalingen
Artikel 1. Marktdagen en -tijden
-
1. Er wordt op donderdag een weekmarkt gehouden van 08:00 tot 17:00 op het Kloosterplein in Noordwijk.
-
2. Het college is bevoegd een andere plaats aan te wijzen voor het houden van een markt. Dit kan voor deze weekmarkt drie keer per jaar plaatsvinden. Dit is exclusief de gevallen zoals genoemd in artikel 1 lid 3 sub a en b en verplaatsingen/afgelastingen vanwege extreme weersomstandigheden.
-
3. Het college is bevoegd te besluiten dat een markt tijdelijk wordt verplaatst. Dit kan gaan om verplaatsingen:
- a.
op een andere dag; wanneer de winkeltijdenwet doorgang op de vaste dag belet, zoals 2e paas- en pinksterdag.
- b.
op een andere tijd; wanneer openbare orde en veiligheid in het geding is, zoals vervroegen eindtijd op 24 december.
- c.
naar een andere locatie.
- a.
-
4. Wanneer een markt op een andere dag of andere plaats wordt gehouden, wordt dit met de marktcommissie besproken en kenbaar gemaakt aan de vaste vergunningshouders.
-
5. De markt wordt niet verplaatst vanwege een evenement welke gelijksoortig is aan een weekmarkt. Hierbij moet onder andere gedacht worden aan een braderie dan wel zomer- of kerstmarkt.
-
6. Wanneer de weekmarkt andere openings- dan wel sluitingstijden heeft zal dit minimaal een week van te voren bekend worden gemaakt aan de vaste vergunningshouders.
-
7. Tijdens verplaatsingen van de markt geldt dat de indeling van de markt niet zal geschieden volgens het inrichtingsplan. De marktmeester/toezichthouder bepaalt in dit geval de indeling/inrichting van de markt.
Artikel 2. Inrichting van de markt
-
1. De inrichting van de markt is weergegeven op de kaart bijgevoegd in bijlage 3 van dit inrichtingsplan. Op deze kaart staan ook de grenzen en gebieden aangegeven die bestemd zijn voor de betreffende markt. De kaarten krijgen, indien nodig, een update.
-
2. De afmetingen van de marktkramen zijn afhankelijk van de standplaatsen. De afmetingen wisselen tussen maximaal 12 meter en minimaal 4 meter breedte verkoopruimte. Afhankelijk van de branche van de marktkraam en de benodigde ruimte, wordt er een indeling gemaakt. Om de 3,5 meter vrije doorgang te bewaken zijn grote parasols die deze doorgang versperren niet toegestaan.
-
3. Het college kan bij de toewijzing van de standplaatsen afwijken van de standaardmaten.
-
4. Het is de vergunninghouder verboden de ruimte tussen de kramen en de loopruimte voor de standplaatsen op enigerlei wijze te hinderen of te belemmeren. De minimale doorgang van een looppad op de markt is 3,5 meter breed en 4,20 meter hoog.
-
5. Het college houdt zich het recht voor om op enig moment een markt opnieuw in te delen.
Artikel 3. Gebruik standplaats
-
1. Op grond van artikel 3, lid 1 van de ‘Marktverordening 2019 Gemeente Noordwijk’ dient elke marktkraamhouder in het bezit te zijn van een vaste standplaatsvergunning of een tijdelijke (schriftelijke) goedkeuring van de marktmeester. De marktkraamhouder dient de vergunninghouder te zijn of de levenspartner van de vergunninghouder te zijn.
-
2. Op grond van artikel 2, lid 3 van de ‘Marktverordening 2019 Gemeente Noordwijk’ is het mogelijk om een standplaats, die bestemd is voor de houder van een vaste standplaatsvergunning, bij afwezigheid van de vergunninghouder in overleg met de marktmeester om te zetten in een dagplaatsvergunning.
-
3. De vergunninghouders en gegadigden voor een dagplaats dienen een half uur na het begintijdstip van de markt hun verkoopwaar volledig uitgepakt en de marktkraam volledig opgebouwd te hebben. Hun vervoermiddel dient een halfuur voor het begintijdstip van het markterrein verwijderd te zijn, tenzij het vervoermiddel achter de marktkraam geplaatst kan worden en deze daar gedurende de gehele marktdag kan blijven staan zonder dat er hinder ontstaat voor de marktbezoekers, andere marktkooplieden en/of hulpdiensten.
-
4. De vergunninghouders en de gegadigden voor een dagplaats zijn verplicht hun standplaats tot de sluitingstijd van de markt in te blijven nemen. Zij mogen vanaf een half uur voor sluitingstijd aanvangen met inpakken van hun verkoopwaar.
-
5. Bij afwezigheid van de vergunninghouder van een vaste standplaats, dient dit minimaal 7 dagen voor aanvang van de weekmarkt bekend gemaakt te worden bij de marktmeester.
-
6. Wanneer de vergunninghouder zijn plaats niet inneemt wegens ziekte meldt hij/zij dit uiterlijk 24 uur voordat de betreffende weekmarkt plaatsvindt bij de marktmeester, waarbij uitzonderingen door laatstgenoemde beoordeeld worden.
-
7. De vergunninghouders en gegadigden voor een dagplaats mogen vanaf 2 uur voor aanvangstijd van de markt beginnen met opbouwen. Vanaf een uur na het einde van de weekmarkt moet het marktterrein leeg zijn, zodat het marktterrein kan worden vrijgegeven.
-
8. Het voertuig van de vergunninghouder mag tot een halfuur voor aanvang van het marktterrein opgereden worden en vanaf 16:30 uur mag het voertuig het marktterrein opgereden worden om het verkoopwaar in te pakken.
-
9. Vanaf 2 uur voor genoemde aanvangstijd en tot 2 uur na genoemde eindtijd, in artikel 1 lid 1, is het verboden het marktterrein op enige wijze in gebruik te nemen, tenzij anders aangegeven.
-
10. Het is de vergunninghouder verboden voor de verlichting van de standplaats gebruik te maken van andere dan elektrische verlichting.
-
11. Het is de vergunninghouder verboden de standplaats als opslagruimte te gebruiken.
Artikel 4. Brancheregeling
-
1. Er is een brancheregeling van toepassing zoals beschreven in bijlage 1. In deze brancheregeling wordt het aantal standplaatsen per artikelengroep door het college vastgesteld. Deze wordt eenmaal per 2 kalenderjaren, na overleg met de marktcommissie, door het college getoetst.
-
2. Op de markt moet in ieder geval een soort assortiment van waren of goederen worden verhandeld uit de hoofdbranches en bijbehorende (sub)branches die zijn aangewezen in de brancheregeling.
-
3. Er worden aan standplaatshouders niet meer dan het in het branchepatroon voor die (sub)branche vastgestelde maximum aantal standplaatsen uitgegeven.
-
4. Bij overschrijving van de vaste standplaats dient de opvolger in dezelfde (sub)branche actief te zijn als waarin de oorspronkelijke vergunninghouder actief was.
-
5. Branches die nog niet vertegenwoordigd zijn op de markt kunnen op de markt worden toegelaten en aan het branchepatroon worden toegevoegd, indien en voor zover die branche bijdrage aan de diversiteit van het aanbod op de markt en hiervoor fysieke ruimte beschikbaar is.
-
6. Indien een vergunninghouder een assortimentswijziging c.q. (sub)branchewijziging wenst, dient hij dit schriftelijk aan te vragen bij het college.
-
7. Indien (een soort of assortiment van) waren of goederen (kan) kunnen worden ondergebracht bij meer dan één van de in het branchepatroon vermelde (sub)branches, dan wordt dit gezien als branche overschrijdende producten. In geval van een dispuut, zal de marktmeester in overleg met de marktcommissie een bindend besluit nemen.
-
8. Indien het kernassortiment tot één bepaalde branche behoort, doch één van de waren of goederen van het kernassortiment, althans een klein aantal daarvan, daarnaast ook bij een andere branche kan worden ondergebracht, dan worden die waren of goederen geacht tot dezelfde branche te behoren als de waren of goederen in het kernassortiment.
Artikel 5. Opvolgen aanwijzingen
De vergunninghouder dient direct alle aanwijzingen van de marktmeester en toezichthouders op te volgen. Het niet (direct) opvolgen hiervan kan leiden tot sancties, zoals genoemd in artikel 14 van dit inrichtingsplan.
Artikel 6. Marktcommissie
Het college kan een commissie van advies instellen die tot taak heeft het college te adviseren in zake marktaangelegenheden. De marktcommissie is een adviescommissie bestaande uit belanghebbenden bij de markt.
Hoofdstuk 2 – Bepalingen over standplaatsen
Artikel 7. Vergunningsaanvraag
Voor toewijzing van een standplaats komt uitsluitend een handels bekwaam natuurlijk persoon in aanmerking die de aanvraag heeft ingediend bij het college en daarbij tevens aantoont dat hij persoonlijk voldoet aan alle publiekrechtelijke verplichtingen op het gebied van bedrijfsuitoefening en bedrijfsorganisatie. De vergunning komt te allen tijde op de naam van de natuurlijk persoon voor de duur van twaalf kalenderjaren zonder optie tot verlenging. De gegevens die verstrekt moeten worden door de aanvrager voor de vergunningsaanvraag worden vermeld op het aanvraagformulier en zijn in ieder geval:
- -
Inschrijving Kamer van Koophandel;
- -
Geldig legitimatiebewijs van de aanvrager;
- -
Aanvraagformulier weekmarkt.
Artikel 8. Inhoud vergunning vaste standplaats
Een vaste standplaatsvergunning vermeldt in ieder geval:
- -
Naam vergunninghouder;
- -
Adres woonplaats vergunninghouder;
- -
Inschrijving in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel;
- -
De datum waarop aan de vergunninghouder voor het eerst vergunning is verleend en zijn volgnummer op de anciënniteitlijst;
- -
Het soort artikelen dat de vergunninghouder mag verhandelen of de (sub) branche waartoe de vergunninghouder behoort.
Artikel 9. Toewijzing vaste standplaats
Een vergunninghouder van een vaste plaats die de wens te kennen heeft gegeven van standplaats te willen veranderen of vergroten van zijn huidige plaats, dient zijn verzoek in te dienen bij de marktmeester. In overleg met de marktcommissie en de gemeente zal de marktmeester dit verzoek overwegen en komen tot een besluit. Bij het nemen van dit besluit kan het college van bovenstaande afwijken wanneer de brancheregeling daartoe aanleiding geeft. Er wordt tevens onderscheid gemaakt tussen verkoop van niet of wel aan bederf onderhevige waar. Tevens wordt er rekening gehouden met de uitstraling, samenstelling, materiaalgebruik, inrichting en hygiëne van de kraam en/of verkoopwagen. Zo ook de afmetingen van de kraam en/of verkoopwagen.
Artikel 10. Inschrijving op de wachtlijst
Op de wachtlijst houdt de marktmeester per weekmarkt bij welke ondernemers beschikbaar zijn voor het innemen van een vaste standplaats. De rangvolgorde op de wachtlijst wordt bepaald door datum van inschrijving.
- 1.
Het college schrijft de aanvrager in op de wachtlijst, indien:
- a.
de aanvraag voldoet aan dezelfde publiekrechtelijke verplichtingen als bij een vergunningsaanvraag (zoals bepaald in artikel 7), maar aan hem kan geen vaste plaats worden toegewezen; en
- b.
de aanvrager heeft aangegeven dat hij op de wachtlijst wil worden ingeschreven.
- a.
- 2.
Bij vermelding op de wachtlijst wordt in ieder geval vermeld:
- a.
de naam, het adres en de woonplaats van de aanvrager;
- b.
de datum waarop de aanvrager zich de eerste keer heeft gemeld om een plaats in te nemen.
- a.
- 3.
De inschrijving blijft voor één kalenderjaar gehandhaafd. Indien de ingeschrevene geen interesse meer heeft, dan kan hij dat vermelden bij de marktmeester en daarmee de inschrijving terugtrekken. Indien de ingeschrevene zijn plek op de wachtlijst wil behouden, dient hij voor 31 december dit schriftelijk aan het college te laten weten.
- 4.
Het college kan nadere regels stellen ten aanzien van de plaatsing op de meeloperslijst.
Artikel 11. Toewijzen standplaats aan een ondernemer op de wachtlijst
-
1. In de regel worden er geen dagplaatsvergunningen verleend. Ondernemers die zich ingeschreven hebben op de wachtlijst die komen in aanmerking voor een eenmalige of eenmalig aaneengesloten periode zullen plaatsnemen op een vaste standplaats bij afwezigheid van de vergunninghouder.
-
2. De vergunninghouder meldt zich conform artikel 3 lid 5 en 12 af bij ziekte of afwezigheid bij de marktmeester. Laatstgenoemde zal vervolgens de volgorde van de wachtlijst afgaan met inachtneming van de brancheregeling zullen de ondernemers op de wachtlijst gevraagd worden de vaste standplaats op te vullen.
-
3. Indien de vergunninghouder te kennen heeft gegeven geen plaats meer te willen nemen op de weekmarkt, dan worden de ondernemers die op de wachtlijst staan gevraagd om de lege plaats op te vullen als nieuwe vergunninghouder. Wederom wordt hier de brancheregeling en datum van inschrijving in acht genomen
Artikel 12. Doorhalen inschrijving van wachtlijst
De inschrijving op de wachtlijst kan worden doorgehaald:
- 1.
Indien de ingeschrevene zich niet jaarlijks heeft aangemeld bij de marktmeester;
- 2.
Op verzoek van de ingeschrevene;
- 3.
Bij overlijden van de ingeschrevene;
- 4.
Indien aan de ingeschrevene een vergunning voor een vaste plaats is verleend;
- 5.
Ingevolgde een sanctie zoals omschreven in artikel 14.
Artikel 13. Verkoopwagens
-
1. De vergunninghouder maakt gebruik van de kraam die van de door het college aangewezen kramenverhuurder kan worden gehuurd of;
-
2. De vergunninghouder een eigen verkoopwagen heeft, die conform de afmetingen van de verstrekte vergunning passen op de toegewezen standplaats.
-
3. Het bereiden en plaatsen van producten buiten en rondom de kar is niet toegestaan, tenzij dit gebeurt binnen de eigen verstrekte afmetingen van de betreffende vergunning en waarbij de orde en hygiëne gehandhaafd blijft;
-
4. De verkoop van artikelen buiten de verkoopwagen en daarmee buiten de vergunde vierkante meters is niet toegestaan.
Hoofdstuk 3 – Overige bepalingen
Wanneer een vergunninghouder een bepaald artikel of artikelen van de ‘Marktverordening 2019 Gemeente Noordwijk’ overtreedt, kan het college de vergunning voor een vaste plaats, al dan niet voorwaardelijk, intrekken dan wel voor een of meerdere marktdagen schorsen conform de twee navolgende tabellen.
Artikel 14. Sanctiebeleid en verwijdering:
Vergunningenhouders:
Overtreding |
Eerste sanctie |
Tweede sanctie |
Derde sanctie |
Vierde sanctie |
Vijfde sanctie |
Overtredingreglement of voorschriften vergunning of niet opvolgen aanwijzing van de marktmeester & toezichthouders |
Waarschuwingsbrief |
1 marktgedrag schorsen |
2 marktdagen schorsen |
4 marktdagen schorsen |
Intrekkingvergunning |
Wangedrag of bedrog |
2 marktdagen schorsen |
4 marktdagen schorsen |
Intrekken vergunning |
- |
- |
Niet of niet tijdig voldoen marktgelden |
Waarschuwingsbrief |
Schorsing tot marktgeld voldaan is |
Intrekken vergunning |
- |
- |
- 1.
Voor alle bovengenoemde overtredingen in bovenstaande twee tabellen geldt; wanneer binnen een periode van 36 maanden voor hetzelfde feit een sanctie wordt opgelegd zal dit direct leiden tot de eerstvolgende sanctie in de tabel.
- 2.
Het opleggen van een sanctie is een besluit in de zin van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) waartegen bezwaar en beroep open staat.
Artikel 15. Samenloop
Indien een vergunninghouder op meer dan één van de Noordwijkse markten per week staat, worden in de systematiek van het sanctiebeleid, zoals genoemd in artikel 14, overtredingen, op verschillende markten begaan, beschouwd alsof de overtredingen plaatsvonden op één markt. De in artikel 14 genoemde termijnen en sancties gelden dus per overtreding, ongeacht op welke markt de overtreding is begaan. Opgelegde sancties zijn dan ook op alle markten waar de vergunninghouder staat van toepassing.
Artikel 16. Afbreken markt ten gevolge van bijzondere omstandigheden
-
1. Indien bij aanvang van de markt of gedurende de tijdsperiode waarop de markt wordt gehouden weersinvloeden, calamiteiten e.d. de orde op de markt kunnen verstoren, er direct gevaar dreigt voor de vergunninghouder, marktbezoekers en/of objecten in de nabijheid van het marktterrein, waardoor de openbare orde in gevaar komt of schade kan worden toegebracht aan derden, kan het college besluiten:
- a.
de vergunninghouder te verplichten de noodzakelijke voorzorgsmaatregelen te treffen;
- b.
de markt anders op te stellen c.q. in te richten;
- c.
de markt niet te laten aanvangen;
- d.
de markt onmiddellijk te beëindigen.
- a.
-
2. Indien een dergelijk geval zich voordoet en een markt door bijzondere (weers-) omstandigheden niet kan plaatsvinden, wordt dit zo spoedig mogelijk door de marktmeester gecommuniceerd.
-
3. In geval van gladheid, als gevolg van de weersomstandigheden, dient het terrein van de weekmarkt gestrooid te zijn voor aanvang van de markt. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij de Gemeente Noordwijk.
Artikel 17. Betaling
Verschuldigde bedragen dienen door de vergunninghouders per digitale transactie betaald te worden. Dit geldt ook voor de meelopers. Betalingen in contanten of welke andere vorm van betaling dan ook, worden in geen geval geaccepteerd.
Artikel 18. Meet- en weegwerktuigen
De vergunninghouder is, onverminderd het bepaalde in de IJkwet en het IJkreglement, verplicht:
- a.
voor zover goederen per maat of gewicht worden verkocht, ervoor te zorgen dat de gebruikte meet- en/of weegwerktuigen in deugdelijke staat verkeren;
- b.
het weegwerktuig zodanig aan de naar het publiek gekeerde zijde van de standplaats te plaatsen, dat het daarop bij weging aangegeven gewicht steeds voor het publiek duidelijk leesbaar is.
Artikel 19. Citeertitel
Dit inrichtingsplan wordt aangehaald als ‘Inrichtingsplan weekmarkt Noordwijk’.
Artikel 20. Inwerkingtreding
Dit inrichtingsplan treedt in werking op 1 september 2022.
Ondertekening
Noordwijk, 14 juni 2022
Burgemeester en wethouders van Noordwijk,
Bijlage 1. Brancheregeling
|
Branche |
Aantal standplaatsen |
|
Voedingsartikelen |
|
1. |
Groente en fruit |
1 |
2. |
Groente, fruit en aardappelen |
1 |
3. |
Vis, schaal- en schelpdieren |
1 |
4. |
Stroopwafels, suikerwafels en muffins |
1 |
5. |
Vietnamese snacks |
1 |
6. |
Zuivelproducten |
2 |
7. |
Noten en verduurzaamde zuidvruchten |
1 |
8. |
Poelier |
1 |
9. |
Snoepgoed |
1 |
10. |
Buitenlandse levensmiddelen |
1 |
11. |
Vlees |
1 |
12. |
Brood |
1 |
|
Tuin- en plantartikelen, bloemen |
|
13. |
Snijbloemen en planten |
2 |
|
Textiel |
|
14. |
Kleding volwassenen |
1 |
|
Overige artikelen |
|
15. |
Overig (niet conflicterend met overige branches) |
1 |
Bijlage 2. Begripsomschrijvingen
In dit Inrichtingsplan wordt verstaan onder:
- 1.
Branche indeling: De indeling in (sub-)branches en het aantal marktkooplieden per branche;
- 2.
Dagplaats: de standplaats die per marktdag ter beschikking wordt gesteld aan een meeloper, omdat deze niet als vaste standplaats is toegewezen dan wel ingenomen;
- 3.
Eigen materiaal: onder eigen materiaal wordt verstaan een verkoopwagen (incl. een bijbehorende parasol);
- 4.
Markt: de door het college ingestelde warenmarkt;
- 5.
Marktmeester: de persoon die als zodanig is aangewezen voor het uitoefenen van de markthandel;
- 6.
Marktterrein: de gehele openbare of publiek toegankelijke oppervlakte grond;
- 7.
Standplaats: de ruimte die voor de duur van de markt is aangewezen voor het uitoefenen van de markthandel;
- 8.
Vergunninghouder: de natuurlijke persoon aan wie door het college vergunning is verleend voor het innemen van een vaste standplaats;
- 9.
Vaste standplaats: de standplaats wordt tot wederopzegging verleend;
- 10.
Meeloper: de natuurlijke persoon die in aanmerking wenst te komen voor de toewijzing van een dagplaats, en niet over een vergunning voor een vaste standplaats of standwerkerspas beschikt;
- 11.
Standwerker: de natuurlijke persoon die in aanmerking wenst te komen voor een standwerkersplaats en niet over een vergunning voor een vaste standplaats;
- 12.
Standwerken: de activiteit waarbij de standwerker het publiek om zich heen verzamelt en dat publiek door een aansprekende uiteenzetting probeert over te halen tot de aankoop van het artikel;
- 13.
Standwerkersplaats: de standplaats die per marktdag ter beschikking wordt gesteld om te standwerken;
- 14.
Levenspartner/Waarnemer: degene die op basis van een ontheffing een standplaats inneemt voor een vergunninghouder van een vaste standplaats;
- 15.
Markt verplaatsing: dag waarop de markt niet op de in artikel 2 genoemde locatie zal staan.
Bijlage 3. Tekening Marktkramen Noordwijk
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl