Regeling vervallen per 01-01-2024

Algemeen mandaatbesluit Midden-Drenthe 2022

Geldend van 08-04-2022 t/m 31-12-2023

Intitulé

Algemeen mandaatbesluit Midden-Drenthe 2022

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Midden-Drenthe en de burgemeester van de gemeente Midden-Drenthe, ieder voor zover het zijn bevoegdheden betreft;

gelet op artikel 8:24 en afdeling 10.1.1 van de Algemene wet bestuursrecht, artikel 160 lid 1, aanhef en onder a, b, d, e en f, en lid 4, artikel 168 en artikel 171 lid 2 Gemeentewet;

gelet op het raadsbesluit van 26 maart 1998 tot machtiging van het college tot het aanwijzen van een ambtenaar als vertegenwoordiger van de raad ten behoeve van de behandeling van bezwaar- en beroepschriften;

gelet op het advies van de Ondernemingsraad van 10 maart 2022;

overwegende dat omwille van de effectiviteit van besluitvorming het wenselijk is de verantwoordelijkheden omtrent besluitvorming zo veel mogelijk laag in de organisatie te leggen;

besluiten:

vast te stellen het volgende

Algemeenmandaatbesluit Midden-Drenthe 2022.

Artikel 1 Afdoeningsmandaat

De personen werkzaam in de functie genoemd in de bij dit besluit behorende bijlagen, alsmede hun plaatsvervangers of waarnemers, zijn bevoegd namens de raad, het college of de burgemeester de in deze bijlagen genoemde bevoegdheden in mandaat, volmacht of machtiging uit te oefenen, onder de in dit besluit opgenomen voorwaarden.

Artikel 2 Ondertekeningsmandaat

  • 1. In afwijking van het bepaalde in artikel 1 zijn de personen, werkzaam in de in bijlage I genoemde functie in de met TMC aangeduide gevallen slechts bevoegd de door het college of de burgemeester genomen besluiten namens het college dan wel de burgemeester te ondertekenen, en in de met TML aangeduide gevallen slechts bevoegd de door hun leidinggevende genomen besluiten namens het college dan wel de burgemeester te ondertekenen, en voorbereidende en uitvoerende handelingen daartoe te verrichten.

  • 2. In het geval de mandaatgever zelf beslist, is de gemandateerde bevoegd om namens het college dan wel de burgemeester te ondertekenen.

Artikel 3 Algemene bepalingen

  • 1. Voor zover niet uitdrukkelijk anders bepaald bij de beschrijving van de bevoegdheden in bijlage I, is onder het ‘verlenen’, ‘toewijzen’ en het ‘afgeven’ begrepen het geheel of gedeeltelijk weigeren, het intrekken, het herzien en het wijzigen, alsmede het wijzigen van voorschriften, het terugvorderen en het invorderen van het teruggevorderde.

  • 2. Onder de in dit besluit en in bijlage I genoemde bevoegdheden tot het besluiten tot het aangaan van overeenkomsten is begrepen de bevoegdheid beslissingen te nemen ten aanzien van alle uit de overeenkomst en de wet voortvloeiende rechten betreffende de overeenkomst, waaronder het verlengen, beëindigen en wijzigen van de overeenkomst en het vorderen van nakoming of schadevergoeding.

  • 3. Onder het uitoefenen van de in bijlage I genoemde bevoegdheden zijn begrepen alle feitelijke of rechtshandelingen die in relatie hiermee staan, zoals het verrichten van voorbereidings- en uitvoeringshandelingen, waaronder het vragen van advies aan bestuursorganen en derden, het vragen van een verklaring van geen bedenkingen, het vragen van toestemming, het inwinnen en verstrekken van informatie, het inschakelen van derden ter uitvoering van het besluit, en het aangaan van overeenkomsten in het kader van het besluit, een en ander voor zover in bijlage I niet anders is bepaald.

Artikel 4 Ondermandaat

  • 1. Voor zover de in artikel 1 genoemde bijlagen hierin voorzien, kan de functionaris de bevoegdheden, die hij krachtens dit mandaatbesluit kan uitoefenen, opdragen aan een onder zijn verantwoordelijkheid werkzame functionaris, met dien verstande dat in de met TMC of TML aangeduide gevallen het ondermandaat zich beperkt tot ondertekeningsmandaat.

  • 2. De bepalingen van dit besluit zijn van overeenkomstige toepassing in geval van ondermandaat.

Artikel 5 Kaders

Bij de uitoefening van een gemandateerde bevoegdheid neemt de gemandateerde persoon de volgende kaders in acht:

  • de van toepassing zijnde Europese regelgeving, waaronder de richtlijn voor overheidsaanbestedingen;

  • de van toepassing zijnde wettelijke regelingen van rijk en provincie;

  • de van toepassing zijnde gemeentelijke besluiten, waaronder het Besluit budgetregels Midden-Drenthe.

Artikel 6 Machtiging, volmacht

De bepalingen van dit besluit zijn van overeenkomstige toepassing in geval van afzonderlijke machtiging en volmacht.

Artikel 7 Vervanging en waarneming

  • 1. De bepalingen van dit besluit zijn van overeenkomstige toepassing bij vervanging en bij waarneming van taken.

  • 2. Vervanging dan wel waarneming van teamleiders, managers en gemeentesecretaris geschiedt in onderling overleg.

  • 3. De teamleider bepaalt de vervanging dan wel waarneming van de onder zijn leiding werkzame personen.

Artikel 8 mandaat gemeentesecretaris en teamleiders

  • 1. De gemeentesecretaris en de managers hebben, naast de hen in de bijlagen toegedeelde bevoegdheden, dezelfde bevoegdheden als de teamleiders.

  • 2. De teamleiders hebben, naast de hen in de bijlage toegedeelde bevoegdheden, dezelfde bevoegdheden als de onder hun leiding werkzame personen.

  • 3. Indien voor de uitoefening van de bevoegdheid als bedoeld in lid 2 een aanwijsbesluit, nadere bepaling of voorwaarde benodigd is, heeft de leidinggevende de bevoegdheid slechts voor zover voldaan is aan die bepaling of voorwaarde, of hij is aangewezen.

Artikel 9 projecten en programma’s

De programmamanager dan wel projectleider van een programma dan wel een project met een eigen door de raad dan wel het college vastgesteld budget, heeft ten aanzien van dat budget de bevoegdheden van de budgethouder zoals opgenomen in de bijlage.

Artikel 10 Ondertekening

  • 1. De op grond van artikel 1 genomen besluiten worden als volgt ondertekend:

namens burgemeester en wethouders van Midden-Drenthe, of

namens de burgemeester van Midden-Drenthe;

<handtekening>

<naam medewerker>,

<functieaanduiding>

  • 2. De op grond van artikel 2 genomen besluiten worden als volgt ondertekend:

overeenkomstig het door / namens burgemeester en wethouders/ de burgemeester van Midden-Drenthe genomen besluit;

<handtekening>

<naam medewerker>

<functieaanduiding>

  • 3. Het voorgaande geldt niet als in de bijlage I uitdrukkelijk anders is bepaald.

Artikel 11 Inwerkingtreding, overgangsrecht

  • 1. Dit besluit treedt in werking de dag na de bekendmaking.

  • 2. Het Algemeen mandaatbesluit 2017 van 31 november 2017 en de op basis hiervan genomen ondermandaatbesluiten worden ingetrokken.

  • 3. Het Algemeen mandaatbesluit 2017 en de op basis hiervan genomen ondermandaatbesluiten blijven van toepassing voor zover de voor de datum van inwerkingtreding van dit besluit geldende regelgeving ingevolge overgangsrecht van toepassing is.

Ondertekening

Burgemeester en wethouders van Midden-Drenthe,

de secretaris, de burgemeester,

M. Hacking C. Bijl

De burgemeester van Midden-Drenthe

C. Bijl

Bijlage I behorend bij het Algemeen mandaatbesluit Midden-Drenthe 2022

Afkortingen

Beleid en Samenleving BS

Ruimtelijk Beleid en Projecten RBP

Zwembaden Z

Inkomen, Werk en Onderwijs IWO

Omgeving en Veiligheid OV

Informatisering en Belastingen IB

Wmo en Jeugdzorg WJ

Buitendienst B

Advies A

Financiën F

Gemeentewinkel G

Gehele organisatie O

TM: (tekenmandaat): aanduiding tekenmandaat

TMC: (tekenmandaat college): besluit wordt door het college of de burgemeester genomen, gemandateerde medewerker bereidt besluit voor en tekent besluit “overeenkomstig het door burgemeester en wethouders / de burgemeester van Midden-Drenthe genomen besluit”

TML: (tekenmandaat leidinggevende): besluit wordt door teamleider genomen, gemandateerde medewerker bereidt besluit voor en tekent besluit “overeenkomstig het namens burgemeester en wethouders / de burgemeester van Midden-Drenthe genomen besluit”

Mandatenlijst

De portefeuillehouder is, voor zover het onderwerp volgens de portefeuilleverdeling tot zijn portefeuille behoort, bevoegd tot:

bevoegdheid

regeling

TM

onder mandaat

opmerkingen

het doen van rechtshandelingen ter directe uitvoering of uitwerking van door het college genomen besluiten, zowel bestuursrechtelijk als privaatrechtelijk, waaronder het nemen van besluiten, voor zover elders in deze lijst niet anders is bepaald

art. 160 gemeentewet en andere dan onderstaande specifieke bepalingen

nee

mandaat ligt ook bij medewerkers

het nemen van besluiten inzake de aan de burgemeester dan wel burgemeester en wethouders toegekende handhavingsbevoegdheid ter handhaving van door of krachtens de wet, verordening, bestemmingsplan of andere algemeen verbindende voorschriften gestelde regels en voorschriften, waaronder het opleggen van een boete, het opleggen van een last onder dwangsom of een last onder bestuursdwang, het uitvoeren van bestuursdwang, verzegeling, het meenemen van zaken, het verkopen of vernietigen daarvan, invordering van boetes en van verbeurde dwangsommen, en het geven van bevelen of aanwijzingen

art. 125 Gemeentewet, Afd. 5.3.1 en Afd. 5.3.2 Awb art. 7.1 Wro, art. 5.2 Wabo, art. 92 Woningwet, art. 18.1b en 18.2 e.v. Wm; overige regelingen die handhavingsbevoegdheid geven, waaronder de Wet geluidhinder, Wet bodembescherming, Alcoholwet (w.o. art.19a en 44), Wmo, Jeugdwet, Wet op de Kansspelen, Wegenwet, Bouwbesluit, bestemmings-plannen; verordeningen waaronder de Apv, Verordening Leefomgeving, beheers-verordening begraafplaatsen en Afvalstoffenverordening, en beleid, waaronder het beleid woonwagenzaken

nee

mandaat ligt ook bij medewerkers

het nemen van besluiten met betrekking tot:

het Lokaal Overleg

overleg met de Ondernemingsraad (sluiten convenant)

arbeidsongeschiktheid

nevenwerkzaamheden

cao H 12

cao H13, WOR

cao H7

Ambtenarenwet 2017

nee

mandaat ligt niet bij medewerkers

het aangaan van overeenkomsten en convenanten

art. 160 Gemeentewet, Productenraming

nee

mandaat ligt deels bij medewerkers

het verlenen van subsidies waarvan het bedrag en de naam van de begunstigde in de (bijlage bij) de begroting zijn opgenomen met een bedrag van € 100.000,00 of minder, alsmede het vaststellen, weigeren en terugvorderen daarvan, voor zover elders in deze lijst niet anders is bepaald

Algemene subsidieverordening, Subsidieparagraaf begroting Besluit budgetregels, productenraming

nee

mandaat ligt ook bij medewerkers

het verlenen van overige subsidies voor zover deze dekking vinden in de begroting, met een bedrag van € 50.000,00 of minder, alsmede het vaststellen, weigeren en terugvorderen daarvan, voor zover elders in deze lijst niet anders is bepaald

Algemene subsidieverordening, subsidiebeleid, subsidieplafonds, begroting, Besluit budgetregels, productenraming

nee

mandaat ligt ook bij medewerkers

het verlenen van subsidies waarvan het bedrag en de naam van de begunstigde in de (bijlage bij) de begroting zijn opgenomen hoger dan het bedrag van € 100.000,00, en overige subsidies hoger dan een bedrag van € 50.000,00, welke specifiek geregeld zijn in verordeningen of beleid, en voor zover deze dekking vinden in de begroting, alsmede het vaststellen, weigeren en terugvorderen daarvan

Algemene subsidieverordening, subsidieverordeningen en beleidsregels, subsidieparagraaf begroting, Productenraming

TMC

nee

tekenmandaat niet bij medewerkers

het besluiten over het aangaan van budgetsubsidiecontracten bij subsidies tot een bedrag van 100.000,00 per jaar

Alg. subsidieverordening, art. 160 Gemeentewet, art 4:36 Awb

nee

mandaat ligt ook bij medewerkers

het besluiten over het aangaan van budgetsubsidiecontracten in overige gevallen

Alg. subsidieverordening, art. 160 Gemeentewet, art 4:36 Awb

TMC

nee

tekenmandaat niet bij medewerkers

het verlenen van een omgevingsvergunning, alsmede het wijzigen van voorschriften daarvan, voor zover voor het verlenen of wijzigen een welstandsadvies benodigd is, in afwijking van het welstandsadvies

artt. 2.4, art. 2.10 lid 1 onder d Wabo

alleen TM

mandaat ligt niet bij medewerkers

het verlenen van een omgevingsvergunning in afwijking van het bestemmingsplan indien deze activiteit niet in strijd is met een goede ruimtelijke ordening

artt. 2.4, 2.10 lid 2, 2.11 lid 2 (jo.) 2.12 lid 1 onder a ten 3e Wabo

alleen TM

mandaat ligt ook bij teamleider

het verlenen van een omgevingsvergunning met doorbreking van de aanhoudingsplicht

artt. 2.4, 3.3 lid 3 en lid 6, 3.5 lid 3 Wabo

alleen TM

mandaat ligt niet bij medewerkers

het besluiten woningbouwkavels, kavels op bedrijventerreinen, dan wel overhoeken (gem. plantsoen, direct grenzend aan particuliere tuinen, zonder of met een geringe zelfstandige publieke functie) al dan niet te verkopen

art. 160 Gemeentewet

nee

mandaat ligt ook bij medewerkers

het besluiten onroerende dan wel roerende gemeentelijke eigendommen al dan niet te verpachten, te verhuren, of in gebruik te geven

art. 160 Gemeentewet

nee

mandaat ligt ook bij medewerkers

het verklaren over de conformiteit van de gemeentelijke website of mobiele applicatie aan het Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid overheid

Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid overheid

nee

mandaat ligt niet bij medewerkers

het toewijzen of weigeren van een aanvraag om een verzilverlening, alsmede de intrekking van die toewijzing

artikel 5, 9 en 10 van de Verordening Verzilverlening Midden-Drenthe

alleen TM

mandaat ligt niet bij medewerkers, (collegebesluit december 2020)

De portefeuillehouder is bevoegd tot:

bevoegdheid

regeling

TM

onder mandaat

het beslissen op bezwaarschriften, in die gevallen dat in de betreffende week het quorum in de collegevergadering ontbreekt, met uitsluiting van bezwaren op gemeentelijke belastingen en op de waarde vaststelling van onroerende zaken

alle wetgeving met uitsluiting van gemeentelijke belastingregelgeving en de wet WOZ

nee

De gemeentesecretaris is bevoegd tot:

bevoegdheid

regeling

TM

ondermandaat

het opzeggen van een arbeidsovereenkomst wegens redelijke grond, en eventuele herplaatsing, uitgezonderd ten aanzien van teamleiders en managers

artikel 7:669 BW

nee

het opzeggen van een arbeidsovereenkomst wegens dringende reden uitgezonderd ten aanzien van teamleiders en managers

artikel 7:677 BW

nee

het indienen van een verzoekschrift tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst bij de kantonrechter

artikel 7:671b BW

nee

het besluiten over waardering en herwaardering van functies

-cao, artikel 3.1

nee

het besluiten over functioneringstoelage, arbeidsmarkttoelage dan wel garantietoelage

-cao, artikelen 3.8, 3.9, 3.15

nee

het aangaan van vaststellingsovereenkomsten ter beslechting van geschillen

art. 160 Gemeentewet

nee

De teamleiders zijn, voor zover het aangelegenheden betreft die hun team aangaan, bevoegd tot:

bevoegdheid

regeling

TM

onder mandaat

het nemen van besluiten met betrekking tot:

- aangaan en verlengen van de arbeidsovereenkomst, aanstelling, salaris en vergoedingen binnen de bestaande functiewaardering, met dien verstande dat bij een wijziging in het functiegebouw goedkeuring van de gemeentesecretaris of de manager benodigd is

- opzeggen of ontbinden van de arbeidsovereenkomst anders dan opzeggen wegens redelijke grond ingevolge artikel 7:669 BW en opzeggen wegens dringende reden ingevolge artikel 7:677 BW

- (wijziging in) arbeidsduur en werktijden

- het persoonlijk ontwikkelingsplan

- vakantie en verlof

- verkoop van bovenwettelijke vakantie-uren

- vergoeding woon-werkverkeer

- reis- en verblijfskostenvergoeding

-cao H2 en H3

-cao H2 BW

-cao H2 en H5, WFW

-cao H 8

-cao H 6, WAZO

-cao H6

-cao H3, regeling

-cao H3, regeling

nee

het nemen van besluiten met betrekking tot:

-arbeidsongeschiktheid

-nevenwerkzaamheden

-cao H7

-Ambtenarenwet 2017

nee

het nemen van besluiten inzake het invullen van stageplaatsen en werkervaringsplaatsen

cao H2, art. 160 gemeentewet

nee

het vaststellen van een schadevergoeding, voor zover hierover elders in deze lijst niet anders is bepaald

art. 160 Gemeentewet

nee

het verzoeken tot het leggen van conservatoir beslag en andere vormen van bewaring van recht, voor zover de gemeente ter zake geen executoriale titel heeft en elders in deze lijst niet anders is bepaald

art 700 e.v. Rv, artikel 160 lid 3 Gemeentewet

nee

het ontwerpen van een door de minister vast te stellen selectielijst

artikel 5 Archiefwet

nee

het aanwijzen van toezichthouders en het uitgeven van een legitimatiebewijs voor toezichthouders

artikel 5:11. 5.12 en 5:14 Awb

nee

het nemen van beslissingen inzake autorisaties en bevoegdheden van medewerkers ten aanzien het gebruik van software of uploaden of downloaden en verwerken van informatie naar of van derden

art. 160 Gemeentewet, AVG

nee

het vaststellen van werkinstructies

onder meer handboek Kwaliteit, Arbo en Milieuzorg, beleid

nee

het nemen van maatregelen tegen derden wegens ontoelaatbaar gedrag jegens medewerkers, waaronder het schriftelijk waarschuwen, het doen van aangifte en het opleggen van een contactbeperking en/of een toegangsverbod van gemeentelijke terreinen en gebouwen

art. 160 Gemeentewet, integriteitsbeleid, agressiebeleid

nee

Personen werkzaam in de hieronder genoemde functies zijn bevoegd tot:

bevoegdheid

regeling

TM

functie

algemeen

voorbereiding en uitwerking besluiten raad, college en burgemeester

het doen van feitelijke- en rechtshandelingen ter directe voorbereiding van door de raad, het college dan wel de burgemeester te nemen besluiten, zowel bestuursrechtelijk als privaatrechtelijk, voor zover elders in deze lijst niet anders is bepaald, en voor zover deze niet expliciet aan deze bestuursorganen zelf zijn voorbehouden

art. 160 gemeentewet en andere dan onderstaande specifieke bepalingen

alle functies O

het doen van feitelijke- en rechtshandelingen ter directe uitvoering of uitwerking van door het college genomen besluiten, zowel bestuursrechtelijk als privaatrechtelijk, waaronder het nemen van besluiten, voor zover elders in deze lijst niet anders is bepaald

art. 160 gemeentewet en andere dan onderstaande specifieke bepalingen

de functies die betrokken zijn bij de voorbereiding van het collegebesluit O

algemeen – projecten, programma’s

het doen van feitelijke- en rechtshandelingen ter directe voorbereiding, uitvoering of uitwerking van een door het college of de raad vast te stellen dan wel vastgesteld project of programma, zowel bestuursrechtelijk als privaatrechtelijk, waaronder het nemen van besluiten en het sluiten van overeenkomsten

160 Gemeentewet, Awb, kaders en voorwaarden zoals vastgesteld in het programma of het project

projectleider, programmamanager O

algemeen – informatie (AVG, Wob/Woo)

het toewijzen of afwijzen van een verzoek om informatie neergelegd in documenten over een bestuurlijke aangelegenheid

art. 3 – 6 Wet openbaarheid van bestuur

Privacy Officer IB, juristen A

het toewijzen of afwijzen van een verzoek om hergebruik van informatie als bedoeld in de Wet hergebruik van overheidsinformatie

art. 3 en 4 Wet hergebruik van overheidsinformatie

Privacy Officer IB, juristen A

het verstrekken van informatie anderszins

art. 2 lid 1 Wob

alle functies O

het beslissen op een verzoek om informatie, een verzoek om wijziging, een verzoek om correctie en een verzoek om verwijdering(vergetelheid)

AVG, UAVG

Privacy Officer, beleidsmedewerker IB beleidsmedewerker informatisering WJ, juristen A

het aangaan van overeenkomsten voor het verwerken van persoonsgegevens met derden (verwerkersovereenkomsten) of met andere verwerkingsverantwoordelijken in de keten

AVG, UAVG

idem

algemeen – Awb

het doorzenden van aanvragen naar het juiste bestuursorgaan

art. 2.3 Awb

alle functies O

het weigeren van op onjuiste wijze verzonden berichten

art. 2.15 lid 2 Awb

idem

het niet in behandeling nemen van aanvragen

art. 4:5 Awb

idem

het bepalen en verlengen van de beslistermijn voor besluiten, voor zover elders in deze lijst niet anders is bepaald

artt. 3:18, 4:13 en 4:14 Awb, bijzondere wetten, verordeningen

idem

het alsnog voorwaarden verbinden aan een beschikking van rechtswege of het intrekken van die beschikking wegens ernstige gevolgen voor het algemeen belang

art. 4:20f Awb

TML

idem

het beslissen op bezwaarschriften anders dan op het gebied van personeel en gemeentelijke belastingen

artt. 6:6, 6:10, 7:10 en 7:11 Awb collegebesluit 26 oktober 2021

TMC

personen in functies die het besluit hebben voorbereid O

het beslissen op beroep, ingesteld tegen een besluit op een verzoek om kwijtschelding van gemeentelijke belastingen

Awr, Uitvoeringsregeling Invorderingswet

TMC

senior belastingen en juridisch medewerker belastingen IB

algemeen – financieel

het nemen van besluiten inzake de verschuldigdheid van dwangsommen wegens het besluiten buiten de wettelijke termijn, en de vaststelling van de hoogte daarvan, alsmede terugvordering van teveel betaalde dwangsommen

art. 4:18 en 4:20 Awb; 4:20d Awb

alle functies O

het vaststellen van de verplichting tot betaling van een bestuursrechtelijke geldschuld, het verlenen van uitstel van betaling, en het treffen van een betalingsregeling, voor zover elders in deze lijst niet anders is bepaald

art. 4:85 en 4: 86 Awb; art. 4:94 Awb

idem

het verlenen van een voorschot, alsmede het intrekken of wijzigen van die beschikking, voor zover elders in deze lijst niet anders is bepaald

art. 4:95 en 4: 96 Awb

TML

idem

het vaststellen van de verschuldigde wettelijke rente

art. 4:99 Awb

idem

het uitzetten van middelen via callgeld, deposito’s met een looptijd korter dan 1 jaar, en spaarrekeningen

art. 160 Gemeentewet, BBV, begroting, financiële verordening

administrateur F

het aantrekken van middelen via callgeld of kasgeld

art. 160 Gemeentewet, BBV begroting, financiële verordening

idem

het nemen van beslissingen betreffende het innen van vorderingen en het afboeken van vorderingen, voor zover elders in deze lijst niet anders is bepaald

art. 160 Gemeentewet

invorderingsambtenaar, administrateur F

TML: alle andere functies O

algemeen – subsidies

het verlenen van subsidies waarvan het bedrag en de naam van de begunstigde in de (bijlage bij) de begroting zijn opgenomen met een bedrag van € 100.000,00 of minder, alsmede het vaststellen, weigeren en terugvorderen daarvan, voor zover elders in deze lijst niet anders is bepaald

Algemene subsidieverordening, Subsidieparagraaf begroting Besluit budgetregels, productenraming

(deel)budgethouders, voor zover aangewezen t.a.v. het betreffende product O,medewerker welzijn BS

het verlenen van overige subsidies die geregeld zijn in beleid of verordening, met een bedrag van € 50.000,00 of minder, alsmede het vaststellen, weigeren en terugvorderen daarvan, voor zover elders in deze lijst niet anders is bepaald

Algemene subsidieverordening, subsidiebeleid, subsidieplafonds, begroting, Besluit budgetregels, productenraming

(deel)budgethouders, voor zover aangewezen t.a.v. het betreffende product O, medewerker welzijn BS

het besluiten over het aangaan van budgetsubsidiecontracten bij subsidies tot een bedrag van 100.000,00 per jaar

Algemene subsidieverordening

art. 160 Gemeentewet, art 4:36 Awb, beleidsnota’s

beleidsmedewerker BS

het verlenen van subsidie in relatie tot zwemmen en andere sportbeoefening, volgens de vastgestelde toewijzingssystematiek, alsmede de vaststelling, weigering en terugvordering daarvan

Algemene subsidieverordening, andere subsidieverordeningen, beleidsregels Besluit budgetregels, Productenraming

medewerker exploitatie Z, mdw accommodatiebeheer B

beleidsmedewerker sport BS

algemeen – privaatrecht

het besluiten over een verzoek tot verklaring van recht

art. 160 Gemeentewet

jurist A, beleidsmedewerker O

het besluiten tot het verrichten van privaatrechtelijke rechtshandelingen, waaronder het sluiten van overeenkomsten, voor zover de in de productenraming opgenomen productbudgetten hierin voorzien en voor zover elders in deze lijst niet anders is bepaald, met dien verstande dat bij een opdrachtwaarde hoger dan € 50.000,00 goedkeuring van de teamleider en begeleiding door een inkoper vereist is

art. 160 Gemeentewet

Besluit budgetregels Productenraming

(deel)budgethouders, voor zover aangewezen ten aanzien van het product O

het beslissen omtrent de wijze van inkoop bij diensten en leveringen, met dien verstande dat de keuze voor enkelvoudige inkoop slechts kan, indien de opdrachtwaarde de € 70.000,00 niet overstijgt

Aanbestedingswet, Inkoopbeleid, Gids proportionaliteit

idem

het beslissen omtrent de wijze van inkoop bij werken, met dien verstande dat de keuze voor enkelvoudige inkoop slechts kan, indien de opdrachtwaarde de € 150.000,00 niet overstijgt, en de keuze voor meervoudig onderhands slechts kan indien de opdrachtwaarde de € 2.000.000,00 niet overstijgt

Aanbestedingswet, Inkoopbeleid, Gids Proportionaliteit

idem

het besluiten woningbouwkavels, kavels op bedrijventerreinen, overhoeken (gemeentelijk plantsoen, direct grenzend aan particuliere tuinen, zonder of met een geringe zelfstandige publieke functie), al dan niet te verkopen

art. 160 Gemeentewet

beleidsmedewerker grondzaken, medewerker grondzaken RBP

het besluiten omtrent het vaststellen van de grenzen van het perceel

art. 160 Gemeentewet

idem

het besluiten tot het splitsen en samenvoegen van percelen

art. 160 Gemeentewet

beleidsmedewerker grondzaken, medewerker grondzaken RBP

het besluiten omtrent verjaring van gemeentegrond

art. 160 Gemeentewet

idem

het besluiten tot het vestigen, wijzigen en doorhalen van beperkte zakelijke rechten op gemeentelijke eigendommen

art. 160 Gemeentewet

beleidsmedewerkers, medewerker grondzaken, projectleider, mdw riool- en wegbeheer RBP,

coördinator buitendienst, coördinator kabels/ leidingen, mdw accommodatiebeheer, mdw bouwaangelegenheden B mdw facilitair bedrijf, senior facilitair bedrijf G

het besluiten tot het vestigen, wijzigen en doorhalen van beperkte rechten ten behoeve van gemeentelijke eigendommen of ten behoeve van gemeentelijke belangen op eigendom van een derde

art. 160 Gemeentewet

idem

het besluiten gemeentegrond al dan niet te verpachten, te verhuren of in gebruik te geven

art. 160 Gemeentewet

beleidsmedewerker grondzaken, medewerker grondzaken, projectleider RBP medewerker accommodatiebeheer, mdw bouwaangelegenheden B mdw facilitair bedrijf, senior facilitair bedrijf G

het nemen van beslissingen inzake het verhuren of verpachten van gemeentelijke gebouwen, voor onbepaalde tijd

art. 160 Gemeentewet

idem

het nemen van beslissingen inzake het verhuren in gebruik geven of verpachten van gemeentelijke gebouwen voor bepaalde tijd

art. 160 Gemeentewet

beleidsmedewerker grondzaken, medewerker grondzaken, projectleider RBP medewerker accommodatiebeheer, mdw bouwaangelegenheden B mdw facilitair bedrijf, senior facilitair bedrijf G

het nemen van beslissingen inzake het verhuren van standplaatsen voor woonwagenbewoning c.a. alsmede het verhuren van woonwagens

art. 160 Gemeentewet

TML

beleidsmedewerker woonwagenzaken OV

het besluiten tot het aangaan van overeenkomsten voor:

onderhoud;

kleine aanpassingen;

onderhoud en levering van technische installaties (telefonie, geluid, presentatie apparatuur, huishoudelijke dienst en keuken, archivering, klimaat etc.)

ten behoeve van gemeentelijke gebouwen, accommodaties, gronden en installaties

art. 160 Gemeentewet

Door college vastgestelde onderhoudsplannen

Inkoophandboek

vervangingsbeleid

projectleider RBP, mdw accommodatiebeheer, mdw bouwaangelegenheden B mdw facilitair bedrijf, senior facilitair bedrijf G

het besluiten tot het aangaan van overeenkomsten voor:

het onderhoud van hardware en software (Licenties), al dan niet meerjarig;

de aankoop van hardware en software (Licenties);

het inhuren van personeel voor 3e lijns ondersteuning I&A en technische ondersteuning bij projecten met een kortlopend karakter, tot vijf dagen

Inkoophandboek

vervangingsbeleid

mdw systeembeheer, mdw zaaksysteem, mdw CAD/GIS, senior informatisering, administrateur IB

algemeen – bestuursrechtelijke handhaving

het nemen van besluiten inzake de aan de burgemeester dan wel burgemeester en wethouders toegekende handhavingsbevoegdheid ter handhaving van door of krachtens de wet, verordening, bestemmingsplan of andere algemeen verbindende voorschriften gestelde regels en voorschriften, waaronder het opleggen van een last onder dwangsom of een last onder bestuursdwang, het uitvoeren van bestuursdwang, verzegeling, het meenemen van zaken, het verkopen of vernietigen daarvan, invordering van verbeurde dwangsommen, en het geven van bevelen of aanwijzingen

art. 125 Gemeentewet

Afd. 5.3.1 en Afd. 5.3.2 Awb

art. 7.1 Wro, art. 5.2 Wabo, art. 92 Woningwet, art. 18.1b en 18.2 e.v. Wm; overige regelingen die handhavingsbevoegdheid geven, waaronder de Wet geluidhinder, Wet bodembescherming, Alcoholwet (w.o. art.19a en 44), Wmo, Jeugdwet, Wet op de Kansspelen, Wegenwet, Bouwbesluit, bestemmings-plannen; verordeningen waaronder de Apv, Verordening Leefomgeving, beheers-verordening begraafplaatsen en Afvalstoffenverordening, en beleid, waaronder het beleid woonwagenzaken

alle functies OV en RBP

handhaver, juridisch

kwaliteitsmedewerker BS kwaliteitsmedewerker IWO,coördinator buitendienst G

het nemen van besluiten inzake de door de wet of een verordening aan de burgemeester dan wel burgemeester en wethouders toegekende bevoegdheid een bestuurlijke boete op te leggen, waaronder het opleggen en afstemmen (verhoging dan wel verlaging) van de boete, het horen, het opmaken van een proces verbaal of rapport, en invordering

art. 154b - n Gemeentewet

Afd. 5.4.1. en Afd. 5.4.2 Awb

Diverse wetten, waaronder de Participatiewet (art. 18a) IOAZ (art. 20a) en IOAW (art. 20a), diverse verordeningen en beleidsregels, waaronder de Verordening Leefomgeving

beleidsmedewerker RBP, juridisch medewerker en toezichthouder OV, coördinator Buitendienst G consulent ic, kwaliteitsmedewerker, medewerker administratie team inkomen, controlemedewerker /toezichthouder, consulent inkomen IWO

algemeen – handhaving anderszins

het aanschrijven van een wederpartij wegens overtreding van een bepaling in een overeenkomst, voor zover niet anders bepaald in deze lijst

art. 160 Gemeentewet, overeenkomst

teamleiders, (deel) budgethouders voor zover de overeenkomst valt onder aan hen toegewezen budget. O

het aanschrijven van een wederpartij wegens overtreding of schending van een bepaling in een anterieure overeenkomst, huur, pacht, gebruiks- of koopovereenkomst of een bepaling bij een zakelijk (beperkt) recht

art. 160 Gemeentewet, overeenkomst

teamleiders O, beleidsmedewerker grondzaken, projectleider RBP, mdw accommodatiebeheer, mdw bouwaangelegenheden B mdw facilitair bedrijf, senior facilitair bedrijf, coördinator Buitendienst G

het aansprakelijk stellen van derden uit onrechtmatige daad, alsmede voorbereidings- en vervolghandelingen

art. 6:162 e.v. BW, art. 160 Gemeentewet

idem

het doen van aangifte van misdrijf of overtreding bij de politie

artt 160 – 162 WSv

idem

basisregistraties

het verstrekken van gegevens aan de Waarderingskamer als bedoeld in artikel 4 lid 2 van de wet WOZ

art. 4 lid 2 wet WOZ

senior belastingen IB

het vragen van inlichtingen bij de afnemers die nodig zijn voor een juiste uitvoering als bedoeld in artikel 32 wet WOZ

art. 32 wet WOZ

idem

het nemen van beslissingen tot bijhouding en mutatie van de basisregistratie personen

Wet brp, Besluit brp en Regeling brp, Reglement brp

mdw burgerzaken, mdw algemene dienstverlening, senior burgerzaken, mdw zaaksysteem, mdw gegevensbeheer G

het verstrekken van gegevens aan derden en bestuursorganen dan wel het al dan niet gedeeltelijk weigeren daarvan

Wet brp, hoofdstuk 3

idem

het stellen van termijnen en het verzoeken tot het geven van inlichtingen, stukken, vertalingen van stukken e.d.; het oproepen in persoon te verschijnen

Wet brp, par. 5

idem

het opnemen of weigeren van bijschrijvingen op de persoonslijst

art. 2.56 Wet brp

idem

het weigeren van als authentiek aangeleverde documenten betreffende de burgerlijke staat als akte te accepteren

art. 2:44 e.v. Wet brp

idem

het nemen van besluiten omtrent de afgifte van gewaarmerkte afschriften uit de basisregistratie personen

art. 2.55 Wet brp

idem

het besluiten al dan niet ambtshalve over te gaan tot:

inschrijving;

het niet of niet geheel aan een aangifte gevolg te geven;

het opnemen van afwijkende gegevens in de basisadministratie personen en het maken van aantekeningen over de juistheid van algemene gegevens

art. 2.19 e.v. Wet brp

idem

het nemen van beslissingen omtrent verzoeken tot verwijdering van gegevens, geheimhouding, verbetering, naamgebruik en inzage

art. 2.57 e.v. Wet brp

idem

het afnemen van een verklaring onder ede of belofte

Wet brp

mdw burgerzaken, mdw algemene dienstverlening, senior burgerzaken, mdw zaaksysteem, mdw gegevensbeheer G

het bijhouden van geografische gegevens in de basisregistratie grootschalige topografie, afstemming over begrenzing en onderlinge aansluiting van objecten

art. 11 en 12 Wet bgt

mdw BAG/WOZ (beleids) mdw CAD/GIS, mdw basisregistraties, WOZ-taxateur, mdw belastingen IB

het wijzigen dan wel opnemen van authentieke gegevens en het doen van meldingen en berichten

art. 27 Wet bgt

idem

het vaststellen van standplaatsen en ligplaatsen

art. 6 Wet bag en artikel 3 lid 1 en 5 Verordening straat-naamgeving en huisnummering

idem

het vaststellen van de afbakening van standplaatsen, ligplaatsen, panden en verblijfsobjecten, waaronder het vaststellen van de definitieve geometrie

art. 6, 7 en 8 Wet bag en artikel 3 lid 3, 4 en 5 Verordening straat-naamgeving en huisnummering

idem

het nummeren en hernummeren van verblijfsobjecten, standplaatsen en ligplaatsen en het intrekken van de nummering

art. 6 Wet bag en art. 3 lid 2, 4 en 5 Verordening straatnaamgeving en huisnummering

idem

het aanbrengen van mutaties in de bag-registraties, waaronder het opnemen, wijzigen en verwijderen van authentieke gegevens

artikel 14a en 15 Wet bag, Artt. 39, 40 en 41 Wet bag

idem

het verklaren over en het constateren van de feitelijke situatie en het opmaken van brondocumenten daarvan, waaronder het proces-verbaal van constatering

art. 6a en artikel 10 Wet bag

idem

het vaststellen van nadeelcompensatie in verband met hernummering van verblijfsobjecten, standplaatsen en ligplaatsen

art. 8 Verordening straatnaamgeving en huisnummering

mdw BAG/WOZ (beleids) mdw CAD/GIS, mdw basisregistraties, WOZ-taxateur, mdw belastingen IB

het nemen van beslissingen op verzoeken om inzage in of verstrekking van gegevens

art. 31 en 32 Wet bag

idem

het verklaren over en het constateren van de feitelijke situatie en het opmaken van brondocumenten daarvan, waaronder het proces-verbaal van constatering

art. 6a en artikel 10 Wet bag

mdw burgerzaken, mdw algemene dienstverlening, senior burgerzaken, mdw zaaksysteem, mdw gegevensbeheer G; mdw BAG/WOZ (beleids) mdw CAD/GIS, mdw basisregistraties, WOZ-taxateur, mdw belastingen IB

burgerzaken

het afgeven van volmachten en kiezerspassen

art. L6 en K4 Kieswet

mdw burgerzaken, mdw algemene dienstverlening, senior burgerzaken, mdw zaaksysteem, mdw gegevensbeheer G

het afgeven van een Verklaring tot deelname aan verkiezingen in andere lidstaten van de EU

art. Y 33 Kieswet

idem

het nemen van besluiten omtrent het in behandeling nemen van aanvragen en het uitreiken van:

Nationale paspoorten, reisdocumenten voor vluchtelingen en reisdocumenten voor vreemdelingen;

Nederlandse identiteitskaarten

het nemen van besluiten op verzoeken tot wijziging

het weigeren of vervallen verklaren van reisdocumenten

art. 26 en 40 Paspoortwet

art. 42 Paspoortwet

art. 42 Paspoortwet

art. 43 Paspoortwet

art. 44 Paspoortwet

mdw burgerzaken, senior burgerzaken G

het inwinnen van gegevens uit de algemene documentatieregisters i.v.m. een verzoek tot naturalisatie tot Nederlander

art. 5 lid 1 Besluit inlichtingen justitiële documentatie

idem

het nemen van beslissingen en het uitvoeren van taken inzake naturalisatie-verzoeken en verklaringen tot het verkrijgen en afstand doen van het Nederlanderschap, waaronder de bevestiging en weigering, en het uitvoeren van alle handelingen inzake de uitreiking van de bevestiging van de Nederlandse nationaliteit door optie of naturalisatie (naturalisatieceremonie)

art. 21 Rijkswet op het Nederlanderschap, Besluit verkrijging en verlies van het Nederlanderschap, Regeling verkrijging en verlies van het Nederlanderschap

idem

het nemen van beslissingen inzake het Besluit optie- en naturalisatiegelden 2002 in ondermandaat namens de Minister

art. 8 Regeling verkrijging en verlies van het Nederlanderschap

idem

het afgeven van verklaringen betreffende legalisatie van handtekeningen

art. 160 Gemeentewet

idem

het besluiten tot het aangaan van de overeenkomst “trouwen op locatie naar eigen keuze”

BenW-besluit van 1 juni 2002

idem

het besluiten op verzoeken tot het benoemen van personen voor het eenmalig voltrekken van een huwelijk of het vestigen van een geregistreerd partnerschap (eendaagse benoeming)

BenW-besluit van 5 juli 2011

idem

het afgeven van, het weigeren, ongeldig verklaren, innemen, intrekken en in ontvangst nemen van een rijbewijs en internationaal rijbewijs

art. 116 e.v. Wegenverkeerswet

idem

het afgeven van Laissez-passer voor lijken

int. ovk. vervoer lijken 26-10-1973, Trb 1975,95 art. 11, 12 Besl. lijkbezorging

mdw burgerzaken, senior burgerzaken G

het besluiten tot afwijking van de termijn voor lijkbezorging

art. 17 Wet op de lijkbezorging

idem

het afgeven van verloven tot ontleding

art. 68 Wet op de lijkbezorging

idem

het afgeven van de akte van uitgifte van eigen (urnen)graf, eigen urnennissen en eigen gedenkplaatsen, alsmede het verlengen van de uitgiftetermijn

Beheersverordening Begraafplaatsen

idem

het weigeren van de aanvraag om verlenging van de uitgiftetermijn

idem

idem

het verlenen van een vergunning voor het aanbrengen van een monument op één eigen (urnen)graf, eigen urnennis of een eigen gedenkplaats

idem

idem

het vaststellen van afwijkende openingstijden op algemeen erkende of daarmee gelijkgestelde feestdagen in de zin van art. 3 van de Algemene Termijnwet of andere door burgemeester en wethouders aangewezen dagen

Reglement Burgerlijke Stand 2019

TML

idem

het doen van de maandelijkse opgave aan de ontvanger der Successierechten

KB 18-10-1993, nr. 2

idem

sociale zaken - inkomensvoorzieningen

het besluiten inzake bijstand in welke vorm dan ook (Participatiewet en Bbz) of uitkering (Ioaw en Ioaz), inclusief toeslagen, alsmede te besluiten tot intrekking, herziening, afstemming van het recht, verhoging of verlaging van de norm, verhoging of verlaging van een maatregel (afstemming) opschorting, terug- en invordering, verhoging of verlaging terugvordering, kwijtschelding, verhaal, omzetting en verrekening daarvan, het opleggen van een boete of maatregel en het opleggen van een waarschuwing in plaats van een boete of maatregel

Participatiewet, Bbz 2004, Ioaw, Ioaz en hierop gebaseerde verordeningen

consulent inkomen, consulent werk, handhaver, kwaliteitsmedewerker, accountmanager bedrijfs-contacten, consulent Bbz IWO

het opschorten van de uitbetaling van bijstand of uitkering, of het betalen in een andere periode

Participatiewet, Bbz 2004, Ioaw en Ioaz

consulent inkomen, consulent werk, handhaver, kwaliteitsmedewerker, accountmanager bedrijfs-contacten, consulent Bbz IWO

het verlenen van een voorschot

Participatiewet, Bbz 2004, Ioaw, Ioaz

idem

het verbinden van verplichtingen aan de bijstand of uitkering en het ontheffen, opschorten of voortzetten van daaraan verbonden verplichtingen, inclusief de vaststelling van de plicht tot arbeidsinschakeling en de plicht tot het leveren van een tegenprestatie, het bepalen van de tegenprestatie, alsmede het opschorten en intrekken van die besluiten

Participatiewet, Bbz 2004, Ioaw, Ioaz en hierop gebaseerde verordeningen

idem

het vaststellen, evalueren en bijstellen van een Plan van Aanpak, het aanbieden van een voorziening voor re-integratie of activering (ondersteuning, trajecten, scholing, participatieplaatsen, participatievoorziening beschut werk sociale activering e.d.), alsmede het intrekken of beëindigen daarvan, het terugvorderen van kosten van de voorziening, het opleggen van een tegenprestatie, en het verbinden van verplichtingen aan een voorziening

Participatiewet, Ioaw, Ioaz Re-integratieverordening juli 2015

idem

het vaststellen van de loonwaarde en het laten verrichten van onbetaalde werkzaamheden ter vaststelling van de loonwaarde

Participatiewet

accountmanager werk, consulent werk IWO

het al dan niet ambtshalve vaststellen of en in hoeverre een belanghebbende urenbeperkt is

Participatiewet

idem

het besluiten tot weigering of toekenning van individuele inkomenstoeslag, alsmede herziening en intrekking

Participatiewet, Verordening individuele inkomenstoeslag

consulent inkomen, handhaver, kwaliteitsmedewerker IWO

het besluiten tot weigering of toekenning van individuele studietoeslag, alsmede herziening en intrekking

Participatiewet, Verordening individuele studietoeslag

idem

het besluiten tot het inschakelen van derden voor de uitvoering van de voorziening voor re-integratie, activering of beschut werk

artikel 160 Gemeentewet Re- integratieverordening juli 2015 en re-integratiebeleid

accountmanager werk, consulent werk IWO

het verstrekken van subsidie voor scholing of werkaanvaarding, alsmede het intrekken en terugvorderen daarvan

Participatiewet, Ioaw, Ioaz en hierop gebaseerde verordeningen

idem

het verstrekken van loonkostensubsidies/ plaatsingssubsidies, alsmede het intrekken en terugvorderen daarvan

Participatiewet

idem

het besluiten op aanvragen voor deelname aan de collectieve ziektekostenverzekering

Verordening Minimaregelingen

consulent inkomen IWO

het beslissen over het vestigen of doorhalen van hypotheekrechten

Abw, Bbz 2004, Wwb, Participatiewet

consulent inkomen, accountmanager bedrijfs-contacten, consulent Bbz IWO

het besluiten tot verhaal in rechte

art. 61 Participatiewet

consulent inkomen, handhaver, kwaliteitsmedewerker, accountmanager bedrijfs-contacten, consulent Bbz IWO

sociale zaken – maatschappelijke ondersteuning

het besluiten inzake toekenning, heroverweging, herziening, intrekking, wijziging en beëindiging van Wmo-maatwerkvoorzieningen, alsmede terugvordering daarvan

Wmo 2015, Verordening maatschappelijke ondersteuning

consulent Wmo,

beleidsmedewerker informatisering WJ

het besluiten omtrent een verzoek tot verstrekking van een maatwerkvoorziening in de vorm van een persoonsgebonden budget en het intrekken en terugvorderen daarvan

art. 2.3.6 Wmo 2015

idem

het besluiten omtrent verhaal van kosten voor zover hiervoor geen overeenkomst als bedoeld in art. 2.4.4 Wmo 2015 is gesloten

art 2.4.1 e.v. Wmo 2015

consulent Wmo,

beleidsmedewerker informatisering WJ

het besluiten inzake de verstrekking van persoonsgegevens

par. 5.3 Wmo 2015

idem

het verstrekken van een blijk van waardering voor mantelzorgers, voor zover dit is bepaald door het college

Wmo 2015, collegebesluit

idem

het besluiten inzake een verzoek tot tegemoetkoming in de meerkosten chronisch zieken en gehandicapten, voor zover bepaald door het college

Wmo 2015, collegebesluit

idem

sociale zaken – Jeugdhulpverlening

het besluiten inzake toekenning, wijziging en beëindiging van voorzieningen, alsmede terugvordering daarvan

Jeugdwet (o.m. art. 2.3 en art. 8.1.5), Verordening Jeugdhulp

beleidsmedewerker BS coördinator zorg, , medewerker jeugdteam, deelnemer MDO, administratief medewerker cjg, jeugdconsulent WJ

het indienen van een verzoek gericht op verkrijgen van een machtiging als bedoeld in artikel 6.1.2 – 6.1.4. Jeugdwet

art. 6.1.8 Jeugdwet

idem

het besluiten op een verzoek om jeugdhulp in de vorm van een Persoonsgebonden budget, alsmede een besluit te herzien of in te trekken

art. 8.1.1; art. 8.1.4 Jeugdwet

idem

het doen van verzoeken tot onderzoek bij de Raad voor Kinderbescherming

art. 2.4 Jeugdwet

beleidsmedewerker BS coördinator zorg, , medewerker jeugdteam, deelnemer MDO. Jeugdconsulent WJ

sociale zaken – overig

het besluiten inzake de toelating tot de schuldhulpverlening en het besluiten inzake de schuldhulpverlening, waaronder de weigering, beëindiging en het opleggen van verplichtingen aan de verzoeker

artt. 3 en 4a Wet gemeentelijke schuldhulpverlening, en daarop gebaseerde regelgeving, Re-integratieverordening

beleidsmedewerker schuldhulpverlening BS

budgetconsulent IWO

het indienen van een verzoek om een moratorium bij de rechtbank

art. 5 Wet gemeentelijke schuldhulpverlening en daarop gebaseerde regelgeving

idem

het besluiten over

de ontheffing van de inburgeringsplicht;

het aanbieden van een inburgerings- of een taalkennisvoorziening al dan niet in combinatie met een voorziening gericht op arbeidsinschakeling

inning en verrekening van de eigen bijdrage en bestuurlijke boete

handhaving van de plichten uit of krachtens de Wet inburgering

het opleggen van een bestuurlijke boete

Wet inburgering

Verordening Wet inburgering Midden-Drenthe

titel 5.4 Awb

consulent inkomen, consulent werk, handhaver IWO

het besluiten:

tot toewijzen van een verzoek om exploitatie van een kindercentrum of gastouderbureau of voorziening voor gastouderopvang

tot opname in het LRK of tot weigering

tot wijziging van de gegevens in het LRK

tot verwijdering uit het LRK

tot het geven van een aanwijzing, bevel en overige handhavingsbeschikkingen uit de wet

tot het verbieden de exploitatie voort te zetten of in exploitatie te nemen

artt. 1.46, 1.47 1.47a 1.61 e.v., 1.65, 1.66 Wet Kinderopvang; Hoofdstuk 5 Awb,

en artt. 7, 8 en 10 Besluit landelijk register kinderopvang

beleidsmedewerker Wet kinderopvang BS,

medewerker welzijn, medewerker exploitatie BS

het besluiten tot opleggen van een boete, alsmede het horen van belanghebbende(n) en het doen van voorbereidende en uitvoerende handelingen

art. 1.72 Wet Kinderopvang; art. 5:40 e.v. Awb

TML

beleidsmedewerker Wet kinderopvang BS

het al dan niet toekennen van een tegemoetkoming op grond van artikel 1.13 Wet Kinderopvang alsmede te besluiten tot voortzetting daarvan

Wet Kinderopvang art. 1.13

beleidsmedewerker Wet kinderopvang, medewerker welzijn BS, consulent inkomen IWO

het al dan niet ambtshalve toekennen of weigeren van een uitkering voor activiteiten, of een renteloze lening in het kader van de pc-regeling, alsmede terugvordering of beëindiging daarvan

Verordening Minimaregelingen

consulenten inkomen, handhaver IWO

mdw burgerzaken, mdw algemene dienstverlening, senior burgerzaken, mdw zaaksysteem, mdw gegevensbeheer G

het besluiten tot het afnemen van producten van het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV)

Participatiewet, Ioaw, Ioaz

TML

beleidsmedewerker BS, accountmanager werk,

consulent werk IWO

het middels het Digitaal verantwoordingssysteem (DVS) aanleveren van uitvoeringsinformatie en voorlopige uitvoeringsinformatie over de WWB, Participatiewet, IOAW, IOAZ en het Bbz 2004

art. 17 Financiële-verhoudingswet en Ministeriële regeling

TML

beleidsmedewerker BS

onderwijs

het besluiten tot het aangaan van contracten voor volwasseneneducatie

Samenwerkingsovereenkomst

beleidsmedewerker volwasseneneducatie BS

het besluiten op aanvragen om een bijdrage in het kader van het gemeentelijk onderwijsachterstandenbeleid, voor zover deze vallen binnen de door de raad vastgestelde begroting en het door het college vastgestelde activiteitenplan

Besluit landelijk beleidskader gemeentelijk onderwijsachterstandenbeleid, gemeentelijk beleid

beleidsmedewerker BS

het besluiten op aanvragen voor leerlingenvervoer

Verordening Leerlingenvervoer

leerplichtambtenaar, medewerker leerlingenvervoer, medewerker leerplichtadministratie IWO

het nemen van besluiten tot het bepalen van en verlengen van vervangende leerplicht, aanwijzing van een arts, verlof en vrijstelling van de onderwijsplicht

art. 3a, 3b, 7 (aanwijzing arts e.d.) 14 lid 3 en 15 Leerplichtwet 1969

leerplichtambtenaar IWO

het doen van opgave van de omvang en behandeling van verzuim aan de Minister

art. 25 Leerplichtwet

leerplichtambtenaar IWO

Wet ruimtelijke ordening

het vaststellen van een wijziging of uitwerking van een bestemmingsplan, alsmede het weigeren van een aanvraag daartoe

art. 3.9a jo. 3.6 lid 1 onder a en b Wro

TMC

alle functies OV en RBP

het nemen van besluiten inzake het heffen van een recht voor de behandeling van de aanvraag om tegemoetkoming in schade als genoemd in artikel 6.1 Wro

art. 6.4 en 6.1 Wro

juridisch medewerker OV

het niet-ontvankelijk verklaren van een aanvraag om tegemoetkoming in schade als genoemd in artikel 6.1 Wro wegens het niet voldoen van het recht

art. 6.4 lid 2 Wro, art. 6.1 Wro

idem

het afwijzen van een aanvraag om tegemoetkoming in schade als genoemd in artikel 6.1 Wro wegens het niet voldoen aan het ontvankelijkheidsvereiste van artikel 6.1 lid 4 of 5 Wro (indiening na de termijn van 5 jaren)

art. 6.1 lid 4 en 5 Wro

TML

idem

het afwijzen van een aanvraag om tegemoetkoming in schade als genoemd in artikel 6.1 Wro bij kennelijke ongegrondheid

art. 6.1 Wro, art. 6.1.3.1 lid 1 Bro

TML

idem

het vaststellen van een tegemoetkoming in schade in verband met in de wet genoemde oorzaken (o.m. ruimtelijke plannen), dan wel het weigeren daarvan in gevallen waarin de aanvraag niet kennelijk ongegrond is

art. 6.1 Wro

TMC

juridisch medewerker OV

het besluiten dat het bouwen moet worden gestaakt of niet kan worden aangevangen wegens het niet betalen van de exploitatiebijdrage

art. 6:21 Wro

TML

alle functies OV en RBP

Wet milieubeheer

het beslissen over de vraag of een MER moet worden gemaakt bij de voorbereiding van een besluit

artt. 7.2 lid 1 onder b, 7:17 en 7:19 Wm

alle functies OV en RBP

het weigeren van een melding (constateren van incompleetheid melding)

art. 8:41 Wm en Besluiten Wm

idem

het stellen van maatwerkvoorschriften voor een meldingsplichtige inrichting

art. 8:42 Wm en Besluiten Wm

idem

Omgevingsvergunningen - Wabo

procedure

het niet in behandeling nemen van een aanvraag om omgevingsvergunning

Bor, Mor, art. 4:5 Awb, art. 3.18 lid 2 en 3 Wabo,

alle functies OV en RBP

het niet in behandeling nemen van een aanvraag om omgevingsvergunning om de reden dat deze niet samenvalt met een melding ingevolge 8:41a Wm

art. 8:41a lid 2 Wm

idem

het bepalen dat een geheel omvattende omgevingsvergunning wordt aangevraagd die oudere vergunningen vervangt

art. 2.6 Wabo

idem

het beoordelen van de aanvraagprocedure en aanvrager daarvan te berichten

art. 3.1 lid 3 Wabo

idem

het bepalen dat de toepassing van afdeling 3.4 Awb of artikel 3.1 Wabo geheel of gedeeltelijk achterwege wordt gelaten

art. 3:10 lid 2 Wabo

TML

idem

het bepalen dat de toepassing van afdeling 3.4 Awb, artikel 3.44 Awb, 2.26 en 3.19 Wabo geheel of gedeeltelijk achterwege wordt gelaten in staatsbelang

art. 3.2 Wabo

TML

alle functies OV en RBP

het aanhouden van de aanvraag om omgevingsvergunning als bedoeld in artikel 2.1. lid 1 onder g of h

art. 3.4 Wabo

idem

het verlengen van de afhandelingstermijn van de aanvraag van een omgevingsvergunning

artt. 3.9 lid 2, 3.11 lid 4, Wabo en 3:12 lid 8 Wabo jo. 3:18 Awb

idem

inhoudelijk

het verlenen van een omgevingsvergunning met toepassing van de in het bestemmingsplan of beheersverordening opgenomen regels inzake afwijking

artt. 2.4, 2.10 lid 2, 2.11 lid 2 (jo.) 2.12 lid 1 onder a ten 1e Wabo

idem

het verlenen van een omgevingsvergunning in afwijking van het bestemmingsplan in de bij AmvB aangewezen gevallen

artt. 2.4, 2.10 lid 2, 2.11 lid 2 (jo.) 2.12 lid 1 onder a ten 2e Wabo en artikel 4 e.v. Bor

idem

het verlenen van een omgevingsvergunning in afwijking van het bestemmingsplan indien niet in strijd met een goede ruimtelijke ordening en gemotiveerd met een goede ruimtelijke onderbouwing

artt. 2.4, 2.10 lid 2, 2.11 lid 2 (jo.) 2.12 lid 1 onder a ten 3e Wabo

TML

idem

het verlenen van een omgevingsvergunning met toepassing van afwijkingsregels in een exploitatieplan, een provinciale of ministeriële aanwijzing, of een voorbereidingsbesluit

artt. 2.4, 2.10 lid 2, 2.11 lid 2 (jo.) 2.12 lid 1 onder b, c of d Wabo

idem

het verlenen van een omgevingsvergunning, alsmede het wijzigen, geheel of gedeeltelijk intrekken en het wijzigen van de voorschriften daarvan, in overige gevallen indien daarvoor de uitgebreide voorbereidingsprocedure van toepassing is

verlenen: artt. 2.4 en 3.10 Wabo

intrekken: artt. 2.5 lid 5, 2.33, 3.15 lid 3, 3:23, 5.19 lid 1 onder a en 5.19 lid 4 onder b Wabo

wijzigen: artt. 2.5 lid 6, 2.31 Wabo

idem

het verlenen van een omgevingsvergunning, alsmede het wijzigen, geheel of gedeeltelijk intrekken, en het wijzigen van de voorschriften daarvan, in overige gevallen

verlenen: art. 2.4 Wabo

intrekken: artt. 2.5 lid 5, 2.33, 3.15 lid 1 en 2, 5.19 lid 1 onder a, en 5.19 lid 4 onder b

wijzigen: artt. 2.5 lid 6, 2.31 Wabo

alle functies OV en RBP

het weigeren van een aanvraag van een omgevingsvergunning, met uitzondering van weigering op grond van artikel 2.20 Wabo

art. 2.4 Wabo

idem

overige

toe te stemmen in het uitbreiden van de geldigheid van de persoonsgebonden omgevingsvergunning voor meerdere rechtspersonen

art. 2.25 lid 3 onder b Wabo

idem

het geven van advies aan het bevoegd gezag

art. 2.26 Wabo en art. 6.1 Bor

idem

het toekennen of weigeren van een schadevergoeding, dan wel het toekennen van een ambtshalve schadevergoeding op grond van artikel 4.2 Wabo

art. 4.2 Wabo

TML

idem

het opnemen van de te verhalen exploitatiebijdrage in de Wabo-vergunning

art. 6.17 Wro

idem

Overige bevoegdheden bouwen, Apv, Bijzondere wetten

algemeen

het verstrekken van informatie uit het gemeentelijk beperkingenregister, het vervaardigen en laten opnemen van brondocumenten in het gemeentelijk beperkingenregister

art. 4 e.v. Wet kenbaarheid publiekrechtelijke beperkingen onroerende zaken

alle functies OV en RBP medewerker basisregistraties, mdw CAD/GIS IB

het geven van adviezen aan andere bestuursorganen ten behoeve van besluitvorming op terrein van milieu en ruimtelijke ordening, met uitzondering van adviezen over aanwijzing van monumenten

Diverse wetten (o.m. Wet bodembescherming)

Uitz.: art. 3.1 lid 2 Erfgoedwet

alle functies OV en RBP

regels bij bouwen en slopen, archeologie, monumenten

het opleggen van nadere voorwaarden na een sloopmelding, en het weigeren daarvan

artt. 1.29 en 1.30 Bouwbesluit 2012

alle functies OV en RBP

het verlenen van ontheffing van de geluidsbepalingen bij bedrijfsmatige bouw- of sloopwerkzaamheden

art. 8.2 Bouwbesluit 2012

idem

het verlenen van ontheffing van de trillingsbepalingen bij bedrijfsmatige bouw- of sloopwerkzaamheden

art. 8.3 Bouwbesluit 2012

idem

het verlenen van een gebruiksvergunning in gevallen waarvoor geen omgevingsvergunning behoeft te worden afgegeven

art. 2 Brandbeveiligingsverordening

idem

het beslissen op een verzoek (aanvraag) om rechthebbenden de verplichting op te leggen handelingen te gedogen die voor een bodemonderzoek of opgraving noodzakelijk zijn, het opleggen van die verplichting

artt. 70 en 71 Wet bodembescherming, art. 8 lid 1 Besluit bodembescherming,

Erfgoedwet

idem

het doen van melding in verband met een handeling als bedoeld in artikel 4.4 Erfgoedwet (vervreemden etc. van beschermd cultuurgoed in eigendom van de gemeente), het vragen van advies

art. 4.4 en 4:18 Erfgoedwet

idem

het vaststellen van een hogere grenswaarde geluidsbelasting

art. 110a en 145 Wet geluidhinder

idem

het nemen van beslissingen tot het treffen van maatregelen inzake het geluidsniveau binnen woningen en andere gevoelige gebouwen

art. 111 – 112 Wet geluidhinder

alle functies RBP

werken aan wegen en sloten, toegang tot percelen

het bepalen welke geluidmaatregelen nodig zijn bij het aanleggen van een weg

art. 81 Wet geluidhinder

alle functies RBP

het verlenen van een vergunning voor het aanleggen, beschadigen of verharden van een weg, voor zover hiervoor geen verbod geldt op grond van art. 2.1 eerste lid onder b Wabo (dus voor zover niet ook een aanlegvergunning is benodigd- zie ook art. 2.2 lid 1 onder d Wabo)

art. 6:2 Verordening Leefomgeving, art. 160 Gemeentewet

beleidsmedewerkers, mdw riool en wegbeheer RBP,

coördinator buitendienst, werkverdeler, toezichthouders B

het verlenen van een vergunning voor het dempen van sloten, voor zover hiervoor geen verbod geldt op grond van art. 2.1 eerste lid onder b Wabo en niet ook een omgevingsvergunning is benodigd op grond van art. 2.2 lid 1 onder d Wabo

art. 6:2 en 6:3 Verordening Leefomgeving, art. 160 Gemeentewet

idem

het verlenen van een vergunning voor het leggen en verleggen van dammen met duikers, voor zover hiervoor geen verbod geldt op grond van art. 2.1 eerste lid onder b Wabo en niet ook een omgevingsvergunning is benodigd op grond van art. 2.2 lid 1 onder d Wabo

art. 6:2 en 6:3 Verordening Leefomgeving, art. 160 Gemeentewet

idem

netwerken (riolering, kabels en leidingen)

het besluiten tot het vestigen van een zakelijk recht van opstal voor het realiseren van een extra rioolaansluiting

art. 160 Gemeentewet

idem

het besluiten tot het vestigen van zakelijke rechten in verband met het leggen en beheer van het riool en daarvan ten dienste staande opstallen

art. 160 Gemeentewet

idem

het beslissen op aanvragen om ontheffing van de afkoppelingsplicht van het lozen van hemelwater op het riool

Verordening op de afvoer van hemelwater

idem

het beslissen op aanvragen van (nuts)bedrijven om kabels en leidingen te leggen in gemeentegrond, het verzoeken om verleggen kabels en leidingen en het beslissen over het vaststellen en bepalen van vergoedingen en nadeelcompensatie, onder meer bij verleggen van kabels

Belemmeringenwet privaatrecht

Leidraad voor gemeenten en nutsvoorzieningen (VNG 1990)

AVOI en Nadeelcompensatieregeling voor kabels en leidingen (NKL)

idem

het nemen van beslissingen op grond van de Telecommunicatiewet, waaronder het geven van instemming en het stellen van voorschriften en beperkingen, en het vaststellen en bepalen van vergoedingen en nadeelcompensatie, onder meer bij verleggen van kabels

artt. 5.4, 5.6 lid 2 en 3, Telecommunicatiewet, Telecommunicatieverordening

beleidsmedewerkers, mdw riool en wegbeheer RBP,

coördinator buitendienst, werkverdeler, toezichthouders B

regeling verkeer, verkeersvoorzieningen voor doelgroepen, vuurwerk

het nemen van verkeersbesluiten, waaronder het besluiten tot het instellen en realiseren en verwijderen van een invalidenparkeerplaats, met uitzondering van het vaststellen van de bebouwde kom.

Paragraaf 2 Wegenverkeerswet 1994 (art. 18)

Hoofdstuk I en II BABW

beleidsmedewerker verkeer RBP

het afgeven van een gehandicaptenparkeerkaart

art. 49 BABW

mdw burgerzaken, mdw algemene dienstverlening, senior burgerzaken, mdw zaaksysteem, mdw gegevensbeheer G

het aanstellen van verkeersbrigadiers alsmede het vervallen verklaren van de aanstelling (namens de burgemeester)

art. 82 lid 3 RVV 1990 art. 56 lid 4 BABW artt. 3 en 8 Regeling verkeersbrigadiers

beleidsmedewerker verkeer RBP

het aanstellen van verkeersregelaars alsmede het intrekken van de aanstelling (namens de burgemeester)

RVV 1990

art. 56 lid 1 b en lid 3 BABW

art. 15 Regeling verkeersregelaars

beleidsmedewerker verkeer RBP

het verlenen van een ontheffing om ten behoeve van werkzaamheden de bruikbaarheid van de weg tijdelijk te belemmeren door het plaatsen van voorwerpen

art. 6.1 Verordening Leefomgeving, art. 34 en 35 BABW

alle functies OVbeleidsmedewerkers, mdw riool en wegbeheer RBP,

coördinator buitendienst, werkverdeler, toezichthouders B

het tijdelijk afzetten van de weg ten behoeve van werkzaamheden, een evenement of andere activiteit

art. 6.1 Verordening Leefomgeving, art. 34 en 35 BABW

alle functies OV beleids-medewerkers, mdw riool en wegbeheer RBP, coörd. buitendienst, werkverdeler, toezichthouders B

het verlenen van een ontheffing voor het anders gebruiken van de weg dan voor de publieke functie ervan

art. 6.1 Verordening Leefomgeving, art. 34 en 35 BABW

idem

het verlenen van een ontheffing van

het inrijverbod voor Orvelte

het inrijverbod voor het voetgangersgebied Beilen

Beleidsregels toegang voetgangersgebied Beilen Collegebesluit 31 juli 1972

alle functies OV

mdw burgerzaken, mdw algemene dienstverlening G

het verlenen van een ontheffing om met een voertuig te rijden door plantsoen, groenstrook, e.d. dan wel om zich in een plantsoen e.d. te bevinden anders dan volgens de bestemming

art. 2:13 en 2:15 Verordening Leefomgeving en 2:45 Apv

alle functies OV

het verlenen van een ontheffing tot het houden van een oriënteringsrit

art. 10 en 148 Wegenverkeerswet 1994

idem

het verlenen van een ontheffing van het verbod om personen per huifkar e.d. te vervoeren in Orvelte

art. 2 Verordening vervoer van personen per huifkar in Orvelte

idem

het verlenen van ontheffing van een al dan niet bij verkeersbesluit ingesteld gebod of verbod op grond van de Wegenverkeerswet 1994, voor zover mogelijk, of daartoe ambtshalve te besluiten alsmede het verlenen van vergunning als bedoeld in artikel 61b lid 2 onder e RVV 1990

art. 149 Wegenverkeerswet 1994, en art. 61b en 87 RVV 1990

idem

het verlenen van een vergunning voor overbrenging van explosieven voor civiel gebruik waarbij de overbrenging in de gemeente eindigt

art. 10 lid 1 onder a Wet explosieven voor civiel gebruik

idem

het verlenen van toestemming voor het laden en lossen van vuurwerk op een voor publiek toegankelijke plaats in de bebouwde kom

art. S1 lid 4 van hoofdstuk 8.5 van de ADR jo. bijlage 3 van de VLG en Wet vervoer gevaarlijke stoffen

idem

het verlenen van toestemming voor het afzetten van de weg bij gebruik professioneel vuurwerk

art. 3B.3a Vuurwerkbesluit

alle functies OV

stalling voertuigen

het verlenen van ontheffing van het verbod tot stallen van voertuigen op de weg voor handel of reparatie, het gebruiken van de weg als werkplaats, het verbod tot stallen van te koop staande voertuigen op de weg, het verbod tot parkeren of stallen van kampeermiddelen op de weg, het verbod tot parkeren van reclamevoertuigen op de weg, het verbod tot parkeren van grote voertuigen

artt. 6:4, 6:8, 6:9 en 6:10 Verordening Leefomgeving

idem

het verlenen van een vergunning tot het uitstallen van voer- vaar en werktuigen ter verkoop

art. 2:22 lid 5 Verordening Leefomgeving

alle functies OV

het verlenen van een ontheffing van het hebben van een opslagplaats van afvalstoffen en het aanschrijven van de eigenaar of gebruiker

art. 2:22 lid 2 Verordening Leefomgeving

idem

reclame

het verlenen van een vergunning op grond van artikel 2:27 van de Verordening Leefomgeving, voor zover deze geen betrekking heeft op handelsreclame als bedoeld in de Wabo

art. 2:27 Verordening Leefomgeving

idem

Het verlenen van ontheffing voor het anders gebruiken van de weg dan voor de publieke functie ervan, voor wat betreft driehoeksborden en andere commerciële reclame, alsmede spandoeken)

art. 6:1 Verordening Leefomgeving

idem

bomen, recreatie, spelen

het aanschrijven van een eigenaar een houtopstand te vellen en te verwijderen in verband met boomziekte of ziekteverspreiders

het verlenen van toestemming voor noodkap

het verlenen van een vergunning voor het aanbrengen van voorwerpen aan gemeentelijke houtopstanden.

art. 2:9, 2:11, 2:4 Verordening Leefomgeving

coördinator, werkverdeler, B

alle functies OV

het verlenen van een ontheffing van het verbod ten behoeve van recreatief nachtverblijf kampeermiddelen te plaatsen of geplaatst te houden buiten een kampeerterrein dat als zodanig in het bestemmingsplan is bestemd of mede bestemd

art. 2:29 Verordening Leefomgeving

alle functies OV

het nemen van beslissingen omtrent het aangaan van overeenkomsten met speeltuinvrijwilligers voor het onderhoud en in stand houden van speelvoorzieningen op speelplaatsen

art. 160 Gemeentewet

beleidsmedewerker spelen RBP

Leefomgeving - overig

ontheffing van het verbod van geluidshinder door toestellen, geluidsapparaten en handelingen

vergunning voor het innemen van een standplaats

vergunning voor het houden van een snuffelmarkt

vergunning voor het innemen van een ligplaats in openbaar water, alsmede het geven van aanwijzingen

vergunning tot hebben van een voorwerp in of boven openbaar water

ontheffing voor het aanleggen van vuur in de openlucht

ontheffing van het verbod tot het houden van dieren in een aangewezen gebied

Verordening Leefomgeving

art. 3:11

art. 4:1

art. 4:5

art. 7:3

art. 7:2

art. 2:24

art. 3:2

alle functies OV

begraafplaatsen

het nemen van beslissingen inzake het verrichten van werkzaamheden aan graven, het verlenen van toestemmingen en ontheffingen

Beheersverordening begraafplaatsen

beleidsmedewerker begraafplaatsen RBP

het nemen van beslissingen inzake het ruimen van graven, het tijdelijk wegnemen en het verwijderen en vernietigen van monumenten op gemeentelijke begraafplaatsen

Beheersverordening begraafplaatsen

beleidsmedewerker begraafplaatsen RBP

volkshuisvesting

het weigeren dan wel het ambtshalve of op aanvraag verlenen van een vergunning tot het aangaan van overeenkomsten van huur en verhuur van woonruimte als bedoeld in artikel 15 Leegstandwet, het intrekken van de vergunning, alsmede het al dan niet verlengen van de geldigheidsduur van de vergunning, en het alsnog verbinden van voorschriften aan de vergunning

artt. 15 en 16 Leegstandwet

beleidsmedewerker volkshuisvesting RBP, alle functies OV

het verlenen van een onttrekkingsvergunning voor het gebruik van woonruimte als tweede woning of recreatiewoning

art. 4 Verordening op het gebruik van woningen als tweede woning

idem

het toewijzen en weigeren van startersleningen, het intrekken van de toewijzing

art. 4 en 6 van de Verordening starterslening Midden-Drenthe 2021

beleidsmedewerker volkshuisvesting RBP

bijzondere wetten, openbare orde, vuurwerk, economie

het verlenen van de volgende ontheffingen en vergunningen:

ontheffing van het verbod aanbieden stukken/afbeeldingen onder het publiek

vergunning voor het (doen) exploiteren van een speelgelegenheid

ontheffing van het verbod van voorstelling, zang of muziek op een openbare plaats

vergunning voor ter beschikking stellen van of het daartoe aanwezig hebben van consumentenvuurwerk

vergunning voor het inzamelen van geld of goederen

Apv:

art. 2:6

art. 2: 39

art. 2:9

art. 2:72

art. 5:13

alle functies OV, mdw burgerzaken, mdw algemene dienstverlening, senior burgerzaken, mdw zaaksysteem, mdw gegevensbeheer G

het aanwijzen van een rookvrij gebied rond een gebouw

art. 2:74d Apv

TML

idem

het verlenen van een vergunning voor het organiseren van een evenement

art. 3:13 Verordening Leefomgeving

alle functies OV, mdw burgerzaken, mdw algemene dienstverlening, senior burgerzaken, mdw zaaksysteem, mdw gegevensbeheer G

het verlenen, weigeren, wijzigen intrekken of schorsen van een vergunning voor het uitoefenen van het horecabedrijf of slijterij, alsmede het wijzigen of het weigeren te wijzigen van een aanhangsel aan de vergunning.

art. 3, 27, 30, 30a, 31 en 32 Alcoholwet (DHW)

alle functies OV

het verlenen van een ontheffing voor het verstrekken van zwakalcoholische drank bij bijzondere gelegenheden van zeer tijdelijke aard

art. 35 Alcoholwet (DHW)

idem

het verlenen van een vergunning voor het aanwezig hebben van een speelautomaat

art. 30b Wet op de Kansspelen

alle functies OV; mdw burgerzaken, mdw algemene dienstverlening, senior burgerzaken, mdw zaaksysteem, mdw gegevensbeheer G

het verbieden van een bijeenkomst waar gelegenheid wordt gegeven tot het deelnemen aan een klein kansspel

art. 7c, tweede en derde lid, Wet op de Kansspelen.

idem

het afgeven van een verklaring van geen bezwaar voor het gebruiken van een luchthaven voor ballonvaart of schermzweeftoestellen en zeilvliegtuigen, in verband met de openbare orde en veiligheid

het voeren van overleg met Gedeputeerde Staten in verband met een aangevraagde ontheffing op grond van artikel 8a.51 Wet Luchtvaart

het verlenen van toestemming tot het gebruik van terreinen voor het (doen) opstijgen en landen van luchtvaartuigen, indien de gemeente eigenaar of zakelijk gerechtigde is ten aanzien van het terrein

Wet luchtvaart art. 8a.50 jo. art. 18 Regeling burgerluchthavens

Wet luchtvaart art. 8a.51 jo. art. 35 Regeling veilig gebruik luchthavens en andere terreinen;

art. 160 Gemeentewet

alle functies OV

het afgeven van een verklaring van geen bedenkingen voor het afsteken van professioneel vuurwerk

art. 38.3a Vuurwerkbesluit

TML

idem

het besluiten op grond van de Marktverordening (waaronder het verlenen van een vergunning voor een vaste standplaats, het toevoegen of doorhalen van aanvragers op de wachtlijst, het schorsen en verwijderen van standplaatshouders), met uitzondering van de bevoegdheid op grond van artikel 3 (het stellen van nadere regels)

Marktverordening gemeente Midden-Drenthe

alle functies OV, mdw burgerzaken, mdw algemene dienstverlening, senior burgerzaken, mdw zaaksysteem, mdw gegevensbeheer G

het verlenen van een ontheffing op grond van de Winkeltijdenverordening

Winkeltijdenwet

Winkeltijdenverordening

alle functies OV

Bijlage II behorend bij het Algemeen mandaatbesluit Midden-Drenthe 2022

1. De secretaris, de managers, de teamleiders, de juristen werkzaam bij team Advies alsmede de juristen en juridisch medewerkers werkzaam bij de teams RBP, OV en BS, alsmede de medewerkers die krachtens dit mandaatbesluit een (rechts)handeling hebben gedaan of achterwege gelaten, hun vervangers dan wel waarnemers, zijn gemachtigd het college en de burgemeester te vertegenwoordigen bij de behandeling van bezwaarschriften, beroepschriften, herzieningsverzoeken en verzoeken om een voorlopige voorziening, ingediend ter zake van een door of namens de raad, het college of de burgemeester genomen besluit of handeling, door:

- de commissie van advies voor de bezwaarschriften;

- de kantonrechter;

- de rechtbank;

- het gerechtshof;

- de Centrale Raad van Beroep;

- de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State;

- en de voorzieningenrechters bij die gerechten,

beroepschriften en verzoekschriften in te dienen en andere proceshandelingen uit te voeren ter bescherming van de belangen van de gemeente bij genoemde rechtsprekende organen, procesbesluiten te nemen, advocaten en procureurs aan te wijzen ter verdediging van de belangen van de gemeente, en bezwaar in te dienen bij bestuursorganen.

2. De gemeentesecretaris, de managers, en de teamleiders zijn bevoegd de vertegenwoordigingsbevoegdheid op te dragen aan onder hun verantwoordelijkheid werkzame ambtenaren of aan medewerkers van gemeenschappelijke regelingen waarin de gemeente deelneemt.

Bijlage III behorend bij het Algemeen mandaatbesluit Midden-Drenthe 2022

Volmacht

Het college van burgemeester en wethouders onderscheidenlijk de burgemeester machtigt de volgende functionarissen de gemeente te vertegenwoordigen ten behoeve van het verrichten van genoemde handelingen, voor zover hieraan rechtsgeldig genomen beslissingen ten grondslag liggen:

Functie

handelingen

functionarissen die op grond van of krachtens het Algemeen mandaatbesluit Midden-Drenthe 2022 bevoegd zijn tot het besluiten tot het verrichten van bestuursrechtelijke en privaatrechtelijke rechtshandelingen

het verrichten van de rechtshandelingen en het ondertekenen van de hiertoe benodigde overeenkomsten, akten en andere bewijsstukken, en zo nodig, het doen inschrijven daarvan

Toelichting op het Algemeen mandaatbesluit Midden-Drenthe 2022

Leeswijzer

besluit en mandatenlijst

Met het Algemeen mandaatbesluit legt het college en de burgemeester de bevoegdheden lager in de organisatie, terwijl het college en de burgemeester zelf ook bevoegd blijven. Het besluit geeft regels over de bevoegdheden en het omgaan met de bevoegdheden.

Het Algemeen mandaatbesluit gaat alleen over de overdracht van bevoegdheden van burgemeester en wethouders en de bevoegdheden van de burgemeester, niet over de bevoegdheden van andere bestuursorganen zoals de bevoegdheden van de raad, de heffingsambtenaar of de leerplichtambtenaar. Voor wat betreft de besluitvorming van de raad, is het college bevoegd de besluitvorming voor te bereiden, daar heeft het mandaatbesluit wel betrekking op.

In de bijlage, de “mandatenlijst”, staan per gemandateerde bevoegdheid de functies die de bevoegdheid mogen uitoefenen. Het mandaatbesluit zelf betreft algemene regels die bij het lezen van de mandaatlijst van belang zijn. Bij het raadplegen van de mandatenlijst moet daarom altijd het besluit worden gelezen.

Zo heeft bijvoorbeeld de regel in artikel 8 lid 1 en 2, dat de hiërarchisch leidinggevende dezelfde bevoegdheid heeft als degene aan wie hij leiding geeft, tot gevolg dat de hele hiërarchische lijn bevoegd is, ook al staat dat niet met zoveel woorden in de mandaatlijst.

Als de bevoegdheid niet is genoemd in de mandatenlijst en mandaat ook niet kan worden afgeleid uit het mandaatbesluit, is het niet gemandateerd, en is het college dan wel de burgemeester bevoegd.

Het Mandaatbesluit regelt niet alleen het bestuursrechtelijke mandaat, maar ook volmacht om privaatrechtelijke rechtshandelingen uit te oefenen en machtiging om alle andere soorten handelingen uit te oefenen.

beschrijving van bevoegdheden en handelingen in de mandatenlijst

Het beschrijven van alle mogelijke handelingen die ambtenaren namens het college of de burgemeester mogen uitvoeren is ondoenlijk. Daarom staan in het besluit algemene regels over voorbereidingshandelingen en uitvoeringshandelingen (artikel 3). Die handelingen zijn niet alleen de handelingen die onderdeel van een wettelijke procedure, maar alle handelingen die in relatie staan tot het uitoefenen van de bevoegdheid. Omdat alle handelingen van de gemeente in essentie te herleiden zijn tot bevoegdheden (die in de wet geregeld zijn), is hiermee een volledige dekking bereikt.

Een algemeen uitgangspunt van volmacht en mandaat is de regel “wie het meerdere mag, mag ook het mindere”. In het mandaatbesluit komt dat tot uitdrukking in artikel 3. Zo kan de gemandateerde die een bouwkavel mag verkopen, er ook een erfdienstbaarheid op vestigen, of een ander recht uitoefenen dat aan het eigendomsrecht is verbonden (tenzij anders is bepaald). In de mandatenlijst is dit overigens voor de duidelijkheid grotendeels al ingevuld.

Bij een groot deel van de bevoegdheden in de mandatenlijst staat expliciet welke besluiten onder het mandaat vallen, bijvoorbeeld het “verlenen” en het “wijzigen”. Dit zijn twee losstaande besluiten, net als het weigeren. Het net genoemde uitgangspunt van het meerdere en het mindere gaat hier niet op.

De mandatenlijst werkt zo dat als in een opsomming van besluiten een besluit niet voorkomt, deze niet is gemandateerd. Als bijvoorbeeld “verlenen en wijzigen” is genoemd, dan is het weigeren of intrekken niet gemandateerd, zodat het college of de burgemeester daarover beslist. Als er alleen “verlenen” staat, dan geldt artikel 3 lid 1, zodat de gemandateerde ook bevoegd is te wijzigen, te weigeren en in te trekken, tenzij dat verderop in de mandatenlijst expliciet anders is geregeld. Bij algemeen beschreven bevoegdheden, zoals bijvoorbeeld “het beslissen inzake”, geldt dat ieder denkbaar besluit over het onderwerp mogelijk is.

praktijk

Voor de uitoefening van de bevoegdheden in de praktijk zijn er nog algemene uitgangspunten die niet in regels zijn te vangen, maar die wel van belang zijn voor het begrijpen van de mandatenlijst. Dit betreft de algemene werkafspraken die in de organisatie gelden.

De belangrijkste uitgangspunten zijn:

  • De laagst gemandateerde gebruikt de bevoegdheid, tenzij er redenen zijn de bevoegdheid door een hoger gemandateerde of het college te laten uitoefenen.

  • als meerdere functies worden genoemd, gebruikt degene tot wiens taak het behoort die bepaalde zaak af te handelen de bevoegdheid.

De toelichting gaat hierop in.

mandatenlijst - structuur

De bij het besluit gevoegde mandatenlijst geeft per gemandateerde bevoegdheid de grondslag van de bevoegdheid en de functies die de bevoegdheid in mandaat mag uitoefenen.

Voor het raadplegen is het goed te weten dat gekozen is voor een onderverdeling in min of meer hiërarchische lagen:

  • 1.

    mandaat aan portefeuillehouders, bevoegdheden in portefeuille;

  • 2.

    mandaat aan portefeuillehouder algemeen (vakantieregeling bezwaarschriften);

  • 3.

    mandaat aan gemeentesecretaris;

  • 4.

    mandaat aan teamleiders;

  • 5.

    mandaat aan uitvoerend medewerkers.

Het bevoegd maken van de verantwoordelijk wethouder is vanuit praktische overwegingen ingegeven: de nabijheid tot het college en de mogelijkheid politiek-bestuurlijke afwegingen te maken in het te nemen besluit. Een portefeuillehouder kan de keuze maken of hij de beslissing zelf kan maken of dat het college moet beslissen. Om deze reden is een klein aantal zwaardere beslissingen exclusief bij de portefeuillehouder neergelegd.

Voor een aantal andere, meer algemene mandaten geldt dat deze ook lager in de organisatie zijn belegd. In het geval er politiek of bestuurlijk sensitieve overwegingen zijn, kan de wethouder in dat geval zelf een beslissing nemen.

Voor het begrip is aan de lijst voor de portefeuillehouder een kolom toegevoegd waarin is aangegeven of het mandaat exclusief is of ook lager in de organisatie ligt.

Bij de hogere functies in de hiërarchie is een kolom opgenomen waarin de mogelijkheid tot ondermandaat staat. Naar wens kan hiervan gebruik gemaakt worden.

Bij de mandaten voor de portefeuillehouders is bij de exclusieve bevoegdheden de mogelijkheid tot tekenmandaat gegeven (TM), zoals geregeld in artikel 2. dit betekent dat de wethouder zelf moet beslissen, maar dat hij naar wens het tekenen van de beslissing aan een medewerker of teamleider kan laten.

De aanduiding TML of TMC in de kolom TM geeft aan dat ofwel het college besluit en de medewerker ondertekent (in de met TMC aangeduide gevallen), of de leidinggevende besluit en de medewerker ondertekent (in de met TML aangeduide gevallen). Dat laatste is bij de uitvoerend medewerkers de teamleider, en bij teamleiders de manager.

De mandaten zijn groepsgewijs ingedeeld naar onderwerp. Dit vergemakkelijkt het zoeken.

Gekozen is voor de “populaire” functiebenaming, omdat de generieke functienamen te generiek zijn, en deze te weinig zeggen over de specifieke taken die medewerker in de betreffende functie uitvoert.

De functies zijn per team ingedeeld. Achter de functies binnen één team is de afkorting van het team opgenomen, bijvoorbeeld “IWO”. In het geval achter een functie geen teamaanduiding is aangegeven, is de functie niet gekoppeld aan een team en dus organisatiebreed. Door daarvoor een letter te gebruiken (O), kan eenvoudiger gezocht worden op de voor een team relevante mandaten. Dat zijn dus alle mandaten waar de afkorting van het team bij staat en de mandaten waar de O bij staat.

Een aantal vrij algemene bevoegdheden zijn voor de verduidelijking voorzien van voorbeelden. Dergelijke voorbeelden zijn van belang voor het begrip van de strekking van het mandaat.

Algemene toelichting

Dit mandaatbesluit legt bevoegdheden bij de personen die in de verschillende functies in de gemeente actief zijn. Het college en de burgemeester dragen hiermee bevoegdheden tot het nemen van besluiten over, waarbij zij zelf ook bevoegd blijven de beslissing te nemen. Het mandaatbesluit geeft regels voor beslissingen en de voorbereiding en uitwerking daarvan. Daarnaast wordt in het mandaatbesluit ook volmacht gegeven voor het doen van privaatrechtelijke rechtshandelingen en machtiging voor overige (feitelijke) handelingen.

Het mandaat zoals dat in dit besluit is geregeld is vooral, maar niet exclusief, gericht op derden: de uitoefening van de bevoegdheid bindt het college als bestuursorgaan of de gemeente als partij. Met het mandaatbesluit kan tegenover derden bewezen worden dat een functionaris bevoegd is, en dat een besluit bevoegdelijk is genomen: het is een bewijsmiddel.

Daarnaast biedt het mandaatbesluit een aantal regels die van belang zijn voor de interne gang van zaken, de interne rechtmatigheid. Het mandaatbesluit is dan ook belangrijk voor de control en het “in control statement” dat het college jaarlijks afgeeft.

Uitgangspunten mandaat: bestuurlijke verantwoording in onze organisatie

In de missie en visie van de organisatie staat centraal dat we werken voor inwoners en bestuur. Dit betekent dat de mandatering het college ondersteunt bij het (be)sturen en het afleggen van verantwoording daarover aan raad en buitenwereld.

Voor het kunnen afleggen van verantwoording naar de raad en de buitenwereld is het nodig dat het college en de individuele portefeuillehouders voldoende grip hebben op de beleidsterreinen waar ze politieke verantwoordelijkheid voor dragen.

grip

Voor een groot aantal bevoegdheden is het hebben van uitvoeringsinformatie voldoende, maar bij het uitvoeren van bevoegdheden waarbij politieke of bestuurlijke risico’s spelen wil een portefeuillehouder of het college zelf een afweging kunnen maken of bij kunnen sturen wanneer nodig.

Die grip kan gerealiseerd worden op twee manieren, of een combinatie daarvan:

  • door de uitvoering van zwaardere of risicovolle bevoegdheden zoveel mogelijk in eigen hand te houden en hoog in de organisatie te leggen bij functies die dichter bij het bestuur staan, zodat de risico’s van tevoren kunnen worden ingeschat en afgewogen, of

  • door de bevoegdheden laag in de organisatie te leggen en erop te vertrouwen dat tijdig gecommuniceerd wordt bij politiek en bestuurlijke risico’s, zodat nog bijgestuurd of zelf beslist kan worden.

In dit mandaatbesluit is een combinatie van deze twee manieren toegepast, zodat de mogelijkheden van de organisatie worden benut en aan de behoeften van het bestuur wordt voldaan. De kernwaarden van de organisatie zijn vertrouwen, verbinding en ondernemerschap. Vertaald naar de bevoegdheidsoverdracht betekent dit dat de medewerkers veel zelf kunnen, in hun kracht worden gezet, en dat het bestuur hen daarvoor ook het vertrouwen geeft.

Om dit vertrouwen waar te maken is politieke en bestuurlijke sensitiviteit nodig. De desbetreffende gemandateerde medewerker moet goed kunnen inschatten wanneer afstemming met het bestuur wenselijk of noodzakelijk is.

Het aanvoelen of en op welk moment een situatie potentieel politiek en bestuurlijke implicaties heeft (risico’s), is een kwestie van bewustwording.

Bewustwording kan door het opdoen van ervaring, scholing of kennisdeling. Het is aan de leidinggevenden omstandigheden te creëren waardoor de politieke- en bestuurlijke sensitiviteit van de medewerkers zich ontwikkelt. Omdat in mandaat wordt gewerkt is het goed deze ontwikkeling van de sensitiviteit, vooral door kennisdeling, onderdeel te laten zijn van de dagelijkse gang van zaken in het team.

De bestuurlijke grip die hierdoor ontstaat is minimaal net zo groot als bij het leggen van mandaten hoger in de hiërarchie. Als medewerkers de bevoegdheid hebben om zelf te beslissen voelen zij ook de verantwoordelijkheid om die beslissing goed te overwegen en daarover verantwoording af te leggen. Door coachend leiding te geven en in te zetten op bewustwording en onderling overleg (en eventueel het toepassen van onderlinge toetsing en bespreking van casussen), en het borgen van de communicatie naar het bestuur, zullen naar verwachting meer situaties worden besproken met de wethouder dan in een situatie waar werknemers zich minder verantwoordelijk voelen omdat een leidinggevende de uiteindelijke beslissing neemt, of waarin werknemers in hun eentje moeten opereren.

Standaard regels over wanneer moet worden “opgeschaald” naar een leidinggevende of naar het bestuur zijn niet te geven. Ook in eenvoudige uitvoeringssituaties kunnen omstandigheden van het geval of de persoon van de betrokkene (diens omstandigheden of diens uitlatingen) aanleiding zijn om de wethouder te informeren. In de dagelijkse praktijk zijn genoeg voorbeelden waarin standaardsituaties bestuurlijk of politiek relevant worden.

rol van de leidinggevende

De rol van de leidinggevende in onze organisatie is coachend en verbindend: hoe zet je de werknemer in zijn kracht en hoe benut je kracht in een samenwerking dat synergie ontstaat. Via werkprocessen, opleiding en kwaliteitscontrole kan de kwaliteit worden geoptimaliseerd en bewustzijn voor de politieke setting van de gemeente worden gecreëerd, zodat bestuurlijke en politieke risico’s gemakkelijker worden herkend en opgeschaald wordt als dat nodig is. Via overleggen en betrokkenheid heeft de leidinggevende inzicht in wat er speelt in het team en in de organisatie en kan de leidinggevende zo nodig prioriteren. De leidinggevende kan hiervoor verantwoordelijkheid nemen en dat zo nodig bespreken met de portefeuillehouder.

Gevolg voor de mandatenlijst

In het mandaatbesluit is, na raadpleging van de portefeuillehouders, een balans gevonden tussen beide manieren waarop bestuurlijke grip kan worden verkregen teneinde een goed werkbare set mandaten te krijgen. De uitvoerende bevoegdheden zijn vooral bij de medewerkers neergelegd. Waar dat kon, en wenselijk was, is de bevoegdheid hoger in de organisatie gelegd.

bevoegdheden voor portefeuillehouders

Bij beslissingen met politieke en/of bestuurlijke sensitiviteit is het voor een bestuurder goed een keuze te hebben. Bij mandaat is natuurlijk het college zelf altijd ook nog bevoegd. Ook is het mogelijk voor een portefeuillehouder de medewerker te sturen in de uitwerking van de gemandateerde bevoegdheid. Om dit sturen in goede banen te leiden, is er een teamleider bij de portefeuillehoudersoverleggen aanwezig.

a. exclusieve mandaten

In enkele gevallen is de uitvoeringsbevoegdheid exclusief bij portefeuillehouders gelegd. Dit betreft dan zware bevoegdheden waar afgeweken wordt van de normale gang van zaken of van een advies van een deskundige (Ruimtelijke ordening), en bevoegdheden die normaal gesproken juist weer te licht zijn voor het college (conformiteitsverklaring) of niet praktisch door het college kunnen worden uitgevoerd, maar waarbij het wel gewenst is dat een portefeuillehouder de gemeente vertegenwoordigt (personeelszaken en integriteit).

b. niet-exclusieve mandaten

Voor een aantal andere mandaten van de portefeuillehouder is er een dubbeling met mandaten lager in de organisatie. Hiermee wordt tegemoetgekomen aan de wens in de praktijk dat de wethouder omwille van de zwaarte van de functie of vanwege politieke of bestuurlijke overwegingen zwaardere besluiten kan nemen en zelf kan ondertekenen, zoals het verlenen van grotere subsidies, of het sluiten en ondertekenen van belangrijke overeenkomsten.

bevoegdheden in de lijn

Aan de gemeentesecretaris is een aantal exclusieve bevoegdheden gemandateerd ten aanzien van ontslag van medewerkers. Het gaat hierbij om het ontslag op staande voet en het ontslag “wegens redelijke grond” zoals genoemd in artikel 7:669 BW, bijvoorbeeld na ziekte van de werknemer, ongeschiktheid van de werknemer of wegens verwijtbaar handelen of nalaten van de werknemer en ontslag wegens (pensioengerechtigde) leeftijd genoemd, als dat zo is afgesproken in de arbeidsovereenkomst. Ontslag van teamleiders en managers blijft bij het college.

Als hoofd van de organisatie is de gemeentesecretaris bevoegd voor het functiegebouw en de waardering van de functies. De waardering en herwaardering van de functies en het toekennen van een aantal toelagen uit de cao zijn aan hem gemandateerd. Voor uitbreiding van het functiegebouw is zijn toestemming nodig. Ook is het aangaan van vaststellingsovereenkomsten bij de gemeentesecretaris belegd. Dit kan zaken van personeel betreffen, maar ook het oplossen van geschillen met leveranciers en andere publiek- of privaatrechtelijke kwesties.

De overige bevoegdheden met betrekking tot personeel liggen bij de teamleiders. De teamleider mag ontslag verlenen tijdens proeftijd, of gedeeltelijk of geheel ontslag op eigen verzoek. Omdat de teamleider direct leidinggevende is van zijn team zijn ook andere bevoegdheden die rechtstreeks te maken hebben met het werken in zijn team bij de teamleider komen te liggen, bijvoorbeeld het aanwijzen van toezichthouders, het vaststellen van werkinstructies, en het beschermen van de medewerkers. Het beslissen in integriteitszaken ligt overigens bij de portefeuillehouder).

Omdat de teamleiders alle bevoegdheden hebben die de medewerkers in hun team ook hebben, en de managers (waaronder de gemeentesecretaris in de rol van manager) alle bevoegdheden hebben van de in hun portefeuille vallende teamleiders, is voor bijna alle uitvoerende mandaten de hele hiërarchische lijn bevoegd.

Om de verantwoordelijkheid bij de uitvoerende medewerker te leggen, geldt de regel dat de bevoegdheid in beginsel uitgeoefend wordt door de hiërarchisch laagst gemandateerde.

Het is logisch deze regel uit te werken in werkafspraken. Los van de werkafspraken kan het voorkomen dat de laagst gemandateerde medewerker vindt dat een hogere in de lijn het besluit moet nemen, vanwege de ingewikkeldheid, of vanwege de mogelijke gevolgen. Die ruimte is er in het besluit, en moet er ook zijn in de praktijk. Omdat de gehele lijn bevoegd is kan de direct leidinggevende de beslissing nemen. Zo gewenst kan ook de manager de bevoegdheid uitoefenen, bijvoorbeeld als de zaak raakvlakken heeft met meerdere teams.

Een uitzondering hierop staat in artikel 8 lid 3, waarin staat dat als de bevoegdheid afhankelijk is van een voorwaarde, bijvoorbeeld een aanwijsbesluit, of een beëdiging, de leidinggevende niet bevoegd is, tenzij deze zelf ook voldoet. Dit gaat bijvoorbeeld op voor de bevoegdheden van boa’s, toezichthouders, en ambtenaren van de burgerlijke stand.

Als meerdere functies in het hetzelfde hiërarchische niveau zijn genoemd, is het een kwestie van werkafspraken onderling, wie welke taak op zich neemt. De werkafspraken geven aan in hoeverre van de bevoegdheden gebruik gemaakt wordt. In werkafspraken kunnen ook nuances worden aangebracht ten aanzien van de uitvoering van de bevoegdheid.

De werkafspraken doen echter niets af aan de bevoegdheidsoverdracht zelf. Deze is volledig en onbeperkt. Uitoefening van de gemandateerde bevoegdheid in weerwil van de interne afspraken levert tegenover derden een geldig besluit op. De interne afspraken zijn aan een derde niet tegen te werpen.

Mandaten naar onderwerp, actualisering, vereenvoudiging en nieuwe mandaten

Zoals hierboven al is aangegeven, is de mandatenlijst naar onderwerp ingedeeld. Het teruggaan van een complex stelsel van algemeen mandaatbesluit en ondermandaatbesluiten, naar een enkelvoudig algemeen mandaatbesluit waarin de mandatering voor de hele organisatie is geregeld, bood de kans om de mandaten groepsgewijs in te delen en ook om vereenvoudigingen aan te brengen, zodat in de hele organisatie dezelfde mandaatregels gelden.

De mandaten in de mandatenlijst zijn zoveel mogelijk aangepast aan de huidige regelgeving, waaronder de aangepaste Apv en de Verordening Leefomgeving, de nieuwe Alcoholwet, etc. Voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet en de WOO, voorzien voor 1 juli 2022, zullen aanpassingen nodig zijn in de mandatering. Deze zijn nu niet meegenomen.

Ook zijn een aantal mandaten toegevoegd waar in de praktijk bleek dat het vragen van een besluit aan het college niet proportioneel voelde, zoals het afgeven van een ontheffing voor een huifkar, het beslissen op verjaring van een strookje gemeenteplantsoen, het splitsen van een perceel of een eenvoudige ingebruikgeving van grond. Deze en vergelijkbare mandaten zijn nu wel geregeld. In het geval er politieke en bestuurlijke gevoeligheden/risico’s zijn, kunnen deze alsnog naar het college ter besluitvorming worden gebracht.

De mandatenlijst is opgebouwd van algemeen naar specifiek. Algemene regels die voor iedereen in de organisatie gelden zijn mandaten over:

  • het voorbereiden en uitvoeren van collegebesluiten;

  • het uitvoeren van projecten of programma’s;

  • het verstrekken van informatie en het behandelen van aanvragen;

  • het tekenen van beslissingen op bezwaarschriften;

  • financiële zaken;

  • het verstrekken van subsidies;

  • privaatrechtelijke handelingen, en

  • handhaving.

Daarna volgen specifieke mandaten, te beginnen bij de basisregistraties, burgerzaken, en dan de inhoudelijke mandaten per wettelijke regelgeving of per inhoudelijk onderwerp.

Vooral over de algemene mandaten is in de voorbereiding afstemming gezocht met het college, met leidinggevenden, met de controller en met uitvoerende medewerkers. Dit heeft geleid tot aanpassing op een aantal onderwerpen ten opzichte van de mandatering uit 2017. Hieronder passeren deze de revue.

subsidies en overeenkomsten

De algemene mandaten ten aanzien van subsidies zijn ten opzichte van de oude mandaatregelingen uit 2017 behoorlijk vereenvoudigd. De mandaten voor overeenkomsten en andere privaatrechtelijke rechtshandelingen zijn juist uitgebreid.

De leidende gedachte was dat een budgethouder of een deelbudgethouder, ongeacht de functie, maar zeker ook in het geval deze een projectleider of programmamanager is, zelf verantwoordelijk moet zijn voor het hem toegewezen budget of gedeelte daarvan (kostenplaats). Een budget (oftewel een product in de productenraming) bestaat kort gezegd uit een opdracht om een bepaald doel te realiseren met een geraamde hoeveelheid daarvoor te spenderen geld (uitgave) en eventueel een geraamde opbrengst. Het uitgangspunt houdt in dat de (deel)budgethouder dan ook zelf de handelingen mag verrichten waarmee hij het geraamde geld uitgeeft om het doel te bereiken (prestaties), en dat hij zelf kijkt of er voldoende geld in de pot zit (zie het Besluit budgetregels). Dit heeft ertoe geleid dat, veel meer dan in de vorige situatie, de budgethouder bevoegd is om op subsidieaanvragen te beslissen.

subsidies

Voor subsidies geldt dat deze altijd een grondslag moeten hebben in verordeningen of beleid. Daarnaast bepaalt de Algemene subsidieverordening dat de bevoegdheid om subsidies te verlenen rechtstreeks afhankelijk is van het vastgestelde budget.

Waar het mandaatbesluit uit 2017 nog een uitgebreide, onlogische en incomplete regeling had, kent de huidige mandatering voor subsidies nog maar vier regels:

  • het verstrekken van subsidies waarvan de ontvanger en het bedrag in de subsidieparagraaf bij de begroting zijn vermeld, tot een bedrag van € 100.000,00 (mandaat aan budgethouders),

  • het verstrekken van overige subsidies tot een bedrag van € 50.000,00.

  • het aangaan van budgetsubsidiecontracten bij subsidies tot €100.000,00 en

  • een afwijkende mandatering voor sportsubsidies, omdat de medewerkers die deze besluiten afhandelen niet per se ook (deel)budgethouder zijn.

De genoemde grenzen van € 100.000,00 en € 50.000,00 zijn bedoeld om financiële risico’s te verminderen. Boven die bedragen is er geen mandaat, en is dus het college bevoegd. In de praktijk zijn subsidiebedragen die boven deze grenzen uitkomen jaarlijks op de vingers van een hand te tellen.

Collegebesluiten met betrekking tot de in de subsidieparagraaf van de begroting genoemde (boekjaar)subsidies boven de € 100.000,00 en bijbehorende budgetsubsidiecontracten kunnen door de portefeuillehouder ondertekend worden. Dit is een wens uit de praktijk. In de mandaatregeling is voor deze gevallen een tekenmandaat opgenomen voor de portefeuillehouder. Hetzelfde is bepaald voor de overige subsidies boven de € 50.000,00.

Subsidieverlening geschiedt met een bepaald doel. Verwezenlijking van het doel is per definitie van belang voor de portefeuillehouder die het aangaat. Het spreekt dan ook voor zich dat de verantwoordelijke wethouder wordt betrokken in de verlening en weigering van subsidies, ongeacht de hoogte van de subsidie. Als dat vanwege politieke of bestuurlijke redenen gewenst is, kan in de gevallen dat het mandaat geldt, de portefeuillehouder gebruik maken van de bevoegdheid subsidie te verlenen, te weigeren of vast te stellen.

overeenkomsten

De mandatering voor overeenkomsten en andere privaatrechtelijke rechtshandelingen is juist uitgebreider. Naast de overeenkomsten van inkoop van diensten en werken, verhuur van gemeentelijke accommodaties, uitvoeringsovereenkomsten die horen bij bestuursrechtelijke bevoegdheden (Wmo, Participatiewet, Jeugdwet), verwerkersovereenkomsten (AVG), pacht en verkoop van bouwkavels en overhoekjes, en een aantal mandaten met betrekking tot ICT, zijn nu de volgende privaatrechtelijke rechtshandelingen gemandateerd:

  • aangaan van vaststellingsovereenkomsten, voor de beslechting van geschillen of voor de bevestiging van een bepaalde situatie (zowel inzake personeel als inzake externe derde partijen, zoals leveranciers, opdrachtnemers en inwoners) (mandaat gemeentesecretaris en portefeuillehouder);

  • het vaststellen van de grenzen van een perceel ;

  • splitsing en samenvoeging van percelen ;

  • het vaststellen van verjaring van gemeentegrond;

  • het vestigen van beperkte rechten op gemeentelijke eigendommen (was alleen ten behoeve van riool) of op eigendom van een derde als dat in het belang van de gemeente is, en

  • het in gebruik geven van gemeentegrond en gebouwen.

Ten aanzien van de privaatrechtelijke rechtshandelingen waarmee geld wordt uitgegeven (bijvoorbeeld voor inkoop van diensten en werken), is een grens gesteld om het financieel risico te beperken en rechtmatigheid van de inkoop te bevorderen. Boven de opdrachtwaarde van € 50.000,00 is goedkeuring van de leidinggevende noodzakelijk. De opdrachtwaarde is een eenmalig bedrag, of, als meerdere betalingen plaatsvinden in de loop van de tijd, de optelsom van betalingen over een periode van vier jaar, dus over vier jaar opgeteld een bedrag van € 50.000,00. De goedkeuring is vormvrij. Goedkeuring kan bijvoorbeeld blijken uit een mailbericht dat in de zaak is opgeslagen.

Nieuw is dat ook begeleiding door een inkoper noodzakelijk is. Volgens het inkoopbeleid is bij een opdrachtwaarde rond de €50.000,00 een goede motivering noodzakelijk wil er een één op één inkoop plaats kunnen vinden. Begeleiding door een inkoper kan bestaan uit een simpele afstemming zijn maar ook uit intensieve begeleiding.

Voor deze, en voor alle andere soorten overeenkomsten, en voor convenanten (gentlemen’s agreements) is de portefeuillehouder gemandateerd. De portefeuillehouder kan beoordelen of een overeenkomst door hemzelf kan worden afgedaan, of door het college. Hiermee wordt bereikt dat alleen de overeenkomsten met grotere (financiële, bestuurlijke of politieke) risico’s door het college hoeven te worden besloten, en dat de wethouder daarin kan sturen.

overeenkomsten en aanbestedingen: bestuurlijke en politieke sensitiviteit

Overeenkomsten zijn over het algemeen politiek en bestuurlijk relevant, uitzonderingen daargelaten. Dit is helemaal het geval als het de bedoeling is om met overeenkomsten beleidsdoelen te behalen, of als de overeenkomst gevolgen heeft voor beleid of vast te stellen beleid. Het is daarom zaak, ongeacht het bedrag dat met de overeenkomst is gemoeid, in een zeer vroeg stadium de portefeuillehouder te informeren, en het bestek inhoudelijk af te stemmen.

In de Aanbestedingskalender zijn de meeste reguliere, zich herhalende aanbestedingen opgenomen, maar ook andere aanbestedingen, of de inkoop waarvoor geen aanbesteding hoeft te worden gedaan, kunnen relevant zijn.

Ontslag op staande voet

De bevoegdheid tot ontslag op staande voet is nieuw sinds de inwerkingtreding van de Wnra. Er is vanuit het Burgerlijk Wetboek een zeer korte termijn voor het kunnen ontslaan op staande voet. Hiervoor zijn de besluitvormingsprocessen door het college niet werkbaar. Deze bevoegdheid is daarom gemandateerd aan de gemeentesecretaris. De teamleider kan het gedrag dat zou moeten leiden tot een ontslag op staande voet beoordelen. Vanwege de zwaarte van de maatregel en het risico is het verstandig dat de gemeentesecretaris de bevoegdheid uitoefent. Voor het ontslag van teamleiders en managers is wel een besluit van het college nodig.

bezwaarschriften

Het beslissen op bezwaarschriften is onveranderd bij het college gebleven. Om de besluitvorming te bespoedigen zijn twee maatregelen in de mandatenlijst opgenomen.

Het eerste is het collegebesluit van 26 oktober 2021 om de ondertekening van het besluit aan de medewerker te laten die het besluit op bezwaar heeft voorbereid, is verwerkt in de mandatenlijst, waarbij met de TMC constructie de medewerker bevoegd is gemaakt te tekenen. Het is een kwestie van werkafspraken in hoeverre gebruik wordt gemaakt van dit tekenmandaat. Het is logisch dit van tevoren af te stemmen met het college door dit in het collegevoorstel te benoemen.

De “vakantieregeling” voor bezwaarschriften is onveranderd overgenomen: de aanwezige portefeuillehouder is hierin gemandateerd om te beslissen op bezwaarschriften als in die week het quorum van het college ontbreekt.

Programma’s en projecten

De begroting en de op grond van de begroting opgemaakte productenraming geeft de legitimatie voor het uitgeven van geld voor het bereiken van de in het programma gestelde doelen. Het mandaatbesluit geeft daar de instrumenten voor in de vorm van bevoegdheden.

Als voor een programma dan wel een project een eigen budget of kostenplaats is voorzien, heeft de programmamanager dan wel projectleider ten aanzien van dat budget of kostenplaats de bevoegdheden van de (deel)budgethouder.

aanwijzing van toezichthouders

Het aanwijzen van toezichthouders lag volledig bij het college, maar is nu belegd bij de teamleider. De reden hiervoor is praktisch: de teamleider bepaalt het werk van de medewerker. In het recente verleden was het maar al te vaak zo, dat het liggende aanwijsbesluit incompleet was. Een aanwijzingsbesluit werd slechts één keer in de zoveel tijd “ververst”. Dit zorgt voor juridische risico’s bij handhaving en toezicht. De aanwijzing als toezichthouder kan meteen bij het in dienst treden van de toezichthouder geregeld worden. Actualisatie kan op een simpele manier plaatsvinden.