Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR670296
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR670296/1
Verordening interferentiegebieden bodemenergie Zoetermeer 2021
Geldend van 13-01-2022 t/m heden
Intitulé
Verordening interferentiegebieden bodemenergie Zoetermeer 2021De raad van de gemeente Zoetermeer
Gezien het voorstel van het college van 5 oktober 2021
Gelet op de artikelen artikel 121 en 147 Gemeentewet en artikel 2.2b Besluit omgevingsrecht;
Besluit de volgende verordening vast te stellen:
Verordening interferentiegebieden bodemenergie Zoetermeer 2021
Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen
Artikel 1 Definities
In deze verordening wordt verstaan onder:
- gesloten bodemenergiesysteem:
Een installatie waarmee gebruik wordt gemaakt van de bodem voor de levering van warmte of koude ten behoeve van de verwarming of koeling van ruimten in bouwwerken, door middel van een gesloten systeem in de bodem
- open bodemenergiesysteem
Een installatie waarmee gebruik wordt gemaakt van het grondwater voor de levering van warmte en koude ten behoeve van de verwarming of koeling van ruimten in bouwwerken door middel van een open systeem in het grondwater
- interferentie:
Onderlinge beïnvloeding van nabijgelegen bodemenergiesystemen, die kan leiden tot een hoger of lager rendement van een individueel bodemenergiesysteem;
- interferentiegebied:
Een gebied binnen de gemeente Zoetermeer waarin ordening van bodemenergiesystemen wenselijk is met het oog op het voorkomen van interferentie tussen bodemenergiesystemen of anderszins ter bevordering van het doelmatig gebruik van bodemenergie.
Artikel 2 Aanwijzing interferentiegebieden
Ter voorkoming van interferentie tussen gesloten en open bodemenergiesystemen onderling of anderszins ter bevordering van een doelmatig gebruik van bodemenergie, wordt de omkaderde gebieden, zie bijlage 1 voor Binnenstad en bijlage 2 voor Entree, behorende bij deze verordening, aangewezen als interferentiegebieden in de zin van artikel 2.2b Besluit omgevingsrecht.
Artikel 3 Wijzigingsbevoegdheid
Het college van burgemeester en wethouders is bevoegd om nieuwe interferentiegebieden aan te wijzen en vast te stellen en de grenzen van een interferentiegebied te wijzigen en opnieuw vast te stellen, als het college van oordeel is dat dit ter voorkoming van interferentie tussen gesloten of open bodemenergiesystemen onderling of anderszins ter bevordering van een doelmatig gebruik van bodemenergie nodig is.
Met als toevoeging n.a.v. de behandeling in de gemeenteraad op 29 november 2021 (geamendeerd raadsvoorstel):
Alle vigerende interferentiegebieden worden zodanig op de website van de gemeente geplaatst dat ze makkelijk te vinden zijn, en dat zodanig dat het voor iedereen eenvoudig is om kennis te nemen van de inhoud van het interferentiegebied op adresniveau.
en
ln alle hiervoor genoemde situaties overlegt het college tevoren met alle relevante betrokkenen, zoals bewoners - al dan niet met plannen voor de energietransitie - en projectontwikkelaars van nieuwe bebouwing. Het besluit van het college wordt voorzien van eventuele afwijkende zienswijzen van betrokkenen, direct en actief ter kennisname aan de raad aangeboden.
Artikel 4 Inwerkingtreding
Deze verordening treedt in werking twee weken na de bekendmaking daarvan (publicatie voorzien op 30 december 2021). Tenzij over dit besluit een inleidend verzoek tot het houden van een referendum wordt gedaan.
Artikel 5 Citeerartikel
Deze verordening wordt aangehaald als: Verordening interferentiegebieden bodemenergie Zoetermeer 2021.
Ondertekening
Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van de raad op 29 november 2021
De griffier,
Drs. R. Blokland MCM
De voorzitter,
M.J. Bezuijen
Bijlage 1 Begrenzing interferentiegebied Binnenstad Zoetermeer
Bijlage 2: Begrenzing interferentiegebied Entree
Artikelsgewijze toelichting
Artikel 2
Uit onderzoek is gebleken dat de capaciteit van de bodem in zowel de Binnenstad als het gebied van Entree van Zoetermeer onvoldoende is om alle nieuwbouw en ook eventueel nog de bestaande bouw (ingeval van Binnenstad) gebruik te laten maken van bodemenergie. Zonder aanvullend beleid zouden we al snel tegen de grenzen van deze capaciteit kunnen aanlopen. De vaststelling van deze verordening en het aanwijzen van zowel Binnenstad als Entree als interferentiegebieden is een eerste stap in het proces om de capaciteit van de bodem optimaal te benutten én het negatief beïnvloeden van warmte en koude bronnen te voorkomen.
Voor wat betreft Binnenstad zijn de deelgebieden in of aangrenzend aan de binnenstad met laagbouw minder relevant en daarom buiten het interferentiegebied gehouden. Enkele delen ten noorden van de Europaweg zoals het Woonhart en omgeving zijn wel inbegrepen vanwege de huidige en mogelijke toekomstige gebouwdichtheden en daarmee samenhangende vraag naar warmte en koude.
De vaststelling van deze verordening en het aanwijzen van zowel de Binnenstad als het gebied van Entree als interferentiegebied is een eerste stap in het proces om rekening te kunnen houden met toekomstige aanvragen.
Nadat deze gebieden zijn aangewezen als interferentiegebied kunnen college van Burgemeester en Wethouders en Gedeputeerde Staten beleidsregels vaststellen om het gebruik van bodemenergie te reguleren en te optimaliseren.
Voor de open bodemenergiesystemen is de Provincie bevoegd gezag in het kader van de nu nog Waterwet, dit wijzigt straks als de Omgevingswet1 in werking treedt. Voor de gesloten systemen is de gemeente bevoegd gezag.
Artikel 3
Dit artikel maakt het mogelijk dat het college snel kan handelen om bij te verwachten capaciteitsproblemen met betrekking tot bodemenergie een ander interferentiegebied in Zoetermeer vast te stellen en onder de werkingssfeer van deze verordening te brengen.
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl