Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR673378
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR673378/1
Mandaatregeling 2022 Geldrop-Mierlo
Geldend van 25-02-2022 t/m heden
Intitulé
Mandaatregeling 2022 Geldrop-MierloHet college van burgemeester en wethouders en de burgemeester van de gemeente Geldrop-Mierlo, ieder voor zover het zijn bevoegdheden betreft;
Overwegende dat het wenselijk is ter bevordering van een vlotte, klantgerichte afdoening van stukken alsmede de efficiency van de gemeentelijke organisatie, de uitoefening van bepaalde bevoegdheden en de ondertekening van bepaalde stukken te mandateren aan anderen;
gelet op het bepaalde in de Gemeentewet, titel 3 boek 3 van het Burgerlijk Wetboek, Afdeling 10.1 van de Algemene wet bestuursrecht en de overige van toepassing zijnde wettelijke voorschriften;
B E S L U I T E N :
vast te stellen, de volgende regeling, regelende de mandatering van bevoegdheden en de ondertekening van stukken;
Afdeling I: Mandatering van bevoegdheden
Artikel 1. Definities
In deze regeling en het bijbehorende Mandaatregister wordt verstaan onder:
- a.
Mandaat: het toekennen van de bevoegdheid om in naam van een bestuursorgaan besluiten, in de zin van artikel 1:3 Awb, te nemen.
- b.
Volmacht: het toekennen van de bevoegdheid om in naam van een bestuursorgaan privaatrechtelijke rechtshandelingen te verrichten.
- c.
Machtiging: het toekennen van de bevoegdheid om in naam van een bestuursorgaan handelingen te verrichten die noch een besluit in de zin van de Awb, noch een privaatrechtelijke rechtshandeling zijn.
- d.
Gemandateerde: degene die het mandaat ontvangt.
- e.
Mandaatgever: het bestuursorgaan dat het mandaat verleent.
- f.
Mandaatregister: het bij dit besluit behorende overzicht van alle verleende mandaten.
- g.
Ondermandaat: de door de mandaatgever aan de gemandateerde verleende bevoegdheid het mandaat door te mandateren aan een derde.
Artikel 2. Uitoefening van bevoegdheden
-
1. De bevoegdheden, aangeduid in de bij dit besluit behorende lijst, worden in naam van het bestuursorgaan uitgeoefend door de daarbij genoemde functiona¬ris¬sen.
-
2. Sprake is van beslissingsmandaat: de beslissing wordt geheel overgelaten aan de gemandateerde en behelst indien niet aangegeven in het Mandaatregister tevens:
- a.
het verrichten van alle benodigde (voorbereidings)handelingen;
- b.
het voeren van correspondentie;
- c.
het verdagen van de beslissing;
- d.
het ondertekenen van de betreffende documenten;
- e.
het verstrekken van informatie;
- f.
het namens het bestuursorgaan plaatsen van publicaties (aanvragen, ontwerpbesluiten, besluiten e.d.);
- g.
inschrijvingen in registers;
- a.
-
3. Naast het bepaalde in de artikelen 4, 5, en 6 van deze regeling worden bij de uitoefening van de bevoegdheden uit het Mandaatregister de specifieke mandateringsvoorwaarden in acht genomen.
-
4. Indien de uitoefening van de in het Mandaatregister opgenomen mandaten het beslissen over de besteding van budgetten met zich meebrengt, maakt dit onderdeel uit van het vermelde mandaat, dit voor zover daarbij de te nemen besluiten niet zullen leiden tot overschrijding van het betreffende budget zoals opgenomen in de gemeentebegroting en voorts met inachtneming van in het Mandaatregister opgenomen specifieke mandateringsvoorwaarden.
Artikel 3. Tijdelijk mandaat
Ingeval van afwezigheid is de gemandateerde bevoegd de uitoefening van de bevoegdheden gedurende de afwezigheid over te dragen aan de met de waarneming belaste ambtenaar. Een besluit tot tijdelijk mandaat gebeurt schriftelijk.
Artikel 4. Beleidsaspecten en overleg portefeuillehouder
-
1. Bevoegdheden, die in beginsel onder het bereik van deze Mandaatregeling vallen, worden door de gemandateerde niet uitgeoefend voor zover er sprake is van beleidsaspecten. Indien de gemandateerde – zo nodig na overleg met de betrokken portefeuillehouder(s) – van oordeel is, dat er sprake is van beleidsaspecten legt hij de beslissing over de aangelegenheid voor aan het bestuursorgaan.
-
2. Stukken worden geacht beleidsaspecten te bezitten indien:
- a.
het voornemen bestaat tot aanvulling of afwijking van het tot dan gevoerde beleid;
- b.
er rekening mee gehouden moet worden, dat het bestuursorgaan op de verantwoordelijk¬heid voor het te nemen besluit zal worden aangesproken (bezwaar en beroep);
- c.
uit het te nemen besluit niet voorziene financiële of andere belangrijke consequenties kunnen voortvloeien.
- d.
dit door of namens het bestuursorgaan is kenbaar gemaakt.
- a.
-
3. Voor de beoordeling of een portefeuillehouder kennis dient te hebben van het gebruik van een mandaat, worden de volgende criteria gebruikt:
- a.
het onderwerp leeft maatschappelijk.
- b.
het onderwerp heeft publiciteit of kan dat krijgen.
- c.
het te nemen besluit heeft relevante bestuurlijke of juridische veranderingen of risico’s tot gevolg.
- d.
Er zijn verschillende belangen mee gemoeid.
- a.
Artikel 5. Instructies en inlichtingen
-
1. Het mandaat wordt niet uitgeoefend indien het college op grond van artikel 169, vierde lid van de Gemeentewet gehouden is de gemeenteraad vooraf inlichtingen te geven of in de gelegenheid moet stellen zijn wensen en bedenkingen ter kennis van het college te brengen.
-
2. Bij de uitoefening van het mandaat wordt het daaromtrent gestelde bij of krachtens wetten, verordeningen en beleidsregels in acht genomen.
-
3. Ten aanzien van bevoegdheden met financiële consequenties geldt dat de begroting daarin moet voorzien.
-
4. De gemandateerde verschaft het bestuursorgaan op verzoek een overzicht van de krachtens mandaat genomen besluiten.
-
5. Het bestuursorgaan kan nadere regels stellen aan de rapportage, zowel ten aanzien van de wijze waarop, de frequentie waarmee, als omtrent de voortgang en de inhoud van hetgeen onder mandaat wordt uitgevoerd.
Artikel 6. Werkwijze
-
1. Indien bij een te nemen besluit een andere gemeentelijke afdeling belang heeft of de betreffende zaak mede het taakgebied van een andere gemeentelijke afdeling raakt, legt de gemandateerde de zaak vooraf voor aan het management van die afdeling.
-
2. Indien met deze geen overeenstemming wordt bereikt, legt de gemandateerde de zaak ter nadere besluitvorming voor aan het bestuursorgaan.
Artikel 7. Ondertekening
Een krachtens mandaat genomen besluit alsmede de op de gemandateerde bevoegdheden betrekking hebbende brieven worden door de gemandateerde als volgt ondertekend: "naam van het bestuursorgaan, namens deze(n), gevolgd door de functie-aanduiding, zijn handtekening en zijn naam".
Artikel 8. Ondermandaat
-
1. Voor zover in de lijst niet anders is bepaald is de gemandateerde bevoegd de gemandateerde bevoegdheid door te mandateren. Het besluit tot het geven van ondermandaat gebeurt schriftelijk.
-
2. Op ondermandaat zijn de overige bepalingen van deze afdeling van overeenkomstige toepassing.
Afdeling II: Slot- en overgangsbepalingen.
Artikel 9. Volmacht, machtiging
Dit besluit is van overeenkomstige toepassing indien een bestuursorgaan aan een ander volmacht verleent tot het verrichten van privaatrechtelijke rechtshandelingen, of machtiging verleent tot het verrichten van handelingen die noch een besluit, noch een privaatrechtelijke rechtshandeling zijn.
Artikel 10. Citeertitel.
Deze regeling kan worden aangehaald onder de titel "Mandaatregeling 2022 Geldrop-Mierlo".
Artikel 11. Inwerkingtreding
De regeling treedt in werking met ingang van de dag volgende na die van de bekendmaking.
Artikel 12. Intrekking
Op de dag van inwerkingtreding van de regeling vervalt de Mandaatregeling Geldrop-Mierlo vastgesteld op 13 januari 2004. Mandaten die verleend zijn aan functionarissen die niet behoren tot de gemeentelijke organisatie blijven bestaan tenzij deze in strijd zijn met deze regeling.
Ondertekening
Geldrop-Mierlo, 15 februari 2022
Het college van burgemeester en wethouders van Geldrop-Mierlo,
N.J.H. Scheltens
secretaris
J.C.J. van Bree
burgemeester
De burgemeester van Geldrop-Mierlo,
J.C.J. van Bree
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl