Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR67036
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR67036/1
Regeling vervallen per 01-01-2013
Verordening deelneming in rechtspersonen
Geldend van 08-07-1998 t/m 31-12-2012
verordening
Artikel 1 Begripsbepalingen
-
1. Onder ‘orgaan’ wordt verstaan:
-
elk orgaan van een organisatie (publiekrechtelijk dan wel privaatrechtelijk) waarin het stadsdeelbestuur (de stadsdeelraad of het dagelijks bestuur) een of meer vertegenwoordigers kan benoemen die (bestuurlijke) (mede) verantwoordelijkheid dragen in die organisatie.
-
-
2. Onder ‘vertegenwoordiger’ wordt verstaan:
-
hij/zij die namens het stadsdeelbestuur bestuurlijke (mede)verantwoordelijkheid draagt (dragen) in een organisatie als bedoeld in artikel 1 lid 1.
-
-
3. Een vertegenwoordiger van het stadsdeelbestuur kan zijn:
- -
een lid van de stadsdeelraad;
- -
een lid van het dagelijks bestuur;
- -
een ambtenaar;
- -
Artikel 2 Benoeming van vertegenwoordigers
-
1. De stadsdeelraad benoemt (een) vertegenwoordiger/vertegenwoordigers op voorstel van het dagelijks bestuur of op voorstel van een of meer leden van de stadsdeelraad.
-
2. Alleen op voorstel van het dagelijks bestuur kan de stadsdeelraad een ambtenaar als vertegenwoordiger benoemen.
-
3. Indien de benoeming van een vertegenwoordiger/vertegenwoordigers is voorbehouden aan het dagelijks bestuur, deelt het dagelijks bestuur zo spoedig mogelijk aan de stadsdeelraad mee wie het in welke functie benoemd heeft.
Artikel 3 Zittingsperiode van vertegenwoordiger(s)
-
1. Voor zover niet anders is bepaald, wordt een vertegenwoordiger benoemd voor een periode welke overeenkomt met de zittingsperiode van de leden van de stadsdeelraad.
-
2. Hij, die ter vervulling van een buiten periodieke aftreding opengevallen plaats tot vertegenwoordiging is benoemd, treedt af op het tijdstip waarop degene, in wiens plaats hij is benoemd, zou moeten aftreden.
Artikel 4 Informatieverstrekking
-
1. Indien de vertegenwoordiger door het dagelijks bestuur is benoemd, gelden de volgende bepalingen:
- a.
het dagelijks bestuur voorziet de stadsdeelraad van al die informatie die voor een juiste beoordeling van het optreden van de vertegenwoordiger noodzakelijk is;
- b.
het dagelijks bestuur draagt er zorg voor, dat de agenda´s met de bijbehorende stukken voor openbare vergaderingen van een bestuur waarvan de vertegenwoordiger lid is, tijdig voor de stadsdeelraad ter inzage wordt gelegd;
- c.
het dagelijks bestuur zendt de notulen van de sub b bedoelde vergaderingen naar de daarvoor in aanmerking komende commissie(s) van advies;
- d.
schriftelijke vragen van een raadslid over het optreden van de vertegenwoordiger worden gesteld aan en beantwoord door het dagelijks bestuur zoals geregeld in het reglement van orde voor de vergaderingen van de stadsdeelraad;
- e.
interpellaties over het optreden van de vertegenwoordiger kunnen door een raadslid worden aangevraagd zoals geregeld in eerdere genoemd reglement. Zij worden gericht aan en beantwoord door het dagelijks bestuur.
- a.
-
2. Indien de vertegenwoordiger(s) door de stadsdeelraad is (zijn) benoemd, gelden de volgende bepalingen:
- a.
de vertegenwoordiger(s) voorziet (voorzien) de stadsdeelraad van al die informatie die voor een juiste beoordeling van zijn/hun optreden noodzakelijk is;
- b.
het dagelijks bestuur voorziet de vertegenwoordiger(s) van ambtelijke bijstand die nodig is om tijdig de agenda’s als bedoeld in lid 1, sub b, van dit artikel voor de stadsdeelraad ter inzage te leggen en om de notulen als bedoeld in lid 1, sub c, van dit artikel aan de daarvoor in aanmerking komende commissie(s) van advies toe te zenden;
- c.
ieder raadslid heeft het recht om schriftelijke vragen te stellen aan een vertegenwoordiger dan wel aan de vertegenwoordigers. De vragen worden gericht aan de vertegenwoordiger(s) en toegestuurd aan de voorzitter van de stadsdeelraad, die de vragen ter kennis brengt van de vertegenwoordiger(s). Het antwoord wordt schriftelijk gegeven, zo mogelijk binnen vier weken na het indienen van de vragen;
- d.
ieder raadslid heeft het recht de stadsdeelraad te verzoeken om een vertegenwoordiger dan wel de vertegenwoordigers te mogen interpelleren tijdens een raadsvergadering. Zo’n interpellatie geschiedt op dezelfde wijze als geregeld in het reglement van orde voor de vergaderingen van de stadsdeelraad;
- e.
de daarvoor in aanmerking komende comissie(s) van advies kan (kunnen) een vertegenwoordiger dan wel de vertegenwoordigers uitnodigen bij een commissievergadering aanwezig te zijn wanneerd de agenda onderwerpen bevat waarover de vertegenwoordiger(s) zich bij zo´n vergadering laat (laten) vergezellen door personen die ambtelijke bijstand verlenen, hebben deze spreekrecht;
- f.
de vertegenwoordiger(s) geeft (geven) de gevraagde inlichtingen voor zover zulks niet strijdig is met het openbaar belang en de zaak niet achter gesloten deuren kan worden behandeld. In dit geval zal op een nader te bepalen moment verantwoording achteraf afgelegd worden.
- a.
Artikel 5 Verantwoording
-
1. Het dagelijks bestuur is tegenover de stadsdeelraad verantwoording verschuldigd voor het optreden van de door hem benoemde dan wel op zijn voorstel benoemde vertegenwoordiger(s).
-
2. Op verzoek van een commissie van advies, of ten minste drie leden van de stadsdeelraad, plaatst de voorzitter van de stadsdeelraad het functioneren van de door hem benoemde vertegenwoordiger(s) op de agenda van de eerstvolgende vergadering van de stadsdeelraad. De betrokken vertegenwoordiger(s), niet zijnde lid van de stadsdeelraad, ontvangt (ontvangen) van de voorzitter van de stadsdeelraad een uitnodiging voor die vergadering.
-
3. De door de stadsdeelraad benoemde vertegenwoordiger(s) – niet zijnde een ambtenaar (ambtenaren) – is (zijn) voor zijn (hun) optreden verantwoording verschulidgd aan de stadsdeelraad.
-
4. De door de stadsdeelraad benoemde vertegenwoordiger(s) legt (leggen) zijn (hun) bestuursfunctie(s) neer indien de stadsdeelraad een voorstel tot ontslagneming uit de bestuursfunctie heeft aangenomen.
Artikel 6 Openheid en vertrouwelijkheid
-
1. Alle informatie – daaronderr begrepen de verantwoording van vragen en inlichtingen als bedoeld in het regelement van orde voor de vergaderingen van de stadsdeelraad – wordt door het dagelijks bestuur c.q. de vertegenwoordiger(s) in principe in het openbaar verstrekt.
-
2. Het dagelijks bestuur en iedere vertegenwoordiger hebben het recht op gronden als bedoeld in artikel 10 van de Wet Openbaarheid van Bestuur informatie niet anders te verstrekken dan in een besloten vergadering van de stadsdeelraad of een commissie van advies. Zij kunnen in die gevallen tevens vorderen dat geheimhouding wordt opgelegd omtrent het behandelde en omtrent de inhoud van stukken die zij aan de raad of de commissies hebben overgelegd.
Artikel 7 Vertegenwoordigers in een dagelijks bestuur van organisaties in de zin van deze verordening
-
1. De vertegenwoordiger(s) die door een algemeen bestuur in een dagelijks bestuur is (zijn) gekozen, of en soortgelijke bestuursvormen, is (zijn) voor zijn (hun) optreden als lid van dat dagelijks bestuur in eerste instantie verantwoording verschuldigd aan het algemeen bestuur.
-
2. Voor de in het eerste lid bedoelde vertegenwoordiger(s) gelden de volgende bepalingen:
- a.
Hij (zij) verstrekt (verstrekken) ook over zijn (hun) optreden als lid van het dagelijks bestuur de noodzakelijke informatie aan het dagelijks bestuur van de stadsdeelraad c.q. aan de stadsdeelraad; hij (zij) mag (mogen) het verstrekken van die informatie evenwel uitstellen tot een later tijdstip indien hij (zij) op grond van algemene beginselen van behoorlijk bestuur eerst het algemeen bestuur dient (dienen) te informeren;
- b.
Het dagelijks bestuur van de stadsdeelraad, een van de leden daarvan, dan wel de door de stadsdeelraad benoemde vertegenwoordiger(s) in het dagelijks bestuur, legt (leggen) aan de stadsdeelraad verantwoording af voor hun optreden als lid van het dagelijks bestuur; hij (zij) kan (kunnen) evenwel verlangen dat deze verantwoording pas wordt afgelegd wanneer het algemeen bestuur binnen een redelijke termijn een oordeel over dat optreden heeft kunnen geven.
- a.
Artikel 8
-
1. Is de vertegenwoordiger een ambtenaar, dan voldoet het dagelijks bestuur aan het gestelde in de artikel 4, tweede lid, artikel 5, eerste, tweede en derde lid, artikel 6 en artikel 7.
-
2. Indien de stadsdeelraad een voorstel tot ontslag uit een bestuursfunctie met betrekking tot een ambtenaar heeft genomen, draagt het dagelijks bestuur er zorg voor dat de betreffende ambtenaar zijn bestuursfunctie neerlegt.
Artikel 9
-
Deze verordening treedt met onmiddellijke ingang in werking.
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl