Regeling vervallen per 22-07-2022

Beleidsregels Eenmalige energietoeslag gemeente Westland 2022

Geldend van 21-04-2022 t/m 21-07-2022

Intitulé

Beleidsregels Eenmalige energietoeslag gemeente Westland 2022

Besluit van college van burgemeester en wethouders van de gemeente Westland tot vaststelling van beleidsregels inzake de eenmalige energietoeslag gemeente Westland 2022.

College van burgemeester en wethouders van de gemeente Westland;

gelezen het voorstel van 12 april 2022, nummer 22-0067336;

gelet op de artikelen 4:81, eerste lid, 4:83 en 1:3, vierde lid, van de Algemene wet bestuursrecht;

Op grond van:

  • -

    Titel 4.3 van de Algemene wet bestuursrecht

  • -

    Artikel 35 van de Participatiewet

b e s l u i t vast te stellen de volgende beleidsregels:

Beleidsregels Eenmalige energietoeslag gemeente Westland 2022

Artikel 1. Begripsbepalingen

In deze beleidsregels wordt verstaan onder:

  • a.

    wet: Participatiewet;

  • b.

    college: college van burgemeester en wethouders van de gemeente Westland;

  • c.

    aanvrager: de alleenstaande die de energietoeslag aanvraagt of ambtshalve ontvangt, dan wel de samenwonenden die deze gezamenlijk aanvragen of ontvangen, de aanvrager zal in de regel de hoofdbewoner zijn;

  • d.

    inkomen: totaal van het inkomen zoals bedoeld in artikel 8 van de Beleidsregels bijzondere bijstand gemeente Westland 2018, bij wisselende inkomsten is dat het gemiddelde van 3 maanden.

  • e.

    peildatum: 1 januari 2022 voor de doelgroep ambtshalve toekenning zoals genoemd in artikel 3 en 1 april 2022 voor de aanvragers zoals genoemd in artikel 3 en 4;

  • f.

    referteperiode: periode voorafgaand aan de peildatum

  • g.

    huishouden: de alleenstaande, alleenstaande ouder of gezin zoals bedoeld in artikel 4 van de wet;

  • h.

    samenwonende: degene die duurzaam een gezamenlijke huishouding voert met een ander inclusief de kostendeler zoals bedoeld in de wet.

Artikel 2. Doelgroep eenmalige energietoeslag 2022

  • 1. De eenmalige energietoeslag 2022 van € 800,- is bedoeld voor een huishouden met een laag inkomen en wordt ambtshalve of op aanvraag als bijzondere bijstand verleend.

  • 2. Voor de toepassing van deze regeling wordt het vermogen niet in aanmerking genomen.

  • 3. Een huishouden heeft een laag inkomen als gedurende de referteperiode van 1 maand het in aanmerking te nemen inkomen niet hoger is dan 120% van de toepasselijke bijstandsnorm.

  • 4. Tot een huishouden wordt niet gerekend de persoon die op de peildatum:

    • a.

      in een inrichting verblijft als bedoeld in artikel 1 aanhef en onderdeel f van de wet;

    • b.

      jonger is dan 21 jaar;

    • c.

      jonger is dan 27 jaar en aanspraak maakt op studiefinanciering op grond van de Wet studiefinanciering 2000; of

    • d.

      is ingeschreven in de basisregistratie personen als ingezetene met enkel een briefadres.

  • 5. Er wordt per huishouden éénmaal energietoeslag verstrekt ten behoeve van de hoofdbewoner.

Artikel 3. Ambtshalve toekenning

  • 1. Huishoudens die op de peildatum voldoen aan de doelgroepomschrijving van artikel 2:

    • a.

      algemene bijstand ontvangen of

    • b.

      een uitkering ontvangen op grond van de IOAW en IOAZ of

    • c.

      een uitkering Bbz levensonderhoud ontvangt of

    • d.

      een jongere onder de 21 jaar die een aanvulling ontvangt voor levensonderhoud vanwege bijzondere omstandigheden of

    • e.

      gebruik maakt van de gemeentepolis Westland of

    • f.

      in 2022 in aanmerking komt voor kwijtschelding gemeentelijke belastingen of

    • g.

      in 2022 in een minnelijke schuldregeling is opgenomen of die in een wettelijke schuldregeling is opgenomen waarbij door de gemeentelijk budgetbeheerder kan worden vastgesteld dat er sprake is van een laag inkomen.

  • ontvangen de eenmalige energietoeslag 2022 ambtshalve in mei 2022

    Huishoudens die na de peildatum voldoen aan de doelgroepomschrijving ontvangen de energietoeslag binnen 2 maanden vanaf het moment dat zij aan de doelgroepomschrijving voldoen.

  • 2. De ambtshalve toekenning heeft ook betrekking op huishoudens die algemene bijstand ontvangen van de Sociale Verzekeringsbank op grond van artikel 47a van de wet.

Artikel 4. Aanvraag

  • 1. Huishoudens die niet in aanmerking komen voor een ambtshalve toekenning van de energietoeslag 2022 kunnen vanaf medio mei een aanvraag indienen met gebruikmaking van het daar voor bestemde aanvraagformulier.

  • 2. De aanvraag voor de tegemoetkoming wordt digitaal ingediend via de website. In afwijking van deze digitale aanvraag is een schriftelijke aanvraag mogelijk indien naar het oordeel van het college bijzondere omstandigheden in het individuele geval hiertoe aanleiding geven.

  • 3. Een aanvraag voor de eenmalige energietoeslag kan worden ingediend tot en met 1 december 2022.

Artikel 5. Hardheidsclausule

Als de aanvrager niet in aanmerking komt voor een eenmalige energietoeslag kan het college, gelet op alle omstandigheden, in het individuele geval beoordelen of de aanvrager in afwijking van de beleidsregels alsnog in aanmerking komt voor een eenmalige energietoeslag, indien dringende redenen hiertoe noodzaken.

Artikel 6. Inwerkingtreding en duur beleidsregels

  • 1. Deze beleidsregels treden in werking met ingang van de datum van publicatie.

  • 2. Deze beleidsregels vervallen op 31 december 2022, of als artikel 35 van de wet op dit punt wordt aangepast.

Artikel 7. Citeertitel

Deze beleidsregels worden aangehaald als:

Beleidsregels Eenmalige energietoeslag gemeente Westland 2022.

Ondertekening

Aldus vastgesteld door college van burgemeester en wethouders van de gemeente Westland in de vergadering van 12 april 2022

[Ondertekening]

Toelichting

Aanvullend op een verlaging van de energiebelasting en duurzaamheidsmaatregelen heeft de rijksoverheid een extra landelijk middel uitgewerkt om minima te helpen bij hun energierekening, welke verstrekt wordt via categoriale bijzondere bijstand. Het gaat hierbij om een eenmalige categoriale tegemoetkoming voor inwoners met een inkomen op of net boven de bijstandsnorm.

Deze energietoeslag is een vorm van bijzondere bijstand en geldt voor de periode van 1 januari 2022 tot en met 31 december 2022. De rijksoverheid heeft gemeenten de bevoegdheid gegeven om in 2022 een eenmalige energietoeslag toe te kennen aan huishoudens met een laag inkomen en hiervoor voorwaarden te stellen. De eenmalige energietoeslag maakt onderdeel uit van de bijzondere bijstand.

We willen snel duidelijkheid geven aan de rechthebbenden en een betaling kunnen doen. Daarom is gekozen voor een ambtshalve toekenning aan huishoudens van wie voor het verwerken van de aanvraag noodzakelijke persoonsgegevens reeds bekend zijn.

Voor andere aanvragers (zelfmelders) zal de verstrekking op basis van een zo eenvoudig mogelijke uitvraag plaatsvinden. Op de website komt hiervoor de mogelijkheid om aan te vragen.

De gemeente kan aan inwoners (alleenstaanden en gezinnen) die aan de voorwaarden voldoen een energietoeslag toekennen, zonder te hoeven controleren of de energiekosten van die inwoners daadwerkelijk sterk gestegen zijn en of die inwoners over voldoende middelen (vermogen) beschikken om de energierekening te kunnen betalen.

Daarbij zal er niet worden gekeken naar de hoogte van de energierekening of het soort energiecontract.

De gemeente heeft namelijk bij de categoriale bijzondere bijstand in de vorm van de eenmalige energietoeslag niet de ruimte om te beoordelen of het huishouden daadwerkelijk is geconfronteerd met een sterk gestegen energierekening. Die ruimte bestaat alleen bij de individuele bijzondere bijstand.

De hoofdbewoner is over het algemeen de persoon die voor de woonruimte een huur- of koopovereenkomst heeft en de woonruimte ook zelf bewoond. De energieaansluiting staat op zijn of haar naam. Of de aanvrager heeft een huurcontract inclusief gas, licht en water.

In artikel 2 wordt de doelgroep nader omschreven. Met vermogen wordt geen rekening gehouden.

Voor het begrip inkomen uit onderneming wordt nog een passende uitwerking gemaakt. Deze wordt later als addendum toegevoegd

De periode waarover het inkomen wordt berekend en aangetoond is voor deze regeling 1 maand.

Daarbij worden de door de aanvrager aangetoonde inkomsten gecontroleerd met behulp van data die zijn opgenomen in Suwinet en door de data die door het Inlichtingenbureau mogen worden verstrekt.

Het inkomen mag niet hoger zijn dan 120% van de toepasselijke bijstandsnorm. Deze norm is exclusief vakantietoeslag en staat vermeld op de website.

Voor het berekenen van de vakantietoeslag wordt bij de bijstandsnorm 5% aangehouden.

Indien belanghebbende aantoont, dat er sprake is van wisselend inkomen en de maand voorafgaande aan de peildatum komt boven de 120% uit dan wordt het inkomen gemiddeld. De drie maanden voorafgaande aan de peildatum worden dan genomen om te middelen. Als dit berekende inkomen onder de 120% uitkomt bestaat recht op de energietoeslag.

Het inkomen van de eventuele partner wordt daarbij betrokken.

Een ambtshalve toekenning (artikel 2) is mogelijk als vaststaat dat het huishouden op de peildatum recht heeft. Voor deze huishoudens is op basis van gegevens die de gemeente al heeft al duidelijk dat het huishouden een laag inkomen heeft. Dit kan worden aangenomen bij huishoudens die algemene bijstand ontvangen of een uitkering IOAW of IOAZ.

Als er voldoende informatie beschikbaar waardoor aantoonbaar is dat het huishouden moet rondkomen van een laag inkomen en de gemeente ook voldoende gegevens heeft om de energietoeslag uit te keren (zoals een bankrekening) dan ontvangen ook de volgende groepen de energietoeslag.

Dat gaat om de volgende groepen huishoudens:

  • -

    met een uitkering BBZ levensonderhoud;

  • -

    jongeren onder de 21 jaar die een aanvulling ontvangen voor levensonderhoud vanwege bijzondere omstandigheden;

  • -

    gebruikers van de gemeentepolis Westland;

  • -

    die in 2022 in aanmerking komen voor kwijtschelding gemeentelijke belastingen;

  • -

    die in 2022 in een minnelijke schuldregeling zijn opgenomen of die in een wettelijke schuldregeling zijn opgenomen waarbij door de gemeentelijk budgetbeheerder kan worden vastgesteld dat er sprake is van een laag inkomen;

  • -

    die een aanvulling van de SVB ontvangen op hun AOW uitkering.

Als een huishouden onder meerdere doelgroepen valt, bijvoorbeeld als een huishouden een uitkering ontvangt en ook in aanmerking komt voor kwijtschelding belastingen. Dan wordt slechts eenmaal de energietoeslag op de rekening gestort.

De huishoudens die niet onder de ambtshalve toekenning vallen (de zelfmelders) kunnen de energietoeslag aanvragen. De aanvraag kan worden gedaan via de website van de gemeente.

Dit staat vermeld in artikel 4.

De beleidsregels eenmalige energietoeslag 2022 staan niet op zichzelf, maar zijn gebaseerd op artikel 35 van de Participatiewet. Dit betekent dat wie niet aan de voorwaarden van de wet voldoet, bijvoorbeeld omdat die persoon op de peildatum geen rechthebbende is of omdat een uitsluitingsgrond geldt, geen aanspraak kan maken op de energietoeslag.

Er zijn situaties denkbaar waarbij de aanvrager op de peildatum weliswaar niet voldeed aan de voorwaarden voor de energietoeslag, maar de (enige) uitsluitingsgrond slechts van korte duur was. De gemeente kan overwegen om in dergelijke situaties een toets op hardheid van de voorgenomen afwijzing uit te voeren (artikel 5).