Selectiedocument Historische markt 2022, Markt en Kaai in Veere

Geldend van 23-03-2022 t/m heden

Intitulé

Selectiedocument Historische markt 2022, Markt en Kaai in Veere

Vastgesteld door het college van de gemeente Veere op 15 maart 2022

1. Algemeen

Het document dat voor u ligt is een selectiedocument. Het selectiedocument is een beleidsdocument van de gemeente Veere en bedoelt om een geschikte dienstverlener(s) te selecteren voor het houden van een Historische markt op de Markt en Kaai in Veere voor een periode van vijf achtereenvolgende jaren. De manier van selecteren is ingebed in nationale en Europese regelgeving. In dit document treft u de verwoording van de behoefte, de specifieke spelregels van het vergunningstraject, de eisen en wensen over de selectie en de criteria voor selectie aan.

De gemeente Veere is in deze situatie de “opdrachtgever” om partijen te laten inschrijven voor het verkrijgen van een vergunning voor het houden van een Historische markt op de Kaai in Veere voor een periode van vijf jaar. Deze aanvraag dient te geschieden conform de Warenmarktverordening gemeente Veere 2011.

2. Inleiding

Op grond van de Warenmarktverordening gemeente Veere (verder verordening) en het instellingsbesluit kan er voor een Historische markt op de Markt en Kaai in Veere een vergunning aangevraagd worden die voldoet aan de in artikel 6 en 7 van de verordening opgenomen eisen. In deze verordening wordt aangegeven dat het college, voor de start van de vergunningsprocedure, een selectiedocument vaststelt. In dit document is de selectieprocedure en de manier van beoordeling van de vergunningaanvragen vastgelegd. Daarbij speelt artikel 12 van de (Europese) Dienstenrichtlijn een belangrijke rol.

3. Procedure bij selectie

Conform artikel 12 van de Dienstenrichtlijn moet de opening, uitvoering en de afsluiting van de procedure bekendgemaakt worden.

3.1 Opening

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Veere besloot in haar vergadering van 15 maart 2022 om één dag na publicatie van de openstelling de mogelijkheid te bieden om een vergunningaanvraag in te dienen.

3.2 Uitvoering

Degene die een aanvraag om vergunning heeft ingediend wordt na de sluitingsdatum voor het indienen van een aanvraag om vergunning schriftelijk op de hoogte gesteld over het aantal aanvragers en de behandeltermijn.

3.3 Afsluiting

Nadat de vergunning is verleend wordt iedere aanvrager hierover schriftelijk geinformeerd. Ook vindt er een publicatie plaats aan wie vergunning is verleend.

4. Aanvraag om vergunning

Verzoekers om een vergunning moeten in hun vergunningsaanvraag voldoen aan dit selectiedocument en de verordening. Concreet betekent dit dat de aanvraag om een vergunning:

  • door een rechtspersoon moet worden ingediend (waarvan bewijs i.v.m. ondertekening door een bevoegd persoon);

  • een plan bevat welke waarborgt dat de markt op een veilige wijze wordt georganiseerd met daarin in ieder geval:

    o de wijze waarop de organisatie van de markt is geregeld;

    o de wijze waarop de standplaatsen worden toegewezen;

    o de wijze waarop het toezicht op de veiligheid van de bezoekers aan de markt is geregeld;

    o de afspraken met de hulpverleningsdiensten;

    o de wijze waarop het afval van de markt wordt ingezameld;

    o de wijze waarop de informatievoorziening aan omwonenden is geregeld;

    o de namen van de personen die verantwoordelijk zijn voor de gang van zaken op de markt;

  • rekening houdt met de Brandveiligheidsvoorschriften van de Veiligheidsregio Zeeland;

  • in de Nederlandse taal moet worden opgesteld (aanvragen in een andere taal worden niet in behandeling genomen);

  • het indienen van de aanvraag is voor het overige vormvrij.

De aanvraag om een vergunning kan alleen schriftelijk (op papier) per aangetekende brief ingediend worden. Het per email of fax verzenden of het persoonlijk afgeven van een aanvraag is niet toegestaan. Deze aanvragen worden dan ook niet in behandeling genomen.

5. Periode waarbinnen een vergunning moet worden aangevraagd

Gezien het instellingsbesluit van 21 februari 2017 kan er in periode van 1 juni tot en met 30 september, op maximaal 10 achtereenvolgende dinsdagen, van 10.00 uur tot 17.00 uur, op (een gedeelte van) de Kaai en de Markt in Veere een Historische markt worden gehouden. Om er voor te zorgen dat er genoeg tijd over blijft om de vergunning te behandelen moet een aanvraag om vergunning uiterlijk op 20 april 2022, 12 uur ’s middags, in het bezit zijn van de gemeente Veere (Postbus 1000, 4357 ZV Domburg).

5.1 Tijdig ingediend

Binnen één week nadat een aanvraag om vergunning is ontvangen, stuurt de gemeente Veere een ontvangstbevestiging. Hierbij wordt aangegeven of de aanvraag compleet is of dat er nog stukken ontbreken. Voor het aanvullen van de aanvraag wordt een maximale termijn gegeven van 2 weken, mits hierbij de sluitingsdatum niet verder dan 1 week wordt overschreden.

5.2 Niet tijdig ingediend

De aanvrager om een vergunning draagt zelf het risico van de tijdige indiening van de vergunningaanvraag. Vergunningaanvragen die na de sluitingsdatum worden ingediend, worden uitgesloten van deelname. Het risico van te late indiening als gevolg van postvertraging is voor rekening van de aanvrager.

6. In behandeling nemen aanvraag

Voor het in behandeling nemen van een aanvraag om vergunning worden er, conform de legesverordening 2022, kosten in rekening gebracht. Dit betekent dat ook bij een weigering van de vergunning leges in rekening worden gebracht.

7. Afgifte vergunning

Door het college van burgemeester en wethouders wordt, indien de aanvraag voldoet aan de verordening, een vergunning afgegeven. De vergunning wordt verstrekt aan de rechtspersoon die de meeste punten heeft verkregen volgens de selectiecriteria genoemd in artikel 9 van dit document. Indien er meerdere aanvragen gelijk eindigen wordt de vergunning verstrekt door loting. De vergunning die wordt afgegeven is een beschikking c.q. besluit conform artikel 1:3 Algemene wet bestuursrecht. Ook de weigering tot een vergunning is een beschikking c.q. besluit conform artikel 1:3 Algemene wet bestuursrecht.

7.1 Bezwaar

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kunnen belanghebbenden binnen zes weken na verzenddatum van het besluit een bezwaarschrift indienen. Dit kan ook digitaal via www.veere.nl >Inwoners>Iets melden>Klachten en bezwaren met behulp van een DigiD code. Het bezwaarschrift moet zijn ondertekend en bevat minimaal de volgende onderdelen: de naam en het adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht en de reden van het bezwaar. Het bezwaar moet binnen de daarvoor gestelde termijn door ons zijn ontvangen. Stuurt iemand anders namens u het bezwaarschrift in? Stuur dan een volmacht mee. Als bezwaar wordt ingediend kan, als het besluit onherstelbare gevolgen heeft voor u, ook een voorlopige voorziening worden gevraagd bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Zeeland-West-Brabant, Team Bestuursrecht, Postbus 90006, 4800 PA Breda. Hiervoor brengt de rechtbank kosten in rekening.

8. Correspondentie

Alle correspondentie vindt in de Nederlandse taal plaats. Eventuele vertalingen worden door de aanvrager zelf verzorgd en komen voor zijn/haar rekening.

9. Selectiecriteria

Indien een aanvraag niet voldoet aan punt 4 en 5.1, bij aanvulling van de aanvraag, van dit document wordt een aanvraag niet in behandeling genomen dan wel direct geweigerd wanneer de indieningstermijn is verstreken. Deze aanvraag wordt dan verder niet meer getoetst aan de selectiecriteria. Als de vergunning wordt geweigerd is artikel 6 van dit document van toepassing. Beantwoording van een criterium met antwoord “Ja” is alleen mogelijk indien volledig aan het betreffende criterium wordt voldaan. Voldoet u niet (volledig) aan een criterium, dan dient “Nee” als antwoord te worden gegeven.

Punten te krijgen

Ja/Nee

Punten gekregen

1

Is de aanvraag in de Nederlandse taal opgesteld?

-

Ja

Nee, niet behandelen

2

Is de aanvraag ingediend door een rechtspersoon?

-

Ja

Nee, weigeren

3

Is bij de aanvraag een plan, conform artikel 4, ingediend?

20

Nee, aanvullen aanvraag of weigeren Ja

4

Wordt aangegeven hoe de organisatie van de markt is geregeld?

10

Nee, aanvullen aanvraag of weigeren

5

Wordt aangegeven hoe de standplaatsen worden toegewezen?

10

Ja

Nee, aanvullen aanvraag of weigeren

6

Wordt aangegeven hoe het toezicht op de veiligheid van de bezoekers aan de markt is geregeld?

15

Ja

Nee, aanvullen aanvraag of weigeren

7

Wordt aangegeven welke afspraken door de organisatie zelf met de hulpverleningsdiensten zijn gemaakt?

15

Ja

Nee, aanvullen aanvraag of weigeren

8

Wordt aangegeven hoe het afval van de markt wordt ingezameld?

10

Ja

Nee, aanvullen aanvraag of weigeren

9

Wordt aangegeven hoe de informatievoorziening aan omwonenden is geregeld?

15

Ja

Nee, aanvullen aanvraag of weigeren

10

Worden de namen van de personen die verantwoordelijk zijn voor de gang van zaken op de markt aangegeven?

10

Ja

Nee, aanvullen aanvraag of weigeren

11

In het plan moet aangegeven worden wie de marktmeester c.q. plaatsvervangend marktmeester is (contactgegevens).

10

Ja

Nee

12

De aanvraag met bijlagen is gericht op het houden van een Historische markt voor een periode van 5 jaar aaneengesloten?

20

Ja

Nee

13

De rechtspersoon staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel in Nederland?

15

Ja

Nee

14

Één van de doelen van de markt is: het behouden en demonstreren van oude ambachten?

15

Ja

Nee

15

In het plan wordt duidelijk aangegeven hoe dit doel wordt nagestreefd bij het houden van de markt. Het alleen aangeven dat dit een/het doel is van de organisatie is niet voldoende.

15

Ja

Nee

16

De deelnemers van de markt bieden producten/diensten/ambachten/kennis aan die gerelateerd zijn aan eerdergenoemd doel.

15

Ja

Nee

17

In het plan wordt duidelijk aangegeven hoe punt 16 wordt nagestreefd bij het houden van de markt. Het alleen aangeven dat dit wordt nagestreefd door de organisatie is niet voldoende.

7,5

Ja

Nee

18

In het plan wordt verzekerd dat hulpverlenende diensten een doorgaande route hebben van 3,5 meter breed en 4,2 meter hoog.

15

Ja

Nee

19

In het plan staat vermeld dat op de route genoemd onder 21 alleen hekwerken staan die snel en gemakkelijk te verwijderen zijn. Losse objecten mogen niet geplaatst worden.

7,5

Ja

Nee

20

Er wordt gegarandeerd/aangegeven dat alle elektrische installaties voldoen aan de norm NEN 1010 en eventuele nadere eisen van het energiebedrijf.

7,5

Ja

Nee

21

Er wordt duidelijk aangegeven hoe schakelaars en zekeringkasten van elektrische installaties onbereikbaar zijn voor publiek.

7,5

Ja

Nee

22

Er wordt gegarandeerd/aangegeven dat de elektrische installaties zijn voorzien van groepszekeringen en een aardlekschakelaar met een nominale aanspreekstroom van ten hoogste 30 mA.

7,5

Ja

Nee

23

Er wordt gegarandeerd/aangegeven dat de gebruikte verlengsnoeren van een bakkraam of -wagen minstens 3 aderig is met een nominale doorsnede van 2,5 mm², deze zijn beschermd door een ommanteling van neopreen zonder beschadigingen of gebreken.

7,5

Ja

Nee

24

Er is aangegeven in de aanvraag hoe de elektriciteit voor de kramen wordt geregeld?

7,5

Ja

Nee

25

In het plan wordt gegarandeerd/aangegeven dat de tuindraden, draden, elektriciteitskabels e.d. die boven een weg gespannen zijn minimaal 4,2 meter boven het straatniveau worden aangebracht (garantie).

7,5

Ja

Nee

26

De risico’s van verlichtings- en verwarmingstoestellen worden aangegeven?

7,5

Ja

Nee

27

De risico’s van bakken, braden en frituren worden aangegeven?

7,5

Ja

Nee

28

Er wordt gegarandeerd/aangegeven dat de standplaatsen voor bakken, braden, frituren en koken moeten ten minste 5 meter van de bebouwing geplaatst worden.

7,5

Ja

Nee

29

Van bovengenoemde garantie kan worden afgeweken wanneer er gegarandeerd wordt dat bij een blinde gevel er een weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag (WBDBO) is van ten minste 30 minuten.

7,5

Ja

Nee

30

Er wordt gegarandeerd/aangegeven dat een bakinstallatie zodanig is geconstrueerd dat olie of vet niet in de verbrandingsruimte kan komen.

7,5

Ja

Nee

31

Er wordt gegarandeerd/aangegeven dat alle bak- en braadtoestellen moeten voorzien zijn van een goed functionerende thermostaat of -koppel met een maximum ingestelde waarde van 190°C (inclusief bescherming tegen oververhitting).

7,5

Ja

Nee

32

Er wordt gegarandeerd/aangegeven dat een draagvlak onder bak- of braadtoestellen tot ten minste 0,1 meter buiten de toestellen onbrandbaar zijn c.q. bekleed zijn met een onbrandbaar/slecht warmtegeleidend materiaal.

7,5

Ja

Nee

33

Er wordt gegarandeerd/aangegeven dat de wanden in de nabijheid van een bak- of braadtoestel ten minste 0,3 meter buiten het toestel onbrandbaar c.q. bekleed zijn met een onbrandbaar/slecht warmtegeleidend materiaal

7,5

Ja

Nee

34

Er wordt gegarandeerd/aangegeven dat in elke bakkraam of -wagen (werkzame) blusmiddelen aanwezig zijn.

7,5

Ja

Nee

35

De risico’s voor omliggende bebouwing wordt aangegeven?

7,5

Ja

Nee

36

In het plan moet worden gegarandeerd dat tussen de achterzijde van de standplaatsen en de bebouwing minimaal een strook van 1 meter breed wordt vrijgehouden.

7,5

Ja

Nee

37

In het plan moet worden gegarandeerd dat de afstand tussen tegenover elkaar geplaatste kramen , gemeten tussen de luifels, ten minste 3,5 meter is. Binnen de genoemde 3,5 meter mag niets geplaatst worden.

7,5

Ja

Nee

38

Er wordt gegarandeerd/aangegeven dat de waterinhoud van een losse gasfles of -tank niet groter is dan 115 liter.

7,5

Ja

Nee

39

Er wordt gegarandeerd/aangegeven dat een flessengasinstallatie moet voldoen aan de norm NEN 1078 en NPR 3378, danwel de NEN-EN 12245.

7,5

Ja

Nee

40

Er wordt gegarandeerd/aangegeven dat bij een opslagplaats van gasflessen of -tanks niet toegankelijk is voor publiek en is voorzien van het opschrift 'ROKEN EN OPEN VUUR VERBODEN".

10

Ja

Nee

Totaal

400

Ondertekening