Uitvoeringsprogramma VTH Vergunningverlening, toezicht en handhaving 2022

Geldend van 25-01-2022 t/m heden

Intitulé

Uitvoeringsprogramma VTH Vergunningverlening, toezicht en handhaving 2022

Hoofdstuk 1: Inleiding

1.1 Aanleiding en achtergrond

Voor u ligt het Uitvoeringsprogramma VTH (vergunningverlening, toezicht en handhaving) 2022 van de gemeente Winterswijk. Het uitvoeringsprogramma beschrijft zowel de wijze van vergunningverlening als de prioritering van handhavingstaken op het gebied van de fysieke leefomgeving.

Vergunningverlening, toezicht en handhaving dragen bij aan een veilig en leefbaar Winterswijk. Deze bijdrage is het grootst als de inzet zich richt op de zaken die voor veiligheid en leefbaarheid het meest van belang zijn. Bij alle keuzes die wij maken wat betreft toezicht en handhaving is dat ons kompas om de beschikbare capaciteit zo effectief mogelijk in te zetten. Hierbij is rekening gehouden met vastgesteld (lokaal) beleid, zoals het Wabobeleidsplan en de bestuurlijke ambities zoals beschreven in het coalitieprogramma 2019-2022 “Winterswijk wint! Duurzaam en daadkrachtig d’ran”. In het Wabobeleidsplan zijn al enkele keuzes gemaakt welke onderwerpen meer of minder aandacht krijgen bij vergunningverlening, toezicht en handhaving van de regels voor de (leef)omgeving. Aan de hand van dit uitvoeringsprogramma geven we verdere invulling aan hoe de gestelde prioriteiten en doelen adequaat kunnen worden behaald. Daarbij maken we ook gebruik van de input die we in december 2020 bij de inwoners van Winterswijk hebben opgehaald met de enquête leefbaarheid en handhaving.

Met dit uitvoeringsprogramma wordt voldaan aan de wettelijke verplichtingen die opgenomen zijn in het Besluit omgevingsrecht (Bor) en de Ministeriële regeling omgevingsrecht (Mor). Het uitvoeringsprogramma wordt na vaststelling ter kennisname voorgelegd aan de gemeenteraad en de provincie Gelderland.

1.2 Afbakening

Dit uitvoeringsprogramma VTH heeft betrekking op de vergunningverlening, het toezicht en de handhaving op het gebied van:

  • het omgevingsrecht (o.a. Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (hierna: Wabo), Wet ruimtelijke ordening (hierna: Wro), Bouwbesluit en Bouwverordening);

  • de Algemene Plaatselijke Verordening (hierna: APV);

  • de bijzondere wetten (bijv. Alcoholwet, Wet op de kansspelen, Winkeltijdenwet, Opiumwet, Wet tijdelijk huisverbod);

  • de Basisregistratie Personen (hierna: BRP);

  • de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (hierna: BAG);

  • de Afvalstoffenverordening.

Taken die zijn overgedragen aan de Omgevingsdienst Achterhoek (hierna: ODA) en de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland (hierna: VNOG) zijn in dit programma niet meegenomen. Deze partijen dragen zelf zorg voor de rapportages van hun werkzaamheden.

1.3 Samenwerking

Zowel team Vergunningen als team Handhaving werken nauw samen met de politie, de ODA, de VNOG en het Regionaal Informatie en Expertise Centrum Oost Nederland (RIEC ON). Die samenwerking wordt in 2022 voortgezet om ondermijnende criminaliteit tegen te gaan. Opvallende casussen worden in brede samenwerking opgepakt. Samenwerking door informatie te delen, zorgt voor een completer beeld en leidt daarmee tot een betere aanpak van criminaliteit. Daarnaast zetten we de nauwe samenwerking tussen de boa’s en de politie voort. Als leidraad voor die samenwerking geldt het handhavingsarrangement dat in 2021 door de politie basisteam Achterhoek-Oost, het OM en de gemeente is vastgesteld.

In Winterswijk zijn naast de gemeentelijke boa’s diverse groene boa’s actief. Het gaat om boa’s werkzaam bij de Omgevingsdienst Achterhoek en instanties als het Waterschap, Natuurmonumenten, Geldersch Landschap, Hengelsportfederatie Midden Nederland en Leisurelands. Om de samenwerking tussen de boa’s van de verschillende instanties te verbeteren en ondermijning in het buitengebied tegen te gaan, nemen we deel aan de ‘Samenwerking Groene handhaving in Gelderland’ die vanuit de provincie Gelderland wordt georganiseerd. In het kader van die samenwerking wordt onder andere 1 à 2 keer per jaar een gezamenlijke controle in het buitengebied, de zogeheten ‘Groene nacht’, georganiseerd.

Hoofdstuk 2: Ontwikkelingen 2022

2.1 Wettelijke ontwikkelingen

In deze paragraaf staan de voor ons belangrijkste wettelijke ontwikkelingen en wat die voor ons betekenen.

  • 1.

    Omgevingswet

    Naar verwachting treedt de Omgevingswet per 1-7-2022 in werking. De Omgevingswet vervangt het huidige systeem van het omgevingsrecht. De nieuwe wet nodigt overheden uit om nog integraler te werken en ruimte te geven aan initiatieven via uitnodigingsplanologie. Voor de inwerkingtreding van de wet treffen we de volgende voorbereidingen:

    • -

      collega’s opleiden in het nieuwe werken volgens de Omgevingswet;

    • -

      aanpassen van werkprocessen;

    • -

      uitvoeren van onderzoek naar een bredere toepassing van de bestuurlijke boete en beleid hiervoor vaststellen;

    • -

      vaststellen geactualiseerde Verordening kwaliteit VTH.

  • 2.

    Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb)

    Zoals het er nu naar uitziet, treedt op 1-7-2022 de Wet kwaliteitsborging (Wkb) in werking. Deze wet - met als doel het verbeteren van de bouwkwaliteit en het bouwtoezicht - heeft samen met de Omgevingswet ingrijpende gevolgen voor het proces van bouwen, vergunningverlening en gemeentelijk toezicht.

    Met de komst van de Wkb geldt voor de eenvoudige bouwwerken als eengezinswoningen en kleinere bedrijfsgebouwen (gevolgklasse 1) geen vergunningplicht meer maar een meldingsplicht. Dit betekent een behoorlijke daling (naar schatting 45-70%) aan inkomsten uit bouwleges. Dit terwijl er wel werkzaamheden blijven bestaan en andere werkzaamheden bijkomen. Gemeenten krijgen vooralsnog geen compensatie voor deze inkomstendaling. Vanaf 2025 gaat de meldingsplicht waarschijnlijk ook voor de grotere gebouwen (gevolgklassen 2 en 3) gelden.

    Voor wat betreft het toezicht geldt dat private kwaliteitsborgers (onafhankelijke kwaliteitscontroleurs) toezicht gaan houden op het bouwproces. Uit het dossier dat de kwaliteitsborger bij de gereedmelding aan de gemeente overhandigt, moet blijken of een bouwwerk voldoet aan de bouwtechnische voorschriften. De gemeente controleert of dat dossier compleet is en of er geen 'ernstig vermoeden' bestaat dat niet overeenkomstig de nieuwbouwvoorschriften is gebouwd. De handhavingsbevoegdheden in het nieuwe stelsel blijven bij de gemeenten en gaan niet over op de private kwaliteitsborgers. Verder blijft de gemeente toetsen op aspecten als welstand, bestemmingsplan, bouwverordening en de veiligheid bij het uitvoeren van bouwwerkzaamheden.

    Bij zowel vergunningverlening als handhaving is qua personele capaciteit al geanticipeerd op de komst van de Wkb. Bij vergunningen door te werken met tijdelijke inhuur die na inwerkingtreding en goede implementatie van de Wkb kan worden opgezegd. Bij handhaving door sinds 2019 een vacature toezichthouder Bouw en RO (1fte) niet in te vullen. Hierdoor is er wel tijdelijk te weinig capaciteit om voldoende (conform Wabobeleidsplan) gebiedsgericht toezicht uit te voeren. Ook zijn een aantal projecten uitgesteld. Na inwerkingtreding van de Wkb is daar als het goed is weer meer ruimte voor. Al bestaat er nog onzekerheid over een deel van de werklast die de Wkb zelf met zich mee gaat brengen. Mogelijk is bijvoorbeeld meer repressief toezicht nodig met meer handhavingsprocedures tot gevolg. De praktijk zal dit moeten uitwijzen.

    Ter voorbereiding op de inwerkingtreding van de Wkb worden de volgende voorbereidingen getroffen:

    • -

      draaien van proefprojecten;

    • -

      opstellen van nieuwe werkprocessen;

    • -

      opleiden vergunningverleners en toezichthouders in hun nieuwe rol;

    • -

      herijken van interne processen i.v.m. informatievoorziening WOZ en BAG;

    • -

      opstellen nieuw VTH beleid met uitvoerings- en handhavingsstrategie en evt. beleid voor strengere eisen.

2.2 Maatschappelijke ontwikkelingen

  • 1.

    Corona

    Om verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk tegen te gaan, bestaat sinds 1 december 2020 de Tijdelijke Wet Maatregelen COVID-19 (Coronawet). Boa’s en politie worden ingezet om ervoor te zorgen dat de maatregelen uit die wet worden nageleefd. Zij spreken organisaties, ondernemers en burgers aan op het niet naleven van de maatregelen. Handelen in strijd met de coronawet is een overtreding waarvoor bestuurlijke strafbeschikking of boete kan worden opgelegd. Ook bestuursrechtelijk optreden is mogelijk. Het toezicht en de handhaving van de Coronawet kost de nodige capaciteit. Zowel aan inzet van boa’s, maar ook aan juridische capaciteit bij zowel Vergunningen als Handhaving en de inzet van de Ambtenaar Openbare Orde en Veiligheid. Verder brengen de vele wijzigingen in de Coronawet werkdruk met zich mee. Om onder andere deze werkdruk te ondervangen is er voor 2022 tijdelijk extra ondersteuning voor de ambtenaar openbare orde en veiligheid ingehuurd voor 16 uur per week.

  • 2.

    Extra inhuur voor juridische werkzaamheden

    De afgelopen jaren is het takenpakket van de juridisch medewerkers Handhaving behoorlijk uitgebreid. Naast reguliere handhavingszaken zoals bouw, ruimtelijke ordening en APV zijn er de afgelopen jaren steeds meer werkzaamheden bijgekomen. Denk aan het opleggen van huisverboden, gebiedsverboden, maatregelen naar aanleiding van de wet aanpak woonoverlast en de wet verplichte GGZ. Daarnaast vraagt de politie de gemeente steeds vaker om naast het strafrechtelijke traject ook bestuursrechtelijk op te treden. Bijvoorbeeld bij constatering drugs in een woning, afvaldumpingen en de aanwezigheid van inbrekerswerktuigen. Door een toename van voornoemde werkzaamheden is er bij de juristen te weinig capaciteit om alle reguliere handhavingszaken nog (tijdig) op te pakken en de boa's en toezichthouders goed te ondersteunen. De verwachting is op dit moment niet dat die werkzaamheden de komende jaren minder worden. Voor 2022 is dit ondervangen door tijdelijke inhuur juridische ondersteuning voor 24 uur per week.

Hoofdstuk 3: Vergunningen

3.1 Beschikbare capaciteit

Hieronder vindt u een overzicht van de beschikbare formatie binnen team Vergunningen. Voor de berekening van de beschikbare capaciteit is uitgegaan van 1648 uren per fte.

Formatie team Vergunningen 2022

Fte’s

Vergunningverlener bouw -sloop - brandveiligheid

1,9

Vergunningverlener APV- evenementen, horeca en groen/kap

3

Juridisch beleidsmedewerker

0,7

Marktmeester

0,5

Tijdelijke inhuur 3 medewerkers (2 bouwvergunningverleners en 1 juridisch medewerker bouw)

1,1

Bag-beheerder (Basis Administratie Gebouwen)

1

Administratief medewerker

0,6

Totaal formatie 2022

8,8

Toelichting op beschikbare formatie

Door met tijdelijke inhuur te werken anticiperen we op de komende Wet kwaliteit bouw en de Omgevingswet. Als de Omgevingswet in werking treedt is inzet op deze functies niet meer in deze omvang nodig. Bij deze formatie is niet de formatie voor team Ruimtelijke Ontwikkelingen opgenomen – bestemmingsplannen.

3.2. Beleid

Voor vergunningverlening is het beleid uitgewerkt in de volgende documenten:

  • 1.

    Wabobeleidsplan gemeente Winterswijk d.d. 28 januari 2013

  • 2.

    Verordening kwaliteit vergunningverlening, toezicht en handhaving omgevingsrecht gemeente Winterswijk

  • 3.

    Welstandsbeleid

  • 4.

    Beleidsregels omgevingsvergunning bewoning recreatiewoning

  • 5.

    Preventie en Handhavingsplan alcohol ex artikel 43a Drank- en Horecawet

  • 6.

    Horecaconvenant

  • 7.

    Evenementenbeleid

3.3 Doelstellingen Vergunningen 2022

3.3.1 Algemeen

Algemene doelstellingen

Actie - wat

1.

Tijdige, correcte en klantgerichte afhandeling van (meer dan 600) vergunningaanvragen. En tijdige en correcte afhandeling van informatie- vragen over: bouw, sloop, brandveiligheid, evenementen, kap, aanleg, drank- en horeca, Markt, APV & bijzondere wetten.

- We optimaliseren het VTH-systeem verder met een update zodat vergunningverlening efficiënter verloopt;

- We optimaliseren onze dienstverlening door de standaardbrieven te controleren op begrijpelijke en helder taalgebruik.

2.

Tijdige en correcte registratie van de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG)

- Voldoen aan de geldende normen voor de BAG in de BAG-zelfevaluatie;

- Processen aan te passen aan de komende Wet Kwaliteit Bouw;

- Voorsorteren op de SOR (Samenhangende object registraties) per 2025 en de data uit de BAG, Bgt en Woz verder afstemmen.

3.

Klaar voor inwerkingtreding Omgevingswet op 1 juli 2022

- Medewerkers voor te bereiden om te kunnen werken volgens de wet, zowel inhoudelijk, technisch als op het gebied van dienstverlening, houding en gedrag.;

- Medewerkers op te leiden in het nieuwe werken;

- Div. medewerkers werken in verschillende werkgroepen, onderdeel uitmakende van het project Omgevingswet, aan verschillende onderdelen van de nieuwe wet. Bv. Omgevingstafel, Omgevingsplan, Proces vergunningverlening.

4.

Klaar voor inwerkingtreding Wet Kwaliteit Bouw op 1 juli 2022

- Inrichten processen

- Opleiden medewerkers

- Proefproject draaien (afhankelijk van marktpartijen)

- Een uitvoerings- en handhavingsstrategie Wkb vast laten stellen

- Leges aanpassen aan de nieuwste wetgeving

5.

Ondersteunen opgaves centrum en duurzaamheid.

- We stellen een verkenning op van de markt zoals in de centrumvisie is aangegeven;

- Het evenementenbeleid ondergaat een update met een duurzaamheidsparagraaf.

6.

Informeren en tijdige beantwoording vragen van inwoners en ondernemers over geldende Covid-19 maatregelen.

- Via een aparte inbox beantwoorden (apv)- vergunningverleners vragen over de corona- maatregelen op integrale wijze.

7.

Adequaat toepassen van het Bibob-beleid bij vergunningverlening.

- Wij passen bij vergunningverlening het Bibob-beleid toe. Als er reden is om een integriteitstoetsing uit te voeren, dan gebeurt dit.

Hoofdstuk 4: Handhaving

4.1 Beschikbare capaciteit

Hieronder vindt u een overzicht van de beschikbare formatie binnen team Handhaving. Voor de berekening van de beschikbare capaciteit is uitgegaan van 1648 uren per fte.

Formatie team Handhaving 2022

Fte’s

Toezichthouder APV en bijzondere wetten (met BOA-bevoegdheid)

2,6

Toezichthouder Alcoholwet (met BOA-bevoegdheid)

0,4

Toezichthouder Bouw- en ruimtelijke ordening

2

Administratief medewerker

0,6

Juridisch beleidsmedewerker

2

Ambtenaar Openbare Orde en Veiligheid

1

Tijdelijke inhuur juridische ondersteuning (24 per week) en AOV’er (16 uur per week)

1,1

Totaal formatie 2022

9,7

Toelichting op beschikbare formatie

In 2019 is geanticipeerd op de komst van de Wet kwaliteitsborging bouw door 1 fte aan toezicht Bouw- en ruimtelijke ordening niet in te vullen. Doordat de inwerkingtreding van die wet is uitgesteld naar 1 juli 2022, is ook in het jaar 2022 1 fte minder beschikbaar voor toezicht Bouw- en ruimtelijke ordening. Vanwege de onder paragraaf 2.2. genoemde maatschappelijke ontwikkelingen is wel tijdelijk extra capaciteit ingehuurd ten behoeve van de daaronder genoemde werkzaamheden.

4.2. Beleid

Het handhavingsbeleid van de gemeente Winterswijk is uitgewerkt in de volgende documenten:

  • 1.

    Wabobeleidsplan gemeente Winterswijk d.d. 28 januari 2013

  • 2.

    Landelijke handhavingsstrategie versie 1.7 (vervangt sanctiestrategie Wabobeleidsplan)

  • 3.

    Verordening kwaliteit vergunningverlening, toezicht en handhaving omgevingsrecht gemeente Winterswijk

  • 4.

    Integraal Veiligheidsplan Achterhoek Oost 2019-2022

  • 5.

    Coffeeshopbeleid Winterswijk 2016

  • 6.

    Beleidsregels artikel 13b Opiumwet Gemeente Winterswijk 2021

  • 7.

    Beleidsregels Wet aanpak woonoverlast gemeente Winterswijk 2018

  • 8.

    Preventie en Handhavingsplan alcohol ex artikel 43a Drank- en Horecawet

  • 9.

    Horecaconvenant

4.3 Prioritering

Meldingen en handhavingsverzoeken met een spoedeisend karakter en bedreigende situaties hebben altijd prioriteit. Deze zaken worden altijd opgepakt.

Onder een spoedeisende situatie wordt verstaan:

  • -

    een situatie die leidt tot onomkeerbare schade of zeer hoge herstelkosten aan bouwwerk of omgeving.

Onder een bedreigende situatie wordt verstaan:

  • -

    een situatie die leidt tot directe schade voor de mens;

  • -

    een situatie die leidt tot directe onomkeerbare schade voor het milieu, landschappelijke en cultuurhistorische kwaliteit;

  • -

    een situatie die leid tot directe, onomkeerbare schade, voor de bewegingsruimte van de mens (wonen, bedrijfsvoering, voorziening in eerste levensbehoeften);

  • -

    constructieve en brandonveilige situaties die alleen met veel moeite achteraf zijn te corrigeren.

Verder vindt prioritering plaats op basis van gemeentelijk beleid (Wabobeleidsplan (bijlage 1)) en een risicoanalyse (bijlage 2). Ook is gekeken naar de uitgangspunten uit het coalitieprogramma 2019-2022, de ‘Programmabegroting 2019-2022’, het ‘Integraal Veiligheidsplan Achterhoek-Oost 2019-2022’ en de input die door middel van een enquête eind 2020 bij inwoners is opgehaald.

afbeelding binnen de regeling

Alle wettelijke taken en ambities zijn afgezet tegen de beschikbare capaciteit. Conclusie is dat er onvoldoende capaciteit beschikbaar is om in 2022 op alle onderwerpen handhaving in te zetten. Het gaat dan om de handhaving op onderwerpen als:

  • -

    in het verleden verdwenen landschapselementen;

  • -

    bewonen van bedrijfswoningen.

Dergelijke projecten kunnen binnen de bestaande formatie van team Handhaving niet worden opgepakt. Ook kunnen deze projecten gevolgen hebben voor de benodigde capaciteit bij vergunningen en ruimtelijke ontwikkeling. Willen we dergelijke projecten oppakken, dan is daar extra capaciteit voor nodig. Vanwege het ontbreken van die capaciteit wordt in 2022 ten aanzien van bovengenoemde onderwerpen alleen opgetreden bij klachten/meldingen en ter voorkoming van nieuwe gevallen.

Wat we in 2022 binnen de beschikbare capaciteit kunnen uitvoeren en welke doelstellingen we willen behalen, is in paragraaf 4.4. per taakveld uitgewerkt. In bijlage 3 zijn deze activiteiten vertaald naar de beschikbare uren. Deze uren zijn richtinggevend.

4.4 Doelstellingen Handhaving 2022

4.4.1 Algemeen

Algemene doelstellingen

Actie - wat

1.

Contact met de gemeente correct, klantgericht en binnen de geldende termijnen afgehandeld

We werken samen met de aanjager dienstverlening verder aan de volgende aspecten:

- wijze van benadering van inwoners/burgers

- zorgen dat mensen zich gehoord voelen

- een tijdige afhandeling van zaken, incl. terugkoppeling van meldingen en goede bereikbaarheid.

2.

Leesbare en begrijpelijke communicatie

In 2021 zijn al een aantal standaardbrieven voorgelegd aan de werkgroep Lezen en Schrijven Winterswijk. In 2022 gaan we hiermee verder.

3.

Zoveel mogelijk overtredingen aan de voorkant voorkomen

Inzetten op preventieve handhaving en ‘slimmer’ handhaven. Communiceren over geldende regelgeving via o.a. Twitter, publicaties in gemeentenieuws en meer inzetten op gedragsinterventies.

4.

Waar mogelijk handhavingszaken communicatief oplossen, d.w.z. informeel of via mediation

We blijven inzetten op gespreksvaardigheden, buurtbemiddeling en mediation. Verder stimuleren we dat burgers elkaar aanspreken op normoverschrijdend gedrag.

5.

Handhaving inzetten waar de risico’s op niet naleven en/of de nadelige effecten het grootst zijn.

Risicogericht en informatiegestuurd handhaven. De nieuwe systemen Conneqt en BRS kunnen daarbij helpen.

4.4.2 Openbare Orde en Veiligheid

Doelstellingen Openbare Orde en Veiligheid

Acties - wat

1.

Een nog veiliger Winterswijk:

- 89% van de inwoners voelt zich veilig en dat verbeteren we waar mogelijk

- De criminaliteit neemt verder af. Dit meten we aan de hand van de misdaadcijfers van de politie en de misdaadmeter van het AD

Inwoners beoordelen de leefbaarheid in hun wijk positief. Doelstelling is een 7,5 in het onderzoek van ‘Waar staat je gemeente’/Veiligheidsmonitor.

Samenwerken met bewoners, ondernemers, politie, justitie en andere organisaties om woninginbraken, overvallen en criminaliteit aan te pakken.

Concreet betekent dit:

- deelname aan regionale wtp controles

- deelname aan Groene Nacht (1 à 2 x per jaar)

- deelname aan de week van de veiligheid

- jeugdproject/pilot Rising Stars start februari/maart

- zichtbaarheid toezichthouders en BOA’s in centrum, kom en buitengebied. Ook buiten kantoortijden op locaties als hangplekken, woonwijken en buitengebied.

2.

Behalen keurmerk Veilig Ondernemen Buitengebied

We zitten in de laatste fase voor het behalen van het keurmerk. Verwachting is dat met het voortzetten van de huidige overlegstructuur en het ontwikkelen van een maatregelenmatrix het keurmerk binnenkort wordt toegekend.

3.

Integrale, regionale aanpak ondermijning met buurgemeenten.

- opstellen plan van aanpak van mensenhandel

- analyse buitengebied/bedrijventerreinen RIEC, met aansluitend mogelijke interventies

- meer aandacht voor zorgfraude, bewustwording verder uitbouwen

4.

Kwalitatief goed Digitaal Opkopersregister.

We kijken of we voor de aanmelding van opkopers gebruik kunnen gaan maken van het DOL (Digitaal Opkopers Loket).

5.

Project om recreatieobjecten (waaronder stacaravans) van huisnummers te voorzien. Dit t.b.v. hulpdiensten en om criminaliteit tegen te gaan.

We gaan in gesprek met een of meer recreatieondernemers om de recreatieobjecten van huisnummers te voorzien.

Hoeveel recreatieobjecten we in 2022 van huisnummering kunnen voorzien, is o.a. afhankelijk van de beschikbare capaciteit voor de huisnummerbesluiten.

6.

Kwaliteit en effectiviteit brandweer verhogen. Hiertoe zijn extra bluswatervoorzieningen in het buitengebied gerealiseerd.

Samen met de VNOG gaan we verder met het inrichten van bluswatervoorzieningen in het buitengebied.

7.

Actualiseren integraal veiligheidsplan (IVP)

In 2022 wordt een nieuw, geactualiseerd integraal veiligheidsplan 2023-2027 opgesteld.

8.

Tegengaan cybercriminaliteit

We onderzoeken de mogelijkheden om vanuit de gemeentelijke bevoegdheden en in de ketensamenwerking een sterkere positie te verkrijgen in de aanpak van cybercrime in al zijn facetten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de bestuurlijke aanpak van cyber overtredingen. Hierin vervullen wij in de regio Achterhoek een kartrekkende rol.

4.4.3 Bouwen en Ruimtelijke Ordening

Doelstellingen Bouwen en Ruimtelijke Ordening

Acties - wat

1.

Fysieke veiligheid, gezondheid, ruimtelijke kwaliteit staan voorop bij toezicht en handhaving Bouw/Ruimtelijke Ordening.

- Toezicht of bouwwerken in overeenstemming met de vergunningvoorschriften, de brandpreventieve voorschriften en de planregels zijn gebouwd.

- Toezicht op welstandsexcessen (verder heeft toezicht op vergunningsvrij bouwen geen prioriteit).

- Toezicht op risicovolle sloopwerken (asbest).

Per type sloopwerk bepaalt het Wabobeleidsplan het aantal controles, de te controleren onderdelen en de controlediepgang. In afwijking van het Wabobeleidsplan is bij niet particuliere sloop gekozen voor één moment waarop administratieve bescheiden worden opgevraagd. Dit blijkt in de praktijk voldoende.

2.

Veilige evenementen (afhankelijk of evenementen in 2022 weer plaats kunnen vinden)

Toezicht op de constructies en de brandveiligheid van tijdelijke bouwwerken. Daarnaast wordt de registratie van attractietoestellen gecontroleerd.

3.

Behoud/bescherming landschap

Controle op illegale kap van houtopstanden en naleving herplantplicht. Gecontroleerd worden:

- alle verleende vergunningen met herplantplicht

- geweigerde vergunningen

- bij een vermoeden dat in afwijking van een vergunning gekapt gaat worden.

4.

Klaar voor inwerkingtreding Omgevingswet op 1 juli 2022

Juli 2022 klaar voor de invoering van de Omgevingswet door:

- medewerkers voor te bereiden om te kunnen werken volgens de wet, zowel inhoudelijk, technisch als op het gebied van dienstverlening, houding en gedrag.

- medewerkers op te leiden in het nieuwe werken

- het toepassingsbereik van de bestuurlijke boete te onderzoeken en beleid voor vast te laten stellen

- geactualiseerde Verordening kwaliteit VTH ter vast te laten stellen

- een VTH beleidsplan opgesteld.

5.

Klaar voor inwerkingtreding Wkb op 1 juli 2022

Hiervoor worden in 2022:

- processen ingericht

- medewerkers opgeleid

- proefprojecten gedraaid (wel afhankelijk van marktpartijen)

- een VTH beleidsplan opgesteld

- een uitvoerings- en handhavingsstrategie ter vaststelling aangeboden.

6.

Geen toename onrechtmatige bewoning recreatiewoningen om te zorgen voor een goed recreatieklimaat

Blijven controleren en aanschrijven op onrechtmatige bewoning van recreatiewoningen. Deze controles worden uitgevoerd door de toezichthouders Openbare Ruimte.

4.4.4 APV en bijzondere wetten

Doelstellingen APV en bijzondere wetten

Acties - wat

1.

Vergroten van zowel de objectieve (= feitelijke) als de subjectieve veiligheid (= beleving). Daarbij ook vroegtijdig signaleren van zaken op het gebied van zorg, verloedering, burenruzie, ondermijning, etc.

Vergroten zichtbaarheid van handhaving en verbinding te maken (de wijk in). Verder blijven de BOA’s nauw samenwerken met de wijkagenten en de groene BOA’s.

2.

Hoge kwaliteit van de adresgegevens in de Basisregistratie Personen om fraude met adresgegevens te bestrijden

We blijven intensief inzetten op BRP controles om het BRP op orde te houden. De opbrengst van de BRP controles evalueren we eind 2022.

3.

Een duidelijke afname van overlast in het algemeen

- klachten en meldingen m.b.t. overlast hebben prioriteit.

- extra controles op afsteken vuurwerk, overlast hondenpoep, loslopende honden en inrijden winkelpromenade (n.a.v. uitkomsten enquête leefbaarheid en handhaving).

- verder met pilot cameratoezicht bij een tweetal hoogbouwlocaties om afval naast ondergrondse containers (bijplaatsingen) terug te dringen.

4.

Een schone leefomgeving

Toezicht en handhaving op illegale afvaldump en verkeerd aanbieden van afval (bijplaatsingen).

Verder extra toezicht en handhaving op zwerfafval o.a. door aandacht voor snoeproutes. Uit de enquête kwam (zwerf)afval als één van de grootste ergernissen naar voren.

4.4.5 Alcoholwet

Doelstellingen Alcoholwet

Actie - wat

1.

Een verantwoorde alcoholverstrekking en het terugdringen van alcoholgebruik onder jongeren

- controle op naleving leeftijdsgrenzen bij horecagelegenheden, sportkantines, cafetaria’s, supermarkten, slijterijen en tijdens evenementen. Bij geconstateerde overtredingen wordt handhavend opgetreden tegen verstrekkers en/of wederverstrekkers. Jongeren tussen de 12 en 18 jaar worden bij een overtreding doorverwezen naar HALT.

- controle bij evenementen op aanwezigheid artikel 35- ontheffingen (ontheffing voor het tijdelijk schenken van alcohol) en naleving van de daarin gestelde voorschriften

- controle op actuele Drank- en Horecavergunningen en aanwezigheid leidinggevende.

2.

Verantwoorde alcoholverstrekking in kantines en het tegengaan van oneerlijke mededinging

Controleren van para-commerciële instellingen o.a. op zelfstandige horeca (bijvoorbeeld feestjes bij speeltuinen)

3.

Voorkomen van overlast van uitgaansgelegenheden

Controleren op de naleving van de voorschriften uit het Horecaconvenant (o.a. sluitingstijden).

4.

Voldoen aan wettelijke verplichting

Het preventie- en handhavingsplan alcohol moet geactualiseerd worden. Op grond van artikel 43a Alcoholwet wordt het preventie- en handhavingsplan gelijktijdig vastgesteld met de nota gemeentelijke gezondheidszorg. Omdat regionaal wordt opgetrokken v.w.b. het opstellen van die nota is het nog niet zeker of gemeenten deze nota in 2022 of in 2023 laten vaststellen. Het preventie- en handhavingsplan wordt gelijktijdig opgepakt.

Bijlage 1 Puntenscore prioritering

Tabel Puntenscore prioritering

afbeelding binnen de regeling

Bijlage 2 Risicoanalyse APV en bijzondere Wetten

Tabel risicoanalyse

afbeelding binnen de regeling

Beperkt risico (score 1 t/m 3)

Onderwerp

Score

Maatregel 2022

Slapen op of aan de weg

1

Illegaal water op weg bij vorst

2

Kamperen buiten kampeerterrein

2

Kansspelen/loterijen

2

Meenemen bij horecacontroles en op basis van signalen.

Speelautomatenvergunning

2

Meenemen bij horecacontroles (1x begin van het jaar)

Verontreiniging bij werkzaamheden op de weg

2

Controle illegaal collecteren

2

Alleen bij klacht/melding

Plakken en kladden

2

Illegaal innemen standplaatsen

2

Bij klacht/melding en eigen constatering

Loslopend vee en pluimvee

3

Bij klacht/melding en eigen constatering

Evenementen kleinschalig (tot 100 pers.)

3

Alleen bij klacht/melding

Risico (scores 4 t/m 10)

Onderwerp

Score

Maatregel 2022

Controle op terrassen

4

Thematisch (meerderen keren tijdens het terrasseizoen) en bij klacht/melding.

Neerzetten van fietsen e.d.

4

Bij klacht/melding of eigen constatering verkeersonveilige situatie. Daarnaast meenemen tijdens horecacontroles i.v.m. blokkeren routes (nood)verkeer.

Hinderlijk gedrag op of aan de weg (hinderlijk drankgebruik)

4

Meenemen tijdens surveillance en bij klacht/melding

Vandalisme

4

Aangifte doen en schadeverhaal

Winkeltijdenwet (zondagsopenstelling)

4

Bij klacht/melding en bij eigen constatering.

Maken en veranderen van een uitweg

4

Bij klacht/melding of bij eigen constatering van een verkeersonveilige situatie.

Overtredingen m.b.t. crossterreinen

4

Alleen bij klacht/melding samen met groene boa’s

Overlast van fiets of bromfiets op markt en kermisterrein e.d.

4

Tijdens surveillance

(Omgevings)vergunning voor het aanleggen, beschadigen en veranderen van een weg

6

Bij klacht/melding en eigen constatering. In het buitengebied ook bij constatering verharding van wegen i.s.m. bestemmingsplan.

Parkeerexcessen (voertuigwrakken, aanhangers, ed.)

6

Bij klacht/melding, eigen constatering en thematisch (2 keer per jaar).

Illegaal vervoer inbrekerswerktuigen / geprepareerde tassen

6

Aanschrijven na melding/pv politie of eigen constatering

Uitstallen goederen en precario

6

Precario 1 keer per jaar in mei aan de hand van de lijst van belastingen.

Vernieling gemeentelijk eigendom

6

Aangifte doen en schadeverhaal.

Illegaal geplaatste reclameborden

6

Meenemen bij surveillance en 4 keer per jaar thematisch.

Controle registratie- en legitimatieplicht van handelaren

6

Verbod loslopende honden

6

Meenemen bij surveillance. Ook in het buitengebied (n.a.v. klachten).

Exploitatievergunningen openbare inrichtingen

6

Alert op nieuwe inrichtingen.

Illegale verstrekking alcoholhoudende drank en naleving leeftijdsgrenzen

8

Op basis van preventie- en handhavingsplan.

Hinderlijk gedrag in voor publiek toegankelijke ruimten (bijv. parkeergarages).

8

Meenemen bij surveillance en controle ’s avonds en in het weekend.

Gevaarlijke honden

8

Bij rapportage politie en klachten

Naleven voorwaarden carbidschieten

8

Steekproefsgewijs op oudejaarsdag.

Uitzicht belemmerende beplanting of voorwerp

8

Bij klacht/melding en bij eigen constatering van een verkeersonveilige situatie. Thematisch rond de vakantie (mei/sept).

Ontheffing stoken paasvuren

8

Eén keer per jaar aandacht vragen voor voorschriften en daarop controleren. Extra aandacht bij droogte.

Drugshandel

8

Samen met politie.

Voorwerpen of stoffen op, in of boven de weg

9

Bij klacht/melding, eigen constatering of naar aanleiding van ontruiming.

Groot risico (scores 11 t/m 25)

Onderwerp

Score

Maatregel 2022

Illegaal gebruik gemeentegrond

12

Meldingen en eigen constateringen worden geregistreerd en doorgegeven aan degenen die bekijken of de grond verkocht kan worden en middels een brief de verjaring stuiten. Later in projectvorm verder oppakken.

Blauwe zone en fout parkeren

12

Meenemen bij surveillance en regelmatig extra controleren op koopzondagen, marktdagen en feestdagen. Nadruk ligt op foutparkeren en excessen blauwe zone.

Wegen en verkeer (inrijden winkelpromenade, fietsen in voetgangersgebied, laden en lossen, ed.)

12

Meenemen bij surveillance

Hondenpoep

12

Bij signalering tijdens surveillance + 12 keer per jaar thematisch.

Controle illegale kap en naleving herplantplicht

15

Bij klacht/melding, eigen constatering en controleren afgegeven vergunningen.

Evenementen grootschalig (vanaf 100 pers.) (o.a. Volksfeest, Steengroevetheater, Heel Winterswijk zingt Hollands, Koningsdag, Vuurfestival en Fahrenheit)

15

Actief op veiligheid, geluid, ordeverstoring, drankverstrekking en veiligheid bouwwerken.

Verbranden van snoeihout (controle op afval)

16

Bij klacht/melding en eigen constatering. Aandachtspunt tijdens weekenddienst.

Illegale afvalstort

16

Bij klacht/melding, preventie en opsporing.

Verkeerd aanbieden van afval

20

Bij klacht/melding en periodieke controles.

Zwerfafval

20

Zwerfafval wordt meegenomen tijdens surveillance en er zal 10 keer per jaar thematisch op gecontroleerd worden.

Bijlage 3 Specificatie inzet beschikbare uren team Handhaving APV en bijzondere wetten

Toezichthouders Openbare Ruimte / boa’s

 

Uren

Parkeren

Blauwe zone, invalidenparkeerkaarten en parkeerontheffingen (Wordt meegenomen in surveillance en extra controles op koopzondagen en feestdagen.) De nadruk ligtop foutparkeren en excessen blauwezone.

150

Parkeerexcessen

Controle op voertuigwrakken, aanhangers, ed. 2 keer per jaar rond de mei en zomervakantie thematisch controleren. Daarnaast op basis van klacht/melding.

45

Controle onrechtmatige bewoningrecreatiewoningen

Regulier toezicht is nodig om te voorkomen dat de resultaten die de afgelopen jaren met handhaving zijn bereikt te niet wordengedaan.

500

Uitstallen goederen en precario en terrassen

Controleren op omvangvan uitstallingen/precario en 1x per jaar in mei controleren of precario betaald is.

Omvang en orde terrassen (thematisch; in het voorjaar en de zomer een aantal keer).

50

Aanbrengen of voeren handelsreclame

Controleren op illegale reclameborden In het buitengebied 4x per jaar thematisch.

150

Illegale afvalstort / verkeerd aanbieden van afval

Controles van verkeerd aanbieden van afvali.v.m. omgekeerd inzamelen. Het gaat hier om bijplaatsingen van afval. Ook de handhaving n.a.v. een meldingniet naleven Ja-Jasticker valt hieronder. Controles op afvalscheiding vallenhier niet onder.

300

Evenementen grootschalig

Toezicht op veiligheid, geluid,ordeverstoring, drankverstrekking en parkeren bij evenementen. Zolanger geen evenementen plaatsvinden, worden dezeuren gebruikt voor extra surveillance en toezicht op naleving Coronamaatregelen.

150

Verbranden van snoeihout / afval

Bij klacht/melding en eigen constatering van het verbranden van afval tijdens gebiedsgericht toezicht.

25

Surveillance / Gebiedsgericht en themagericht toezicht

- Extra controle op overlast hondenpoep en loslopende hondentijdens surveillance.

- Extra controle op laden- en lossen en inrijden winkelpromenade tijdens surveillance in het centrum.

- Controle op naleving algemene voorschriften bij containers op de openbare weg

- Controle standplaatsen; is vergunning verleend en zijn de vergunde standplaatsen nog in gebruik

- Verbranden van afval

- Zwerfafval

- Straatmuzikanten

- Controle op voorwerpen op de openbare weg, vernielingen en ‘hangplekken’.

1110

Project ‘Adressen op orde’

Controle juistheid inschrijvingen Basisregistratie Personen.

100

Verontreiniging door honden

Naast de extra oplettendheid bij de reguliere surveillance wordt er 5 keerper jaar thematisch gecontroleerd.

80

Zwerfafval

Zwerfafval wordt meegenomen tijdens de surveillance, maar zal ook 10 keer per jaarthematisch gecontroleerd worden. Bv. ‘snoeproute’.

50

Illegaal gebruik gemeentegrond

Meldingen en eigenconstateringen worden geregistreerd. Verder wordt dit later in projectvorm opgepakt. Dit project Grondgebruik ligt nu tijdelijk stil in afwachting van een tussentijdse evaluatie n.a.v. raadsvragen.

10

Opkopersregister

Handhaving van de registratie- en legitimatieplicht van handelaren in gebruikte of ongeregelde goederen.

30

Handhavingsestafette en WTP controles

Handhavingsestafette of groenenacht zijn integrale controles met diversepartners. (2x per jaar)

WTP controles zijn geplande integrale controles, m.n. gerichtop midden- en kleinbedrijf, winkelbedrijven, horeca en eventueel overlast gevende panden.De deelnemers aan de controles zijn o.a.:

SDOA, douane, NVWA,UWV, politie en gemeente. (circa4x per jaar)

80

Afhandeling meldingen en klachten

Hieronder valt ook het verrichten van geluidsmetingen.

841

Paasvuren

De periode vóór Pasen extra aandacht besteden aan de voorschriften van de ontheffing voor het aansteken van een paasvuur. Dit zeker in het geval van droogte.

24

Carbidschieten

Controle op naleving algemene voorschriften bijcarbidschieten.

24

(Wees)fietsen en fietswrakken

Periodieke controles op station en bij klachtmeldingen.

Tijdens horecacontroles wordt extra aandacht besteed aan verkeerd geparkeerde fietsen in het centrum. Dit omdat de gestalde fietsen de routes voornoodverkeer blokkeren.

100

Tijdens horecacontrole

Speelautomaten

Aan het begin van het jaar controle op aanwezigheid speelautomaten en daarvoor benodigde vergunningen. Deze controles worden gecombineerd met horecacontroles.

Tijdens horecacontrole

BOA

Strafrechtelijk optreden bij overtreding bestemmingsplan (economisch delict)

30

Team- en afstemmingsoverleggen

Hieronder vallen ookde afstemmings-overleggen met de politieen team RO/APV.

300

Aantal gewerkte uren (organisatiezaken)

 

45

Studie/opleiding

Permanente her- en bijscholing boa en rtgb

300

Totaal

 

4494

Alcoholwet

Toezichthouders / boa’s Alcoholwet

Uren

Alcoholwet

Door de Coronamaatregelen zijn horecagelegenheden niet of slechts beperkt open. Er vinden vooralsnog ook geen evenementen plaats. Zolang dit het geval is, zijn er minder uren aan toezicht voor de Alcoholwet benodigd. Die uren worden ingezet voor het toezicht op de naleving van Coronamaatregelen of surveillance.

450

Bouwen en Ruimtelijke Ordening

Handhavingstaken toezichthouders Bouw/Ruimtelijke Ordening

Opmerking

Uren Wbp

Aantal

Uren 2022

Omgevingsvergunning

• Administratie

150

100

• (Ver)bouwen van een bouwwerk

Verwachting is dat minder uren benodigd zijn dan begroot in Wabobeleidsplan en vanwege verwachte komst Wkb.

2160

180

1200

• Handelen in strijd met ruimtelijke ordening n.a.v. een omgevingsvergunning

Hieronder valt ook het toezicht op de naleving van voorwaardelijke verplichtingen.

20

125

• Wijzigen van een monument

20

5

10

• Toezicht omgevingsvergunning uitvoeren van een werk

5

20

Overige vergunningen en toestemmingen

• Sloopmelding en asbesthandhaving

140

80

140

Overige

• Tijdelijke omgevingsvergunningen

20

5

20

• Intrekken omgevingsvergunningen

Blijkt in de praktijk per intrekking meer tijd te kosten.

50

50

75

• BAG mutaties n.a.v. vergunning

Ervaring leert dat minder uren voldoende zijn.

495

200

• Gebiedsgericht (‘surveilleren’) en themagericht toezicht

210

219

• Toezicht en handhaving BAG

250

50

75

• Controle illegale kap en naleving herplantplicht

150

• Besluit Bodemenergie

Meldingen alleen bij vergunningen geregistreerd

0

• Toezicht kwaliteit bestaande bouw

Alleen bij klacht/melding

48

12

25

• Wet Natuurbescherming

Alleen bij klacht/melding

0

• Toezicht instandhoudingsplicht voor monumenten

Gelet op de totaal benodigde capaciteit wordt hier geen prioriteit aan gegeven in 2022.

0

• Toezicht evenementen

Constructieve veiligheid tijdelijke bouwwerken, brandveiligheid en attractietoestellen. (Afhankelijk van Coronamaatregelen)

50

• Toezicht eisen bouwbesluit horeca

50

Handhaving n.a.v.

• Eigen waarnemingen (o.a. bouwen zonder vergunning en handelen in strijd met ruimtelijke ordening)

100

400

• Klachtmeldingen

130

75

• Verzoeken tot handhaving

58

150

Aantal uren gewerkt (organisatiezaken)

30

Team- en afstemmingsoverleg

150

Studie/opleiding

32

Totaal

3296